Telegram Web Link
🔸گزارش تصویری جلسه هم اندیشی به مناسبت سی امین سالگرد درگذشت مهندس مهدی بازرگان

🔹کانون زندانیان سیاسی مسلمان قبل از انقلاب



📌در سی امین سالگرد عروج مهندس مهدی بازرگان، جمعی از زندانیان سیاسی قبل از انقلاب، برای گرامیداشت نام و یاد آن بزرگمرد، با حضور در نشستی در محل کانون زندانیان سیاسی قبل از انقلاب، از بیانات آقایان مهندس توسلی و ابوالفضل بازرگان بهره برده و ارزش های این پیشکسوت مبارزه و اندیشه ورزی را ارج نهادند.

📌در دهه بیست، درحالی که افکارعمومی شیفته مدرنیسم و دستاوردهای چشمگیر آن بود، مهندس مهدی بازرگان درکسوت استاد دانشگاه با همان زبان و منطق علمی به تبیین و دفاع از مبانی اسلامی پرداخت.

📌مبتکر تفکر وفاق در دوران معاصر مرحوم مهندس بازرگان بود. ایشان در سفر به فرانسه متوجه شدند دلیل پیشرفت اروپاییان همکاری جمعی است.

📌او با همه فاصله ای که با حاکمیت استبدادی داشت، هرزمان پای منافع مردم پیش می آمد، از تخصص و توان علمی اش دریغ نمی کرد و برای رفاه مردم پا به میدان می گذاشت، چنانکه برای راه اندازی شبکه آبرسانی به مردم تهران مسئولیت پذیرفت و اقدام کرد.

@bonyadbazargan
🔸گزارش خبری مراسم سی‌امین سالگرد درگذشت مهندس مهدی بازرگان در شیراز

 
📌جمعه ۲۸ دی ۱۴۰۳ مراسمی به مناسبت سی‌امین سالگرد درگذشت زنده‌یاد مهندس مهدی بازرگان با حضور جمعی از علاقمندان ایشان و تعدادی از اعضای نهضت آزادی ایران در شیراز برگزار شد. آقایان دکتر محمدمهدی جعفری و دکتر محسن آرمین در این جمع به سخنرانی و ارائه دیدگاه‌های خود پیرامون «بازرگان، وفاق ملی و احتیاج روز» پرداختند.
 
📌 دکتر جعفری بیان داشت: وفاق بدان معناست که افراد و گروه‌هایی در یک جامعه و در یک کشور با اندیشه و باورهای گوناگون برای رسیدن به هدفی که منافع ملی را تأمین می‌کنند، در روش و راهبرد به توافق می‌رسند. همه گروه‌ها و جناح‌ها در راه رسیدن به آن هدف، اختلافات را کنار می‌گذارند و با مدیرانی که به وسیله آراء عمومی یا روش دیگری کشور را اداره می‌کنند، همکاری صادقانه انجام می‌دهند و برای برداشتن مشکلات و موانع موجود، دست به دست هم می‌دهند و با همدلی و هماهنگی به سوی هدف مشترک و فراهم ساختن زمینه و شرایط مناسب به پیش می‌روند. هیچ ملتی و مردمی در هیچ زمانی بدون اینکه از منافع شخصی و جناحی گذشته باشند و برای رسیدن به منافع ملی با هم متحد شده باشند، به پیشرفت و توسعه دست نیافته‌اند.
 
📌دکتر جعفری یادآوری کرد که مهندس بازرگان از نخستین روزهای ورود به فعالیت‌های علمی و اجتماعی در دانشگاه و جامعه با اعتقاد و ایمان به وحدت و وفاق و همکاری دست‌جمعی تلاش کرد تا همه نیروها را در مسیری که در پیش داشت و به منظور بالا بردن آگاهی و خرد جمعی و فرهنگ اجتماعی با هم متحد کند و زمانی که پس از پیروزی انقلاب که مأمور شد دولت تشکیل دهد، افرادی از جناح‌های مختلف را که در رشته خود برای وزارتخانه مورد نظر، تخصص داشتند به کار دعوت کرد و بدین وسیله خواست در میان نیروهای موجود در روزهای نخست پس از پیروزی انقلاب، وفاق و وحدتی ایجاد کند و کشور انقلاب‌زده را به کشوری آرام و عادی و آماده بازسازی و ادامه توسعه و پیشرفت قبل از انقلاب بازگرداند. لیکن متأسفانه با کارشکنی افراد انحصارطلب و سهم‌خواه، این برنامه به جای وفاق، به نفاق و تفرقه تبدیل شد.
 
📌دکتر محسن آرمین نیز توضیح داد که: مهندس بازرگان از جمله معدود شخصیت‌هایی است که تاریخ معاصر ایران را از دوره مشروطه تا انقلاب ۱۳۵۷ و پس از آن به مفهوم واقعی کلمه زیسته است. او شخصیتی چند بعدی دارد: هم شخصیتی علمی است که با علم روز دنیا مثل فیزیک و ترمودینامیک کاملاً آشنا بود و هم یک چهره و رهبر سیاسی است که در بخش مهمی از دهه‌های ۳۰ و ۴۰ و ۵۰ و ۶۰ نقش مهمی ایفا کرد.
 
📌محسن آرمین تصریح کرد که به جنبه‌های مختلف شخصیت بازرگان پرداخته شده اما به گمان من، به شخصیت فکری و دستگاه و نظام فکری او کمتر توجه شده که در این سخنرانی می‌کوشم تا حدودی آن را تبیین کنم و نشان دهم که اساساً، فعالیت‌های فکری و سیاسی بازرگان، چه آبشخوری داشته و بر اساس چه اصولی بنا شده است؟ و پس از تشریح هر یک از این مبانی، به این پرسش اساسی پاسخ داد که:آن‌چه بازرگان به آن باور داشت و از اصول فکری او محسوب می‌شود، توافق ایجاد می‌کند یا تضاد؟
 
📌در پایان این نشست، مهندس محمدحسن گلرخیان، ضمن تقدیر از دست‌اندرکاران و حاضران در این مراسم، متنی را که به امضای ستاد مرکزی برگزاری مراسم سی‌امین سالگرد درگذشت مهندس مهدی بازرگان بود، قرائت کرد.
 
📌فایل صوتی و فیلم کامل این مراسم، متعاقباً و طی روزهای آینده در کانال تلگرام و دیگر رسانه‌های رسمی نهضت آزادی ایران منتشر خواهد شد.

📎متن کامل گزارش و تصاویر مراسم را در لینک زیر مشاهده فرمایید:
https://telegra.ph/NAI-01-19-3

@bonyadbazargan
Audio
🔸 سخنرانی دکتر مهوش علیزاده به مناسبت سی‌امین سالگرد درگذشت مهندس مهدی بازرگان در شیراز

🔹شنیداری



📌 من که خاطره‌ زیبای کتاب «راه طی شده» با کاغذ کاهی و جلد صورتی مایل به خاکیش در ذهنم به گونه‌ای زیبا حک شده است، چگونه سکوت کنم؟ و نپرسم که او چگونه و با چه دیدگاه ژرفی در سال ۱۳۳۶کتاب «عشق و پرستش» را در زندان لشکر زرهی دو نوشته است؟

📌و یا چگونه سوالم را مطرح نکنم و نپرسم که او با چه قوت قلبی و چه اراده‌ای در سال ۱۳۴۴ کتاب «ذره بی انتها» را در زندان قصر به رشته تحریر در آورده است؟

📌آری! او با نگاهی اعتقادی، مرامی پاک و بی‌آلایش و رفتاری محترمانه و مودبانه توانست ما را در داشتن اعتقاد به یکتایی خدا و رسالت جامعه‌ساز پیامبرانش استوار سازد.


@bonyadbazargan
Audio
🔸 سخنرانی دکتر محسن آرمین به مناسبت سی‌امین سالگرد درگذشت مهندس مهدی بازرگان در شیراز

🔹شنیداری


📌مرحوم مهندس بازرگان به لطف عمر طولانی که خداوند به او عطا کرده بود، از جمله معدود شخصیت‌هایی است که تاریخ معاصر ایران را از دوره مشروطه تا انقلاب ١٣۵٧ و پس از آن به مفهوم واقعی کلمه زیسته است.

📌او شخصیتی چند بعدی دارد: هم شخصیتی علمی است که با علم روز دنیا مثل فیزیک و ترمودینامیک کاملاً آشنا بود و هم یک چهره و رهبر سیاسی است که در بخش مهمی از دهه‌های ۳۰ و ۴۰ و ۵۰ و ۶۰ نقش مهمی ایفا کرد.

📌بازرگان یک روشنفکر دینی و نظریه‌پرداز در حوزه نواندیشی دینی و شخصیتی نهادساز است؛ بدین معنا که نهادها و موسسات متعددی را در عرصه‌های مختلف سیاسی و فرهنگی و علمی تاسیس کرده و یک مفسر قرآن است.

@bonyadbazargan
🔸تعویق در برگزاری مراسم سی‌امین سالگرد درگذشت مهندس بازرگان
 

بسمه تعالی

با تاسف اعلام می‌دارد که مراسم سی‌امین سالگرد درگذشت زنده‌یاد مهندس مهدی بازرگان که قرار بود با عنوان «بازرگان، وفاق ملی و احتیاج روز در ۴ بهمن ١۴٠٣ در کانون توحید تهران برگزار شود، بنا بر مشکلات ناشی از برخی موانع پیش‌بینی نشده در تاریخ یادشده برگزار نخواهد شد.

امید است که این مراسم هفته آینده برگزار شود. متعاقباً در این خصوص، اطلاع‌رسانی خواهد شد.
 
روابط عمومی
نهضت آزادی ایران
٢ بهمن ١۴٠٣

@bonyadbazargan
Audio
🔸 سخنرانی دکتر محمدمهدی جعفری به مناسبت سی‌امین سالگرد درگذشت مهندس مهدی بازرگان در شیراز

🔹شنیداری

📌وفاق بدان معناست که افراد و گروه‌ها در یک جامعه و کشور با اندیشه و باورهای گوناگون برای رسیدن به هدفی که منافع ملی را تأمین می‌کنند، در روش و راهبرد به توافق می‌رسند.

📌همه گروه‌ها و جناح‌ها در راه رسیدن به آن هدف، اختلافات را کنار می‌گذارند و با مدیرانی که به وسیله آراء عمومی یا روش دیگری کشور را اداره می‌کنند، همکاری صادقانه انجام می‌دهند و برای برداشتن مشکلات و موانع موجود، دست به دست هم می‌دهند و با همدلی و هماهنگی به سوی هدف مشترک و فراهم ساختن زمینه و شرایط مناسب به پیش می‌روند.

📌هیچ ملتی و مردمی در هیچ زمانی بدون اینکه از منافع شخصی و جناحی گذشته باشند و برای رسیدن به منافع ملی با هم متحد شده باشند، به پیشرفت و توسعه دست نیافته‌اند.

📌 بازرگان از نخستین روزهای ورود به فعالیت‌های علمی و اجتماعی در دانشگاه و جامعه با اعتقاد و ایمان به وحدت و وفاق و همکاری دست‌جمعی تلاش کرد تا همه نیروها را در مسیری که در پیش داشت و به منظور بالا بردن آگاهی و خرد جمعی و فرهنگ اجتماعی با هم متحد کند.

@bonyadbazargan
Audio
#گام_به_گام_با_بازرگان

پادکست شماره (16)


🔶 «احتیاج روز» از سری پادکست‌های گام به گام با بازرگان

🔷 برگرفته از مجموعه آثار (۸) مهندس مهدی بازرگان

✍️ تلخیص و صدا: دکتر علی ملک‌پور


بخشی از متن پادکست که برای اولین بار در سال ۱۳۳۶ منتشر شده است: «ما وقتی که نخواهیم و نتوانیم دور هم جمع شده، همکاری و همراهی نمائیم، نه مواهب طبیعی و درآمدهای ملی ما را خوشبخت خواهد کرد، نه از علم و فن بهره‌ای خواهیم گرفت و نه از هوش و بینائی؛ و نه حسن تشخیص‌های سیاسی رفع گرفتاری‌هایمان را خواهد کرد.»


@bonyadbazargan
🔸برگزاری مراسم سی‌امین سالگرد درگذشت مهندس مهدی بازرگان در قم

🔹گزارش خبری

@bonyadbazargan

به مناسبت سی‌امین سالگرد درگذشت مهندس بازرگان، جمعی از اعضا و علاقمندان ایشان در تاریخ ۵ بهمن ۱۴۰۳ در قم گردهم آمدند.

📌در ساعت ۱۰ صبح و در ابتدای این مراسم، جمعی از اعضا و علاقمندان بر سر مزار مهندس مهدی بازرگان حضور به هم رساندند و ضمن قرائت وصیتنامه اخلاقی آن زنده‌یاد و ذکر فاتحه، یاد و خاطره ایشان را گرامی داشتند، در پایان این بخش از مراسم، آقای دکتر محمدحسین بنی‌اسدی دبیرکل نهضت آزادی ایران به ایراد سخنانی پیرامون ضرورت تلاش برای تحقق وفاق ملی  با بهره‌گیری از الگوی رفتاری، روش و منش سیاسی و مبانی اندیشه سیاسی مهندس بازرگان پرداختند.

📌در ادامه، اعضا و علاقمندان نهضت آزادی ایران در بیت زنده‌یاد فقیه عالیقدر آیت‌الله منتظری حضور پیدا کردند. حجت‌الاسلام احمد منتظری و دکتر بنی‌اسدی با طرح خاطراتی از آن دو بزرگوار، به تبیین تلاش و پایمردی ایشان در مسیر حق‌طلبی پرداختند و همچنین به تضییقات و فشارهایی که به جهت نقد صریح و شجاعانه قدرت بر آیت‌الله منتظری و مهندس بازرگان وارد شد، اشاره کردند.

📌در این جلسه مطرح شد که لزوم جامه عمل پوشاندن به وفاق ملی در تراز راهبردی برای عبور از بحران‌های جاری کشور با تاکید بر وفاق بین حکومت و مردم، در راستای آرمان‌های اصیل انقلاب و مطالبات مشترک ملی و در ادامه راه زنده‌یادان آیت‌الله منتظری و مهندس بازرگان قرار دارد.

📌همچنین به مناسبت سالگرد درگذشت مهندس بازرگان و به همت مجمع محققین و مدرسین حوزه علمیه قم، مراسمی با عنوان "بازرگان وفاق ملی، احتیاج روز" برگزار شد که این مراسم مورد استقبال طیف‌های مختلف مردم قرار گرفت.

📌در این مراسم که با مدیریت دکتر محمدرضا یوسفی استاد دانشگاه و پژوهشگر دینی اجرا شد، آقایان  استاد احد رضایی عضو شورای مرکزی نهضت آزادی ایران،  دکتر محسن آرمین رییس دفتر سیاسی حزب توسعه ملی و نایب رییس جبهه اصلاحات ایران و آیت‌الله سید محمدعلی ایازی پژوهش‌گر دینی و عضو ارشد مجمع محققین و مدرسین به بیان دیدگاه‌ها و نظرات خود پیرامون آثار و تلاش‌های مهندس بازرگان در عرصه تحقق وفاق ملی پرداختند.

📌فایل کامل صوتی و تصویری سخنرانی‌های انجام شده در این مراسم، متعاقبا و طی روزهای آینده منتشر خواهد شد.

@bonyadbazargan

📎تصاویر مربوط به مراسم را در لینک زیر مشاهده فرمایید:
https://telegra.ph/NAI-01-25-2
🔸وفاق ملی تداوم راه مهندس بازرگان

🔹سخنرانی محمد توسلی در کانون زندانیان سیاسی مسلمان قبل از انقلاب به مناسبت سی‌امین سالگرد درگذشت مهندس مهدی بازرگان

@Nehzatazadiiran

📌مهندس بازرگان، دکتر سحابی و آیت الله طالقانی که تجربه انقلاب مشروطه را داشتند در شرایط پس از شهریور١٣٢٠ که فضای سیاسی باز شده بود دو عامل اصلی عقب ماندگی ایران را استبداد سیاسی٢۵٠٠ ساله و خرافات هزار ساله «استبداد دینی» می‌دانستند و برای عبور از این موانع به استناد آموزه قرآنی (إِنَّ اللَّهَ لَا يُغَيِّرُ مَا بِقَوْمٍ حَتَّى يُغَيِّرُوا مَا بِأَنْفُسِهِمْ) تحول انسان محور در جامعه را از طریق فعالیت‌های فرهنگی و اجتماعی تا پایان عمر پیگیری کردند.

📌آقای خمینی سال ١٣۵٧ در نوفل‌لوشاتو همان مطالبات تاریخی ملت ایران در انقلاب مشروطه را برای نظام جمهوری اسلامی بیان کردند و به همین دلیل مردم ایشان را به عنوان رهبر انقلاب انتخاب کردند و در ١٢ فروردین ١٣۵٨ که هنوز قانون اساسی آن مشخص نبود بیش از ٩٨ درصد با چنین چشم اندازی به جمهوری اسلامی رأی دادند.

📌بعد از انقلاب به رغم توصیه آیت‌الله طالقانی مهندس بازرگان با توجه به این واقعیت که شخص دیگری با توجه به ضوابط شورای انقلاب نمی‌توانست مسئولیت دوران گذار را بپذیرد در راستای منافع ملی این مسئولیت خطیر را پذیرفتند..

📌 مهندس بازرگان در سال ۱۳۶۲ کتاب انقلاب ایران در دو حرکت را می نویسند و در آن توضیح می دهد که قبل از انقلاب «همه باهم» بودیم و انقلاب پیروز شد، اما پس از انقلاب «همه با من» شد، چنین شرایطی را شاهد هستیم.

📌محور اصلی حدود ٢٠٠ اثر مهندس بازرگان در ١۶ سال پس از انقلاب آگاهی بخشی بر اساس آموزه های قرانی و تجربه بشری و نشان دادن ریشه اصلی مشکلات یعنی «استبداد دینی» و ضرورت جدایی نهاد دین از حکومت است.

📌نهضت آزادی ایران پس از خرداد ١٣۶٠ برای آگاهی بخشی در جامعه همواره در انتخابات حضور داشته و متناسب با شرایط، با استفاده از رأی اعتراضی؛ «رأی به شخص خاص»، «رأی سفید» و یا «رأی ندادن»، عمل کرده است. به طور مثال در انتخابات سال ١٣۶٨ به قانون اساسی جدید رأی نداد، در سال ١٣٧۶ رأی به آقای خاتمی و در سال‌های ۱۳۹۲ و ۱۳۹۶ رأی به آقای روحانی اعتراضی بود.

📌بعد از انتخابات سال ۱۳۹۶ با توچه به شرایط حاکمیت راهبرد"اصلاحات جامعه محور" مجددا مطرح و پیگیری شد و پیامد آن عدم شرکت قابل توجه مردم در انتخابات سال های ١٣٩٨، ١۴٠٠ و نهایتا ١۴٠٢ و تسلیم حاکمیت در انتخابات ریاست جمهوری ١۴٠٣ و انتخاب آقای دکتر پزشکیان در مرحله دوم با حضور حدود پنجاه درصد مردم در انتخابات با توجه به برنامه های ارایه شده از جمله «وفاق ملی» بود.

📌با توجه به بحران‌های جاری کشور و عدم انسجام دولت منتخب و سایر نهادهای حاکمیت استفاده از فرصت دولت آقای پزشکیان برای تبیین و پیگیری وفاق ملی در راستای راهبرد اصلاحات جامعه محور که از شهریور ١٣٢٠ مورد توجه مهندس بازرگان و همراهان ایشان نیز بوده امروز باید مورد توجه قرار گیرد.

📌در جامعه متکثر کنونی که بیش از ٨٠ درصد جامعه ناراضی هستند و به ریشه مشکلات چهاردهه گذشته آگاهی پیدا کرده‌اند و شرایط بحرانی در عرصه‌های داخلی و روابط بین‌الملل تنها راهکار برای عبور از شرایط کنونی وفاق حول مطالبات مشترک ملی است تا جامعه با توانمندی لازم به ویژه با استفاده از فرصت پیش آمده بتواند فرایند گذار به دموکرسی و عبور از بحران‌های جاری کشور را در راستای منافع ملی و بصورت خشونت پرهیز طی کند.

@Nehzatazadiiran

📎فایل صوتی مراسم را در لینک زیر بشنوید
🔸مبتکر تفکر وفاق در دوران معاصر مرحوم مهندس بازرگان بود

🔹سخنرانی ابوالفضل بازرگان در کانون زندانیان سیاسی مسلمان قبل از انقلاب به مناسبت سی‌امین سالگرد درگذشت مهندس مهدی بازرگان

@Nehzatazadiiran

📌مبتکر تفکر وفاق در دوران معاصر مرحوم مهندس بازرگان بود. ایشان در سفر به فرانسه متوجه شدند دلیل پیشرفت اروپاییان همکاری جمعی است.

📌نهاد هایی که مرحوم مهندس بازرگان ایجاد کردند، مانند انجمن های اسلامی، انتشارات قلم، نهضت آزادی ایران و... همه در راستای ایجاد حس کار گروهی بود.

📌وظیفه ما فعالین سیاسی همین است که وفاق را به سطح جامعه بیاوریم. جامعه مدنی تقویت شود و ما به سیستم دولت - ملت برسیم.

📌باید اختلافات را کنار گذاشته و بر روی مشترکات کار کنیم.

📌بخشی از وفاق به ملت و بخشی از آن به دولت بر میگردد‌. همین مسئله که دولت فعالیت نهضت آزادی ایران را به علت نداشتن پروانه محدود میکند باید کنار گذاشته شود.

@Nehzatazadiiran

📎فایل صوتی مراسم را در لینک زیر بشنوید
🔸ندای "توسعه ملّی" در هنگامه‌ی خواست تحقّق"جامعه‌ی بی طبقه"

🔹به مناسبت سی‌امین سالگرد درگذشت مهندس مهدی بازرگان

🔷امین احمدی-نشریه ایران فردا


📌"توسعه"، "آرمانخواهی" و "واقعیت اجتماعی" همواره با ارتباط مفهومی با یکدیگر در ادبیات توسعه- با واژگان گوناگون- طرح شده اند؛ آرمانها، سپهر فکری برنامه ¬های نخبگان فکری و کارگزاران اجرایی برای آبادانی و پیشرفت یک جامعه را تعیّن می بخشند و واقعیت اجتماعی- متبلّور در فرماسیون های اجتماعی-اقتصادی هر ساخت اجتماعی- همواره در گوش برنامه ریزان توسعه، بانگ هشدار وجود صخره های ستبرِ مانع برای تحول و تغییر را به صدا در میاورند.

📌در این میان صف کشی و تقابل دو طیف "آرمانخواه" و "واقع گرا" در حقیقت نسبت دو گرایش به تحقق "شعارها" و "ایده آل " ها، با توجه به تفاوت ها در تعریف و تبیین "زمان"، "عمق" و " چگونگی استراتژی گذار" از وضعیت موجود به وضعیت موعود است زیرا فرد و گروه واقع گرای حاضر در جبهه خواستاران "اصلاح" امور نیز در پی تحقق ایده و طرحی برای تغییر جامعه خویش است پس، صفت آرمانخواه نه در معنای حقیقی کلمه که در معنای اصطلاحی ادبیات سیاسی ایران، در کنایه و شارح افراد و گروه های چپِ انقلابی و یا ایده آلیست رمانتیک در روزگار ما به کار می رود.

📌سرنوشت "بازرگان" در اداره اجرایی ایرانِ ملتهب بعد انقلاب ۵۷ و رویارویی انقلابیون آرمانخواه و "فولکس واگن" و "لاکپشتِ" انقلاب(صفاتی که بازرگان برای روش و بینش اجرایی خود می پسندید)، با نگاهی مجدد نه تقابل "خرد" و "جنون" و یا "محافظه کاری" و "عدالتخواهی" بلکه بیشتر تفاوت در راهبرد "تغییر" بود.این مهم نیازمند بررسی و تحلیل عمیق تر است.

📌بازرگان را با صفتهای "دگم مذهبی"، "فِناتیک"، "ذبح کننده علم در پای مذهب"، "لیبرال" و یا "پدر روشنفکری دینی" نواخته! و تقبیح و تجلیل کرده اند و از سویی موافقان سلک سیاسی- فکری او در سالهای اخیر اندیشه سیاسی-اجتماعی اَش را -برخلاف رای مشهور که لیبرال سرمایه داری دانسته شده است- "سوسیال دموکراسی" (البته در معنای قرن بیستمی کلمه) تعریف کرده اند(ر.ک بازرگان؛ لیبرال دموکرات یا سوسیال دموکرات؟ از مهدی معتمدی مهر،۳۰ دی ۱۳۹۶ در سایت "تاریخ ایرانی")

📌اما نوشتار حاضر ضمن آگاهی به آنچه در کارنامه فکری و سیاسی بازرگان مورد نقد و هجو و یا تجلیل قرار گرفته است، بر این فرضیه استوار است که بازرگان هر چه بود،در هنگامه مسئولیت نخست وزیری دولّت موقت در تقابل و چالش با نیروهای انقلابی-از همه طیف های گوناگون- سخن از امری غریب نمی گفت و در این زمان بعد گذشت چهل و اندی سال، دغدغه های او می تواند مورد پذیرش حتی چپ مارکسیست واقع گرا شود یعنی اگر تحلیل تاریخی-اجتماعی، مبتنی بر شرایط عینی یک جامعه با ویژگیهای ایران ۱۳۵۷ برآمده از یک انقلاب سیاسی باشد.


📎متن کامل یادداشت را در لینک زیر مطالعه فرمایید:
https://telegra.ph/NAI-01-26-2


@bonyadbazargan
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
🔸 سخنرانی دکتر مهوش علیزاده به مناسبت سی‌امین سالگرد درگذشت مهندس مهدی بازرگان در شیراز



📌 من که خاطره‌ زیبای کتاب «راه طی شده» با کاغذ کاهی و جلد صورتی مایل به خاکیش در ذهنم به گونه‌ای زیبا حک شده است، چگونه سکوت کنم؟ و نپرسم که او چگونه و با چه دیدگاه ژرفی در سال ۱۳۳۶کتاب «عشق و پرستش» را در زندان لشکر زرهی دو نوشته است؟

📌و یا چگونه سوالم را مطرح نکنم و نپرسم که او با چه قوت قلبی و چه اراده‌ای در سال ۱۳۴۴ کتاب «ذره بی انتها» را در زندان قصر به رشته تحریر در آورده است؟

📌آری! او با نگاهی اعتقادی، مرامی پاک و بی‌آلایش و رفتاری محترمانه و مودبانه توانست ما را در داشتن اعتقاد به یکتایی خدا و رسالت جامعه‌ساز پیامبرانش استوار سازد.

@bonyadbazargan
🔸برگزاری مراسم سی‌امین سالگرد درگذشت مهندس مهدی بازرگان در تبریز

🔹جمعه پنجم بهمن ١۴٠٣


📌اگر پیوسته ملت ایران در ظلم و عذاب غوطه ور است اگر از آسایش و امنیت قضایی محرومیم اگر اتحاد و اتفاق و همکاری سرنمیگیرد اگر مملکت از نعمت ثبات و اطمینان و استمرار بی بهره است اگر کشور دائما در معرض مهاجمین بی رحم و استعمار بیگانگان بوده و هست و اگر عزت و شخصیت از افراد ما بدور افتاده است اگر فساد و فحشا و آلودگی و نادرستی ها رواج یافته است اگر امیدی به اصلاح و نجات نیست تماما برای اینست که خدا به حقیقت و واقعیت درکشور ما پرستیده نمیشود.

📌 مهندس بازرگان یک شخصیت برجسته اخلاقی در میان متفکران و روشنفکران دینی است. اگر بخواهیم بر اساس نشانه‌ها برجستگی‌های اخلاقی مهندس بازرگان را بگوییم بر اساس فهم خودم برجسته‌ترین ویژگی اخلاقی ایشان جرات تغییر بود مرحوم بازرگان اول با قاطعیت و صراحت مدافع در هم تنیدگی دین و سیاست بود ولی با آن زمینه و عقبه در سال ۷۱ اندیشه جدایی نهاد دین از سیاست را با صدای رسا فریاد زد. شاید خیلی‌ها در طول زمان در حوزه علوم انسانی در دیدگاه‌های خود دچار تغییراتی شده باشند که جرات اظهار آن در وسعت اخلاقی هر کسی نمی‌گنجد.
@bonyadbazargan


📎متن کامل گزارش را در لینک زیر مطالعه فرمایید:
https://telegra.ph/NAI-01-27-2
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
🔸 سخنرانی دکتر محمدمهدی جعفری به مناسبت سی‌امین سالگرد درگذشت مهندس مهدی بازرگان در شیراز



📌وفاق بدان معناست که افراد و گروه‌ها در یک جامعه و کشور با اندیشه و باورهای گوناگون برای رسیدن به هدفی که منافع ملی را تأمین می‌کنند، در روش و راهبرد به توافق می‌رسند.

📌همه گروه‌ها و جناح‌ها در راه رسیدن به آن هدف، اختلافات را کنار می‌گذارند و با مدیرانی که به وسیله آراء عمومی یا روش دیگری کشور را اداره می‌کنند، همکاری صادقانه انجام می‌دهند و برای برداشتن مشکلات و موانع موجود، دست به دست هم می‌دهند و با همدلی و هماهنگی به سوی هدف مشترک و فراهم ساختن زمینه و شرایط مناسب به پیش می‌روند.

📌 بازرگان از نخستین روزهای ورود به فعالیت‌های علمی و اجتماعی در دانشگاه و جامعه با اعتقاد و ایمان به وحدت و وفاق و همکاری دست‌جمعی تلاش کرد تا همه نیروها را در مسیری که در پیش داشت و به منظور بالا بردن آگاهی و خرد جمعی و فرهنگ اجتماعی با هم متحد کند.


@bonyadbazargan
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
🔸 سخنرانی دکتر محسن آرمین به مناسبت سی‌امین سالگرد درگذشت مهندس مهدی بازرگان در شیراز

🔹بخش اول



📌مرحوم مهندس بازرگان به لطف عمر طولانی که خداوند به او عطا کرده بود، از جمله معدود شخصیت‌هایی است که تاریخ معاصر ایران را از دوره مشروطه تا انقلاب ١٣۵٧ و پس از آن به مفهوم واقعی کلمه زیسته است.

@bonyadbazargan
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
🔸 سخنرانی دکتر محسن آرمین به مناسبت سی‌امین سالگرد درگذشت مهندس مهدی بازرگان در شیراز

🔹بخش دوم



📌او شخصیتی چند بعدی دارد: هم شخصیتی علمی است که با علم روز دنیا مثل فیزیک و ترمودینامیک کاملاً آشنا بود و هم یک چهره و رهبر سیاسی است که در بخش مهمی از دهه‌های ۳۰ و ۴۰ و ۵۰ و ۶۰ نقش مهمی ایفا کرد.

🔸 سخنرانی دکتر محسن آرمین به مناسبت سی‌امین سالگرد درگذشت مهندس مهدی بازرگان در شیراز

🔹بخش دوم

@Nehzatazadiiran

📌او شخصیتی چند بعدی دارد: هم شخصیتی علمی است که با علم روز دنیا مثل فیزیک و ترمودینامیک کاملاً آشنا بود و هم یک چهره و رهبر سیاسی است که در بخش مهمی از دهه‌های ۳۰ و ۴۰ و ۵۰ و ۶۰ نقش مهمی ایفا کرد.

@bonyadbazargan
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
🔸 سخنرانی دکتر محسن آرمین به مناسبت سی‌امین سالگرد درگذشت مهندس مهدی بازرگان در شیراز

🔹بخش سوم



📌بازرگان یک روشنفکر دینی و نظریه‌پرداز در حوزه نواندیشی دینی و شخصیتی نهادساز است؛ بدین معنا که نهادها و موسسات متعددی را در عرصه‌های مختلف سیاسی و فرهنگی و علمی تاسیس کرده و یک مفسر قرآن است.


@bonyadbazargan
🔸جناب پزشکیان: آیا مقامات حکومتی در قبال مخالفت با نشست‌های سیاسی، نمی‌بایستی پاسخگو باشند؟

🔹نامۀ سرگشادۀ صادق زیباکلام به رئیس جمهور

🔹هشتم بهمن ١۴٠٣

@Nehzatazadiiran

جناب آقای دکتر مسعود پزشکیان
ریاست محترم جمهوری اسلامی ایران

با سلام و تحیات

به استحضار میرساند که شماری از ملی - مذهبی‌های زنجان بمناسبت سالگرد فوت مرحوم مهندس بازرگان می‌خواستند نشستی برگزار نمایند. از بنده هم دعوت کردند که با افتخار پذیرفتم. اما متأسفانه مسئولین استان با برگزاری آن نشست مخالفت می‌نمایند.

جناب پزشکیان، من بعید میدانم مسئولین محترم استان زنجان آگاهی چندانی از تاریخ انقلاب اسلامی و جایگاه آن مرحوم داشته باشند. مهندس بازرگان، اسوۀ دیانت، تقوا، صداقت، پاکدستی، وطن‌پرستی، مدارا و احترام به مخالف بود. هر چه از انقلاب جلوتر آمده‌ایم، درستی انتقادات آن مرحوم از راه و روش‌های تند و انقلابی که همه برای آنها در سالهای نخست انقلاب سر و دست می‌شکستند، عیان‌تر شده.

آن مرحوم با اعدام‌های ابتدای انقلاب مخالف بود؛ با دشمنی با غرب و آمریکا مخالف بود؛ با اشغال سفارت آمریکا مخالفت کرد و از نخست‌وزیری استعفا داد؛ با ادامۀ جنگ بعد از فتح خرمشهر مخالف بود؛ با قلع و قمع احزاب، مطبوعات و منتقدین مخالف بود و ایضاً با بسیاری از شعارها و سیاست‌های دیگر انقلابی.

مخالفتش با سیاست‌های انقلابی باعث گردید علیرغم آنکه یک عمر برای اسلام زحمت کشیده و شریعت را به دانشگاه آورده و صدها دانشجو و تحصیل‌کردۀ مسلمان تربیت کرده و سال‌ها در راه مبارزه با استبداد، زندان و تبعید شده بود، دست آخر انقلابیون در نماز جمعه با شعار «مرگ بر بازرگان، پیر خرفت ایران»، از یک عمر خدمات وی آنگونه تجلیل کردند.

جناب پزشکیان، عرض بنده چیز دیگری است. برگزاری نشستی با یکی دو سخنرانی برای بازرگان با شرکت یک‌صد، یا حداکثر ۲۰۰ نفر در یک سالن، مگر چه خطر و تهدید امنیتی برای شهر زنجان می‌توانست ایجاد نماید که مسئولین مخالفت کردند؟

بعید بنظر می رسد که مسئلۀ مسئولین واقعاً ملاحظات امنیتی بوده باشد. «امنیت»، بهانۀشان بوده برای پنهان ساختن تعصبات و تنگ‌نظری‌های سیاسی‌شان. که آن وقت این پرسش مطرح می‌شود که آیا در مملکت، قانون نبایستی حاکم باشد؟ آیا مأمورین حکومتی مجاز هستند به سلیقۀ خودشان هر تصمیمی که می‌خواهند، بگیرند؟ آیا پاسخگویی در قبال تصمیمات‌شان نمی‌بایستی وجود داشته باشد؟ آیا به هیچ مقام بالاتر و نهاد دیگر نمی‌بایستی مسئولین استانداری زنجان پاسخگو باشند؟ آیا با تندروها هم جرأت می‌کنند اینگونه برخورد نمایند؟

ایام به‌کام باد
صادق زیباکلام

@Nehzatazadiiran
🔸«در رثای مهندس بازرگان(ره)»

🔹فتح الله امی (عضو شورای مرکزی انجمن اسلامی مدرسین دانشگاه‌ها)



سی‌ام دیماه یاد آور ارتحال دانشمند گرانقدر مرحوم مهندس مهدی بازرگان اولین نخست وزیر بدون شاه و بدون ریس‌جمهور ایران عزیز است.

قبلا از ملاقات‌های حضوری با این مرد بزرگ ایران زمین، از طریق مطالعه تالیفات او مثل راه طی شده، خانه مردم، ذره بی‌انتها، شناخت وحی، اسلام مکتب ایده آل، پراگماتیسم در اسلام، مادیگری و خداشناسی، امام و زمان، کار در اسلام، عید قربان، مطهرات در اسلام، پیروزی حتمی و…آشنایی و ارادت ویژه داشتم.

اولین ملاقات در دفتر شرکت یاد (یازده استاد دانشگاه که به‌علت حمایت از مرحوم مصدق بعد از کودتا ۲۸مرداد از دانشگاه تهران اخراج شدند) پس از بازگشت اینجانب از مراسم تدفین مرحوم علی شریعتی در زینبه شام انجام شد که ایشان بسیار مشتاق شنیدن وقایع آن سفر بودند و از فعالیت مرحوم شهید چمران(ره)در لبنان بسیار سوال کردند که همه حکایات آن سفر پر ماجرا را برای ایشان شرح دادم همچنین ملاقات با آقا مصطفی خمینی(ره) که بطور تصادفی در این سفر  رخ داد.

از آن جا که در دوره دانشجویی پاتوق ما در انتشارات بعثت، دفتر مرحوم فخرالدین حجازی (ره)بود، مردان بزرگی مثل مرحوم طالقانی، مرحوم شریعتی و مرحوم بازرگان را در آن دفتر ملاقات میکردیم. در آن زمان مهندس بازرگان مشغول تالیف «کتاب سیر تحول آیات قرآن» بود و از آقای حجازی(ره)همکاری یک دانشجوی مهندسی را در خواست کرده بود که در رسم گراف‌های این کتاب او را یاری کند، قرعه فال به نام اینجانب افتاد و تماس من با ایشان به حداقل هفته‌ای یک بار افزایش یافت و لذا خاطرات زیادی در گفتمان دو جانبه و خصوصی بسیار رخ داد که در ذیل به بعضی از آنها اشاره خواهم داشت:

۱- آن زمان که دانشجوی کارشناسی در دانشگاه علم و صنعت بودم و غرق در مبارزات سیاسی و عاشق مبارزات مسلحانه علیه رژیم لذا به سازمان‌های مبارز مسلح بسیار علاقمند و احترام می‌گذاشتیم، شنیده بودم که مهندس بازرگان با مبارزه مسلحانه مخالف است و شایعه بود که محمد حنیف‌نژاد گفته مهندس پیر شده و خرفت شده!

در فرصت مناسب از ایشان این موضوع را پرسیدم، توضیح مشروحی داد که اولا به فتوا همه مراجع به استناد روایت از پیامبر(ص) ترور در اسلام حرام است، ثانیا  با چند اسلحه سبک نمی‌توان با رژیم تا دندان مسلح مبارزه کرد و این موضوع را در زندان هم به آنها گفتم ولی متقاعد نشدند!

۲- در مورد شیوه مبارزه دکتر شریعتی سوال کردم، پاسخ داد در جلسه‌ای با حضور روشنفکران دینی که آیت الله طالقانی و شهید مطهری و شهید مفتح حضور داشتند به ایشان گفته شد با تخریب روحانیت ، پل بین دانشگاه و مسجد را تخریب نکنید!

۳- ایشان معتقد بود شیوه مبارزه آیت‌الله خمینی روش درستی است که مبتنی بر آگاه کردن مردم از مفاسد رژیم است.

هزاران درس دیگر از این استاد علم و عمل آموختم که چراغ راه ما در زندگی  شد که مهمترین آن پاسخ منفی اینجانب به دوبار دعوت سازمان مجاهدین برای عضویت در سازمان بود که مارا از این تشکیلات فاسد و فاسق نجات داد.

در رثای این بزرگ مرد ایران زمین اشعاری از مرحوم علامه طباطبایی ارایه میشود:

چه دارد جهان جز دل و مهر یار
مگر توده هایی ز پندارها
ولی راد مردان و وارستگان
نیازند هرگز به مردارها

@bonyadbazargan
2025/04/06 07:55:14
Back to Top
HTML Embed Code: