Telegram Web Link
היום לפני 48 שנה (21.07.1973):
פרשת לילהאמר.
ספק אם רבים מאיתנו הישראלים היו שומעים על העיר לילהאמר לולא ה"פיקשוש" של המוסד הישראלי, שאירע במקום בשנת 1973, כשנה לאחר הטבח בספורטאי ישראל באולימפיאדת מינכן. בתקופה שלאחר הרצח החליט המטבחון של גולדה לחסל את ראשי הארגון "ספטמבר השחור" שהיה אחראי לטבח ולנקום את דם הספורטאים. רבים מהם חוסלו ברחבי העולם, אך זיהוי שגוי של אחמד בושיקי, מלצר ממוצא מרוקני, כחסאן סאלמה, ראש הארגון, הביא לחיסולו על ידי סוכני המוסד שנתפסו על ידי כוחות הביטחון הנורבגיים.
ב-21 ביולי 1973 נורה למוות אחמד בושיקי, מלצר ממוצא מרוקני, בעיר לילהאמר שבנורבגיה. הירי בוצע על ידי סוכני המוסד למודיעין ולתפקידים מיוחדים שסברו בטעות כי בושיקי הנו עלי חסן סלאמה, קצין המבצעים של ארגון הטרור "ספטמבר השחור" ומתכנן טבח הספורטאים באולימפיאדת מינכן. פעולת החיסול היתה חוליה נוספת בשרשרת פעולות שביצעו אנשי המוסד בעקבות החלטת ממשלת ישראל, ובראשה גולדה מאיר, לרדוף את מתכנני ומבצעי הטבח במינכן.
ביום למחרת הרצח נעצרה אחת מסוכנות המוסד, שהשתתפה במבצע, על ידי משטרת נורבגיה, בעת שהחזירה מכונית שכורה בשדה התעופה. בעקבות מעצרה נחשפו ונעצרו חמישה סוכנים נוספים. שניים מהם נעצרו בדירתו של קצין הבטחון של שגרירות ישראל באוסלו. זמן קצר לאחר מכן הוכרז קצין הבטחון כאישיות בלתי רצויה וגורש מנורבגיה. בינואר 1974 הועמדו העצורים למשפט, אחד מהששה נמצא זכאי והשאר הורשעו ונדונו לעונשים בין שנה לחמש שנות מאסר. רובם שוחררו לאחר תקופת מעצר קצרות.
ממשלת ישראל סירבה במשך שנים ארוכות לקחת אחריות על הפעולה. בעקבות תביעה אזרחית שהוגשה על ידי בני משפחתו של בושיקי בשנות ה-90 ובעקבות לחץ נורבגי, נחתם הסכם ב-1996 בין בני המשפחה לממשלת ישראל ובמסגרתו נמסר למשפחה פיצוי כספי, ללא לקיחת אחריות רשמית לפעולה.
היום לפני 645 שנה (22.07.1376):
פרסום החלילן מהמלין.

מכת החולדות שפקדה את העיר הגרמנית המלין ב-1284 הולידה כעבור 92 שנה את האגדה המפורסמת על החלילן המסתורי, שבנגינתו הקסומה הוליך את העכברים אל תוך הנהר, שם טבעו למוות.
מכת החולדות שפשטה בעיר המלין גרמה לתושביה כעס ומירמור כלפי ראש העיר ומועצת נבחריה.
יום אחד מגיע לעיר חלילן שמציע לתושבים את עסקת המאה. הוא מבטיח לתושבים כי יפטור אותם ממכת החולדות תמורת תשלום. מועצת העיר הספקנית מתכנסת, מצביעה ומאשרת את העסקה.
החלילן נושף בחלילו והחולדות הולכים כאחוזי דיבוק בעקבותיו לנהר, שם הם נופלים למים וטובעים.
לאחר שסיים את עבודתו פונה החלילן לבקש את שכרו, כאשר מועצת העיר מסרבת לשלם את שכרו, מתחיל החלילן לנשוף שוב בחליל והפעם כאחוזי דיבוק הולכים אחריו ילדי העיר.
החלילן מוביל אותם אל ההר הסמוך, ומאז לא נראו עקבותיהם. הוא מותיר מאחור רק שלושה: נער צולע, שלא הצליח להדביק את חבורת הילדים, נערה חירשת, שלא שמעה את נגינתו, וילד עיוור, שלא ראה לאן הולכים חבריו.
מוסר ההשכל של הסיפור הוא שהולכת שולל צפויה לעתים לעונש אכזרי.
סיפורו של החלילן וחלילו זכה למאות עיבודים לאורך הדורות ולמחוות ואזכורים בספרות, בקולנוע, בטלוויזיה, בקומיקס וכמובן — במוזיקה.
היום לפני 66 שנה (27.07.1955):
מטוס אל על מופל בשמי בולגריה.
ב-27 ביולי 1955 הופל מטוס אל על בבולגריה. החקירה הראתה שהמטוס האזרחי לא נפל, אלא הופל בידי צמד מטוסי מיג 15 של חיל האוויר הבולגרי. כל 58 נוסעי המטוס נספו.
מטוס אל על מדגם קונסטליישן המריא בשעה 20:15 ב-26 ביולי 1955 מלונדון לווינה. על סיפונו היו 51 נוסעים ושבעה אנשי צוות.
המטוס בעל ארבעת המנועים נחת בווינה במועד ולאחר כשעה של המתנה לתדלוק המריא בשעה 02:53, אור ליום 27 ביולי, בדרכו לתל אביב. מסלול הטיסה נועד לעבור בנתיב בינלאומי המוכר בכינוי "מסדרון עשר", שעבר מאוסטריה מעל לבלגרד וסקופיה, אז יוגוסלביה, ומשם מעל לסלוניקי ואתונה שביוון - לישראל. זו היתה אמורה להיות טיסה רגילה, עוד אחת מני רבות שביצע הטייס הוותיק היגס, שטס כבר לא מעט פעמים בקו.
לפי עדויות שונות, נאלץ המטוס לסטות ממסלולו, בשל סערה עזה. טייסיו לא היו מודעים לכך, מאחר שמכשיריו ניזוקו. הסערה טילטלה את המטוס לשמי בולגריה ומטוסיה של המדינה הקומוניסטית הוזנקו לעבר המטוס הישראלי, ירו בו באש תותח ומקלעים, והפילוהו, כשהוא עולה בלהבות. כתוצאה מכך ניספו של 58 נוסעיו.
הפלת המטוס עוררה סערה בעולם וממשלת בולגריה קיבלה עליה את האחריות לאסון, מיצתה את הדין עם הטייסים, אך נאותה לפצות כל אחת ממשפחות הניספים רק ב-8000 דולר לכל משפחה - סכום המינימלי שנקבע באמנת התעופה הבינלאומית. שני הטייסים הועמדו למשפט צבאי בבולגריה, ונפסקו להם עונשים כבדים.
שרידי הגופות נקברו בקבר אחים בבית הקברות קריית שאול. המצבה היא בצורת כנף מטוס.
ההיום לפני 152 שנה (28.07.1868):
נולד השגר הראשון של כלבי הגולדן רטריבר.

מפתח הגזע דאדלי מארשבאנקס הסקוטי, שהפך עם הזמן ללורד טווידמאות', קנה ב-1867 מסנדלר הכפר השכן לאחוזתו גור רטריבר צהוב שנולד בהמלטה של רטריברים שחורים. לגור הוא קרא נוס שפירושו חוכמה בגאלית. לאחר שנה הכליא את נוס עם כלבת ווטר ספניאל (גזע נכחד) בשם בל, ב-1868 נולד השגר הראשון מנוס ובל והתוצאה - ארבעה גורים (זכר ושלוש נקבות) צהובים שהיוו את הבסיס לגולדן רטריבר כגזע בפני עצמו.
הגולדנים הראשונים הגיעו לישראל בשנות ה-60.
לגולדן יש אופי כובש. אהבתו העזה לבני אדם בכלל ולילדים בפרט, כמו גם רצונו הכביר לרצות את בעליו, הם כמה מתכונותיו היפות.
היום לפני 56 שנה (31.07.1965):
מזל טוב ג'יי קיי רולינג.
רולינג נולדה בעיר צ'פסטו שבאנגליה בחודש יולי בשנת 1965. אחרי שלמדה באוניברסיטה ספרות צרפתית ולימודים קלאסיים, עקרה לעיר הגדולה לונדון ועבדה שם כמזכירה בארגון זכויות האדם אמנסטי. ב־1990, זמן קצר לאחר שהחלה לכתוב את הטיוטה הראשונה ל"הארי פוטר", נפטרה אמה שלרולינג, והאובדן השפיע על מסלול חייו של גיבור העלילה, שהתייתם גם הוא.
מודעת דרושים בעיתון הובילה את רולינג לפורטוגל, ושם התחתנה עם כתב טלוויזיה מקומי והביאה לעולם בת, ג'סיקה. הנישואים היו קצרים, ורולינג שבה לאנגליה בלי בעל ובלי עבודה - אבל עם תינוקת ושלושה פרקים ראשונים ממה שיהפוך בעתיד לסדרת "הארי פוטר". את החודשים הבאים בילתה בהשלמת הספר הראשון בסדרה, שכתבה בעיקר בבתי קפה. את שכר הדירה שילמה מדמי הרווחה שקיבלה מהמדינה. כתב היד נדחה שוב ושוב. המו"ל שהסכים בסופו של דבר להדפיס את הספר היה בארי קנינגהם מבלומסברי, שעשה זאת בעיקר בזכות המלצתה של בתו בת השמונה של אחד העובדים בהוצאה. את שם העט המורכב מראשי תיבות בחרה משום שאנשי ההוצאה חששו שספרי פנטזיה מאת סופרת אישה לא יימכרו היטב, אבל ההצלחה לא איחרה להגיע: הספר זכה בפרסים ספרותיים, נחטף מהמדפים בבריטניה ובארה"ב, ודרכה של רולינג לכתיבת ספר נוסף בסדרה הייתה קצרה.
היום לפני 85 שנה (01.08.1936):
נפתחה אולימפיאדת ברלין.
האולימפיאדה ה־11, שנערכה בברלין, נכנסה להיסטוריה לאו דווקא מסיבות ספורטיביות. השלטונות הנאציים יצאו מעורם כדי לשוות ברק חיצוני לאולימפיאדה שאירחו. לא רק שהוקמו מתקני ספורט מפוארים לקראת האירוע, אלא גם הופסקה זמנית רדיפת היהודים והוסרו הססמאות האנטי־יהודיות.
הנאצים התחייבו שלא תהיה כל אפליה לרעה כלפי יהודים ומי שאינם לבנים, אבל ספורטאים יהודים רבים החרימו את המשחקים האולימפיים.
עד מהרה הוסרה המסכה והמשטר הנאצי התגלה במלוא כיעורו, כשהיטלר, שליט גרמניה, סירב ללחוץ את ידו של כוכב אולימפיאדה זאת, האתלט האמריקאי שחום העור, ג'סי אוונס.
אוונס זכה בארבע מדליות זהב. בכך היה אוונס לאתלט האמריקאי הראשון שזכה בארבע מדליות זהב במשחקים האולימפיים. תחרות הקפיצה לרוחק שבה השתתף הפכה בסיס למספר אנקדוטות אודות יחסיו של אוונס עם הקופץ הגרמני לוץ לונג. על פי עדותו של אוונס, לאחר שנפסל פעמיים בשלב המוקדמות, ניגש אליו לוץ והציע לו לסמן במגבת את קו הזינוק. אוונס עשה כעצתו, עלה לגמר ושם ניצח את לונג. לאחר התחרות הפכו השניים למיודדים, עד למותו של לונג במלחמת העולם השנייה.
הישגיו יוצאי הדופן של אוונס, אתלט אפרו-אמריקאי, דווקא באולימפיאדה שהתקיימה תחת המשטר הנאצי הגזעני, נחשבים כסמל לניצחונו של האדם ושל הספורט על הגזענות והדעות הקדומות.
היום לפני 78 שנה (02.08.1943):
מרד טרבלינקה.

מאת נכדתו של אליהו רוזנברג ז״ל.

מחנה ההשמדה טרבלינקה, פעל בין השנים 1942-1943, בו נרצחו מעל ל-870,000 בני אדם.

בטרבלינקה החלה התארגנות מחתרתית שמטרתה הייתה להוציא לפועל מרד כללי שנועד להרוס את מתקני ההשמדה במחנה ולנקום בגרמניה הנאצית על מעשיה. המרד אורגן ותואם תוך מידור משתתפיו, ובכל אחת מיחידות העבודה היו מספר יודעי סוד. לאחר שנדחה פעמיים, נקבע תאריך המרד ל-02.08.1943 בשעה 16:00. מעט לפני השעה היעודה, אחד המפקדים בטרבלינקה חש שישנה תכונה בקרב האסירים ועצר כמה מהם. ראשי המחתרת חששו שדבר המרד ייחשף וירו במפקד. מרגע זה ירו האסירים לכל עבר והחלה בריחה המונית של מאות מהם לעבר הגדרות. מתוך כ-1200 אסירים במחנה, שרדו 67 את המרד. בעקבות המרד הופסקה פעילותו של מחנה המוות.

אחד מהבודדים ששרדו את המרד היה אליהו רוזנברג ז״ל. בן 18 היה בהגיעו לטרבלינקה ושרד 11 חודשים במחנה. הועסק בכפייה יחד עם קבוצת אסירים בפינוי גופות הנרצחים מתאי הגזים ובשריפת הגופות, העיד במשפט אייכמן ובמשפט דמיאניוק.

״בהלה איומה, יורים מהמגדלים, פצועים זועקים, עברתי את הגדר, אני רואה עוד גדר כ-5 מטרים עם הסוואה, טיפסתי עליה, חתכתי את הידיים מהדוקרנים , הדם נוזל ולא אכפת לי. יריות, כדורים שורקים, מסביב הרוגים, הפצועים קוראים לעזרה, אני כבר רואה מרחוק יער, כן, יער, שדה, אוי כמה זה רחוק. גם עוד חברים רצים ומטפסים, והכדורים משכיבים כל כך הרבה מהבורחים...הגעתי ליער עם עוד בורחים, התיישבנו לנוח, האויר והריח של השדה והעצים היה משכר. ראיתי איך הגיהינום בוער מרחוק״
- אליהו רוזנברג -

התאריך בו התרחש המרד היה תאריך בו התכנסו השורדים לזכור ולהזכיר מדי שנה את הנרצחים בטרבלינקה.
היום לפני 122 שנה (08.08.1900):
הבעיות של הילברט.

מאת: איריס מרקוביץ

דיוויד הילברט היה מתמטיקאי גרמני שהשפיע רבות על עולם המתמטיקה של סוף המאה ה 19 ותחילת המאה ה 20.
היה זה השמונה באוגוסט אותו יום בהיר בו הציג הילברט לראשונה רשימה מפתיעה ומסתורית של 23 בעיות מתמטיות חשובות ביותר...
חלקן נפתרו מאז, אחדות הוכחו כבלתי פתירות מה שללא ספק תיסכל ויתסכל מתמטיקאים גם בעתיד, ואחדות פתוחות עד עצם היום הזה... מכיון שבמילא לא תכננתי להיכנס לעובי הקורה המתמטית, נחמד לחשוב על התאריך הכל כך מתמטי בו הכל החל, שהוא כמובן 2 בשלישית ושוב 2 בשלישית...
מעניינת לא פחות העובדה שזוגות כה רבים השתוקקו להינשא ב 8/8/88, בתקווה שתאריך זה יביא להם ברכה, או לפחות יהיה כזה שלא יישכח...
רק ש... אם ניקח בחשבון את העובדה שגם בנייתו של מגדל פיזה העקום והנוטה על צידו החלה בדיוק בתאריך זה, כל שנותר לקוות הוא שהתאריך אכן הביא להם מזל...
היום לפני 500 שנה (13.08.1521):
טנוצ'טיטלן נופלת בידי הרנאן קורטז.
על פי המיתולוגיה האצטקית, יום אחד נראה נשר הניצב על קקטוס-עמודים ובולע נחש; על פי אמונתם מקום בו יתגשם חזיון זה הינו האתר, אשר בו עליהם לקבוע את מגוריהם הסופיים. ואכן קבעו האצטקים את מרכזם בעיר טנוצ'טיטלן, שנבנתה על שטח ביצות במרכזו של אגם גדול, עיר שלימים תהיה לבירת מקסיקו, מקסיקו-סיטי. עוניים של האצטקים הביא רבים מהם להתפרנס בתור שכירי-חרב בצבא טסוסומוק – השליט הריבוני עתיר-הכוח שבלט באותה עת. כך צברו כוח, ובעיקר ניסיון צבאי ושלטוני.
עם קריסת הממלכה הטולטקית, בשנת 1430 לערך, החלה פריחתה של הממלכה האצטקית. המלכים הראשונים, ובעיקר מוקטסומה ה-1, הרחיבו מאוד את תחומי הממלכה והשתלטו על אזורים נרחבים של מקסיקו. לקראת סוף המאה ה-15, שלטו האצטקים למעשה על רוב שטחה של אמריקה המרכזית. שלטונם היה נוקשה ואכזרי ושבויי מלחמה רבים הוקרבו לאל השמש.
הגעתם של הספרדים (1519) ובראשם ארנן קורטס, התקבלה בברכה על ידי האצטקים. אלה האמינו כי קורטס אינו אלא התגלמות של האל קואטסלקואטל, שעל פי אמונתם היה אמור לחזור ולהופיע על פני האדמה. קורטס מצידו כרת בריתות עם שבטים מקומיים, שהיו יריבים לאצטקים, ובעזרתם החריב את הממלכה בתוך זמן קצר.
תחילה יצר קורטס מעין שותפות שלטונית, והיה לריבון יחד עם מוקטסומה ה-2. אך לאחר תקופה קצרה, ב-1521, טבחו חייליו באצטקים, בזזו את אוצרותיהם, הרגו את המלך והרסו את בירתם.
היום לפני 981 שנה (14.08.1040):
מקבת' הורג את מלך סוקטלנד, דאנקן הראשון.
באמצע המאה ה-11 שלט בסקוטלנד המלך מקבת, אשר הומלך לאחר שהרג בקרב את המלך דאנקן הראשון. ויליאם שייקספיר שינה את העובדות ההיסטורית במחזה "מקבת", והציג את מותו של המלך דאנקן הראשון כקורבן רצח של מקבת'. "מקבת", היה אחד המחזות הקצרים של שייקספיר.
הטרגדיות השייקספיריות נחשבות לאחד משיאי היצירה האמנותית בכל תולדות התרבות האנושית. מבין הטרגדיות הגדולות: "רומיאו ויוליה" – זוג נאהבים המגיעים ממשפחות עוינות, וגורלם נחרץ למוות בשל שנאת חינם. "המלט" – סיפורו של נסיך דנמרק, שדודו רצח את אביו ונשא לאישה את אמו. נקמתו של המלט גורמת למותם, לשקיעתה של מלכות דנמרק ולכיבושה בידי נסיך נורווגי. המלט, דמות מורכבת, רבת ניגודים פנימיים וחיצוניים היא זו שמעלה באחד מפרקי המחזה את הדילמה המפורסמת "להיות או לא להיות, זאת השאלה". "אותלו" – מחזה המציג מצביא שחור בשירות ונציה, שקנאתו לאשתו הצעירה והאצילה מתעוררת בשל תעלוליו הזדוניים של מפקד זוטר. בהיותו משוכנע שאשתו בגדה בו, אותלו חונק אותה, וכאשר מתבררת לו האמת הוא מתאבד. "המלך ליר" - דמות מההיסטוריה הקדומה של אנגליה, המעביר את מלכותו לשתי בנותיו הבכירות, והן מתנכרות לו ומנדות אותו. בשגיונותיו הוא מבין את פשרם הטרגי של החיים באמצעות אהבתה הנאמנה של בתו ה-3. וכאמור "מקבת" – סיפורו של אביר, הרוצח כדי להיות מלך סקוטלנד; מרצח לרצח שוקעים הוא ואישתו בפשעים אכזריים, עד למותם.
שייקספיר נהג לשלב במחזותיו רק את אותן עובדות היסטוריות אשר שירתו היטב את כוונתו האמנותית. לעתים העדיף להתעלם או "לקצר" תקופות היסטוריות שלא תאמו את המבנה הדרמטי של המחזה. מעל לכל, ניכרים כאן כוח דמיונו ולשונו העשירה, אשר חילצו מכבלי ההיסטוריה גיבורים נשכחים, עיצבו אותם מחדש והפיחו בהם חיי נצח.
2024/10/01 18:29:54
Back to Top
HTML Embed Code: