Telegram Web Link
🔵🔴کانفورمیست

کانفورمیست یک انسان کاملا گرد و منعطف است و بدون مقاومت حرکت می‌کند. کانفورمیست در دریای اکثریت لیز می‌خورد و نرمش می‌کند؛ یک حیوان کاملا رایج است که با کلماتِ گفتگو‌ها، زندگی می‌کند؛ شب‌ها رویا می‌بیند و رویایش از […]
کانفورمیسم (هم‌شکلی و هم‌نوایی) نیز به نوعی رفتار اطلاق می‌شود که منطبق با پروپاگاندای رسمی برای رسیدن به اهداف و سود شخصی از سوی کانفورمیست سر می‌زند. کانفورمیست [طرفدار حزب باد] یا فرصت‌طلبی به تغییر جهت دادن بر حسب دگرگونی اوضاع و همچنین به خاطر سود شخصی دلالت دارد. کسانی را عضو حزب باد می‌نامند که همواره به سوی قدرتِ وقت گرایش دارند و پایبند اصولی نیستند و یا اصول خود را فدا می‌کنند.

یک طرفدار حزب باد به اعتقاد جورجیو گابر یک انسان همه جانبه است که بدون مقاومت موافق جریان آب حرکت می کند و سازشکار است. گابر این افراد را «حیوانات معمولی» می‌داند که کلمات مد روز را ندانسته بلغور می‌کند؛ رویاهای‌شان از خواب و رویاهای دیگران بیرون می‌آید و عید آن‌ها زمانی است که با همه جهان در آشتی باشند. با این حال فقط وقتی شنا می‌کنند که راه‌شان باز باشد و هیچ مانعی را بر نمی‌تابند.

طرفدار حزب باد همانی است که زمانی طرفدار پر و پا قرص حقوق زنان بود و ادعای فمینیست بودن داشت. او همیشه خوش‌بین است و از آن جا که صلح طلب است، هرگز صدایش را بلند نمی‌کند.
انسان‌های مدرن مورد توجه جورجیو گابر تا همین چند سال پیش مارکسیست و لنینیست بوده‌اند و بعد بدون آن که خودشان بدانند چرا، یک باره خودشان را یک کمونیست خداپرست می‌یابند!
طرفدار حزب باد از نظر گابر خودش نمی‌داند که به سبکی یک توپ است و به راحتی به هوا می‌رود. در واقع او یک بالن هوایی تکامل یافته است که از حجم اطلاعات بادکرده، اما حتی جرئت اوج گرفتن هم ندارد و از آن گونه‌هایی است که در ارتفاع کم پرواز می‌کند. او جهان را با یک انگشت لمس می‌کند و به خیال خود در کارش ماهر است. انسان مدرن روشن فکرنما زندگی می‌کند و همین برایش کافی است.

اما غافل‌گیرکننده‌ترین موضوع این است كه طرفداران حزب باد یا به قول گابر کانفورمیست‌ها تا حد زیادی به همه ما شبیه هستند. ما انسان‌های مدرن، آنقدر مدرن هستیم که در همان نگاه اول، توجه اطرافیان را جلب می‌کنیم؛ اما در حقیقت هیچ حرف مهمی برای گفتن نداریم؛ طرفداران مدرن حزب باد هستیم که چیز زیادی برای از دست دادن نداریم.

کانفورمیسم، روایت کاملی است از فاجعه‌ و مصیبتی روحی که اکنون جوامع را تهدید می‌نماید. داستانی نو است در جامعه‌ی مدرن که مردمانش به سنگ‌دلی و کم شدن عواطف مبتلا می‌شوند و عمق مهرورزی‌شان از منافع شخصی فراتر نمی‌رود. این جامعه در حال تبدیل شدن به دنیایی است عاری از عشق، جهانی که مفاهیمی همچون حمایت و کمک در آن تعریف نشده است و فقط پرچم‌های دروغین کمپین‌ها و اعتراضات آن‌هم جهت خودنمایی و خوداظهاری هر روز از گوشه‌ای علم می‌شوند.

جهان کانفورمیست‌ها، جهانی است که در آن ملزومات و احتیاجات اصلی انسان برای زنده ماندن تبدیل شده است به چیزهایی همچون آرزو و عطش رسیدن به مقام، پول و آزاد بودن برای زندگی بهتری که مثلا داشتن خانه‌ای بهتر، ارتباطی مطلوب‌تر، تجملات، شبکه‌های اجتماعی، گرفتن سلفی و حسی از خودپسندی را به همراه داشته باشد.

آخرین نکته در مورد تفاوت کانفورمیسم با خیر جمعی است؛ یک تفکر مبتنی بر خیر جمعی بر عنصر «اعتماد و مشارکت» استوار است. افراد برای حضور در حوزه عمومی و ایجاد ارتباط جهت گام برداشتن جهت رفع معضلات اجتماعی، علاوه بر منافع مشترک، نیازمند اعتماد به یکدیگر هستند تا از «طبقه در خود» به «طبقه برای خود»، از انسان خمیده بر خود به انسانی گشوده بر جامعه، تبدیل شوند.

آنچه به انسان‌ها اجازه و امکان می‌دهد تا درباره وضعیت و مسائل خود با یکدیگر سخن بگویند و با کسب آگاهی، از پیله تنهایی به در آیند و برای تغییر وضع موجود و تحقق وضع مطلوب در تلاشی جمعی، دست به کار شوند، عنصر اعتماد است؛ اما آن‌گاه که اعتماد سلب شود، رابطه مختل می‌شود و جامعه به سمت منفعت‌طلبی‌ها و سودجویی‌های فردی وکانفورمیست بودن، عقب‌نشینی می‌کند.

فساد اداری و اقتصادی، بیش از آسیب‌های اقتصادی، اعتماد را به ‌عنوان مهم‌ترین عنصر سرمایه اجتماعی زایل می‌کند؛ به فردگرایی منفی و کانفورمیسم دامن می‌زند و از آدمی، انسانی قرار‌گرفته در «وضع طبیعی هابزی» می‌سازد که جز به سود خود نمی‌اندیشد و قانون و اخلاق را به بازیچه می‌گیرد.تفکر کانفورمیسمی به کسی جز خود و منافع خود نمی‌اندیشد و اگر دیگران را با خود همراه می‌نماید، نه برای دست‌‌یابی به اهداف خیر جمعی؛ بلکه برای دست‌یابی به منافع شخصی است./تحکیم ملت
T.me/bestdiplomacy
🔵🔴چرا نمی‌شود با حامیان ظلم بحث منطقی کرد؟

✍🏼 هانا آرنت

وقتی حکومت هیتلر مشغول نسل‌کشی فجیع ۶* میلیون یهودی در سراسر اروپا بود، نه تنها یک نفر آلمانی به این موضوع معترض نبود بلکه از این اقدامات حمایت هم می‌کردند! نکته جالب اینکه در آن برهه زمانی، بحث منطقی با مردم آلمان اصلآ جواب نمی‌داد و اکثر آن‌ها این جنایت‌ها را برای سعادت مردم آلمان و حتی مردم جهان توجیه می‌کردند.

"هانا آرنت" در کتاب "توتالیتاریسم" می‌گوید: انتظار بحث منطقی با حامیان حاکم ظالم هرگز جواب نمی‌دهد. به‌خاطر اینکه به واسطه "ایدئولوژی" دو چیز در آن‌ها مُرده:

۱) خودانگیختگی
۲) خصایص انسانی

وقتی خودانگیختگی از بین‌ می‌رود، آن بخش از مغز که مسئول "تفکر انتقادی" است، انگار خاموش می‌شود. وقتی قابلیت تفکر نقادانه از بین می‌رود، فرد نمی‌تواند بر اساس ارزش‌های اخلاقی و انسانی درون‌زای خودش اتفاقات را بسنجد. در واقع ترازوی ذهنی این آدم‌ها، فقط با ایدئولوژی حکومت، خوب و بد را می‌سنجد.

در جنگ‌جهانی دوم دستگاه تبلیغاتی آلمان به مردم تلقین کرده بود که یهودیان عامل بدبختی آلمان و جهان هستند. ذهن مردم آلمان هیچ‌وقت نمی‌پرسید که نسل‌کشی یهودیان، انسانی است یا نه. چون ترازوی ذهنی‌شان این طور می‌سنجید که آن‌ها موجودات پلیدی هستند که باید نابود شوند.

وقتی خصایص انسانی از بین‌ می‌رود، آدم برای انجام هر کاری که هم‌جهت با ایدئولوژی حکومت باشد، آماده‌ست؛ بدون اینکه فکر کند آن کار چقدر اخلاقی‌ و انسانی ست. یهودی‌ها زنده‌زنده داخل کوره‌ها سوزانده می‌شدند ولی هیچکس اعتراضی نداشت. ولی غیر از آلمانی‌های آن دوره، احتمالا همگان در طول تاریخ  قضاوتشان این است که این اتفاق چقدر نفرت‌انگیز و غم‌انگیز است.

ایدئولوژی، انسانیت را از آدم‌ها سلب کرده بود. ذهن آلمانی‌ها این شکلی شده بود: موقع قضاوت در باره هر اتفاقی، تفکر و احساس‌‌شان تعطیل می‌شد و قضاوت ایدئولوژی حاکمیت، جانشین می‌شد. گرایش ایدئولوژی حاکمیت، تعیین می‌کرد که کدام اقدام خوب و زیباست و کدام اقدام نفرت‌انگیز و زشت.

ایدئولوژی، "انسانیت" و "اخلاق" آلمانی‌ها را به خدمت "ماکیاولیسم" در آورده بود. برای آلمانی‌های دوره نازی هر وسیله‌ای که باعث رسیدن به "هدف" مورد نظر حکومت بود، موجه، بدیهی، مجاز و مشروع بود.

📕 منبع : کتاب توتالیتاریسم./آینده
*البته در مورد عدد شش میلیون اختلاف نظرهایی بین مورخین است


T.me/bestdiplomacy
🔵🔴 تحصن خودجوش در آمریکا برای دفاع از فلسطین

👈 در 50 کالج ایالات‌متحده، دانشجویان به طرفداری از فلسطین برخاسته و تحصن کرده‌اند.


پ ن:واقعیت اینست که دانشجویان در ایران و در کل مردم آنقدر گرفتار مشکلات بوجود آمده از تورم و رکود و محدودیت های اجتماعی و سیاسی هستند و آنقدر تحصن های دولتی در این مورد طی همه این سالها دیده اند که کمتر چنین تحرکاتی در ایران در پساهفتم اکتبر دیده شد و می شود .....

@bestdiplomacy
Forwarded from نواندیش
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
فرهاد قنبری

- عده‌ای در این مملکت استاد به ابتذال کشیدن ارزشها و مفاهیم هستند و بابت این کار حقوق و دستمزد دریافت می‌کنند.

- بزرگترین خدمتی که صدای و سیمای ما می‌تواند به آرمان فلسطین و آزادی‌خواهی داشته باشد این است که به کل بی‌خیال غزه و قدس و فلسطین شود.‌

"ناخوش آوازی به بانگ بلند قرآن همی‌خواند. صاحبدلی بر او بگذشت.
گفت: تو را مشاهره چند است؟
گفت: هیچ.
گفت: پس این زحمت خود چندین چرا همی‌دهی؟
گفت: از بهر خدا می‌خوانم.
گفت: از بهر خدا مخوان:
گر تو قرآن بر این نمط خوانی
ببری رونق مسلمانی" (گلستان سعدی)

@Noandishnews
🔵🔴توییت های آموزنده

✍️ دکتر #آرش_رئیسی‌نژاد
دکترای روابط بین الملل از دانشگاه فلوریدا و پدیده رشته روابط بین الملل در سال ۱۴۰۲ از دیدگاه کانال دیپلماسی


👈سه سال پیش عرض کرده بودم که ‏‌مثلث خطر جهانی ⁩از روسیه، چین و ایران در حال برساخته‌شدن است.

از نگاه آمریکا، تنش‌های سه‌گانه ژئوپلیتیکی در محورهای جغرافیایی «کریمه - دونباس»، «تایوان - دریای چین جنوبی» و «مدیترانه - خلیج فارس» بیش از پیش درهم‌تنیده شده‌اند. در دام این مثلثِ برساخته نیفتیم!

در ایران شبکه‌ای متنفذ از گروه - اشخاصی هستند که تهران را ‌هم‌سرنوشت⁩ پکن و مسکو می‌بینند. تلاش برای متحد نامیدن این دو با ایران نیز از این زاویه‌ است. ‌روندهای ژئوپلتیکی اما اتحادهای صُلب را برنمی‌تابد‌ چرا که جهان کنونی یک پیام دارد: «به دورانِ ‌شبكۀ لحظات و ‌لحظاتِ شبكه‌ای خوش‌آمديد!»


👈تلاش روسیه برای درگیری ایران در جنگِ اوکراین از طریقِ پهپاد، نماد قالبِ رفتاری آن در تنش غرب و ایران است. مسکو برجام را نیز با سیاستِ خود در جنگ سوریه (استفاده از آسمان ایران و پایگاه نوژه، تحویل اس۳۰۰ و اعزام نیروی زمینی ارتش ایران به سوریه) برهم‌زد تا مانعِ غیرامنیتی‌شدن ایران شود.



👈سياست روسيه در برابر رابطه غرب و ايران سیاست دو ستونی "نه جنگ، نه صلح" است:
غرب به ايران حمله نكند، رابطه ايران و غرب نيز نرمال نشود.

👈جای شگفتی نيست كه گروهی روسيه را متحد می‌بينند و گروهی ديگر آن را دشمن. تفاوت اين دو نگاه اما ريشه در تفاوت برداشت‌شان از "ايران" دارد: كدام ايران؟


T.me/bestdiplomacy
تیم ملی #فوتسال_افغانستان برای اولین بار به جام جهانی فوتسال راه یافت.

تمام بازیکنان این تیم در ایران تعلیم یافته بودند
اکثر اردوهای تدارکاتی آنها در مشهد برگزار شده است.
این نشان می دهد اگر #استعداد و #انگیزه و #پشتکار همراه با ثبات نسبی و در مکانی بدون نبردهای داخلی و قومی و قبیله ای باشد امکان پیشرفت هست.
همانطور که بسیاری از ایرانیان در خارج از کشور و در غرب استعدادهایشان شکوفا شد....
این نشان می دهد فضای آماده برای پیشرفت چقدر در موفقیت موثر است.
اکبرمختاری

T.me/bestdiplomacy
🔵🔴 کریم دستمالچی؛ نخستین قربانی « بازار مسلمین»!

قاسم خرمی

در سحر گاه روز دوشنبه 22 خرداد 1360 یکی از حامیان مالی گروههای ملی و مذهبی موثر در پیروزی انقلاب اسلامی، در حیاط زندان اوین به زمین افتاد ؛ حاج کریم دستمالچی، بازاری معروف و صاحب سرای دستمالچی در بازار بزرگ تهران، به جرم «اغتشاش در بازار مسلمين» و چند اتهام دیگر، به جوخه اعدام سپرده شد.

دستمالچی ها از خانوده های تجارت پیشه و ثروتمند اصالتا ترک و فعال در تهران بودند که همانند شمشیری و مانیان از حمامیان مالی جدی دولت در تحریم مصدق و جنبش ملی شدن نفت به حساب می آمدند. سیاسی شدن بازار تهران هم تا حد زیادی مرهون تلاشهایی همان ها بود که در قالب تشکل ملی گرای « جامعه بازرگان، اصناف و پیشه وران »، نبض سياسي بازار تهران را در اختیار گرفته بودند.

 در باره نقش دستمالچی در پیروزی انقلاب اسلامی ادعاهایی زیادی از كمك به زندانيان سياسي گرفته تا خرید خانه در ورسای پاریس برای اقامت امام خمینی و تامین هزینه خرید بلیط و بیمه هواپیمای ایرفرانس حامل انقلابیون اعزامی به تهران، معروف به پرواز انقلاب»، مطرح شده است که ترکیبی از راست و نادرست است.

موضوع خرید خانه  به نام صادق قطب زاده و برای آیت الله خمینی در فرانسه حقیقت دارد،  اما ظاهره امام خمینی از پذیرفتن آن امتناع کرده بود؛اما آنچه تقريبا در همه خاطرات و اظهار نظرها مشترك است اينكه، رزرو هواپيما و تهيه بليط را صادق قطب زاده انجام داده بود و اگر كسي هم پولي پرداخت كرده باشد اين پول در حساب قطب زاده تجميع شده بود و با توجه به دوستي بسيار نزديك قطب زاده با دستمالچي، اين احتمال كه او نیز بخشي از اين هزينه را پرداخت كرده باشد، وجود دارد اما اینکه کل هزینه را او پرداخته باشد، قرین واقعیت نیست.

اما ماجراهايي كه به اعدام دستمالچي منتهي شد، از روزی شروع شد که آن پرواز تاریخی به سلامت به زمین نشست. دوسال بعد ، روزنامه اطلاعات نوشت: «کریم دستمالچی فرزند عبدالرحیم به جرم ایجاد اغتشاش در بازار مسلمین و به تعطیل کشاندن آن، کوشش در جهت بی‌اعتبار کردن جمهوری اسلامی ایران از طریق مصاحبه با تلویزیون‌های خارج از کشور، ارتباط با سران جبهه ملی جهت راهپیمائی ۲۵ خرداد، کمک مالی به گروهک‌های ضدانقلاب، تصویب منشوری علیه جمهوری اسلامی ایران، مفسد فی الارض و یاغی شناخته شد»!

به رغم تنوع و تعدد این اتهامات، اما از زمان دستگیری تا اعدام او حدود سه هفته بیشتر طول نکشید و یقینا می باید سلسله ای از اتفاقات او را از چشم رهبری انقلاب و انقلابیون انداخته باشد. یکی از مصائب دستمالچی، دوستی دیرینه و عمیق او با صادق قطب زاده بود که آن روزها از مدار خارج شده بود!

بعدها اتهاماتی در باره نقش دستمالچی در توطئه برای کودتای نوژه مطرح شد که البته هیچ گاه جزئیات آن تشریح نشد. آنچه مشخص بود، دستمالچی به جبهه ملی و مصدق تمایل و تعصب داشت. با طرح « لایحه قصاص» برگرفته از شرع از سوی آیت الله سید محمد بهشتی و پنج تن از فقهای شورای عالی قضایی، جبهه ملی به مخالفت با آن برخاست و با واکنش تند امام خمینی مواجه شد و جبهه ملی را «مرتد» اعلام کرد

اعلام حکم ارتداد علیه جبهه ملی که به مسلمانی خود می بالیدند، بازتاب زیادی  پیدا کرد. با صدور آن حکم، تعداد زیادی از نیروهای حزب اللهی به رهبری شیخ هادی غفاری، به مقابله با راهپیمایان هوادار جبهه ملی پرداختند و راهپیمایی 25 خرداد با درگیری شدید پایان یافت.

متعاقب این اتفاق،  کریم دستمالچی که یکی از حامیان مالی و سازماندهندگان راهپیمایی جبهه ملی شناخته می شد، بازداشت شد. چند روز بعد مجاهدین خلق در 30 خرداد همان سال به سیم اخر زدند و فضای سیاسی کشور درگیر التهاب بی سابقه ای شد. در همان فضای غبارآلود، کریم دستمالچی به جوخه اعدام سپرده شد و اموالش مصادره شد.

اعدام سریع دستمالچی را شاید بشود  از نخستین و مهمترین، هَمکُشی های ائتلاف سیاسی و اقتصادی به حساب آورد که حکومت محمدرضا پهلوی را به زیر کشیده بودند. مرگ او، حداقل دو جریان را خوشحال کرد:
اول جریان موتلفه  اسلامی که در غیاب دستمالچی و تشکل ملی گرای او، یکه تاز بازار تهران شد  و دوم گروههای چپ مارکسیست نظیر حزب توده و چریک های فدایی خلق که مطابق تصورات ایدئولوژیک خود،  می پنداشند که یکی «از سرمایه داران  و تاجران عمده»  از میان برداشته شده است.

به این ترتیب، جوان شیک پوش و ثروتمندی که می خواست، نام و نشان استبداد پهلوی را براندازد، حتی از محل دفن او هم  نام و نشانی  باقی نماند تا ثابت شود که به صرف نفرت از یک سیستم، نمی شود سیستم آرمانی بنا کرد!


متن کامل 👇را بخوانید.

@bestdiplomacy
🔵🔴بلینکن در ریاض از ایران چه گفت؟

👈بازگشت دفاع یکپارچه به روی میز؟


وزیر خارجه آمریکا در سفر به ریاض و در نشست مشترک با شورای همکاری خلیج فارس مجددا از سیستم یکپارچه دفاع موشکی برای مقابله با ایران سخن به میان آورد.

🔺️آنتونی بلینکن گفت: حمله به اسرائیل تهدید حاد و فزاینده ایران را نشان می‌دهد، اما همچنین ضرورت همکاری ما در زمینه دفاع یکپارچه را نشان می‌دهد.

🔺️سیستم یکپارچه دفاع موشکی در طول دو سال گذشته به دستورکار اصلی تیم سیاسی و امنیتی دولت بایدن در خاورمیانه تبدیل شده، اما پیچیدگی های اجرای آن باعث شده تا در حاشیه باقی بماند و هر ازچندگاهی مقامات کاخ سفید در سفر به پایتخت های عربی دوباره از آن یاد کنند.

🔺️واقعیت این است که دفاع یکپارچه بخشی از کلان پروژه ادغام اسرائیل در منطقه و امتداد توافقات ابراهیم برای عادی سازی روابط شورای همکاری خلیج فارس و در راس آن عربستان با اسرائیل است.

🔺ایالات متحده امیدوار است با توافقات عادی سازی عربی-عبری و فراگیر شدن آن هم مسئله اسرائیل-فلسطین حل شود و هم تمرکز موثرتری بر مسئله تهدید ایران گذاشته شود و در نهایت آمریکا بتواند سیاست چرخش به سمت شرق و کاهش حضور نظامی در خاورمیانه را یک گام به پیش ببرد.

🔺️اما فقدان زیرساخت های لازم، سطوح و ساختارهای متفاوت نظامی و از همه مهمتر تلقی متفاوت بازیگران عربی از مسئله تهدید ایران باعث شده تا همچنان این طرح در حد اظهار نظر باقی بماند.

🔺آنچه می‌تواند دفاع یکپارچه را عملیاتی کند، شکل‌گیری توافقات کلان بین آمریکا-عربستان و اسرائیل درباره عادی سازی و پایان دادن به جنگ غزه است که در حال حاضر چنین معادله‌ای در دسترس نیست.
روزنامه دنیای اقتصاد
T.me/bestdiplomacy
🔵🔴امیر بختیاری افسر عملیاتی قرارگاه کربلا و از طراحان عملیات بیت المقدس (عملیات آزادسازی خرمشهر):

🔦از سال دوم جنگ وحدت فرماندهی بین ارتش و سپاه از بین رفت


🔸 تقلیل اقدامات ارتش در سال ابتدایی جنگ بی‌انصافی است

🔸 در ارتش مخالفت چندانی با ادامه جنگ بعد از فتح خرمشهر وجود نداشت

🔸 از سال دوم جنگ وحدت فرماندهی بین ارتش و سپاه از بین رفت

🔸گروه‌های چپ به ارتشی‌ها تهمت‌های ناموسی می‌زدند؛ زیر این فشار روانی هیچ نیروی نظامی دوام نمی‌آورد

🔸 ظرف 20 ماه، 15000 نفر از نیروهای ارتش پاک‌سازی شدند

🔸 ابوشریف و مرتضی رضایی اعتقاد داشتند که وظیفه سپاه جنگیدن با دشمن خارجی نیست

🔸 با فشار فرماندهان خوزستانی‌، سپاه وارد صحنه نبرد شد.

🔸تصور می‌کردند هر کسی که در واحد اطلاعات خدمت می‌کند، ساواکی است؛ سازمان اطلاعات ارتش را با این استدلال از بین بردند.

🔸با وجود همه مشکلات؛ ارتش عراق در بیابان‌های خوزستان زمین‌گیر شد. صدامی که به نیت فتح تهران آمده بود، روز ششم حمله تقاضای آتش‌بس کرد.

🔸در هفده روز ابتدایی جنگ، سی نفر از خلبانان ارتش به شهادت رسیدند./ جماران

T.me/bestdiplomacy
دیپلماسی pinned «تیم ملی #فوتسال_افغانستان برای اولین بار به جام جهانی فوتسال راه یافت. تمام بازیکنان این تیم در ایران تعلیم یافته بودند اکثر اردوهای تدارکاتی آنها در مشهد برگزار شده است. این نشان می دهد اگر #استعداد و #انگیزه و #پشتکار همراه با ثبات نسبی و در مکانی بدون…»
🔵🔴مردم؛ بزرگ‌ترین بازنده ممنوعیت واردات / چه کسانی نفع می برند؟

دکتر زهرا کاویانی


تا پایان سال۱۴۰۲ بیش از ۲۰۰۰ قلم ردیف تعرفه مشمول ممنوعیت واردات هستند.

اما با وجود آنکه نزدیک به ۵سال از ممنوعیت واردات گذشته، به نظر می‌رسد در فضای تصمیم‌گیران سیاسی، بازرگانان، تولیدکنندگان و طرف‌های درگیر، «مطالبه جدی برای رفع ممنوعیت‌های واردات وجود ندارد».

یعنی تقریبا همه طرف‌های درگیر به نوعی یا منتفع از ممنوعیت‌های وارداتی هستند یا در یک بازی با جمع صفر قرار دارند.

چرا ممنوعیت واردات این‌چنین با اقبال مواجه شده؟

مجموع قاچاق ورودی و خروجی کالا از ۱۳.۳میلیارد دلار در سال۱۳۹۶ به ۲۳.۳میلیارد دلار در سال۱۴۰۰رسیده است.

یعنی حجم قاچاق در طی ۴سال، ۱۰میلیارد دلار افزایش یافته است.

به نظر می‌رسد بازار ۲۳میلیارد دلاری تجارت غیررسمی، همه را راضی نگه داشته و تنها بازنده بزرگ آن، مردم هستند.

کالای قاچاق به قدری به سهولت در دسترس است که تولیدکنندگانی که مواد اولیه آنها در فهرست ممنوعیت‌های وارداتی قرار دارد، به سهولت می‌توانند به آن دسترسی داشته باشند.

حتی در برخی موارد ریسک اندک قاچاق به مدت زمانی طولانی انتظار برای تخصیص ارز و ترخیص کالا از گمرک نیز ارجحیت داشته و کالایی که اساسا ممنوعه نیست و تعرفه گمرکی بالایی ندارد نیز، به‌صورت قاچاق وارد می‌شود. 

برخی از تولیدکنندگانی که واردات کالای مشابه خارجی تولید آنها ممنوع است نیز تا حد بسیار زیادی از ممنوعیت واردات منتفع می‌شوند؛ زیرا به‌رغم حجم گسترده‌ کالای قاچاق، تمام شبکه رسمی توزیع کشور در اختیار آنها قرار دارد.

حتی ممنوعیت واردات برای برخی از بازرگانانی که تا پیش از آن واردکننده کالاهای ممنوع شده بودند نیز، دارای نفع و سود بسیاری است؛ زیرا هم از تعرفه گمرکی معاف شدند و هم مدت زمان طولانی در صف تخصیص ارز نمی‌مانند.

در این میان، تولیدکنندگان خرد و مردم بزرگ‌ترین متضرران ممنوعیت واردات هستند.

آنچه مردم حس می‌کنند آن است که حجم کالای تقلبی افزایش یافته و خدمات پس از فروش به‌شدت افت کرده که معمولا در باور عمومی علت آن را نیز، تحریم‌ها و نبود برندهای خارجی در ایران می‌دانند./متن کامل
                                                                                                                              

@bestdiplomacy

🔵🔴منطقه در آستانه یک تحول ژئوپلیتیک؟

✍️ صابر گل‌عنبری

برخلاف برآورد و اظهارات برخی مسئولان و ناظران، روند عادی‌سازی روابط میان اسرائیل و عربستان از دستور کار خارج نشده و به‌جد هم پیگیری می‌شود. سخنان دیروز وزرای خارجه آمریکا و عربستان نشانگر قریب‌الوقوع بودن این اتفاق است.

بلینکن در ریاض گفت که گفت‌وگوها در ماه مارس دربارۀ عادی‌سازی روابط میان ریاض و تل‌آویو "پیشرفت بسیار خوبی" داشته و این فرایند به‌زودی نهایی می‌شود. بن‌فرحان نیز از امضای توافق‌نامه‌هایی دو جانبه میان عربستان و آمریکا در آیندۀ "بسیار نزدیک" خبر داد. 

روند عادی‌سازی روابط میان دو طرف که از زمان ترامپ آغاز و در عهد بایدن  نیز پیگیری می‌شد، با عملیات "طوفان‌الاقصی" حماس برای مدتی متوقف شد؛ ولی با طولانی‌تر شدن جنگ غزه، رفته‌رفته ازسرگرفته شد و تقریباً از ماه چهارم آن به شکل جدی‌تر با دیدارها و تماس‌های فشرده‌ای دنبال شد.

اکنون این روند تحت تاثیر دو عامل برای دولت آمریکا از اهمیت بیشتری با قید فوریت برخوردار شده است.

نخست، "طوفان الاقصی" و آسیب بی‌سابقه وارده به پرستیژ امنیتی و نظامی اسرائیل، بازدارندگی آن در منطقه، نگرانی از پیامدهای راهبردی این اتفاق در جهت بنیانگذاری معادلات امنیتی جدید به‌ویژه پس از طولانی‌تر شدن جنگ غزه و بن‌بست راهبردی که اسرائیل پس از هفت ماه جنگ با آن مواجه است و نیز نبود چشم‌اندازی روشن برای خروج ظفرمندانۀ اسرائیل از این وضعیت که در نوع خود پیامدهای حملۀ هفتم اکتبر را تشدید می‌کند.

عامل دوم هم تنش بی‌سابقه و مستقیمی است که اخیراً میان ایران و اسرائیل رخ داد و به حملۀ مستقیم ایران ختم شد که این حمله صرف‌نظر از پاسخ محدود اسرائیل، به‌عنوان تحولی در جهت خروج منازعه و قواعد درگیری از ریل مرسوم خود طی این چند دهه و نوعی معادله‌سازی در امتداد پیامدهای "طوفان‌الاقصی" و وضعیت قفل‌شده اسرائیل در غزه قلمداد ‌شد. 

اکنون آمریکا به شکل جدی‌تر از قبل و با قید فوریت از طریق عادی‌سازی مناسبات ریاض و تل‌آویو به دنبال تبدیل این تهدیدهای بی‌سابقه علیه اسرائیل در منطقه به فرصت‌های راهبردی، برهم زدن معادلات امنیتی در حال شکل‌گیری پس از "طوفان‌الاقصی" و پایه‌ریزی نظم امنیتی نوینی در خاورمیانه است.

البته در این میان، در کنار آمریکا، برخی متحدان آن در منطقه از عربستان و امارات گرفته تا اردن و مصر نیز در این نگرانی شریک‌اند و اتفاقاً حذف حماس در غزه هدف مشترک این طرف‌ها نیز بوده و هست.

اما رفته رفته دشواری تحقق این هدف با طولانی‌تر شدن جنگ، پیامدهای آن در جبهه‌بندی‌های منطقه‌ای، همچنین بالا گرفتن تنش‌ها و اتفاقات اخیر در سطح منطقه و تاثیرات آن بر چشم‌اندازهای کلان اقتصادی، موجب نگرانی بیشتر این طرف‌ها شده است. 

ازاین‌رو، به نظر می‌رسد که امروز خود بن‌سلمان نیز به عادی‌سازی روابط با اسرائیل بیش از گذشته اهمیت می‌دهد و پیوست‌های امنیتی آن را ضروری‌تر از قبل برای خلقِ معادلۀ کلان امنیتی در منطقه در مواجهه با ایران و شرایط کنونی را واجد فرصتی "بی‌سابقه" برای انعقاد پیمان دفاع مشترک با آمریکا می‌پندارد که هدف از آن هم روشن است.

یکی از ارکان این توافق‌نامه، ایجاد سپر پدافندی مشترک و چندلایه در منطقه است که آمریکا پس از حملات اخیر ایران، آن را یک ضرورت فوری و خطِّ مقدم پدافندی برای اسرائیل می‌داند و برخی متحدان عرب آمریکا نیز آن را اکنون ضرورتی راهبردی می‌پندارند.

البته این تحولات در حالی است که یک سال از "آشتی تشریفاتی" میان تهران و ریاض می‌گذرد؛ اما در این مدت، روابط رسمی وارد فاز گفت‌وگوهای عمیق امنیتی و سیاسی نشد. البته گویا این شکل روابط هم مطلوب ریاض برای کنترل و مهار واکنش‌ها و پیامدهای عادی‌سازی روابط با اسرائیل است.

در کل، به نظر می‌رسد که آمریکا می‌خواهد همزمان با پایان جنگ غزه از برگ عادی‌سازی روابط میان اسرائیل و عربستان رونمایی کند؛ زمانی که دلالت‌های معنادار و روانشناختی مهمی هم دارد.

احتمالاً واشنگتن می‌خواهد در وهله نخست فضای کنونی و دلالت‌های شکل پایان جنگ از طریق توافق با حماس و باقیماندن این تشکیلات را که به معنای شکست جنگ و مکمل هفتم اکتبر است، معکوس کند.

واقعیت اما این است که عادی‌سازی روابط میان عربستان و اسرائیل مانند عادی‌سازی‌های قبلی نیست؛ بلکه این اتفاق در صورتی که رخ دهد، یک تحول ژئوپلیتیکی واجد فرمت‌ها و پیامدهای امنیتی سهمگین در سطح منطقه است و احتمالاً متعاقب آن، کشورهای عربی و اسلامی بیشتری به تأسی از عربستان نظر به جایگاه خاصش به این روند بپیوندند.


T.me/bestdiplomacy
🔵🔴همتی رئیس کل اسبق بانک مرکزی: کاهش قیمت دلار در چند روز اخیر به دلیل تزریق است اما این روش جواب نمی دهد

🔦دولت از مردم عذرخواهی کند


عبدالناصر همتی گفت:
🔹 امروز می‌بینید که با تزریق  درهم و دلار سعی در تقویت ارزش ریال دارند. البته من این اقدام بانک مرکزی را نفی نمی‌کنم. به هر حال کنترل نرخ دلار کار خوبی است و باید هم انجام شود.

🔹ولی اینکه با ارزپاشی این کاهش نرخ انجام شود مورد پذیرش نیست و این روش هیچ‌گاه جزو سیاست‌های من نبوده.

🔹 تزریق ارز جواب اصلی، اساسی، پایه‌ای، علمی و فنی نیست. راه آن مدیریت درست بازار ارز و شناسایی عوامل مؤثر بر افزایش نرخ ارز است.

🔹در حال حاضر مهمترین لنگر نرخ تورم، نرخ ارز است.دولت نه نرخ ارز را توانست کنترل کند و نه تورم را.

🔹امروز با 48 درصد نرخ تورم مواجه هستیم که عملکرد بسیار بدی است و به مفهوم شکست در مبارزه با تورم محسوب می‌شود. بنابراین این دولت نباید ژست کنترل تورم را به خود بگیرد. به نظر من باید از مردم عذرخواهی کنند و بگویند نتوانستیم تورم را کنترل کنیم./نواندیش

T.me/bestdiplomacy
Forwarded from دیپلماسی
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
#داریوش_همایون از شخصیت های خاص قبل از انقلابست
او وزیر اطلاعات و‌جهانگردی هویدا بود

میشود به او نقدهای زیادی داشت
اما او همیشه عشقش به ایران بود
پس از انقلاب در امریکا حزب مشروطه را درست کرد
لیکن در مسیر مبارزاتش شخصا حاضر نشد موفقیت سیاسی به هرشکل ممکن را کسب کند

این بخشی از سخنانش
پیش از مرگ در خارج از ایرانست

برای او حفظ #‌تمامیت_ارضی_ایران از هرچیزی بالاتر بود...
برگی از تاریخ
@bestdiplomacy
Forwarded from دیپلماسی
#توتالیتاریسم به دنبال حکومت جابرانه بر انسان‌ها نیست
بلکه به دنبال نظامی است که در آن انسان‌ها زائدند.

"هانا آرنت، توتالیتاریسم"


🌏جامعه‌شناسی
@bestdiplomacy
Forwarded from دیپلماسی
روزت مبارک استاد و معلم نازنینم
پروفسور سید حسین #سیف_زاده
از برجسته ترین اساتید علوم سیاسی
و روابط بین الملل
@bestdiplomacy
Forwarded from دیپلماسی
استاد حسین #دهشیار
از برجسته ترین کارشناسان
مسایل ایالات متحده آمریکا
روزت مبارک
@bestdiplomacy
دیپلماسی
روزت مبارک استاد و معلم نازنینم پروفسور سید حسین #سیف_زاده از برجسته ترین اساتید علوم سیاسی و روابط بین الملل @bestdiplomacy
به خود میبالم که دانشجو شما بودم و مطالب آموخته شده را بکار میگیرم
هرسال این تکرار سپاس ادامه خواهد یافت
به امید ایران آباد و آزاد
2024/11/15 17:20:53
Back to Top
HTML Embed Code: