Telegram Web Link
🔵🔴تیولداری و حامی پروری

محسن جلال پور

🔹احتمالا مسعود پزشکیان در فاصله زمانی انتخابات تا تشکیل کابینه، با رفتارهای رقت‌انگیزی برای تقسیم پست‌های سیاسی و اقتصادی مواجه شده است. خودتان را جای رئیس‌جمهور جدید بگذارید که از صبح تا شب باید پاسخ افراد مختلفی را بدهد که سعی می‌کنند نوچه‌های سیاسی و اقتصادی خود را به دولت جدید تحمیل کنند. ما در دفتر آقای پزشکیان حضور نداریم اما می‌توانیم حدس بزنیم که حجم تلفن‌ها و قرار ملاقات‌ها برای گرفتن پست‌های سیاسی یا مدیریت‌های اقتصادی چقدر زیاد است.

🔹 با این وجود رئیس‌جمهور اخیرا گفته: «در دولت چهاردهم هیچ خیانتی بالاتر از سپردن کار به افراد کارنابلد نیست». این اظهارات نشان‌دهنده تمایل و علاقه ایشان به استخدام نیروهای متخصص در دولت چهاردهم است اما این علاقه و تمایل، بدون کنار کشیدن دولت از بنگاه‌داری، لزوما منجر به اصلاح و بهبود نظام اداری نمی‌شود.

🔹 مسأله اصلی، سیطره دولت بر همه امور است. این سیطره به حدی است که تقریبا هیچ وزارت‌خانه‌ای نیست که بنگاه اقتصادی نداشته باشد. حتی وزارت‌خانه‌هایی نظیر آموزش و پرورش، دفاع و بهداشت و درمان هم به اشکال مختلف درگیر بنگاهداری هستند. البته مشخص است که وزرای اقتصادی تعداد بیشتری بنگاه در اختیار دارند. گردش مالی این بنگاه‌ها معمولا قابل توجه است و به تبع آن، تعیین اعضای هیات‌مدیره و مدیر برای این بنگاه‌ها، چالشی شیرین برای وزرای کابینه محسوب می‌شود. عزل و نصب‌ها هم قطعا خالی از حاشیه نیست. چه آنکه احتمال دارد برای تنظیم روابط سیاسی، مدیری لایق جای خود را به نوچه‌های سیاسی بدهد و همین طور ممکن است نقل و انتقال منابع بنگاه‌ها از بانکی به بانک دیگر، جذابیت‌های گوناگون مالی و سیاسی داشته باشد. نتیجه‌ این روش مدیریت، تهی شدن بنگاه‌ها از سرمایه‌های مادی و انسانی و غرق شدن بیشتر آنها در باتلاق سوء‌مدیریت و ناکارآمدی است.

🔹 پس این‌جا ما با دو پدیده مواجهیم؛ پدیده اول «تیولداری مدرن» است و پدیده دوم «حامی‌پروروی و نوچه‌داری».
تیولداری نتیجه حامی‌پروری است و حامی‌پروری با تیولداری تقویت می‌شود و پایدار می‌ماند. ممکن است بگویید تیولداری یک روش قدیمی و منسوخ است که با شکل‌گیری دولت‌ مدرن در کشور ما از بین رفته اما در سال‌های گذشته مصداق‌های واضحی از تیولداری در نظام اداری مشاهده شده که حاکی از احیای تیولداری به روش‌های جدیدتر است. اما سوال این است که تیولداری در قدیم چگونه کار می‌کرد و امروز به چه شکلی تغییر یافته است؟

🔹در گذشته تیول‌داران افرادی مورد عنایت شاهان بودند که از طرف شاه اختیار کامل منطقه یا سرزمینی را در دست می‌گرفتند. این تفویض به مفهوم واگذاری اختیار جان و مال رعایای این مناطق نیز بود. تیول‌داران در برابر لطف شاه می‌پذیرفتند بخشی از باج و خراج دریافتی خود را به دربار بپردازند. تیولداری در حال حاضر شکلی مدرن به خود گرفته و در حوزه‌های سیاسی و اقتصادی گسترش پیدا کرده است. تیول‌داری سیاسی به وضعیتی گفته می‌شود که در آن، گروه اندکی قدرت را در دست دارند و معادلات سیاسی را تعیین می‌کنند. این افراد به خاطر نفع خود حاضر هستند به هزینه جامعه هر سیاستی را پیاده کنند.  تیول‌داری اقتصادی نیز به وضعیتی گفته می‌شود که در آن، اقتصاد در گرو سیاستمداران و شرکای اقتصادی آنها قرار گیرد و مدیران این بنگاه‌های دولتی که امتیاز مدیریت این بنگاه‌ها را از سوی سیاستمداران دریافت می‌کنند، تعهد و مسوولیتی برای حفظ سرمایه‌های مادی و انسانی بنگاه ندارند و حرف‌شنوی آنها درباره ترکیب هیات مدیره و مدیران زیرمجموعه و همچنین پروژه‌های مربوطه، به معیار اصلی فعالیت‌هایشان تبدیل می‌شود.

🔹حامی‌پروروی هم به معنی امتیازدهی به خواص و مقربین برای حفظ یا گسترش قدرت است که در حکومت‌های سلطانی در بالاترین حد ممکن قرار داشته و در ساختارهای مبتنی بر رأی نیز شکل و شمایل جدیدی پیدا کرده است. پدیده‌ای که به‌طور مشخص با کشف نفت به توزیع رانت از سوی حکومت به قصد خرید رضایت در ازای نادیده گرفتن برخی حقوق شهروندی و در مواردی حاکمیت قانون تبدیل شد.

🔹به طور خلاصه می‌توان گفت؛ سیاستمداران بنگاه‌ها را به شکل تیول خود می‌بینند و مدیریت آن را به شرکای سیاسی یا اقتصادی خود می‌بخشند. مدیری که این‌گونه روی کار آمده، از فرصت کوتاه حضور در دولت بیشترین بهره را می‌برد و به سازمان‌های زیرمجموعه‌اش به مثابه فرصتی برای به‌دست آوردن رانت می‌نگرد و همین‌طور یک بازیگر اقتصادی هم به جای اینکه برای کسب منافع بیشتر تلاش کند، با نیروی سیاسی و حلقه قدرت متحد می‌شود تا از این طریق رانت به‌دست ‌آورد. در چنین فضایی هیچ کس راضی به اصلاح ساختار اقتصاد نیست و ذی‌نفعان حامی‌پرور نمی‌گذارند دولت حتی یک گام مثبت برای گذار از شرایط موجود بردارد.

T.me/bestdiplomacy
🔵🔴 ضیایی بیگدلی، استاد تمام حقوق: ایران درخواست کرد که عضو غیر دائم شورای امنیت باشد؛ یک رای آورد؛ این یک انزوای سیاسی به معنی عام کلمه است

👈  آقای پزشکیان صحبت از بازگشت به برجام کردند؛ قانون راهبردی چنین بازگشتی را نمی‌دهد...

محمدرضا ضیایی بیگدلی استاد تمام در رشته حقوق طی یک سخنرانی گفت: دولت جمهوری اسلامی درخواست کرد که عضو غیر دائم شورای امنیت باشد. مجمع عمومی باید تصویب کند و می‌دانید فقط یک رای آورد، از ۱۹۵ کشور عضو، یک رای آورد. من فکر کنم آن یک رای را هم خودش به خودش داد. یعنی گروه آسیایی آفریقایی که قرار بود از بینشان یک عضو غیر دائم انتخاب شود، ایران خودش را نامزد کرد؛ بدون اینکه قبلاً لابی کند! دیپلماسی سازمانی یعنی اینکه مشورت کند، قبلاً رایزنی کند؛ قبل از اینکه در جلسه علنی مجمع رای‌ها خوانده شود. کشور غنا با ۱۸۵ رای آورد و شد عضو غیر دائم شورای امنیت و این عجیب‌تر اینکه دولت‌هایی که در واقع ادعاهای نزدیکی و دوستی با ما می‌کردند، حتی یکی از آن‌ها به نفع ایران رای نداد. در واقع این یک انزوای سیاسی به معنی عام کلمه است./ جماران

https://www.jamaran.news/fa
/tiny/news-1641324

@bestdiplomacy
🔵🔴امسال هم خبری از «زمستان سخت» نیست/ ۹۰ درصدِ ذخایر گاز اروپا پیش از موعد مقرر پُر شد

🔹کمیسیون اروپا اعلام کرد که ذخایر اتحادیه اروپا دو ماه پیش از موعد مقرر یعنی اول نوامبر، ۹۰ درصد پر شده‌اند و این به نشانه «آمادگی اروپا برای زمستان» است. این در حالی است که در هفته‌های اخیر قیمت گاز به علت بالا رفتن مخاطرات ژئوپولیتیک افزایش یافته است.
🔹بنابر اعلام انجمن زیرساخت‌های گاز اروپا (GIE) ذخایر گاز اروپا در حال حاضر به طور میانگین ۹۰.۲۹ درصد و با حجم تقریبی ۹۲ میلیارد متر مکعب پر شده‌اند. البته این میزان برای فرانسه، ۸۶.۶۹ درصد است.
🔹در پی تهاجم نظامی روسیه به اوکراین در فوریه ۲۰۲۲ و کاهش شدید گاز توزیع شده از جانب مسکو، اعضای اتحادیه اروپا در ژوئن همان سال با تصویب چارچوب قانونی ملزم شدند که همه ساله ذخایر گازی خود را تا پیش از اول نوامبر ۹۰ درصد پر کنند. این اقدام با هدف تقویت استقلال در تامین انرژی و کاهش وابستگی آن‌ها به روسیه صورت گرفت./جهان فوری

@bestdiplomacy
🔵🔴آیا زندان پاریس، توان نگهداری "پاول دوروف" را در خود دارد؟

مالک رضایی

پاول دوروف،‌ نابغه چند ملیتی روس تبار، که با گذشت ۱۰ سال از راه اندازی پیام رسان تلگرام، اکنون بالغ بر یک میلیارد کاربر را در سطح جهان در چرخش پیامهای خود دارد، سه روز پیش، در یکی از فرودگاه‌های پاریس، توسط پلیس فرانسه دستگیر و روانه ی زندان شد .‌
اتهام او عدم  همکاری وی با سیستم قضایی فرانسه، عنوان شده است.
اما آیا این تمام ماجراست؟

به رغم دارا بودن تابعیت فرانسوی دوروف،  به نظر می رسد که حاکمیت ملی فرانسه با این اقدام به رویارویی با یک پدیده ی فراملی و فراحاکمیتی رفته است.

در حالیکه "دوروف" مدعیست که چیزی برای پنهان کردن ندارد. دولت فرانسه او را با اتهاماتی از قبیل قاچاق مواد مخدر، پولشویی و به نمایش گذاشتن تصاویر مستهجن و ..در تلگرام، مواجه ساخته است و این در حالیست که چنین باگهایی در سایر اپلیکشنها و پیام رسانهای حوزه ی فیس بوک هم کم نیستند.

شاید در این میان، شدت  عمل دولت فرانسه و روسیه و ...را با تلگرام ، بتوان درخشم حاکمیتهای ملی جهان از کثرت و فراوانی کاربرانی در آن اپلیکشن دانست که تعداد آنها به تنهایی ۱۵ برابر جمعیت فرانسه و یک ونیم برابر کل جمعیت اروپا است.

تلگرام، اکنون به پر کاربرترین و پر کاربردترین اپلیکیشن رسانه ای جهان تبدیل شده است و از این جهت حاکمیت های رسانه های ملی را حتی در مدرنترین و دموکراتیک ترین کشورها با چالش‌های جدی مواجه ساخته است.
با این تعداد عظیم کاربران تلگرام، پر واضح است که حوزه های تحت پوشش کثیری از رسانه های ملی جهان، اکنون به تسخیر تلگرام در آمده است.

حاکمیتهای ملی در مقابل چنین پدیده ی نوظهور رسانه ای دچار چنان سرگیجه و چالشی شده اند که از دموکراتیک کشورها نظیر فرانسه تا بسته ترین نظام‌های سیاسی نظیر روسیه، در مقابله با آن، اقدامات و شدت عمل مشابهی را در دستور کار قرار داده اند. ایمانوئل مکرون فرانسه در مقابله با تلگرام همان رفتاری را دارد که ولادیمیر پوتین در روسیه داشت.
 
گویی پدیده های نوظهوری مانند تلگرام در عصر جدید، حاکمیت ها را با هر ایسمی از لیبرالیسم تا کمونیسم و کنسرواتیسم و دیسپوتیسم‌ و ... به یک رفتار مشابه و همگون و همسان در مقابل خود وادار ساخته است.

طوریکه گویی اکنون همه ی آنها با دشمن مشترکی بنام عصر دیجیتال و گلوبالیزیشن و دهکده ی جهانی مواجه گشته اند تا به وضوح ببینند، علاوه بر آنها حکمرانهای دیگری نیز در جهان ظهور کرده است که ای بسا تمامی ساز و کارهای حکمرانی شان در یک کیف دستی جای می گیرد و موقع دستگیری اش هم با خونسردی می گوید من چیزی برای پنهان کردن ندارم و بر آن اضافه می کند که  تمدن فراصنعتی و عصر دیجیتال راه خود را خواهد رفت و این دردها و  نگرانی های  شما فقط درد ناله های رو به  احتضار یک تمدن کهنه و درد زایمان یک تمدن جدید است.

آیا در این رویارویی ها از گلادیاتورها ی حاکمیتی قرن بیستمی چه کاری ساخته است؟

اگر چه هنوز زوایای موضوع دستگیری دوروف ، بطور کامل روشن نگشته است اما باز، این  ساز و کارها و تکنولوژی تمدن جدید رسانه ای خواهد بود که پرده از راز این دستگیری بر خواهد گرفت و قواره گی ها و ناقواره گی های همه را بوضوح  نشان خواهد داد چرا که به قول حافظ، این شوخ سر بریده، بند زبان ندارد .

رسانه های نوین، سالهاست که ذهن و فکر بسیاری از حاکمیتها را از مسکو  تا پاریس و لندن و واشنگتن و ... به خود مشغول داشته است و در اندک مدتی چنان برهمه ابعاد زندگی تأثیر گذاشته است،که از رفتارهای فردی تا رفتار حاکمیت ها هیچ کدام از تاثیر بی چون و چرای آن مصون نمانده اند.

این پدیده های نوظهور از مرز سیاستهای حاکمیتی عبور کرده و در فراسوی مرزهای ملی، سبک زندگی و خلقیات انسانها را تحت تأثیر خود قرار داده است.
به قول «جیمز روزنا» این پدیده ها، فرایندهایی مرزگشا و بلکه فرا روایت عصر ما هستند که به نظر می رسد فراتر از اراده و تمایل حاکمیتها هم تولد یافته اند و سریع تر از توانایی سازگاری آنها به مسیر پرشتاب خود ادامه می دهند.

شاید وقتی که «مک لوهان» اولین متفکر مفهوم جهانی شدن رسانه ها در سال 1970 کتاب خود را با نام «دهکده جهانی» منتشر می کرد، خود نیز چنین شتاب و سرعت و قدرتی را برای مسیر آن پیش بینی نمی کرد.

همو بود که نوشت زمانی فرا خواهد رسید که تلویزیون به یک غول خجالتی و ساکت در گوشه های منازل، و رادیو به یک طبل قبیله ای تبدیل خواهد شد و جای آنها را رسانه های دیگری خواهد گرفت .

اکنون یکی از آن رسانه ها، تلگرام است و بعید به نظر می رسد که زندان فرانسه، توان نگهداری طولانی مدت خالق و نابغه ی آنرا در خود داشته باشد.
T.me/bestdiplomacy
🔵🔴 شکاف حکومت و مردم!

دکتر "مصطفی معین"، وزیر علوم دولت خاتمی در یادداشتی تلگرامی نوشت:

🔻 جامعه‌ای داریم با حداقل روحِ همدلی، عدم اعتماد و امید به آینده و با شکاف‌هائی به عمق درّه‌های عمیق بین حکومت و مردم؛ دولتی که با هماهنگی دستوریِ رای اعتماد مجلس به اعضای دولت شکل گرفته است بیش از آن‌که دولت وفاق ملّی باشد، "دولت وفاق حاکمان" است!

🔻 البته اینکه بین خود سران قوا و اعضای آن بر سر تقسیم "لحاف کهنه ملّانصیرالدّین" دعوا و "تنازع بقا" نباشد خودش برای مردم مغتنم است، چون از قدیم گفته‌اند که "ما را به‌خیر تو امید نیست شرّ مرسان!"

🔻ولی همانگونه که جناب صالحی وزیر محترم ارشاد، بیان می‌کنند، تا وفتی شکاف عمیق حکومت و مردم ترمیم و برطرف نشود، مساله کشور حلّ نخواهد شد!

🔻 البته رفع این بی‌اعتمادی مردم نسبت به حکومت علاوه بر رویکرد اخلاقی حکومت از قبیل داشتن صداقت، شفافیت و بازنگری و تجدید‌نظر در نگرش و رفتار خود، و اعتراف به اشتباهات و یا...؟ و...عذرخواهی...؛
نیازمند یک تحول ساختاری در قانون اساسی و نظام حکومتی است!

🔻 تحول در قانون اساسی و نظام حکومتی باید بر پایه "دموکراسی" باشد و نه به‌اصطلاح "دموکراسی دینی" یا "دموکراسی سازگار با دین" که "جمع بین ضدّین" است!

🔻در دموکراسی، مشروعیت و مقبولیت حکومت با رای آگاهانه مردم است، در صورتی‌که به‌گفته جناب مصباح یزدی، در حکومت دینی رای مردم فقط جنبه زینتی داشته و فاقد هرگونه مشروعیت بخشی است!

T.me/bestdiplomacy
🔵🔴هشدار جمهوری اسلامی نسبت به عواقب خطرناک شروع جنگ با اسرائیل؛ افراطی‌ها می‌خواهند ایران را گرفتار جنگ خانمان‌برانداز کنند

روزنامه جمهوری اسلامی نوشت:

متاسفانه در روزهای اخیر عناصر افراطی، که باید نام آنها را ایلی‌کوهن‌های داخلی گذاشت، در حال جا انداختن این تفکر خطرناک هستند که از آیات قرآنی و روایات چنین استفاده می‌شود که شیعیان با یک جنگ بزرگ به‌زودی موفق به نابود کردن رژیم صهیونیستی و شکست حامیانش خواهند شد.

این جریان افراطی که بعید نیست ماموریت داشته باشد با وسوسه‌ کردن‌های آغشته به رنگ و بوی مذهبی مسئولین نظام جمهوری اسلامی را به دام نتانیاهو بیندازد و ایران را گرفتار یک جنگ خانمان‌برانداز کند، باید سریعاً شناسائی و افشا شود تا نتواند مردم را بفریبد و اهداف دشمن را محقق سازد.

T.me/bestdiplomacy
🔵🔴شجاعت سیاستمدار برای رفع بحران ها

در این مورد که کشور گرفتار انواع بحران هاست، اجماع وجود دارد.

راهی جز تحلیل علمی بحران و برخورد علمی و برنامه ریزی علمی برای رفع بحران ها وجود ندارد.

سیاستمدار باید شجاع باشد تا بتواند برای بحران زدایی اقدام کند. رفتن به سوی مذاکره مستقیم با امریکا و دست یابی به توافق نیازمند شجاعت است.
#حسن_روحانی نشان داد که در این مورد شجاع است. این شجاعت او  به مدیران مربوطه ریزش کرد.

نام بردن از دولت‌های گذشته نیازمند هیچ گونه شجاعتی نیست. با این همه عراقچی ده بار از «دولت شهید رییسی» نام می برد و دولت حسن روحانی را «دولت قبل از دولت شهید رییسی» می نامد. این دیگر بزدلی محض است. آیا چنین فردی قادر به تحول ساختاری در وزارت خارجه بی خاصیت و پر از نیروهای فاقد کمترین تخصص است؟ وزارت خارجه به وزیر خارجه نباید فروکاسته شود.

پزشکیان مجبور است مجوز مذاکره با امریکا را از علی خامنه ای بگیرد و خود عراقچی را با دست به جلو براند.
  بهبود روابط با اروپا و امریکا و کانادا نیازمند شجاعت محصول وظیفه ی معطوف به منافع ملی است.
#عراقچی تا کنون نشان داده که دوست دارد در شمایل یک اصول گرای شبیه امیر عبدالهیان ظاهر شود.

اکبر گنجی
T.me/bestdiplomacy
#دمکراسی در معنای حداقلی آن نه ناظر بر يک شیوهٔ زندگی دمکراتیک در همه‌ی حوزه‌ها، بلکه به معنی نوعی از نظام‌های سیاسی یا شیوه‌ای از حکومت و یا «تکنولوژی سیاسی» است که در آن اقتدار سیاسی از رأی و رضایت اکثریت مردم بعنوان سرچشمهٔ اصلی مشروعیت سیاسی نشئت می‌گیرد.

در دمکراسی به معنای حداقلی آن حزب یا گروه حاکمه منتخب مردم بر اساس انتخابات آزاد، رقابتی و منظم، قدرت دولتی را برای مدتی معین به‌دست می‌گیرد و در جهت اهداف اعلام شدهٔ خود، اِعمال می‌کند.


در دمکراسی حداقلی یا دمکراسی بعنوان روش و تکنولوژی، سیاست و حکومت نیازمند تضمین آزادی‌های سیاسی و انتقال آزاد اطلاعات و رقابت ایدئولوژیک در عرصه‌ی عمومی است که لوازم حداقل دمکراسی به شمار می روند. شاید بتوان گفت که دمکراسی حداقلی مفهومی سیاسی است در حالی که دمکراسی حداکثری مفهومی فرهنگی و اجتماعی و اقتصادی است که در آن باید آزادی‌ها و حقوق مدنی و عمومی در معنای سیاسی آن بواسطه‌ی برقراری میزانی از توزیع عادلانه و عدالت اجتماعی از پشتوانه‌ی لازم برخوردار شوند، به‌نحوی که همه‌ی گروه‌های ذینفع و طبقات اجتماعی بتوانند به شیوه‌ای نسبتاً برابر در حوزه‌ی قدرتِ دولتی رقابت و مشارکت کنند و در نتیجه فرهنگ دمکراتیک در سطح کل جامعه ورای نخبگان سیاسی گسترش یابد. در حالیکه مفهوم دمکراسی حداقلی و یا سیاسی در نظریه‌های گذار، برجستگی بیشتری دارد. مفهوم دموکراسی حداکثری در بررسی میزان تحکیم و تعمیق و نهادمند شدن دموکراسی مورد تأکید قرار می‌گیرد.

🔦گذار به دموکراسی
استاد حسین بشیریه

T.me/bestdiplomacy
ریشه اصلی بسیاری از مشکلاتمان در فقدان تخصص گرایی است


@bestdiplomacy
اگر دختران و زنان شجاع ایران زمین می خواستند برای تحقق آزادی اجتماعی و به خصوص آزادی نسبی حجاب منتظر اصلاح طلبان بمانند باید بیست سال دیگر در انتظار می ماندند.


برخی از اصلاح طلبان از جمله عباس عبدی گروگانگیر پیشین سفارت آمریکا به خاتمی نامه میزند که جلوی تندروی جبهه اصلاحات را بگیرید!
جبهه اصلاحات دیگر محافظه کارتر از این روزها نمی شد.....

T.me/bestdiplomacy
دیپلماسی pinned «اگر دختران و زنان شجاع ایران زمین می خواستند برای تحقق آزادی اجتماعی و به خصوص آزادی نسبی حجاب منتظر اصلاح طلبان بمانند باید بیست سال دیگر در انتظار می ماندند. برخی از اصلاح طلبان از جمله عباس عبدی گروگانگیر پیشین سفارت آمریکا به خاتمی نامه میزند که جلوی…»
فاجعه اصلی قطعی برق تا سه سال آینده نمایان خواهد شد....


#تحریم نعمت نیست


@bestdiplomacy
Forwarded from تحکیم ملت
♦️| ناهنجاری‌های هنجار شده: فروپاشی اجتماعی در ایران!

|

👤#احمد_بخارایی: پلیس آگاهی اعلام کرد که در اواخر سال ۱۴۰۲ حدود ۸۰۰۰ مال‌خر شناسایی و دست‌گیر شدند. خدا می‌داند چه تعداد دیگر وجود دارند که شناسایی نشده‌اند. از سوی دیگر کیف‌قاپی از رایج‌ترین جرم‌ها ذکر شده. سن کیف‌قاپ‌ها در اکثر موارد حداکثر ۲۲ سال بوده. اگر بپذیریم که کیف‌قاپی و مال‌خری یک #جرم و بنابراین یک «#نابهنجاری» است اینک می‌توان گفت این نابهنجاری، «#هنجار» شده است بسان #رشوه‌خواری که هنجار شده است. یکی از نشانه‌های #فروپاشی_اجتماعی در هر جامعه‌ای عبارت از: هنجار شدن نابهنجاری‌هاست!

آیا این دردآور نیست که در جامعه‌ی ما #جوانان زیر ۲۲ سال در سطح وسیع کیف‌قاپی و گوشی‌قاپی می‌کنند؟ آیا این جوانان مادرزاد، سارق بوده‌اند؟ آیا این جوانان استعداد دیگری نداشته‌اند؟ آیا این‌ها مورد ظلم اجتماعی واقع نشده‌اند به گونه‌ای که در شرایطی به سر می‌برند که مجبور به سرقت شده‌اند؟ اگر عمدتاً جز «جبر بیرونی» عامل دیگری در رفتار مجرمانه اثرگذار است آیا نمی‌بایست پس از دست‌گیری و زندان رفتن، ارتکاب مجدد جرم را شاهد نبودیم؟ مسئولیت وجود فشارهای اجتماعی با چه کسی و کدام مرجع قانونی است؟

اگر در چهارچوب تئوری سوسیالیستی، رفتار مجرمانه تحلیل شود ریشه‌اش در وجود فاصله و شکاف طبقاتی و نیز در وجود تبعیض در توزیع نابرابر فرصت‌های رشد و ارتقای اجتماعی است. اگر در چهارچوب جامعه‌شناسی محافظه‌کارانه، رفتار مجرمانه تحلیل شود به دو مؤلفه برمی‌خوریم:

۱ـ ضعف پیوند فرد و جامعه موجب بروز رفتارهای هنجارشکنانه می‌شود و یکی از عوامل این گسست بنا به نگاه #تریویس_هیرشی، ناشی از نبود سرگرمی و مشغولیت و به دنبالش، نبود تعهد است. حال آیا وظیفه‌ی حاکمیت نیست که اشتغال و سرگرمی را تدارک ببیند؟

۲ـ بنا به نظریه‌ی #رابرت_مرتون، مجرمان گاه افرادی هستند که اهداف اجتماعی را پذیرفته‌اند اما چون وسائل لازم برای رسیدن به اهداف را در اختیار ندارند دست به «نوآوری» (به معنای منفی) در وسائل و ابزار می‌زنند و در این‌جا جامعه، آن‌ها را کج‌رو قلمداد می‌کند. بر این اساس اگر در جامعه‌ی ایران، پول‌دار شدن و یک‌شبه ره صدساله رفتن به عنوان یک هدف و مقصد، ترویج و تبلیغ و اجرا شده باشد چرا باید یک جوان جنوب شهری که این هدف نهادینه شده را پذیرفته به دنبال خلق و ایجاد ابزارهای انحرافی لازم برای رسیدن به آن اهداف نباشد؟! آن‌هایی که سردمداران این جامعه‌اند در فضای مه‌آلود رانت و باند، روزگار می‌گذرانند و برای کسب قدرت و ثروت، دیگران را زیر پا له می‌کنند حال چرا یک جوان نباید به هر طریق به ثروتی برای امرار معاش دست یابد؟ قواعد اخلاقی در یک جامعه چگونه نهادینه می‌شوند؟ مگر می‌شود شما کاری کنید اما دیگران را از انجام همان کار برحذر دارید؟

این جوان دو راه دارد: یا #انزوا و #اعتیاد و #خودکشی را انتخاب کند یا وجود اجتماعی‌اش را در صحنه‌‌هایی اثبات کند که برچسب «#مجرم» می‌خورد.
بسیاری از مجرمان همانند بسیاری از کارتون‌خواب‌ها و همانند همه‌ی #کودکان_زباله‌گرد جزو مظلومان جامعه‌اند.
به خود آییم!


🆔️@tahkimmelat
🔵🔴چرا توجیه افزایش قیمت بنزین در ایران، با توسل به قیاس قیمت بنزین در ایران، با کشورهای خارجی نظیر ترکیه و کانادا قیاس اشتباهی است؟

🗣مصطفی ملکیان

🔹پاسخ: این قیاس‌کردن که آقایان در رادیو و تلویزیون دائما تکرارمی‌کنند، عیب اساسی دارد.

1️⃣ شما ببینید این کشورها به اندازه کشور ما مخازن زیرزمینی و منابع زیرزمینی نفت و گاز دارند که قیمت بنزین‌شان با ما یکی باشد؟

2️⃣ نکته دوم این است که در کانادا مثلا اگر یک شهروند ١٠ برابر ما برای بنزین هزینه می‌کند، حقوقش چندین برابر حقوق مردم ما است. گفته می‌شود کانادایی‌ها بنزین را لیتری ١٦‌هزار تومان می‌خرند، می‌گویم قبول، اما ١٦‌هزار تومان پول بنزین می‌دهند در جایی که یک کارگر ساده‌شان در ازای یک ساعت کار، ٣٥ دلار پول می‌گیرد.آن‌وقت کارگر شما در ازای هر یک ساعت کار چند دلار می‌گیرد؟ یعنی کارگری را که به‌ازای هر یک ساعت بیش از ٤٠٠‌هزار تومان می‌گیرد، با کارگر ایرانی مقایسه نکنید که به‌ازای ١٠ ساعت کار در شبانه‌روز هم ٤٠٠‌هزار تومان نمی‌گیرد.

3️⃣ اما نکته سوم، آن کانادایی اگر برای بنزین این میزان پول می‌دهد، دست‌کم از بقیه امور جامعه‌اش راضی است، نهایتا فقط با پول بنزین مشکل دارد. اما یک شهروند ایرانی از همه چیز راضی است؟
بنابراین اینکه شما یک چیز را با چیز دیگری مقایسه ‌کنید که هیچ شباهتی با هم ندارند، ایراد اساسی دارد. آن کانادایی اگر ٨‌ یا ١٢‌درصد مالیات می‌دهد، اما در عوض هر روز می‌بیند که مالیاتش در کجا صرف می‌شود، نه مثل ما که هر از گاهی ببینیم یک دزد جدید با چند‌هزار‌میلیارد از مرزها عبورکرد!

مصاحبه استاد ملکیان با روزنامه شهروند با عنوان «ریشه اعتراضات»، سال ۱۳۹۸

🔦فرهیختگان

T.me/bestdiplomacy
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
تقی‌آزاد ارمکی، جامعه‌شناس در برنامه‌ای در تلویزیون گفت: «شما نمی‌توانید جایی در کشور پیدا کنید که در آن روحانی و آخوند نباشد.»

آقای ارمکی در مناظره‌ای با علی انتظاری، استاد دانشگاه، در برنامه «شیوه» که ۲۹ مردادماه از شبکه آموزش صدا و سیما پخش شد، با اشاره به افرادی که در مراسم اربعین شرکت می‌کنند گفت: «این مردمانی که کربلا می‌روند را ول کنید اینها دین دارند.»

او با انتقاد از فعالیت‌های صدا و سیما برای آموزش مسائل دینی افزود: «آخر چرا آنقدر روحانی تولید می‌کنید؟»

این جامعه‌شناس همچنین به برنامه‌های مذهبی که از تلویزیون پخش می‌شود اشاره کرد و گفت: «صداوسیما ۵۰۰ کانال دارد و ۴۹۷ تا از آن در حال آموزش دین هستند؛ بابا ول کنید و سرمایه‌ها را بگذارید برای جاده سازی.»

آقای ارمکی با بیان اینکه جمهوری اسلامی با نگاه «ایدئولوژیک» تلاش می‌کند «جامعه را درست کند» گفت: «این همه دستگاه عریض و طویل جمهوری اسلامی می‌خواهد به ما آموزش دهد که چگونه نماز بخوانیم و غذا بخوریم.»

@bestdiplomacy
🔵🔴 ایرانی کیست؟
بخش نخست؛

ایرانی یک بارِ سنگینِ فرهنگ بر پشت دارد که به آسانی نمی‌تواند خود را از آن جدا کند. این فرهنگ تنها کتاب‌ها و بناها و ظرف‌هایی که از زیر خاک بیرون می‌آیند و قالی‌ها و الحانِ موسیقی نیست، بلکه فرهنگِ بسیار غنیِ عامّه نیز هست که عبارت باشد از قصّه‌ها و ترانه‌ها و آداب و رسوم و مَثَل‌ها تا برسد به نوع تفکّر و شیوه‌ی زندگی.
زمانی که سعدِ وقّاص اسلام را به ایران آورد، به صورتی نبود که امروز هست. در طیّ این هزار و چند صد سال، هزاران تن از بهترین استعدادها، از بهترین ایرانیان، کسانی چون محمّد جُریر طبری و سنایی و مولوی و شیخ بهایی و رضا عبّاسی و آنها که مساجد اصفهان را ساختند و کسانی که آن همه کتاب‌ها را به خطّ نغز نوشتند و تذهیب کردند و خلاصه فرزندانِ برگزیده‌ی ایران، که همگی مسلمان و معتقد بودند و در عین حال به ایرانی بودن و زبان و فرهنگِ خود می‌نازیدند، این بنای بزرگِ تمدّن ایرانِ اسلامی را گذارده‌اند که در دنیا به آن تمدّن شاخص باشد و همه او را به این تاریخ و این کتاب‌ها و این هنرها و دستاوردها بشناسند. و اگر این تمدّن‌ها و فرهنگ نبود، ایران هم می‌شد کشوری مانند کویت*، منتهی قدری پهناورتر و آبادتر. همین شاخصیّتِ فرهنگی بوده است که مانع شده است تا ایران در قلمرو بزرگ خلافت بنی‌امیّه و بنی‌عبّاس و بعد عثمانی‌ها، مستهلک گردد و باز هم خیال می‌کنم همین شاخصیّتِ فرهنگی کمک کرد تا ایران دورانِ پُر تلاطمِ قرنِ نوزدهم را که «قرنِ گسترش استعمار» است، پشت سر بگذارد و یک سرزمینِ مستعمره نشود. در حالی که کشورهای همسایه‌ی او و کشورهای مشابه او به استعمار درآمدند، ایران یک استقلال ظاهری نگه داشت هرچند به حکمِ "ضعفِ شرقیِ" خود از استثمار در امان نماند. اگر روزی مطالعه‌ی عمیق برای کشفِ علل صورت گیرد، خواهند دید که فرهنگ و تمدّن ایران در این میان خالی از نقش نبوده است.
«ایــران» که با کشورهای دیگرِ اسلامی به کلّی متفاوت است، می‌تواند با آنان همدردی، همراهی و دوستی داشته باشد، ولی نمی‌تواند شبیه به آنها بشود. با آنان دین مشترک و میراثِ آئینیِ مشترک دارد امّا در کنار آن یک تمدّن ایرانی هم دارد که هویّتِ خاص و سیمای خاص به او می‌بخشد.

              #ایران_و_تنهایی‌اش
..............................
* خوانندگان گرامی در نظر داشته باشید که استاد اسلامی ندوشن این مقاله را در سال ۱۳۵۸ نوشته‌اند.
..............................

💎کانال دکتر محمّد‌علی اسلامی نُدوشن

T.me/bestdiplomacy
🔵🔴میخ آخر بر تابوت ناتو روسی؛ پشت پرده سکوت متحدان پوتین در برابر تهاجم اوکراین به قلمرو کرملین

▫️جهان در 6 آگوست با تهاجم جسورانه و خطرناک اوکراین به منطقه کورسک روسیه غافلگیر شد. حمله غافلگیرکننده یک کشور کوچکتر علیه یک قدرت هسته‌ای، روایت ولادیمیر پوتین را که به دقت تنظیم شده بود، از عظمت و شکست ناپذیری مسکو در هم شکست.

▫️در حالی که ناظران غربی عمدتاً بر پیشرفت‌های تاکتیکی نیروهای اوکراینی متمرکز شده‌اند، این حمله همچنین آسیب‌پذیری‌های استراتژیک عمیق‌تری را در جایگاه روسیه به عنوان یک قدرت بزرگ فرضی آشکار کرده است.

▫️قابل توجه است که حتی نزدیکترین متحدان روسیه در سازمان پیمان امنیت جمعی (CSTO) - ارمنستان، بلاروس، قزاقستان، قرقیزستان و تاجیکستان - نه حمایت نظامی و نه سیاسی ارائه نکرده‌اند، چیزی که مسکو را در این درگیری منزوی کرده است.

▫️به نوشته پایگاه ژئوپلیتیکال مانیتور، سازمان پیمان امنیت جمعی که در سال 2002 تأسیس شد، در ابتدا هدفش مقابله با تجاوز خارجی علیه اعضای خود و هماهنگ کردن مواضع سیاست خارجی بود. مانند ماده پنج پیمان آتلانتیک شمالی، اعضای سازمان پیمان امنیت جمعی به اصول دفاع جمعی ملزم هستند.

▫️این اولین بار نیست که ناتوانی سازمان پیمان امنیت جمعی به منصه ظهور می‌رسد. پیش از این، الکساندر لوکاشنکو، رئیس جمهور بلاروس، از ائتلاف به دلیل نادیده گرفتن درخواست کمک قرقیزستان در جریان درگیری‌های قومی سال 2010 انتقاد کرد و پرسید: «اگر در یکی از کشورهای عضو ما خونریزی شود... و این سازمان سکوت کند، این چه سازمانی است؟»

📌 گزارش کامل در وبسایت اکوایران

T.me/bestdiplomacy
در ایران، #قومیت (Ethinc) نداریم.
در ایران، قومیتِ فارس نداریم؛ در ایران، قومیتِ تُرک نداریم. در ایران، قومیتِ ... نداریم.
ایران کشوری تاریخی و #ملت_ایران نیز یک #ملت_تاریخی است و نباید آن را با برساخته‌های گفتمان ارتجاعیِ چپ توصیف کرد.
🗣استاد احسان هوشمند/جامعه شناس و ایران شناس برجسته


@bestdiplomacy
دیپلماسی
در ایران، #قومیت (Ethinc) نداریم. در ایران، قومیتِ فارس نداریم؛ در ایران، قومیتِ تُرک نداریم. در ایران، قومیتِ ... نداریم. ایران کشوری تاریخی و #ملت_ایران نیز یک #ملت_تاریخی است و نباید آن را با برساخته‌های گفتمان ارتجاعیِ چپ توصیف کرد. 🗣استاد احسان هوشمند/جامعه…

‌‌🔵🔴 گفت‌وگوی مفصل انصاف‌نیوز با احسان هوشمند، جامعه‌شناس و ایران‌شناس برجسته


● احسان هوشمند در گفت‌وگویی با انصاف‌نیوز دربارۀ قوم‌گرایی و بی‌ریشه بودن آن در ایران می‌گوید. او در توضیح این موضوع به مهاجرت‌های پی‌درپی ایرانیان از شرقی‌ترین نقاط ایران به غربی‌ترین نقاط آن و در نتیجه درهم آمیختگی زبانی و فرهنگی مردم کشور ما طی تاریخ اشاره کرد و مثال‌هایی در این مورد زد. هوشمند از دلایلِ رواج قوم‌گرایی در کشور نیز گفت و از جمله به رواج گفتمانی ایدئولوژیک اشاره کرد.

بخش نخست گفت‌وگو را از اینجا بخوانید.



● در بخش دوم گفت‌وگوی مفصل احسان هوشمند، با انصاف‌نیوز، او از پیشینۀ قوم‌گرایی در ایران و تاریخ آغاز آن در کشور گفت:
«قبل از ظهور کمونیسم، مارکسیست‌های ایرانی، تأسیس "جمهوری آذربایجان"، دولت عراق و ترکیه نوین در ایران شخصیت‌های قومگرا نداشته‌ایم! شما یک نفر پان‌کُرد یا پان‌تُرک قبل از این مقاطع زمانی پیدا نمی‌کنید!».

او به موارد تاریخی تقویتِ قوم‌گرایی توسط دولت‌های آمریکا، انگلیس و حتی ایران در کشورهای دیگر اشاره کرد و در بخش پایانی مصاحبه دربارۀ مسئلۀ زبان مادری و "آموزش به زبان مادری" حرف زد. آقای هوشمند در این موضوع مشکل تحصیلی کودکان را در توسعه می‌بیند، نه آموزش به زبان مادری.

بخش دوم گفت‌وگو را از اینجا بخوانید.



ویدئوی نخست از گفت‌وگو

ویدئوی دوم از گفت‌وگو


@IranDel_Channel

T.me/bestdiplomacy
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
سخنان #شنیدنی #هویدا در مورد کسانی که در ایران برایشان هزینه شده ولی وظیفه ملیشون را در قبال کشور ادا نمیکنند

در میان سخنان هویدا تصاویری دیده میشود که قابل تامل است
البته سخنان هویدا همه اقشار را شامل میشود
و کاش از نخبگان علمی مهاجرت کرده نیز در تصاویر وجود داشت.....

@bestdiplomacy
2024/09/23 15:32:54
Back to Top
HTML Embed Code: