Telegram Web Link
همایش دختران حاج قاسم بدون حضور دختران حاج قاسم!

همایشی به نام ‘دختران حاج قاسم’ در روزهای گذشته در بعضی شهرها برگزار شد.

به گزارش انصاف نیوز، بنا بر تصاویر منتشرشده در رسانه‌ها دختران جوان و نوجوان حاضر در این همایش‌ها با حجاب کامل و چادر حضور داشتند.

این در حالی است که اصطلاح ‘دختر حاج قاسم’ بر اساس جمله‌ای از سردار سلیمانی درباره‌ی دخترانی که پوشش مورد تایید نگاه رسمی را انتخاب نمی‌کنند وارد ادبیات سیاسی و اجتماعی ایران شده است.

سردار قاسم سلیمانی درباره‌ی این دختران گفته بود: همان دختر کم‌حجاب دختر من است. 

همایش ‘دختران حاج قاسم’ در سال‌های گذشته نیز با حضور دخترانی با پوشش مورد تایید نگاه رسمی برگزار می‌شد و ‘دختران کم حجاب’ در آن حضور نداشتند.

تصاویری از این همایش در سال‌های مختلف را می‌ببینید.

https://ensafnews.com/559516/
@ensafnews
آقای کاظمی دانشجویان اخراجی دانشگاه شهید رجایی را دریابید! | «گفتند نون دولت رو می‌خوری حق مطالبه داشتن نداری!»

دو دانشجوی اخراجی: هیچ تغییری در گزینش و اخراج دانشجویان فرهنگیان رخ نداده

محمد حیدری، دانشجوی اخراجی دانشگاه شهید رجایی، می‌گوید حدود ۷۰ نفر از دانشجویان این دانشگاه به بهانه‌های مختلف اخراج شده‌اند.

به گفته‌‌ی این فعال دانشجویی در گفت‌وگویی که با انصاف نیوز داشته است اکثریت قریب به اتفاقِ اخبار خوبی که از آموزش و پرورش شنیده می‌شود مربوط به گروهی‌ست که در آزمون‌های استخدامی این وزارتخانه شرکت کرده‌اند نه دانشجوها!

مائده ریحانه، دیگر دانشجوی اخراجی این دانشگاه نیز به انصاف نیوز گفت که در گزینش به او گفته‌اند «تو داری نون دولت رو می‌خوری حق مطالبه‌ی حتی صنفی نداری!»


🔹«آقای مسئول: همان بهتر که اخراج شدند»

حیدری که دبیر سابق انجمن اسلامی دانشگاه رجایی نیز هست به گلایه می‌گفت که از اواخر دولت روحانی تشکل‌های سیاسی و صنفی در دانشگاه‌های فرهنگیان با بهانه‌های واهی منحل شده‌اند در سال‌های گذشته هم فقط هم‌سوها با دولت سیزدهم مجوز فعالیت گرفته‌اند. در نتیجه‌ی همین وضعیت علیرغم وجود دانشجوی اخراجی در دیگر دانشگاه‌های فرهنگیان صدایی از آن‌ها شنیده نمی‌شود.

این فعال دانشجویی می‌گفت حتی از یکی از مسئولان آموزش و پرورش چنین نقل قولی شنیده: وزارت علوم و بهداشت با آموزش و پرورش فرق می‌کند. بهتر که اخراج شدند!

🔹حجاب‌بانی کنید تا بخشیده شوید

آقای حیدری نقل قول عجیبی می‌کرد از یک دختر دانشجو که در گیرودار حل مسائلش در گزینش بوده. شخصی به صورت غیررسمی به آن دانشجوی دختر پیشنهاد داده که چند هفته‌ای را در مترو حجاب‌بانی کند تا مسئولان گزینش نرم شوند و اجازه‌ی ادامه‌ی تحصیلش را بدهند!


🔹گفتند برای ما مهم نیست که معلم خوبی هستی، انتقال ارزش‌های مدنظر مهم است

اخراج خانم ریحانه اواسط ترم شش قطعی شده است. او در مورد گزینش مجددی که در تهران شده است نیز گفت: در تهران که یکی از آخرین مراحل اخراجم بود، آقای گزینشی بهم گفت خب تو چه دفاعی از خودت داری که برگردی؟! من گفتم من معلم فیزیک خوبی‌ام. می‌تونید از خانواده‌ی دانش‌آموزام و کادر مدرسه بپرسید. اون آقا به من گفت برای ما مهم نیست! ما می‌خوایم ارزش‌های مدنظر رو حفظ کنی و به بچه‌ها انتقال بدی! فیزیک و ریاضی رو که معلم‌های آموزشگاه هم بلدن.

ادامه‌ی این گزارش را در لینک زیر بخوانید:

https://ensafnews.com/558153/
@ensafnews
انصاف نیوز pinned «آقای کاظمی دانشجویان اخراجی دانشگاه شهید رجایی را دریابید! | «گفتند نون دولت رو می‌خوری حق مطالبه داشتن نداری!» دو دانشجوی اخراجی: هیچ تغییری در گزینش و اخراج دانشجویان فرهنگیان رخ نداده محمد حیدری، دانشجوی اخراجی دانشگاه شهید رجایی، می‌گوید حدود ۷۰ نفر…»
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🎥 تاجیک: وفاق تزریقی نیست

وفاق یک فرهنگ است؛ وفاق باید در عادت‌واره‌های ما نشسته باشد. نمی‌شود وفاق را تزریقی و دفعتا ایجاد کرد. انسان‌ها باید به بلوغی برسند که با همه کثرت‌شان، با دیگران هم‌زیستی مسالمت‌آمیز داشته باشند.
وقتی وفاق تبدیل به سهم‌خواهی از فضای قدرت شود، قافیه را باخته‌اید چون هرگز نخواهید توانست تعادل را برقرار و حفظ کنید.

متن کامل:
https://ensafnews.com/557612/

@ensafnews
خودسری کیهان یا دستور موازی از تهران؟

محمد توکلی، انصاف نیوز: پرسشی که به بهانه‌ی دیدار ایلان ماسک و سعید ایروانی طرح می‌شود این است که آیا این ملاقات مقدمه‌ای برای رفع ممنوعیت مذاکره‌ی مستقیم ایران و آمریکا خواهد بود؟

در میان‌خطوط گزارش انتقادی منتشرشده در تیتر یک امروز کیهان نوعی دلواپسی در همین باره دیده می‌شود. به بیان دیگر آنچه تندروها را خشمگین و دلواپس کرده است نه ملاقات نماینده‌ی ترامپ و نماینده‌ی ایران، بلکه احتمال آغاز شدن مسیری است که انتهای آن پایان ممنوعیت مذاکره با آمریکا باشد.

این احتمال صرفا یک گمانه‌زنی رسانه‌ای نیست. اگر به چند روز قبل از ملاقات ایروانی و ماسک برگردیم می‌بینیم که خبر اظهارات صریح رییس جمهور پزشکیان درباره‌ی تعامل با آمریکا مورد توجه رسانه‌ها قرار گرفته بود.

مسعود پزشکیان در جمع وزرای پیشین امور خارجه ایران بر سیاست ‘با دشمنان مدارا’ تاکید داشت و گفت: در رابطه با آمریکا نیز ما چه بخواهیم و چه نخواهیم بالاخره در عرصه‌ی منطقه‌ای و بین‌المللی با این کشور مواجهه خواهیم داشت و بهتر است این عرصه را خودمان مدیریت کنیم.

آقای پزشکیان پس از این جمله خبر می‌دهد که ‘دولت کلیت سیاست خارجی را در چارچوب استراتژی و رویکردهای کلان نظام پیش خواهد برد’

با کنار هم قرار دادن این جملات می‌توان این احتمال را مطرح کرد که مدارا با آمریکا و مدیریت عرصه‌ی مواجهه با آمریکا جزیی از استراتژی و رویکردهای کلان نظام شده است.

ملاقات نماینده‌ی دونالد ترامپ و نماینده‌ی ایران که اندکی پس از این سخنان رییس جمهور انجام شد می‌تواند بخشی از پازلی باشد که تیم سیاست خارجی دولت پزشکیان به رهبری عباس عراقچی آن را برای ‘مدیریت تنش‌ها با آمریکا’ طراحی کرده است.

آقای عراقچی در آغاز فعالیت خود به عنوان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران هدف‌گذاری انجام‌شده در ارتباط با روابط ایران و آمریکا را مدیریت تنش‌ها میان دو کشور اعلام کرده بود.

بر همین اساس ادعای حسین شریعتمداری، مدیرمسئول کیهان که نوشته ‘بعید است رییس جمهور از دیدار ماسک و ایروانی با خبر باشد’ را نمی‌توان چندان جدی گرفت.

اما چه بخواهیم، چه نه از نگاه بسیاری آقای شریعتمداری و کیهانِ او سخنگوی نظام هستند و احتمالا پس از انتقادات خشم‌آلود اهالی کیهان به ملاقات نماینده‌ی ایران و نماینده‌ی ترامپ برخی در داخل و خارج مدعی خواهند شد که نگاه کیهان به این رخداد به معنای مخالفت نظام با آن است.

در این ارتباط سه احتمال را می‌توان مطرح کرد:

▫️کیهان و دیگر نیروهای تندرو مشغول خودسری هستند و دیدگاه خود را به نام نظام مطرح می‌کنند در حالی که در واقعیت تصمیم‌گیران ارشد کشور در این باره توجهی به دلواپسی آنها نداشته و مسیر خود را انتخاب کرده‌اند و حرکت در آن را ادامه خواهند داد.

▫️احتمال دوم: پس از دستور مدیریت تنش با آمریکا و مجوز فعالیت‌های لازم در این راستا دستور تازه‌ای صادر شده و کیهان و دیگر نیروهای تندرو در حال منعکس کردن دستور تازه هستند که در نتیجه‌ی آن سیاست ‘با آمریکا مدارا’ کنار گذاشته خواهد شد.

▫️احتمال سوم نیز احتمال وجود نوعی سردرگمی در نظامات تصمیم‌گیری کشور در این ارتباط است که بر این اساس بخشی از نظام سیاسی موافق و مشوق حرکت در مسیر تنش‌زدایی است و بخش دیگر اجرای چنین سیاستی را برنمی‌تابد و دستوراتی موازی به دیپلمات‌ها صادر می‌کند.

با توجه به مشی و روش سیاست‌ورزی مسعود پزشکیان در همه‌ی این سال‌ها بعید به نظر می‌آید که احتمال دوم و سوم به واقعیت نزدیک باشد و همانطور که از سوی رییس جمهور تاکید شده سیاست خارجی تعامل‌گرای دولت در چارچوب‌های سیاست‌های نظام است.

متن کامل را در لینک زیر بخوانید:

https://ensafnews.com/559659/
@ensafnews
شبنامه‌ی انصاف - ۲۵ آبان | آقای رئیس حمهور! کاسبان فیلترینگ را معرفی کنید | واکنش‌ها به دیدار ماسک و ایروانی


انصاف نیوز - شبنامه، جمعه ۲۵ آبان ۱۴۰۳

فعال رسانه‌ای اصولگرا: آقای رئیس جمهور! کاسبان فیلتر را معرفی کنید

محمد مهاجری، فعال رسانه‌ای اصولگرا، در توییتی خطاب به رییس جمهور خواسته است که اگر دکتر پزشکیان امکان رفع فیلترینگ را ندارد اسامی فیلتر‌شکن فروش‌ها را اعلام کند
او همچنین نوشته است «کاسبان‌تحریم⁩ که به اسم دور زدن تحریم، نان‌شان را در خون مردم می‌زنند و می‌خورند، اینجا هم بخوربخور راه انداخته‌اند.»

واکنش‌ها به دیدار ماسک و ایروانی

پس ادعای دیدار نماینده‌ی ایران در سازمان ملل و ایلان ماسک بطور پنهانی، گمانه‌زنی‌هایی حول این ماجرا از طیف‌های مختلف مطرح شد؛ اما آنچه مورد توجه قرار گرفته، تحلیل‌ها و خبرسازی‌های طیف موسوم به سلطنت‌طلبان بوده است. این طیف در خبرهایی مدعی است که «این دیدار مثبت نبوده و ماسک تنها اولتیماتوم‌های نهایی ترامپ را به نماینده‌ی ایران منتقل کرده است.
همچنین درمورد این خبر گفتنی است شبکه خبری «سی بی اس» هم مدعی شده است ایلان ماسک روز دوشنبه در منزل سفیر ایران در سازمان ملل در نیویورک با او دیدار کرد.

امام جمعه اصفهان: خبرگان رهبری سه نفر را شناسایی و اولویت‌بندی کرده‌اند

مهدوی، امام جمعه موقت اصفهان گفته است که پس از تاکید رهبری در اینمورد که خبرگان باید شخص مناسبی را به این منظور شناسایی کنند، خبرگان رهبری در کمیسیونی محرمانه سه نفر را شناسایی و اولویت‌بندی کرده‌اند.
آیت الله رجبی، عضو خبرگان رهبری هم درباره‌ی‌ حواشی جلسه‌ی اخیر مبنی بر اینکه اعضای خبرگان بعد از صحبت‌ها گریه کرده‌اند گفت «هیچ خبری از گریه بصورت های‌های یا غیر های‌های نبوده» و رهبری در جلسات دیگری هم به برخی ویژگی‌های ولی فقیه پرداخته و هربار یکی از این ویژگی‌ها را اشاره می‌کند.


ادعای جدید اکسیوس

این وبسایت مدعی شده که اسرائیل در حمله پنجم آبان به ایران «یک مرکز تحقیقاتی تسلیحات اتمی «بسیار محرمانه» ایران را در پایگاه پارچین هدف قرار داده است».


https://ensafnews.com/559679/

#شبنامه_انصاف
@ensafnews
صرفا جهت اطلاع رجانیوز!

کانال تلگرامی سایت رجانیوز مدعی است که منبع نوشته‌ای که درباره‌ی تماس رئیس جمهور پزشکیان و بن‌سلمان در این رسانه‌ی اصولگرا منتشر کرده، یک کانال تلگرامی وابسته به دولت بوده است. این در حالی‌ست که بنا بر اطلاع انصاف نیوز، اتفاقا کانال مورد اشاره از سوی یک فعال رسانه‌ای اصولگرا اداره می‌شود!

شاید عجیب به‌نظر برسد اما سال‌هاست که ادمین برخی رسانه‌های غیررسمی و غیرشفاف، افرادی با دیدگاه‌هایی متفاوت از خط ظاهری آن رسانه‌ها هستند. مثلا شاید یک رسانه‌ی به‌ظاهر چپگرا توسط یک فرد راستگرا اداره شود.

کانال تلگرامی رجانیوز در واکنش به خبر منتشر شده در انصاف نیوز درباره‌ی گاف این کانال تلگرامی در نقد پزشکیان مدعی شد که منبع اصلی خبر، کانالی تلگرامی به نام «آقای رییس جمهور»، از «کانال‌های وابسته به نزدیکان رسانه‌ای پزشکیان است و انصاف نیوز عامدانه به آن اشاره نمی‌کند».

این رسانه‌ی جریان ناکام در انتخابات ۱۴۰۳ در ادعایی دیگر نوشته است: «گردانندگان کانال «آقای رییس جمهور» که خود از همکاران و دوستان گردانندگان کانال «پارودی» هستند و هر دوی آنها در «نهاد» حضور دارند، در جریان جزییات اخبار و دیدارهای پزشکیان هستند و با تقسیم کار برخی از این جزییات را که در رسانه‌ها منتشر نشده، منتشر می کنند».

پارودی، نام همان کانال تلگرامی است که در چند ماه اخیر به‌صورت روزانه متن‌های طنزی را به نام خاطرات رئیس جمهور پزشکیان می‌نویسد و با این که خیلی واضح در عنوان کانال به طنز بودن و تخیلی بودن متن‌ها اشاره کرده است، اما هنوز کسانی تصور می‌کنند که اینها خاطرات واقعی روزانه‌ی خود اوست. البته برخی احتمال می‌دهند که نویسنده‌اش به کسانی از نزدیکان پزشکیان دسترسی داشته باشد هرچند این احتمال هم هست که کاملا بر اساس خبرهای منتشر شده در رسانه‌ها با کمی تخیل نوشته می‌شود؛ همچنان که گاهی متن‌های طنز او با واقعیت تطابق نداشته است.

ادعاهای مورد اشاره در حالی از سوی رجانیوز مطرح می‌شود که بنا بر اطلاع خبرنگار انصاف نیوز این کانال‌های تلگرامی با وجود آن که در پوشش حمایت از دولت مسعود پزشکیان فعالیت می‌کنند اما هیچ یک ربطی به دولت ندارند و به‌صورت مشخص ادمین کانال «آقای رئیس جمهور»، یک فعال رسانه‌ای دولت قبل است که در این رسانه‌ها فعالیت کرده یا همزمان در آنها هم مشغول است: روزنامه‌ی کیهان، بسیج نیوز، خبرگزاری میزان، روزنامه‌ی حمایت، … و در زمان تغییر دولت در سال ۱۴۰۰ هم در روزنامه‌ی دولت سیدابراهیم رئیسی مشغول شد.

ادعای ناصحیح دیگر رجانیوز اینجاست که نوشته آنچه در این کانال منتشر شده بود بازنشر مطلب کانال «آقای رئیس جمهور است»؛ این ادعا در حالی مطرح می‌شود که یکی از مواردی که با نقد انصاف نیوز همراه شده به بخشی از متن برمی‌گردد که خود رجانیوز نوشته و بازنشر از جای دیگری نبوده است.

آنجا که این کانال تلگرامی با جدی گرفتن یادداشتی طنز نوشته است: «جناب پزشکیان! ریاضی در لغت عربی یعنی ورزشی و ربطی به رشته تحصیلی عارف ندارد».

انصاف نیوز در حال تهیه‌ی گزارشی است تا به راه اندازی یک سری فیک‌نیوزها و باج‌نیوزها در تلگرام بپردازد که فعالیت‌های غیرشفافی دارند؛ مثلا برخی به نام همسویی با دولت فعالیت می‌کنند، بخشی از آنها اساسا مانند موردی که اشاره شد توسط ادمینی همسو با رقیب انتخاباتی او اداره می‌شوند، بخشی با انتشار محتواهایی به دنبال تاثیرگذاری روی انتصابات دولتی هستند، …

رجانیوز در سال ۱۳۸۵ راه اندازی شد. این سایت خبری نزدیک‌ترین رسانه‌ی حامی محمود احمدی نژاد بود و با ریاست جمهوری سیدابراهیم رئیسی در سال ۱۴۰۰، میثم نیلی، مدیر مسئول رجانیوز، برادر داماد رئیسی هم به دولت رفت. این دو برادر در دولت سیزدهم قدرت زیادی پیدا کرده بودند.

برای خواندن متن اخیر رجانیوز به لینک زیر بروید:
https://ensafnews.com/558889/
@ensafnews
📸 دست‌نوشته رئیس‌جمهور در ابتدای کتاب یکی از شهروندان

در حاشیه بازدید مسعود پزشکیان از شهر کتاب مرکزی تهران او برای این شهروند نوشته است:«قول می‌دهم که هیچ وقت وعده دروغ ندهم و با مردم عزیز ایران صادق و مهربان باشم»

۱۹۸۴، نام این کتاب نیز مورد توجه کاربران فضای مجازی قرار گرفته است.

۱۹۸۴ ترسیمی از یک پادآرمانشهر است که نظامی توتالیتر و تمامیت‌خواه را به نمایش می‌گذارد. جورج اورول نماد مرکزی این نظام را «برادر بزرگ» نام نهاده است. جمله‌ای که به تکرار در این کتاب دیده می‌شود ”برادر بزرگ شما را می بیند” و نشان‌دهنده‌ی وجود نظارت دائمی بر شهروندان این کشور است.

@ensafnews
دیدار با ماسک تکذیب شد

سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص ادعای مطرح شده در برخی رسانه های آمریکایی درباره دیدار ایلان ماسک با نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران در نیویورک، ضمن تکذیب قاطع انجام چنین دیداری، از فضاسازی‌ گسترده رسانه‌های آمریکایی در این خصوص ابراز تعجب کرد.

[ایرنا]
@ensafnews
انصاف نیوز
آقای کاظمی دانشجویان اخراجی دانشگاه شهید رجایی را دریابید! | «گفتند نون دولت رو می‌خوری حق مطالبه داشتن نداری!» دو دانشجوی اخراجی: هیچ تغییری در گزینش و اخراج دانشجویان فرهنگیان رخ نداده محمد حیدری، دانشجوی اخراجی دانشگاه شهید رجایی، می‌گوید حدود ۷۰ نفر…
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🎥دانشجومعلم اخراجی: دوست دارم برگردم و فقط معلم فیزیک باشم

مائده ریحانه، یکی از دانشجویان دانشگاه شهید رجایی‌ست که اخراج شده است. او در گفت‌وگو با انصاف‌نیوز از دلیل و فرآیند اخراجش گفت.

🔹دوست دارم برگردم و معلم فیزیک باشم
معلم فیزیکی که در نظام آموزشی‌ای درس دهد که آموزش و تربیت بچه‌ها برایش مهم باشد.

🔹گفتند حفظ ارزش‌های مد نظر مهم است نه ریاضی و فیزیک.

🔹من کار اشتباهی نکرده بودم که بخواهم بابت آن تعهد بدهم و بگویند که ما شما را می‌بخشیم و به دانشگاه برمی‌گردانیم.

🔹نمی‌دانم اشتباه از جانب شما بود، از جانب گزینش بود یا چه کس دیگری اما اشتباهی بود که انجام شد و حق من ضایع شد.

متن کامل گزارش انصاف نیوز از شرایط دانشجومعلمان اخراج شده
@ensafnews
آملی لاریجانی: اینکه برخی معتقدند هر چه غربی‌ها گفته‌اند، غلط است، سخنی غیرواقعی و غیرمنصفانه است

🔹آملی لاریجانی، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام در دیدار با جمعی از اساتید و اعضای انجمن علوم شناختی با قدردانی از تلاش‌های دکتر سیدکمال خرازی و همکاران ایشان در انجمن علوم شناختی، بر ضرورت پرداختن به مباحث این شاخه از علوم در کشور تاکید کرد.

🔹رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام به تعامل دانشگاه و حوزه برای دستیابی به دیدگاه‌ اسلامی در برابر نگاه فیزیکالی پاره‌ای از متفکران غربی به موضوع ذهن اشاره کرد و افزود: البته بنده گمان می‌کنم اینکه برخی معتقدند هر چه غربی‌ها گفته‌اند، غلط است و باید پاسخ داد ، سخنی غیر واقعی و غیر منصفانه است. خداوند تبارک و تعالی برای هر تلاشی، حتی دنیوی، آثاری قرار داده است. گاهی اندیشمندان غربی، استدلال‌هایی دارند که پاسخ شبهات دیگر متفکران غربی است.

[ایلنا]
@ensafnews
خبر رسانی وزارت‌خارجه!

کانال باشگاه روزنامه‌نگاران ایران در یادداشتی نوشت:

درحالی که رسانه‌های آمریکا خبرها و جزئیات مختلفی از دیدار ایلان ماسک و سعید ایروانی نماینده ایران در سازمان ملل ارایه می‌کنند، وزارت خارجه ایران این دیدار را پس از یک روز تکذیب کرد.

این هم از مصائب خبر رسانی در ایران است. روزنامه‌ها و خبرگزاری‌های آمریکایی هر دم جزئیات یک دیدار را اعلام می‌کنند اما در ایران همان خبر با تأخیر 24 ساعته تکذیب می‌شود.

اگر این خبر از اساس کذب است، چرا وزارت‌خارجه همان دیروز و بلافاصله آن را تکذیب نکرد و 24 ساعت پس از آنکه روزنامه‌ها و رسانه‌های ایرانی آن را منتشر کردند و درباره آن تحلیل نوشتند و عده‌ای به رئیس جمهور و دولت تاختند و عده‌‌ای از دولت و رئیس‌جمهور حمایت کردند، تکذیب کرد؟

آیا وزارت‌خارجه از اینکه عده‌ای در کشور بر سر یک موضوع یا یک خبر رودرروی هم قرار گیرند لذت می‌برد؟ آیا وزارتخارجه از اینکه رسانه‌ها در ایران بی‌اعتبار شوند خوشحال می‌شود؟ برای مدیران این وزارتخارنه دسترسی به نماینده ایران در سازمان ملل که با یک تلفن ممکن است، آنقدر سخت بود که نمی‌توانستند خبر را همان دیروز تکذیب کنند؟ یا اینکه اساسا خبر چنانکه رسانه‌های آمریکایی از جزئیات مختلف آن خبر می‌دهند، درست است اما وزارتخارجه می‌خواهد جا خالی دهد؟

@ensafnews
پاسخ روابط عمومی ریاست جمهوری به ادعای صداوسیما

مدیرکل روابط عمومی ریاست جمهوری در گفت‌وگو با ایرنا با رد ادعاهای صدا و سیما درباره دلایل عدم پخش خبر دیدار رئیس‌جمهور با استاد محمدعلی موحد، توضیحاتی را در این باره ارائه کرد.

حبیب‌الله عباسی گفت:

دیدار پزشکیان با استاد محمدعلی موحد، پیش از ظهر جمعه انجام شد و خبر و تصاویر آن متعاقبا در پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست جمهوری و کانال‌های وابسته در سکوهای فضای مجازی منتشر شد. این تصاویر طبعا همچون سایر رسانه، در دسترس همکاران صداوسیما هم بود و قابلیت استفاده داشت.

به‌رغم انتشار متواتر متن و تصاویر مرتبط در فضای مجازی، تصاویر ویدئویی دیدار به طور اختصاصی قبل از ساعت ۱۸ روز جمعه برای صداوسیما ارسال شد.

طبیعی است که همه برنامه‌های ریاست جمهوری با حضور خبرنگاران و نمایندگان رسانه‌ها برگزار نمی‌شود. در اینگونه برنامه‌ها تهیه متن و تصاویر خبر به عهده همکاران روابط عمومی است که در این مورد نیز در مدت زمان کوتاهی انجام شده و حاصل آن در دسترس عموم رسانه‌ها قرار گرفته است.

محدود کردن دایره پخش دیدار رئیس جمهوری با استاد موحد با توجه به ارزش‎ بالایی خبری آن به بخش خبری 20 شبکه‌ی چهار با منطق سیاستگذاری رسانه‌ای و معیارهای سردبیری حرفه‌ای در تعارض است؛ بهتر است همکاران عزیز رسانه ملی، به جای بهانه‌جویی این را تبیین بفرمایند که با چه منطق و استدلالی در سطح سردبیری چنین تصمیمی را گرفته‌اند.

@ensafnews
"نگرش طبیبانه" و تمکین به "قاعده احترام"  دو نیاز مهم امروز جامعه ما

/ در حاشیه فاجعه فقدان دکتر داوودی /

ابوالفضل فاتح

ضایعه ی فقدان دکتر مسعود داوودی، دل جامعه پزشکی کشور را به درد آورد، خدایش رحمت کند و ان شاالله در این ایام مشمول شفاعت حضرت فاطمه زهرا (س) باشند.

این فاجعه  و محروم ساختن مردم از یک پزشک خدوم، خسارتی جبران ناپذیر است که در آمیختگی جهالت و شعله ور شدن یک انتقام کور پدید آمده است و البته نباید آن را به کلیت جامعه تعمیم داد. اکثریت مردم، قدردان جامعه پزشکی هستند، و طبق آخرین تحقیقات علوم اجتماعی، خوشبختانه پزشکان از معتمدترین اصناف کشورند. در این حال در یک جامعه هشتاد میلیونی، هستند کسانی که در بمباران تبلیغات منفی، دچار ابهام می شوند. به ویژه اگر تولید ادبیات منفی از سوی رسانه های رسمی باشد، نمی توان پیامدهای ناهنجار و خشونت ساز آن و همچنین تاثیر آن بر کاهش انگیزه های کادر درمان را کم اهمیت تلقی کرد.

خشونت علیه کادر درمان، به هر میزان که باشد باید نسبت به آن نگران و حساس بود چرا که آًثار آن متوجه کلان جامعه است. در جهان در برابر هر نوع خشونت نسبت به کادر درمان از خشونت زبانی تا فیزیکی حساسیت بسیار بالایی وجود دارد و چه در سطوح سیاست گذاری و چه اجرایی و تقنینی تدابیر فراوانی برای کاستن از آن اندیشیده می شود. ممکن است گفته شود، نمی توان خشم تک تک افراد جامعه را کنترل کرد. آری، اما می توان زمینه های آن را به حداقل رساند و حداقل از تبلیغات و القائات منفی، دوری جست و بهترین راه، تمکین به «قاعده ی احترام» است. درسایه قاعده ی احترام، همزیستی خوشایند یک جامعه محقق می شود.

جامعه پزشکان به واقع مرهم ترین مرهم ها بر آلام و زخم های مردمند. قاطبه ی پزشکان، با تعهد و تعلق به منزلت "انسان" و "جان" به این کسوت شریف وارد شده اند و حساب استثنائات جداست. این میزان فداکاری که از لقاح تا مرگ  یکایک ما جاری و ساری است  باید به رسمیت شناخته شده و مرجعیت و  منزلت و احترام جامعه پزشکی از طریق سیستم قانون گذاری و تریبون های رسمی و عمومی بدرستی تبیین شود. البته مهارت های ارتباطی پزشک با بیمار و خانواده بیماران نیز می تواند کمک باشد.  از فداکاری احترام برانگیز جامعه ی پزشکی همان بس که بدانیم پزشکان از هوشمند ترین و توانمندترین اقشار مردمند. اگر ایشان در هر صنف دیگری وارد می شدند، در قله ی موفقیت آن صنف قرار می گرفتند و اینک بسیاری از ایشان در دورافتاده ترین مناطق و در طاقت فرسا ترین شرایط مشغول ارائه بالاترین کیفیت ها هستند.

علوم پزشکی و جامعه پزشکی از ریشه دارترین علوم و نهادهای دانش بنیان کشورند. پزشکان در طول تاریخ، مفاخر این سرزمین بوده اند و اینک نیز از سرآمدان جهانند. آسان بودن دسترسی به متخصص ترین پزشکان در کشور، موهبتی است که باید به شدت قدردان آن بود. چه بسا بسیاری از مردم عزیزمان نمی دانند که در بسیاری از کشورهای پیشرفته ی جهان، این سطح دسترسی برای ۸۰ درصد جامعه وجود ندارد. نظام سلامت نمادی از توسعه ی یک کشور است. انتظار خدمات کیفی تر از جامعه پزشکی و نظارت بر عملکردها منطقی است اما سرمایه گذاری و توسعه خدمات بهداشت و درمان و ارتقاء فرهنگ عمومی و صیانت از کادر بهداشت و درمان را نباید کم اهمیت تلقی کرد. بسیاری از کاستی ها در جای دیگر است و از اختیار پزشک خارج است. برای بسیاری از دردها نیز درمانی وجود ندارد. پزشکان مسئول بیماری ها نیستند گرچه برای درمان و تخفیف آن می کوشند. خشونت و یا خدایی ناکرده پزشک ستیزی، فرهنگ نادرستی است که متاسفانه به دلایل رقابت های صنفی یا عدم شناخت دامن زده شده است و باید اصلاح شود. نمی توان علل همه ی مهاجرت ها را به این مسئله فروکاست، اما همین فرهنگ نادرست، مسبب بخشی از موج مهاجرت پزشکان است که هم خروج سرمایه انسانی و علمی و هم تنزل سرمایه ژنتیکی کشور است.

در این گونه امور نیازمند فهم درست از مفهومی به تعبیر نگارنده به نام «نگرش طبیبانه» هستیم. «نگرش طبیبانه» یعنی نگاهی علمی و انسان محور و مبتنی بر پیشگیری، تشخیص، راه حل و درمان. درک درست از چنین نگرشی، رواداری و احترام به خدمات پزشکی را در جامعه نهادینه می کند و مانع از بسیاری از برخوردهای خشونت آمیز می شود و در سطوح کلان کاربست این نگرش بن بست های فراوانی را می گشاید. نگرش طبیبانه هم علم است و هم فرهنگ و نگاهی است که اگر در سطوح مدیریتی و اجتماعی توسعه یابد به درک بهتری از مشکلات و راه حل های آن دست می یابیم.  به وضوح سطوح مهمی از برنامه ریزی و مدیریت کلان کشور دچار گرفتاری و بیماری است. در سایه ی گسترش و تعمیق نگرش طبیبانه است که می توانیم به بهبودی و درمان بسیاری از مصائب کشور امیدوار باشیم.

والسلام
ابوالفضل فاتح
۲۶ آبان ۱۴۰۳
@ensafnews
شبنامه‌ی انصاف - ۲۶ آبان | کیهان، غضنفر میدان | چرا میرسلیم مخالف است؟!
انصاف نیوز - شبنامه، شنبه ۲۶ آبان ۱۴۰۳

کیهان و همنوایی دوباره با اسرائیلی‌ها

روزنامه‌ی کیهان در شماره‌ی امروز خود بار دیگر به تیم دیپلماسی ایران در دولتی ناهمسو با خود حمله کرد و مطلبی با تیتر «بوی تکرار دیپلماسی التماسی به مشام می‌رسد! / ملاقات پنهان با نماینده ترامپ ساده‌لوحی یا خیانت؟!» منتشر کرد که به گزارش‌های نیویورک تایمز و سی‌بی‌اس از ملاقات نماینده‌ی جمهوری اسلامی در سازمان ملل و ایلان ماسک اشاره دارد.
خبری که بطور رسمی از سوی ایران «تکذیب» شده است.
گفتنی است که بغیر از کیهان، رسانه ⁧اسراییلی⁩ جوئیس اینسایدر هم از احتمال مذاکره⁩ نگران شده است. اینستیدر این رویداد را «مشکل ساز» دانسته  و کیهان «خیانت».

روزنامه‌ی کیهان یک گاف هزینه‌ساز هم داده است؛ در واکنش به ادعای وال استریت ژورنال مبنی بر اینکه ایران به امریکا تضمین داده که در پی ترور ترامپ نیست، نوشته تصمیم درباره‌می انتقام از ترامپ به دولت ربطی ندارد و قرار است «این اقدام خداپسندانه و قانونی توسط نیروهای نظامی و اطلاعاتی کشور صورت پذیرد»!

بازی صداوسیما در دولت جدید

تیم رسانه‌ای رئیس جمهور پس از دیدار پزشکیان با محمدعلی موحد، از عدم پخش این دیدار مهم خبر دادند که بعد از آن صداوسیمایی‌ها با تکذیب این موضوع گفتند که این خبر در بخش فرهنگی اخبار شبکه ۴ خبری شده است!
بخش خبری‌ای کم بیننده و کم مخاطب‌تر از همیشه.
یکی از فعالان رسانه‌ای در توییتر در واکنش به این موضوع نوشته است: «حالا که صدا و سیما میگه خبر رئیس جمهور در شبکه ۴ پخش کردیم به نظرم از جلسه بعدی هیئت دولت رئیس صدا و سیما رو در اتاق بغلی میزبانی کنند و جلسه را از طریق سیستم ویدیویی داخلی براشون پخش کنند.
‏تا فرق کانال ۱ و بخش خبری پربازدید و شبکه ۴ را متوجه بشن».

میرسلیم چرا مخالف است؟!

سیدمصطفی میرسلیم در توییتر خود به برخی گشایش‌ها و احتمال رفع فیلترینگ واکنشی منفی نشان داده و نوشت: «رفع ممنوعیت از گوشی اپل، تسهیل واردات خودرو و رفع محدودیت از فضای مجازی، چه پیامی برای عامه ⁧مردم⁩ و مشکلات روزمره معیشتی آنها دارد؟»
حسین سلاح‌ورزی، رئیس سابق اتاق بازرگانی نیز در کامنتی برای میرسلیم نوشته است «پیام و تاثیر آن که برای عامه مردم واضح و روشن است.
‏منتهی بفرمایید پیام و تاثیر آن بر کاسبی دوستان خاص شما چیست که چنین پریشان و دلواپس و دستپاچه اند از احتمال رفع این ممنوعیت ها؟»

#شبنامه_انصاف
@ensafnews
چرا خطیب وزیر اطلاعات ماند؟

باقی ماندن وزیر اطلاعات دولت سیزدهم در دولت مسعود پزشکیان برای بسیاری سوال‌برانگیز بوده اما ظاهرا سیداسماعیل خطیب بیش از آنکه در چارچوب سیاست‌های ‘دولت انقلابی’ قرار بگیرد به برنامه‌های دولت میانه‌رو چهاردهم نزدیک‌تر است.

به گزارش انصاف نیوز، چند روز قبل میثم نیلی از چهره‌های بسیار نزدیک به رئیس فقید دولت سیزدهم با گلایه از وزیر اطلاعات نوشته بود: اگر آن سخت گیری و نابرادری‌ها با دولت شهید رئیسی مظلوم را ندیده بودیم، اکنون تساهل‌تان در برابر نفوذی‌ها را به‌عنوان رویه ثابت باور می‌کردیم.

آقای نیلی توضیح بیشتری درباره‌ی آنچه از نگاه او نابرادری آقای خطیب در حق دولت ابراهیم رئیسی بوده نداده است اما او تنها فردی از جریان انقلابی نیست که از وزیر اطلاعات دولت‌های سیزدهم و چهاردهم گلایه دارد.

قاسم روانبخش، از شاگردان آیت الله مصباح و عضو ارشد جبهه‌ی پایداری در نامه‌ای در مرداد ۱۴۰۰ خطاب به رئیس دولت سیزدهم نسبت به انتخاب خطیب به عنوان وزیر اطلاعات هشدار داده و نوشته بود: شنیده‌ها حاکی است که برای وزارت مهم و کلیدی اطلاعات فردی به نام آقای سیداسماعیل خطیب را در نظر گرفته‌اید. به دلیل سابقه‌ی طولانی وی در مدیریت اداره‌ی اطلاعات قم و شناختی که جریان انقلابی قم از کارنامه‌ی ایشان دارند وی را برای این جایگاه مهم مناسب نمی‌دانیم.

اما چرا عملکرد حجت الاسلام خطیب مورد اعتراض جریان انقلابی قم بود؟

برای پاسخ به این سوال باید به جلسه‌ی بررسی  صلاحیت وزیر پیشنهادی اطلاعات در مجلس بازگردیم. آنجا که حسین جلالی، نماینده‌ی رفسنجان در مخالفت با خطیب گفته بود: آقای خطیب در قم بیکار نبودند به جای شناسایی سکولارها، طلاب انقلابی شناسایی و به دادسرا روانه می‌شدند.

آقای جلالی به عملکرد سیداسماعیل خطیب در بحران پس از انتخابات ۸۸ هم معترض بود و گفت: عملکرد شما در فتنه ۸۸ در قم چگونه بود؟ چه کسی جلوی ۷۰ خودرویی را گرفت که قرار بود در نماز جمعه ۲۲ تیر آقا شرکت کنند؟ ما جلوی ۱۷ خانم فتنه گر چون تاج‌زاده و حقیقت‌پور و راکعی را در مقابل عوارضی گرفتیم. چه کسی این ها را از پشت عوارضی وارد قم کرد؟

عبدالرضا داوری به بهانه‌ی نوشته‌ی میثم نیلی درباره‌ی اختلافات وزیر اطلاعات با اعضای دولت سیزدهم‌ در ایکس نوشت: وقتی میثم نیلی، برادر داماد ابراهیم رئیسی، وزیر اطلاعات را به سخت گیری و نابرادری علیه رئیس جمهور سابق متهم می‌کند، باید دانست که عمق تنش‌های تیم دولت سابق با کانون مرکزی حاکمیت تا کجا ریشه دوانده بود که این چنین از به حاشیه قدرت رانده شدن، عصبانی هستند.

اگر روایت آقای داوری را بپذیریم می‌توان این احتمال را هم مطرح کرد که شاید چهره‌های موثر و صاحب نفوذی در دولت سیزدهم‌ از جایی به بعد که از نگاه خودشان متوجه ‘نابرادری’ خطیب نسبت به دولت رئیسی شده‌اند خواهان کنار گذاشتن او بوده باشند اما رییس وقت دولت و یا مقامی بالاتر در برابر این خواسته‌ی آنها ایستاده باشد.

این احتمال مشابه اتفاقی در دولت احمدی‌نژاد است که رییس جمهور وقت به دنبال برکناری حیدر مصلحی، وزیر اطلاعات دولت دهم، بود اما با مداخله و دستور رهبری این برکناری منتفی شد. 

با کنار هم قرار دادن این موارد و شنیده‌ها از تلاش‌های وزیر اطلاعات برای جلوگیری از برخی تندروی‌ها در دولت سیزدهم می‌توان به این نتیجه رسید که کارنامه‌ و عملکرد آقای خطیب به چارچوب‌ سیاست‌های دولت چهاردهم نزدیک‌تر از دولت قبل است.

https://ensafnews.com/560062/
@ensafnews
عزل و نصب‌های عجیب و شائبه‌برانگیز در وزارت نفت | رضا رئیسی

رضا رئیسی، روزنامه‌نگار، در یادداشتی که در اختیار انصاف نیوز قرار داده است، نوشت:

به هنگامی که دکتر محمدجواد ظریف با همراهی و پیشنهاد رئیس جمهوری، کارگروه های انتخاب وزرا و شورای راهبری را به عنوان تجربه تازه در بسط و تکوین مردم سالاری و تفویض اختیارات از حلقه های بسته و مسبوق به سابقه ذینفعان در قدرت  به تشکل ها و متخصصان از لایه های مختلف مردمی سپرد، همگان می دانستند این تمرین دموکراسی و هدف والا ممکن است دستمایه سوء استفاده و انحراف شود و در همان برهه حتی پیشنهاد شد که برای رفع هرگونه شائبه، اعضای کارگروه ها از پذیرش سمت های حساس مرتبط با کارگروه تخصصی خود پرهیز و آن را اعلام کنند.

جالب آن بود که بیش از هر کارگروهی، کارگروه انتخاب وزیر نفت پرحاشیه و چالش‌برانگیز شد و انتقادات فراوانی به ترکیب و چینش اعضای آن وارد آمد، بطوریکه یک مرتبه اعضاء آن تغییر کرد و به مرور و بدون اعلام رسمی افراد جدیدی نیز به کارگروه اضافه شدند. از مهمترین انتقادات وارده به ترکیب نهایی کارگروه، عدم حضور نمایندگانی از بدنه پرسنلی صنعت نفت و گاز و حضور گسترده فعالان رسانه ای و توئیتری در کارگروه بود. به هر ترتیب با انتخاب و معرفی گزینه‌های منتخب به رئیس‌جمهور، کار رسمی شورای راهبری و کارگروه‌های تابعه نیز به پایان رسید، اما گویا حواشی آن کارگروه کذایی همچنان ادامه دارد. 

همگان می‌دانند که وزارت نفت، به‌عنوان متولی بزرگ‌ترین حوزه سرمایه ملی، تا چه حد مورد توجه اصحاب مختلف قدرت است و هر انتصابی در این حوزه، چه تبعات و حساسیت‌های مضاعفی را به همراه دارد. جالب آن‌که این روزها اخبار عجیبی درباره دخالت ها و لابی‌گری‌های شماری از اعضای کارگروه سابق انتخاب وزیر نفت در انتصابات این حوزه شنیده می‌شود. 

برکناری ناگهانی و غیرمنتظره معاون پارلمانی وزیر نفت، آن‌هم تنها دو ماه پس از انتصاب، توجهات را بیش‌ازپیش به این حوزه جلب کرده است. بهروز نعمتی، که خود یکی از خروجی های کارگروه انتخاب وزیر بود و حامیان جدی و پر‌و‌پا‌قرصی در کارگروه داشت، با وجود آن‌که پس از معرفی پاک‌نژاد، چند توییت تند و بی‌سابقه منتشر کرد، با حمایت گسترده همان چهره‌های کارگروه و فعالان شبکه‌های اجتماعی به سمت معاون وزیر در امور حقوقی و مجلس منصوب شد. اما چند روز پیش، در سکوت خبری مطلق و به شکلی ناگهانی معزول شد و بلافاصله یک چهره اصول‌گرای نام‌آشنا به جای وی منصوب گردید. 

نکته جالب‌تر این است که همان چهره‌های حامی و پر‌سر‌و‌صدای دیروز او در کارگروه، مطلقاً هیچ واکنشی له یا علیه این فعل و انفعالات ناگهانی انتصابی از خود نشان ندادند. به نظر می‌رسد که این عزل بی‌واکنش اما عجیب، بی‌ارتباط با لابی‌گری‌های همین افراد، که در فضای مجازی به “پروژه‌گیری” مشهورند، نباشد که اخبار ضد‌ونقیضی نیز در این رابطه شنیده می‌شود. 

از سوی دیگر، همزمان یکی از اعضای جوان کارگروه، که حضورش در همان مقطع با انتقادات گسترده متخصصان و فعالان حوزه انرژی و کارکنان صنعت نفت روبرو شده بود و نسبت به تجربه، تخصص و سابقه عملکردی وی انتقادات فراوانی مطرح بود و در میان کنشگران سیاسی اصلاح طلب هم شهره به لابی گری است و اخیراً توسط مدیر در شرف تعویض و پرحاشیه دولت سیزدهم در هولدینگ پتروشیمی خلیج‌فارس، به سرپرستی یکی از شرکت‌های پتروشیمی کشور منصوب شده است. این انتصاب آنقدر عجیب است که فرد منصوب شده در رسانه های صنعت نفت، «سوگولی پزشکیان» معرفی شده است! ضمن آنکه فارغ از فرد منصوب‌شده و ارتباطش با جایگاه مورد نظر، بسیاری آن را تلاشی برای تثبیت جایگاه علی عسگری در یکی بزرگ‌ترین شرکت های پتروشیمی جهان می‌دانند.

در این میان، آنچه آشکار و قابل‌توجه است، سوءاستفاده از موقعیت حضور در کارگروه توسط شماری از اعضای آن، برای لابی‌گری و پیشبرد مطامع و منافع شخصی است؛ امری که با اصل شایسته‌سالاری، مورد تأکید ویژه رئیس‌جمهور، در تناقض و تنافر کامل قرار دارد.

از آن بدتر این‌که دکتر مسعود پزشکیان، با شعار صداقت، انصاف و عدالت، مورد اقبال و استقبال عمومی قرار گرفت و مردم اگر از هر دولتی چنین رویه‌های رانتی و غیر‌ضابطه‌مند را بپذیرند، از دولت چهاردهم با مختصات و مشخصات گفتاری و عملکردی چنددهه‌ای مسعود پزشکیان، چنین انتظاری ندارند. رویه‌های نابخردانه و منفعت‌محورانه‌ای از این دست، نگاه و برداشت عمومی از دولت چهاردهم را مخدوش کرده و سرمایه اجتماعی را می‌سوزاند. 

ادامه در لینک زیر:

https://ensafnews.com/559995/
@ensafnews
این تُرک پارسی‌گوی… | دیدار پزشکیان با محمدعلی موحد و لحظه تاسیس!
/مروری بر کار و کارنامه روشنفکر تبریزی ایران‌دوست/

علی نیلی، انصاف نیوز: «رئیس‌جمهور پزشکیان به منزل محمدعلی موحد رفته و با این ادیب پیش‌کسوت دیدار کرده است»؛ خبری است مانند دیگر خبرهای جلسه و نشست با این تفاوت که «می‌تواند» در قامت «لحظه تاسیس» به نقطه عطفی در نسبت ارباب قدرت و ارباب ادب در ایران بدل شود.

دیدار مسعود پزشکیان و محمدعلی موحد، به ویژه آن‌که رئیس جمهور نه میزبان که میهمان بوده، از معدود دفعاتی است که بزرگی از اهالی سیاست، نزد بزرگی از اهالی فرهنگ رفته و به زانوی ادب نزد او نشسته است و به این اعتبار، اگر «تکریم اهل فرهنگ» به فرهنگواره رفتارها یا به بیان دیگر «الگوی مسلط» دولت مسعود پزشکیان بدل شود، یک «اتفاق تاریخی» رقم خورده است که می‌تواند غبارهای افق توسعه ایران را فروبنشاند.

موحد کیست؟

محمدعلی موحد برای خیلی از ایرانیان به واسطه کتاب گرامی «خواب آشفته نفت» شناخته شده است اما آن کتاب بزرگ، تنها گوشه کوچکی از آثار این ادیب و مورخ و ایران‌شناس تبریزی است. علی‌رضا رجایی که خود در سیاست‌ورزی اخلاق‌مدار صاحب نام است، در وصف موحد نوشته: «وسعت و تنوع فکری و مطالعاتی محمدعلی موحد شگفت‌انگیز است و چنان‌‌که گفته‌اند او شاید از آخرین بازمانده‌های نسلی باشد که آن‌ها را «علامه» خطاب می‌کردند. گستره دانش او از تاریخ، حقوق و سیاست تا مذهب، عرفان، فلسفه و ادبیات را دربرمی‌گیرد. از همکاری با مجله‌ها و نشریه‌ها تا کار در فرهنگستان‌ و دانشگاه و تألیف و تصحیح و ترجمه دشوارترین کتاب‌ها و متن‌ها و نسخ فرهنگی و عرفانی حاصل کارنامه فکری و روشنفکری اوست. قلم او با این بضاعت عظیم از دانش، روان و جذاب و مدرن است و نه دچار سطحی‌نگری و پرگویی ژورنالیسم سطحی می‌شود و نه آن‌چنان پیچیده و غامض که درک آن کسالت‌بار و دست‌نیافتنی باشد. موحد از ترکان پارسی‌گوی است و فصاحت کلام وی در فارسی، غبطه‌انگیز.» (روزنامه شرق، ۲ خرداد ۴۰۲)

موحد، متولد سال ۱۳۰۲ شهر تبریز است و دوران دبستان را در همین شهر پشت سر گذاشته. او دوره متوسطه را در مدارس تهران گذراند و در سال ۱۳۱۹ دیپلم ادبی گرفت. او که پس از درگذشت پدر، سرپرستی خانواده را بر عهده گرفته بود، در سال ۱۳۲۹ به استخدام شرکت نفت آبادان درآمد. این همان دوره‌ای است که تحولات پرشمارش به علاوه سرنوشت تراژیک دکتر مصدق، نسلی عصیان‌گر و معترض را پدید آورد؛ از موحدی که می‌گوید از همان دوره در اندیشه بررسی زیروبم قصه نفت بوده تا جان‌فدایانی چون پویان و  شعاعیان یا مبارزانی چون مهدی بازرگان و… همه ماحصل اتفاقات پربسامدی بودند که نسلی از ایرانیان در نیمه دوم دهه ۱۳۲۰ تا نیمه اول دهه ۱۳۳۰ تجربه کردند.

آقای موحد پس از کودتا، راهی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران شد و در سال ۱۳۳۸، مدرک دکتراي حقوق خصوصی‌اش را گرفت. سپس برای ادامه تحصیل به کمبریج رفت و دوره‌ای پرثمر را آغاز کرد؛ هم در زمینه حقوق بر دانش خود افزود و هم با ایران‌شناسان سرشناس آن دوره، کسانی چون آربری و مینورسکی و لاکهارت رفت و آمد پیدا کرد. گنجینه‌ای از آثاز خطی فارسی در کتابخانه‌های بریتانیا نیز در اختیارش بود تا نخستین قدم‌ها برای تصحیح متون ادبی و تاریخی را بردارد.

تا این زمان ترجمه‌اش از سفرنامه ابن‌بطوطه هم منتشر شده و بزرگانی مانند مجتبی مینویی و جمال‌زاده را امیدوار کرده بود که نسلی دیگر از ادیبان ایرانی در راه است.

موحد پس از بازگشت به ایران، در قامت یک وکیل پایه یک دادگستری مشغول به کار شد. با سازمانی که رابطه استخدامی داشت هم همکاری را ادامه داد و به یکی از مشاوران حقوقی شرکت ملی نفت تبدیل شد. گفته می‌شود چنان اعتباری در اهالی نفت یافته بود که با تأسیس اوپک، به عنوان نماینده ایران راهی ژنو شد و برای ۶ماه معاونت اجرایی آن سازمان را برعهده گرفت و اوپک با جدیت و پیگیری او در همان ۶ ماه به سازمانی با گستره تاثیرگذاری جهانی تبدیل شد.

غیر از این، استاد موحد سابقه تدریس در دانشکده‌های گوناگون نیز دارد.

پاس‌بان زبان فارسی

محمدعلی موحد، زاده تبریز است اما به گواه آثار و گفته‌ها و نوشته‌هایش، برایش تبریز و تهران و کرمان، سنندج و بوموسی و زاهدان، چابهار و مشهد و شیراز، اهواز و بوشهر و زنجان، ساری و اردبیل و ایلام فقط ذیل نام ایران معنا دارند: «ایرانی در هر کجای دنیا باشد بر مساله حفظ تمامیت ارضی کشورش تأکید دارد.» (تاریخ ایرانی، ۱۴ اردیبهشت ۱۳۹۲)

از ویژگی‌های بازر موحد، پاس‌داشت و پاس‌بانی زبان فارسی است؛ از جمله می‌گوید...

ادامه در لینک زیر:

https://ensafnews.com/559963
@ensafnews
2024/11/18 07:39:49
Back to Top
HTML Embed Code: