Telegram Web Link
حسین عبده تبریزی: پیش بینی قیمت دلار تا پایان سال/ تنگدستی ارزی دولت چه اثری بر نرخ ارز دارد؟

🔸  از آنجا که در طول سال­های 1397 به بعد، وجود انتظارات تورمی بالا سبب شد تا کم­  وبیش اثر رشدهای نقدینگی در نرخ ارز تخلیه شود، در حال حاضر فشار چندانی از ناحیه‌ این نیروی بنیادین برای افزایش نرخ ارز وجود ندارد. هنگامی که نرخ دلار قیمت 60 هزار تومان را پشت سرگذاشت، مشخص بود که قیمت از عامل بنیادین بسیار فراتر رفته است. فکر می‌کنم قیمت ۴۶ هزار یا ۴۲ هزار تومانی هم که بانک مرکزی اخیرا به‌عنوان قیمت تعادلی اعلام کرد و باید بر اساس برابری قدرت خرید محاسبه شده باشد، بیانگر آن بود که بانک مرکزی قیمت ارز را فراتر از روند رشد نقدینگی و فراتر از قیمت تعادلی آن می‌دانست.
اما آنچه جهش نرخ ارز را در سال 1401 رقم زد، صرفاً انعکاس رشد نقدینگی نبود، چرا که در طول سال 1401 حجم نقدینگی حدود 33 درصد رشد کرده بود که تفاوت عمده‌ای با سال‌های قبل نداشت.  تصمیم به حذف نرخ ارز ۴۲۰۰ تومانی توضیح می­دهد که چرا زمینه‌ جهش نرخ ارز در سال ۱۴۰۱ فراهم شد. می­دانیم که برخلاف خالص حساب جاری (که عمدتاً تفاوت صادرات و واردات است) و معمولاً جهش شدید ندارد، خالص حساب سرمایه متأثر از خروج سرمایه (به‌ویژه در شرایط انتظارات تورمی بالا) می­‌تواند جهش‌­های بسیار بزرگی را تجربه کند و به دنبال آن جهش نرخ ارز شکل گیرد. با توجه به این نکات، پیش‌بینی من و همکاران در آکادمی دانایان این بود که چون تنش­‌های بیشتر خارجی و تشدید تحریم‌­ها هم پیش‌بینی نمی‌شد، محتمل‌ترین سناریو برای قیمت ارز در پایان سال 1402، افزایش نرخ ارز در سطحی کمتر از تورم عمومی باشد.

لینک متن کامل

#ارز
#نقدینگی

دارایان: داشته های اقتصاد ایران
@daraian
حسین راغفر: اقتصاد ایران دیر یا زود فرو می‌پاشد/ ادامه وضع فعلی آگاهانه هدایت می‌شود

🔺متاسفانه بخش قابل توجهی از درآمدها، یا به کشور باز نمی گردند و یا به صورت فرار سرمایه از کشور، از کشور خارج می شوند. بنابراین جامعه هر روز ضعیف تر و فقیرتر می شود؛ این در حالی است که سالیانه تقاضای یک میلیون نفری برای ورود به بازار کار وجود دارد.

🔺وقتی جوانی فرصت اشتغال ندارد و چشم انداز روشنی برای آینده خود در جامعه متصور نیست، بسته به اینکه در چه گروه هایی قرار گرفته، در معرض آسیب های روحی و روانی از جمله، افسردگی، خودکشی و یا ورود به حوزه های متعدد جرم و جرایم مانند اعتیاد، خودکشی و یا مهاجرت از کشور است.

🔺موج عظیم مهاجرت بی سابقه و تاریخی در شرایط کنونی کشور، در واقع یک موج اعتراضی است و در مقابل این موج اعتراضی، حاکمیت به طور کامل سکوت کرده و بلکه شاید از آن راضی است؛ چرا که ممکن است این تصور را داشته باشد که فشارها و اعتراض ها را به این ترتیب می توانند تخلیه کنند؛ در حالی که این اشتباه محض است.

لینک متن کامل

#فقر
#مهاجرت

دارایان:داشته های اقتصاد ایران
@daraian
سهراب دل انگیزان: نهاده‌های اصلی گوشت و مرغ و ماهی وارداتی است

▫️عوامل زیادی روی تورم مواد‌غذایی موثر‌اند. در کشورما نهاده‌های اصلی مواد‌غذایی منشا داخلی ندارند. بخش عمده منشا داخلی آن‌ها از بین رفته است. در سال‌هایی که ما سرشار از درآمد نفتی بودیم با واردات بی رویه حوزه‌های غذایی که می‌شد با توسعه تکنولوژی به رشد برسند و کالای مطلوب تولید کنیم به وضعیت فعلی رسیدیم. متاسفانه در زمانیکه باید سرمایه‌گذاری تکنولوژیک می‎داشتیم فقط واردات کردیم.

▫️در شرایط کنونی وقتی مشکل آب داریم دیگر نمی‌شود مواد غذایی تولید کرد. بار تولید در این وضعیت به مناطق دیگر منتقل می‌شود که ناچار به تحمل تنش آبی می‌شوند و باز هم تولید کاهش می‌یابد. از طرف دیگر با یک جمعیت رو به رشد و شهرنشین مواجه هستیم. نرخ شهرنشینی بالا و تمایل به رفاه باعث می‌شود تورم مواد‌غذایی نیز بالا برود. ۳۰ درصد غذای تولید شده در ایران هدر می‌رود و باعث می‌شود عرضه از تقاضا جا بماند و قیمت مواد‌غذایی رشد کند.

لینک متن کامل

#تورم

دارایان:داشته های اقتصاد ایران
@daraian
پیش‌بینی بازار مسکن در ماه‌های آینده / این خریداران برنده هستند

🔸فعالان بازار مسکن معتقدند متوسط هر متر مربع آپارتمان در تهران به کانال 64 میلیون تومان رسیده و رشد اندکی را نسبت به ماه‌های گذشته تجربه کرده به اعتقاد آنها در چند ماهه اخیر بازار مسکن نوسانات اندکی داشته هرچند به دلیل حبس آمارهای رسمی در حوزه بازار مسکن تخمین قیمت دقیق دشوار است.

🔸به اعتقاد آنها نوسات اندک قیمت در بازار مسکن این پیام را می‌دهد که معاملات کم‌رونق شده است. این کارشناسان یکی از دلایل سردی بازار مسکن را اوج گرفتن قیمت مسکن می‌دانند و می‌گویند: افزایش قیمت مسکن به اندازه‌ای است که نه خریداران توان خرید مسکن دارند و بسیاری از عرضه‌کنندگان نیز حاضر به فروش مسکن به قیمتهای پایین تر نیستند زیرا برای تبدیل آن به دارایی های دیگر به مشکل برمی‌خورند.

لینک متن کامل

#مسکن

دارایان: داشته های اقتصاد ایران
@daraian
☑️ نرگس مرادی: عدالت؛ گمشده بزرگ نظام مالیاتی

▪️یکی از چالش‌‌‌های مهم نظام مالیاتی در ایران، عدم‌رعایت اصل عدالت، در این نظام است. از رعایت اصل عدالت در نظام مالیاتی به‌عنوان یکی از اصول بنیادی ۱۲گانه برای طراحی نظام مالیاتی بهینه یاد می‌شود. براساس این اصل مودیانی که در موقعیت درآمدی مشابهی هستند باید به نحو مشابهی مشمول مالیات شوند.

▪️این نظام در سطح کسب‌وکارها نیز برخورد ناعادلانه دارد؛ زیرا برخورد نظام مالیاتی با کسب‌وکارهای مختلف، متفاوت است. برای نمونه اگر فرد سرمایه خود را به یک‌شرکت تولیدکننده محصولات غذایی اختصاص دهد مشمول مالیات بر سود شرکت‌ها با نرخ ۲۵‌درصد خواهد بود، در حالی که اگر سرمایه‌‌‌اش را به ساخت و فروش ساختمان اختصاص دهد مشمول مالیات بر درآمد نیست و طبق ماده «۵۹» ق.م.م. هنگام نقل و انتقال املاک به ماخذ ارزش‌‌‌ معاملاتی با نرخ ۵‌درصد مشمول مالیات است. البته براساس ماده «۷۷» ق.م.م. در صورتی‌‌‌که واحد مورد نظر نوساز باشد ۱۰‌درصد دیگر به همان ماخذ، مشمول مالیات می‌شود اما عایدی حاصل از ساخت و فروش مشمول مالیات نیست. در حال حاضر براساس بند «۸» بخشنامه ۲۰۰/ ۱۴۰۲/ ۵ مصوب امسال سازمان امور مالیاتی کشور، با توجه به بند «و» تبصره «۱۲» قانون بودجه سال ۱۴۰۲کل کشور، مقرر شده که «کلیه پرداخت‌‌‌ها به افراد در قبال ارائه خدمت در دستگاه‌‌‌ها (اعم از بخش دولتی یا غیردولتی) تحت هر عنوان از جمله ساعتی، روزمزد، قراردادی، حق‌‌‌التدریس، حق‌‌‌التحقیق، حق‌‌‌الزحمه، حق نظارت، حق‌‌‌التالیف و پاداش شورای حل اختلاف، مشمول بند «و» تبصره ۱۲ قانون بودجه ۱۴۰۲ هستند».

لینک متن کامل

#عدالت

دارایان: داشته های اقتصاد ایران
@daraian
محمد باقرنوبخت: در قبال اين همه بدهي چقدر دارايي ايجاد كرديد؟

🔹طبق گزارش سازمان برنامه و بودجه، ارزش دارايي هاي سرمايه اي ايجاد شده در دولت قبل كه به دولت جديد تحويل شد به قيمت سال 99 بالغ بر 1127 هزار ميليارد تومان بوده است. دولت سيزدهم در قبال بدهي خود چقدر دارايي ايجاد كرده است؟»

🔹طبق بودجه ۱۴۰۲ دولت مجاز است امسال ۱۸۵هزار ميليارد تومان اوراق بفروشد كه ۱۷۳ هزار ميليارد تومان آن سررسيد اوراق قبلي است. همچنين رسانه هاي حامي دولت در آماري اعلام كرده اند دولت كنوني از شهريور تا اسفند ۱۴۰۰ معادل ۶۹ هزار و ۷ميليارد تومان، در طول سال ۱۴۰۱ به ميزان ۱۷۴ هزار و ۶۳۲ ميليارد تومان و در دوماهه اول سال ۱۴۰۲ بالغ بر ۲۵ هزار و ۵۰۲ ميليارد تومان از بدهي ايجادشده در قالب اوراق فروخته شده دولت، تسويه شده است.

🔹دولت سيزدهم مدعي است كه به راحتي نفت ميفروشد و پول آن را هم وارد كشور ميكند. حتي از گوشه و كنار صحبت از درآمد 40 ميليارد دلاري نفت هم هست. البته كه رسانه ها چيزي در اين باره در دست ندارند و ما هم نميتوانيم تا زمان انتشار گزارش دقيق و جامع در اين باره، چنين ادعايي را تاييد يا تكذيب كنيم. اما سوال اين است كه اگر اين ميزان نفت به فروش رفته و پول آن هم دريافت شده، اصلا براي چه هدفي اوراق منتشر شده؟

لینک متن کامل

#دارایی
#بدهی

دارایان: داشته های اقتصاد ایران
@daraian
سمینار تحلیلی بررسی آخرین وضعیت و پیش بینی اقتصاد کلان ایران:


بازار ارز / نرخ تورم / نرخ بهره / قیمت مسکن / رشد پول و نقدینگی و بودجه


سه شنبه 17 مرداد ماه    |     17 الی 19

@daraian
@imakhonline


لینک ثبت نام

کانال اقتصاد پولی و مالی
https://www.tg-me.com/cheshomi_ali
مرتضی افقه: چند نكته درباره كاهش ادعايي نرخ تورم

🔸حتي اگر نرخ تورم به 30% هم برسد (كه با شرايط فعلي نخواهد رسيد) ذوق زدگي ندارد. 30درصد تورم هنوز رقمي غيرعادي و كمرشكن براي سفره خالي شده مردم است. لازم به يادآوري است كه رياست جمهور در تبليغات دوره انتخابات وعده داده بود كه: «تورم را طي دو سال، نصف و سپس يك‌رقمي خواهيم كرد.»

🔸معمولا سياست‌هاي پولي و مالي كه دولت‌ها (به خصوص در كشورهاي پيشرفته) براي كاهش بحران‌هاي اقتصادي (ركود، تورم، ركود تورمي) به كار مي‌گيرند با هدف بهبود توليد و رفاه جامعه صورت مي‌پذيرد. در واقع، به كارگيري سياست‌هاي اقتصادي سمت تقاضا (پولي و مالي) مُسكن‌هايي هستند كوتاه‌مدت تا دولت فرصت انجام اقدامات بلندمدت براي بهبود توليد (عرضه) نمايد.

لینک متن کامل

#تورم

دارایان: داشته های اقتصاد ایران
@daraian
محمد قاسمی: نافرجامی برنامه هفتم

♦️در برنامه هفتم توسعه، شرایط کشور عادی تلقی شده و تکلیف هیچ‌کدام از مشکلات ساختاری روشن نیست. بزرگ‌ترین ویژگی برنامه هفتم توسعه این است که به سنت قبل یعنی همان رویکرد دولت‌گرا تهیه شده است. به ویژه از دهه ۵۰ به بعد، ایران دارای یک جریان اقتصادی بوده به‌طوری که پول فروش نفت وارد جیب دولت می‌شده و سپس در گام بعدی، دولت بر مبنای اولویت‌هایی که خودش تشخیص می‌داده پول را توزیع می‌کرده است. تحریم‌ها این منطق حکمرانی در ایران را هدف گرفت، اما سیاستگذار به این موضوع توجه نکرد که یکی از مسیرهای رفع تحریم، تغییر تفکر در مورد اداره اقتصاد است. به این معنا که تفکر دولت‌مدار را کنار بگذاریم و تصمیم بگیریم به کشوری تبدیل شویم که متکی به درآمدهای نفت و گاز نیست بلکه قصد دارد به بخش خصوصی مولد اعتماد کند. برنامه هفتم توسعه نیز مشابه برنامه‌های پنجم و ششم تدوین شده که در تغییر نگاه و تفکر دولت‌مدار موفق نبودند. در واقع تصور دولت همچنان این است که جریان اداره کشور همان جریان ۵۰ سال اخیر است؛ تصوری که بزرگ‌ترین نقطه ضعف برنامه هفتم توسعه است.
به عبارتی می‌توان گفت برنامه هفتم توسعه، برنامه‌ای نیست که در قد و قامت نظام کارشناسی در کشور تدوین شده باشد.

لینک متن کامل

#توسعه

دارایان: داشته های اقتصادایران

@daraian
گفت‌وگوی تیمور رحمانی و محمدرضا فرزین درباره چشم‌انداز سیاست‌های پولی: روزهای سخت رئیس


▫️رحمانی: بر مبنای مطالعات و تحقیق‌هایی که صورت گرفته متوسط تورم اقتصاد ایران از سال 1350 تاکنون نزدیک به 21 درصد بوده است. به مرور با بزرگ شدن ناترازی‌ها، متوسط تورم هم بیشتر شده است. در این میان بخشی از تورم سخت می‌شود و به‌سادگی بعید است از بین رود، چون مستلزم رفع ناترازی‌هاست. البته تورم در شرایط فعلی از متوسط خودش بالاتر رفته و به نظر می‌رسد تلاش بانک مرکزی به عنوان سیاستگذار پولی قبل از هر چیز باید، حذف این فاصله و شکاف ایجادشده باشد. شاید به صورت عمل‌گرایانه، این مورد استراتژی مناسب باشد. حتی شاید بسیار بعید و غیرممکن باشد که ما بتوانیم تورم را در کوتاه‌مدت به سطح 5 تا 10 درصد برسانیم. شاید در یک بازه چهار تا پنج‌ساله بانک مرکزی آمادگی داشته باشد تورم را به سطوح پایین هدایت کند. با این وصف با توجه به متوسط تورم فعلی 46 درصد که 20 درصد از متوسط تورم در نیم‌قرن گذشته بالاتر است، بانک مرکزی از چه سیاست‌ها و ابزارهایی برای کاهش این فاصله بهره خواهد برد؟

▫️ فرزین: همان‌طور که اشاره کردید ما از مقادیر متوسط بلندمدت بسیار فاصله گرفته‌ایم. البته هنوز به هسته‌های سخت تورم که 15 تا 20 درصد است نرسیده‌ایم و بیشتر در شرایط حبابی هستیم که بخش عمده‌ای از آن، ناشی از انتظارات است. به نحوی دیگر ما چهار تا پنج سال گذشته در چرخه تورم گیر کرده‌ایم و از مقادیر متوسط تورم فاصله گرفته‌ایم. هرچند که در ماه‌های ابتدایی امسال این فاصله و شکاف کمتر شده و کاهش یافته است. ببینید تورم PPI (معیار تورم در سطح عمده‌فروشی) در خرداد 1400 نزدیک 102 درصد بوده اما در اردیبهشت 1402 به 32 درصد رسیده است. شما می‌دانید که تورم PPI بعد از یک دوره روی تورم CPI (شاخص قیمت مصرف‌کننده) اثر می‌گذارد. تورم نقطه‌به‌نقطه اوایل امسال به 62 درصد رسید و در فروردین و اردیبهشت در قُله قرار گرفت که در اردیبهشت امسال این عدد 10 واحد درصد کاهش یافت. با توجه به آرامش در بازار ارز به نظر می‌رسد که به صورت تدریجی و گام‌به‌گام شاهد کاهش تدریجی باشیم و امیدواریم بتوانیم آن تعهدات موردانتظار در پایان سال تحقق یابد.

بحث مهار تورم تنها به دایره سیاست پولی کشور ختم نمی‌شود. هرچند ما حتماً باید بازار ارز را باثبات کنیم و علائم باثبات به بازار بدهیم و علائم فزاینده مربوط به انتظارات تورمی عاملان اقتصادی را از بین ببریم و اعتماد را دوباره به بازار برگردانیم. چون منشأ اصلی این التهاب‌ها و تورم شکل‌گرفته، نااطمینانی‌ها نسبت به آینده فعالیت‌ها و سیاست‌های اقتصادی است. ما قبل از هر چیز باید این اعتماد ازدست‌رفته را دوباره برگردانیم. برخی از دوستان اقتصاددان، روی همین مساله تاکید کرده بودند. ما اکنون در همین سطح و لایه قرار داریم و لازمه آن تثبیت، ثبات و آرامش در بازار ارز است و امیدواریم با ترکیدن حباب‌های قیمتی بتوانیم به تمرکز اصلی خودمان که همان مساله ناترازی‌هاست، برگردیم.

لینک متن کامل

#سیاست_پولی
#تورم

دارایان: داشته های اقتصادایران

@daraian
🟠 سیداحسان خاندوزی: جزییات نامه وزیر اقتصاد به ۶ وزیر

متن نامه وزیر اقتصاد به شرح زیر است:

«همان گونه که مستحضرید بر اساس ماده ۱ قانون تسهیل صدور مجوزهای کسب و کار (مصوب ۱۴۰۰.۱۲.۲۴ و ابلاغی ۱۴۰۱.۲.۱۰)، مجوزهای جدید صرفا یک فایل الکترونیک و حاوی شناسه یکتا ( QRcode )هستند. در اجرای حکم قانونی فوق از ابتدای سال ۱۴۰۲ کل فرایند ثبت درخواست و صدور پروانه کسب در سراسر کشور کاملا غیر حضوری شده و پروانه های جدید یک فایل الکترونیک به صورت شناسه یکتا هستند که به صورت ۲۴ ساعته و در ۷ روز هفته قابل استعلام می باشند.

مجوزهای جدید الکترونیکی (شناسه یکتا) همچنین حاوی کدملی، عکس، کدپستی، نشانی تأیید شده و همه پیش مجوزها، تأییدیه ها و استعلام های لازم می باشند که در فرآیند صدور اخذ و در شناسه یکتای هر مجوز قید شده است. تاکنون بیش از ۵۰۰ هزار مجوز الکترونیک و دارای شناسه یکتا صادر شده و با حکم قانون یادشده، تا پایان سال ۱۴۰۲ همه مجوزهای کاغذی صادره در سالهای قبل نیز به تدریج الکترونیک و دارای شناسه یکتا خواهد شد.

لینک متن کامل

#کسب_کار

دارایان: داشته های اقتصادایران

@daraian
شامخ تیرماه منتشر شد/ افول فعالیت‌های اقتصادی و ورود به شرایط حساس


🔹بر اساس اطلاعات این گزارش،در تیرماه شاخص مدیران خرید (تعدیل فصلی نشده) برای کل اقتصاد ایران به 50.63 رسیده که نسبت به ماه قبل از آن 2.65 واحد کاهش نشان می‌دهد. همچنین شامخ بخش صنعت در این ماه با کاهش 5.21 واحدی به رقم 50.09 رسیده است که مرز میان رکود و رونق محسوب می‌شود.

بر اساس اطلاعات این گزارش، روند کاهشی شامخ اقتصاد در تیرماه ادامه پیدا کرده و بنگاه‌های اقتصادی در میزان سفارشات جدید مشتریان، موجودی مواد اولیه و میزان فروش کالا و خدمات در مقایسه با خردادماه ارقام کمتری را ثبت کرده‌اند.

لینک متن کامل

#صنعت
#رکود


دارایان: داشته های اقتصادایران

@daraian
جعفر خیرخواهان: بیماری هلندی واقعی

🔸 به کشور نروژ بنگریم که چند سال پیش از انقلاب ایران در سال1357 و حتی پیش از اینکه نخستین شوک نفتی در سال1353 شاه ایران را سرمست کند و سودای رسیدن هرچه سریع‌تر به تمدن بزرگ و در ردیف قدرت‌های اول جهان را در سر داشته باشد، با کشف یک میدان عظیم نفتی به ناگهان صاحب ثروت نفتی شد. اما در این کشور مهم‌ترین پرسشی که از همان ابتدا در دوایر سیاستگذاری و تصمیم‌گیری شکل گرفت، شیوه مواجهه و برخورد با این پول عظیم بادآورده (موهبت و رانت طبیعت) بود. پولی که اگرچه مردم نروژ هیچ نقشی در ایجاد آن نداشتند، اما از فردا انبوهی مدعی و سهم‌خواه برای تصرف و خرج کردنش پیدا می‌شد.

🔸 اما ما در ایران در این بیش از یک صدسال که از کشف نفت می‌گذرد با این ماده سیاه بدبو چه کردیم و هنوز چه می‌کنیم؟ البته که ایران با هزار و یک دلیل با کشور کوچک و نسبتا پیشرفته نروژ کاملا متفاوت است و چنین مقایسه‌ای می‌تواند نابجا باشد. چه بسا در نروژ نرخ بهینه پس‌انداز درآمد نفت 100درصد باشد؛ چون زیرساخت‌های اساسی ازقبیل جاده و مدرسه در این کشور از مدت‌ها قبل ایجاد شده است و حتی شاید اقتصاد داخلی کوچک نروژ قدرت جذب پول هنگفت نفت را نداشته باشد و بهینه است کل این منابع در بازارهای بین‌المللی سرمایه‌گذاری شود. اما با همه این‌احوال نمی‌توان مسوولیت ناتوانی و شکست در بهره‌برداری بهینه از ثروت نفتی را از دوش تصمیم‌سازان کشورهایی که مالکیت و مدیریت این منابع را به نیابت از جامعه برعهده داشته‌اند، برداشت.

لینک متن کامل

#بیماری_هلندی

دارایان: داشته های اقتصادایران

@daraian
🟢 چه عواملی رکود بازار مسکن را افزایش دادند؟

▫️مسئله‌ای که اکنون در بازار مسکن شاهد آن هستیم رکود است. وضعیت بازار مسکن در یک فرآیند کلی تایعی از نگاه تورمی به اقتصاد عمومی جامعه است؛ یعنی این انتظار که تورم کاهشی یا افزایشی است رفتار متقاضیان در حوزه مسکن را تعیین می‌کند.»

▫️آنچه اکنون در جامعه انتظار تورمی را افزایش داده، رفتار بازارهای موازی و فرصت‌ سرمایه‌گذاری مختلف است که مردم در اقتصاد آن را در نظر می‌گیرند. این امر موجب شده است که این نگاه تورمی رو به بالا باشد.در عمل هم به واقعیت می‌شود پی برد.»

▫️به همین دلیل تورم در حوزه اقتصاد مسکن به‌عنوان یک شاخص و متغیر مستقیم در تعیین وضعیت قیمت مسکن نقش بازی می‌کند. همین عامل همان‌گونه که اشاره شد رونق یا رکود در حوزه مسکن را به وجود می‌آورد.»

لینک متن کامل


#مسکن
#رکود

دارایان: داشته های اقتصادایران
@daraian
سهراب دل‌انگیزان: پیشنهادی برای محاسبه بهتر تورم

♦️ شاخص قیمت مصرف‌کننده شهری (CPI) نوعی شاخص قیمتی است که مبنای محاسبه نرخ تورم است. این شاخص براساس سبد مصرفی با بیش از ۴۷۰قلم کالاها و خدمات برای مناطق شهری اعمال شده و براساس روش لاسپیرز تعمیم‌یافته، عدد شاخص قیمت را محاسبه می‌کند و مبنای محاسبه نرخ تورم قرار می‌گیرد.

شاخص دیگری که برای محاسبه وضعیت قیمت کالاها و خدمات در نظام آماری محاسبه و گزارش می‌شود، شاخص قیمت تولیدکننده (PPI) است که این شاخص نیز سبد مشخصی از کالاها و خدمات را در درب کارخانه و مستقل از حاشیه بازار و مالیات و حاشیه حمل‌ونقل، محاسبه و در دسته‌بندی‌های متفاوتی گزارش می‌کند. براساس این شاخص اگر نرخ تورمی محاسبه و اعلام شود، جنبه میزان نرخ افزایش قیمت زنجیره عرضه را داشته و به صورت پیش‌نگر بیان می‌کند که نرخی از تورم که به سمت مصرف‌کننده در حال حرکت و هدایت است، چقدر است.

لینک متن کامل

#تورم

دارایان: داشته های اقتصادایران
@daraian
جزئیاتی از اجرای توافق تبادل زندانیان ایران-آمریکا و آزادسازی پولهای ایران در کره جنوبی

🟠 خبرگزاری تسنیم کسب اطلاع کرد که فرآیند اجرای توافق ایران و آمریکا برای تبادل زندانیان و همچنین آزادسازی تمام پولهای بلوکه شده ایران در کره جنوبی آغاز شده است.
🟠بر اساس این گزارش، در این فرآیند قرار است ابتدا پولهای ایران در کره از واحد وون(واحد پول کره جنوبی) به یورو تبدیل شود که این مهم انجام شده و در ادامه بناست که به حسابی در قطر واریز شود تا در اختیار ایران قرار گیرد.

مبلغ پولهای ایران در کره جنوبی که بناست آزاد شود ۶ میلیارد دلار است.

🟠پس از واریز این پول به حسابی در قطر، تبادل زندانیان نیز به انجام می‌رسد.
🟠در این تبادل، چهار تبعه آمریکایی (سیامک نمازی، عماد شرقی، مراد طاهباز و یک زندانی دیگر) در قبال آزادسازی همان تعداد یا بیشتر از ایرانیان در بند آمریکا آزاد می‌شوند.
🟠منابع مطلع به تسنیم گفتند که تا وقتی که پولهای ایران کامل به قطر منتقل نشود، زندانیان امریکایی ازاد نمیشوند.
🟠دولت کشورمان علاوه بر پیگیری راهکارهای دیپلماتیک برای آزادسازی منابع ایران در کره جنوبی، از حدود یکماه پیش فرآیند حقوقی علیه کره جنوبی را هم آغاز کرده بود که این دو مسیر نهایتا به ازادسازی همه منابع منجر می‌شود.
#ارز
#تحریم
@daraian
فرشاد مومنی: مشارکت زدایی از مردم، نشانه فساد است

▫️وی با تاکید بر اینکه ما با بحران مشارکت اقتصادی مردم در سرنوشت اقتصادی خود مواجه هستیم، اضافه کرد: بررسی داده های سرشماری از 1365 تا 1395 ، نشان می دهد در کل این دوره بسیار طولانی همواره، چیزی نزدیک به دو- سوم جمعیت در سنین مشارکت ایران، هیچ نقشی در تولید ملی نداشته اند. این رقم بسیار وحشتناکی است. باید بررسی شود که چگونه مناسبات مبتنی بر مشارکت زدایی، از مسائل حیاتی و سرنوشت سازی مانند اشتغال نیز مشارکت زدایی می کند.

▫️براساس گزارش سازمان شفافیت بین المللی، در سال 1383، رتبه پاکدامنی ایران 87 بود، این رقم در سال 1387 به 141 رسید و ما 53 رتبه سقوط به سمت فاسدترین کشورهای دنیا داشتیم. وقتی این سقوط بر ملا شد، منطق های رفتاری اینکه چرا آن جهش غیرعادی در فساد رخ داده، با در نظرداشتن تک تک نشانه هایی که متفکران بزرگ مطرح کرده اند، قابل درک بود. با این حال، با این شیوه ها از مسأله به غایت حیاتی ملی، حساسیت زدایی می کنند. دکتر رفیع پور، وقتی دولت احمدی نژاد، چنین دیدگاه هایی را مطرح می کرد، از فرهنگستان علوم، پروژه ای را درباره وضعیت فساد در ایران گرفت و نشان داد گستره و عمق فساد، بسیارفراتر از چیزی است که سازمان شفافیت بین الملی ارائه داده و آن گزارش کم گویی داشته است.

لینک متن کامل

#فساد

دارایان: داشته های اقتصادایران
@daraian
موسی غنی‌نژاد: نادیده گرفتن عقلانیت در سیاستگذاری و نتایج آن


🔹 علت موفقیت نسبی در عملکرد اقتصاد ایران در این دوره را می‌‌‌توان ناشی از غلبه رویکرد علمی در سیاستگذاری اقتصادی دانست که با نگاهی حتی‌‌‌الامکان منسجم تمام جنبه‌‌‌های مسائل اقتصاد ایران را در نظر داشت. اما متاسفانه با سیطره‌یافتن سیاست‌‌‌های پوپولیستی از نیمه دوم دهه 80 ورق برگشت و سیاستگذاری اقتصادی صورت دیگری به خود گرفت که مهم‌ترین ویژگی آن نادیده‌گرفتن بدیهیات علم اقتصاد و تفکر عقلایی بود. این تغییر عمده در سیاستگذاری موجب شد، به‌منظور جلب رضایت عامه مردم در کوتاه‌مدت، نوسانات و تلاطم جای ثبات نسبی به‌دست‌آمده را بگیرد. شاید بتوان گفت مهلک‌‌‌ترین سیاست پوپولیستی که بیشترین ناترازی‌‌‌ها را در کل نظام اقتصادی کشور ایجاد کرد، چیزی جز سرکوب قیمت‌های تعادلی در بازارها و تعیین دستوری قیمت‌ها با تکیه بر درآمدهای آسان‌‌‌یاب نفتی و اهرم کردن نرخ ارز برای کنترل قیمت‌ها نبود.

لینک متن کامل

#سیاستگذاری

دارایان: داشته های اقتصادایران
@daraian
سید احسان خاندوزی: پول نفت چرا صرف بدهيها نشد

☑️ وزير امور اقتصاد و دارايي هفدهم مرداد ماه در مورد ادعاي رييس سازمان برنامه و بودجه دولت قبل در خصوص انتشار اوراق گفت: «آقايان بايد جواب دهند كه چرا تا اين اندازه بدهي ايجاد كرده اند؛ بيش از نيمي از كل اوراق سال ۱۴۰۱ براي بازپرداخت بدهي دولت قبل پرداخت شده است.»اين بخش از اظهارات آقاي وزير كاملا درست كه دولت پيشين بدهي بالايي در حوزه اوراق مالي به جاي گذاشت اما دليل اين بدهي چه بود؟ دولت روحاني از سال 96 وارد شديدترين تحريم هاي پولي و بانكي شده بود. كارزار موسوم به «فشار حداكثري»دولت امريكا از يك سو و شيوع پاندمي كرونا از طرف ديگر، درآمدهاي نفتي ايران را در سال 98 به حدود 13 ميليارد و در سال 99 به 7.5 ميليارد دلار رساند كه عملا عدد بزرگي محسوب نميشود. همين الان رسانه هاي حامي دولت سيزدهم براي «انتقال» 7 ميليارد دلار پول بلوكه شده ايران از كره جنوبي به قطر جشن گرفته اند. در حالي كه اين عدد، رقمي برابر با يك هفته درآمدهاي نفتي عربستان است!

لینک متن کامل

#نفت

دارایان: داشته های اقتصادایران
@daraian
2024/09/25 20:23:14
Back to Top
HTML Embed Code: