Telegram Web Link
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
♈️ قیمت سکه پیش از انقلاب ۱۱۵ تک تومنی بود!!
یک معلم ۱۸۰۰ تومن میگرفته.

چه بلایی بر سر اقتصاد آمده؟

#جمهوریت
@jomhuriyat
📝📝آقای دکتر پزشکیان! یک شروع خوب لازم است
حمزه نوذری جامعه‌شناس،استاد دانشگاه

@jomhuriyat

♈️هر آغازی دشوار است. این حقیقت درباره همه چیز صدق می‌کند؛ از علم گرفته تا امور اجرائی و مدیریتی. بزرگ‌ترین دشواری، یک آغاز خوب است.
شاید به نظر برسد مهم‌ترین گام دشوار برای رئیس‌جمهور منتخب، انتخاب کابینه است. این نکته درستی است اما جامعه انتظار دارد یک شروع خوب غیر از انتخاب کابینه ببیند.
در خبرها نقل شده بود که نخست‌وزیر جدید انگلستان از حزب کارگر در اولین روز کاری‌اش به غیر از انتخاب کابینه، دستور داد طرح اخراج پناه‌جویان و انتقال آنها به رواندا لغو شود.

♈️آقای دکتر پزشکیان جامعه ایران نیز منتظر اولین اقدام شما است. خیلی چیزها است که جامعه از آن ناراضی است و شما به‌خوبی از آنها آگاه هستید. برای شروع، یکی ازآنها را لغو کنید.
به‌عنوان مثال لغو اقدام به بازنشستگی پیش از موعد و غیرقانونی استادان دانشگاه. چند روز پیش از دور دوم انتخابات دو نفر از استادان دانشگاه خوارزمی که در اجتماع علمی رشته خودشان صاحب‌نام ودارای حسن شهرت هستند، پیش از موعد و بدون اطلاع گروه علمی مربوطه بازنشسته شدند.
دستور لغو چنین اقداماتی نشان‌دهنده آغاز یک رویکرد جدید است. شروع خوب می‌تواندلغو آیین‌نامه انضباطی جدید دانشجویان باشد که نواقص بسیاری داردو با این کار دانشجویان را امیدوار به تغییرات مثبت کرد.

♈️رویکرد شما توسعه‌ای بود و مردم نیز آن را پسندیدند. برای توسعه در حوزه‌های مختلف اجتماعی، سیاسی و اقتصادی به نهادهای کارآمد نیاز داریم. نهادهای ناکارآمد و زائدی که جز باری بر دوش جامعه نیستند و گاه علیه اکثریت جامعه عمل می‌کنند، وجود دارند. لغو نهادهای ناکارآمد اقدام مثبتی است.

♈️نهادسازی می‌تواند شروعی خوب باشد. دولت‌ها آن‌چنان پیش‌روی سازمان‌های غیر‌دولتی و غیر‌بازاری موانع ایجاد کرده‌اند که عملا این نهادها به نهادهای دولت‌ساخته و دولت‌خواسته تبدیل شده‌اند.
برداشتن موانع پیش‌روی سازمان‌های جامعه ‌مدنی حرکتی مثبت و شروعی امیدوارکننده است. نگذارید سازمان‌های جامعه مدنی به پیچ و مهره‌های سازمان‌های دولتی تبدیل شوند.

♈️آقای دکتر پزشکیان! همان‌طور که بارها گفتید، هیچ‌گاه به مردم دروغ نخواهید گفت و همه حقیقت را بیان می‌کنید. به احتمال زیاد با محدودیت‌هایی برای توسعه و ایجاد تغییر در وضعیت فعلی مواجه می‌شوید؛ آنها را صادقانه با مردم در میان بگذارید. گروه‌های مختلف اجتماعی آنها را درک و با شما همراهی می‌کنند.

♈️یک شروع خوب لازم است؛ شروعی که به هر گروه سیاسی برخوردار از قدرت اجازه ندهد که قدرت خویش را به حق مبدل کند. شروع خوب می‌تواند بازگشت به قانون اساسی باشد. قانون اساسی میثاق و قرارداد مردم و دولت است و اگر مبنا نباشد یا دل‌بخواهی به آن ارجاع داده شود، همین می‌شود که 50 درصد شهروندان در انتخابات شرکت نمی‌کنند، چون فکر می‌کنند مطابق قانون اساسی عمل نمی‌شود و دولت قرارداد اجتماعی را زیر پا گذاشته است. تنها راه پیش‌روی آنها برای ابراز نارضایتی رأی‌ندادن است.
همین امروز اعلام کنید به حقوق و آزادی‌های مطرح‌شده در قانون اساسی پایبند هستید و آن را اجرا می‌کنید. این یک شروع خوب است.
شروع خوب می‌تواند سفر به استان سیستان‌و‌بلوچستان باشد برای دلجویی از مردمان آنجا و نه اقدامات نمایشی و افتتاح طرح‌های چند بار افتتاح‌شده.

♈️دکتر پزشکیان! بارها اشاره کردید که طرح نور (بازگشت ون‌های گشت ارشاد به عرصه عمومی) را قبول ندارید و آن را توهین به زنان و دختران ایران می‌دانید. شروع خوب می‌تواند پایان‌دادن به این طرح باشد. با این کار، جدال‌های ناصواب با زنان در خیابان پایان می‌یابد و اندوه جامعه از برخورد با زنان و دختران کاهش می‌یابد.

♈️دکتر پزشکیان! رئیس‌جمهور منتخب، همه نیک می‌دانیم که همه وزارتخانه‌ها مهم هستند اما وزارت کشور اهمیت دو‌چندان دارد. جامعه به وزیر کشور با رویکرد اجتماعی و دارای سعه صدر نیاز دارد که به انصاف و تساوی با همه افراد جامعه باور داشته باشد و جهت‌گیری تنگ‌نظرانه را کنار بگذارد و هرجا حقوق شهروندی رعایت نشود، بی‌اعتنا و در پی توجیه سازمان‌های اداری نباشد. خط قرمز وزیر کشور باید تبعیض و تضییع حقوق و آزادی‌های شهروندان باشد.

♈️دکتر پزشکیان! نبود ساختار بوروکراتیک عقلانی است که فساد اداری و اقتصادی ایجاد می‌شود و جامعه ناراضی است.
بوروکراسی در خدمت جامعه نیست. آنهایی که مدام از خدمت حرف می‌زنند، منابع و امکانات سازمان‌های اداری را در خدمت گروه‌های خاص قرار دادند. بزرگ‌ترین خدمت این است که بوروکراسی اداری حک‌شده در جامعه مدنی باشد.

♈️دکتر پزشکیان! آغاز دشوار است اما شما نشان دهید که هر رئیس‌جمهوری می‌تواند شروع امیدوار‌کننده‌ای داشته باشد./شــــــرق
#جمهوریت
@jomhuriyat
📝📝هیچ دولتی مقدس نیست؛
هرکس بیشتر برای آمدن پزشکیان کار کرده، صریح تر نقد کند

🔰روزنامه جمهوری اسلامی



♈️بر خلافِ برخی‌ها که اگر دولت از جناح شان باشد یک دفعه قدسی می‌شود و اگر از جناح مقابل باشد واجب‌التخریب، ما دولت را مقدس نمی‌دانیم.

♈️هاله‌ای از قداست بررئیس جمهورمان نمی‌پوشانیم. او را فرانقد نمی‌دانیم بلکه برای انتقاد از او قلم هامان را هم تیز می‌کنیم. خود را موظف می‌دانیم آینه باشیم تا خود را با همه نقص و ضعف و قوت‌هایش در کلمات ما ببیند.

♈️برخی هواداران رئیس‌جمهور منتخب همان روز اعلام نتایج به صراحت نوشتند که بعد از این "موی دماغ" دولت خواهند بود. گفتند خدا حافظ آقای پزشکیان و سلام آقای رئیس جمهور. نه به تملق که به هشدار.

♈️هرکس برای پیروزی پزشکیان بیشتر تلاش کرده است در نقد باید زبانی و قلمی تندتر داشته باشد. این بهترین نوع یاری دولت چهاردهم است.

#جمهوریت
@jomhuriyat
📝📝مادر ما، ایران را، پیش دامپزشک نَبَرید

محمد فاضلی
@jomhuriyat

♈️جناب رئیس‌جمهور_مسعود، مادر ما ایران، بیماری‌های صعب‌العلاج دارد. شما پزشک هستی و می‌دانی اگر فردی بیماری سخت و خدای ناکرده صعب‌العلاج داشته باشد، حتی اگر او را پیش حاذق‌ترین پزشک ببرند، و همه کارها درست انجام شود، ممکن است درمان نشود. در چنین حالتی، ایراد به بیمار و پزشک وارد نیست. کارشان درست بود، ولی نشد. بیماری سخت بود و خارج از توان بشر که درمانش کند. اما اگر بیمار صعب‌العلاج را برای درمان پیش دامپزشک ببرند و بمیرد، حکایت دیگری است.  

♈️جناب رئیس‌جمهورِ مسعود، اگر همکارانت متخصص‌ترین‌ها، کارآزموده‌ترین‌ها، پاکدست‌ترین‌ها و ایران‌دوست‌ترین‌ها هم باشند، برخی بیماری‌های مادر ما ایران، سخت درمان می‌شوند و شاید در دوره ریاست جمهوری شما درمان نشوند.

♈️همه امور که دست شما نیست؛ تاریخ، قیمت‌های جهانی، رفتار آمریکا، رفتار رقبای سیاسی و ... هم اثرگذار است. مردم و حامیانت اما می‌فهمند که شما برترین‌ها را به‌کار گرفتید، سخت‌کوش بودید و صداقت داشتید.

♈️جناب آقای پزشکیان پنجاه درصد مردم رأی ندادند. آن‌ها که رأی دادند با چشمانی باز عملکردتان را می‌نگرند، همان گونه که عملکرد حاکمیت و شیوه مواجهه‌اش با شما را دقیق‌تر نگاه می‌کنند.
سه روز است، از شنبه صبح ۱۶ تیرماه، که مردم با ذره‌بین رفتار و گفتار و کردارت را دقیق نظاره می‌کنند. اولین آزمون جدی شما، انتخاب وزرا و همکاران هیئت دولت است.

♈️جناب رئیس‌جمهور مسعود، اگر یک مشت چهره‌های تکراری، برآمده از لابی‌ها و توصیه‌ها، بدون روال مشخص انتخاب بر اساس شایستگی، نامنسجم و بدون ایده، و ناسالم یا دارای شبهه عدم سلامت انتخاب کنی، هم شهرت یک عمر سلامت و شایستگی شما زیر سؤال می‌رود، دولتی ناکارآمد خواهی ساخت که بلای جانت می‌شود؛ و هم اعتماد و سرمایه اجتماعی که اندوخته‌ای به باد می‌رود. به باد!

♈️رئیس‌جمهور مسعود، خشت اول چون کج نهاده شود، تا ثریای دولت شما هم کج بالا می‌رود. سخنان آن مردی که پدرش را کولش گرفته بود و به سمت صندوق رأی می‌رفت به یاد داشته باشید. هر رأی به شما، عصاره رنج‌های ملت بوده است.

♈️شما به حرف کسانی که می‌گویند برای انتخاب دقیق اعضای هیئت دولت وقت نیست، گوش ندهید. وقت‌تان را این روزها با دیدارهای بی‌حاصل هدر ندهید. برخی می‌آیند توصیه‌های بی‌حاصل کنند و آدم‌های‌شان را جا بیندازند.

♈️وقت‌تان را صرف دو امر مهم کنید:

🔰یک. صورت‌بندی نظریه دولت چهاردهم. نظریه دولت شما، باید توضیح دهد که در چه وضعیتی، با چه مسائلی، با چه موانعی، دولت را تحویل گرفته‌اید؛ و با چه سازوکاری، در چارچوب نظم سیاسی موجود و با قصد ایجاد چه تغییرات ممکنی در آن، می‌خواهید به سمت چه اهدافی حرکت کنید.

♈️در ضمن، باید مشخص کنید که برای این کار چه ابزارها و منابعی در دست دارید و می‌خواهید چگونه این کار را انجام دهید. بعداً درباره مفهوم «نظریه دولت» می‌نویسم.

🔰دو. رویه و انتخاب دقیق هیئت وزیرانی کارآمد، سالم و منسجم؛ هماهنگ با نظریه دولت شما، و اعتمادساز برای همه جامعه.
جناب رئیس‌جمهور مسعود، نظریه دولت و هیئت وزیران و همکاران‌تان، دو پایی هستند که در دوران ریاست جمهوری با آن‌ها راه می‌روید. هر کدام لنگ بزند، کار شما و ملت لنگ خواهد زد.

♈️امیدوارم در گام اول، همکارانی برگزینید که جامعه و متخصصان و اذهان نگران ایرانیان بگویند رئیس‌جمهور مسعود بالای سر مادر بیمار ما ایران، پزشک حاذق آورد، نه دامپزشک.

🔰کارزار مطالبه شفافیت انتخاب وزرا

#جمهوریت
@jomhuriyat
📝📝غنیمتی که برایش شیطان را روسفید می‌کنند

مرضیه حاجی هاشمی
@jomhuriyat

♈️انسان‌ها در صورت اختیار، اگر از کاری لذت نبرند و از درون نسبت به انجام آن احساس خرسندی و رضایت نداشته باشند یا منفعتی مادی از آن به دست نیاورند، از ابتدا دست بدان نمی‌زنند یا پس از مدتی آن را رها می‌کنند.

♈️گاهی گمان می‌شود، در مورد اجبار و تحمیل‌های دینی،  مسئله فراتر از این احساس لذت است؛ زیرا آن را در پوسته انگیزه‌های قدسی و فرا بشری می‌پوشاند؛ اما واقعیت این است که تحمیل نه ریشه در حکمت الهی که آن نیز کاملاً ریشه در لذت بشری دارد.

♈️«جان لاک» در اثر معرفت شناسی مهم خود «جستاری در خصوص فاهمه بشری» نشان می‌دهد که انسان‌ها چگونه در این دنیا برای رهایی از عدم قطعیت‌ها و پیچیدگی‌هایی که نمی‌توانند، درک کنند، راه میانبری را طی می‌کنند و به هر آنچه که به آنها قطعیت می‌دهد، پناه می‌برند؛ لذا به زعم وی از آنجا که «بیشتر انسان‌ها تنبل‌تر و نیازموده‌تر از آنند که خود را به کار طاقت فرسای سنجش شواهد و استدلال درست بگمارند، آنان شبه قطعیت‌ها را ترجیح می‌دهند». این شبه قطعیت‌ها را از سنت، دین و ایدئولوژی می‌گیرند و اینجاست که دچار جزمیت، تعصب و تصلب می‌شوند و «وقتی خود را متعهد به جزمیات می‌دانند، از تحمیل آن بر دیگران لذت می‌برند» و از این لذت است که جزمیات باز تولید می‌شود.

♈️حال وقتی این جزمیات به درون سیاست و حکومت که مجهز به ابزار قوه قهریه است، وارد می‌شود، تحمیل، رنگ و بوی قانون نیز به خود می‌گیرد و بسیار خشن می‌شود و تبعات این گونه دین و دینداری به نهایت می‌رسد. «هیوم» «استدلال می‌کند که بهترین راه کنترل تبعات دین، ایجاد شرایطی است که جهتی دوباره به کنجکاوی مردم ببخشد»، اینکه مردم شروع به پرسشگری کنند و واداشته شوند، تفکر، تأمل و تعقل کنند. باید نزاع‌های مبتنی بر جزمیت از هر سو را کنار بزنیم و به گفته لاک «در مقام امری عملی و نه امری اصولی، باید بپذیریم که ایمان را نمی توان تحمیل کرد و چاره ای نداریم، جز اینکه به اعتقادات دیگران احترام بگذاریم».

🔰گام نخست در این مسیر، آموزشی و فرهنگ محور است.
اگر نخبگان فکری، جامعه را به عقلانیت و دوری از جزم‌اندیشی با هر تفکر و اعتقادی دعوت نکنند، جامعه، خودش، خودش را از درون می‌بلعد و چیزی جز انواع خشونت از خشونت نمادین و کلامی گرفته تا خشونت عریان و تحمیل گری که جسم‌ها را می‌آزارد تا روح‌ها را نجات دهد! باقی نخواهد ماند. اخلاق سقوط می‌کند و مقدس مآبان، هر امر نامقدسی را وسیله‌ای خواهند ساخت که هدف مقدس لعاب آنها را توجیه کند.

🔰گام دوم، ایجاد نظم سیاسی معقول مبتنی بر قراردادهای اجتماعی است. اگر جامعه‌ای گام اول را به خوبی برداشته باشد، تحقق گام بعدی بسیار آسان‌تر از زمانی می‌نماید که بستر اجتماعی و فرهنگی آن مهیا نیست. یکی از معیارهای مهیا بودن این بستر اجتماعی و بلوغ فرهنگی، آوردگاه‌هایی چون انتخابات است، اینکه در فضایی که مبتنی بر رقابت و مبارزات سیاسی است، چقدر عقلانیت، اخلاق،  رواداری، فاهمه و قوه تشخیص، تفهم و تعاملات غیرجزمی و معتدل حضور و بروز دارد.

♈️در چنین شرایطی است که حکومتی فراتر از اقتدارهای خودسر و اجبار و تحمیل‌های مبتنی بر جزمیت با ابتنا بر چنین تعاملات انسانی امکان ظهور می‌یابد.

♈️جان لاک بر این باور است، «اگر تنها وظیفه حکومت تثبیت انواع مختلف تعامل بین انسان‌ها باشد و اگر حکومت دیگر سرگرم نجات ارواح با تبلیغ آموزه‌های فلان و بهمان فرقه نباشد، به دست گرفتن آن غنیمتی برای بلند پروازان روحانی نخواهد بود»، غنیمتی که برایش شیطان را روسفید می‌کنند.

#جمهوریت
@jomhuriyat
📝📝چرا مشارکت خوزستانی ها در انتخابات ۱۴۰۳ پایین بود؟

مجتبی گهستونی،فعال مدنی خوزستانی

@jomhuriyat

♈️دیگر دوره اینکه ما برویم رأی بدهیم تا فرزندمان استخدام شود، گذشته و مردم به بلوغ رسیده‌اند و با مشارکت نکردن‌شان در انتخابات می‌توانند صدای اعتراض خودشان را برسانند.

♈️در روزهای گذشته ما با یک گرمای طاقت‌فرسا که تا 8 یا 9 شب هم ادامه داشته، مواجه بودیم. در برخی مناطق روستایی ناپایداری برق وجود دارد.
سوال اینجاست که این مردم با چنین شرایطی چگونه رأی بدهند، وقتی احساس می‌کنند ناعدالتی وجود دارد؟
برای نمونه شهر عنبر، شهری است با روستاهای متعدد که روزانه برق‌رفتگی دارد. خب انتظاری از این مردم نمی‌رود که پای صندوق رأی بروند. این است که وقتی مطالبات اجتماعی‌شان بر زمین مانده، عصبانی می‌شوند.

♈️دوستانی که اهل فرهنگ‌اند می‌بینند گروه‌های فشار با نیسان آبی کنسرت را به‌هم می‌ریزند، آزادی‌های فرهنگی وجود ندارد و نمی‌توانند ایده‌آل خودشان را اجرا کنند، طبیعی است که آنها به‌عنوان بخشی از جامعه که می‌توانند بر دیگران هم اثرگذار باشند، ناراضی می‌شوند.

♈️در حوزه سیاسی هم می‌بینیم که احزاب، فعالیتی ندارند و آنطور که باید و شاید حضور مؤثری در جامعه ما ندارند. نمی‌بینیم که مطالبه‌گری کنند. نمی‌بینیم که صدایشان برای احقاق حقوق مردم بلند شود. این موضوع هم گروه‌های سیاسی را رنج می‌دهد و مانع از این می‌شود که در انتخابات شرکت کنند چراکه این بخش از جامعه می‌تواند اثرگذار باشد؛ اگر برای شرکت در انتخابات قانع شود.

♈️صنایع آلاینده زندگی مردم را در برخی از شهرهای خوزستان مختل کرده است. از نفت گرفته که بیش از یک‌قرن است که در حال ایجاد آلاینده است تا بقیه صنایع که وجود دارند، زندگی مردم این استان را تحت‌تاثیر قرار داده است.
دوم بحث کشاورزی مطرح است. باز هم می‌بینیم که کشاورزان آنچنان که باید و شاید مورد توجه لازم قرار نگرفته‌اند.

♈️برخی انتظار داشتند محصولات‌شان پیش‌خرید شود، پول‌شان پرداخت شود یا حتی خسارت‌هایی که ناشی از سیلاب و زلزله بوده، جبران شود. اما می‌بینیم که این روند یا فرسایشی شده یا اصلاً تا به امروز پرداخت درستی انجام نشده است.

♈️نمونه دیگر، بحث جابه‌جایی روستاها است؛ تعداد زیادی روستا جابه‌جا شدند که همه آن‌ها خانواده‌اند و خانوارهای متعددی تحت پوشش‌شان قرار دارند. طبیعی است خانواده‌ای که جابه‌جا شده، وابستگانش تحت‌تأثیر این شرایط قرار می‌گیرند و از وضع موجود ناراضی می‌شوند، لذا فکر می‌کنند رأی‌دادن کاری از پیش نمی‌برد و راضی کردن آنان برای مشارکت در انتخابات کار سختی است./هم‌میهن
#جمهوریت
@jomhuriyat
📝📝 آقاي پزشكيان! پيروزي مقدمه شكست نشود
علی مجتهدزاده
@jomhuriyat

♈️ فهرست وعده‌هاي مسعود پزشكيان براي دولت چهاردهم فهرست چندان طولاني نيست. او در خلال مبارزات انتخاباتي خود نه وعده ميليوني براي مسكن و شغل داد و نه با اطمينان از يك جهش اقتصادي حرف زد. اتفاقا برعكس همه نامزدها، تاكيد او بر اين بود كه دادن چنين وعد‌ه‌هايي در شرايط فعلي منطقي و عقلاني نيست. با اين وجود هر چند فهرست وعده‌هاي پزشكيان طولاني نيست اما او با يكي از بزرگ‌ترين و سنگين‌ترين وعده‌هاي ممكن در دوران رياست‌جمهوري خود، يعني وعده تحقق حقوق شهروندي و تلاش براي بسط عدالت عمومي مواجه است.

♈️ اين موضوع به يك معنا محور گفتمان، وعده و فلسفه مبارزات انتخاباتي مسعود پزشكيان بود.  پزشكيان به اعتبار كارنامه و مواضعش در بيش از 2 دهه اخير، ملتزم و متعهد به مساله حقوق شهروندي و عدالت عمومي بوده و بارها نشان داده كه در اين مسير براي اعلام موضع و ايستادن در موقعيتي كه به آن اعتقاد دارد، ابايي از واكنش‌ها، فشارها و يا تحمل محدوديت‌ها ندارد..

♈️ رويكرد دولت به عنوان بخش مهمي از قدرت فراگير كشور، مي‌تواند بسياري از مناسبات و منافع را در كشور تغيير دهد و مهم‌تر اينكه اين رويكرد خود تحت تاثير شديد حمايت يا تقابل نيروهاي خارج از دولت قرار دارد. اين اولين چالشي است كه مسعود پزشكيان در تحقق وعده خود با آن مواجه خواهد شد. يعني مقاومت‌هاي جدي در داخل نظام تصميم‌گيري كشور برابر آنچه كه او به مردم وعده داده است. در سوي ديگر اهميت عمومي وعده حقوق شهروندي پزشكيان است كه باعث تشديد موقعيت خطير او و دولتش خواهد شد. وعده احقاق حقوق شهروندي و حركت در مسير عدالت عمومي آنچنان مطالبه عميق و انباشته  شده‌اي در اقشار مختلف جامعه است كه به تنهايي مي‌تواند به اندازه فهرست طولاني از وعده‌هاي اقتصادي، انتظار از دولت ايجاد كند. 

♈️خصوصا  با توجه به شرايطي كه در سال‌هاي اخير كشور با آن مواجه بوده. از سوي ديگر چند وجهي بودن اين مطالبه و تعارضي كه درون آن وجود دارد، كار را پيچيده‌تر مي‌كند. جامعه موجوديتي متشكل از گروه‌هاي متفاوت با منافع، ديدگاه‌ها، گرايش‌ها و خاستگاه‌هاي متفاوت و گاه حتي متضاد است و برقراري تعادل در زمينه اجراي منصفانه حقوق شهروندي و عدالت عمومي در چنين بستري كاري بسيار پيچيده و پر تعارض است. 

♈️ در حالي كه به نظر مي‌رسد اصل تحقق وعده بنيادين مسعود پزشكيان به واسطه مقاومت‌ها و موانع سيستماتيك از يك سو و تكثر و تعارضات اجتماعي از سوي ديگر، دچار پيچيدگي‌هاي بسيار جدي است، نبايد اين مهم را نيز از نظر دور داشت كه بخشي از موفقيت دولت چهاردهم در حوزه‌هاي اقتصادي و معيشتي نيز متاثر از همين موضوع خواهد بود. هيچ دولتي نمي‌تواند اوضاع اقتصادي ايران را ساماندهي كند جز اينكه اصلاحات مرتبط با حقوق شهروندي و همين طور عدالت عمومي را در دستور كار خود داشته باشد.

♈️اساسا مشكلات اقتصادي ايران امروز داراي زمينه‌اي سياسي است كه بخش مهمي از آن به همين مسائل حقوق شهروندي و عدالت عمومي بازمي‌گردد. مهم‌تر از آن عنصر اعتماد عمومي و سرمايه اجتماعي در ايران است كه به‌شدت تضعيف شده و بدون احيای آن امكان موفقيت‌هاي بزرگ در برنامه‌هاي  اقتصادي بسيار سخت خواهد بود.

♈️ با اين توضيح بايد گفت كه او در يكي از معدود وعده‌هاي خود دست بر روي موضوعي گذاشته كه هم تحققش نيازمند سياستي بسيار دقيق و مدبرانه و ايجاد توازني پايدار و دقيق است و هم عدم تحققش مي‌تواند به زمين خوردن دولت او و فرسايش بيشتر سرمايه عمومي در ايران منجر شود. چنانچه براي دولت دوم حسن روحاني نيز چنين شد و ديديدم كه چگونه ظرف كمتر از دو سال، سرمايه اجتماعي كشور در دولتي كه 24 ميليون راي به عنوان پشتوانه خود داشت، تحليل رفت. اين اتفاق در شرايط وادادگي جامعه ايران و گسست عميقي كه خود را در مشاركت ضعيف انتخاباتي و پيروزي شكننده به رخ كشيده، مي‌تواند هم براي دولت چهاردهم و هم براي كل كشور تبعاتي بسيار خطرناك داشته باشد.

♈️ به هر تقدير آقاي پزشكيان در انتخابات دست بر روي وعده‌اي بسيار مهم، ظريف و بنيادين گذاشته كه بايد بتواند با ظرافت تمام آن را محقق كرده و اعتماد عمومي را يك بار ديگر جلب كند. هر چه غير از اين باشد، پيروزي امروز او تبديل به مقدمه يك شكست نه فقط براي خودش و دولتش، بلكه براي كل مملكت خواهد شد. اين حرف به معناي فشار بر دولت براي مطالبات خارج از توان آن نيست اما مهم است كه خواست جامعه را فهميد و براي شكاف موجود بين رويه‌ها و ارزش‌هاي حاكم با آن فكري كرد.

🔰مطلب کامل

#جمهوریت
@jomhuriyat
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
♈️ توحش روس‌ها در حمله به بیمارستان کودکان در شهر کیف - اکراین
تعداد کشته ها به بیش از ۳۶ نفررسید !!!

🔰 پ، ن: کسانی که جنایت های رژیم اسرائیل در حمله به غیرنظامیان و مراکز درمانی را محکوم کردند، پیامی برای این توحش روس‌ها ندارند ؟!!!

#جمهوریت
@jomhuriyat
📝📝برای تبدیل شدن به یک سیاست‌مدار خوب، می‌توانید به موارد زیر توجه کنید:
@jomhuriyat

♈️1. آموزش و دانش: به دنبال یادگیری مداوم در زمینه‌های مختلف اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی باشید. دانش معرفت شما را در تصمیم‌گیری‌های سیاسی تقویت خواهد کرد.

♈️2. ارتباطات موثر: ارتباط و برقراری ارتباط موثر با مردم، همکاران و دیگر سیاست‌مداران اهمیت زیادی دارد. به دنبال تقویت مهارت‌های ارتباطی خود باشید.

♈️3. ادراک از نیازهای مردم: برای تدوین و اجرای سیاست‌های موثر، باید به درستی نیازها و مشکلات مردم را درک کنید و برای رفع آن‌ها اقدام کنید.

♈️4. شفافیت و اخلاق: رعایت اخلاقیات و انجام امور به صورت شفاف و قابل ارزیابی، به شما کمک می‌کند تا اعتماد عمومی را به دست آورید و پایداری سیاسی داشته باشید.

♈️5. مدیریت منابع و حل مسائل: توانایی در مدیریت منابع مالی و انسانی، و همچنین توانایی در حل مسائل پیچیده، از ویژگی‌های یک سیاست‌مدار موفق است.

♈️6. تعهد به خدمت به عموم: سیاست‌مدار باید تعهد خود به خدمت به مردم را جدی بگیرد و در تمام زمان‌ها به این اصل پایبند باشد.

♈️این موارد کمک می‌کنند تا به یک سیاست‌مدار مؤثر و محترم تبدیل شوید که بهترین خدمات را به جامعه خود ارائه دهید.

#جمهوریت
@jomhuriyat
📝📝در باب دولت بعد
امیرحسین خالقی

@jomhuriyat

🔰مایک تایسون، مشت‌‌‌زن مشهور می‌‌‌گفت همه تا وقتی اولین مشت به صورتشان نخورده برای بردن برنامه دارند!

♈️فردای روز انتخابات هم تفاوتی ندارد که پیش از آن برای مواجهه با چالش‌های پرشمار اقتصاد ایران چقدر کاغذ سیاه کرده باشیم؛ سیلی سخت واقعیت به هر حال فرود خواهد آمد.

♈️خوب است که رئیس دولت از اقتصاد سردربیاورد؛ ولی بیش از آن باید سیاست را عالی بلد باشد! به قول مرحوم عالیخانی اتاق عملی برای جراحی اقتصاد در کار نیست و مجبوری با کارد آشپزخانه بیمار نگون‎بخت را عمل کنی.

♈️ در دولت پیش رو کسی می‌تواند بهتر کار را پیش ببرد که از قابلیت اجماع‌سازی میان نخبگان و استفاده حداکثری از همین اندک ‎توان باقی‎مانده برخوردار باشد. امیدوارم این سرزمین کهن از تندباد حوادث به سلامت بیرون بیاید.

#جمهوریت
@jomhuriyat
📝📝ما همه دیکتاتوریم ولی هنوز قدرت به دستمون نیوفتاده
پوریا بختیاری
@jomhuriyat

♈️در این سری از انتخابات، معترضان به وضع موجود در خارج از ایران افرادی که به صندوق‌های رای رفته بودند را با فحاشی و کتک و زور تلاش داشتند از تصمیمشان منصرف کنند!

♈️نکته اینجاست که
ما همه دیکتاتوریم فقط قدرت به دستمان نیوفتاده!

♈️این رفتارها نشان می‌دهد بسیاری از ما صرفا ادای دموکراسی و آزادی بیان و آزادی انتخاب را در می‌آوریم.
اگر قدرت داشتیم ما هم مثل تندروها یا حتی بدتر از آن‌ها به سخت ترین روش ممکن عقاید خودمان را به دیگران تلقین می‌کردیم!

♈️به راستی چه فرقی بین این افراد و صاحبین قدرت وجود دارد؟

♈️البته این مورد صرفا مربوط به انتخابات و مسائل سیاسی نیست، این رفتار در جاهای مختلف زندگی ما جریان دارد.
مثلا اگر در یک خانواده مذهبی یک نفر عقاید غیر مذهبی داشته باشد و مثلا حجاب را رعایت نکند، اعضای آن خانواده او را طرد و تحقیر و سرزنش می‌کنند.
در صورتیکه همین خانواده مخالف و منتقد سرسخت گشت ارشاد هستند!

♈️یا مثلا بارها شده که در فضای مجازی از شخصی خوشمان نمی‌آید، به دوست و آشنا می‌گوییم او را بلاک کنند تا سخنانش را دیگران نشنوند.
و در نقطه مقابل، شعار آزادی بیان می‌دهیم و منتقد جدی اخراج اساتید دانشگاه و ممنوعیت کاری بازیگران و هنرمندانی می‌شویم که حرف و عقایدشان را آزادانه بیان کرده‌اند.

♈️یا مثلا بارها شده این جمله را در ذهن خود مرور کردیم که: اگر پول و قدرت داشتم فلانی را به خاک سیاه مینشاندم و بدبختش می‌کردم.

♈️بله
ما همه دیکتاتوریم، ولی هنوز قدرت به دستمان نیوفتاده!

♈️یکی از ویژگی‌های جالب ذهن ما این است که وقتی با کسی رو به رو می‌شویم که عقاید و باورهای متفاوتی با ما دارد و بحث کردن با او باعث به چالش کشیدن باورهای ما می‌شود، ذهن ما احساس خطر می‌کند و ایده‌های جدید را نمی‌پذیرد و اتفاقا بیشتر در مقابل آن گارد می‌گیرد.

♈️نکته اینجاست که ما عقایدمان را به هویتمان گره می‌زنیم پس اگر کسی نقدی به عقاید ما وارد کند، انگار هویتمان را زیر سوال برده. اما خب باید توجه داشته باشیم که هویت تغییر نمی‌کند و نظر و عقیده ما هم ردیف با هویت ما نیستند.

♈️خود شما همین الان نظرات چند سال قبلتان را قبول ندارید و احتمالا چند سال آینده هم به عقاید و افکار امروزتان می‌خندید!
ولی خب نکته اینجاست که ما عموما حق به جانب هستیم و ذره‌ای به عقاید خودمان شک نمی‌کنیم.

♈️ما همه دیکتاتوریم، ولی هنوز قدرت به دستمون نیوفتاده!
#جمهوریت
@jomhuriyat
📝📝آقای پزشکیان! بر آن عهد که بستید، هستید؟
دولت نباید بوی کهنگی داشته باشد!

محمد مهاجری
@jomhuriyat

♈️هنوز نه تنفيذ انجام شده ، نه تحلیف، افراد منتظرالوزاره دارند معاونان خود را در دولت آقای پزشکیان تعیین می‌کنند!

♈️عده ای هم عضو فلان تشکل و بهمان جبهه سهم خود را از دولت می‌خواهند و حالی‌شان هم نیست که رئیس‌جمهور در آخرین مناظره گفت عضو و وامدار هیچ حزب و تشکیلاتی نیست. حالا دوره افتاده‌اند که حاجی انا شریک!

♈️آقایان روحانی و خاتمی محترمند و خدمات‌شان به ایران قطعا در تاریخ می‌ماند. اگر دولت سوم هرکدام از این دو تشکیل می‌شد و وفق‌تر از دولت مرحوم شهید رئیسی و هزاران بار برتر از دولت زنبیل آقای جلیلی بود. با این حال کی گفته افرادی صالح‌تر و کارآمدتر از آن دولت وجود ندارد و باید از رجال آنها استفاده کرد؟

♈️به گمانم دولت پزشکیان نباید بوی کهنگی داشته باشد. مردان باتجربه مشاورانی پرفایده‌اند اما حضورشان در دولت لزوما مفید نیست.

♈️امید می‌رود آقای پزشکیان بر عهدی که با مردم بسته بماند تا دولتی کارآمد تشکیل دهد و هیچ سهمی به مغازه‌ها و دکه‌‌‌‌های سیاسی واگذار نکند.

#جمهوریت
@jomhuriyat
📝📝دولت اصلاحی، مجلس انقلابی؛
تقابل یا همکاری

سهند غیوران، دانشجوی کارشناسی ارشد حقوق‌بشر و پژوهشگر حقوق
@jomhuriyat

♈️در انتخابات ۱۵تیرماه۱۴۰۳، مردم ایران سرنوشت خود را به دست جناب آقای مسعود پزشکیان و جریان اصلاحات سپردند. اما انتخاب تاثیرگذار و مهم، قبل از آن و در تاریخ ۱۱اسفند۱۴۰۲ و ۲۱اردیبهشت۱۴۰۳ مجلس شورای اسلامی رقم خورده بود.

♈️جایی که در آن، به دلیل جریان فکری غالب بر فضای سیاسی کشور، بیش از ۸۰درصد کرسی‌های مجلس به دست جریان انقلاب (اصولگرایان سابق) سپرده شده بود.

♈️بی‌شک دغدغه اصلی مردم در انتخاب آقای مسعود پزشکیان به‌عنوان رئیس‌جمهور، گذار از این جریان فکری غالب و تشکیل گفتمان جدید یا حداقل ایجاد اعتدال بود. اما مسئله‌ای که به آن توجه کمتری شده است، اختیارات رییس‌جمهور در سیستم تفکیک قوا و تاثیر قوه مقننه بر قوه‌مجریه در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران است.

♈️در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران رئیس‌جمهور بعد از رهبری، بالاترین مقام سیاسی کشور است‌؛ اما اختیارات رئیس‌جمهور نامحدود نیست و او و دولتش تحت‌تاثیر و نظارت مستقیم قوه‌مقننه است.

♈️به بیان دیگر، علیرغم قول‌های انتخاباتی جناب آقای مسعود پزشکیان برای مذاکره با غرب و آمریکا، مجلس شورای اسلامی این اختیار را با توجه به اصل۷۷ قانون اساسی دارد که عهدنامه‌ها و موافقتنامه‌های بین‌المللی را تصویب بکند یا از از تصویب آنها خودداری کند.

♈️از طرفی تشکیل هیات دولت و حتی انحلال آن، از اختیارات مجلس شورای اسلامی است. رئیس‌جمهور با توجه به اصل۸۷ قانون اساسی، موظف است برای هیات وزیران خود از مجلس رای‌اعتماد دریافت کند و مجلس این اختیار را دارد که به اشخاص پیشنهادی برای منصب وزارت رای‌اعتماد بدهد یا از آن خودداری کند.

♈️اما این تمام ماجرا نیست و پس از دریافت رای‌اعتماد از مجلس، هیات وزیران همواره تحت نظارت مستقیم نمایندگان مردم قرار دارند؛ تا جایی که در اصل۸۹ قانون اساسی به مجلس این اختیار سپرده شده است که با شرایط خاصی هیات وزیران یا هر یک از وزرا را استیضاح کنند یا باتوجه به اصل۸۸ قانون اساسی به طرح سوال در مورد وظایف وزرا و رئیس‌جمهور اقدام کنند.

♈️نظارت قوه‌مقننه بر قوه.مجریه تا جایی پیش می‌رود که حتی با توجه به همان اصل۸۹ قانون اساسی، مجلس می‌تواند رئیس‌جمهور را استیضاح کرده و در صورت عدم‌اقناع رای به عدم کفایت برای رئیس‌جمهور صادر کند.

♈️از طرفی، برنامه‌ها و قول‌های انتخاباتی رئیس‌جمهور در لوایح پیشنهادی از سوی هیات دولت بر مجلس تجلی پیدا می‌کند که تصویب آنها، بنابر اصل۷۴ قانون اساسی از وظایف مجلس شورای اسلامی به شمار می‌رود.

♈️این اختیارات، تنها چند مورد از تاثیر و نظارت‌های حقوقی مستقیم قوه‌مقننه بر قوه.مجریه است که باید دید باتوجه به انتخاب آقای مسعود پزشکیان به‌عنوان رئیس‌جمهور به چه شکل عمل خواهد شد.

♈️آیا مجلس شورای اسلامی با توجه به حضور اکثریت جناح رقیب، راه تقبال را مانند آنچه در دوره دوم ریاست‌جمهوری آقای محمود احمدی‌نژاد اتفاق افتاد در پیش خواهد گرفت؟ یا باتوجه به نیاز مبرم کشور برای تغییر در وضع موجود راه همکاری با قوه‌مجریه را انتخاب خواهد کرد؟

♈️اینها سوالاتی هستند که تنها با گذشت زمان به آنها پاسخ داده خواهد شد.

#جمهوریت
@jomhuriyat
🔰 چرا طیف وسیعی از مردم، هرگز نتیجه انتخابات سال ۱۳۸۸ را نپذیرفتند؟

ابوالفضل فاتح
@jomhuriyat

♈️ درباره ایرادات انتخابات سال ۱۳۸۸ فراوان سخن گفته شده است. خصوصیت زمان آن است که وقتی از واقعیتی دور می شویم و با نمونه هایی دیگر مواجه می شویم، این امکان فراهم می شود که در مقایسه، ارزیابی های خود را مورد بازخوانی و بازنگری قرار دهیم و واضح تر و وسیعتر به موضوع بنگریم. چه بسیار که زمان، حقیقت را آشکار می سازد.

♈️ این روزها که مباحث آمار و ارقام انتخاباتی داغ است، نه به عنوان کسی که در کمپین آقای مهندس موسوی حضور داشته ام، صرفا به عنوان یک شهروند ایرانی بار دیگر مخاطبان محترم را دعوت می کنم که انتخابات  ۱۳۸۸ را صرفا از منظر آماری مورد مطالعه مجدد قرار دهند.

🔰کل واجدین شرایط سال ۸۸؛

♈️ در دهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری اسلامی ایران در سال ۱۳۸۸ وزارت کشور اعلام کرد که ۴۶ میلیون و دویست هزار تن واجد شرایط بوده اند. این افراد،  مجموع واجدین شرایط داخل و خارج کشور را شامل می شد. در انتخابات سال ۱۳۸۸، سن رای دهندگان نیز از ۱۵ سال به ۱۸ سال افزایش یافت و از این روی تعداد واجدان شرایط حدود ۵۰۰ هزار تن نسبت به سال ۱۳۸۴ کاهش یافت.

🔰مشارکت کنندگان سال ۸۸؛

♈️ انتخابات در روز ۲۲ خرداد برگزار شد و با وجود کاهش واجدان شرایط نسبت به دوره ی قبل از آن، طبق اعلام وزارت کشور آقای احمدی نژاد، بیش از ۸۵ درصد مردم یعنی ۳۹ میلیون و ۱۶۵ هزار تن در انتخابات مشارکت داشته اند که ده میلیون بیش از انتخابات سال ۱۳۸۴ بود.

🔰مشارکت خارج از کشور؛

نکته ای که در گزارش وزارت کشور آن زمان مغفول مانده، میزان مشارکت ایرانیان  خارج از کشور است.

♈️ درباره آمار ایرانیان خارج از کشور تفاوت نظر هست. طبق اعلام مرحوم حسین امیرعبدالهیان در ۲۱ شهریور ۱۴۰۲،  حداقل حدود ۵ میلیون و دویست هزار ایرانی رسما خارج از کشور زندکی می کرده اند. این در حالی است که طبق اعلام مجید حلاج زاده رئیس وقت مرکز مشاوره ایرانیان خارج از کشور، تعداد ایرانیان خارج از کشور در سال ۱۳۹۷ حدود ۷ میلیون نفر بوده است. آقای سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت خارجه در ۲۴ خرداد ۱۴۰۰ تعداد واجدان شرایط خارج از کشور را رسما ۳.۵ میلیون نفر اعلام کرده است. این در حالی است که رسانه ها به نقل از خبرگزاری فارس در تاریخ ۱۴ اسفند ۱۴۰۲، تعداد واجدان شرایط خارج از کشور را حدود ۱۰ درصد کل واجدان شرایط دانسته است. طبق خبر خبرگزاری ایرنا در ۱۲ فروردین سال ۱۳۸۸، در جلسه احمدی نژاد با ایرانیان خارج از کشور، تعداد ایرانیان خارج از کشور حدود ۵ میلیون عنوان شده است.

♈️ با توجه به روند مهاجرت از کشور، بین سال های ۸۸ تا کنون، و با توجه به آمار مختلف از ایرانیان خارج از کشور، تخمین زده می شود که در سال ۸۸ بین حدود ۴ تا ۶ میلیون تن از ایرانیان خارج از کشور زندگی می کرده اند که می توان تخمین زد از این تعداد حداقل ۳ میلیون تن واجد شرایط بوده اند. در سال ۱۳۸۸ طبق گزارش های رسمی تنها چیزی بیش از  دویست هزار ایرانی در انتخابات  ۸۸ شرکت داشته و مابقی در انتخابات حضور نداشته اند. از این میزان رای، نزدیک به ۱۱۲ هزار رای به آقای میرحسین موسوی تعلق گرفت و سهم آقای محمود احمدی‌نژاد ۷۸ هزار رای شد.

مشارکت ۹۳ تا  ۹۵ درصدی داخل کشور؛

♈️ با کسر جمعیت واجدین شرایط خارج از کشور از شمار واجدین شرایط در سال ۸۸، معلوم می شود که حدود ۴۲ تا ۴۳ میلیون واجد شرایط در داخل کشور زندگی می کرده اند و بنا به گزارش وزارت کشور آقای محصولی، از آن تعداد بیش از  ۳۹ میلیون و صد و شصت هزار و پنج هزار تن در شعب سراسر کشور رای داده اند. این تعداد  یعنی چیزی بیش از  ۹۳ و نیم تا ۹۵  درصد واجدین شرایط که در  داخل کشور زندگی می کرده اند، آری چیزی بیش از ۹۳ تا ۹۵ درصد؟

♈️ در انتخابات ۱۵ تیرماه که تا ساعت ۱۲ شب به طول انجامید، با وجود ۵۸۶۴۰ صندوق تنها امکان رای گیری از حدود ۳۰ میلیون ایرانی یعنی حدود ۵۰ درصد مردم فراهم آمد. اما تعداد صندوق های رای در سال ۱۳۸۸ تنها ۴۵۷۱۳ عدد، یعنی ۱۲ هزار شعبه کمتر بود و با همه فشردگی و طبیعتا کندی اخذ رای، شعب در مدت کوتاه تر ساعت ۸ و نهایتا ۱۰ شب بسته و ساعتی بعد (حدود ۱۱ و نیم شب)  در حالی که انتخابات الکترونیکی هم نبود، خبرگزاری رسمی ایرنا خبر داد که آقای احمدی نژاد برنده انتخابات است. نهایتا اعلام شد که با حضور نزدیک به۴۰میلیون تن آری ۴۰ میلیون!، آقای احمدی نژاد با کسب بیش از ۲۴ میلیون و پانصد هزار رای، برنده انتخابات شده است و اقای مهندس موسوی که خیابان ها مملو از طرفداران ایشان بود، تنها چیزی بیش از ۱۳ میلیون رای به دست آورده است، یعنی  معادل رای آقای سعید جلیلی در انتخابات ۵۰ درصدی این روزها؟

#جمهوریت
@jomhuriyat
📝📝  ایران را از یاد نبریم؛

🔰بین افسانه‌ی "قُقنوس" و سرگذشت ایران، تشابهی می‌توان دید

زنده یاد محمّد‌علی اسلامی نُدوشن
@jomhuriyat

♈️در افسانه‌ها آمده است که قُقنوس مرغی است خوشرنگ و خوش آواز که منقار او سیصد و شصت سوراخ دارد و بر کوه بلندی در مقابل باد نشیند و صداهای عجیب از منقار او برآید.
گفته‌اند که هزار سال عمر کند و چون سال هزارم به سر آید، و عمرش به آخر رسد، هیزم فراوانی گرد آورد و بر بالای آن نشیمن گیرد و سرودن آغاز کند و مست گردد و بال بر هم زند، بدانگونه که آتشی از بال او بجهد و در هیزم افتد و او در آتشِ خود بسوزد و از خاکسترش تخمی حادث گردد و از آن قُقنوسی دیگر پدید آید.
گفته‌اند که او را جفت نیست و موسیقی را از آواز او دریافته‌اند.

♈️بین افسانه‌ی "قُقنوس" و سرگذشت ایران، تشابهی می‌توان دید.

♈️ایران نیز چون آن مرغِ شگفتِ بی‌همتا، بارها در آتشِ خود سوخته است و باز از خاکسترِ خویش زاییده شده. در این چند سال، همواره من این احساس را داشته‌ام که ایران بارِ دیگر یکی از آن دوران‌های "زایندگی در مرگ" را می‌گذراند و در میانِ درد، می‌شکفد.

♈️گرفتاریهای روزانه، دل مشغولی‌ها و بُهت‌زدگیهای قرن، مانع از آن است که بسیاری از ما به عمق ماجرایی که در روحِ ایران است، توجّه کنیم. چون کسی هستیم که به باغِ کهنسالی در چلّه‌ی زمستان پای می‌نهد و آنرا خشک و خاموش و برهنه، گرانبار از غربت و وحشتی مرموز و شریر می‌بیند، بی‌آنکه نجوای پنهانیِ حیات، ولوله‌ی خاموشِ جِرم‌های رویَنده و سبز شونده را در شکمِ کُنده‌های پیر و نهادِ شاخه‌های خشک دریابد.

♈️در زندگیِ ملّتها نیز دورانهای ستروَن و دورانهای زاینده است، و تناوب و تسلسلِ این دورانها بوده است که تمدّن را به پایه‌ی کنونی رسانیده. دورانِ ما یکی از دورانهای باروَر است، و زایندگی هرچند با درد همراه باشد، باز سعادت‌بخش و شورانگیز می‌تواند بود.

♈️در روزگاری که گویی ایران در ابری از فراموشی پیچیده شده است، اگر کار دیگری از دست ما برنیاید، لااقل خوب است بکوشیم تا فکرِ او و غمِ او را در دلِ خود زنده نگاه داریم و اعتقاد به زایندگیِ دوران را در سینه نپُژمرانیم.

♈️ما از این حیث چون بیمارانِ تریاک خورده‌ای هستیم که به هر افسونی است باید بیدار نگاهشان داشت؛ زیرا اگر چشم بر هم نهند، بیمِ آن است که دیگر آن را نگشایند.

#جمهوریت
@jomhuriyat
📝📝روش معیوب انتصابات بعد از هر انتخابات

حسین ثنایی نژاد

@jomhuriyat

♈️چند ماهی از استقرار دولت خاتمی گذشته بود. با یکی از نمایندگان مجلس که ارتباط دوستانه‌ای بین من و ایشان بود، مشغول گپ و گفت بودیم. در میانه حرف‌هایش پرسید: «به نظر شما چه کسی برای فرمانداری فلان شهر خوب است؟»‌
من نیز بی‌توجه به اینکه چنین انتخاب‌ها و انتصاب‌هایی به کجا می‌برد مارا، اندکی فکر کردم و گفتم: «فلانی»‌.

♈️کمی در باره او با هم حرف زدیم و بعد آن آقای نماینده رفت و حکم آن «فلانی»‌ را از وزارت کشور برای فرمانداری آن شهر گرفت. بر همین قرار بوده است موارد بسیاری که شخصا شاهد بوده‌ام.

♈️اکنون آقای پزشکیان آمده و قرار است از صدر تا ذیل، مقامات زیادی تغییر کنند.

♈️او خود چندبار تصریح کرده است عضو هیچ حزبی نیست. اگر هم بود هیچ حزبی در کشور ما به معنای واقعی کلمه، حزب نیست که کار سازمانی داشته باشد و بتواند به روش مناسبی مدیران لایق خود را در پست‌ها بگمارد. بنابراین آقای رئیس‌جمهور ده‌ها هزار مدیر لازم دارد و طبیعتا تشکیلات لازم را برای انتخاب و انتصاب آنها در اختیار ندارد.

♈️چنین است که این روزها در گوشه و کنار می‌بینم و می‌شنوم دوباره همان صحنه است. افراد مختلف بنا بر نفوذی که در ستاد‌های انتخاباتی داشته و طبعا خود را ذی‌حق می‌دانند محصولی از این مزرعه به حاصل نشسته برچینند، راه افتاده‌اند و هر کدام فهرستی در دست تهیه دارند. یکی به دنبال وزیر کردن خود است و دیگری در پی وزیر کردن رفیقش.

♈️افرادی را هم می‌شناسم که در سطوح پایین‌تر مشغول کارند. آنها حتی از اطرافیان خود در سطح وسیع درخواست کرده‌اند آدم‌های مناسبی را که برای تصدی پست‌های مدیریتی تا رده‌های خیلی پایین می‌شناسند، معرفی کنند.

♈️بدینگونه مدیرانی برکشیده می‌شوند که از پس مسئولیت‌های خود برنمی‌آیند و کار به‌ سامان نمی‌آید.

#جمهوریت
@jomhuriyat
📝📝تحلیل پدیده حاج سید اصغر حمال
مجتبی لشکربلوکی

@jomhuriyat
♈️دکتر نعمت الله فاضلی، جامعه شناس معاصر ماجرایی بسیار شنیدنی را تعریف می کند به نقل از استاد پاپلی یزدی از جلد دوم شازده حمام. اول این ماجرای جذاب را با هم بخوانیم و سپس تحلیل کنیم. قبلش خیلی شفاف بگویم که واژه حمال به هیچ وجه نباید ذهنیت منفی ایجاد کند. هر کاری شریف است از جمله باربری. بر شانه تمام باربران با شرافت با افتخار بوسه می زنم!

♈️پاپلی یزدی در سال ۱۳۴۶ تصادفی اصغر حمال را در مشهد موقع گدایی می بیند و او را می شناسد. اصغر پیشتر در گاراژی در یزد باربری می کرد. پاپلی احوالش را می پرسد و ناهار مهمانش می کند و با هم دوست می شوند. زمان می گذرد و اصغر داستان زندگی اش را برای پاپلی می گوید.

♈️اصغر برای زیارت به مشهد آمده و شبی کنار حرم نشسته و سرش را روی زانویش گذاشته بود. عابران به گمان این که گداست، جلوی پایش پول می گذاشتند. اصغر می بیند در زمان کمی ۵ تومن پول به او داده اند. همان شب دو ساعت دیگر سرش را به زانو می گذارد و ده تومن جمع می کند. پولی بسیار بیشتر از بار زدن یک کامیون.

♈️اصغر حمالی را رها می کند و به گدایی می پردازد و روزی ۵۰ تومن گدایی می کند. مدتی بعد پاپلی، اصغر را در حال نزول دادن می بیند، در حالی که شالی سبز دارد و سید هم شده! پنج سال می گذرد و سید صاحب خانه ای بزرگ و مال و منال اشرافی می شود. همسرش را هم وارد دلالی می کند و او جهیزیه دخترش را از همین راه فراهم می سازد. حالا اصغر حمال مشهور شده به «حاج سید اصغر».
حاج سید اصغر حمال ساکن تهران می شود. سال ۶۷ پاپلی «حاج سید اصغر» که اکنون دیگر حمال نیست را در تهران مجدد می بیند که صاحب صرافی در خیابان فردوسی و کاخ و جلال و جبروت است.

♈️فقط اصغر حمال نیست که درمی یابد با زحمت کشیدن نمی شود پولدار شد، اطراف ما پر است از «حاج سید اصغر حمال‌ها» که از راه گدایی، ربا، دلالی و زندگی رانتی و انگلی، گنج قارون دارند و سید سبز پوش هم شده اند.
حاج سید اصغر حمال ها همه جا هستند، حتی در دانشگاه ها. کم نیستند اعضای هیات علمی که بدون زحمت و صلاحیت و با دوشیدن دانشجویان استاد شده اند. در ادارات دولتی، صنایع و کارخانه جات و بانک ها هم مدیران زیادی می بینیم که همان اصغر حمال اند که از نردبان باندبازی و رانت بالا رفته اند. یکی از علل فلاکت ایران رشد این «طبقه انگل» است. دکتر نعمت الله فاضلی در دامه نوشته خود این پدیده را تحلیل می کند (رفرنس: کانال تلگرامی ایشان) اجازه می خواهم با اندکی تفاوت، تحلیل خودم را ارایه کنم.

🔰تحلیل و تجویز راهبردی:
♈️چرا جامعه ما حاج سید اصغرحمال پرور است؟ سوال مهمی است. اگر از جواب های ساده بگذریم و کمی عمیق تر نگاه کنیم: پاداش ها، پیشران رفتار ما هستند. اگر رفتاری، پاداش دریافت کند؛ تقویت و تکثیر می شود و اگر رفتاری پاداش دریافت نکند یا در عوض با عقوبت روبرو شود تضعیف و محو می شود. (مثلا اگر آن روز اصغر حمال از گدایی پول خوبی دریافت نمی کرد آن رفتار ادامه پیدا نمی کرد). دقت کنید که وقتی می گوییم پاداش یا عقوبت شامل همه چیز می شود مالی، معنوی، روانی اعم از ثروت، شهرت، منزلت و ...

♈️خب سوال این است که چه چیزی پاداش ها یا عقوبت ها (یا بازخورد مثبت و منفی) را رقم می زند. برخی از دانشمندان می گویند: نهادها. نهادها چه هستند؟ قواعد زندگی جمعی که توسط خود انسان در طول تاریخ ایجاد می شود و تعیین می کنند که چه چیزی خوب است و چه چیزی بد است. چه چیزی شدنی است و چه چیزی نشدنی است و هر کاری باید چگونه انجام شود. نهادها روی پاداش ها تاثیر می گذارند و پاداش ها روی انگیزه ما و انگیزه هم رفتار (عملکرد) ما را جهت می دهد. بگذارید نمونه موردی اصغر حمال را به خاطر کمبود جا صرفا با دو نهاد ساده تحلیل کنیم.

🔰1) اگر صدقه فردی در ایران رواج نداشت و همه از طریق سازمان های تخصصی نیکوکاری مانند خیریه ها صدقه می دادند آیا امکان داشت که اصغر حمال به چنین درآمدی برسد؟ خیر. نهاد صدقه فردی به جای نیکوکاری/صدقه جمعی یک نهاد موثر در پاداش دهی به اصغرحمال هاست.

🔰2) در برخی کشورها قاعده پولت را از کجا آورده ای حاکم است. یعنی حتی اگر شما بخواهی پول را به حساب شخصی خودت آن هم در بانکی که 20 سال است در آن حساب داری واریز کنی، و مبلغش بالاتر از یک حدی باشد باید مدرک بیاوری. همین نهاد ساده باعث می شود که امکان شکل گیری طبقه انگل کمتر و پرهزینه تر شود.

♈️شکل گیری طبقه انگل (مدیران دولتی که با باندبازی پست می گیرند، کاسبانی که با رانت و رشوه رشد می کنند و ...) ناشی از نهادهایی است که خودمان طراحی کرده ایم. اگر می خواهیم جامعه ای بدون انگل داشته باشیم، باید نهادهای توسعه ای ایجاد کنیم و جایگزین نهادهای غارتگر کنیم، بدون نهادهای درست آدم های خوب و زحمت کش هم «حاج سید اصغر» می شوند.

#جمهوریت
@jomhuriyat
📝📝یک پزشک، معمار مالزی مدرن

سعید معدنی، ۱۹ تیرماه ۱۴۰۳
@jomhuriyat

♈️تا ۶۵ سال پیش کشور مستقلی به نام مالزی در میان کشورهای عضو سازمان ملل متحد وجود نداشت. تیرماه ۱۳۴۲ هجری شمسی (۱۹۶۳ میلادی) بود که کشور مالزی که مجموعه‌ای از جزایر با اقوام و مذاهب و نژادهای مختلف است اعلام استقلال از استعمارگران کرد و دارای پرچم و سرود ملی شد.

♈️سه سال بعد در سال ۱۹۶۵  سنگاپور از این کشور جدا شد و چندی بعد سلطان‌نشین برونئی هم اعلام استقلال کرد. کشور ۳۳ میلیونی مالزی دارای سلطان و فرمانداران نیمه مستقل محلی است ولی نخست وزیر قدرت بیشتری دارد. اوست که سکان رهبری کشور را به عهده می‌گیرد. با وجود نژادها و اقوام و ادیان متفاوت، مالزی امروز نماد و نمودی از همزیستی مسالمت آمیز است و قوم گرایی در این کشور کمترین تنش را دارد. شعار ملی‌‌شان « قدرتمندی در یکپارچگی است» ثبت شده است. 

♈️دو سال از انقلاب ۱۳۵۷ ایران می‌گذشت که مهاتیر محمد معمار مالزی مدرن به نخست وزیری رسید و این کشور را نه تنها از فقر و فلاکت نجات داد بلکه اکنون یکی از کشورهای پیشرفته در میان کشورهای آسیای شرقی است. سرزمینی که تا صد سال پیش مستعمره بوده و کشورهای زیادی این سرزمین را استعمار و استثمار کرده‌اند. از پرتغالی‌ها گرفته تا هلندی‌ها و انگلیسی‌ها و این اواخر ژاپنی‌ها نیز این کشور را تحت سلطه خود داشتند. همانطور که گفته شد حدود شصت و اندی سال پیش در عرصه جهانی مالزی به عنوان یک کشور اعلام استقلال کرد.

♈️دکتر مهاتیر محمد از سال ۱۹۸۱ تا ۲۰۰۲ به طور مداوم نخست وزیر بود و توانست پایه‌های توسعه و پیشرفت کشورش را ریل‌گذاری کند. طوری که الان هر ایرانی که به مالزی می‌رود انگشت به دهان می‌ماند که این کشور چگونه از آن کشور مفلوک به این پایه از توسعه رسیده است؟ به تعبیر مهاتیر محمد تا چند دهه قبل مردم کشورش روی درخت زندگی می‌کردند اما الان دانشگاههای معتبر دارد و صادرکننده‌ی تکنولوژی به بسیاری از کشورهاست.

♈️دکتر مهاتیر محمد، ژاپن پس از جنگ جهانی دوم را الگوی توسعه خود قرار داد و بنا را براین گذاشت که به یک کشور صادرکننده تکنولوژی تبدیل شود. لذا این کشور چون به لحاظ منابع و متخصص داخلی نمی‌توانست چنین گامهایی بردارد از شرکت‌های خارجی بویژه کشورهای غربی و صنعتی خواست تا در این کشور سرمایه‌گذاری کنند تا ضمن ایجاد اشتغال و رونق اقتصادی، محصولات از مالزی به سایر کشورها صادر شود. این کشور صرفا نگاه به شرق نداشت زیرا همه جوامع تجربه کرده و می‌دانند که هیچ کشوری نیست که با تکیه صرف به شرق( چین و روسیه) پیشرفت کرده باشند. بلکه بر عکس، هر کشوری که فقط به چین و روسیه تکیه کرده‌، روز به روز در مرداب فلاکت و عقب ماندکی غوطه‌ور شده است. کشورهای جهان سوم سابق که امروز توسعه یافته و پیشرفت کرده‌اند یا صرفا به کشورهای سرمایه داری صنعتی تکیه کرده‌اند و یا از هر دو جهان شرق و غرب سود برده‌اند.

♈️مهاتیر محمد با الگوبرداری از نظریه نوسازی، همچون ژاپن با تکیه بر کشورهای صنعتی و سرمایه‌داری توانست اقتصاد مالزی را در مدار پیشرفت و ترقی قرار دهد و نام خود را در تاریخ جهان به عنوان رهبری توانمند به یادگار بگذارد. آن هم در زمانه‌ای که رهبران بسیاری از کشورهای جهان سوم فقط و فقط به قدرت اندیشیده‌اند و کشور خود را در سیاهی و تباهی و فقر و عقب‌ماندگی باقی گذاشته‌اند و لعنت ابدی مردم‌شان را برای خود خریده‌اند.

♈️مهاتیر محمد اگر چه از یک خانواده پر جمعیت ۹ نفره برخاست، اما با کوشش و تلاش در سنگاپور پزشکی خواند. ضمن طبیب بودن، به روزنامه‌نگاری و سیاست علاقه‌مند شد و حزب تشکیل داد و وارد مجلس قانونگذاری شد. او بعدها نخست‌وزیر نامداری شد و توانست کشورش را نوسازی کند و اعتلای امروز را به ارمغان بیاورد. لازم به ذکر نیست که انتقادهایی هم به دوران نخست‌وزیری ۲۰ ساله وی وارد است. حتی خود اذعان می‌کند که اولویت او اقتصاد بوده و سایر ابعاد مثل آزادی‌های سیاسی در مرحله دوم اهمیت قرار داشت. ولی بهرحال او حزب داشت و با یک نظام انتخاباتی حزبی روی کار آمد و حکومت کرد. وی الان ۹۹ ساله است و مورد تحسین بیشتر جهانیان قرار گرفته و بی شک بعد مرگش از او بیشتر و بیشتر سخن خواهند گفت و خواهند نوشت.

♈️مهاتیر محمد، ایران رابه خاطر مقاومت در مقابل تحریم های آمریکا و غربی‌ها تحسین می کند اما به خاطر منافع ملی، اجازه نمی‌دهد بانکهای این کشور با ایران همکاری کنند و تحریم ها را خنثی کنند! زیرا منافع ملی و اقتصاد کشورش به خطر می افتد. این هم از عجایب دنیای حسابگر و عقلانی امروز است. اگر پیامد تحریم فقر وفلاکتی هست برای دیگران (ایران) باشد وآنها فقط تحسین‌اش می‌کنند. اما حاضر نیستند اقتصادکشور را بخاطر ایران ویا هر کشور دیگری بخطر بیاندازند. برای او فقط مردمش مهم هستند. اوپزشک دردها و رنجهای مردم خویش است. 
#جمهوریت
@jomhuriyat
📝📝بازسازی وجهه بین‌الملل ایران از کجا شروع شود!
رستم شجاعی مقدم ،۱۴۰۳/۴/۱۹
@jomhuriyat

🔰(در این تحلیل فرض بر دادن آزادی عمل کافی به دولت پزشکیان از جانب رهبر است).

♈️راهی که حکومت ایران پیموده است موجب بی‌اعتمادی سنگین نهادهای بین‌المللی، واحد‌های سیاسی و کشورهای پیرامون ایران شده است، در این میان روسیه و چین دو بهره‌بردار بی انصاف از انزوای جهانی ایران بوده‌اند.

♈️اکنون صرف نظر از محدودیت اختیارت رییس جمهور در ایران اگر بنای دولت پزشکیان بر نمایش چهره واقعی بر مبنای تمدن ایرانی باشد، از چندین حوزه مرتبط با سیاست خارجی امکان آغاز کار وجود دارد:

🔰۱- آشتی با نهادهای بین‌المللی و پذیرش قواعد عام جهانی به شکلی موثر، در این حوزه ایران میتواند با آغاز روند تصویب لوایح اف ای تی اف و همزمان ورود به همکاری شفاف با آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای و همچنین همکاری و مشارکت با کمیسیون حقوق بشر سازمان ملل به ایجاد نگرش مثبت بپردازد.

🔰۲- آغاز مذاکره موثر با اروپا و آمریکا در زمینه های مورد علاقه دو طرف، یقینا پس از روی کار آمدن پزشکیان فضای آمادگی برای مذاکره در غرب نیز به سمت بهبودی خواهد رفت که دلایل خاص خود را دارد، استفاده‌ از این شرایط جدید میتواند موجب کاهش فاصله‌ها و بهبود اعتماد دو جانبه گردد.

🔰۳- آغاز سیاست سازنده در منطقه جهان اسلام، سیاست منطقه‌ای ایران به ویژه در کشورهای عرب که از دولتهای مرکزی ضعیف برخوردارند مانند فلسطین، لبنان ، سوریه، یمن و عراق تاکنون متکی بر نظامی‌گری و تسلیح گروههای مذهبی بوده و موجبات ایران هراسی، رعب و بی‌اعتمادی در منطقه را فراهم ساخته است.

♈️در این حوزه برنامه ایران میتواند به نفع تبدیل گروههای تحت نفوذ به نهادهای سیاسی و اجتماعی تغییر یابد و این گروهها را از طریق روندهای مشروع سیاسی وارد قدرت قانونی در کشور نماید.
چنین تغییری حتی بیش از احیای برجام میتواند زمینه خروج ایران از انزوای جهانی را فراهم آورد.

🔰۴- در پیش گرفتن توامان و آرام هر سه مورد بالا، دولت آینده می‌تواند همزمان در هر سه مورد بالا بهبود وجهه بین‌المللی ایران را آغاز کند، که یقینا موجب تحولات محسوس و زودهنگام به ویژه در زمینه های سرمایه‌گذاری خارجی، بازگشت به بازار انرژی، ارتقای صنعت داخلی، تقویت بخش توریست و گردشگر و به طور کلی رونق گرفتن تهران به عنوان کانونی از تعاملات اقتصادی و کنشهای دیپلماتیک جهانی شود، چرا که چندین دهه انزوای ایران زمینه‌ها و فرصتهای منحصر به فردی را برای مشارکت چند ملیتی فراهم ساخته است.

#جمهوریت
@jomhuriyat
📝📝 از جنبش دانشجویی ۱۳۷۸ تا جنبش مهسایی ۱۴۰۱

مهران صولتی
@jomhuriyat

♈️ #اپیزود_اول: در هجدهم تیر ۱۳۷۸، اعتراض دانشجویان خوابگاه کوی دانشگاه تهران، با سرکوب بی‌سابقه از سوی نیروی انتظامی مواجه و به ناآرامی دانشجویی وسیعی در تهران منجر شد. جنبش دانشجویی متعاقب آن بعد از پنج روز دچار افول شد و داستان مطالبه‌گری دانشجویان با محکوم شدن سرباز وظیفه اروجعلی ببرزاده به جرم سرقت یک دستگاه ماشین ریش تراشی خاتمه یافت!!

♈️ #اپیزود_دوم: در بیست و پنجم شهریور ۱۴۰۱ و به دنبال مرگ تراژیک مهسا امینی در پلیس امنیت اخلاقی تهران، جنبشی فراگیر در کشور شکل گرفت که در آن جوانان و به ویژه زنان نقش اصلی را بر عهده داشتند. جنبشی که در طی چهارماه در خیابان‌ها و رسانه‌ها ادامه یافته و در آن رادیکال‌ترین کنش‌ها در تقابل با نظام سیاسی ظهور یافتند.

🔰جامعه ایران در میانه این دو جنبش چه راهی را پیمود؟

♈️جنبش دانشجویی در دوران حاکمیت امید به وقوع پیوست. دوم خرداد ۷۶ آغاز فتح سنگرهای مردم سالاری در یک حکومت اقتدارگرا تلقی می‌شد که قرار بود زنجیره آن با پیروزی در انتخابات مجلس ششم تکمیل شود از همین‌رو این جنبش هنوز در پارادایم اصلاح طلبی جای می‌گرفت ولی جنبش مهسایی در روزگار حاکمیت ناامیدی به وقوع پیوست. تلاش‌های اصلاح طلبانه به ماله کشی تعبیر می‌شدند و حاملان رسمی آن نیز به طور کامل از حاکمیت اخراج شده بودند. در حقیقت این جنبش پایان رسمی پارادایم اصلاح طلبی محسوب می‌شد.

♈️ جنبش دانشجویی یک تحرک صرفا سیاسی بود که نتوانست دلالت‌های اجتماعی به دنبال داشته باشد، اما جنبش مهسایی توانست با گسترش پهنه امکان بسیاری از نیندیشیدنی.ها را اندیشیدنی کند. این جنبش از این نظر بسیار شبیه به جنبش می 1968 فرانسه بود که توانست تغییرات جدی در باورهای مخاطبان جوان خود ایجاد کند. جنبش مهسایی به سوژه‌گی نوین زنان دامن زد و پیامدهایی همچون نافرمانی از پذیرش حجاب اجباری را به همراه آورد.

♈️جنبش دانشجویی نتوانست به خروج از حصار دانشگاه منجر شود و رویدادهای آن اگر چه بازتاب گسترده ای در مطبوعات یافت ولی به همراهی سایر اقشار با مطالبات آن ختم نشد. ولی جنبش مهسایی با شعار محوری زن، زندگی، آزادی به خانه همه ایرانیان سر زد و باب گفت‌و‌گو را در خانواده‌ها گشود. ایرانیان خارج از کشور نسبت به آن واکنش‌های قابل توجه نشان دادند و بسیاری از مردان و زنان تا اقوام و اقشار مختلف در داخل کشور نسبت به آن دغدغه یافتند.

♈️نکته پایانی: از جنبش دانشجویی تا جنبش مهسایی اگر چه کمتر از ۲۵ سال طول کشید ولی جامعه ایران در این مدت راه بلندی را پیمود. ناامیدی از اصلاح سیستم، قهر انتخاباتی، بی‌اعتباری جناح‌های سیاسی، جایگزینی صندوق رای با خیابان، و دومینوی جنبش های فراگیر از ۱۳۹۶ تا ۱۴۰۱ همگی از تغییرات ژرف و دگرگونی‌های شگرفی در باور و عمل ایرانیان حکایت داشتند که البته هرگز از سوی نظام سیاسی به رسمیت شناخته نشدند!
#هجده_تیر
#سوم_می
#بازنشر
#جمهوریت
@jomhuriyat
2024/10/05 22:49:41
Back to Top
HTML Embed Code: