Telegram Web Link
🔴مشروطه ناتمام و چشم اندازِ در راه

🔷ابوطالب آدینه‌وند

@iranfardamag

▪️ما با پرسش های امروزین، به سراغ تاریخ می رویم و آن را احضار می کنیم و رودررو با آن به ديالوگ می نشینیم تا به میانجی آن با چشم اندازی در راه ، وارد مبادله شویم. به نظر می رسد پرسش امروزین ما در حیات سیاسی و اجتماعی، در فرم و محتوا تنقیح یافته پروبلماتیک مشروطه است. ما گویی دچارِ سندرمِ بی قراریِ تاریخی شده ایم و آنچه مشروطه برای حل مسائل تاریخی برای ما مساله سازی کرد، هنوز با ماست. در این ارجاع و احضار گویی هنوز در پی مشروطه تحقق نیافته ایم  تا با میانجی آن و با با نگرشی انتقادی نسبت به سیر طی شده یِ پسا مشروطه و تامل در دشواره های وضعیت امروز، خود را با این پرسشها مواجه کنیم  که  به چه تعادلها و گرانیگاههایی برای قرار یافتن در محمل تاریخی خود نیاز داریم؟ و چگونه سامانه ای از حکمرانی که می تواند ثباتی دموکراتیک را فراهم آورد؟ و نیز اینکه چگونه آمیزشی از میراث تاریخی و تمدنی، مقولات و نظامات معنایی و عوامل ساختاری و ظرفیت سازی های نوین ما را به  مسیر استقرار حاکمیت ملی توسعه گرا رهنمون می سازد به طوری که سازه های آن با هم‌به سازگاری  پایدارتری رسیده باشند؟ و نیز چه چیزهایی این عدم تعادل تاریخی را بوجود آورده و تضادها و نزاعها را دامن زده و قرار را از ما گرفته است؟

🔸چنانچه دیدیم استبداد و ارتجاع در پسا مشروطه خود را بازسازی کرد به طوری که محمدعلی شاه مخالف مشروطه بر صدر نشست و نیمی از مجلس سوم مشروطه  را فئودالها و خوانین محلی تشکیل می دادند. در این‌ یکصد و بیست سال بارها این حرکت رفت و برگشتی و سینوسی وجود داشته و نیروهای ارتجاعی متکی به صورتی از مواریث،  دینامیسم تاریخی خود را در برابر خواستِ تغییر به سمت نوسازی و دموکراسی و عدالت اجتماعی حفظ کرده اند گرچه در این سیر تاریخی به شدت مستهلک، درون پوک و غیر دورانی شده اند ولی در تحولات اجتماعی پیشین تاریخی به صورتِ نیروهای ضدِ ظرفیت عمل نموده اند، به عبارتی دیگر این نزاع و صف بندی هنوز به فرجام و سرمد خود نرسیده و به صورت گسل های فعال در صحنه سیاسی و اجتماعی جضور داشته گرچه به نظر می رسد مسیر نیروهای اجتماعی و سیاسی در این  دگرگشت تاریخی به سمت وضعیت فیصله بخش  آزادسازی در صیرورت است.

▪️اگر به تقریر محل نزاع شکافهای تاریخی بپردازیم ما در ابعاد عینی و ذهنی در ذیلِ جدال قدیم و جدید و سنت و مدرنیته ، نزاعی را در همه ابعاد آن چه در ساحت اندیشه گی و چه در وجه ساختاری می بینیم تا جایی که اثر و پیامد آن تا امروز کش آمده است. در ذیل آن نزاع، نزاعهایِ آشنایِ مشروطه و مشروعه در صدر و یا در آراء آخوندزاده و نیز در اوایل حکومت پهلوی نزاع مذهب و باستانگرایی و ملی گرایی روبه پس با صورتی از نوسازی مکانیکی و اقتدارگرایانه و نیز در قانون اساسی نظام جمهوری اسلامی تنش دائمی  بین وجه جمهوری خواهانه انقلاب ۵۷ با اسلام فقاهتی و فقیه سالار را می بینیم که البته چنانچه قابل دریافت است، آشکارا گارد حکومت ها چه در استفاده از شرع و چه در ایدئولوژی باستانگرایانه ، اقتدارگرا و ابزار انقیاد است.

🔸البته چنانچه دیدیم این نزاع چندین بار در دوران معاصر شکل آنتاگونیستی به خود گرفته است. مشروعه خواهی شیخ فضل الله عملا فیگور استبداد تاریخی با پوشش شریعت در برابر موج نویی بود که از حدود بیش از شصت سال قبل از مشروطه و در پس از شکست ایران از روسیه شروع شده بود و نظر به اصلاح‌ِ شیوه حکمرانی داشت و حتی بسیاری از نزدیکان و صدراعظم ها و شاهزادگان و سفرا را در مجذوب خود کرده بود اما به اعدام‌شیخ توسط نیروهای مشروطه خواه انجامید - که آن حذف مکانیکی، محمل بازاحیا اردوگاه ارتجاع مذهبی در ایران معاصر شد-  یا جدال استبداد و آزادی‌ در ۲۸ مرداد ۳۲ به برخورد حذفی و زندانی و حصر نمودن مصدق دموکراسی خواه و اعدام حسین فاطمی انجامید و در پسا انقلاب ۵۷ نیز روحانیون یکه سالاریِ حذفی را در پیش گرفته و عبای تنگ فقه و فقیه سالاری را بر تنِ ایرانِ با تکثر و تنوع نیروها دوختند و اینچنین بود که انحلالِ انقلاب آغازیدن گرفت.

▪️ در صفحاتِ ایرانِ معاصر جدال بر سر چگونگیِ نظامِ تبعیت و پایه های اقتدار، سازوکار برآمدن حکمران و ترتیبات حکمرانی، قانونگذاری و البته تقسیم و تجزیه و محدود نمودن قدرت، پررنگ است و بخش مهمی از نزاع اندیشه ای در حدود ۲۰۰ سال اخیر را در بر می گیرد. این جدال و نزاع گویی هنوز به اتمام نرسیده و کشتی ناآرام ایران هنوز استقرارِ متعادل خود را در بستر فرهنگی و تمدنی خود می جوید.....




🔻متن کامل:
https://cutt.ly/Zeb2dl9e

#ایران_فردا
#ابوطالب_آدینه‌وند
#پرابلماتیک_مشروطه
#جنبش_سبز #جنبش_زن_زندگی_آزادی

https://www.tg-me.com/iranfardamag
🔴 جستاری در باب حکمرانی و آینده

🔷احسان شریف‌ثانوی
@iranfardamag

مقدمه
در میانه‌ی جدل‌های بی پایانی که انتخاب اعضای کابینه‌ی مسعود پزشکیان ایجاد کرده‌است تلاش می شود فارغ از این انتخاب‌های زودگذر، در قابی کلان و تحلیلی وضعیت حکم‌رانی را مورد بررسی قرار گیرد. بدیهی است که مقدمه‌ی بنیادین این تحلیل تاکید روی نگاه ساختاری به مقوله‌ی حکم‌رانی و کیفیت حکم‌رانی است. با علم به تاثیر و ظرفیت عاملیت‌ها و نادیده‌نگرفتن آن به کل سعی خواهد شد شماتیکی از وضعیت حکم‌رانی در این سال‌ها و تاثیرات احتمالیش بر روی ایران و مسائل و بحران‌های اصلیش صورت گیرد. در این تلاش به جز ماهیت ساختاری تحلیل ، بیان این گزاره بدیهی ولی بسیار مهم هم ضروری است. ساختار حکم‌رانی مستقر، ساختاری دوگانه است. دولت(state) و حکومت(government) در ساختار سیاسی حکم‌رانی ما وحدت و اینهمانی ندارند. با تاکید روی تعریف جهانی و علی‌رغم خطای ترجمانی و زبانی دولت آن کلیت واحد مستقر نسبتا ثابت و حکومت خروجی‌های انتخابی قوه‌ی مجریه محسوب می‌گردند. مجموعه خروجی هردوی این‌ها و با تاکید روی ذات دوگانه‌ی این ساختار مفهومی به نام حکم‌رانی را رقم می‌زند. البته که حکم‌رانی هم در تعریف عامش از ارتباط و اثر فی‌مابین دولت، جامعه‌ی مدنی و بخش خصوصی حاصل می‌شود.
در این مقاله در بخش اول از چارچوب نظری دکتر بشیریه برای تحلیل ساختار دولت استفاده شده، در بخش دوم از تعاریف بانک جهانی برای حکم‌رانی خوب بهره برده و در قسمت نهایی نسبت و‌ ارتباط حکم‌رانی و ابر بحران‌های پیش‌روی موجودیتی به نام ایران مطرح خواهد شد.

در تعریف دکتر بشیریه از وجوه مختلف دولت ما به این چهار پارامتر اصلی می‌رسیم:
۱. ایدئولوژی مشروعیت‌بخش
۲. سلطه
۳. کارآمدی
۴. تضمین مناقع طبقه مسلط

بدیهی است که هر دولتی برای ادامه‌ی حیات باید ظرفیت‌های جدی در این وجوه داشته باشد و فقدان ظرفیت‌های حکم‌رانی در هر کدام این وجوه منجر به بحران‌هایی به این ترتیب خواهد شد. (بحران مشروعیت، بحران سلطه، بحران کارآمدی و بحران از هم گسیختگی طبقه حاکم)
****
در باب ایدئولوژی مشروعیت‌بخش بدیهی است که مرکزیت ساختار جمهوری‌اسلامی با ایدئولوژی دینی نضج پیدا نمود. ایدئولوژی که در پارادایم انقلاب‌های چپ جهانی خروجی‌های مشخص ایدئولوژیکی در باب حکم‌رانی چه در سطح داخلی و چه در سطح خارجی ایجاد نمود. با استناد به دو فکت دعای این تحلیل در باب وضعیت مشروعیت بیان خواهد شد.

۱. در آخرین پیمایش نگرش‌ها و ارزش‌های ایرانیان هفتاد و دو درصد موافق جدایی دین از سیاست بودند.(جدول شماره یک)
۲. در ساختار حکومت‌های اقتداگرا که نهاد حداقلی انتخابات وجود دارد، سنجش میزان مشروعیت نسبتی جدی با میزان حضور مردم در انتخابات دارد. در آخرین انتخابات و علی‌رغم حضور کاندیدای اصلاح‌طلب در دور اول انتخابات ۶۱ درصد و در دور دوم هم ۵۱ درصد در انتخابات حاضر نشدند.
سیر طی شده تاریخی عمل‌کرد حکومت‌دینی در این سال‌ها در کنار خروجی‌های ارزشی/باوری ناشی از فرآیند مدرنیزاسیون و جهانی‌شدن وجه مشروعیت ساختار را از وضعیت بحران به وضعیت مزمن و پایدار مسأله تبدیل نموده‌است.
در این باب، اثر کلان فرآیند طی‌شده در این چهل و اندی سال به مراتب جدی‌تر از انتخابات و استراتژی‌های متفاوت حاکمیت بوده است ولی عجالتا پس از چند انتخابات تماما بسته به حضور پزشکیان و جریان اصلاحی هیچ علاجی در باب حضور در انتخابات و بهبود مساله مشروعیت نکرد.
در باب وجه کارآمدی هم ادعای این تحلیل مساله‌شدن بحران ناکارآمدی در این سال‌هاست. ماهیت دوگانه‌ی ساختار در مورد مساله‌ی ناکارامدی در کنار فساد سیستماتیک اصلی‌ترین دلایل این مساله‌اند. برای استناد آماری به این مساله شاخص فلاکت (نرخ تورم+نرخ بیکاری) را مورد توجه قرار داده ایم . در سال ۲۰۲۲ عدد شاخص فلاکت ایران به۲/۴۸ رسید و ایران از آخر نوزدهمین کشور بود.(تصویر شماره دو و‌ سه)
با نگاه به گسست و بهبود حاصل در حدفاصل سال‌های ۹۲ تا ۹۶ می‌توان قویا گفت که اصلی‌ترین عامل موثر در مساله‌ی کارایی در شرایط فعلی بهبود جدی روابط خارجی و ایجاد توافقی کلان شبیه برجام است......


🔺متن کامل:
https://cutt.ly/yenwhrY6

#ایران_فردا
#حکمرانی_آینده
#احسان_شریف‌ثانوی

http://www.tg-me.com/iranfardamag
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
🔴وفاق ملی، امنیت ملی

🔹یادمان هفتمین سالگرد درگذشت دکتر ابراهیم یزدی

@iranfardamag

▪️با حضور:

🔻الهه کولایی (استاد دانشگاه، عضو شورای هماهنگی مجمع زنان اصلاح‌طلب)
▫️محمدحسین بنی‌اسدی (دبیرکل نهضت آزادی ایران)
🔻علیرضا رجایی (نویسنده و فعال سیاسی ملی-مذهبی)
▫️محمد توسلی (دبیرکل پیشین نهضت آزادی ایران)
🔻مهدی معتمدی‌مهر (عضو شورای مرکزی نهضت آزادی ایران)

▪️زمان برگزاری:
پنجشنبه ۸ شهریورماه ۱۴۰۳، مطابق با ۲۹ آگوست ۲۰۲۴
ساعت ۲۰:۳۰ به وقت ایران و ۱۹:۰۰ به وقت اروپای مرکزی 

▫️برگزاری در بستر:
کلاب «گفتگوهای ملی» :

https://www.clubhouse.com/house/گفتگوهای-ملی

▪️پخش همزمان از طریق صفحه‌‌ی اینستاگرام نهضت آزادی ایران:

http://www.tg-me.com/iranfardamag
🔴 قولِ ثابتِ دکتر یزدی بر سنت الهی

🔸به مناسبت ۶ شهریور؛ هفتمین سالروز درگذشت دکتر ابراهیم یزدی

▪️  (زاده ۳ مهر ۱۳۱۰ – درگذشته ۶ شهریور ۱۳۹۶ )

🔷علی‌اصغر غروی
🔺بازنشر از ایران فردا
@iranfardamag

▪️نقطه‌ی آغازین حرکت ابراهیم یزدی را جهت اتخاذ طریق به سوی حیات طیبه، در این نکته می‌توان یافت که هویت ملی خود را انتخاب کرده بود، البته با آگاهی تمام. به این معنا که من در ایران متولد شده‌ام، ایرانی هستم، و باید دَین خود را نسبت به میهنم ادا کنم. موانع پیشرفت آن را به درستی بشناسم و در رفع آنها نهایت توان خود را به کار گیرم. در هرجایی از دنیا که بتوان این هدف را بهتر به نقطه-ی مطلوب رسانید، باید به همان‌جا رفت و حرکت معکوس را پی گرفت! بر همین اساس دکتر یزدی هرگز ایران و هویت ملی خود را به‌دست فراموشی نسپرد و تمامی امکانات آسایش و رفاه خود را در آمریکا فرو نهاد، حتی فرزندان خود را، و حیات پرنشاط خود را وقف هویت ملی خود کرد.

🔸خود را مسلمان می‌دانست؛ یعنی پای‌بند به تمامی اصول و مبانی از ارکان و احکام، اما در چارچوب قرآن. به همین جهت بخشی از وقت خود را صرف مطالعات و ارتباطات اسلامی‌ کرده، بر پیکره‌ی دانش دینی آیت‌الله طالقانی، مهندس بازرگان و دکتر شریعتی و در بخش‌هایی نیز آیت‌الله مطهری، کوشش‌های موسعی را در راستای تقریب مذاهب اسلامی به بار نشانید و دوستان بسیاری را از اهل سنت پیرامون این تفکر، یعنی ضرورت همگرایی مسلمان‌ها و کاهش اختلافات فرقه‌یی و اتحاد در ابعاد جهانی، گردآورد. این گونه اقدامات، هرچند در زمان خود مفید و مؤثر بود، اما بعد از پیروزی انقلاب اسلامی و اعمال سیاست‌های نادرست، می‌توان گفت که نه تنها مواجه با شکست شد، بلکه آثار پیشینی آن هم ضایع گشت! اما دکتر ابراهیم دست از این عقیده برنداشت و همواره بر ضرورت تحکیم روابط بین کشورهای اسلامی، در دو بعد دینی و سیاسی تأکید می‌نمود، و شدیداً با عمده کردن اختلافات شیعه و سنی مخالفت جدی داشت و جهان اسلام را به عنوان یک پیکر تلقی می‌کرد.

▪️ هویت سیاسی دکتر یزدی است که بر پایه‌های دو هویت پیش گفته، یعنی ملی و دینی، شکل گرفته است. و چون این دو پایه به طور اصولی و اعتقادی بنا شده است و اصول همیشه در سنن الهی و نظام هستی ثابت و تغییرناپذیرند و آیه‌ای را که در صدر کلام آوردم، متضمن همین معناست، ابراهیم هم، تا پایان عمر، بر این سه هویت استوار باقی ماند، و برای حفظ آنها نهایت جهد خود را به‌کار برد و بر این سه قول، ثبات یافت. وقتی انسانی توانست حیات ملی، دینی و سیاسی خود را این چنین بسازد، سازه‌یی قابل اعتماد و اتکا و مورد اطمینان می‌شود و این همان است که خدای تعالی از سه رکن اساسی ایمان، از انسان می‌طلبد؛ ایمان به خدا، ایمان به آخرت و عمل صالح.

🔸نهضت آزادی ایران، که دیگر اکنون از چارچوب یک حزب و شخصیت‌های آن خارج شده، و به یک نهاد فکریِ استوار بر همان سه اصل و سه پایه مبدّل شده و در سراسر ایران بال خود گسترانیده، این رشد و نفوذ را ناشی از همان اتخاذ قول ثابت می‌داند و می‌بیند که کسانی چون آیت‌الله طالقانی، مهندس بازرگان، دکتر سحابی، دکتر یزدی و سایر اصحاب بر آن اصرار ورزیدند و پای فشردند تا به ثمر نشست، هرچند هنوز راهی دراز در پیش دارد تا به هدف منشود و مقصد متعالی برسد.

▪️قول ثابت البته به این معنا نیست که کسی قولی را اتخاذ نماید، هرچند غلط، و یک عمر بر آن راه رود به خطا. بلکه مراد خدای تعالی در کتاب کریمش از قول ثابت، سنت‌های لایتغیر الهی است در نظام هستی. و اینها همان قول‌هایی است که اتخاذشان موجب رشد و تعالی انسان، خانواده و جامعه می‌گردد. پس اگر کسی عمری را بر اساس دروغ و ظلم و تجاوز و عدوان بسر برد، موجبات خذلان و رسوایی خود را فراهم آورده و جامعه‌ی خود به فساد و تباهی کشانده است. موجب دوام چنین راهبردهای ناصواب، فقط توسل به ابزارهای نادرست و نابود کننده است.

🔸 گفتمان «قول ثابت» در دنیا و آخرت که باعث می‌گردد خدای تعالی صاحبان و حاملان آن را ثابت‌قدم گرداند، چیزی نیست جز همان سنت‌های حاکم بر نظام هستی. مثلاً «راستی» در گفتار و عمل، یک قول ثابت است، آزادی‌خواهی و سلب نکردن حقوق حقه‌ی آدمی یک سنت است، عدالت‌خواهی و مقابله با بیداد، یک سنت الهی است. اگر این اصول و سنت‌ها در سپهر اندیشگی وی استقرار یافت، حرکت او بر حول محور یکتاپرستی است، و جز به رشد و تعالی همه‌جانبه‌ی آحاد جامعه نمی‌اندیشد.

▪️من دکتر یزدی را در این چارچوب ارزیابی می‌کنم و او را به این اخلاق می‌ستایم. او توانست در چارچوب نهضت آزادی ایران، این گفتمان را تبدیل به یک جنبش فکری دائمی، پویا و سازنده گرداند.



#ایران_فردا
#ابراهیم_یزدی
#علی‌اصغر_غروی


https://cutt.ly/dwj3wjOQ

https://www.tg-me.com/iranfardamag
🔴ضرورت و ظرافت «اپوزیسیون ملی»

🔷مصطفی محب‌کیا
@iranfardamag

▪️از همان دو سده پیش که خنکای نسیم مدرنیته به صورت ایرانیان میخورد و جان انسان ایرانی را خیالی و هوایی می کرد، سیلی های سخت و محکمی هم از جنس شکست های مکرر از روس و عهدنامه های گلستان و ترکمنچای به سر و صورت و پیکرش نواخته شده بود. از همین رو مواجهه ی ایرانیان با مدرنیته از همان ابتدا با برانگیخته شدن احساساتی متناقض همراه بوده است. از یک سو نوید جانی برانگیخته و عاملیت یافته را می شنید که قرار است طرحی نو دراندازد و جهانی نو، پیشرفته، و توسعه یافته را برسازد، و از سوی دیگر با روی دیگر دنیای مدرن یعنی تحقیر و تحمیلِ جنگ و دست اندازی و کودتا و استعمار روبرو شده بود.

🔸شاید ایرانیان چنین احساس متناقضی را پیش از این هم تجربه کرده بودند. آن زمان که مورد حمله ی اعراب قرار گرفتند. از یک طرف مواجهه با پیامی رهایی بخش و وحیانی که بنیان های نظام طبقاتی ساسانی را سست و ویران کرده بود، و از طرف دیگر مواجهه با توحش و غارت خلافت عربی که ایران و ایرانی را به زیر مهمیز خویش کشانده بود. اگر تقلای سوژه ی ایرانی برای رهایی از سلطه ی عرب ها درعین پذیرش پیام وحیانی، قریب دو سده طول کشید و به و تعبیر عبدالحسین زرین کوب، پس از "دو قرن سکوت"، به زبان آمد و توانست بی لکنت و رسا، عرب را از اسلام تمیز دهد و جان و جهان خود را دگرگون کرده و خویشتن خویش را در مداری بالاتر بازیابد و استوار کند، اما این بار در برابر پیام تازه(مدرنیته) و هجوم تازه(استعمار)، هنوز تقلا و تلاشهایش به مقصدی مطلوب نرسیده است. هنوز سوژه ی ایرانی، جان ملتهب و پریشان خویش را در دنیای مدرن بازیابی و بازسازی نکرده است. هنوز در برابر تهاجم غرب وحشی و عوارض مدرنیته ، شکننده است و مقاومتی انفعالی را تجربه می کند.

▪️یکی از بسیار مفاهیمی که با وزیدن نسیم مدرنیته به سمت شرق به ایران آمد، مفهوم دولت- ملت و تالی آن ناسیونالیسم و ملی گرایی بود.
البته ایرانیان بارها پیش از قرن نوزدهم توانسته بودند وحدت و یکپارچگی سرزمینی، با هویت و فرهنگ ایرانی و زبان رسمی فارسی، تحت حکومتی مرکزی را تجربه کنند. مهمترین هایش را میتوان به دوران ساسانیان و صفویان اشاره کرد. علاوه بر این ایرانیان حتی زمان شکست از قبایل مهاجم و حکومتداری ایشان، با ظرافت و دقت خاصی هویت تاریخی خود را حفظ کرده و تداوم بخشیده بودند. به همین خاطر« مورخان ناسیونالیسم تطبیقی این را میپذیرند که ایران از جمله چند ملتی است که عصر ناسیونالیسم را با برخورداری از ریشه ی تاریخی عمیق و تجربه ی بازسازی مداوم هویت پیشامدرن خود تجربه کرد»(۱). اما چیزی که پیام نو را از آنچه ایرانیان پیش از ان در چنته داشتند متمایز میکرد این بود که مفهوم دولت- ملت و ناسیونالیسم، علاوه بر وجه " تمرکز حاکمیتی و استقلال سیاسی دربرابر تهاجم خارجی" ، وجه دیگری هم داشت که «تشکیل ملت با تبدیل مردم از رعیت به شهروند از طریق مشارکت بیشتر در زندگی سیاسی کشور»(۲) بود. و این هر دو وجهه ی همت باشندگان عصر مشروطه نیز قرار گرفت. یکی از طنز های تلخ تاریخ ما همین است که نسبت غرب با ملی گرایی ما هم علت است، هم معلول. یعنی تاکید و پیگیری اصلاح طلبان ایران برای برساخت دولت - ملت، هم به علت مدرنیته ای بود که از غرب می آمد و هم معلول تهاجمی بود که باز از سوی غرب صورت میگرفت. به تعبیر احمد اشرف اساسا «جنبش اصلاحی ایران که در وهله ی نخست پاسخ دانشمندان اصلاح طلب ایران به چالشهای قدرت های غربی بود، ابزار گسترش اندیشه های جدید ملت و وطن ملی محسوب میشد. آنها در آرزوی... توسعه ی توانمندی ایرانیان برای مقاومت در برابر تهاجمات غربی بودند»(۳). از همین رو فریدون آدمیت اصلاح طلبانی چون امیرکبیر را «نماینده ی ناسیونالیسم ایرانی علیه رخنه ی استعمار سیاسی و اقتصادی اروپا»(۴) میدانست.

🔸بنیانگذاری دولت – ملت ، مستلزم هر دو وجه "نوسازی دولت" و "ملت سازی به مثابه تبدیل مردم از رعیت به شهروند سیاسی" به طور همزمان بود. تاریخ معاصر ما چندین مرتبه شاهد دولتمردانی بوده است که بر هر دو وجه توجه داشته اند اما ساختار کلان سیاسی هر دوره آنها را حذف و طرد وحصر و حتی مقتول کرده است. امثال امیرکبیر و سپهسالار در دوره ی قجری، امثال مصدق و مدرس در دوره ی پهلوی، و کسانی چون بازرگان و خاتمی و موسوی در ساختار جمهوری اسلامی از این دسته اند. حتی زمان نخست وزیری محمد مصدق شاهد تعین دولتی ملی با تاکید بر تمام وجوه مفهوم دولت – ملت بوده ایم. اما نکته ی بسیار مهم این است که این مفهوم چنان بسیط و فراخ است که نباید آنرا فقط در چارچوب هیئت حاکمه و پوزیسیون دید بلکه اپوزیسیون یا هیئت معارض و منتقدان ومخالفان نظام سیاسی مستقر را نیز در بر میگیرد...


🔻متن کامل:
https://cutt.ly/SeQOdpxq

#ایران_فردا
#مصطفی_محب‌کیا
#ضرورت_اپوزسیون_ملی


https://www.tg-me.com/iranfardamag
🔴به مناست فرارسیدن چهل و پنجمین سالگرد درگذشت آیت الله طالقانی
برگزار می شود:
@iranfardamag

❇️«نسبت نسل جوان با طالقانی»

🔸مکان: کانون توحید
🔹زمان: پنج شنبه ۲۲ شهریور ۱۴۰۳ ساعت ۱۶

🔺سخنرانان:
عباس کاظمی
محسن حسام مظاهری

🔻با حضور: بهمن رضاخانی
و میزبانی: دکتر محمد مهدی جعفری


#سالگرد
#طالقانی_و_زمانه_ما
#چهل_و_پنجمین_سالگرد
#مجتمع_فرهنگی_ایت_الله_طالقانی


Twitter: @taleghanizamane
telegram: @taleghani_zamaneh
Instagram: @taleghani_zamaneh

https://www.tg-me.com/iranfardamag
🔴طالقانی و مسئله‌ی حجاب

🔷مهدی دلیر
🔺بازنشر از ایران فردا به مناسبت چهل و پنجمین سالگرد درگذشت

@iranfardamag

1️⃣ «هیچکس زنان را به داشتن حجاب اسلامی مجبور نمی کند». این عبارت، تیتر روزنامه کیهان شده بود. بیستم اسفند ۱۳۵۷. همان روزهای نخستین انقلاب. سخن را سید محمود طالقانی بر زبان آورده بود. طالقانی در مصاحبه ای این عبارت را بیان کرده بود. اما آن مصاحبه، عبارات دیگری هم داشت. طالقانی در آنجا گفته بود که: «پوشش زنان یک اصل قرآنی و اسلامی است. حجاب حکم ضروری دین است. آن قدری که قرآن بیان کرده، نه ما می توانیم از آن حدود خارج شویم و نه زنانی که معتقد به این کتاب آسمانی هستند».

🔹آن مصاحبه مفصل بود. طالقانی در آنجا به صراحت گفته بود که حجاب حکمِ ضروریِ دین است. با این وجود، تیترِ کیهان، تا سالها بعد نیز مورد استناد قرار گرفت. عدمِ اجبار به حجاب، انگشتِ اشاره ها را به سمت خود نشانه رفته بود. در نظر بسیاری غریب می آمد و تابوشکنانه بود که یک روحانی چنین بگوید. حجاب یک نمادِ اسلامی بود. سید اسدالله خرقانی سالها پیشتر کتابی نوشته بود در رد کشف حجاب. در آنجا گفته بود که: «ملل اسلامیه به رغم همه تفاوتهای فرهنگی که دارند، در امر حجاب متفق هستند. به طوری که مسلمانان هندی، چینی، ترکستانی، افغانی، ایرانی، عثمانی و .. با وجود اختلاف آنان در لباس، اما در امر حجاب متفق اند، درست همان طور که در نمازهای پنجگانه با یکدیگر اتفاق نظر دارند.» چنین بر امرِ حجاب تاکید و توجه بود. گویی پا پس کشیدن از آن، حکمِ ضروری دین را نشانه می رفت.

2️⃣ ضروریِ دین هم اگر باشد اما می تواند تغییر کند. این را برخی بزرگانِ فقهی گفته اند. سید بحر العلوم در کتاب رجال صفحه ۲۱۵ می گوید: مسائل به اختلاف زمان و مکان و فرهنگ مختلف است. مساله ای ممکن است ضروری باشد و به اختلاف زمان و مکان تغییر کند. چه بسا اموری نزد قدما ضروری بود و امروز دیگر ضروری دین نیست. همین سخن را وحید بهبهانی در «الرسائل الاصولیه» در صفحه ۲۶۷ مطرح می کند. می گوید امری که زمانی ضروری دین بوده ممکن است از این ضرورت خارج شود.

3️⃣ تحقیقات در خصوص حجاب متوقف نماند. در جهان عرب برخی متفکران به این موضوع پرداختند. محمد شحرور یکی از آنها بود. او می گفت حد و مرز قوانین مربوط به زن، محدود به زمانِ بعثت تا رحلت پیامبر شده است. هرچه در آن زمان عرف بوده را حجت دانسته ایم. اگر در آن زمان مناصبِ سیاسی و قضاوت زنان وجود نداشته، آن را برای امروز هم ممنوع کرده ایم. شحرور می گفت این فهم ناصحیحی از اسلام است. شحرور همچنین می گفت که رسم اعراب در آن زمانه بر بسیاری از احکام سایه انداخته است. اما پیامبر راهی را نشان داد تا زنان از این فرهنگ رهایی پیدا کنند. لیلا احمد هم همین رویکرد را دارد. می گوید نگاه ساختاری به ماجرای زن در اسلام مغفول مانده. قسمتی از روایات را بی آنکه به ساختارِ آن توجهی شود، برکشیده و به آن اصرار شده و برخی حقوقِ زنان نادیده گرفته شده است. این متفکران گفتند که ساختارِ جامعه اعراب و طرز پوشش آنها و آداب و سنن آنان را نمی باید برای همیشه ایام مورد استناد قرار داد و به آن شیوه زیست.

🔸محمد سعید العشماوی در خصوص آیان حجاب در قرآن سخن گفت. او گفت که آیات حجاب در قرآن مختص به زنان پیامبر(ص) بوده است. وی تعمیمِ آن به سایر زنان مسلمان را مورد انتقاد قرار داد. جمال البنا هم گفت که حجاب بر اسلام تحمیل شده است. درحالیکه اسلام، حجاب را بر کسی تحمیل نکرده است. او می گفت که موی زن عورت نیست و او می تواند در تنهایی نیز بدون حجاب نماز بخواند.

🔹در ایران هم این تحقیقات دنبال شد. امیر ترکاشوند در تحقیقات خود به این نتیجه رسید که: امروز وقتی به واژه مقنعه و روسری در متون دینی بر می خوریم، آنرا سراندازی می دانیم که دست کم ساتر تمامِ مو و گردن است. اما معلوم نیست این واژه در عصر پیامبر هم همین معنا را می داده است. او سپس ادعا می کند که مقنعه را می توان معادل عمامه مردان، که دور پیشانی و سر پیچیده می¬ شد، دانست. (حجاب شرعی در عصر پیامبر، صص ۷۲۱-۷۲۲) ترکاشوند همچنین گفته است حجابی که در زمان پیامبر مطرح بوده، با آنچه که امروز به نام حجاب می شناسند، تفاوتهای بسیاری دارد.

🔸احمد قابل نیز به ماجرای حجاب توجه کرد. وی با تبیین مسأله حجابِ زنانِ برده، همچنین با استنباطهای قرآنی، به این رأی رسید که نمی توان قاطعانه حکم کرد که وظیفه شرعی یک زنِ متشرعه پوشاندن موی سر و گردن است. به تعبیر مرحوم قابل، «با توجه به اینکه اساسِ زیبایی در محدوده ی سر و گردن به زیبایی چشم، ابرو، دهان، لب، دندان، چانه و ترکیب آنها بر می گردد و اسلام پوشاندن آنها را واجب نکرده است.....


🔻متن کامل:

https://cutt.ly/zwl9SRgb


#حجاب
#ایران_فردا
#محمد_شحرور #آیت‌الله_طالقانی
#عبدالعلی_بازرگان #محمدسعید_العشماوی

http://www.tg-me.com/iranfardamag
به نام خدا
@iranfardamag

▪️جناب آقای علی مصدق؛

▪️درگذشت پدر گرامی تان، دکتر محمود مصدق، فرزند شادروان دکتر غلامحسین مصدق دستیار نخست وزیر نامدار ایران دکتر محمد مصدق، که عمری را در ایران خواهی و ایران‌دوستی، در جامه‌ی طبابت، صرف خدمت به هم میهنانش کرد، به شما و آن خانواده‌ی جلیل القدر تسلیت می گوییم.

▪️ نام آن خانواده چنان با نام ایران در پیوند است که مرگ را نیز یارای آن نیست که تا ایران زنده است، نام شان را از خاطره ها بزداید.

▪️روح بلندشان قرین آرامش و آمرزش الهی باد!

▪️ایران فردا


#ایران_فردا
#محمد_مصدق
#محمود_مصدق
https://www.tg-me.com/iranfardamag
🔴 هنوز هم آن پنجره رونقی ندارد!

🔷 محمد جواد غلامرضاکاشی*
🔺بازنشر از ایران فردا به مناسبت ۴۵ امین سالگرد درگذشت آیت‌الله طالقانی

@iranfardamag

🔸«مساله شورا از اساسی‌ترین مسائل اسلامی است» وقتی آیه‌الله طالقانی در آخرین نماز جمعه خود آنهمه با شور و فریاد از اهمیت شوراها سخن می‌گفت، من مثل بسیاری از شرکت کنندگان در نماز جمعه منتظر بودم خطبه تمام شود و به خانه بازگردم. کم سن و سال‌تر از آن بودم که درکی از آنچه می‌گفت داشته باشم. وقتی خبر فوت آیه‌الله تنها دو روز پس از آن سخنرانی منتشر شد، احساس کردم او از یک زخم عمیق می‌نالید و از سوزش آن زخم نیز دق کرد و رخت از جهان ما بربست. آن زخم عمیق چه بود؟ فهم آن زخم بر فهم شرایط امروز هم پرتوی می‌افکند. برای فردای ما نیز رهاوردهای بسیار دارد.

▪️داستان از جایی آغاز می‌شد که نظامی مستقر بود و مخالفینی داشت. در حالیکه مردم سر در کار زندگی روزمره خود بودند، مجموعه‌ای از فعالان سیاسی به اشکال مختلف زندگی خود را مصروف آن کرده بودند که با نظام مستقر مبارزه کنند. مردم زندگی می‌کردند اما گاه به تبعیض و وضع نابسامان اقتصادی و احساس تحقیر در زندگی روزمره‌شان اعتراض می‌کردند. آن فعالان سیاسی وظیفه خود می‌دانستند این صدای اعتراض را چند برابر کنند و از آن نیرویی برای فشار سیاسی بسازند. گاهی این فعالان به میان مردم هم می‌رفتند و آنها را تهییج می‌کردند که در مقابل ستم‌ها و ظلم‌های متعدد ساکت ننشینند و برای تحصیل حقوق شان برخیزند. حلقاتی هم بود که این فعالان گردهم می‌نشستند و وظایف دینی و سیاسی شان را برای مبارزه با ستم یادآور می‌شدند. وقت می‌گذاشتند، زندگی‌شان را مصروف مبارزه می‌کردند، چه بسا کارشان به زندان و حتی فداکردن جان‌هاشان می‌انجامید. تا اینجای کار مشکلی در میان نبود. مشکل از زمانی آغاز شد که مردم به خیابان آمدند، صداهای گوناگون به هم پیوست و نیروی عظیمی در سطح شهرها و خیابان‌ها تولید شد. این نیرو چندان قدرتمند بود که اساس حکومت مستقر را در هم پیچید. واقعه چندان بزرگ و شگفت بود که همه در حیرت فرورفتند. آنچه رخ داد بیشتر شبیه معجزه بود. مردم و فعالان سابقه‌دار و سابقه‌ندار، در هم پیچیده بودند و حیرتی عمیق بر همه حاکم بود. مشکل اصلی فهم این موقعیت تازه بود و اینکه در خلاء ناشی از سقوط یک نظام قدرتمند چه باید کرد.

🔸برای فهم این موقعیت تازه، دو پنجره رقیب گشوده شد. یکی رونق بسیار داشت و دیگری کم رونق بود. در آن پنجره پررونق وضع تازه معجزه تلاش‌ها و فداکاری‌های آن فعالان بود. همه حیرت زده به کسانی می‌نگریستند که علم مخالفت با نظم پیشین را سال‌ها قبل برافراشته بودند. چهره‌هاشان زیر نور صحنه می‌درخشید. شمار کثیری از مردم پشت این پنجره جمع شده بودند و هر کدام دل داده یکی از این چهره‌های پرفروغ شده بودند. مردم یکباره تماشاچیان نمایش‌های پر سر و صدای چهره‌های مبارز پیشین شدند. بگذریم از آنکه بعضی از چهره‌ها حقیقتاْ مبارز بودند و بسیاری در آن روزهای پر آشوب لباس مبارزه پوشیده بودند. اما همه از سجایای عظیم انقلابی خود پیش چشم خیره شده مردم داستان‌‌ها سر می‌دادند. پنجره دیگری هم بود که رونقی نداشت و کمتر کسی حاضر بود از آن پنجره به ماجرا بنگرد. در آن پنجره مردم خودشان در معرض نور بودند. خودشان معجزه کرده بودند و ماجرای خود مردم تماشایی‌ترین داستان دوران انقلاب بود. آیه‌الله طالقانی در این پنجره میان داری می‌کرد. کمتر کسی هم حرف او را می‌فهمید. از مردم گرفته تا بسیاری از مبارزان با نظام برافتاده پهلوی.

▪️ انقلاب یک مساله کانونی در صحنه مدرن سیاست را شفاف کرد و به شکل دو پنجره کنار هم قرار داد: سیاست‌ورزی فضیلت‌مندانه از بالا می‌جوشد یا از پایین؟ صحنه‌آرایان پنجره نخست، به بالا می‌اندیشیدند. پس لاجرم نورافکن‌ها را متوجه صورت چهره‌های برگزیده می‌کردند و صحنه‌آرایان پنجره دوم، نور را به سمت خود مردم می‌تاباندند. رونق از آن پنجره اول بود چرا که مردم از نوری که به خودشان بتابانند گریزان بودند. از پذیرش مسنولیت می‌گریختند و ترجیح می‌دادند داستان با جا به جا کردن حکام خوب به جای حکام بد حل و فصل شود. خودشان به خانه بازگردند و کسانی که مدعیان نجات آنان از تبعیض و فقر و نادیده گرفته شدگی بودند زحمت بکشند بیایند و نجاتشان دهند. آیه‌الله طالقانی که نور را به سمت خود مردم هدایت می‌کرد، به رهبران سیاسی می‌گفت پی کارشان بروند تا مردم خود متولی زندگی و سرنوشت خود باشند. کجی‌ها و کاستی‌های خود را در میدان عمل راست کنند، از شرارت‌هاشان بکاهند،‌ و بر اعمال نیک و خیرشان بیافزایند.....


🔻متن کامل:
https://bit.ly/3C7QfXc
#محمدجواد_غلامرضاکاشی
#دین #شورا #آیت‌الله_طالقانی
#سنت_لیبرال #سیاست‌ورزی_مدرن
#شخصیت_جامعه #انقلاب #سنت_چپ

https://www.tg-me.com/iranfardamag
🔴 چهل و ششمین سالروز ۱۷ شهریور نقطه عطفی در انقلاب ۱۳۵۷

@iranfardamag
🔹 ۱۷ شهریور ۵۷ از کلیدی ترین مقاطع تاریخ معاصر ایران است.

▪️ روزی که در آن تظاهراتی کاملاً مسالمت آمیز و خودجوش در حوالی میدان ژاله تهران با دستور عالی ترین مقام رژیم شاهنشاهی برای برخورد شدید توسط حکومت نظامی ایی که ساعات اولیه صبح همان روز برقرار و اعلام شده و بسیاری از مردم از ان بی اطلاع بودند، با شلیک مستقیم به خاک و خون کشیده می شود .

🔹 در این تظاهرات نزدیک به ۱۰۰ نفر به شهادت رسیدند و صدها نفر نیز مجروح شدند.

▪️ دقیقا بعد از این رویداد، اعتصابات و تظاهرات سراسری وسعت و گسترش بسیار پیدا کرد و در نهایت به سقوط رژیم دیکتاتوری در بهمن ۱۳۵۷ انجامید .


#۱۷شهریور
#ایران_فردا

https://www.tg-me.com/iranfardamag
🔴آسیب‌شناسی ساختاری مرگ متهمان و زندانیان

🔷علی مجتهدزاده

@iranfardamag

▪️مرگ سیدمحمد میرموسوی تنها یکی از ده‌ها نمونه مرگ متهمان حین بازداشت در سالیان اخیر است. این در حالی است که طبق قانون تنها چیزی که از یک فرد تحت بازداشت و یا زندانی سلب می‌شود، «آزادی» است نه بیشتر. بر این اساس یک زندانی از تمام حقوق انسانی دیگر برخوردار است و البته سلب همین آزادی هم منوط به چارچوب‌هایی است. همچنین قوانین متعددی، از قانون مسئولیت مدنی گرفته تا آئین‌نامه زندان‌ها و قانون مجازات اسلامی، مسئولیت جان و سلامت افراد در هنگام بازداشت و زندان را متوجه نهادهای ذی‌ربط مثل ضابطان قضایی و یا سازمان زندان‌ها می‌دانند.

🔸اتفاقی که در ایران به شکل مستمر جریان دارد این است که مرگ متهمان و زندانیان جز در مواردی انگشت‌شمار، هیچگاه به صورت شفاف و طبق قواعد حقوقی موجود رسیدگی نشده است. پیرو همین اشکال اولا هیچگاه نهادهای ذی‌ربط مسئولیت این اتفاقات را نپذیرفته‌اند و ثانیا هیچگاه شاهد یک آسیب‌شناسی فراگیر و ساختاری و به دنبال آن اصلاحات لازم نبودیم.

▪️به نظر می‌رسد دلایل مختلف از جمله نوعی نگرانی از آسیب به حیثیت سازمانی و همچنین محافظت از ماموران وابسته پشت مقاومت‌های رایج برای بررسی عمیق و ساختاری این دست حوادث باشد. اما هر چه که هست درگذر زمان اتفاقا حوادث یاد شده خود زمینه‌ساز فرسایش و نزول سرمایه اجتماعی در کل نظام سیاسی کشور شده‌اند. مورد مهسا امینی که در بازداشت گشت ارشاد رخ داد، بارزترین نمونه است. چرا که به فرض عدم ضرب و شتم آن مرحومه، هیچگاه بررسی نشد که وی در چه شرایط روانی قرار داده شده بود که دچار چنین حمله ناگهانی شد. کما اینکه پرونده وی نیز بعد از ۲ سال، بدون سرانجام و در یک سکوت خبری مطلق قرار دارد. حتی تدبیر برای جلوگیری از اقدام زندانی یا فرد بازداشتی به «خودکشی» نیز بر عهده ضاطبان قضایی و سازمان زندان‌هاست.

🔸ایراد مهمتر کار اینجاست که هیچ نهاد یا فرآیند مستقلی هم برای رسیدگی به این امور و پرونده مرگ افراد زندانی و یا بازداشتی وجود ندارد. مثلا تخلفات و قصور سازمان زندان‌ها باید توسط قوه قضائیه بررسی شود که این سازمان بخشی از آن است و بدین ترتیب می‌تواند ذی‌ربط ماجرا باشد. نادیده گرفتن این واقعیت‌ها هیچگاه نمی‌تواند چیزی از مسئولیت اخلاقی، حقوقی و شرعی نهادهای ذی‌ربط کم کند و مهمتر از آن در دنیای امروز کندکننده فرایند فرسایش سرمایه اجتماعی ناشی از این اتفاقات هم نیست و چه بسا به این فرایند سرعت بیشتر هم ببخشد. واقعیت این است که مرگ افراد زندانی و بازداشتی اینقدر در ایران موردی و محدود نیست که بتوان آن را به رفتار چند مامور محدود و از ایرادات ساختاری مبری کرد.

#ایران_فردا
#علی_مجتهدزاده
#محمد_میرموسوی


https://www.tg-me.com/iranfardamag
🔴کابینه وفاق ملی یا "وفاق نیمه ملی"
"لمن کان له قلب"

🔷امیر طیرانی

@iranfardamag

▪️آقای دکتر مسعود پزشکیان بعد از پیروزی در انتخابات دولت خود را دولت وفاق ملی نامید و به دنبال آن هواداران وی نیز همواره از ویژگی های وفاق ملی و نقشی که میتواند در حل مشکلات جامعه و کشور ایفا کند سخن می گویند.طبیعی است که هیچ فرد برخوردار از حداقل های لازم عقلی با این امر مخالف نیست . وفاق، همزیستی مسالمت آمیز، وحدت و اتحاد طبیعتا مورد قبول همگان و نیز چاره حل بسیاری از مشکلاتی است که در صورت نبود آن ، بخشی از توان و نیروی جامعه و افراد برای حل مشکل صرف حل مسائل و اختلافات و مسایل فی مابین آنها می شود .بنباراین هر ذی شعوری با طرح وفاق و به ویژه در عرصه ملی نه تنها مخالف نیست بلکه همگان با آن موافق و بلکه طرفدار آن هستند.آنچه محل اختلاف است این است که آیا وفاق طرح شده واقعا و به معنای حقیقی وفاق و آن هم در سطح ملی است و یا نمایشی از آن است و یا آن که وفاق مطرح شده نه وفاق ملی ، بلکه اتحاد و همدلی بخش رانده شده از حاکمیت که امروز به قدرت بازگشته است با هسته اصلی قدرت است.

🔺موضوعی به نام "دولت وفاق ملی" مانند هر موضوع دیگر از دو بخش شکلی و محتوایی برخوردار است . در اینجا می کوشیم تا نشان دهیم که دولت آقای پزشکیان را چه در شکل و چه در محتوا اساسا کابینه وفاق نیمه ملی نامید نه وفاق ملی. در ترکیب هیات دولت علاوه بر وزیران حاضر در آن عده ای دیگر تحت عنوان معاون رییس جمهور که برخی از آنها مشاغل ستادی و همچون معاون اول یا معاون سیاسی و اجرایی دارند و برخی نیز در مقام معاونت ریاست جمهوری ریاست سازمان های وابسته به ریاست جمهوری همچون محیط زیست و ... را برعهده دارند.

▪️هیات وزیران و دولت آقای پزشکیان زمانی می توانست دولت وفاق ملی نام بگیرد که شاهد حضور نمایندگانی از اقشار مختلف جامعه یعنی از موافقان، مخالفان، ونه فقط مخالفان ایشان در درون حاکمیت بلکه در خارج ازآن هم در میان اعضای هیات دولت اعم از وزیر و معاون وغیره باشیم .

🔺البته می دانیم که موضوع پست مشاوره اساسا در این مقوله چندان جایی ندارد که منصبی تشریفاتی است. نگاهی به ترکیب اعضای هیات دولت آقای پزشکیان گویای این است که ترکیب کابینه با عنوان آن همخوانی ندارد .از نظر شکلی کابینه ای را می توان کابینه وفاق ملی نامید که از اقشار مختلف جامعه نظیر زنان ، اقلیت های قومی، اقلیت های مذهبی ، مخالفان سیاسی در آن حضور داشته باشند . در حالی که در کابینه اخیر تنها دوخانم به عنوان نماینده زنان، یک اهل تسنن به عنوان نماینده اقلیت مذهبی به عنوان نماینده اقشار مختلف مردم حضور دارند.

▪️از نظر سیاسی نمایندگان سه گرایش فکری اصولگرا، اصلاح طلب و میانه رو واعتدال طلب در کابینه حضور دارند .اما از نمایندگان دیگر اقشار جامعه یعنی نیروهای سیاسی غیر برانداز که اتفاقا در انتخابات اخیر به آقای پزشکیان نیز رای دادند و یا آن بیش از پنجاه درصدی که یا در انتخابات شرکت نکردند یا جز آرای باطله محسوب شدند هیچ نماینده ای در کابینه ندارند. ممکن است گفته شود بنا به شرایط سیاسی یا ساختار حاکمیت امکانی برای حضور نمایندگانی در کابینه منتفی است. بسیار خوب این موضوع برای ما نیز قابل درک و فهم است و استدلال آقای پزشکیان را قابل قبول می دانیم. ولی بحث بر سر این است که با توجه به محذروریت ها و محدودیت های ایشان، این کابینه را از نظر شکلی دیگر نباید کابینه وفاق ملی نامید و باید نامی دیگر برآن نهاد .

🔺در حقیقت به لحاظ سیاسی این کابینه، کابینه وفاق جناحی آن هم جناح های درون حاکمیت است که در گذشته هم کمابیش در دولت هاشمی رفسنجانی، خاتمی و حسن روحانی رخ داده بود. بدین معنا که هرگاه در دولتی که از سوی غیر اصولگرایان تشکیل شده است همواره کابینه، ائتلافی بوده و با حضور افرادی از جناح مقابل بوده است،ولی دولت های احمدی نژاد یا رییسی نماینده ای از طرف مقابل حضور نداشته است .

▪️در کابینه های اول ودوم هاشمی رفسنجانی حضور شخصیت های نظیر علی فلاحیان ، ولایتی، آل اسحاق، علی رضا مرندی، علی محمد بشارتی و سید محمد غرضی درکنار کسانی همچون سید محمدخاتمی، مصطفی معین، محمدعلی نجفی ، عبدالله نوری و... حکایت از یک کابینه فراجناحی که از هردو جناح حاکمیت درآن حضور داشتند نداشت . این امر حتی در کابینه سید محمد خاتمی هم به نوعی رعایت شد . حضور دری نجف آبادی، حسین مظفر ،کمال خرازی ،محمد شریعتمداری در کابینه های اول و دوم خاتمی نیز به آن نام کابینه فراجناحی یا وفاق ملی نداد و تنها گویای تمکین رییس دولت به خواست های جناح مقابل بود....


🔺متن کامل:

https://cutt.ly/SeEYfuyx

#ایران_فردا
#وفاق_ملی
#امیر_طیرانی
https://www.tg-me.com/iranfardamag
🔴در رثای سوگ متهمین بازداشت‌های اخیر

🔷پیام درفشان*

@iranfardamag

▪️بنابرتفکیک دو نظامنامه مجزا باید حقوق فرد متهم بازداشتی از محکومین به حبس جداگانه بررسی شود که هرکدام اهمیت و بایسته‌های خود را می‌طلبد و در این نوشتار تلاش بر شناخت ابعاد ناگفته حقوق متهمی می شود که از لحاظ قضائی حتی هنوز مجرمیت او بنا بر هیچ آیینی اثبات نشده اما به سرنوشت مجازات مرگ دچار می شود.

🔸در بیان غربت مرگ غریبانه انسانی تنها در اتاق تاریک به دست برادران هموطن خود در سرزمینی که همواره در طول تمدن کهن به رعایت آداب جوانمردی با اسیر جنگی ملتزم شده است و یادآوری وضعیت این انسان در آخرین رمق و توان بیان فریاد های ملتمسانه و مرگ غریبانه اش به درستی توان داد قلم خموش و موسیقی حزین باستانی این مرز و بوم امکان بیان شرح پریشانی می یابد.

▪️با فروزندگی مشعل خرد و پرتو دانش باید عوامل ناشناخته وقوع اینگونه فجایع تلخ با پرهیز از کاربست واژگان ثقیل و اطناب استدلال مشخص تا ریشه وقوع اینگونه فجایای ملی شناخته شود.

🔸در تشریح علل وقوع این رخداد و تبیین چرایی تکرار آن به درستی می باید براساس موازین علم دفاع اجتماعی نوین حقوق کیفری به تشریح وضعیت شکل گیری قربانی دیگر جنایت پرداخت.

▪️تاکنون درخصوص بررسی وضعیت هموطنان دیگر که قربانی پذیرش ارتکاب فعل خشونت بار می شوند کمترین پژوهش صورت پذیرفته و جامعه مدنی ایران با وظیفه شناسی لازم اقدام به پرسمان و پیگیری وضعیت بخشی از فرزندان سرزمین که به پادگان های آموزشی فرا خوانده می شوند و نظارت بر نحوه رفتار و آموزش با ایشان برنیامده است.

🔸فرزندان این مرز و بوم که با عدم پیگیری ها و نظارت های لازم مردمی در ساختارهای ایزوله سازی شده مدتها آموزش های تهاجمی دیده و طویل المدت در محیط های پادگانی نگهداری می شوند و در صورت بازگشت به جامعه نیز درون خانه های سازمانی و مراسم های اجتماعی دولتی جداسازی شده و جوشش لازم با اقشار گوناگون ملت خود نیافته و درنتیجه جامعه پذیری لازم نمی شوند به درستی دیگر قربانی ماجرا می باشند.

▪️در تمدن کهن ایران همواره جشن های مختلف و متعدد ملی نه آیینی تدارک دیده شده بود که مردمان در جوار یکدیگر شادمانی نمایند که نتیجه آن وفاق و همدلی ملی می باشد و ترک جشن های ملی از موجبات امکان وقوع ایزوله سازی اقشار جامعه از یکدیگر و حدوث امکان برادرکشی های تلخ و غریبانه در نا آرامی های اجتماعی و همچنین در وضعیت متهم بازداشتی که توسط برادران هموطن خودش غریب شناخته می شود به تکرر و تکرار می باشد.

🔸پس به درستی باید جشن های ملی انبوه مطالبه و پیاده سازی شوند و فرزندان جدا سازی شده به درون بطن جامعه جهت جوشش جامعه پذیری به هرگونه شیوه های ممکن فراخوانده و آورده شوند که همدلی و وفاق ملی انجام پذیرد.

▪️وضعیت متهم مقتول بر دوگونه به نظر می رسد که یا ناشی از غلیان هیجانات مامورین در واکنش نامناسب و غیر حرفه ای به رفتارهای هیجانی بازداشتی ترسیده می باشد و یا ناشی از کوشش جهت کسب رضایت مافوق که امر برخورد با بازداشتی را صادر نموده و مامورین برای خوشایند ایشان به اصطلاح در عوض کلاه اما سر آورده اند که در هر دو شکل ناشی از حس بیگانه انگاری بازداشتی توسط هموطنان دیگر در قامت مامور بوده و درنتیجه تشکیل کلونی قربانیان دوسویه جنایت می باشد.

🔸رسانه های همگانی هرگز نباید بنا بر توجیهات رعایت امنیت روانی جامعه درخصوص روشنگری لازم برای خون انسان ریخته شده کوتاهی نمایند وگرنه مکتوم نمودن امر منجر به تکرار فاجعه خواهد شد و به درستی در مقابل مرگ یک انسان نمی توان موازنه آسایش و خموشی خاطر ملت آن انسان را معامله نمود.

▪️هرگونه حکمرانی در برابر تمدن کهن ملت ایران و بستر فرهنگ و سنن و ادیان که بر آن قرار گرفته و همچنین در عهدی که ملت ایران در دوره های گوناگون متفاوت حکمرانی با ملل متمدن جهانی از طریق پیوستن به کنوانسیون های بین المللی ایجاد نموده و تعهدات زیست جهانی را پذیرا شده است پس مکلف به پاسخگویی و رفع علل وقوع مرگ شهروندی که تنها کد کیهانی موجود همتا خودش در آفرینش بوده است از طریق رفع کلیه عوامل وقوع جنایت می باشد.

🔸در پایان شایسته است که تاکید موکد شود در سوگ غمگداز وضعیت غریب مرگ انسانی تنها که حتی از حقوق اسیر جنگی هم در وطن خودش محروم شده است هرگز قلم رثا نخواهد بود و شرح پریشانی به بانگ حزین موسیقا کهن این مرز و بوم که در اعدام واژگان متولد شده است باید سپرده شود.
------------------------
*وکیل دادگستری


#ایران_فردا
#پیام_درفشان
#مطالبه‌ی_رعایت_حقوق_متهمین


https://www.tg-me.com/iranfardamag
🔴به مناست فرارسیدن چهل و پنجمین سالگرد درگذشت آیت الله طالقانی
برگزار می شود:
@iranfardamag

❇️«نسبت نسل جوان با طالقانی»

🔸مکان: کانون توحید
🔹زمان: پنج شنبه ۲۲ شهریور ۱۴۰۳ ساعت ۱۶

🔺سخنرانان:
عباس کاظمی
محسن حسام مظاهری

🔻با حضور: بهمن رضاخانی
و میزبانی: دکتر محمد مهدی جعفری


#سالگرد
#طالقانی_و_زمانه_ما
#چهل_و_پنجمین_سالگرد
#مجتمع_فرهنگی_ایت_الله_طالقانی


Twitter: @taleghanizamane
telegram: @taleghani_zamaneh
Instagram: @taleghani_zamaneh

https://www.tg-me.com/iranfardamag
🔴ارزیابی عملکرد پزشکیان تاکنون و برآوردی ازآینده دولت او

🔷سعید فرمد

@iranfardamag

▪️الف-دردوره تبلیغات وبعد ازپیروزی درآن، آقای پزشکیان بارها برسند چشم انداز،سیاستهای کلی نظام وبرنامه هفتم توسعه بعنوان برنامه های خود درسمت ریاست جمهوری تاکید کرده است.واضح است که این اسناد گذشته ازاینکه ارزیابی مثبت یا منفی درباره آنها داشته باشیم درحد کلیات بوده وباید درقالب برنامه های اجرایی مشخص باجزییات ارايه شوند تا بتوان ارزیابی روشنی ازآنها داشت وچون ازیک طرف آقای پزشکیان اگرچه دردایره اصلاح طلبان معتدل تعریف می شود ولی شخصی منفرد بوده ودراحزاب اصلاح طلب عضونبوده است ازطرف دیگر بعلت سانحه هلکوپتر برای رییس جمهورسابق ،انتخابات بصورت ناگهانی ودرزمان محدود وفشرده برگزارشد وفرصتی که درانتخابات عادی برای کاندیداها جهت تدوین برنامه ها وگزینش نیروهای همراه وجوددارد دراین انتخابات وجودنداشت طبیعتا ایشان برنامه های ریز واجرایی ارايه نکرد.تا مشخص شدن خط مشی دولت دروجوه مختلف سیاسی ،اقتصادی،فرهنگی واجتماعی قاعدتا باید چندماهی صبرکرد.

اما تاهمین جا می توان چند مورد را درباره عملکرد آقای پزشکیان موردتوجه قرارداد:

۱-ایشان کابینه خود را کابینه وفاق ملی خوانده است اما واقعیت این است که افرادمعرفی شده درراستای وفاق با اصولگرایان معتدل بوده وارکان عملگرا ومصلحت اندیش نظام هم باآن همراهی کرده اند اگرچه اقلیتی تندرو وافراطی ازاول با آن سرناسازگاری ومخالفت داشته اند.ولی طبیعتا درکابینه معرفی شده نشانی ازوفاق ودلجویی از ۶۰ درصد که دردوراول و۵۰ درصد که دردوردوم درانتخابات شرکت نکردند دیده نمی شود والبته توقعی هم نبوده وامکانی هم برای رییس جمهور وجودنداشت که فرضا ازدگراندیشان ونیروهای خارج ازحاکمیت برای کابینه هم معرفی کند.اما بهرحال درتوصیف کابینه بنام کابینه وفاق ملی جای ایراد وسوال وجوددارد.

۲-پزشکیان با خط مشی عملگرایانه معتقد به اجتناب ازتنش وبرخورد بامقام رهبری وزیرمجموعه های او ومجلس وقوه قضاییه ودیگرنهادهای قدرت است وسعی درحل اختلافات با رایزنی وجلب توافق آنهارا دارد.وتاکنون هم تاحدزیادی دراین هدف موفق بوده ولی باتوجه به تجربه دولت خاتمی ومجلس ششم وهمینطور دولت روحانی ،بنظرنمی رسد این ماه عسل تا مدت زیادی ادامه داشته باشد.اگرچه تحلیل گرانی چون عباس عبدی معتقدند این بار سیاست هسته سخت قدرت یا نهادهای غیرانتخابی تغییرکرده وآنها هم به اهمیت وفاق وهمراهی با اصلاح طلبان وشکست سیاست خالص سازی که ازسال ۹۸ شروع شده بود واقف شده اند وخلاصه کشتیبان راسیاستی دگر آمده است ولی باتوجه به تجربیات قبلی نمی توان خیلی خوش بین بود واحتمال اینکه این ماه عسل بین دوجناح دوام داشته باشد ضعیف بنظر می رسد.اما بعنوان افراد دلسوز ودغدغه مند کشورمان باید ازهرامکان تغییروبهبود که باکمترین هزینه عملی شود استقبال کنیم هرچند احتمال آن را ناچیز بدانیم.

۳-اگرچه درحد شعار وکلیات، پزشکیان تاکید زیادی برحل مشکلات اقتصادی وبهبود سفره مردم وکاهش تورم وافزایش سرمایه گذاری واشتغال کرده وبهبود اقتصادی را مهمترین هدف خوددانسته است اما درکابینه معرفی شده اولا هماهنگی بین نظرات وزرا ومقامات اقتصادی مانند وزیراقتصاد دارایی آقای همتی ووزیررفاه وتعاون آقای میدری که ازدونحله متفاوت اقتصادی می آیند محل تردید است یعنی وزیراقتصاد طرفدار سیاست تعدیل وآزاد سازی اقتصادی ست ووزیر رفاه اززمره نهاد گرایان محسوب شده ونقش بیشتری برای دولت درعرصه اقتصاد قايل است. ثانیا مشخص نیست فرمانده ولیدر اقتصادی دولت چه کسی ست؟آیا اقای همتی ست یا آقای طیب نیا که اوایل ازاوبه عنوان فرمانده اقتصادی نام برده می شد وحتی شایعه معاون اولی او هم بگوش می رسید ولی درنهایت تنها سمت مشاوررییس جمهور به اوداده شد که به احتمال قریب به یقین دراین سمت نمی تواند نقش رهبری اقتصادی کابینه را بازی کند.وچون از خود پزشکیان هم حتی درحد کسیکه چنددوره نماینده مجلس ویک دوره وزیربوده متاسفانه نشانی ازتسلط برمشکلات اقتصادی وراهکارهای آن دیده نشده لذا بنظر می آید مانند دولت روحانی دراین زمینه یعنی هماهنگی مقامات مختلف اقتصادی دولت مشکل وجودداشته باشد.وحداکثردکترعارف که تخصص اقتصادی هم ندارد سعی درهماهنگ کردن سیاستهای اقتصادی بنماید.....


🔻متن کامل :
https://cutt.ly/VeRuKes0


#ایران_فردا
#سعید_فرمد
#ارزیابی_گذرا_از_عملکرد_دولت_پزشکیان

https://www.tg-me.com/iranfardamag
2024/09/21 11:55:20
Back to Top
HTML Embed Code: