Telegram Web Link
دکتر ابوالقاسم فنائی | اخلاق دین شناسی صفحه 181
🌾 @sedanet | @abolghasemfanaei
Forwarded from | نیلوفر |
http://nebook.ir/index.php?route=product/product&product_id=55
سرفصل‌های کتاب

فصل اول: نشاندن فقه به جای اخلاق
فصل دوم: فقه و چالش‌های عصر جدید
فصل سوم: عقلانیت سنتی و عقلانیت مدرن
فصل چهارم: عقلانیت فقهی و عقلانیت عرفی
فصل پنجم: قبض و بسط تئوریک فقه
فصل ششم: بسط تجربه ی فقهی نبوی
فصل هفتم: ترجمه‌ی فرهنگی متون دینی
☘️ تفاوت 'نسبی‌گرایی اخلاقی' و 'بافتارگرایی اخلاقی'
✍️ ابوالقاسم فنائی

نسبی‌گرایی اخلاقی غیر از «بافتارگرایی اخلاقی» است.
اگر بخواهیم این دو دیدگاه را به نحوی اجمالی تعریف کنیم، می‌توانیم بگوییم نسبی‌گرایی اخلاقی دیدگاهی است که می‌گوید: حکم اخلاقی یک عنوان کلی، مثل «دروغ‌گفتن» یا «وفای به عهد» ممکن است از فردی به فردی یا از فرهنگی به فرهنگی دیگر فرق کند، یا عملاً فرق می‌کند. در حالی که بافتارگرایی اخلاقی می‌گوید: حکم اخلاقی یک عنوان کلی یا مصادیق آن عنوان کلی نسبت به «بافت»/ «زمینه»/ «سیاق» حساس است و از بافتی به بافت دیگر ممکن است تغییر کند.

بر اساس بافتارگرایی اخلاقی، خصوصیات فردی یا فرهنگی در حکم اخلاقی نقشی ندارند، مگر این‌که به تغییر بافت منجر شوند. در نسبی‌گرایی اخلاقی، بافت عمل ثابت است، و عامل/ علت تغییر حکم اخلاقی خصوصیات فردی فاعل یا فرهنگ اوست، که علی‌الاصول از «ویژگی‌های اخلاقاً نامربوط»اند، در حالی که در بافتارگرایی اخلاقی، تغییر حکم به خاطر تغییر بافت یعنی تغییر ویژگی‌هایی است که اخلاقاً مربوط‌اند و در حکم اخلاقی عمل نقش بازی می‌کنند یا باید بازی کنند.

البته تفاوت‌های فردی و فرهنگی ممکن است در نحوه و شکل اجرای ارزش‌های اخلاقی نقش بازی کنند. اما این به معنای نسبی‌گرایی اخلاقی نیست. مثلاً، احترام‌گذاردن به دیگران از نظر اخلاقی خوب و گاهی وظیفه است، اما در یک فرهنگ خاص ممکن است برداشتن کلاه از سر نشانه‌ی احترام به دیگران باشد و در فرهنگی دیگر برخاستن در برابر آنان یا خم شدن در برابر آنان. نسبیت در باب آداب و رسوم اجتماعی و شکل اجرایی ارزش‌های اخلاقی و تغییر آن‌ها از فرهنگی به فرهنگ دیگر را نباید با نسبی‌ بودن خود این ارزش‌ها یکی گرفت.
علاوه بر این شکرگذاری یک فضیلت اخلاقی است، اما فردی که شاعر است ممکن است با سرودن یک شعر مراتب سپاس خود به دیگری را اظهار کند و فرد دیگری که درآمدی مکفی دارد با خریدن هدیه‌ای برای او چنین کند. در یکی از قصه‌های زیبای مثنوی مولانا به داستان مرد فقیر بیابان‌نشینی می‌پردازد که قصد دیدار خلیفه در بغداد را در سر می‌پروراند و در اثر عدم آگاهی از جریان رود دجله از کنار بغداد گمان می‌کند که اگر کوزه‌ای آب، که در بیابان نایاب است و حکم طلا را دارد، برای خلیفه هدیه ببرد، هدیه‌‌ای درخور و ارزش‌مند برای او برده است.

بخشی از مقاله "نقش دین در خشونت"

🌾 @abolghasemfanaei
نقش دین در خشونت.pdf
183.8 KB
🗞 مقاله نقش دین در خشونت
✍️ ابوالقاسم فنائی
🌾 @abolghasemfanaei
☘️ معیار و مقیاس دیانت اخلاق است نه شناسنامه و نه کثرت نماز و روزه
✍️ ابوالقاسم فنائی

... هدف بعثت پیامبر صرفا آموزش ارزشهای اخلاقی نیست، بلكه تحقق بخشیدن به ارزشهای اخلاقی از طریق فراهم کردن زمینه مناسب و برداشتن موانع است. این حدیث شریف(اِنِّی بُعِثتُ لِاُتِمِمُ مَکارِمُ الاَخلاق) دلالت میکند بر اینکه نه تنها اخلاق مستقل از دین و مقدم بر دین٬ که برتر از دین هم هست٬ چون اخلاق هدف است و دین ابزار و وسیله تحقق آن هدف و این نکته به نوبه خود متضمن دو نکته دیگر است.

«نکته نخست این است که افراد و جوامع مختلف تا آنجا و به مقداری دیندارند که به ارزشهای اخلاقی ملتزم و پای بند هستند. کسی یا جامعه ای که به اسم دین ارزشهای اخلاقی را نادیده می گیرد ٬ اساساً دیندار نیست و به هر مقدار که فرد یا جامعه به ارزشهای اخلاقی پایبند باشند به همان میزان به خدا نزدیک ترند٬ چرا که به رسالت پیامبر بیشتر جامعه عَمَل پوشانده اند. معیار و مقیاس دیانت اخلاق است نه شناسنامه و نه کثرت نماز و روزه.

نکته دوم این است که اگر قرائت ِ خاصی از دین٬ فرد یا جامعه دینی را از اخلاق دور کند٬ بُطلان و نادرستی خود را بر آفتاب افکنده است٬ یعنی برای باطل شمردن قرائت خاصی از دین کافی است نشان دهیم که آن قرائت فرد یا جامعه دینی را از اخلاق دور میکند و لذا با هدف بعثت پیامبر٬ که عبارتست از تحقق بخشیدن به ارزشهای اخلاقی٬ در تضاد است. قرائتی از دین که انسان را از اخلاق دور کند و فهمی از دین که به خاطر پای بندی بدان و پیروی از دستورات آن٬ انسان ناگزیر شود عقل و وجدان اخلاقی خود را زیر پا بگذارد و ارزشهای اخلاقی را نادیده بگیرد٬ دین نیست٬ بلکه دُکان و افیون است.

دین در ترازوی اخلاق - صص. ١٧٧-١٧٨
🌾 @abolghasemfanaei
☘️ اخلاق دینی و اخلاق سکولار، پرسش صدانت از دکتر #ابوالقاسم_فنائی پیرامون نقد اخیر دکتر عبدالحسین #خسروپناه بر نظریه تقدم اخلاق بر دین

پرسش صدانت: آقای دکتر خسروپناه به تازگی مطلبی در کانال تلگرام خود منتشر کردند که به نظر می‌آید در نقد شماست. ایشان گفته‌اند:
”برخی از نویسندگان تلاش می کنند تا اخلاق را در برابر دین فرض کنند و بر دین مقدم بدارند و سپس جامعه دینی معارض با اخلاق سکولار را منفی تلقی کنند...“ { www.tg-me.com/sedanet/2695 }
از آنجا که شما اخلاق را بر دین مقدم می‌دانید پاسخ‌تان به این نقد چیست؟

متن کامل پاسخ دکتر فنائی 👇
3danet.ir/JVsn5
🌾 @sedanet | @abolghasemfanaei
Forwarded from فرید مدرسی
🌞📚
💥 تَقدُّمِ اخلاق بر دین یا دین بر اخلاق؟
👈 نقدی از درون بر اندیشهٔ فقیهان

✔️ ابوالقاسم فنایی:🔻

1⃣ کار اصلی و اساسی مجتهد این است که حقیقت قدسی و متعالی دین را از قفسِ تنگِ فرهنگِ مخاطبانِ نخستینِ دین برهاند... اول باید متون دینی را ترجمه فرهنگی کرد و آن را از عناصر فرهنگ عصر نزول که از بیرون بر آن تحمیل شده، پیراست و برداشت خود از دین را با عقل و عقلانیت و اخلاقِ نوین موزون و هماهنگ کرد و سپس به استنباط حکم مسایل جدید دست یازید. (ص۴۶۱)
2⃣ در اجتهاد "قانون محور" شخص می‌کوشد به صدر اسلام بازگردد و از سیرهٔ سلف صالح پیروی کند و جامعه‌ای بنا کند که احکام رایج در صدر اسلام در آن ساری و جاری است. اما در اجتهاد "الگومحور" شخص می‌کوشد پیامبر را به زمانه خود بیآورد و ببیند که اگر او "اکنون" و "اینجا" به پیامبری برانگیخته می‌شد چه می‌گفت، چه می‌کرد، چه گونه می‌زیست، با چه چیزهایی موافقت و با چه چیزهایی مخالفت می‌کرد و جنگ و صلح، حیات و ممات، طرز تفکر و معیشت و معاشرت، اقتصاد، سیاست و مدیریت او چه گونه بود. (ص۴۴۱)
3⃣ وقتی کسی از موضع دین و به اسم دین به نقد تمدن جدید دست می‌یازد و اصل این تمدن یا مظاهر آن را نفی می‌کند، باید جواب روشنی برای این سوالات داشته باشد که " آیا این خود دین است که تمدن جدید و مظاهر آن را نفی می‌کند، یا فرهنگ و تمدن قدیم است که در پوشش دین و در سایهٔ قرائتی از دین که با آن فرهنگ و تمدن عجین و سازگار و موزون شده، تمدن جدید و مظاهر آن را نفی می کند؟! (ص۵۰۸)
4⃣ چگونه است که عقل، ناقص و اسیر هوا و هوسِ آدمیان وقتی می‌خواهد حقِ اطاعت خداوند و وجوب پیروی از شریعت را اثبات کند، نه خطا می‌کند و نه تحت تاثیرِ هوا و هوس قرار می‌گیرد اما وقتی می خواهد حقوق بشر و اخلاق اجتماعیِ مبتنی بر این اخلاق را بشناسد، ممکن است خطا کند و اسیر هوا و هوس شود... چه گونه است که عقل مستقل از شرع نمی‌تواند سرشت بشر و حقوق بشر را بشناسد اما می تواند سرشت خداوند و حق خدا را بشناسد.(ص۵۷)
5⃣ دین و آموزه‌های دینی نمی‌توانند هویت نظری انسان و مقتضیات این هویت را نادیده بگیرند؛ یا آن را تضعیف کنند و از میان بردارند و هویت دینی را به جای آن بنشانند، چون در این صورت انسانیت آدمی را از او ستانده. (ص۲۰۴)
6⃣ به گمان ما آنچه مانع سرکشی آدمیان می‌شود، اعتقاد راسخ به تقدم اخلاق بر دین از یک سو و اعتقاد راسخ به تقدمِ عقل اخلاقی (عقل حق‌محور) بر عقل اقتصادی (عقل سودمحور یا مصلحت‌محور) از سوی دیگر است. (ص۲۴۱)

▪️منبع: اخلاقِ دین‌شناسی؛ پژوهشی در مبنای معرفتی و اخلاقی فقه، ابوالقاسم فنایی، نشر نگاه معاصر، سال ۱۳۸۹
yon.ir/OQ67X

@faridmod
🍁 ... ما می دانیم که احکام خداوند ظالمانه نیست، اما این علم موجب نمیشود که فهم و برداشت ما از متون ظالمانه نباشد. ممکن است ما خطا کنیم و از دل متون دینی حکم ظالمانه ای را استنباط کنیم و به خدا نسبت بدهیم. برای جلوگیری از این خطا ما موظفیم برداشت خود از متون دینی را با معیار عدالت بسنجیم و موزون کنیم. حکمی که در صدر اسلام و دنیای قدیم عادلانه بوده، لزوما در همه دنیاها عادلانه نیست. علم غیب ِ خداوند نمی تواند«عدلِ زمانه» را به «عدل فراتاریخی» تبدیل کند. تشریع دین کار خداوند است و ساحت مقدس او از خطا منزه است، اما فهم دین کار انسانهای جایزالخطایی است که برای تصحیح خطاهای معرفتی خود نیازمند معیارهای پسینی هستند ...

✍️ ابوالقاسم فنائی - اخلاق دین شناسی - صفحه 479

🌾 @abolghasemfanaei
🌅 s9.picofile.com/file/8309175292/11.jpg
📕کارگاه دوروزه دین و اخلاق
📒مدرس: ابوالقاسم فنایی
⭕️ظرفیت 20 نفر. اولولیت با افرادی است که زودتر ثبت نام کنند.
https://www.tg-me.com/souroshmolana
🔅«ششمین همایش نظام اخلاقی مولانا»

«نظام اخلاقی مولانا» از مهم‌ترین طرح‌های پژوهشی موسسه سروش مولانا است. این پژوهش که به سرپرستی علمی مصطفی ملکیان در حال انجام است، امسال وارد ششمین سال تولد خود شد. موسسه سروش مولانا از همان ابتدای کلید خوردن این پروژه، هر سال همایشی را با همین نام برگزار می‌کند. این همایش که محفلی است برای ارائه جدیدترین دستاوردهای پژوهشگران حوزه اخلاق و مولانا و همچنین آشنایی بیشتر افراد علاقه‌مند به این حوزه، امسال در ششمین سالگرد خود 14 و 15 دی ماه برگزار می‌شود. در این همایش که به «کثرت/ وحدت گرایی اخلاقی» می‌پردازد، مکاتب مهم فلسفه اخلاق به بحث و نقد گذاشته خواهد شد و سخنرانان و عناوین سخنرانی بخش اصلی همایش به شرح زیر هستند:

1- مصطفی ملکیان؛ «راه‌های اثبات رجحان یک مکتب بر مکتب‌های بدیل»
2- حسن اسلامی؛ «اخلاق مشترک یا اخلاق جهان روا»
3- ابوالقاسم فنائی؛ «وظیفه‌گرایی اخلاقی»
4- جواد حیدری؛ «کثرت‌گرایی اخلاقی»
5- امیرحسین خداپرست؛ «فضیلت‌گرایی اخلاقی»
6- حسین هوشمند؛ «نتیجه‌گرایی اخلاقی»

پ.ن: قابل ذکر است، عادل مشایخی، سخنران میهمان این برنامه از «اخلاق و سیاست» سخن خواهد گفت. همچنین خانم پروفسور آذرمیدخت صفوی استاد زبان فارسی دانشگاه «علیگر» هند و رئیس سابق «بنیاد زبان فارسی هند» از میهمانان و سخنرانان ویژه این برنامه هست.

ششمین همایش نظام اخلاقی مولانا
🔴نگاهی به مکاتب اخلاقی
🕓 14 و 15 دی ماه،ساعت ۱۴:۳۰ الی ۱۹
🔅تالار فرهنگ و هنر جهاد دانشگاهی
🖥برای اطلاعات بیشتر و ثبت نام پیام دهید 👇
۰۲۱۸۸۲۵۵۲۰۴☎️

🌾 @News_Sedanet | @soroushmolana

پوستر همایش👇
ibna.ir/images/docs/000255/n00255952-t.jpg
🔴🔴تغییر محل برگزاری همایش نظام اخلاقی مولانا

▶️ برای ثبت نام و اطلاع بیشتر با روابط عمومی سروش مولانا تماس بگیرید
88253719
88255204

@souroshmolana
همایش (نگاهی به مکاتب اخلاقی)
🌾 @abolghasemfanaei
🍃یکی از خطاهای استراتژیک تفکر #سنتی این است که در مقام مواجهه با #دنیای_جدید و در مقام استنباط موضع #دین نسبت به این دنیا به سراغ « محصولات » و « میوه های» این دنیا می رود و از «ریشه ها» غفلت می ورزد و میوه ها را از ریشه ها جدا می کند و جدا می خواهد و گمان می برد که في المثل تأسیسات و نهادهای اجتماعی #مدرن را می توان براساس اخلاق و عقلانیت سنتی (فقه سنتی) اداره کرد و بدون التزام به اخلاق مدرن می توان از علم و تکنولوژی مدرن به نحوی شایسته بهره مند شد، يا علوم طبیعی را از علوم انسانی تفکیک کرد و علوم اسلامی را به جای علوم انسانی نشاند. صاحبان وحاملان این تفکر می پندارند که «دنیای جدید بزرگ شده دنیای قدیم» است و لذا ارزشها و هنجارهای حاکم بر این دو دنيا على الأصول می توانند یکسان باشند و با ارزشها و هنجارهای حاکم بر دنیای قدیم نیز می توان دنیای جدید را اداره کرد. چنین تفکری از شناختی سطحی و ناپخته از مختصات دنیای جدید و ریشه های آن تغذیه میکند و فهم و تفسیر خود از متون دینی را بر چنین شناختی بنیان می نهد و به جای اینکه در رفع جهل وتصحيح فهم خود بکوشد منتقدان مشفق را به بی دینی و بددینی و نوکری اجانب متهم می کند.🍃

#دکتر_ابوالقاسم_فنایی
کتاب «اخلاق دین شناسی»

کانون فلسفه و دین دانشگاه امیرکبیر
@kfvda
☘️ کتاب حدیث نواندیشان دینی در نمایشگاه کتاب
نویسنده: سید هادی طباطبایی

بخشی از مقدمه نویسنده: باری! نسل جدیدی از نواندیشان در رسیده‌اند. نو اندیشانی که بر شانه‌های اسلاف خود ایستاده و دین پیراییِ گذشتگان را در نظر آورده و رغبت افزایی دینی آنها را به دیده‌ی عنایت نگریسته‌اند. ایده پردازیهای بازرگان را دیده و از آن گذر کرده‌اند؛ تأملات شریعتی را شنیده و بر جان سپرده‌اند؛ از تئوریهای شبستری ارتزاق کرده‌ و بر منظومه فکری سروش تکیه داده‌اند. کوشیده‌اند تا صحیح را برگیرند و از سقیمِ آن درگذرند. گاه بر اسلاف خود انتقاد آورده‌اند، گاه بر ایده‌پردازیهای آنان خُرده گرفته‌اند و راهی دگر و اندیشه‌ای استوارتر را طلبیده‌اند. بعضاً تفاوتِ خود در راه اندیشه ورزی را با اسلاف چنان برجسته دیده‌اند که هیچگونه ربط و نسبتی میان رأی خود و گذشتگان نمی‌بینند و انتسابِ فکریِ خود به هیچ اندیشمندی را بر نمی‌تابند. باری می‌توان به نحوی مستقل و بدون هیچگونه انتسابِ فکریِ این نواندیشان بر دیگران نیز بر منظومه فکری آنان نگریست؛ اما نمی‌توان رائحه‌ای که گذشتگان در فضای فکری ایران پراکندند را نادیده انگاشت و دل بر آن بست و سخن از استقلال معرفتی در میان آورد.

کتاب حدیث نواندیشان دینی دوشنبه ١٧ اردیبهشت‌ماه در نمایشگاه شبستان راهرو ٢٢، غرفه ٢٧ از سوى انتشارات کویر توزیع خواهد شد.

🌾 @abolghasemfanaei
🏙 goo.gl/BHCQnw
☘️ روش های حل چالش میان فقه و حقوق بشر
✍️ #ابوالقاسم_فنائی

دانشگاه مفید - 21 اسفند 96

متن کامل👇
3danet.ir/aK4Xl
🌾 @sedanet | @abolghasemfanaei
🌱عنوان سلسله مقالات : درباب تعیین اوقات شرعی و کیفیّت روزه‌داری در روزهای بلند
.
🌱دکتر #ابوالقاسم_فنایی در این سلسله مقالات قصد دارند به موضوعات زیر بپردازند:
تعیین اوقات شرعی در مناطقی از کره‌ی زمین که طول روز در آن مناطق از نظر عرف به نحوی معنادار بیش‌تر یا کمتر از طول شب است و حکم روزه در چنین مناطقی
.
@abolghasemfanaei

.
خواندن قسمت اول👇
3danet.ir/JwvVW
خواندن قسمت دوم👇
3danet.ir/cZXr5
خواندن قسمت سوم👇
3danet.ir/ZuUI8
🌱 گفتگو ماهنامه حکمت و معرفت با دکتر ابوالقاسم فنایی
معنویت از نگاه قرآن
سال 1393،شماره 2، صفحه 9-13

🔅هر انسانی در صورتی مسئول کارهای خود خواهد بود، و به شرطی حق نخواهد داشت بار مسئولیت خود را به دوش دیگری/ دیگران بیندازد، که حق داشته باشد بر اساس فهم خود تصمیم بگیرد و عمل کند، یعنی بتواند «خودفرمانروا» باشد، و خودفرمانروایی او، یعنی تصمیم‌گیری و عمل بر اساس فهم خود، به رسمیت شناخته شود. از سوی دیگر، زندگی اصیل معنایی جز این ندارد که شخص خودفرمانرواست، یعنی بر اساس فهم خود تصمیم می‌گیرد و عمل می‌کند، نه بر اساس فهم دیگران و یا میل و پسند و خوشایند و ناخوشایند دیگران یا تبعیت از افکار عمومی یا مد یا فرمان و ارده‌ی دیگری.

🔅البته خودفرمانروایی درجه‌ی اول/ بنیادین با دیگرفرمانروایی درجه‌ی دوم/ روبنایی منافات ندارد، بدین معنا که گاهی اوقات، و تحت شرایط خاصی، شخص به لحاظ عقلانی موظف است/ حق دارد بر گواهی دیگران به عنوان منبع معرفت تکیه کند یا از دستور آنان تبعیت کند. در این موارد شخص به فرمان عقل خود و بر اساس فهم خود چنین می‌کند. بر این اساس می‌توان گفت که مراجعه به عالمان و متخصصان و پذیرش گواهی آنان و پیروی از توصیه‌ها و دستورات‌شان در قلمرو علم و تخصص‌شان با خودآیینی و خودفرمانروایی و زیستن بر اساس فهم خود سازگار است.

🔅در این موارد این خود فرد است که بر اساس فهم خود تصمیم می‌گیرد که گواهی دیگری را بپذیرد یا به توصیه و دستور او عمل کند یا نه. اگر دیگری واجد شرایط لازم باشد، و شخص در اثر تحقیق با صداقت و جدیت وجود این شرایط را در او احراز کرده باشد، و گواهی یا توصیه و دستور او با اطلاعات و شواهدی که از طریق سایر منابع و مجاری معرفت در دسترس شخص قرار دارد ناسازگار نباشد، آن شخص در پیروی از دیگری به فرمان عقل خود عمل کرده است، و در صورت خطا معذور است، نه به خاطر این‌که در این مورد مسئولیت از دوش او به دوش دیگری منتقل می‌‌‌شود، و دیگری باید به جای او پاسخ‌گو باشد، بلکه به خاطر این‌که مسئولیت خود را انجام داده است. مسئولیت عقلانی و اخلاقی ما اقتضا نمی‌کند که در مورد هر موضوعی خودمان شخصاً تحقیق کنیم؛ چنین کاری امکان ندارد و در صورت امکان مطلوب نیست.

متن کامل👇
3danet.ir/wxxkJ
☘️ حدیث نواندیشان دینی؛ کتابی برای سنجش روشنفکران دینی معاصر
معرفی کتاب «حدیث نواندیشان دینی» اثر #سیدهادی_طباطبایی
✍️ #حمید_زارعی

🔅بحث از روشنفکری دینی گویا هیچ زمان در کشور ما فروکش نمی‌کند. زمانی این نحله‌ی فکری در اوج خود بود و آثار متفکران آن مورد توجه بسیار قرار می‌گرفت. در زمانی دیگر، نقدها و تخریبهای بسیاری به آن شد. اما هیچ زمانی توجه به این تفکر نادیده گرفته نشده است.

🔅انتشارات کویر، کتابی را منتشر کرده و این بار از یک نسل پس از عبدالکریم سروش سخن به میان آورده است. اگر انتقادها به جریان روشنفکری دینی، معطوف به پروژه‌ی فکری سروش بود، این کتاب اینک گامی فراتر را نشان داده و افراد دیگری را در نحله‌ی روشنفکری دینی جای داده است. کتاب «حدیث نواندیشان دینی» با عنوان فرعی “یک نسل پس از عبدالکریم سروش” متکفل بحث از سه روشنفکری است که امروز در عرصه‌ی تفکر ایران به فعالیت می‌پردازند( #ابوالقاسم_فنائی ، #آرش_نراقی و #سروش_دباغ ). این کتاب را سید هادی طباطبایی به رشته‌ی تحریر در آورده است.

متن کامل این معرفی👇
3danet.ir/1tbhU
🌾 @Sedanet
🌾 @arash_naraghi
🌾 @abolghasemfanaei
🌾 @Soroushdabbagh_Official
☘️ ترجمۀ فرهنگی و اخلاقِ دین‌شناسی
معرفی کتاب اخلاقِ دین‌شناسی اثر #ابوالقاسم_فنائی
✍️ #مهدی_ایرانمنش

🔅قطع ارتباط زبان دینی با گذشته و آینده که اینک در قرائت رسمی دینی ما دیده می‌شود، انتقاداتی را متوجه دین و دینداران کرده است؛ انتقاداتی که بر «غیر اخلاقی بودنِ» پاره‌ای از «احکام فقه سنتی» و یا «خردناپذیریِ» برخی از «ﺑﺎورﻫﺎ»ی دینداران تأکید می‌کند. این در حالی است که هم آن احکام و هم این باورها از منظر الگویی که مؤلف محترم ترسیم می‌کند‏، «غیر اخلاقی» و لذا «غیردینی»‌اند. در این الگو پذیرش باورهای خردناپذیر، نیز فعلی غیر‌اخلاقی و لذا غیردینی شمرده می‌شود. چنین احکام‏، باورها و حتی افعالی برای آنکه واقعاً دینی شمرده شوند‏، باید «اخلاقی» باشند. در غیر این‌صورت غیردینی‌اند حتی اگر عادتاً سال‌ها به عنوان احکام و باورهای دینی شناخته شده باشند.

🔅بر این اساس به نظر می‌رسد که فهم همدلانۀ این پروژۀ ‌‏ارزشمند‎ که در قالب یک کتاب وزین پیش روی ماست‏، از جهات بسیاری حائز اهمیت است. ﻏﻨﺎ، ﮔﺮهﮔﺸﺎﯾﯽ‏، گستردگیِ مسائل مرتبط با آن، نحوۀ تجزیه و تحلیل و ویژگی ﻗﺎﻧﻊﮐﻨﻨﺪﮔﯽِ آن‏، استعدادِ عمیقِ اصلاحاتِ زیربناییِ را برای آن فراهم آورده و آنرا در ردیف مهمترین پروژه‌های روشنفکران و نواندیشانِ دینی قرار داده است. به این پروژه که بخش میانیِ سه کتابِ ایشان است‏، امید بسیار باید داشت. چراغ راهی است برای روشنفکران و نو اندیشان دینی تا ﺑﺎ اﺳﺘﺨﺮاج آﻣﻮزهﻫﺎی دینیِ رسیده از پیامبر از لابلای ﻗوانین، ﻋﺮف، اﺧﻼق و فرهنگ ﻋﺼﺮ ﭘﯿﺎﻣﺒﺮ، از طریق ﺗﺮﺟﻤﻪ ﻓﺮﻫﻨﮕﯽِ آنها در قالب عقلانیت و اخلاقِ متناسب با عصر جدید به دفاع از معرفتی دینی که اخلاقی‌تر‏، عادلانه‌تر‏، معنوی‌تر و خردپسندتر است، بپردازند.

www.tg-me.com/sedanet1/26

متن کامل این معرفی👇
3danet.ir/j8YT1
🌾 @Sedanet | @abolghasemfanaei
🎙 سخنرانی دکتر ابوالقاسم فنائی با عنوان "رالز و روش توجیه نظریه اخلاقی" در همایش بین المللی جان رالز؛ با نگاهی به عدالت، توسعه، صلح و دموکراسی - 22 آذر 97 - انجمن علوم سیاسی ایران
3danet.ir/xybFQ

🌾 @IPS_A
🌾 @abolghasemfanaei
2024/09/26 22:50:46
Back to Top
HTML Embed Code: