Telegram Web Link
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
♈️دو گروه از مردان هرگز به زندگی عادی بر نمیگردند...
آنها که در جنگ بودند و آنها که عاشق شدند.


👤رومن رولان

♈️این ویدئو و ترانه به نام  آخرین بار که گریه کردم به خوانندگی کریس دی برگ تقدیم به همه زخم خوردگان جنگ!

‎‌‌     
 #جمهوریت
@jomhuriyat
📝📝بشار اسد چه در سر دارد

✍️یدالله کریمی پور
@jomhuriyat

♈️چرا سوریه در قبال تحولات غزه و لبنان موضعی نمی گیرد؟ چرا نسبت به سرنوشت حزب الله بی تفاوت است؟ همین پرسش را هم چندماه پیش در باره چرایی شرکت نکردن بشار در تشییع حجت‌الاسلام رئیسی مطرح شد و پاسخ مناسبی دریافت نگردید. به ویژه در جریان اخیر تشدید تنش و درگیری بین ایران-اسراییل-لبنان، بشار خود و کشورش را  کنار کشیده و تحولاتشان در کانون توجه دمشق نبوده است. چرا؟

♈️بعید نیست، سوریه زیر ریاست بشار اسد، کم کم با حمایت و آینده نگری استراتژیک مسکو و ترغیب ها و وعده های واشنگتن، آنکارا و ریاض، در حال فاصله گرفتن از جمهوری اسلامی و محور مقاومت‌ بر آمده باشد.
من که در چنین صورتی شگفت زده نمی شوم.

#جمهوریت
@jomhuriyat
📝📝جنگ ژئوپلیتیکی دو قدرت خاورمیانه؛ ایران و اسرائیل

عبدالرضا فرجی راد
, کارشناس ارشد سیاست خارجی
@jomhuriyat

♈️بعد از ترور اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی حماس در تهران که ایران اعلام کرد انتقام این ترور و تجاوز به خاک ایران را میگیرد،  گفت و گوهایی از کانال ارتباطی ایران و امریکا برگزار شد که آمریکایی ها قول دادند آتش بس را در غزه برقرار می کنند و ایران بهتر است صبور باشد.
از آنجایی که آتش بس در غزه برای ایران از اهمیت خاصی برخوردار بود، جمهوری اسلامی از خود صبوری نشان داد تا بلکه این آتش بس برقرار شود، کشتار مردم غزه متوقف و اسرای اسرائیلی و فلسطینی آزاد شوند.

♈️ایالات متحده امریکا به این قول خود وفادار نماند. نه تنها آتش بس برقرار نشد، بلکه اسراییل یک موضع آفندی و تهاجمی به خود گرفت و بخش زیادی از نیروهایش را به مرز لبنان آورد و در آنجا مستقر کرد تا تجاوزات خود را همچون غزه به داخل لبنان نیز گسترش دهد. ابتدا تصور می رفت که با تبلیغاتی که اسرائیل به عمل می آورد درصدد است با تحت فشار قرار دادن حزب الله، شهرک های شمالی خود را امن بسازد و ۶۰ هزار شهروند یهودی خود را به محل سکونت خود بازگرداند.

♈️ولی همه خیلی زود متوجه شدند که اسرائیل اهداف بزرگتری را دنبال می کند و برای به ثمر رساندن این اهداف با توجه به تجربه تلخ جنگ ۲۰۰۶ با حزب الله از قبل برنامه ای تهیه کرده که ابتدا با حمله و جنگ اطلاعاتی ساختار نظامی حزب الله را نابود و یا بطور کلی تضعیف و سپس آسان تر عملیات خود را در خاک لبنان انجام دهد.

♈️در کنار این اقدامات برنامه ریزی اسرائیل جهت حمله به ویلای بشار اسد و شایعه کشتن برادر وی که فرماندهی گارد ریاست جمهوری و لشکر چهارم سوریه را برعهده دارد که البته هدف اسرائیل کشتن وی نبود، بلکه اخطاری بود به رئیس جمهوری سوریه که در صورت ادامه همکاری با حزب الله و ایران خطرات جدی برای سوریه ایجاد خواهیم کرد. ضمن اینکه در حدود ده روز قبل از طریق رییس دولت امارات پیامی به بشار اسد منتقل شد مبنی بر اینکه اگر سوریه همکاری با نیروهای مقاومت پایان ندهد، حکومت در خطر خواهد بود و از طرفی برنامه ریزی به اتفاق آمریکا برای حملات ممتد به حوثی های یمن که می تواند کل نیروهای جبهه مقاومت را مورد هدف تا نابودی قرار دهند، این تصور برای ایران و بسیاری از تحلیلگران پیش آمد که هدف نهایی نتانیاهو این است که:

🔰۱-مرزهای خود را از شمال در لبنان و از جنوب در غزه کاملا امن کند و برای رسیدن به این هدف موفقیت های جالب توجهی به دست آورده است.

🔰۲-کل جریان مقاومت در منطقه را جمع کرده و یا به طور کلی تضعیف کند.

🔰۳-با جمع کردن مقاومت، که حزب الله مهره اصلی آن است، ایران را در کنار مرزهای خود نگه دارد و در نهایت با درگیر کردن امریکا در جنگ،  به سایت های هسته ای ایران حمله کنند.

🔰۴-با تضعیف کردن مقاومت و ایران و کاهش وزن ژئوپلیتیکی ایران به خیال خود به خاطر نارضایتی مردم از وضعیت اقتصادی و تورم در صدد تغییر نظام در ایران اقدام کنند. سخنرانی دو شب قبل نتانیاهو برای مردم ایران که اعلام کرد ای مردم ایران شاهد تغییر رژیم جمهوری اسلامی خواهید بود، نشان می داد استراتژی اسرائیل صرفا امن کردن مرزهای خود در غزه و لبنان نیست، بلکه با پیروزی های غیر منتظره ای که در  لبنان و در برابر حزب الله به دست آورده، تغییر استراتژی داده و اهداف کلان تری را در منطقه با هدایت آمریکا دنبال می کند که اولا تبدیل به قدرت اول منطقه شود و ثانیا ژئوپلیتیک ایران را بسته نگه دارد و ثالثا با ارتباط با همه کشورهای عربی و از جمله عربستان سرآمد منطقه شود.

♈️سخنرانی نتانیاهو در سازمان ملل این ادعاها را به خوبی ثابت می کرد. در این سخنرانی با دو نقشه خیالی «نکبت و نعمت» که دست گرفته بود دو هدف را دنبال می کرد؛ یکی آنکه جهانیان را به ایران بدبین کند و دیگر آن که اسرائیل را به عنوان خیر و نعمت معرفی کند که با راه ارتباطی که از هند آغاز می شود و پس از عبور از کشورهای عربی به اسراییل و مدیترانه می رسد اسراییل به عنوان قدرت منطقه ای امنیت این حوزه را تامین خواهد کرد.

♈️در واقع مسیری که ابتدا امریکایی ها در مقابل یک کمربند یک جاده دریایی چین با همکاری هندوستان آغاز کردند و اسرائیل با قدرت گیری مجدد پس از سرکوب مقاومت در آن نقش امنیتی اصلی را انجام دهد و آمریکا که مدتهاست در نظر دارد حضور خود در خاورمیانه را کاهش دهد و فعالیت های و نیروهای خود را در کنار روسیه و به ویژه در دریای جنوبی چین مستقر کند، خیالش از این این منطقه به خاطر قدرت ژئوپلیتیکی که اسرائیل به دست آورده راحت گردد.
🔰مشروح یادداشت
https://www.jamaran.news/fa/tiny/news-1645362
#جمهوریت
@jomhuriyat
📝📝باکلاس های بی شخصیت

مجتبی لشکربلوکی
@jomhuriyat

♈️ما در جامعه مان یک مشکل جدید پیدا کرده ایم. افرادی هستند که ظاهرشان کاملا امروزی، مدرن و کار درست است اما بی شخصیت هستند.
این افراد دست کم شش ويژگی دارند:

🔰1- این افراد ساعت لاکچری دارند اما ....
این افراد ساعت های لاکچری و گران قیمت می بندند مانند برموند، شوپارد، امگا، پیاژه، رولکس. اما تفاوت بین 8 تا 8:15 را نمی دانند. ساعت را نه برای آن تایم (سروقت) بودن و مدیریت بهینه وقت خودشان و دیگران، بلکه برای زینت می بنندند. بدقول اند. در هر جلسه ای دیر می رسند. به قول شان وفا نمی کنند. تفاوت 60 دقیقه و 61 دقیقه را درک نمی کنند و بابت تاخیر خجالت نمی کشند.

🔰2- مدرک دانشگاهی عالی دارند اما ....
این افراد مدرک دانشگاهی دارند، اما سطح تحلیل شان، سطح نگاه شان، با یک فرد فاقد تحصیلات دانشگاهی هیچ تفاوتی نمی کند. این افراد عاجزند از اینکه بر اساس یک مدل، یک تئوری، یک چهارچوب فکری روشن صحبت و تحلیل کنند. از آن بدتر دارای ثبات فکری نیستند و چون چارچوب فکری منسجم ندارند به تناسب شرایط، حس و حال و مخاطب، افکار و مواضع خود را تغییر می دهند. در یک گفتگوی یک ساعته سه موضع متفاوت راجع به یک موضوع می گیرند چرخش های 180 درجه ای در کمتر از 15 دقیقه!

🔰3- این افراد ماشین های گران قیمت سوار می شوند اما ....
این افراد ماشین های گران قیمت عمدتا خارجی دارند. اما توجه ندارند که صدای ضبط شان را در محدوده خودروی خود نگاه دارند. آن قدر با شخصیت نیستند که برای خانمی که کودکش را بغل کرده ماشین را کاملا متوقف کنند تا با خیال راحت از خیابان رد شود. خیابان را سطل آشغال خود فرض می کنند و ته سیگارشان را به راحتی در سطل آشغال شخصی شان (همان خیابان عمومی شهر) می اندازند و علایم و خطوط راهنمایی و رانندگی را چیزهای زایدی می دانند.

🔰4- این افراد خوش صحبت هستند و خوش محضر اما ...
این افراد از واژه های امروزی استفاده می کنند. علاوه بر اینکه خوب و سلیس صحبت می کنند، زبان خارجی هم بلدند و از برخی اصطلاحات زبان خارجی هم استفاده می کنند، اما دایره واژگان ان ها شامل برخی واژه ها نمی شود، آنها بلد نیستند بگویند اشتباه کردم، نمی توانند بگویند من این موضوع را بلد نیستم و نمی دانم. بلد نیستند بگویند فعلا حرفی ندارم باید مطالعه کنم و یا باید فکر کنم. 

🔰5- این افراد سفر خارجی می روند اما ...
این ها درآمدشان و سبک زندگی و کارشان به گونه ای است که سفر خارج می روند. اما بلد نیستند که آداب خوب، افکار خوب، رفتارهای پسندیده را با خود به هدیه بیاورند. آن ها فقط سرکوفت، حسرت، مرغ همسایه غاز است را برای ما تکرار می کنند.

🔰6- این افراد  گوشی های به روز دارند اما ....
این ها گوشی های گران قیمت دارند، همچنین شماره گوشی هایشان نیز رُند است اما سواد رسانه ای ندارند، هر مطلبی را می خوانند. هر مطلبی را فوروارد می کنند. تفاوت یک رخداد واقعی و یک رخداد رسانه ای را نمی دانند. متوجه نیستند که رسانه ها چگونه اطلاعات را به صورت نامحسوس دستکاری می کنند. از آن مهم تر در زمینه رعایت مالکیت معنوی از هفت دولت آزاد هستند و دزدی محتوا و مطلب می کنند.

♈️تجویز راهبردی:
آنچه گفتم را همه ما کمابیش داریم. حالا یکی هست که همه این ويژگی ها را دارد و دیگری ممکن است دو تا را داشته باشد.ما برای آنکه توسعه یافته شویم، نیازمند انسان هایی هستیم که روی شخصیت شان کار کرده اند به عبارتی دیگر توسعه یافته اند. ما زمانی توسعه خواهیم یافت که؛

♈️  فرق هشت و هشت و ربع را بفهمیم.

♈️ قاعده مند فکر و گفتگو (دیالوگ) کنیم.

♈️  در زندگی جمعی، انضباط رفتاری نشان دهیم (نمونه اش انضباط ترافیکی)

♈️ همانگونه که پول و وسایل و دوچرخه کسی را نمی دزدیم، مطلب و نوشته و ایده و نقاشی دیگران را ندزدیم.

♈️بیاموزیم که خجالت نکشیم و بگوییم «بلد نیستم، باید کمی فکر کنم، دانش من در این زمینه ناقص است و نمی دانم!»

♈️  کشورهای پیشرفته را نقد کنیم، حسرت و سرکوفت و ناامیدی را پشت سر بگذاریم و آنچه خوب است را برای کشور خود برداریم.

♈️ساعت باکلاس، سفر خارجی، مدرک دانشگاهی، گوشی های آخرین مدل و ماشین گران قیمت، توسعه نمی آفریند. برای حرکت باثبات و پایدار به سمت توسعه یافتگی، به ذهنیت توسعه یافته و شخصیت توسعه یافته نیازمندیم.

#جمهوریت
@jomhuriyat
📝📝 _درخواست بیش از ۸۰ سازمان و گروه مدنی از بایدن_

نه به جنگ با ايران
@jomhuriyat

♈️ پرزیدنت جوزف بایدن:
ما به عنوان سازمان‌هایی که جوامع مختلف آمریکایی را نمایندگی می کنند، از تشدید تنش‌های نظامی در خاورمیانه، افزایش تلفات غیرنظامیان و شکست کوشش دولت شما برای آتش بس و جلوگیری از حرکت به سمت جنگ منطقه ای تمام عیار با ایران وحشت زده شده ایم.

♈️ این به نفع منافع ملی آمریکا نیست که توسط بنیامین  نتانیاهو وارد جنگ با ایران شود. به نفع منافع ملی آمریکا است که با استفاده از دیپلماسی و استفاده از اهرم حمایت‌های آمریکا از اسرائیل - از جمله جلوگیری از انتقال تسلیحات نظامی تهاجمی بیشتر به اسرائیل - همه طرف ها از لبه پرتگاه  جنگ به عقب رانده شده  و به سمت آتش بس بروند که منجر به پایان دادن ویرانی غزه و لبنان و جلوگیری از لغزش به جنگ منطقه ای شود.

♈️ ما از دولت بایدن - هریس می‌خواهیم در رویکرد احترام‌آمیز خود نسبت به نتانیاهو تجدید نظر کند که با سرکشی جنگ را تشدید می کند و تمام تلاش خود را برای عقب راندن شدید کسانی که مشتاق به بهره برداری  از جنگ هستند انجام دهد. هیچ "تنش زدایی از طریق تشدید" وجود ندارد. بایدن باید جریان تسلیحات ایالات متحده که اسرائیل را قادر می سازد جنگ منطقه ای را تحریک کند متوقف کند.

♈️ علاوه بر این، ما از شما می‌خواهیم که این موضوع را که کنگره اجازه استفاده از نیروی نظامی علیه ایران یا شبه نظامیان مورد حمایت ایران را نداده است به رسمیت  شناخته و به آن احترام بگذارید. هرگونه اقدام نظامی احتمالی علیه ایران می تواند فقط پس از بحث و تصویب یک مجوز قبل از ورود نیروهای ما  به جنگ انجام شود.

♈️ پرزیدنت بایدن اخیراً درباره اقداماتی برای کاهش ردپای نظامی آمریکا در خارج از کشور صحبت کرده است. با این حال، اگر او به سرعت و قاطعانه از طریق دیپلماسی عمل نکند، به نظر می رسد که یک جنگ بی پایان جدید میراث او خواهد بود.

♈️ بار دیگر از سیاستمداران آمریکا می‌‌خواهیم که در این لحظات بحرانی‌ با رهبری دیپلماسی به کاهش تنش با ایران کمک کنند، به توافق برای آتش بس در غزه، لبنان و مناطق دیگر برسند، و به قانون اساسی‌ و اتوریته کنگره برای اجازه دادن به یک جنگ جدید احترام بگذارند. 

🔰 منبع:
https://www.commondreams.org/news/no-war-with-iran

#جمهوریت
@jomhuriyat
📝📝بازدارندگی واقعی تولید ثروت در کشور است نه اتکا به موشک  هایپرسونیک

✍️حامد آئینه وند( دانش آموخته روابط بین الملل )
@jomhuriyat

♈️درباره حملات موشکی ایران عده ای چنین می گویند که بر خلاف پیش بینی ها مبنی بر عدم پاسخگویی تهران به تل آویو ظاهرا عزم تهران بر این است که با عملیات نظامی و نشان دادن توان موشکی خود برای اسرائیل ، ایالات متحده و هم پیمان های منطقه ای آنها روشن کند که رویارویی با جمهوری اسلامی آنچنان که تصور می کنند ساده نیست و رژیم سیاسی مستقر توانایی لازم را برای پاسخگویی به تهدیداتی که موجودیت آن را هدف بگیرد دارد. بدیهی است سرمایه گذاری بالایی که نظام سیاسی حاکم برایران در این حوزه انجام داده و به قمیت تباهی حوزه بهداشت و درمان ، آموزش و پرورش  و صنایع و زیر ساختها تمام شده است توانایی نسبی در این حوزه خاص به وجود آورده و کسی منکر آن نیست. 

♈️ منتهی پرسش اساسی این است که با اتکا به توانایی موشکی و قدرت نظامی در جایی مثل ایران که حجم اقتصاد آن با احتساب درآمدهای نفتی نصف ترکیه است و میزان جذب سرمایه گذاری خارجی طی دو دهه گذشته همسایه کوچکی مانند ارمنستان چندین برابر ایران است به گونه ای که درسال گذشته میلادی (۲۰۲۳)  در میان کشورهای مستقل مشترک المنافع رتبه نخست جذب  سرمایه گذاری مستقیم خارجی را به خود اختصاص داده است چه آینده ای پیش روی آن قرار دارد؟ همه ما می دانیم که فشار تحریم های بین المللی  نه تنها باعث افت شدید کیفیت زندگی ایرانیان در شرایط کنونی شده است بلکه وجه مهمتر آن  این است که ایرانیان مشاهده می کنند یک زندگی معمولی  برای فرزندانشان رویایی دور از دسترس است.

♈️وظیفه اصلی حکومت ها تامین زندگی مناسب برای شهروندان و ایجاد فضایی برای رشد و شکوفایی آنان متناسب با استعداد ها و توانایی هایشان است و سیاست خارجی کشور نیز باید کاملا در خدمت چنین هدفی باشد. پرسش اساسی بسیاری از کارشناسان و اهل اندیشه از هسته سخت قدرت که وزرات خارجه مجری آنهاست  این است که خصومت با اسرائیل و پرداخت هزینه  سنیگن این گروه های نیابتی از جیب ملت ایران چگونه هدف پیش گفته را تامین می کند؟ این  محتوا که تا کنون به صور مختلفی  طرح و صورت بندی شده است تا کنون هیچ پاسخ روشنی به آن داده نشده است. اگر  غایت قصوی جمهوری اسلامی   و مدل مطلوب حکومتی  آن کره شمالی باشد کاملا در مسیر درستی حرکت می کند و حتی  می تواند بر سرعت خود بیفزاید اما اگر قرار است ایران چیزی شبه کره جنوبی ، ژاپن ، مالزی یا  حتی ترکیه بشود با این دست فرمان  هر گز نخواهد  شد.

♈️در فضای مجازی  و در میان برخی  از تحلیل ها دیدم که  در توجیه حمله موشکی  جمهوری اسلامی  گفته شد حاکمیت تحت فشار فزاینده نیروهای نیابتی  خود مجبور به واکنش شده است در حالی که  آقای خامنه ای در توجیه  هزینه سنگینی که  برای این گروه ها صورت می گرفت  و در توجیه دخالت در سوریه گفته بود اگر در دمشق نجنگیم باید در کرمانشاه یا تهران بجنگیم، چنانچه پذیرای این فرض غلط باشیم مدعا  این است که این گروه های نیابتی قرار است بلا گردان  ایران  باشند نه بلای جان آن....با اين وصف ماجرا معکوس شده و عملا جمهوری اسلامی برای دفاع از حزب ا.. و حماس   کشور را  وارد مخاطره خطرناکی کرده است. حالا دیگر بر همگان دارد روشن می شود که خروجی سیاست نه جنگ می شود نه مذاکره  دارد  به سمت و سوی خطرناک جنگ  می رود  که پس از آن اتفاقا مذاکرات تحقیر آمیزی هم وجود دارد .

♈️اگر بنا به اقرار برخی  از اصلاح طلبان  مدافع شرکت در   انتخابات اخیر ریاست جمهوری این فرضیه که  حاکمیت تصمیم به ترمیم شکاف های شدید   به وجود آمده  میان دولت  وملت پس از جنبش زن زندگی  آزادی و تغیر آرام سیاست های غلط  گرفته است  درست باشد ، امروز باید  با صراحت و شفافیت توضیح دهند که درگیری  فعلی با اسرائیل و بردن کشور تحت تحریم های سخت تر  و درصورت پاسخگویی اسرائیل که بسیار محتمل است خسارت مادی  سنگین به مراکز نظامی و زیر ساختها  در این وانفسای اقتصادی  که از هر سه ایرانی یک نفر فقیر است ، دقیقا چگونه  شکاف دولت ملت  ترمیم  و گشایش های اقتصادی ایجاد می شود؟

♈️بازدارندگی واقعی تولید ثروت در کشور ، جذب سرمایه گذاری خارجی  و ایجاد امید به آینده  ایران است نه تولید موشک های هایپرسونیک که  قدرتهای بزرگ خیلی بهتر  ش را دارند و   اقتصاد پویای آنها دست  فراختری هم  در صورت لزوم برای تولید انبوه  این دست ادوات به آنها می دهد اما آنها جهان را با اهرم های بیشتر اقتصادی و کمتر نظامی کنترل می کنند چون خوب  میفهمند  شریان اصلی زندگی  در جهان امروز  بانک های مرکز ی هستند نه پایگاه های  نظامی و موشکی

#جمهوریت
@jomhuriyat
📝📝بخش هاي جزيره اي در اقتصاد ناكارآمد
محمدرضا يوسفی
@jomhuriyat
♈️ بي ترديد عملكرد اقتصادي كشور نشانه ناكارآمدي سياست ها و سياستگذاري ها است. رشد اقتصادي كه مي تواند علامت تغييرات كيك اقتصادي و سفره مردم باشد، رشد نرخ تورم، كاهش شديد نرخ اشتغال زايي منجر به افزايش شاخص فلاكت و افزايش جمعيت زيرخط فقر در كشور شده است. بر اساس داده مركز آمار ايران، شاخص فلاكت كشور در سال 1402، 49.1 درصد بوده كه جزء بيست كشور اول جهان محسوب مي شود. كه شاخص  21 استان از ميانگين كشوري، بالاتر است( اكوايران، 10 / 7 / 1403) .

♈️ اين شاخص در سال 1395، 19.3 درصد بوده كه پس از گذشته 7 سال به 49.1 رسيده و 29.8 درصد رشد داشته است. اين رشد به معناي گسترش فقر و شدت يافتن آن در اقتصاد ايران است.

♈️ زماني تاكيد زياد بر وابستگي اقتصاد به نفت و به تعبيري اقتصاد نفتي و دولتي مي شد. از اين رو توصيه هاي سياستي مطرح شد كه در راستاي كاهش حجم دولت و اقتصاد نفتي باشد. حداقل تجربه چند دهه اخير نشان داد كه تاكيد زياد بر چارچوب دو ويژگي يادشده برای تحلیل ناكارآمدي عملكرد اقتصادی ایران كافی نبوده است.
تاسيس حساب ذخيره اقتصادي و پس از آن صندوق توسعه ملي نتوانست كمكي شاياني به رهايي از اقتصاد نفتي كند. اين صندوق خود امروزه با چالش هاي جدي مواجه است. براي كاهش اندازه دولت، نيز خصوصي سازي از دهه 1370 دنبال شد و سپس تصویب و ابلاغ سیاست‌های ذیل اصل 44 قانون اساسی در نيمه دهه 80 گامي مهم در راستاي خصوصي سازي و كاهش سهم دولت از اقتصاد بود. اين سياست در دوره دولت نهم كه مورد حمايت جدي حاكميت بود رخ داد و از اين جهت توقع بود كه به سرانجام برسد. عدم موفقيت در هر دو جنبه نشان مي دهد هر دو سياست بر عمق مشكلات كشور افزود، از سويي، فساد رشد بيشتري يافت و از سوي ديگر واگذاري ها به تقويت بخش سوم در اقتصاد ايران انجاميد. بسياري از خريداران اين شركتها، بخش خصوصي واقعي واقعي نبودند. بانكها و نهادهاي عمومي غيردولتي از خريداران اصلي اين واگذاري ها بودند. در نتيجه نه تنها بخش خصوصي تقويت نشد كه موجب رشد بنگاه داري بانكها شده و همچنين بخش عمومي غيردولتي نيز كه از منابع عمومي استفاده مي كند نيز متصدي اين شركتها شدند و از اين طريق بر پيچيدگي اقتصادي ايران افزودند.

♈️ اكنون برخلاف كتب مرسوم علم اقتصاد كه بخشهاي اقتصادي به دو بخش دولتي و خصوصي تقسيم شده و توصيه هاي سياستي مبتني بر انجام وظايف حاكميتي توسط دولت و عمل اقتصادي بر عهده بخش خصوصي است‌ و تجارب واگذاري نيز از بخش دولتي به بخش خصوي بوده است. در ايران، حداقل سه بخش فعاليت مي كنند. بخش خصوصي ضعيف در كنار بخش دولتي ناكارآمد قرار گرفته است. دولت با كسري هاي بودجه روز افزون خود كمتر توان انجام فعاليت هاي زيربنايي را دارد. اما بخش سوم با بهره گيري از امكانات ملي، عدم نظارت پذيري و آزادي عمل نسبي هر روز توسعه يافته و سهم بيشتري از اقتصاد ايران را به خود اختصاص مي دهد. البته در اين تحليل بخش تعاون به دليل شرايطش وارد نشده است.

♈️ با نگاه  به وضعيت كنوني اقتصاد ايران، تحليل هاي تقابل دو بخش دولتي و خصوصي در ادبيات علمي مرسوم در ايران كاربرد ندارد. زيرا بخش سوم ماهيتي مستقل از بخش خصوصي و دولتي دارد. گاه از انان به شبه دولتي و گاه خصولتي و گاه بخش عمومي غيردولتي نیز تعبير مي شود. اتفاق نظري بر هيچكدام از عناوين يادشده نيز نيست.

♈️ متاسفانه داده هاي متقن و شفافي در مورد اين نهادهاي توانمند و معاف از ماليات و بهره مند از منابع عمومي وجود ندارد. از اين رو تحليل چگونگي كاركرد آنها، بازدهي هاي اقتصادي آنها، جهت گيري هاي توسعه اي و يا تخريبي آنها كار سختي است. آيا اين سرمايه عظيم در راستاي اهداف توسعه اي به خدمت گرفته مي شود؟ ميزان نفوذ سياسي اين نهادها و نقش آفريني اينان در رقابت هاي سياسي و روابط بين الملل كشور چقدر است؟ معيار ورود اين نهادها در رقابت هاي سياسي و اقتصادي چيست؟

♈️ به هر روي تعامل اين بخش با دولت به دليل نفوذ گسترده در اقتصاد و حاكميت حائز اهميت است. به نظر مي رسد حال كه دولت چهاردهم بر سر كار آمده است، زمان آن رسيده است تا به چگونگي تعامل انديشده شود.
https://B2n.ir/h59815
#جمهوریت
@jomhuriyat
📝📝 ردپای کسوف خرد در نظام تدبیر کشور!

محمد درویش
@jomhuriyat

1️⃣ اگر فردی برای گرم‌کردن خود، اسکناس‌هایش را آتش بزند، واکنش خردمندانه، هدایتش به واحد روان‌درمانی و معرفی گزینه‌های منطقی‌تر برای گرم‌شدن است؛ اگر درعوض به او اسکناس بیشتری برای سوزاندن دهیم، مصداق کسوف خرد است.

2️⃣ اگر در جاده‌ای مرتب خودروها در چاله‌هایی بزرگ افتاده و دچار مشکلات فنی می‌شوند، واکنش باید تعمیر چاله چوله‌ها باشد و نه دایرکردن یک واحد سیار برای تعمیر جلوبندی خودروهای آسیب‌دیده!

3️⃣ اگر ناترازی آبخوان‌ها افزایش می‌یابد، واکنش باید ممانعت از صدور محصولات کشاورزی، دامی و لبنی یعنی صادرات آب مجازی باشد و نه برداشتن موانع صادرات و افزایش کف‌شکنی چاه‌ها؛ یعنی تشدید خطر نشست زمین!

4️⃣ اگر کشور مجبور به استفاده از مازوت برای جبران سوخت نیروگاه‌های تولید برق شده، واکنش باید تسهیل استحصال انرژی‌های تجدیدپذیر باشد و نه برداشتن قانون منع استفاده از مازوت!

5️⃣ اگر یزد را به عنوان پایتخت خشت و گل جهان معرفی کرده و موزه زنده سازه‌های آبی چون قنات و بادگیر است که می‌تواند بالاترین ظرفیت جذب ثروت و گردشگر را به ارمغان آورد، نباید اجازه ساخت ۳۵ کارخانه گندوله‌سازی و کلکسیونی از صنایع آب‌بر و آلاینده را داده، به نحوی که شاخص آلودگی هوا تا رقم باورنکردنی ۶۰۰ در اردکان افزایش یابد و به دریوزگی آبی گرفتار آید!

6️⃣ اگر میلیون‌ها مترمکعب پساب، فاضلاب و شیرابه در استان گیلان رها می‌شود، نباید چاره کار را در ساخت سدهای جدید و نابودی ارزشمندترین و دیرینه‌ترین جنگل ایران و جهان دید، بلکه باید تصفیه فاضلاب‌ها و مدیریت زباله را در اولویت قرار داد.

7️⃣ اگر حکومتی به چنان سطحی از ناکارآمدی رسیده که ۶۰درصد مردمش در مهم‌ترین انتخابات سرنوشت‌سازشان شرکت نمی‌کنند، نباید همچنان خود را به ندیدن و نشنیدن صدای مردم زده و با فیلتر شبکه‌های اجتماعی و سرک‌کشیدن به زندگی خصوصی و دخالت در نوع پوشش شهروندان، بر غلظت نفرت و خشم و ناامیدی از بازگشت تدبیر به نظام تدبیر مملکت بیافزاید.

8️⃣ غم‌انگیزتر آنکه می‌دانم که می‌دانید این سیاهه شرم‌آور را پایانی نیست!

9️⃣ آقایانِ بالانشین! کاش یکبار هم که شده این پند زنهاربخش را در خلوت خویش مرور می‌کردید! چه حوصله‌ای دارید برای تلافی!
به قول محمود درویش: "همین تو را بس که ما دیگر شما را آنگونه که می‌دیدیم، نخواهیم دید."

#جمهوریت
@jomhuriyat
📝📝جنگ در راه است؟!
#صابر_گل_عنبری
@jomhuriyat
♈️فحوای خطبه امروز رهبر انقلاب اسلامی و همچنین مواضع آمریکا و رفتار اسرائیل در چند روز اخیر متعاقب حملات موشکی سنگین ایران یک نقطه کانونی مشترک دارد و آن هم این که هیچ طرفی دستکم تمایلی و تصمیمی پیشینی برای یک جنگ تمام عیار و منطقه‌ای ندارد.

♈️جدای از پیام‌های متعدد به داخل و خارج و تاکید بر پایبندی جمهوری اسلامی به سیاست‌ها و مواضع خود و عدم عقب‌نشینی از آن‌ها، اما جمله کلیدی خطبه در اوج این تنش نظامی این بود که تهران "بدون تعلل یا شتاب‌زدگی، با قدرت و صلابت و قاطعیت" به واکنش اسرائیل پاسخ خواهد داد. بدون تعلل یعنی اقدام متقابل با خصوصیات پیشگفته و بدون شتابزدگی یعنی بدون بروز انفعالی برای شروع یک جنگ.

♈️در آن سو نیز چنان که قبلا هم گفته شد، تاخیر اسرائیل در واکنش و عدم اقدام فوری پس از حمله ایران دو دلیل عمده دارد؛ نخست این که طرحی آماده معطوف به واکنش سریع برای شعله‌ور کردن جنگی منطقه‌ای وجود ندارد و این بدان معناست که «تله جنگی» در کار نیست و وجود چنین تله‌ای از قبل می‌طلبید که اسرائیل سریعا اقدام کند. اما چنان که قبلا نیز بارها عرض شده است، اسرائیل به هیچ وجه در چنین امر خطیری بدون هماهنگی کامل با آمریکا هیچ اقدامی نمی‌کند.
دلیل دوم هم این که اسرائیل نیز نمی‌خواهد شتاب‌زده و منفعلانه به گونه‌ای عمل کند که منجر به چنین جنگی شود.

♈️در کنار غیرمحتمل بودن وقوع جنگ به علت موانع بیشمار، اما حملاتی پینگ‌پنگی دور از انتظار نیست.
وقوع حمله موشکی ایران بر تصویر برساخته نتانیاهو از پیروزی‌های تاکتیکی اخیر در لبنان و تکاپوی یک ساله اسرائیل برای احیای کامل بازدارندگی پس از هفتم اکتبر سایه افکنده و در آستانه سالگرد این واقعه او را در تنگنا قرار داده و از این منظر تحت فشار است.

♈️اسرائیل فعلا منتظر نتایج حمله دیشب به بیروت و تاثیر احتمالی آن بر ترمیم تصویر پیشگفته است. اما تجربه نشان داده است که اسرائیل در مواجهه با ایران معمولا گسترده عمل نمی‌کند و بر اقدامات ایذایی از حمله محدود و هدفمند و ترور گرفته تا خرابکاری و غیره تمرکز می‌کند.

♈️بعید است که اسرائیل قبل از روشن شدن سرنوشت جنگ لبنان «خواسته» و با «تصمیمی قبلی» خود را درگیر جنگی بزرگ‌تر کند و آمریکا نیز فارغ از اهمیت موقعیت منطقه در اقتصاد جهانی، در شرایط کنونی داخلی و جنگ اوکراین اجازه شعله‌ور شدن جنگ تمام عیار در خاورمیانه را نمی‌دهد.

♈️مخلص کلام این است که فعلا تمرکز اسرائیل و آمریکا بر پایان دو جنگ غزه و لبنان با خلق تصویری پیروز از تل‌آویو و زدودن نهایی تصویر هفتم اکتبر از اذهان اسرائیلی‌ها و دشمنان‌شان و کل منطقه است.
تا ببینیم چه می‌شود.

#جمهوریت
@jomhuriyat
2024/10/04 17:24:45
Back to Top
HTML Embed Code: