Telegram Web Link
Forwarded from WaterDiplomacy
"ضرورت اصلاح رویکردهای سیاستگذاری #کشاورزی در کشور"
🖌 یادداشت روزنامه ایران
بخش 2 از 2:
@WaterDiplomacy
4️⃣ همبست امنیت آب، امنیت غذا و امنیت انرژی
درهم‌تنیدگی مسائل آب، غذا و انرژی سبب شده است که رویکردهای سیاستگذاری در این حوزه از نگاه بخشی خارج و به رویکرد «همبست» سوق پیدا کند. بدون شک، تأمین «امنیت غذا»، «امنیت آب» و «امنیت انرژی» بدون توجه به سایر بخش‌ها امکان‌پذیر نبوده و نیست. تجارب متعدد در نقاط مختلف دنیا نیز بیانگر آن است که بخشی‌نگری در سیاستگذاری در هر یک از بخش‌های آب، غذا و انرژی در میان و بلندمدت با شکست مواجه شده‌اند و همزمان چالش‌ها و تبعات بسیاری جدی نیز به‌وجود آورده است. در حوزه سیاستگذاری کشاورزی نیز عدم توجه به همبست «آب-غذا-انرژی» در سیاست‌های تدوین شده در دهه‌های اخیر بسیار چشمگیر است. بدون شک، هر سیاستگذاری در حوزه کشاورزی و غذا، بدون توجه به حوزه‌های آب و انرژی ناموفق بوده و ضروری است که این مسأله در رویکردهای نوین سیاستگذاری کشاورزی کشور بجد لحاظ شود.

متأسفانه #سیاستگذاری در حوزه کشاورزی به‌صورت یک علم مستقل مورد توجه دانشگاه‌ها، مراکز پژوهشی و نهادهای سیاستگذاری قرار نگرفته است و در چند دهه گذشته، هر یک با توجه به نگاه‌ها، تجارب و اولویت‌های ذهنی خود اقدام به گنجاندن مطلوبیت‌های ذهنی در اسناد بالادستی این حوزه داشته‌اند. بر این اساس، یکی از ضروری‌ترین اقدامات لازم در حوزه کشاورزی و امنیت غذایی در کشور، تأکید و توجه ویژه بر تدوین و اصلاح رویکردهای سیاستگذاری کشاورزی در کشور است.

#حجت_میان_آبادی

https://www.tg-me.com/waterDiplomacyMedia/126
لینک یادداشت:
https://www.irannewspaper.ir/newspaper/page/7553/11/567755/0

@WaterDiplomacy
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
⭕️ سهم تعارض منافع (سیاسی، اقتصادی، سازمانی و ...) در حل نشدن مشکلات حوزه آب چیست؟

🔺اولین گام برای مواجه با تعارض منافع در حوزه آب، شفافیت در ساختار حکمرانی آب است.

1️⃣ شفافیت در مسئله،
2️⃣ شفافیت در تصمیم‌گیری،
3️⃣ شفافیت در اجرا و
4️⃣ شفافیت در پایش
از الزامات سازوکارهای شفافیت در حکمرانی هستند.

🔺 یکی از وظایف اصلی شورای عالی آب، ایجاد مکانیزم ها و ساز و کارهای مقابله با تعارض منافع است که متأسفانه تا کنون مورد توجه قرار نگرفته است.

🔺در پیش نویس قانون جامع آب نیز هیچ ساز و کاری برای مسأله تعارض منافع و شفافیت دیده نشده است.

در برنامه پیشنهادی وزیر نیرو هیچ برنامه ای برای مواجهه با تعارض منافع (سیاسی، اقتصادی، سازمانی و ...) و شفافیت ارائه نشده است.

لینک کامل برنامه

#شفافیت #تعارض_منافع #حکمرانی_آب
@WaterDiplomacy
🔹 این داستان «واقعی» و «تکراری» است
@WaterDiplomacy

🔻آقای x به مدت ده سال مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای استان z بوده است و بلافاصله پس از برکناری، به عضویت هیأت مدیره شرکت مهندسی مشاور p در آمده و سهامدار آن شرکت می‌شود.

🔻این شرکت مهندسی مشاور، همان شرکت مشاوری است که عمده پروژه‌های آبی استان و منطقه را تحت اختیار دارد و برخی پروژه‌های چند ده هزار میلیارد تومانی آبی کشور را با لابی‌های سنگین پیگیری می‌کند.

🔻مدیرعامل شرکت مشاور هم با عضویت در مجامع علمی بین‌المللی آبی، برای لاپوشانی این اقدامات سعی در کسب وجهه علمی در فضای عمومی و علمی جامعه برای خود دارد.

🔻پس از این جابه‌جایی، بحث انجام چندین پروژه بزرگ آبی در شرکت مشاور مذکور مطرح می‌شود و آن شرکت .... ادامه ماجرا نیز کاملاً مشخص و تکراری است.

🔹بدون شک، یکی از عوامل و مسائل مهمی که وضعیت آب کشور را به #خاک_سیاه کشانده است، مسأله #تعارض_منافع است.

🔹در حوزه حکمرانی آب بیش از آنکه نگران خشکسالی/سیل در کشور باشیم، باید نگران جدی #تعارض_منافع در مسائل آب در کشور بود. عاملی که بلایی خانمان‌سوز بر سر آب کشور آورده است، خشکسالی و سیل نیست.

🔹خشکسالی و سیل دو #پدیده_طبیعی هستند. آنچه که خشکسالی و سیل را به بحران و سپس بلا تبدیل می کند؛ سوءمدیریت و حکمرانی بدی است که یک ریشه بسیار مهم آن، مسأله #تعارض_منافع است.

🔹مسأله‌ای که به جد از دید اذهان،افکار و مطالبات مغفول مانده است.با انداختن مشکلات به گردن طبیعت و اقلیم (نظیر خشکسالی)می‌توان هم رفع مسئولیت کرد و هم پروژه‌های جدیدی را شروع کرد.اما زمانی‌که عوامل مصائب را به درستی تشخیص دهیم هم رویکردها و هم راهکارها بسیار متفاوت‌تر خواهند بود.

🔹تا به‌حال پرسیده‌اید که چرا مسأله بسیار مهم #تعارض_منافع در مسائل آب به ندرت مورد توجه قرار گرفته و بسیاری از مدیران و وزیران، علیرغم تأکید بر مبارزه با فساد و یا ضرورت اصلاح الگوی حکمرانی، از آن سخنی نمی‌گویند؟ آن هم در حوزه‌ای که برخی از پروژه های آن بیش از ده‌ها هزار میلیارد تومان بودجه ارزی و ریالی دارد!

⭕️پ.ن: قطعا این مسأله به معنای زیر سوال بردن زحمات تمامی مدیران، مسوولان، کارشناسان و متخصصان حوزه آب در کشور نبوده و نیست. مسأله قابل توجه، ضرورت اصلاح ساختارها و الگوهای حکمرانی به صورت عام و حکمرانی آب به صورت خاص در کشور است که بخشی از اصول و شاخص های ضروری آن، ایجاد سازوکارهای مبارزه با تعارض منافع، شفافیت، مسوولیت پذیری و پاسخگویی است.

@WaterDiplomacy
🔸سخنگوی طالبان: به چابهار نیاز داریم|حل مسالمت آمیز حق آبه هیرمند|تداوم ترانزیت با همسایگان

@WaterDiplomacy

«ذبیح الله مجاهد» سخنگوی طالبان با بیان اینکه با تشکیل حکومت جدید دشمنی ها پایان یافته و روابط حسنه ای میان افغانستان و همسایگان برقرار می گردد، می گوید: ما به چابهار نیاز داریم و در این رابطه چالشی پیش نخواهد آمد.

🔺س: در خصوص حق آبه هیرمند به ایران، موضع طالبان چیست و بر چه اساسی عمل خواهد کرد؟

🔹پ: در رابطه با حقابه، صحبت من این است که زمانی که حکومت جدید تشکیل گردید و مسائل داخلی تا حدی حل شد، انشالله مدیریت مسائل بیرونی هم آسان است و به گونه ای مسالمت آمیز حل خواهد شد.

🔺س: یکی از مسائل مهم در روابط ایران و هند و افغانستان موضوع بندر چابهار است. با توجه به دشمنی طالبان با هند آیا طالبان در آینده اجازه ترانزیت کالا از هند به بندر چابهار و به آسیای میانه را خواهد داد؟

🔹پ: ما به بندر چابهار نیاز داریم و بنابراین کار این بندر فعال خواهد بود. ما هیچ گونه دشمنی نیز با هند نداریم و تلاشمان این است که دشمنی ها پایان یافته و روابط حسنه میان افغانستان و تمام کشورها برقرار گردد. همچنین خواهان این امر هستیم که هیچ کشوری در خصوص مسائل داخلی ما دخالتی نورزد. لذا، در رابطه با چابهار چالشی به وجود نخواهد آمد.


متن این مصاحبه کوتاه و فایل صوتی این مصاحبه از این لینک قابل دریافت است.

پی نوشت: انتشار این مطلب صرفا بیان دیدگاه های سخنگوی طالبان است و به معنای تأیید و یا رد این سخنان و پیش بینی تحولات آتی در این خصوص نیست.

#بازار #طالبان

@WaterDiplomacy
⭕️ «هیدروکراسی» بزرگترین آسیب و تهدید پیش روی دولت جدید در حوزه مدیریت و سیاستگذاری آب است.

🔺 رییس جمهور در بدو ورود به طبس: مساله آب مشکل بسیاری از استان‌های کشور است و این موضوع را در دولت به‌صورت ویژه دنبال می‌کنیم. در این ارتباط با راهکارهای کوتاه مدت و بلند مدت از جمله انتقال آب از دریای #عمان، اقداماتی را در دستور کار قرار داده‌ایم تا مشکل دسترسی مردم به منابع آبی برطرف شود.

🔻 مدیر جهاد کشاورزی شهرستان طبس از آغاز کشت برنج در این شهرستان خبر داد.

#هیدروکراسی #سیاستگذاری_آب

@WaterDiplomacy
⭕️ «خوانش معاهده 1973 #هیرمند با تمسک به اصول تفسیر #کنوانسیون_وین ۱۹۶۹»
@WaterDiplomacy

🔹خلاصه: تفسیر معاهده 1973 هیرمند با تمسک به اصول کنوانسیون وین 1969 نشان می دهد که در معاهده 1973 #هیرمند حقابه ایران در معاهده 1973 تنها حقابه #زراعت است و حقابه محیط‌زیستی تالاب‌های هامون در این معاهده مسکوت مانده است.

🔺 تالاب‌های #هامون بعنوان میراث مشترک بشری، دارای ارزش‌های متعددی بوده و حق انکارناپذیر از منابع آبی حوضه آبریز هیرمند دارند.بدلیل ضرورت تأمین حقابۀ تالاب ها، مطالعاتی با هدف تفسیر مفهوم «حقابه»در معاهده #هیرمند صورت گرفته است.

🔺ضرورت شفاف‌سازی ماهیت «حقابه» تالاب بین المللی #هامون در معاهدۀ 1973 #هیرمند آنست که می‌توان با مطالعه مفهوم «حقابه»در معاهده 1973، ریشه مناقشات آبی 🇮🇷و🇦🇫 را مشخص و شفاف نمود تا فضای لازم برای رفع موانع و اختلافات دو کشور بر سر مسائل آبی حوضه آبریز هیرمند ایجاد گردد.

🔺در این پژوهش معاهده هیرمند با استناد به اصول تفسیر در «کنواسیون وین 1969» که حاوی قواعد عام حقوق بین‌الملل حاکم بر معاهدات می‌باشد، تفسیر شده است. نتایج این پژوهش نشان می‌دهد حقابه ایران در معاهده 1973 حقابه #زراعت است و حقابه محیط‌زیستی تالاب‌های هامون در این معاهده مسکوت مانده است.

🔺در تفسیر معاهده براساس کارهای مقدماتی بستر شکل‌گیری معاهده 1973 مشخص شد مسکوت ماندن حقابه محیط‌زیستی تالاب‌های هامون و بلااستفاده پنداشته شدن حقابه زیست محیطی هامون‌ها در زمان حکمیت مک‌ماهون انگلیسی، آغاز نادیده گرفته شدن و مغفول واقع شدن نیاز هامون‌هابوده است.

🔺مطابق رأی #کمیسیون_دلتا هیرمند در سال1951 نیز مشخص شد در این حکمیت آب ورودی به هامون‌ها برای تأمین نیاز زیست محیطی، «تلفات» پنداشته شده‌است؛ زیرا از منظر اعضای هیأت این کمیسیون، آب ورودی به تالاب از دسترس خارج می‌شود و عدم استفاده مستقیمِ آبِ تالاب توسط انسان تلفات به حساب می‌آید.

🔺مطابق بند161حکمیت 1951 مقرر گردیده است که بخشی از نیاز زیست‌محیطی هامون‌ها از رودخانه‌های #فراه‌رود و #هاروت‌رود تأمین می‌گردد. از این‌رو، سد بخش آباد بر روی رودخانه فراه رود که یک منبع حیاتی برای تالاب‌های هامون می‌باشد، خلاف رأی این حکمیت-که مورد پذیرش 🇦🇫 بوده است- خواهد بود.


🔺در تفسیر معاهده 1973 بر اساس اوضاع و احوال زمان انعقاد معاهده نیز مشخص شد موضعِ ایران در زمان انعقاد معاهده صرفاً تلاش برای دستیابی به آب معین و تضمین شده برای مصرف "زراعت" اهالی سیستان بوده است.

🔹بر این اساس، نتایج مطالعات نشان می دهد که در معاهده 1973 #هیرمند هیچ یک از دو کشور به مسأله تأمین آب زیست‌محیطی‌ توجهی نداشته‌اند و حقابه زیست‌محیطی هامون‌ها در مذاکرات و معاهده بین دو کشور و همچنین حکمیت های مشترک، مغفول و مسکوت باقی مانده است.

🔺تفسیر براساس رویه‌های بعدی تأثیرگذار بر معاهده 1973 نیز مشخص می‌کند تالاب‌های هامون حقی انکارناپذیر از منابع آب حوضه آبریز هیرمند دارند و این امر دولت های ساحلی بویژه دولت بالادست را مکلف به تخصیص و تأمین حقابه و جریان زیست‌محیطی برای تالاب های هامون‌ها می‌سازد.

🔻هر چندمتن کمی تخصصی است اما مطالعه آن به کلیه علاقه مندان به حوزۀ مسائل هیدروپلیتیک ایران و افغانستان با تمرکز بر مسائل هیرمند و هامون ها توصیه می گردد.

🖋لینک دسترسی کامل به مقاله

@WaterDiplomacy
«امنیت آبی»

⭕️سوال: چرا علیرغم بالابودن درصد جمعیت تحت پوشش شبکه آب شهری، وضعیت و همچنین برداشت عمومی از امنیت آبی در جامعه بویژه در بخش آب شرب شهری مناسب نیست؟

🔺طبق آمارهای رسمی، میزان جمعیت تحت پوشش شبکه آب شهری در کشور برابر 99.83 درصد است.

🔺از سوی دیگر، میزان جمعیت روستایی بهره مند از آب آشامیدنی سالم و بهداشتی و تحت پوشش شبکه آب سالم در کشور برابر 76 درصد است.

حال این سوال مهم در حوزه #سیاستگذاری_آب مطرح هست که چرا علیرغم بالابودن درصد جمعیت تحت پوشش شبکه آب شهری، برداشت کلی از وضعیت امنیت آبی در حوزه آب شهری در جامعه مناسب نیست؟

🔸علت و پاسخ به این سوال را در مقاله زیر مطالعه کنید:

http://iwrr.sinaweb.net/article_130994.html

#امنیت_آبی
@WaterDiplomacy
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
⭕️بررسی و تحلیل بازیگران خارجی موثر در هیدروپلیتیک افغانستان (آبان 1395)

🔻بخشی از ارائه نشست «بررسی چالش‌های هیدروپلیتیک ایران و لزوم دیپلماسی آب در حل تنش‌های آبی». 24 آبان 1395

#افغانستان #ایران
@WaterDiplomacy
⭕️یک #اصل_بدیهی:

🔹چالش های آبی و عدم #امنیت_آبی مناسب در کشور بیش از آنکه ناشی از «کم آبی»-به عنوان یک پدیده طبیعی- باشد ناشی از سیاستگذاری های غلط و مهمتر از همه غفلت از مسأله #عدالت در سیاستگذاری ها است.

تا زمانیکه قدرت (لابی های سیاسی-اقتصادی) تعیین کننده:
-بازیگران
-مسیر زیرساخت ها و
-تصمیم گیری ها
باشد، مشکلات و چالش های #آب حل نخواهند شد.

🔻پی نوشت: بین «کم آبی» و «کمیابی آب» تفاوت های فاحش و کلیدی وجود دارد.

#توهم_توسعه
#حجت_میان_آبادی
@WaterDiplomacy
⭕️لیست شوراهای عالی در نظام #حکمرانی در کشور:
@WaterDiplomacy
1-شورای عالی انرژی
2-شورای عالی آمار
3-شورای عالی آب
4-شورای عالی خرما
5-شورای عالی هنر
6-شورای عالی امنیت ملی
7-شورای عالی انرژي اتمي
8-شوراي عالي پول و اعتبار
9-شوراي عالي فولاد
10-شوراي عالي طنز

11-شوراي عالي اقتصاد
12-شورای عالی قرآن
13-شورای عالی تصادفات
14-شورای عالی صادرات
15-شورای عالی حوزه های علمیه
16-شورای عالی صنایع
17-شورای عالی گمرک
18-شورای عالی حفاظت محیط زیست
19-شورای عالی صنایع دریایی

20-شوراي عالي استاندارد
21-شوراي عالي استانداری
22-شورای عالی استان‌ها
23-شوراي عالي بیمه
24-شورای عالی ثبت
24-شورای عالی سپاه
26-شوراي عالي بورس
26-شورای عالی اشتغال
28-شورای عالی جوانان
29-شوراي عالي حج و زیارت

30-شورای عالی انقلاب فرهنگي
31-شورای عالی حفاظت آثار باستانی
32-شورای عالی اقیانوس شناسی کشور
33-شورای عالی شوراي عالي زیست فناوری
34-شورای عالی مناطق آزاد تجاری–صنعتی
35-شورای عالی سازمان بنادر و کشتریانی
36-شورای عالی نقشه‌برداری کشور
37-شورای عالی هماهنگی ترابری
38-شورای عالی صنعت دریانوردی
39-شوراي عالي فناوری اطلاعات

40-شورای عالی فرهنگ و هنر
41-شورای عالی عمران مرزها
42-شوراي عالي بهداشت
43-شورای عالی سلامت
44-شورای عالی معادن
45-شورای عالی اوقاف
46-شورای عالی ورزش
47-شورای عالی اداری
48-شورای عالی بانک‌ها
49-شورای عالی مالیاتی

50-شورای عالی عشایری
51-شورای عالی الکترونیک
52-شورای عالی دفاع و امنیت
53-شوراي عالي اجرایی بهداشت
54-شورای عالی طرح‌های انقلاب
55-شورای عالی برنامه ریزی کشوری پیشگیری از عفونت HIV
56-شورای عالی سازمان مطالعه و تدوین کتب علوم انسانی
57-شورای عالی هماهنگی صادرات خدمات فنی و مهندسی
58-شورای عالی نظارت بر دفتر خدمات حقوقی بین المللی
59-شورای عالی حمایت از انقلاب اسلامی مردم فلسطین

60-شورای عالی ستاد مبارزه با قاچاق و مواد مخدر
61-شورای عالی گسترش و نوسازی صنایع ایران
62-شورای عالی صندوق توسعه کشاورزی ایران
63-شورای عالی میراث فرهنگی و گردشگری
64-شورای عالی توسعه صادرات غیر نفتی
65-شورای عالی اطلاعات و جهانگردی
66-شورای عالی ایرانگردی و جهانگردی
67-شورای عالی خاک
68-شورای عالی برنامه ریزی
69-شورای عالی اطلاع رسانی

70-شورای عالی سرمایه گذاری
71-شورای عالی تامین اجتماعی
72-شورای عالی شرکت‌های دولتی
73-شورای عالی هواپیمایی کشوری
74-شورای عالی کمیته ملی المپیک
75-شورای عالی رفاه و تامین اجتماعی
76-شورای عالی اجرای سیاست‌های اصل ۴۴
77-شورای عالی شرکت ملی نفت ایران
78-شورای عالی فرهنگ و آموزش عالی
79-شورای عالی پشتیبانی سواد آموزی

80-شورای عالی موسیقی صدا و سیما
81-شورای عالی انفورماتیک کشور
82-شورای عالی آموزش و پرورش
83-شورای عالی توسعه قضایی
84-شورای عالی فضایی
85-شورای عالی تهیه کنندگان
86-شورای عالی پژوهش ‌های علمی کشور
87-شورای عالی کمیسیون ملی آیسسکو
88-شورای عالی بررسی و تعیین الگوی مصرف
89-شورای عالی هماهنگی ترافیک شهرهای کشور

90-شورای عالی هماهنگی آموزش فنی و حرفه‌ای
91-شورای عالی برنامه ریزی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری
92-شورای عالی فضای مجازی
93-شورای عالی نظارت و بازرسی
94-شورای عالی مبارزه با جرم پولشویی
95-شورای عالی قطب‌های علوم پزشکی
96-شورای عالی استیناف فدراسیون فوتبال
97-شورای عالی امور ایرانیان خارج از کشور
98-شورای عالی امنیت فضای تبادل اطلاعات
99-شورای عالی شهرسازی و معماری

100-شورای عالی آموزش‌های علمی – کاربردی
101-شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا
102-شورای عالی پیشگیری از تخریب و تصرف اراضی و منابع طبیعی

🔺وقتی نمی خواهیم که بدانیم ریشه ها و عوامل اصلی مشکلات در کشور چیست و تصور می کنیم با تشکیل «شوراهای عالی» و ایجاد «کارگروه»ها و «ساختار»ها و «وزارت خانه»ها و «قرارگاه» های جدید،مشکلات برطرف می شوند و سازوکارهای بالا به پایین، صرفاً دستوری و کنترلی را بدون توجه به کارکردهای آنها در نظام حکمرانی ایجاد می کنیم ماحصل مواجهه با مشکلات در کشور این می شود.

#شفافیت_برای_ایران

@WaterDiplomacy
⭕️ انتصاب «مشاور معاون اول رییس جمهور در امور پروژه‌های انتقال آب به نقاط نیازمند»!

🔹 از بخشی از پیچیدگی ساختار #حکمرانی_آب در کشور همین بس که:

🔻وزیر سابق #صمت با آن سابقه و کارنامه ناموفق، بعنوان «مشاور معاون اول رییس جمهور در امور پروژه‌های انتقال آب به نقاط نیازمند»! منصوب شد.

🔻عدم رونوشت نامه به وزارت نیرو!

🔻رونوشت به سازمان محیط زیست برای «همراهی، همکاری و پشتیبانی کامل از ماموریت ابلاغی»!!

🔹وزیر سابق صمت، در دوران مدیریتی خود پس از برگشت از کانادا و استانداری کرمان، استانداری خراسان رضوی و در نهایت وزیر صمت، از کارنامه نامعتبر و پروژه های شکست خورده و متوقف شدۀ متعددی از جمله «پروژه انتقال آب از صفا رود به شمال کرمان» و «پروژه انتقال آب دریای عمان به مشهد» و همچنین افتتاح پروژه انتقال آب از خلیج فارس به مشهد بدون مطالعات جامع و تخصصی برخوردار است.

#حکمرانی_آب #تعارض_منافع

@WaterDiplomacy
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
⭕️ قصه پر غصه رویکردهای چسب زخمی به چالش های آب در کشور

@WaterDiplomacy

🔹تیرماه و مردادماه تمام شد و پیگیری مسائل و چالش های آب #خوزستان و #سیستان_و_بلوچستان همچون سال های گذشته تا تابستان سال بعد به فراموشی سپرده شد.

🔺رویکردهای همیشه اورژانسی و چسب زخمی به مسائل آب در کشور قصه پر غصه همیشگی مواجهه با مسائل در کشور بوده و هست.

🔹 در این شرایط، راهکار همیشگی ارائه شده، تصویب «بودجه اضطراری» برای «چسب زخم های اورژانسی و اضطراری» است. شرایطی که مسوولان با ده ها توجیه، حوصله و فرصتی برای «شناخت» ریشه های مشکلات و رویکردها و راه کارهای صحیح مواجهه با آن را ندارند.

🔺این رویکرد غلط در مواجهه با مسائل هم فرقی هم نمی کند که مشکلات آب باشد یا آلودگی هوا یا آتش گرفتن جنگل ها یا خشک شدن تالاب ها و ...


🔹این قصۀ پرغصه، قصه عمده رویکردهای مواجهه با مسائل و مشکلات در کشور است. چه از طرف خبرگان و فعالان و دلسوزان در کشور در برگزاری جلسات و نشست ها و گزارش ها و برنامه های متعدد و چه از طرف سیاستگذاران و سیاسیون و مدیران.

🔻و این روند غلط همچنان ادامه دارد...

@WaterDiplomacy
⭕️ در #كالفرنيا در سال آبي گذشته ٢٠٢٠-٢٠٢١ كم بارش ترين سال آبي در نود و هفت سال گذشته ثبت شد.

🔹مشکلات آبی در این ایالت به حدی بوده است که در دهه گذشته به دلیل بحران آب در این ایالت، حالت فوق العاده توسط رییس جمهور وقت اعلام شده است.

🔹گذشته از مسائل اقلیمی، نکته قابل تأمل و سیاستی این مسأله آن است که این وضعیتِ کالیفرنیا یک ایالت مطرح آمریکا با قدرت اقتصادی و علمی بسیار قابل توجه و مستقر در کنار #اقیانوس_آرام است.

🔹 اینکه این ایالت مطرح در آمریکا با آن قدرت اقتصادی و موقعیت خاص در کنار اقیانوس و آب های آزاد و همچنین توان علمی و دانشگاهی بسیار قوی، چرا برای حل #کامل مشکلات آب خود وعده آب ژرف یا آب شیرین کن های متعدد و گسترده در طول کل ساحل را نداده است؛ سوالی است که باید از برخی سیاستگذاران و لابی های پنهان پشت این طرح ها در جلسات علمی پرسید؟

🔺آیا نباید به وعده های گزافی که این سال ها و بویژه این روزها با ادعای «حل کامل مشکلات آب» در کشور با هزینه های بشدت هنگفت و رویکردهای سیاستی نادرست داده می شود با نگاه دقیق تر و حساس تری نگاه کرد و آنها را صحت سنجی علمی کرد؟

لینک کامل خبر

@WaterDiplomacy
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
⭕️طوفان شن در سیستان، جمعه، 30مهر 1400
@WaterDiplomacy

🔹 هیدروکرات هایی که وعده حل کامل مشکلات سیستان و کشور را با پروژه هایی همچون #آب_ژرف و #شیرین_سازی از دریا و ... به مسوولان و رییس جمهور و ... می دهند، چه بخشی از این مشکلات را -که حیات و زندگی را از مردم سلب کرده است-، می خواهند با رویکردهای شکست خورده #هیدروکراسی حل و فصل کنند؟

🔻پس از شکست پروژه های متعدد با هزینه های ده ها هزار میلیارد تومان به اسم حل مشکلات آب سیستان از جمله طرح های موسوم به نیم لوله در دهه هفتاد شمسی و طرح موسوم به تمام لوله (طرح 46000هکتاری) با هزینه 21 هزار میلیارد تومان در اواخر دهه نود شمسی، این بار وعده حل کامل مشکلات سیستان با پروژه هایی همچون #آب_ژرف و نمک زدایی از دریا گره خورده می شود.

🔻متأسفانه این روند و این #وعده ها با رویکردهای شکست خورده همچنان ادامه دارد.

🔹 یادداشت تحلیل و واکاوی مسأله حقابه زیست محیطی تالاب بین المللی هامون با «خوانش معاهده 1973 #هیرمند با تمسک به اصول تفسیر #کنوانسیون_وین ۱۹۶۹»

لینک کامل مقاله

@WaterDiplomacy
Forwarded from WaterDiplomacy
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
اصل "یک خط دیگر"

این چند ثانیه فیلم را که بیانگر وضعیت بغرنج یکی از کلان شهرهای مطرح دنیا، که محصول چندین دهه تفکر و پارادایم خاص حاکم بر مدیریت شهری بوده بادقت مشاهده کنید. تفکری که هم اکنون هم در بسیاری از سخنان و صحبت ها و سخنرانی های سیاستگذاران و مدیران و تصمیم گیران به کرات می شنوید:

1970: یک خط دیگر مشکل ترافیک را برطرف می کند.
1980: یک خط دیگر مشکل ترافیک را برطرف می کند.
1990: یک خط دیگر مشکل ترافیک را برطرف می کند.
2000: یک خط دیگر مشکل ترافیک را برطرف می کند.
2010: یک خط دیگر مشکل ترافیک را برطرف می کند.
2020:؟

این رویکرد و روند حاکم در بحث مدیریت و برنامه ریزی شهری، مشابه رویکردهای حاکم بر مدیریت مشکلات و چالشهای آب در دنیا و همچنین ایران بوده است:

🔺1370: یک سد و یک طرح انتقال آب دیگر مشکل (کمیآبی و سیل) را برطرف می کند.
🔺1380: یک سد و یک طرح انتقال آب دیگر مشکل (کمیآبی و سیل) را برطرف می کند.
🔺1390: یک سد و یک طرح انتقال آب دیگر مشکل (کمیآبی و سیل) را برطرف می کند.
🔺1400: یک سد و یک طرح انتقال آب دیگر مشکل (کمیآبی و سیل) را برطرف می کند.
🔺1420: ؟

#مدیریت_عرضه_محور
#هیدروکراسی
@WaterDiplomacy
⭕️ منا در تنش آب! كم آبي تنها عامل مناقشه نيست، پرآبي نيز مي تواند عامل ايجاد مناقشه بين كشورها شود.
@WaterDiplomacy

🔺 یکی از باورهای غلط اما رایج درحوزه #دیپلماسی_آب و مناقشات آبی، که در ادبیات سیاسی و همچنین مقالات و کتب به شدت رسوخ کرده است، این است که تصور می شود که « تنها #کم_آبی است که سبب ایجاد مناقشات و منازعات آبی بین دولت ها و کشورها می شود » در حالیکه در کنار کم آبی، #پرآبی هم می تواند سبب ایجاد مناقشات و اختلافات و درگیری های آبی بین کشورها و دولت ها شود .

🔺علاوه بر این، کم آبی صرفاً یک تهدید و عامل اصلی مناقشه بین کشورها نیست؛ بلکه می تواند به عنوان یک عامل مثبت و فرصت برای همکاری مورد استفاده قرار گیرد. از این رو، پرآبی نیز صرفاً یک فرصت نیست. بلکه پرآبی حتی می تواند سبب ایجاد مناقشات و منازعات آبی بین کشورهای ساحلی شود. براین اساس، نه کم آبی صرفاً یک «تهدید» و نه پرآبی صرفاً یک «فرصت» مناسب برای کشورهای ساحلی است.

🔺 آنچه که کم آبی/پرآبی را تبدیل به تهدید-فرصت می کند ساختار حکمرانی و پارادایم های فکری و مدیریتی حاکم بر مدیریت آب کشورهاست.

🔺 از آنجاکه رویکردها و پارادایم های حاکم برمدیریت آب در کشورهای منطقۀ MENA رویکردهای تجربه شده وشکست خورده است، لذا در این مناطق عمدتاً شاهد مناقشات و منازعات شدید آبی هستیم که ریشۀ اصلی آنها لزوماً کم آبی نیست.

🔺 مناقشات آبی در منطقه MENA خودش را با کم‌آبی و خشکسالی نشان می‌دهد و در اروپا با سیل.

🔺اهمیت درک این مسأله اینست که برخی تصور می کنند که با رفع مشکل کم آبی و پرآب شدن کشورهای منطقه غرب آسیا و منا، مشکلات هیدروپلیتیکی و دیپلماسی آب در این مناطق حل می شود! این تصور و برداشت صحیح نیست.
🔺حل و فصل منازعات و مناقشات آب در منطقه، مستلزم اصلاح رویکردهای حکمرانی و پارادایم های فکری در سیاستگذاری ها و مدیریت منابع آب بویژه در منابع آب مشترک است و مشکلات هیدروپلیتیکی منطقه، صرفاً با افزایش عرضه و تأمین آب و حرکت به سمت پرآبی! در منطقه حل و فصل و برطرف نخواهد شد.

🔹 سخن اصلي آنکه «مشارکت و مناقشه دو روی سکه‌ای هستند که در مواجهه با موضوعات و تعاملات منابع آبی مشترک در کشورها رخ‌نمایی می‌کنند که تنها محدود به کم آبی نیست و می تواند پرآبی را نیز شامل شود. تعاملات هیدروپلیتیکی ماحصل آنها نیز می‌توانند از همکاری تا درگیری نظامی را شامل شوند.»


لینک کامل مصاحبه
@WaterDiplomacy
🔹حال که بحث #حمله_سایبری داغ است؛ یکی از اهداف مهم حملات سایبری در دهۀ اخیر در دنیا، تأسیسات آبی بویژه #سدها و سامانه های تأمین آب بوده اند.

🔺حملات #سایبری به تأسیسات آبی نوع جدیدی از درگیری ها و مناقشات و حملات آبی بین کشورها در #هیدروپلیتیک شناخته می شوند.

@WaterDiplomacy
2024/06/27 07:34:46
Back to Top
HTML Embed Code: