Telegram Web Link
گزارش تفریغ دوماهه دیوان محاسبات از بودجه ۱۴۰۱

🔹 بیش از ۸۸ هزار میلیارد تومان از منابع عمومی بودجه (معادل ۶.۳۲ درصد کل منابع بودجه) وصول شده که این رقم برابر ۳۷ درصد مبلغ مصوب کل منابع بوده.

بیش از ۱۲۳ هزار میلیارد تومان از اعتبارات هزینه‌ای و بیش از ۱۴۶۰ میلیارد تومان از اعتبارات تملک دارایی‌های سرمایه‌ای و بیش از ۲۷ هزار میلیارد تومان از اعتبارات تملک دارایی‌های مالی به دستگاه‌های اجرایی ملی و استانی تخصیص یافته.

لینک متن کامل
#بودجه

دارایان: داشته‌های اقتصاد ایران
@daraian
تورم کشورها در ماه ژوئن 2022

آمریکا 9.1%+
مکزیک 8%+
ناحیه یورو 8.6%+
آلمان 7.6%+
فرانسه 5.8%+
اسپانیا 10.2%+
سوییس 3.4%+
نروژ 6.3%+
سوئد 8.7%+
لهستان 15.6%+
جمهوری چک 17.2%+
برزیل 11.9%+
روسیه 15.9%+
چین 2.5%+
#تورم

@daraian
daraian.com
برگشت از تصمیم غلط بازگرداننده اعتماد بین مردم است

فرشاد مومنی

شما خطاهای بزرگی کردید و یک شوک چند لایه تضعیف ارزش پول ملی را در سند بودجه 1401 گنجانده اید. همان موقع گفتیم بزرگترین بازنده ریالی این ماجراها شما خواهد بودید. چه شد که همان روزهای اولی که گوشه هایی از آثار شوک ارزی نمایان شد، یارانه نقدی را چند برابر شد؟ من صمیمانه و خاضعانه تقاضا می کنم که اگر برای شما محرز شده است که هر روز باید به نیروهای نظامی خود آماده باش دهید یا هرروز به فکر سرویس های جدیدی باشید که بار مالی برای تان دارد، از تصمیمات غلطتان برگردید. برگشت از تصمیم غلط بازگرداننده اعتماد بین مردم است.

بودجه دولت از سال 1396 تا آغاز 1401، چهارصد و سی رشد، قیمت دلار آزاد 640 درصد رشد و قیمت دلار رسمی 670 درصد رشد داشته است. در همین دوره، قیمت مسکن 740 درصد رشد، قیمت برنج 740 درصد رشد، روغن خوراکی 1740 درصد رشد و قیمت غلات 1300 درصد رشد کرده است. برای اینکه قله این ناترازی را ببینید، یعنی دولت در عرضه کالاهای عمومی خود ناتوان بوده و قادر نیست بر اساس میثاق قانون اساسی به آموزش، تغذیه، سلامت و ... مردم اهتمام بورزد. از همه ناتراز تر روند تحولات دستمزد حقوق بگیران است که رشد آن در همین دوره زیر 400 درصد بوده است. در رفتارهای مربوط به بازار سهام، در این دوره ارزش سهام های بنگاه های شیمیایی 1700 درصد رشد و ارزش سهام بنگاه های کانی و فلزی 3250 درصد رشد داشته است. آیا نمی خواهید یک متخصص با شرافت را بیاورید تا دلالت های سیاسی-اقتصادی این شرایط را شرح دهد؟ وقتی که رانتی معدنی ها رشد می کنند، یک فریب بزرگتر وجود دارد که آن این است که سقوط و ورشکستگی بخش بزرگی از واحدهای صنعتی کوچک و متوسط در این چارچوب پنهان می شود چراکه آنها می گویند صنعت رشد کرده است و همه واقعیت را نمی گویند.

لینک متن کامل
#بودجه

دارایان: داشته‌های اقتصاد ایران
@daraian
عقبگرد در تجارت و توسعه
محمد مهدی بهکیش

🔹 تولید و صادرات، دو وجه یک‌پدیده به نام «توسعه صنعتی» هستند. کشورهایی سریع‌تر توسعه می‌یابند که نرخ رشد تولید ناخالص داخلی آنها بیشتر باشد و نرخ رشد زمانی افزایش مییابد که اقتصاد ارزش‌افزوده بیشتری تولید می‌کند و این اتفاق بیشتر در بستر رقابت بین‌المللی و گسترش صادرات رخ می‌دهد. بنابراین تسهیل تجارت، مرکز ثقل توسعه صنعتی است. ادغام دو وزارتخانه بازرگانی و صنعت، به مفهوم ادغام سیاستگذاری در صنعت و بازرگانی است و اگر این دو را از یکدیگر مجزا کنیم، به این معنی است که به دوران قبل از جنگ‌جهانی دوم برگشته‌ایم؛ زمانی که مرزها عموما بسته بودند و فضای دیجیتال به وجود نیامده بود و ساکنان هر منطقه کالایی را مصرف می‌کردند که خود آن را تولید کرده بودند. اما دهه‌هاست که از آن فضا دور شدهایم. درست است که در تحریم هستیم و تجارت بین‌الملل کشور رونق چندانی ندارد؛ ولی اگر ابزار توسعه صنعتی را از بین ببریم، مفهومش آن است که تسلیم رکود اقتصادی شده‌ایم و برای بازگشت به جامعه بین‌المللی تلاش نمی‌کنیم. اگر این نوع استدلال در ذهن سیاستگذاران رخنه کرده باشد، آینده اقتصادی محدودتری را باید متصور شد که درآمد جامعه رو به کاهش بیشتر میگذارد و آنچه در دهه ۹۰ تجربه کردیم، ادامه مییابد. ادامه رشد منفی اقتصاد یا رشدهای بسیار پایین، حاصلی جز بیکاری بیشتر و گسترش فقر ندارد. دنیای اقتصاد

لینک متن کامل
#صنعت

دارایان: داشته‌های اقتصاد ایران
@daraian
جبران اشتباه با اشتباه
مرتضی افقه

به‌رغم همه هشدارهايي كه كارشناسان و اساتيد دانشگاه در خصوص حذف ناگهاني ارز 4200 توماني و جهش تورمي پس از آن مي‌دادند، دولت نهايتا روند اجرايي اين ايده مخرب را كليد زد و باعث بالارفتن افسارگسيخته قيمت اقلام مصرفي و خدمات در كشور شد. بعد از اين تصميم كه فشار معيشتي فراواني را به دوش اقشار محروم سوار كرد، دولت به سمت تصميم تازه‌اي حركت كرد و طي روزهاي اخير پيشنهاد تغيير مبناي محاسبه حقوق گمركي به نرخ 4200 تومان را داده است. هرچند مقامات دولتي تلاش مي‌كنند اين تصميم را بي‌ارتباط با بازگشت ارز 4200 توماني جلوه دهند اما واقع آن است كه اين تصميم به معناي عقب‌نشيني از برنامه‌هاي قبلي و نوعي اعتراف به اشتباه محسوب مي‌شود. جالب اينجاست كه بر خلاف تصور دولت با اين تصميم روند التهاب بازارها التيام پيدا نمي‌كند و رشد قيمت‌ها فروكش نمي‌كند، چرا كه قيمت‌ها چسبندگي خاصي دارند و حاضر به عقب‌نشيني نيستند. كارشناسان همواره تاكيد دارند كه تيم اقتصادي دولت از توانايي كافي براي درك واقعيت‌هاي اقتصادي كشور برخوردار نيست. دولت و مجلس براساس برخي پيش‌فرض‌هاي اشتباه، تصميمي را اتخاذ كردند كه باعث نوسانات فزاينده در بازار شد.

لینک متن کامل
#یارانه
#ارز

دارایان: داشته‌های اقتصاد ایران
@daraian
ضرورت مشورت پذیری بیشتر دولت و مجلس شورای اسلامی در اتخاذ سیاست‌ها
غلامحسین شافعی (رییس اتاق ایران)


یکی از مسائل مهمی که همواره بخش خصوصی از آن گله داشته و یکی از دغدغه‌های اصلی و همیشگی اتاق‌ها بوده عدم توجه تصمیم‌سازان و سیاست‌گذاران به تجربه‌ها و دانش ضمنی بخش خصوصی بوده است. فعال اقتصاد آثار هر سیاستی را با پوست و گوشت خود حس می‌کند و می‌تواند تجارب ارزنده خود را در عرصه عمل به سیاست‌گذاران منتقل کند؛ اما متأسفانه عدم اخذ نظر به‌موقع از بخش خصوصی و پیاده‌سازی آن توسط تصمیم‌سازان و مسئولان کشور به یکی از عوامل آسیب‌پذیری اقتصاد کشور و تکرار آزمون‌وخطا منجر گشته است.


مثال بارز آن تصمیمات بودجه‌ای سال جاری است، برای فعالان اقتصادی کشور و ما در اتاق ایران مشخص بود که یک سلسله اقدامات نظیر تغییر نرخ ارز مبنای محاسباتی ارزش گمرکی، افزایش قیمت انرژی برای صنایع، حذف معافیت مالیاتی واردات ماشین‌آلات خط تولید، تغییر یک‌باره سیاست ارز ۴۲۰۰ تومانی که کار درستی بود و افزایش ۵۷ درصدی حداقل حقوق به‌صورت هم‌زمان و دفعتی امکان‌پذیر نیست و بیم آن وجود دارد که با اصرار هم‌زمان این سیاست‌ها، محیط اقتصاد کلانی که در اثر تحریم‌ها آسیب جدی دیده است و با محدودیت‌های زیادی روبرو است، بی‌ثبات‌تر و مستعد تورم فزاینده‌تر گردد و از این گذر باز هزینه‌های گسترده‌ای به بخش‌های تولیدی و مولد اقتصاد کشور تحمیل شود که در این شرایط نیز به‌سختی به حیات خود ادامه می‌دهند. همه این موارد در فرآیند تصمیم‌گیری به سیاست‌گذاران منتقل شد اما دریغ از توجه! چه سیاست‌ها که در دولت در لایحه بودجه ۱۴۰۱ پیشنهاد داده بود و چه تصمیماتی که مجلس محترم در قانون بودجه ۱۴۰۱ مصوب کرده، نشان داد در عمل کمتر به نظرات بخش خصوصی در تصمیم‌گیری‌ها و سیاست‌گذاری توجه می‌شود.

🔹 از دی‌ماه ۱۴۰۰ نطق هیات نمایندگان مجلس تا به امروز بارها و بارها این هشدارها توسط اتاق ایران داده شد ولی دریغ از یک توجه. اگر وضع به همین منوال پیش رود، نگرانی بسیار جدی برای مواجهه با یک رکود تورمی شدید را در پیش خواهیم داشت.

لینک متن کامل
#صنعت
#توسعه

دارایان: داشته‌های اقتصاد ایران
@daraian
توانایی ساخت بمب اتمی را داریم ولی چنین تصمیمی نداریم

کمال خرازی رئیس شورای راهبردی سیاست خارجی ایران:

🔹 ایران به لحاظ فنی توانایی ساخت بمب اتمی را دارد اما تصمیمی برای این کار ندارد.

مذاکرات مستقیم با امریکا زیرسایه دیوار ضخیم بی‌اعتمادی و سیاست‌های امریکا سخت است.

🔹بیانیه قدس بین آمریکا و رژیم اسرائیل صرفا بیانیه تکراری بوده و هیچ نتیجه نخواهد داشت.

ایران از اظهارات مقامات سعودی درباره اینکه دست دوستی به سمت ما دراز کرده‌اند، استقبال می‌کنیم و آماده گفت‌وگو و از سرگیری روابط با عربستان هستیم.

🔹هرگونه اقدامی علیه امنیت ملی ما از کشورهای همسایه، مقابل به مثل ایران با این کشورها و پاسخ مستقیم به اسرائیل را در پی خواهد داشت.

ایران تمرین‌های نظامی گسترده‌ای با هدف هدف قرار دادن عمق اسرائیل در صورت حمله به تأسیسات حیاتی و حساس‌مان انجام داده‌ است.
#امنیت
@daraian
daraian.com
مسعود نیلی: زندگی برای مردم بسیار سخت‌تر خواهد شد
 
لینک متن کامل
#تورم

دارایان: داشته‌های اقتصاد ایران
@daraian
🔹برقراری عدالت با دخالت دولت؟
مهدی فیضی

🔹 برای تعیین نقش دولت در آموزش عالی باید منفعت فردی و اجتماعی تحصیل در هریک از رشته‌ها را سنجید و براین اساس جایگاه دولت را مشخص کرد. اما حتی بدون سنجش چندان دقیقی از بازار آموزش عالی نیز تا حد خوبی می‌توان به این مساله پرداخت. در بسیاری رشته‌ها مانند رشته‌های علوم‌پایه، ریاضی محض، علوم انسانی و علوم اجتماعی انتظار می‌رود منفعت اجتماعی تحصیلات عالیه بیشتر از منفعت فردی آن، دست‌کم در مقطع کارشناسی باشد؛ در حالی که در عموم رشته‌های مهندسی و پزشکی احتمالا منفعت فردی تحصیل دانشگاهی بیشتر از منفعت اجتماعی آن است. چنین معیاری می‌تواند به دولت نشان دهد که کدام رشته‌ها نیاز به تامین مالی از بودجه عمومی کشور دارند و در کدام رشته‌ها بهتر است دانشجو خود هزینه تحصیلش را بپردازد.

🔹 شاید اگر بودجه عمومی دانشگاه‌های دولتی به جای دانشگاه در دست دانشجویان آن می‌‌بود و آنها می‌توانستند خود با این کمک دولتی هزینه تحصیل دانشگاهی را بپردازند بسیاری از رشته‌های موجود در دانشگاه‌های دولتی دیگر وجود نمی‌‌داشت؛ همچنان که تمرکز دانشگاه‌های خصوصی و غیرانتفاعی بر تعداد محدودی از رشته‌هایی است که همچنان جذابیت خوبی در بازار کار دارند. دنیای اقتصاد

لینک متن کامل
#آموزش

دارایان: داشته‌های اقتصاد ایران
@daraian
🔹 حسن روحانی: دولت را با میلیاردها دلار اسکناس تحویل دادیم

اگر گرفتار مصوبه هسته‌ای مجلس نمی‌شدیم می‌توانستیم تحریم‌ها را در اسفند ۹۹ پایان دهیم

لینک متن کامل صحبت‌های ایشان در دیدار با کابینه دولت سابق
#برجام

دارایان: داشته‌های اقتصاد ایران
@daraian
گزیده آمارهای اقتصادی پایان فصل بهار توسط بانک مرکزی منتشر شد

🔹 حجم پایه پولی در پایان خردادماه نسبت به رقم پایان اردیبهشت (28.4 هزارمیلیارد ریال) کاهش یافته.

🔹 حجم نقدينگي در پايان خرداد‌ماه 1401 به رقم 51049.6 هزار ميليارد ريال رسيد که نسبت به پايان سال 1400 معادل 5.6 درصد رشد نشان می دهد و در دوازده‌ماهه منتهی به پايان خرداد ماه 1401 معادل 37.8 درصد رشد يافته.

لینک متن کامل
#نقدینگی

دارایان: داشته‌های اقتصاد ایران
@daraian
♨️ پاسخ جدید عبدالناصر همتی به دولت: بازی با آمار مشکلی را حل نمی کند؛ نتیجه باید در سفره های مردم دیده شود

📝 رییس کل پیشین بانک مرکزی نوشت: دولت به جای اخذ تنخواه از بانک مرکزی از سپرده شرکت‌های دولتی برداشت کرده است.
#نقدینگی


@daraian
daraian.com
نرخ تورم نقطه‌ای در تیر ماه ١٤٠١ به عدد ٥٤,٠ درصد رسید

لینک متن کامل گزارش
#تورم

دارایان: داشته‌های اقتصاد ایران
@daraian
بار سنگین مقابله با انحصار
حسین ‌عباسی

وضعیت صنعت خودرو در ایران، گویاترین شاهد شکست دخالت‌های دولت در عرصه‌هایی است که بازار می‌تواند کارش را انجام دهد. آنچه در این صنعت اتفاق افتاده، این است که انحصاری ایجاد شده است که توجیهی ندارد و برای مقابله با اثرات منفی این انحصار، سیاست‌هایی اتخاذ شده که وضع را بدتر کرده است.

در مورد بازار خودرو، مانند بسیاری از بازارهای متاثر از دخالت دولت، بیهودگی و بلکه مضر بودن قیمت‌گذاری دستوری کاملا مشهود است. قیمتی که برای خودرو تعیین می‌شود، غالبا از آنچه در بازار وجود دارد، کمتر است. این امر علاوه بر ایجاد رانت برای افرادی که به خودرو با قیمت رسمی دسترسی دارند، سبب شده است تا زیان انباشته‌ای برای خودروسازان شکل بگیرد که در نهایت به بودجه عمومی منتقل می‌شود. از سوی دیگر، این نوع قیمت‌ در مقایسه با قیمت خودروهای با کیفیت مشابه در بازار جهانی بسیار بالاتر است. وقتی این دو را کنار هم می‌گذاریم، تنها نتیجه‌ای که حاصل می‌شود، این است که حجم ناکارآمدی و اتلاف منابع در این صنعت بسیار بالاست.

واردات خودرو فقط در صورتی موثر خواهد بود که واردات انحصاری نباشد و به انحصار خودروسازان هم دامن نزند. تعیین سقف یا کف قیمت یا نوع خودرو یا ساخت آن یا ده‌ها متغیر دیگر، منطقی ندارد. تنها محدودیت لازم برای واردات، رعایت استانداردهای معمول ایمنی و محیط‌زیستی است. میزان واردات که طبعا با شرایط اقتصادی متغیر خواهد بود، با تعیین تعرفه‌های ساده برای مدت زمان مشخص و کاهش تعرفه‌ها در طول زمان قابل کنترل است.

لینک متن کامل
#خودرو

دارایان: داشته‌های اقتصاد ایران
@daraian
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🎥 واکنش وزیر اقتصاد به افزایش نرخ سود بین بانکی

در بسته 10 بندی ستاد اقتصادی دولت برای بازار سرمایه، که سال گذشته تهیه شده، نرخ سود بین بانکی حداکثر 20 درصد تعیین شده بود. اکنون نرخ سود بین بانکی به ۲۱.۳۱ درصد رسیده، آیا سیاست تیم اقصادی دولت تغییر کرده است؟
▫️پاسخ احسان خاندوزی را ببینید.
اکوایران

لینک متن کامل
#نرخ_بهره
@daraian
پدرام سلطانی: فشار تورمی حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی، فاجعه جدی است

🔹با توجه به سیاست‌هایی که ایران درباره مذاکرات برجام در پیش گرفته؛ هر آن، ممکن است فشارهای تحریمی بر صادرات و فروش نفت ایران بیشتر شود. اساسا دلیل افزایش فروش نفت ایران این بود که امریکا قصد داشت از این مسیر، چراغ سبزی به ایران نشان دهد و حس نیت امریکا تلقی شود و در نهایت باعث این شود که در مذاکرات به نتیجه‌ای برسند که گویا آقایان بنا ندارند که در مذاکرات به نتیجه‌ای برسند.

🔹 بنابراین با توجه به روند مذاکرات،‌ از این بابت هم نمی‌توانیم خوش‌بین باشیم که در ماه‌های آینده از محل فروش نفت به طور مستقیم ریال آن بخشی که در بودجه دیده شده، تامین شود و از این بابت واژه مستقیم را بکار می‌برم که اگر دولت نفت را به فروش برساند و ریالش را از بانک مرکزی بگیرد و دلار بلوکه شده را به ازای آن برای بانک مرکزی در نظر بگیرد، در واقع بانک مرکزی دلاری در اختیار ندارد که به فروش برساند، بنابراین باید دوباره پول چاپ کند. از این رو هیچ تردیدی وجود ندارد در ماه‌های آینده با افزایش پایه پولی،‌ افزایش حجم نقدینگی و افزایش نرخ تورم مواجه می‌شویم.

لینک متن کامل
#تورم
#برجام

دارایان: داشته‌های اقتصاد ایران
@daraian
نان و پنیر هم لاکچری شد؟/ پنیر لیقوان کیلویی ۳۸۰ هزار تومان

🔻تورم و گرانی به ساده‌ترین غذای ایرانیان نیز رحم نکرده است و بررسی‌ها حاکی از آن است که هزینه تهیه نان و پنیر و گردو از نیم‌ میلیون تومان گذر کرده است.

🔻بررسی های میدانی خبرآنلاین حاکی از آن است که قیمت هر کیلوگرم پنیر لیقوان در بازار به ۳۸۰ هزار تومان رسیده است و هر کیلوگرم مغز گردو نیز در بازار به قیمت ۳۶۰ هزار تومان خرید و فروش می‌شود.

🔻 از گرانی نان نیز نباید غافل شد؛ مشاهدات میدانی حاکی از آن است که قیمت سنگک آزادپز ساده به ۵ هزار تومان رسیده است و سنگک کنجدی آزادپز بر اساس سایز نان در برخی مناطق تهران ۷ تا ۱۵ هزار تومان قیمت دارد.

لینک متن کامل
#نان
#تورم

دارایان: داشته‌های اقتصاد ایران
@daraian
🟢 سقوط 316 میلیارد دلاری ارزش بازار سهام در دو سال اخیر

ارزش بازار سهام در مرداد 1399 حدود 533 میلیارد دلار بود که با ید سقوط دراماتیک و 316 میلیارد دلاری به 217 میلیارد دلار رسیده است

❇️ ارزش بازار سهام نسبت به ابتدای 1400 حدود 60 میلیارد دلار و نسبت به ابتدای 1401 حدود 37 میلیارد دلار سقوط کرده است.

پ.ن : در این مقایسه ، شرکتهایی که دو سال اخیر عرضه اولیه شده اند در محاسبات نمی باشند.
کانال تحلیلی پارسیس
#بورس

@daraian
daraian.com
🔹 نرخ بهره فدرال به ۲.۵ درصد رسید

▫️فدرال رزرو در روز چهارشنبه، ٢٧ جولای ٢٠٢٢ در جلسه کمیته فدرال بازار باز، برای دومین ماه متوالی نرخ بهره را ٧۵ نقطه پایه (٠/٧۵ درصد) افزایش داد.

▫️به گزارش فاکس بیزینس، این اقدام به منظور مهار تورم صورت گرفته و گفته می‌شود در شرایط کنونی منجر به کندتر شدن اقتصاد آمریکا و افزایش فشار مالی بر شهروندان خواهد شد.

▫️افزایش نرخ بهره در سه ماهه سوم سال جاری - که سه برابر نرخ افزایش معمول هست - تأکیدی است بر اهمیت و ضرورت مهار تورمی که اقتصاددانان مدت‌هاست درباره‌اش هشدار می‌دهند.

▫️محدوده نرخ بهره با افزایش اخیر بین ٢/٢۵ درصد تا ٢/۵٠ درصد قرار گرفت (بالاترین نرخ از زمان شروع همه‌گیری کرونا). باید منتظر کنفرانس مطبوعاتی جروم پاول ماند تا مشخص شود چنین افزایش‌هایی تا کی ادامه خواهد داشت./اکو ایران
#نرخ_بهره

@daraian
۶ سناریوی پیش روی دولت برای تأمین کسری بودجه
فرشاد پرویزیان

🔹 کسری بوجه 1401 بین 300 تا 600‌ هزار میلیارد تومان خواهد بود که بخش اصلی این کسری بودجه ناشی از حقوق و دستمزد است.

6 سناریو برای حل مشکل کسری بودجه عبارتند از:
حل و فصل جدی و شفاف موضوع برجام،
بازگشت به بازار جهانی و بهبود درآمد دولت،
کاهش جدی کارمندان،
مراجعه به منابع بانک مرکزی و تامین کسری بودجه از محل خلق پول،
کاهش جدی هزینه های حقوق و دستمزد کارکنان،
حذف ردیف‌های بودجه ای دستگاه‌ها و سازمان‌های غیربهره‌ور و بدون تاثیر در تولید ناخالص داخلی
تأمین کسری بودجه از طریق اقلام درآمدی ممکن.

می‌توان با راهبردی تعدیل یافته و ترکیبی بهینه از سناریوهای مطرح شده هم در جهت جبران کسری بودجه و هم در جهت تعدیل به سمت کارآمدی اقتصاد حرکت کرد.

لینک متن کامل
#بودجه

دارایان: داشته‌های اقتصاد ایران
@daraian
2024/09/27 11:20:34
Back to Top
HTML Embed Code: