Telegram Web Link
انجمن زیست شناسی سلولی مولکولی دانشگاه خوارزمی برگزار میکند

🔆کارگاه آنلاین صفرتا صد آشنایی تا کشت ریزجلبک دارویی و تغذیه ای اسپیرولینا🔆

📌مخاطبین: تمامی علاقه مندان

🎙مدرس: سرکار خانم سیده فهیمه رضوی

💠مدرس ورکشاپ های تخصصی علوم زیستی و آزمایشگاهی

📚سرفصل ها:
🔸️ کاربردها، اهمیت و بازار تجاری ریز جلبک اسپیرولینا
🔹️ تکنیک های رشد و کشت و واکشت
🔸️ معرفی و آموزش تهیه محیط کشت
🔹️ آموزش کشت آزمایشگاهی ریزجلبک
🔸️ اندازه گیری میزان رشد به صورت میکروسکوپی و اسپیکتروفتومتری

🗓تاریخ برگزاری: پنجشنبه ۲۵ اسفند ساعت ۱۸-۲۰

📍همراه با گواهی معتبر انگلیسی📍

💳هزینه ثبت نام: ۱۱۵ هزار تومان

📝جهت ثبت نام به آیدی تلگرامی @cmbadmin پیام دهید.

🌹منتظر حضور گرمتان هستیم🌹
-----------------------------------------
@cellandmolecularbiology
📌اول احساس، سپس تفکر: آیا واقعاً مغز ما برای دنیای مدرن طراحی شده است؟

🔹آیا تا به حال احساس کرده اید که مغز شما برای دوران مدرن ساخته نشده است و متعلق به گذشته‌های دور است؟
با اینکه در دنیایی توسعه یافته زندگی میکنیم که به ندرت در تماس با مارها و عنکبوت‌ها قرار می‌گیریم اما همچنان از آن‌ها می‌ترسیم، غذاهای پرچرب و پرانرژی را به‌گونه‌ای مصرف میکنیم، گویی وعده غذایی بعدیمان تضمین نشده است، درحالیکه بیشتر ما به کالری بیشتری از آنچه نیاز داریم دسترسی داریم و از تاریکی در خانه‌های خودمان نیز می‌ترسیم.

🔸مغز انسان طی صدها هزار سال تکامل یافته است تا با رویداد‌هایی مانند گرسنگی و خطرات ناگهانی مقابله کند، درحالی‌که اکثریت قریب به اتفاق انسان‌های امروزی نه از گرسنگی می‌میرند و نه در خطر شکار شدن توسط یک شکارچی یا گاز گرفته‌شدن توسط یک موجود سمی هستند. در عوض خطراتی که ما امروزه با آن‌ها روبرو هستیم مشکلاتی پیچیده همچون چاقی، تغییرات آب و هوایی، آلودگی، خودکشی هستند که در یک چشم به هم زدن تکاملی روی داده‌اند و همین امر مانع از سازگاری مغز انسان با آن‌ها شده است.
قسمت دوم:

🔹دیوید روپیک (David Ropeik)، نویسنده و متخصص درک خطر، می‌گوید: «مغز ما به‌گونه‌ای طراحی شده‌است که ترکیبات شیمیایی مغز تضمین می کند که ابتدا احساس می‌کنیم و سپس فکر می‌کنیم. این عملکرد در دورانی که خطرات مرتبط با شیرها، ببرها، خرس‌ها و تاریکی بود، به خوبی پاسخگوی نیاز‌های ما بود. اما اکنون که ما در مواجه با مشکلات پیچیده امروزی نیاز به تفکر منطقی و استدلال و استفاده بیشتر از حقایق داریم، چندان مناسب نیست.»

📌آیا راهی وجود دارد که بتوانیم بر این بی منطقی ریشه دار غلبه کنیم؟

🔸روپیک می‌گوید: «اگر مغز ابتدا از روی احساسات به نتیجه‌گیری ‌بپردازد، ممکن است اولین تصمیم‌مان آگاهانه‌ترین تصمیم نباشد.» او در ادامه توصیه می‌کند که به سرعت نتیجه گیری نکنیم. وقت بیشتری بگذاریم و درمورد موضوع فکر کنیم و اطلاعات بیشتری دریافت کنیم.

🔹دن آریلی (Dan Ariely)، استاد روانشناسی و اقتصاد رفتاری در دانشگاه دوک (Duke) استراتژی دیگری را پیشنهاد می‌کند: «از دیدگاه یک شخص غریبه فکر کنید. زمانی که به زندگی خود فکر می کنید، در دام دیدگاه و عواطف و احساسات خود گرفتار می‌شوید. اما اگر بتوانید با دیدگاهی بی‌تعصب و بی‌طرف به مشکل فکر کنید، احتمالاً به تصمیم منطقی‌تری خواهید رسید.
همچنین ‌درخواست مشاوره از دیگران نیز روشی عالی برای برخورد منطقی تر با مشکلات است.»

🔸آریلی همچینین پیشنهاد می کند که جستجوی خرد از یک جمع، به خوبی با ایده ای که پل بلومPaul) Bloom)، استاد روانشناسی در دانشگاه تورنتو از آن حمایت می کند، مطابقت دارد: «یک انسان ممکن است غیرمنطقی باشد، اما بشریت می تواند کاملاً منطقی باشد.»

🔹بلوم می‌گوید: «روانشناسان، فیلسوفان، عصب شناسان همکار من اغلب گمان می کنند که ما اسیر احساسات هستیم، اساساً و عمیقاً غیرمنطقی هستیم و استدلال نقش بسیار کمی در زندگی روزمره ما بازی می کند. من صادقانه شک ندارم که این در کوتاه مدت درست است، اما فکر می‌کنم در درازمدت، با گذشت زمان، عقل و عقلانیت برنده می‌شود.»

🔸بلوم از مسیر ثابت بشریت به سوی بهبود جمعی در حمایت از دیدگاه امیدوارکننده خود یاد می کند: با گذشت زمان، انسان‌ها آرام‌تر‌، داراتر، قانون‌مندتر شده‌اند و عمرطولانی‌تری نیز پیدا کرده‌اند.

🔹بلوم می‌گوید: «توضیحات زیادی برای این تغییرات وجود دارد، اما من فکر می‌کنم یکی از مؤلفه‌های کلیدی، استدلال و استفاده از عقل بوده‌ است و من خوش‌بین هستم که در آینده نیز این مسیر را ادامه خواهیم داد.»

🔸دانیل دنت (Daniel Dennett)، استاد فلسفه و‌ عضو هیئت علمی مرکز مطالعات شناختی در دانشگاه تافتز (Tufts)، نیز با این موضوع موافق است. او پیش بینی می کند که مغز ما به تدریج با عصر مدرن سازگارتر می‌شود.

🔹دنت می‌گوید: «مغز یک سیستم فکری بسیار قدرتمند است و در آینده نیز قرار است ابزارهای ذهنی تفکری بیشتر و بهتری را در مغزمان توسعه دهیم و نقاط ضعف بیشتری را در منطق خود شناسایی کنیم.»

مترجم: #سحر_رضائی

🌐جهت مشاهده اصل مقاله روی این جمله کلیک کنید.

#Whats_Up_in_Science
--------------------------------------------
@cellandmolecularbiology
انجمن زیست شناسی سلولی مولکولی دانشگاه خوارزمی برگزار میکند

🔆کارگاه تئوری نیازهای اولیه یک بیوتکنولوژیست در بیوانفورماتیک از منظر پروکاریوتی🔆

📍به صورت حضوری و آنلاین همزمان📍

📌 مخاطبین: دانشجویان علوم زیستی

🎙 مدرس: سرکار خانم دکتر انسیه صالح قمری

💠 میکروبیولوژیست و هیئت علمی دانشگاه خوارزمی

📚 سرفصل ها:
🔸️ آموزش جست و جوی ژن در NCBI
🔹️ آموزش هم ردیف سازی (Alignment)
🔸️ آموزش بلاست (BLAST) و انواع آن

🗓 تاریخ برگزاری: دوشنبه ۲۱ فروردین ساعت ۱۰ الی ۱۳

🏫 محل برگزاری: دانشگاه خوارزمی، دانشکده علوم زیستی و اسکای روم

📍همراه با گواهی معتبر انگلیسی📍

💳 هزینه ثبت نام: ۱۰۰ هزار تومان

📝 جهت ثبت نام به آیدی تلگرامی @cmbadmin پیام دهید.

🌹منتظر حضور گرمتان هستیم🌹
-----------------------------------------
@cellandmolecularbiology
📌تیمی از محققان دانشکده علوم در دانشگاه چارلز، BIOCEV و IOCB (جمهوری چک)، دانشگاه جان هاپکینز (ایالات متحده) و ELSI (ژاپن) کشف کرده‌اند که چرا پروتئین‌های مدرن از مجموعه‌ای شبه جهانی از 20 اسید آمینه متعارف (AAs) استفاده می‌کنند. این مطالعه که در مجله انجمن شیمی آمریکا منتشر شده است، نشان می‌دهد که تاشدگی احتمالاً عامل مهمی در انتخاب الفبای متعارف بوده است.

🔹شواهد قبلی نشان می‌دهد که پروتئین‌های باستانی بر الفبای محدودی از 10 AA «اولیه» متکی بودند و این 10 AA «متأخر» محصولات مسیرهای بیوسنتزی بودند.  با این حال، بسیاری از AA های غیر پروتئین زا به صورت پری بیوتیک در دسترس بودند، که این سوال را مطرح می کند: چرا ما الفبای آمینواسیدهای مدرن کنونی را داریم و اگر اسیدهای آمینه مختلف کد ژنتیکی را تشکیل می دهند، پروتئین ها نیز می توانند به ساختارهای کروی تا شوند؟
قسمت دوم:

🔸برای پاسخ به این سوال، تیم به طور تجربی حلالیت و تمایل ساختار ثانویه چندین اسید آمینه مرتبط با پری بیوتیک را در زمینه کتابخانه‌های ترکیبی پپتید 25 متری مصنوعی ارزیابی کردند.  فراوان ترین بقایای آلیفاتیک و اساسی خطی از نظر پری بیوتیک به همراه یا به جای سایر اسیدهای آمینه اولیه برای کشف این فضاهای توالی جایگزین گنجانده شدند.

🔹نتایج نشان می‌دهد که آمینو اسیدهای آلیفاتیک شاخه نشده علیرغم فراوانی پربیوتیک بالا از الفبای پروتئین‌زا حذف شدند زیرا پلی پپتیدهایی تولید می‌کنند که بیش از حد محلول هستند و راندمان بسته‌بندی پایینی دارند.  با کمال تعجب، گنجاندن یک اسید آمینه پایه با زنجیره کوتاه نیز پتانسیل ساختار ثانویه پلی پپتیدها را کاهش می دهد، که تیم یک مدل بیوفیزیکی برای آن پیشنهاد می کند.

🔸یافته‌های این مطالعه از این دیدگاه حمایت می‌کند که علی‌رغم فقدان باقیمانده‌های اولیه، الفبای متعارف اولیه به طور قابل‌توجهی در پشتیبانی از تاشدگی پروتئین سازگار بود و توضیح می‌دهد که چرا باقی مانده‌های اساسی تنها در مراحل بعدی تکامل پروتئین گنجانده شدند.

🔹استفن دی. فرید و کلارا هلوچوا، نویسندگان اصلی این مطالعه، می‌گویند: «یافته‌های ما نشان می‌دهد که تاشدگی نقش مهمی در انتخاب بازی داشته است.  از الفبای متعارف و توضیح می دهد که چرا برخی از اسیدهای آمینه موجود به صورت پری بیوتیک از الفبای پروتئین زا حذف شدند.

🔸یافته‌های این مطالعه بینش‌هایی در مورد تکامل پروتئین‌ها ارائه می‌کند و ممکن است پیامدهایی برای مهندسی پروتئین و طراحی دارو داشته باشد.  این تیم قصد دارد تحقیقات بیشتری را برای بررسی پیامدهای یافته های خود انجام دهد.

مترجم: #فرزانه_ایران‌نژاد

🌐جهت مشاهده اصل مقاله روی این جمله کلیک کنید.

#Whats_Up_in_Science
------------------------------‐-------------
@cellandmolecularbiology
به توان سلول 10.pdf
4.3 MB
🔔دهمین شماره از نشریه "به توان سلول" منتشر شد.
🧬🔬🧫🧪

🔅صاحب امتیاز: انجمن سلول‌های بنیادی و پزشکی بازساختی دانشگاه الزهرا تهران

🔅سال سوم، شماره دهم، زمستان ۱۴۰۱

🔅مدیرمسئول و سردبیر:
     مریم رنجبر

•°•°•°•°•°•°•°•°•°•°•°•°•°•°•°•

🔰در این شماره خواهید خواند:

🌀مهندسی بافت غضروف

🌀ژن‌درمانی، نویدبخش درمان کم‌خونی داسی‌شکل

🌀خراشیدن DNA با ناخن‌های زیبا

🌀نقش مدل‌سازی ارگانوئید ریه‌ی جنین در درمان بیماری‌های تنفسی

🌀زیست نگار

🧬📚
⬅️ در کانال تلگرام و صفحه اینستاگرام با ما همراه باشید.

📚نشریه دانشجویی به توان سلول
📚@Btavancell_AUT
📌ارتباط مغزی جدیدی که توسط محققان دانشگاه کالیفرنیا در ایروین (UC Irvine) کشف شد، می‌تواند توضیح دهد که چگونه استرس و ناملایمات اولیه باعث اختلال در عملکرد مدار پاداش مغز می‌شود و یک هدف درمانی جدید برای درمان بیماری‌های روانی ارائه می‌دهد. تصور می‌شود که اختلال در عملکرد این مدار زمینه‌ساز چندین اختلال عمده مانند افسردگی، سوء مصرف مواد و ریسک‌پذیری بیش از حد است.

🔹در مقاله‌ای که اخیراً در Nature Communications منتشر شده است، دکتر Tallie Z. Baram تغییرات سلولی مدار مغز ناشی از قرار گرفتن در معرض استرس در دوران کودکی را توصیف می‌کند.

🔸او می‌گوید: «ما می دانیم که استرس در کودکی بر مغز تأثیر می گذارد، اما تاکنون نمی دانستیم چگونه.

🔹ما مسیر جدیدی را در مدار پاداش کشف کردیم که مولکولی به نام هورمون آزاد کننده کورتیکوتروپین (CRH) را بیان می‌کند که پاسخ ما به استرس را کنترل می‌کند. ما دریافتیم که تجربیات نامطلوب باعث می‌شود این مسیر بیش از حد فعال شود.
قسمت دوم:

🔸این تغییرات در مسیر، رفتارهای پاداش را مختل می‌کند، لذت و انگیزه برای سرگرمی، غذا و نشانه های جنسی را در موش‌ها کاهش می‌دهد.

🔹در انسان چنین تغییرات رفتاری به نام anhedonia، با اختلالات عاطفی همراه است. مهمتر از همه، ما متوجه شدیم که وقتی این مسیر را با استفاده از فناوری مدرن خاموش می‌کنیم، رفتارهای پاداش طبیعی مغز را بازسازی می‌کنیم.»

🔸محققان تمام اتصالات بیان کننده CRH به هسته اکومبنس (nucleus accumbens)  که یک مرکز لذت و انگیزه در مغز می‌باشد را نقشه برداری کردند و پروجکشن ناشناخته ای را یافتند که از آمیگدال قاعده ای جانبی ناشی می‌شد.

🔹مولکول CRH و فیبرهای پروجکشن (Projection fiber) باهم گاما آمینوبوتیریک اسید را بیان می‌کنند. آنها دریافتند هنگامی که این مسیر جدید تحریک می‌شود، انواع مختلفی از رفتارهای پاداش را در موش های نر سرکوب می‌کند.

🔸این مطالعه شامل دو گروه موش نر و ماده بود. در دوران کودکی یک گروه با زندگی به مدت یک هفته در قفس هایی با بستر و مواد لانه محدود در معرض سختی قرار گرفت و گروه دیگر در قفس های معمولی پرورش یافت.

🔹در بزرگسالی، موش‌های نری که در معرض ناملایمات قرار گرفته بودند، علاقه چندانی به غذاهای شیرین یا نشانه‌های جنسی نداشتند. در مقابل، موش‌های ماده‌ای که در شرایط سختی بودند، هوس غذای غنی و شیرین داشتند. مهار مسیر موجب بازسازی رفتارهای پاداش طبیعی در موش‌های نر شد، اما در موش‌های ماده بی تاثیر بود.

🔸برام می‌گوید: «کشف ما از عملکرد مدار ناشناخته قبلی مسیر قاعده‌ای جانبی آمیگدال-هسته اکومبنس مغز، درک ما از این مکانیسم پیچیده را عمیق‌تر می‌کند و یک هدف درمانی مهم جدید را شناسایی می‌کند. مطالعات آینده برای افزایش درک ما از اثرات متفاوت و خاص جنسیت در این مکانیسم مورد نیاز است.»

مترجم: #نگار_روشناس

🌐جهت مشاهده اصل مقاله روی این جمله کلیک کنید.

#Whats_Up_in_Science
--------------------------------------------
@cellandmolecularbiology
انجمن زیست شناسی سلولی مولکولی دانشگاه خوارزمی برگزار میکند

🔆کارگاه آنلاین صفرتا صد استخراج پروتئین،اندازه گیری میزان پروتئین در محلول و ژل SDSPAGE🔆

📌مخاطبین: دانشجویان زیست، شیمی، پیراپزشکی و علاقه مندان، کارشناسی تا دکتری

🎙مدرس: سرکار خانم سیده فهیمه رضوی

💠مدرس ورکشاپ های تخصصی علوم زیستی و آزمایشگاهی

📚سرفصل ها:
🔸️ آموزش و بررسی روش های استخراج پروتئین از سلول
🔹️ اندازه گیری میزان پروتئین با روش بردفورد
🔸️ آموزش دستگاه اسپکتروفتومتر و آموزش روش بردفورد
🔹️ آموزش رسم نمودار بردفورد و محاسبه غلظت پروتئین در اکسل
🔸️ آموزش صفر تا صد ژل SDSPAGE برای پروتئین(ژل عمودی)
🔹️ بررسی و تفسیر نتایج و داده ها

🗓تاریخ برگزاری: جمعه ۱ اردیبهشت، دو جلسه ساعت ۱۰ الی ۱۳

📍همراه با گواهی معتبر انگلیسی📍

💳هزینه ثبت نام: ۱۲۵ هزار تومان

💎 تخفیف ویژه در صورت ثبت نام دو کارگاه💎
🌟دو کارگاه با هم: ۲۰۰ هزار تومان🌟

📝جهت ثبت نام به آیدی تلگرامی @cmbadmin پیام دهید.

🌹منتظر حضور گرمتان هستیم🌹
-----------------------------------------
@cellandmolecularbiology
انجمن زیست شناسی سلولی مولکولی دانشگاه خوارزمی برگزار میکند

🔆کارگاه آنلاین اصول و مقدمات ضروری آزمایشگاه🔆

📌مخاطبین: دانشجویان زیست، شیمی، پیراپزشکی و علاقه مندان؛ کارشناسی تا دکتری

🎙مدرس: سرکار خانم سیده فهیمه رضوی

💠مدرس ورکشاپ های تخصصی علوم زیستی و آزمایشگاهی

📚سرفصل ها:
🔸️ صفر تا صد محلول سازی
🔹️ آشنایی با تکنیک ها و ابزار ضروری و پایه آزمایشگاهی سمپلر، انواع هودلامینار، لوپ، میکروسکوپ، PCR، تجهیزات کشت سلول، تجهیزات محلول سازی، ترازو، اسپکتروفتومتر، سانترفیوژ، اتوکلاو، آون، انکوباتور، ورتکس، بن ماری، التراسونیک، هموژنایزر، الکتروفورز عمودی و افقی و ...

🗓تاریخ برگزاری: چهارشنبه و پنجشنبه، ۳۰ و ۳۱ فروردین، ساعت ۱۸ الی ۲۰

📍همراه با گواهی معتبر انگلیسی📍

💳هزینه ثبت نام: ۱۲۵ هزار تومان

💎 تخفیف ویژه در صورت ثبت نام دو کارگاه💎
🌟دو کارگاه با هم: ۲۰۰ هزار تومان🌟

📝جهت ثبت نام به آیدی تلگرامی @cmbadmin پیام دهید.

🌹منتظر حضور گرمتان هستیم🌹
-----------------------------------------
@cellandmolecularbiology
📣 انجمن زیست شناسی سلولی مولکولی دانشگاه خوارزمی برگزار میکند 📣

🟥 کارگاه آنلاین تدریس ایمونولوژی 🟥

📌مخاطبین: تمامی دانشجویان تمامی مقاطع رشته های علوم پایه، پزشکی و پیراپزشکی

🎙مدرس: سرکار خانم زهرا نوروزی اشلقی
💠دانش آموخته زیست شناسی جانوری

📚سرفصل ها:

🔸تعریف ایمنی شناسی
🔹 سیستم ایمنی ذاتی و اکتسابی
🔸ایمنی در برابر سرطان
🔹بیماری های خود ایمنی

شرکت برای عموم رایگان است

🗓تاریخ برگزاری: ۱۵ و ۱۷ فروردین، ساعت ۱۸ الی ۲۰

هزینه دریافت سرتیفیکیت: بیست هزار تومان

🔹 جهت ثبت نام برای دریافت گواهی انگلیسی به آیدی تلگرامی @cmbadmin پیام دهید.

🔸 منتظر حضور گرمتان هستیم 🔸

-----------------------------------------------------
🌐 🌐 @cellandmolecularbiology
📌یک پست فیس بوک در تاریخ 21 فوریه، ادعای عجیبی را در رابطه با ژنتیک قارچ ها مطرح کرد؛ در متن این پست آمده است: «DNA قارچ به انسان نزدیک تر از گیاهان است؛ به همین دلیل است که قارچ ها طعم گوشتی دارند.»
کارشناسان در این رابطه به USA TODAY گفتند که قارچ ها ویژگی های ژنتیکی مشترکی با حیوانات دارند که با گیاهان ندارند.

🔹مت کاسون(Matt Kasson) استادیار قارچ شناسی در دانشگاه ویرجینیای غربی گفت: «قارچ ها بیشتر با حیوانات مرتبط هستند تا گیاهان.»

🔸او افزود: «اولین فرضیه ها در مورد رابطه بین قارچ ها و حیوانات در دهه 1950 ظاهر شد. دانشمندان سال ها بعد توانستند این شبهات را آزمایش و تایید کنند.»
قسمت دوم:

🔹به عنوان مثال، قارچ ها و انسان ها انرژی کربوهیدرات ها را به عنوان گلیکوژن ذخیره می کنند، در حالی که گیاهان از نشاسته برای ذخیره انرژی استفاده می کنند. قارچ ها و حشرات از پلی ساکارید کیتین برای ساختن دیواره های سلولی استفاده می کنند، در حالی که در گیاهان از سلولز استفاده می شود؛ همچنین قارچ‌ها نیز مانند انسان‌ها وقتی در معرض نور خورشید قرار می‌گیرند ویتامین D تولید می‌کنند.

🔸به گفته پل استامتس (Paul Stamets)، قارچ شناس و نویسنده، تقریباً 50 درصد DNA انسان با قارچ ها تشابه دارد. کاسون (Kasson)  در ادامه افزود: «طعم گوشتی قارچ ها به احتمال زیاد از گلوتامات ناشی می شود، یک انتقال دهنده عصبی که چندین غذای خوش طعم دیگر، از جمله برخی گوشت ها، حاوی آن هستند.»

🔹جان واکر (John Walker)، استاد دانشگاه ایالتی آپالاچی که او نیز وجود ویژگی های مشترک بین قارچ ها و حیوانات را تایید می کند، گفت: «سخت است بگوییم که آیا رابطه ژنتیکی قارچ با حیوانات عامل طعم آن است یا خیر. طیف وسیعی از طعم‌ها در گونه‌های مختلف قارچ وجود دارد، اما من فکر می‌کنم که طعم آنها به طور کلی بیشتر شبیه گوشت و در برخی موارد واقعاً گوشتی است. من می گویم که این به دلیل اصل و نسب مشترک آنها است، اما این صرفا یک فرض مطمئن است، چیزی نیست که بتوانم با هیچ تحقیق ژنتیکی واقعی آن را تأیید کنم.»

مترجم: #فریما_فرج‌الهی

🌐جهت مشاهده اصل مقاله روی این جمله کلیک کنید.

#Whats_Up_in_Science
--------------------------------------------
@cellandmolecularbiology
📌یک مطالعه نشان می‌دهد که الگوهای تورینگ دقیقا مانند خطوط راه راه گورخر یا لکه‌های پلنگ، چگونگی شکل‌گیری الگوهای متمایز اثر انگشت انسان را توضیح می‌دهند.

🔹نحوه شکل گیری مجموعه های منحصر به فرد از چرخش ها، قوس ها و حلقه ها در نوک انگشتان ما یک معمای علمی دیرینه است. اکنون، مقاله ای که در 9 فوریه در Cell منتشر شده است، این معما را حل کرده است و نه تنها فرآیند تشکیل اثر انگشت، بلکه ژن های مسئول را نیز آشکار می کند. و به نظر می رسد، اثر انگشت های متمایز ما از همان پدیده ای نشات می گیرد که به گورخرها خطوط راه راه و به پلنگ ها خال هایشان را می دهد.
قسمت دوم:

🔸نحوه شکل گیری مجموعه های منحصر به فرد از چرخش ها، قوس ها و حلقه ها در نوک انگشتان ما یک معمای علمی دیرینه است. اکنون، مقاله ای که در 9 فوریه در Cell منتشر شده است، این معما را حل کرده است و نه تنها فرآیند تشکیل اثر انگشت، بلکه ژن های مسئول را نیز آشکار می کند. و به نظر می رسد، اثر انگشت های متمایز ما از همان پدیده ای نشات می گیرد که به گورخرها خطوط راه راه و به پلنگ ها خال هایشان را می دهد.

🔹برای چندین سال، دنیس هیدون (Denis Headon)، جیمز گلوور (James Glover)، زیست شناسان تکوینی دانشگاه ادینبورگ (University of Edinburgh) و همکارانشان با علاقه خاصی به اثر انگشت در حال بررسی چگونگی رشد و بلوغ پوست بودند. اثر انگشت قبل از تولد شکل می گیرد و ممکن است تکامل یافته باشد زیرا توانایی ما را برای گرفتن یا احساس بافت اشیاء بهبود می بخشد. با این حال، دانشمندان مدت‌هاست که وقتی صحبت از مکانیسم‌های واقعی ایجاد این الگوهای متمایز می‌شود، گیج شده‌اند. هیدون (Headon) می‌گوید درک این فرآیند می‌تواند به بهبود درمان‌های بیماری‌های ژنتیکی انسان مانند دیسپلازی اکتودرمی کمک کند یا حتی به راه‌ های بهتری برای بازسازی پوست منجر شود.

🔸قبلا گفته شده بود که اثر انگشت ممکن است از نوعی الگوی از قبل موجود، نحوه ارتباط سلول‌های پوست انگشت یا حتی از چروک شدن ساده پوست ناشی شود. برای این که بفهمند کدام یک از این ایده‌ ها درست است، هیدون (Headon) و تیمش از روش‌های مختلفی از جمله بررسی بافت موش و انسان در زیر میکروسکوپ، مشاهده بیان ژن تک سلولی ها با استفاده از توالی یابی RNA تک هسته، گروه‌ های در حال رشد سلول های روی پلیت کشت و مدل سازی کامپیوتری، استفاده کردند.

🔹جف راسموسن (Jeff Rasmussen)، زیست‌شناس تکوینی در دانشگاه واشنگتن که در این کار مشارکتی نداشت، به The Scientist می‌گوید یکی از چیزهایی که برای من قابل توجه بود، وسعت رویکردهای مختلفی بود که آن ها در مقاله استفاده می‌کردند. «همه انواع مختلف متودولوژی واقعا به آن ها کمک می‌کند تا گزارشی منسجم ارائه دهند.»

🔸این گزارش از لایه بیرونی بافت بدن به نام اپیتلیوم شروع می شود. تیم هیدون (Headon) در نهایت دریافتند که اثر انگشت بسیار شبیه به فولیکول‌های مو می باشد: هر دو به صورت دیسک‌ های کوچکی از سلول‌های روی اپیتلیوم شروع می‌شوند و در هر دو مورد، سلول‌ها ژن‌های مجموعه‌ای از پروتئین‌ها از جمله EDAR و WNT را روشن می‌کنند که به ترتیب با نحوه مهاجرت، تمایز و بلوغ سلول‌های اپیتلیال مرتبط هستند. با این حال، فولیکول‌های مو سلول‌ها را از لایه‌های زیر اپیتلیوم به کار می گیرند و یک لوله عمیق را تشکیل می‌دهند که در نهایت مو رشد می‌کند. تفاوت های جزئی در بیان ژن مانع از وقوع این مرحله به کار گیری در اثر انگشت می شود.

🔹به نظر می‌رسد که همین تفاوت‌ها در بیان ژن، الگوی تورینگ را به وجود می‌آورد که به نام ریاضی‌دان انگلیسی آلن تورینگ (Alan Turing)، که برای اولین بار وجود آن را فرض کرد، نام گذاری شد. در سال 1952، تورینگ پیشنهاد کرد که الگوهای بیولوژیکی طبیعی مانند نوارها یا لکه ها می توانند در حضور دو مولکول تشکیل شوند: یک فعال کننده با حرکت آهسته و یک بازدارنده با حرکت سریع. فعال‌کننده سه کار را انجام می‌دهد: 1- به سلول‌ها می‌گوید کاری انجام دهند، مثلا رنگدانه‌ های رنگی بسازند. 2- به سلول ها می گوید فعال کننده بیشتری بسازند و 3- به سلول ها می گوید که شروع به ساختن بازدارنده آن کنند. در همین حال، بازدارنده به سلول می‌گوید که تولید فعال‌کننده را کند کند (و در نتیجه، در نهایت، کمتر از خودش بسازد). این بدان معنی است که فعال کننده و بازدارنده همیشه به نسبت کلی با یکدیگر ساخته می شوند و کل سیستم می تواند حتی از یک نقطه شروع منتشر شود.

🔸مسلما تصویر کردن این فرآیند کمی سخت است، اما پس از مدتی، این الگوی فعال‌سازی و مهار می‌تواند بسته به اینکه چگونه اثر از نقطه شروع به بیرون موج می‌زند، به مجموعه‌ای از نوارها یا لکه‌ها منجر شود. در مطالعه جدید، محققان دریافتند که پروتئین‌ های WNT و EDAR به عنوان فعال‌کننده‌هایی عمل می‌کنند که برجستگی‌ هایی را در فرآیند تشکیل پوست ایجاد می‌کنند، در حالی که پروتئین‌ هایی به نام BMPs (که در پاسخ به WNT تولید می‌شوند) به عنوان بازدارنده عمل می‌کنند.
2024/10/02 12:35:45
Back to Top
HTML Embed Code: