Telegram Web Link
⭕️از پیچیدگی ساختار #حکمرانی_آب در کشور همین بس که نماینده مجلس، #صدور_مجوز حفر چاه را از #معاون_علمی_فناوری رییس جمهور درخواست می کند!

#وزارت_نیرو #سیاستگذاری
@WaterDiplomacy
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
⭕️نشست سخنگوی وزارت امور خارجه با اصحاب رسانه- در خصوص حق‌آبه #هیرمند؛ - ۱۰ آبان ماه ۱۴۰۰-

🔹 ‌آنچه به عنوان قرارداد هیرمند شناخته می‌شود، مربوط به سال۱۳۵۱ است و هیچگاه این موارد با آمدن و رفتن هیأت حاکمه و دولت‌ها تغییر نمی‌کند.

🔺در بسیاری از سال‌ها طرف‌های افغانستانی به تعهدات خود به ویژه براساس بند ۳ قرارداد پایبند نبودند.

🔻نهاد مسئول و اجرایی قرارداد، کمیساران عالی آب هستند که وزارت نیرو از سوی ایران مسئولیت داشته و همواره پیگیری کرده و هیأت حاکمه سرپرستی افغانستان به اندازه دولت افغانستان در گذشته و نظام‌های قبل از آن متعهد به این موضوع هستند و مهم این است که اینها اجرایی شود و این موضوع پیگیری خواهد شد.

کانال #سخنگو
@WaterDiplomacy
⭕️ ناکارآمدی پروژه‌های انتقال آب از دریا به روایت برخی آمار
@WaterDiplomacy

🔹طرح 6 میلیارد #دلاری #انتقال_آب از دریای عمان/جنوب به شرق و مشهد درحالی بعنوان نسخۀ شفابخش مشکلات آب مناطق مطرح می شود که امار واقعی عدم اثربخشی این طرح را با توجه به هزینه های آن نشان می دهد.

🔺حال سوال اینست که با هزینه گزاف و #غیرموثر 6 میلیارد دلار، معادل چه طرح هایی را می توان در مناطق شرقی کشور ایجاد کرد که سبب ایجاد رشد و توسعه پایدار در این مناطق شود؟

چند نمونه از طرح های بین المللی:

◀️ طرح توسعه بندر #گوادر پاکستان: 248 میلیون دلار

◀️سرمایه گذاری هند در توسعه بندر بین المللی #چابهار: 85 میلیون دلار

◀️طرح بین المللی #کاسا1000: (طرح تولید و انتقال برق 1300 مگاوات از آسیای مرکزی به آسیای جنوبی به طول بیش از 1200 کیلومتر): 1.2 میلیارد دلار

این پروژه طرحی مشترک بین المللی میان قرقیزستان، تاجیکستان، افغانستان و پاکستان است که برق تولیدی از این طرح را به #افغانستان و #پاکستان صادر می کند.

🔺گزارش کامل را در این لینک مطالعه کنید.
https://bit.ly/3omcwLz

@WaterDiplomacy
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🎥چرا دولت های مختلف علی رغم شعارهای بعضاً متضاد در حوزه های مختلف نظیر سیاست خارجه، رویکرد و عملکردشان در حوزه #سیاستگذاری_آب تقریباً یکسان بوده است؟

@WaterDiplomacy
🗞«تركيه در حال نفوذ هيدروپليتيك در كشورهاي منطقه»
@WaterDiplomacy

🔺هفته گذشته سد پرحاشیه ایلیسو در سرشاخه رود دجله رسما آبگیری شد. سدی که از ابتدای ساخت آن واکنش‌های بین‌المللی بسیاری به دنبال داشت و تبعات آبگیری آن از سال‌ها قبل بسیاری از فعالان محیط زیست را نگران کرده بود. ترکیه اما پروژه را به رغم تمام اعتراضات و مخالفت‌ها پیش برد.

🔺اردوغان در مراسم آبگیری سد #ايليسو: «سد ایلیسو بهترین جواب برای دشمنان قسم خورده ترکیه است. حفظ کردن منابع آب تا پیش از رسیدن به مرز خشک شدن، ارزیابی صحیح و موثر و درست مدیریت کردن در شرایط کنونی یک انتخاب نیست بلکه یک ضرورت است.»

🔺«طرح‌های آبی ترکیه در منطقه، فقط سدسازی‌ها در دو ابرپروژه داپ و گاپ نیست. ترکیه برنامه‌های بسیاری دارد تا از فروش و انتقال آب به کشورهای همسایه درآمد داشته باشد. نمونه آن فروش هفتاد و پنج میلیون مترمکعب آب به قبرس است. فقط ساخت سد هدف این کشور نیست.»

🔺اقدامات هیدروپلیتیک ترکیه محدود به ساخت سد و در مرحله بعد فروش آب به کشورهای دیگر نیست. ترکیه در راستای سیاست‌های خود در حال نفوذ هیدروپلیتیک در کشورهای منطقه است. از آب برای مهار قدرت همسایه‌ها و رقبای خود استفاده می‌کند» .

🔺«سد کمال‌خان با حمایت ترکیه ساخته شده است. فاز دوم سد کجکی روی هیرمند همینطور، این اقدامات تنها محدود به ایران نیست. این کشور در منطقه به دنبال قدرت است. نه تنها از منازعه ایران و افغانستان بر علیه هم بر سر آب استفاده سیاسی می‌کند، بلکه در شمال افریقا در منازعه مصر و سودان و اتیوپی بر سر سد رنسانس هم از این آب گل‌آلود در حال ماهی گرفتن است.»

🔺«ما هنوز اقدامات هیدروپولیتیکی #ترکیه را نشناخته‌ایم، فکر می‌کنیم فقط یک سد ایلیسو است که ساخته شده و مشکل ایجاد می‌کند. کسی نگران سدهایی که روی #ارس ساخته می‌شود نیست. کسی نگران سد‌سازی‌های #ترکیه در #افغانستان علیه ایران نیست».

⭕️ گاپ یکی از ده ابرپروژه آبی ترکیه است که در آن 22 سد ساخته می‌شود. ایلیسو یکی از این 22 سد است. دو ابرپروژه ترکیه گاپ و داپ روی آب‌های مرزی ایران هستند اما چرا از این پروژه‌ها ما فقط روی گاپ و از 22 سد فقط روی ایلیسو تمرکز کرده‌ایم و به آن واکنش نشان می‌دهیم؟»


لينك كامل گزارش را از اينجا مطالعه كنيد
@WaterDiplomacy
⭕️ اولین قدم «فوری»و «دراسرع وقت» درمواجهه با چالش #زاینده_رود چیست؟

حجت میان آبادی- هیأت علمی گروه مهندسی و مدیریت آب دانشگاه تربیت مدرس
@WaterDipomacy

🔹 اولین قدم «فوری»و «دراسرع وقت» درمواجهه با چالش #زاینده_رود متوقف کردن دستورات معاون اول رییس جمهور و همچنین اقدامات پیشنهادی وزیر نیرو در سفر به حوضه زاینده رود است.

1️⃣ مشکلات اجتماعی و مناقشات سیاسی آبی با دستور #فوری و #در_اسرع_وقت برطرف نمی شوند.

2️⃣ مواجهه بامشکلات زاینده رود تنها وظیفۀ وزارت نیرو و جهادکشاورزی نیست بلکه وزیر صمت، وزیر کشور و همچنین رییس سازمان محیط زیست از جمله *دستگاه های دولتی* دخیل در مواجهه با این مسأله هستند.

3️⃣ حل #مسأله_بدخیم #زاینده_رود با دستور بالا به پایین مقامات دولتی و مأموریت های ویژه و فوری و آنی آن هم تنها به دو وزیر! صورت نخواهد گرفت. بدون شک، این مسأله بدون رویکرد *فرایندمحور* و عدم دخالت دادن ذی مدخلان اصلی حوضه میسر نخواهد شد.

4️⃣ متأسفانه یکی از مهمترین چالش های #سیاستگذاری در کشور سندروم «ظرف دو هفته» با «دستورات فوری و در اسرع وقت» است. این سندروم گریبانگیر بسیاری سیاستگذاران و مدیران اجرایی در کشور است. عمدۀ مدیران اجرایی و سیاستگذاران می خواهند مشکل و چالشی راکه طی یک یاچنددهه ایجاد شده است،با یک دستور بالا به پایین، نهایت ظرف دو هفته و دربسیاری موارد در یک جلسه دو ساعته/دوهفته آن هم در پشت درهای همیشه بسته، #شناسائی، #تحلیل، #ارزیابی و در نهایت در همان جلسه زمان نسخه پیچی و #تجویز کنند.

5️⃣ با توجه به چالش های موجود، باید قبل از اینکه «دولت برای مواجهه با چالش های اب در کشور چه باید بکند؟»
ابتدا به این نکته توجه کرد که:
«دولت برای مواجهه با چالش های آب کشور فقط چه کارهایی نکند».

6️⃣ برای آشنایی با اینکه چرا عمده راه کارهای ارائه شده برای مواجهه و حل چالش های اب در کشور در عمل عمدتاً مسائل و چالش های آبی را در کشور پیچیده تر و بدخیم تر کرده اند؟ مطالعه یادداشت «از حل تا لاینحل کردن مسائل» قویاً توصیه می شود.

یادداشت را از این لینک می توانید مطالعه کنید.

@WaterDiplomacy
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
⭕️ رک و صریح:

🛑 اگر وزیر نیرو بتواند طبق وعده اش طی دو سال مسأله مناقشه #زاینده_رود را حل و فصل کند، باتوجه به مناقشات آب موجود در دنیا، باید جزء «صد چهره برتر سیاسی دنیا» معرفی شود.

@WaterDiplomacy
مدیریت آب، آزمایشگاه نیست؛ از تجارب تلخ گذشته درس بگیریم!
@WaterDiplomacy

🔺استاندار آذربایجان شرقی انتقال آب #ارس به تبریز را یکی از ابرپروژه‌های ملی توصیف کرد وگفت: رئیس‌جمهور دستورهای لازم را برای تخصیص اعتبار این پروژه داد وبا هماهنگی وزیر نیرو وقرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیا(ص) قرار شده تا بخش‌های مهم پروژه از جمله عملیات حفاری تونل هرچه سریع‌تر آغاز شود.

⭕️ اگر چندسال دیگر مناقشات آبی در کشور از حوضه آبریز فلات مرکزی به سایر حوضه‌ها از جمله حوضه‌های آبریز شمال غرب کشور توسعه یافت، به دنبال آن نباشیم که با دستور فوری و در اسرع وقت به دو وزیر و چند جلسه دوساعته پشت درهای بسته، مناقشات را حل و فصل! کنیم. بدانیم که اقدامات غلط از کجا و چطور شروع شده‌اند!

🔻علاوه براین، در آن زمان دیگر از استانداران و برخی وزرا و نمایندگان فعلی نیز به‌عنوان کارشناس و تحلیل‌گر برای تجویز مواجهه با مناقشات حوضه‌های شمال‌غرب کشور راهکار و راه‌حل مطالبه نکنیم!

🔹ضروری است درکنار دستور تخصیص بودجه، برای انتشارنتایج مطالعات اجتماعی وهیدروپلیتیکی این طرح نیز دستور ارائه شود.

لینک کامل خبر را از اینجا مطالعه کنید
@WaterDiplomacy
«همه شو بده»

یکی از چالش‌های #سیاستگذاری به صورت عام و #سیاستگذاری_آب به صورت خاص در کشور آنست که خواسته‌ایم:

در کشاورزی هلند باشیم
در خودرو سازی آلمان باشیم
در تکنولوژی ژاپن باشیم
در فناوری سیلیکون ولی باشیم
در بازار آزاد آمریکا باشیم
در اقتصاد چین باشیم
در رفاه سوییس و اسکاندیناوی باشیم
در محیط‌زیست دانمارک و فنلاند باشیم
در باشگاه داری فوتبال انگلستان و اسپانیا باشیم
و غیره

🔸درحالیکه اگر هلند در کشاورزی قطب است ادعایی در حوزه صنعت خودرو ندارد و همچنین سایر کشورها در سایر حوزه‌ها.

🔻این در حالیست که ما می‌خواهیم تقریبا در بسیاری از حوزه‌ها همه چی باشیم که بدلیل عدم سیاستگذاری صحیح، تقریبا در بسیاری از حوزه‌های ذکر شده ناموفق بوده‌ایم.
لذا یک مشکل بزرگ آنست که "نمی‌دانیم" چه "می‌خواهیم"؟

⭕️ این مشکل و معضل در حوزه آب و محیط‌زیست به جد گریبانگیر سیاستگذاری‌های آب در کشور بوده و همچنان هست. رصد سیاست‌های آبی شش دهه گذشته در حوزه های مختلف از جمله سدسازی، طرح های انتقال آب، نمک زدایی و آب ژرف و ... بخوبی گواه و بیانگر این معضل جدی است.

بدیهی است که این به معنی تک بعدی بودن فرصت ها و نقاط قوت کشور نیست بلکه به معنای اینست که ما متأسفانه «فرصت»ها، «ظرفیت»ها و «محدودیت»های کشور خود را نمی دانیم و تقریباً در پی آن هستیم که هر جایی که با توجه به فرصت ها و ظرفیت های خود در زمینه ای به رشد و پیشرفت رسیده است ما نیز بخواهیم بدون مطالعات و ظرفیت سنجی مناسب آن مطلوب را در کشور کپی برداری کرده و در بخشی از کشور پیاده سازی کنیم.

⭕️ این روند سیاستگذاری سبب شده است که نه تنها از فرصت ها و ظرفیت های طبیعی-انسانی کشور به درستی بهره نبریم، بلکه بخشی از این ظرفیت ها و فرصت ها نیز به مشکل، چالش و تهدید تبدیل شده است.

@WaterDiplomacy
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
⭕️ مناقشه زاینده رود یک مسأله اجتماعی است که با رویکردهای صرفاً فنی و تکنیکال نمی توان به مواجهه و مدیریت آن پرداخت.

مساله #عدالت یکی از مسایل کلیدی و موثر در #مناقشات_آبی است که در تحلیل-تجویز مناقشات به شدت مورد غفلت قرار گرفته است.

🔹در مواجهه صحیح با مناقشات آبی و محیط‌زیستی،سیاستگذار چاره‌ای جز توجه و پیگیری مساله عدالت در ابعاد مختلف،درحوزه آب و محیط‌زیست ندارد.
#زاینده_رود

@WaterDiplomacy
⭕️ آخرین میخ به تابوت جسم به کما رفتۀ آب در ایران

@WaterDiplomacy

🔹سيستم‌های آبی از چهار زیر سیستم:
1️⃣ طبیعی
2️⃣ اجتماعی- اقتصادی
3️⃣ سازمانی، نهادی و حقوقی و
4️⃣ سیاسی و هیدروپلیتيكی تشكیل شده اند.

🔺در مواجهه با مسائل و مشكلات آبی، بخشی‌نگری سبب وخیم و بدخیم‌تر شدن مشكلات و مسائل آبی می‌شوند .

🔻براي مثال، رويكردهای مهندسی تنها به بخش فنی و رويكردهای سازه‌ای (زير سيستم طبيعی)‌ توجه می‌كنند و از ساير ابعاد و مسائل مهم و اثرگذار سيستم‌هاي آبی غفلت می‌كنند (هيدروكرات ها).

🔺رویکردهای صرفاً اقتصادی نيز -که نسخه خود را اصلی‌ترين نسخه شفابخش اعلام می‌كنند- تنها به بخش و زيرسيستم اقتصادی توجه کرده و از اثرات بسیار مهم و جدی سایر زيرسيستم‌ها غفلت جدی می‌كنند.

اين مسأله در خصوص سایر زيرسيستم‌ها و بخش‌های مدیریت یک سیستم آبی نیز صادق است.

چالش ها و مشکلات امروز آبی کشور ناشی از همین بخشی‌نگری‌ها و تقلیل‌گرایی‌ها در مواجهه با یک سیستم #درهم_تنیده است.

ساده‌سازي و ساده انگاري در مواجهه با سیستم‌های درهم تنیده و نگاه صرفاًبخشی به یک مسأله آبی، یکی از پیچیده‌ترین مسائل حوزه مدیریت آب است که سبب شده مدیریت منابع آب، به عنوان یک منبع طبیعی از سایر منابع طبیعی مجزا و منفک شود.

⭕️ عدم توجه به ابعاد اجتماعی، سیاسی، امنیتی، اقلیمی و بروز مشکلات و بحران‌های متعدد و مکرری كه هم در نقاط مختلف دنیا و هم در ایران مشاهده می‌شود، بخشی از تبعات و چالش‌های این رویکردها و نگاه‌های تقلیل‌گرایانه به حوزه مدیریت سیستم‌های درهم تنیده آبی است که بهتر است کمی نسبت به آنها هوشیارانه و آگاهانه تر عمل کنیم.

https://www.tg-me.com/waterDiplomacyMedia/161

@WaterDiplomacy
⭕️ «مسوولیت پذیری» و «پاسخگویی» در مدیریت آب

🔷 چندی پیش پوستر برنامه سخنرانی ای را در خصوص بررسی عوامل بحران! آب در ایران دیدم که هر یک از سخنرانان بیش از یک دهه:
-قائم مقام وزیر
-معاون وزیر
-مدیر کل در حوزه ستادی وزارت خانه
-استاندار
و ... در وزارت خانه های مختلف و دستگاه های اجرایی بوده و برخی از آنها همچنان نیز هستند!

🔷 در این جلسات، تقریباً تمام معاونین و مدیر کل های سابق و ...، که وضع موجود ماحصل مدیریت و افکار همچنان نادرست و غلط آنها بوده و هست، بشدت #منتقد! عملکرد گذشته ای بودند که خود مسوولیت کامل آن را برعهده داشتند. اعتماد به نفس و طلبکاری همیشگی این #مدیران_همیشه_مدیر نسبت به جامعه بشدت عجیب و ناراحت کننده است.

🔷مدیرانی که وضع موجود آب در کشور،در کمترین حالت ماحصل رویکردها، تفکرات و مدیریت آنها است؛ اما با کمال تأسف به جای پاسخگویی نسبت به عملکرد خود، این روزها به عنوان «داستان سرا»، «نویسنده»، «منتقد» و «فعال محیط زیست» و... در حال نقد همه، البته به جز خود و عملکرد خود هستند.

دانشگاه ها، رسانه ها و سایر فعالان حوزه آب اگر جلساتی برای بررسی مشکلات و چالش های آب در کشور برگزار می کنند؛ لازم است ابتدا جلسات و نشست هایی در خصوص مسألۀ بسیار مهمِ «مسوولیت پذیری و پاسخگویی در مدیریت آب» با حضور این #مدیران_همیشه_مدیر و البته #منتقد برگزار شود.

نه اینکه مدیران همیشه مدیر و درحاشیۀ امن، سالها (نا)آگاهانه اما #لجوجانه تصمیم گیری و سیاستگذاری کنند و زمانی که تبعات و مشکلات و چالش های تصمیم ها و سیاست ها و رویکردهای غلط و اشتباه شان در جامعه سر باز کرد، به جای #پاسخگویی، منتقد و طلبکار جامعه نیز باشند.

🔴 خلاصه آنکه در جلسات آبی مراقب باشید جای #شاکی و #متشاکی عوض نشود. «مسوولیت پذیری» و «پاسخگویی» دو گمشدۀ مهم در حوزه #حکمرانی و مدیریت آب در کشور هستند.

❇️ برای بهبود مدیریت آب در کشور، این دو اصل را جدی تر بگیریم.

@WaterDiplomacy
Forwarded from پادکست سکه
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
اپیزود پنجاه‌وهشتم پادکست سکه

"آیا ایران در مسئله آب بحران دارد؟"

اسپانسر:


صرافی ارز دیجیتال بیت‌ میت | وب‌سایت

مشاور سرمایه‌گذاری ترنج | وب‌سایت افران | تلگرام افرا | تلگرام ترنج

اپیزود پنجاه‌وهشتم پادکست سکه به زودی منتشر خواهد شد.
⭕️ مسئله آب در ایران چیست؟

◀️ کم آبی،
◀️ کمیابی آب،
◀️ خشکسالی،
◀️ مدیریت،
◀️ استفاده غیر بهینه و بهره وری آب،
◀️ قیمت گذاری آب یا ...؟

⭕️ چرا برداشت های صورت گرفته از اقتصاد آب، بهره وری و ... در کشور ناصحیح است؟

بخشی از مهم ترین چالش‌های سیاست‌گذاری آب در ایران را در پادکست سکه گوش کنید.

لینک فایل صوتی: https://sekkepodcast.ir/

@WaterDiplomacy
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
⭕️ یکی از علل اصلی مشکلات آب در کشور آن است که:

«پارادایمِ غالبِ مدیریت آب در کشور، فارغ از دولت های مختلف، پارادایم های منسوخ شدۀ پس از جنگ جهانی دوم و اوائل دهۀ 1970 میلادی است».

🔺بر این اساس، تفاوت چندانی در ماحصل و رویکردهای دولت های مختلف در مدیریت آب وجود نداشته و ندارد.

#پاردایم_مدیریت_آب
@WaterDiplomacy
Forwarded from WaterDiplomacy
2*2 ساده سیاستگذاری آب در طرح های کلان انتقال اب
@WaterDiplomacy

برخی سیاست ها و طرح های کلان ابی با هزینه های بسیار هنگفت بعضا بیش از یکصدهزار میلیارد تومان در کشور در حال طراحی، پیگیری و اجرا هستند که دو دوتا چهار تای ساده سیاستگذاری نگرانی هایی را در خصوص این سیاست ها مطرح می کند.

♻️ میزان تولید محصولات کشاورزی در ایران ۱۳۰ میلیون تن در سال است که بیش از ۳۰ درصد آن معادل ۳۶ میلیون تن به ضایعات تبدیل می‌شود (سایت وزارت جهاد کشاورزی)

♻️بر اساس اعلام رسمی معاون امور زراعی وزارت جهاد کشاورزی: این میزان ضایعات در بخش کشاورزی، به طور تقریبی می تواند نیاز غذائی بین 16 تا 18 میلیون نفر را تأمین کند و میزان آبی که سالیانه صرف تولید این ضایعات شده و در عمل از دست می دهیم، 9.3 میلیارد مترمکعب است. نکته مهم و قابل توجه آنست که این میزان اب مصرفی، تقریبا معادل کل مصرف بخش شرب، خانگی و صنعت در کل کشور است!

‼️برای نمونه، براساس مطالعات صورت گرفته مرکز ملی مطالعات راهبردی کشاورزی و آب اتاق ایران: مقدار آب تلف شده ناشی از ضایعات گندم در سال 92-93 معادل 1.93 میلیارد مترمکعب است. مدیریت این ضایعات کشاورزی (که عمده آنها ازمرحله کاشت تا برداشت است و مصرف کننده هیچ نقشی در آنها ندارد) می تواند از واردات حدود 5میلیون تن محصولات کشاورزی به کشور جلوگیری کند (بایدها و نبایدهای #اقتصادمقاومتی در حوزه کشاورزی)

در استان خراسان رضوی سالانه حدود هشت میلیون تن انواع محصولات باغی و زراعی برداشت می شود که بر اساس آمار اعلامی از سوی فائو، 30 درصد از این میزان تولید،یعنی 2/4 میلیون تن آن به ضایعات تبدیل می شود. ارزش اقتصادی این میزان ضایعات بر اساس آمار گمرکی سال 1395 (تنها برای استان خراسان رضوی) حدود دو میلیارد دلار (ارزش افزوده) برآورد شده است!!

اما نکته کلیدی و قابل تأمل در این خصوص آن است که به گفته مهندس علایی مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان رضوی: میزان آب مصرفی ضایعات کشاورزی در استان خراسان رضوی یک میلیارد متر مکعب !!!برآورد می شود.

مطالعات صورت گرفته توسط معاون فعلی وزیر جهاد کشاورزی با همکاری مرکز ملی مطالعات راهبردی کشاورزی و آب اتاق ایران: مقدار آب تلف شده ناشی از ضایعات کشاورزی به میزان 9.3 میلیارد مترمکعب معادل حدود 45 درصد حجم ذخیره شده کل سدهای کشور (سال 92-93) است که ارزش اقتصادی آن بیش از 2.8 میلیارد دلار معادل 364 هزار میلیارد ریال است.

⁉️ در این بین، طرح شیرین سازی آب دریای عمان و انتقال به مشهد با توجیه تأمین کسری آب استان در حالی به جد در حال پیگیری است که در این طرح قرار است 250 میلیون مترمکعب آب با #هزینه_اولیه 4 میلیارد دلار معادل شصت هزار میلیارد تومان برای تأمین نیازهای شرب و صنعت و بعضا برخی مصارف خاص کشاورزی استان منتقل شود. برخی مطالعات صورت گرفته هزینه اجرای این طرح را تا حدود 120 هزار میلیارد تومان هم تخمین و برآورد کرده اند. این در حالی است که در این استان و برطبق آمار رسمی مدیران و مسوولان استانی وکشوری (و نه آمار صرفاً ناشی از مطالعات دانشگاهی) تنها سالیانه بیش از یک میلیارد مترمکعب!!! آب صرف کشت محصولاتی می شود که بدلیل سومدیریت و سرمایه گذاری صحیح، در نهایت به ضایعات تبدیل می شود و سود حاصل از ارزش افزوده آن نیز معادل 2 میلیارد دلار است!

⁉️ سوال ساده اما کلیدی در این خصوص آنست که چرا ما حاضریم بیش از 4 میلیارد دلار هزینه کرده و 250 میلیون مترمکعب آب را با کلی تبعات و نگرانی های #اقتصادی، #اجتماعی، #زیست_محیطی، #هیدروپلیتیکی و و در نهایت #امنیتی به مشهد منتقل کنیم ولی حاضر نیستم کسر اندکی از این سرمایه گذاری را صرف پیشگیری از هدر رفتِ یک میلیارد مترمکعبی آب با سود معادل حداقل دو میلیارد دلار در استان کنیم!؟ آیا نمی توان با سرمایه گذاری لازم، هم این میزان آب مصرفی را در استان احیا و هم از هدر رفت های چند میلیارد دلاری در منطقه و کشور پیشگیری کرد و هم با صرف آب کمتر، امنیت غذایی بیشتری را برای کشور تأمین کرد. بدون شک، اینها ابتدائیات سیاستگذاری اقتصاد مقاومتی در حوزه کشاورزی با هدف کاهش مصرف آب، افزایش تولید کشاورزی، و افزایش همزمان امنیت آب و غذا در کشور است.

نکته پایانی آنکه بر اساس آمار رسمی اعلام شده توسط شرکت آب منطقه ای خراسان رضوی، سالانه بیش از 5 میلیارد مترمکعب از آب های زیرزمینی در استان صرف مصارف کشاورزی می شود. به بیان ساده، تنها با کاهش 5 درصدی در مصارف آب کشاورزی در استان، می توان همان میزان آبی را که میخواهیم با هزینه 4 میلیارد دلاری از عمان به مشهد و با تبعات شدید اجتماعی، سیاسی، زیست محیطی، اقتصادی و هیدروپلیتیکی منتقل کنیم، در منطقه و مقصدبا ضریب اطمینان بسیار بالاتر در دسترس داشت.
#اقتصادسیاسی
#سازگاری_با_کم_آبی
#حجت_میان_آبادی

http://yon.ir/AwpxO
@WaterDiplomacy
Forwarded from WaterDiplomacy
به اسم شرب #مشهد، به کام شرکت های پتروشیمی و فولاد در دل #کویر
@WaterDiplomacy

مجری طرح مطالعات شیرین سازی و انتقال آب از دریای عمان به استان های شرقی با اعلام خبر پایان یافتن مطالعات بزرگترین طرح تامین آب شرق کشور از عمان با مشارکت بخش خصوصی، عملیات اجرای این طرح آغاز مي شود.

مهندس علی عبداللهی باغ سیاهی افزود: برای سال 1420 نیاز [تقاضای کاذب] آبی بخش آشاميدني و صنعت در سه استان مذکور یک میلیارد و 750 میلیون متر مکعب پیش بینی شده است که حجم آب تولیدی این استان ها در شرایط موجود فقط 900 میلیون متر مکعب است. این طرح با هزینه [اولیه] 150 هزار میلیارد ریال انجام می شود.

وی گفت: طبق مطالعات انجام شده طول خط انتقال آب از دریای عمان به شرق کشور که مبدا آن دریای عمان و مقصد نهایی آن خراسان رضوی است ، حدود هزار و 600 کیلومتر پیش بینی شده که این آب تنها برای آشامیدن و صنعت به مصرف خواهد رسید. این طرح در سه مرحله انجام می شود که اجرای کل طرح با تامین اعتبارات مربوطه حدود هفت سال به طول می انجامد و شیرین سازی آب با همکاری شرکت #طوس_آب و مشاور هلندی (witteveen bos) در مبدا صورت می گیرد


اين طرح با همکاري نهادهاي آستان قدس رضوي، قرارگاه خاتم الانبيا، شرکت سنگان خواف، شرکت هاي #پتروشيمي در شهرهاي قاين، بيرجند و چابهار، فراسان شيراز و شرکت مپحا (شرکت هاي #پتروشيمي در سيستان و بلوچستان و کارخانه #فولاد در خراسان رضوي) انجام مي شود.

لازم به ذکر است که صنایع #فولاد و #پتروشیمی دو صنعت بشدت آب بر هستند که احداث آن در مناطقی که به گفته مجریان طرح، بیشترین #کسری مخزن را در کشور دارد همیشه جای تأمل و سوال جدی در مباحث #سیاستگذاری و #آمایش سرزمین کشور داشته است که مسوولان و مجریان امر همیشه از پاسخگویی به آن سر باز زده اند.

لازم به ذکر است که پروژه های انتقال آب در کشور گذشته از مسایل محیط زیستی دارای ابعاد و تبعات بسیار جدی اجتماعی، سیاسی و هیدروپلیتیکی است که متاسفانه هیچگاه مورد توجه و دغدغه جدی شرکت های مشاور، پیمانکار و کارفرما نبوده است.

- ابعاد و تبعات اجتماعی طرح‌های انتقال آب:
https://goo.gl/Xx4zZf

لینک خبرمصاحبه مجری طرح:
http://www.irna.ir/fa/News/82810417

میزگرد با محوریت طرح های انتقال آب؛ فرآیند انتقال آب دموکراتیک نیست:
http://yon.ir/swapJ
http://yon.ir/8Qemk

@WaterDiplomacy
⭕️«سبزشدن» به معنای «توسعه یافتن» نیست!

همانطور که بیابان زایی و تخریب جنگل ها غلط است، جنگل کاری در بیابان های طبیعی و تبدیل بیابان ها به جنگل!!! نیز نه تنها افتخار نیست، بلکه کاری غیر محیط زیستی است.

❇️این تصورات، توهمات و کارهای غلط، ناشی از #توهم_توسعه است؛ چه می خواهد در عربستان باشد چه در هر جای دیگر دنیا.


🛑 بر این اساس، باید تأکید کرد و مدام در گوش مدیران و سیاستگذاران خواند که «سبزشدن» به معنای «توسعه یافتن» نیست.

❇️ یکی از مشکلات جدی سیاستگذاری به صورت عام و سیاستگذاری آب و محیط زیست به صورت خاص در کشور آن است که عمده سیاستگذاران، مدیران و مجریان سیاست ها چه در مجلس و چه در دولت ها در سطوح مختلف دچار این توهم و برداشت غلط و اشتباه هستند که تصور می کنند چون اتحادیه اروپا توسعه یافته است و از طرفی سبز هم هست؛ لذا «سبز شدن» به هر شکل و طریقی، به معنای «توسعه یافتگی» است.

🔻این معضل در سیاست های کلان و برنامه های توسعه و نحوه مدیریت ها بویژه در حوزه مدیریت شهری و ... بشدت مشهود است.

🔹سال ها دل طلب جام جم از ما می کرد ...

@WaterDiplomacy
⭕️ «غفلت جدی ایران از ابزارهای دیپلماسی نرم در حوزه هیدروپلتیک»
@WaterDiplomacy

📍عراق چند وقتی است که زیر نظر مشاوری خارجی (کنسرسیوم پژوهشی هلندی زیرمجموعه وزارت دفاع هلند که برای تهیه استراتژی مذاکره آب برای عراق با کشورهای همسایه به این کشور قرارداد همکاری و مطالعاتی امضا کرده است) بر حوزه آب متمرکز شده و ایران را به‌عنوان متهم اصلی خشکسالی حوضه‌ آبریز مرزی عراق با ایران و از بین رفتن کشاورزی در این منطقه معرفی می‌کند، موضوعی که می‌تواند در سایه تغییرات سیاسی در این کشور، روابط ایران و عراق را متأثر کند.

📍این شیوه‌ای که عراقی‌ها در پیش گرفته‌اند یک شگرد در حوزه دیپلماسی نرم و عمومی است که عراق با مشورت‌ کشور ثالث خارج از منطقه بر آن مسلط‌تر می‌شود.

📍حوضه‌ آبریز دجله و فرات، از ترکیه سرچشمه می‌گیرد و وارد سوریه و سپس عراق می‌شود. ایران در حوضه فرات هیچ سهم و هیچ نقشی ندارد و حوضه دجله نیز که کل آوردهای ایران و عراق را تأمین می‌کند، در حدود ۱۰ درصد است.

📍 این در حالی است که حدود 90 درصد از کل جریان رودخانه فرات با آورد متوسط 30 میلیارد مترمکعب در سال و بیش از 50 درصد از کل جریان رودخانه دجله با آورد متوسط 50 میلیارد مترمکعب در سال در ترکیه جریان دارد و این کشور اقدام به سدسازی‌های گسترده بر روی سرشاخه‌های این رودخانه و بستن آب بر روی کشورهای همسایه از جمله سوریه و عراق و با هدف هیدروهژمون شدن در منطقه کرده است.


📍ترکیه بسیار هوشمندانه در قالب دیپلماسی نرم و رسانه‌ای خود در صدد آن است که خود را از اتهام نقش تخریبی در عراق مبرا کرده و ایران را متهم اصلی جلوه دهد.

📍برنامه جدی ترکیه برای استفاده از ابزارهای قدرت نرم و هوشمند در دیپلماسی آب برای فشار همزمان سیاسی به ایران و کشورهای ساحلی و همزمان تبرئه کردن خود در فضای بین‌الملل و همچنین دخالت برخی کشورهای خارج از منطقه است که متأسفانه ایران هم به جد از آن در دهه‌های گذشته غافل بوده و هست.

📍«ایران در حوزه دیپلماسی عمومی و نرم آب، غفلت‌های بسیار جدی دارد. در گذشته عراق آنقدر حرفه‌ای از این فضاها استفاده نمی‌کرد. از سال ۲۰۱۸ به این‌سو، عراق این ابزار را علیه کشورهای همسایه خود به‌ویژه ایران، به کار گرفت. عراق به دنبال آن است که از این طریق، جلب توجه منطقه‌ای و بین‌المللی ایجاد کرده و فشار نسبی علیه ایران اعمال کند.»

#حجت_میان_آبادی


برای مطالعه بیشتر در این زمینه کلیک کنید

✳️ نکات کلی و اساسی درخصوص هیدروپلیتیک دجله و فرات نیز از این لینک قابل مطالعه است.
@WaterDiplomacy
2024/06/20 11:42:23
Back to Top
HTML Embed Code: