Telegram Web Link
تصور اشتباهی از رواندرمانی وجود دارد که افراد در اتاق درمان خودشان را تخلیه می کنند و حالشان خوب می شود. درست است که ما گاهی با حال خوب جلسه مشاوره را ترک می کنیم ولی این به این معنی نیست که در رواندرمانی حالمان بد نمی شود!

در واقع همین "تجربه حال بد" در رواندرمانی است که بسیاری از مراجعین را از ادامه درمان فراری می دهد!


متاسفانه برای ترمیم زخم های قدیمی راهکاری که بدون درد و خونریزی باشد وجود ندارد و این دلیل خوبی دارد!


مهم نیست که گرفتار تله #رهاشدگی باشیم یا #شکست، #بی_ارزشی، #آسیب_پذیری یا غیره. مهم این است که اگر گرفتار #تله_های_زندگی هستیم یعنی در دوران کودکی نحوه مقابله درست با یکسری احساسات ناخوشایند را یاد نگرفته ایم و به همین دلیل در بزرگسالی مدام از آنها فرار می کنیم یا تلاش می کنیم برعکسش را ثابت کنیم.

بطور مثال:

🔺کسی که رهاشدگی دارد اغلب اوقات آنقدر تنهایی را تحمل کرده که دیگر تحمل یکذره تنهایی را ندارد و اگر حتی مدت کوتاهی تنها بماند خلقش تنگ می شود.


🔺یا کسی که گرفتار تله #بی_ارزشی است احتمالا در دوران کودکی هرجایی اشتباه کرده والدینش سرزنشش کرده اند و احساس ضعف و آسیب پذیری او با شرمسار شدن همراه شده است بنابراین او دیگر نمی خواهد به هیچ قیمتی دوباره ضعف و آسیب پذیری اش جایی عیان شود و شرمسار گردد.


واقعیت این است که افراد سالم می توانند تا حدی تنهایی، آسیب پذیری، ناتوانی، طردشدن و خیلی از احساسات منفی دیگر را تحمل می کنند و دست به رفتارهای عجیب و غریب نزنند.


👈به همین دلیل هدف رواندرمانی این نیست که حال شما را خوب کند چون حال خوب زیاد ماندگار نیست و دیر یا زود بلاخره حال بد به سراغتان خواهد آمد.

درواقع رسالت بزرگ رواندرمانی این است که شما با کمک درمانگر احساسات ناخوشایندی که از آنها فراری هستید را ذره ذره تجربه کنید تا یاد بگیرید و آماده باشید که اگر جایی دوباره این احساسات سراغتان آمدند با آنها چکار کنید.

@SchemaTherap
💢دلایل شکل گیری طرحواره طرد اجتماعی

❇️جسمی
چاقی، لاغری، قد کوتاه، قد بلند، ضعیفی، زشتی، ناتوانی ، کوچک یا بزرگ بودن اندام بدن، بلوغ دیررس، بلوغ زودرس، ناتوانی جسمی، معلولیت.

❇️ذهنی
ناتوانی در یادگیری، لکنت زبان، مشکلات عاطفی، افت تحصیلی، مطالعه ی زیاد.

❇️اجتماعی
سردمهری، بی عاطفه گی، بی تجربه گی، نادلچسبی، ناتوان در شروع رابطه.


@SchemaTherap
💢جاذبه طرحواره ای چیست؟

✍🏻جاذبه طرحواره ای به این معنا است که کسانی که مبتلا به یک طرحواره هستند جذب چه کسانی می شوند .
معمولاً افراد جذب کسانی میشوند که طرحواره هایشان تایید شود , مثلاً کسانی که طرحواره رها شدگی دارند جذب کسانی می شوند که آنها را رها کنند.

✍🏻به عنوان مثال شاید با دخترانی مواجه شده باشید که مجذوب مردان بی قید و بند می شوند و آنها را جذاب تر می یابند و حتی کسانی را که متعهد و پایبند به اصول هستند را کسل کننده می دانند.این وضعیت که به اصطلاح" آشغال ربائی "نامیده می شود موجب می شود که فرد در پی عشق شکست بخورد و دچار ناکامی و افسردگی شود و این چرخه با ورود یک عشق جدید با همان خصوصیت "رهاشدگی " فرد بعدی تکرار خواهد شد.
جفری یانگ این چرخه را "چرخه رها شدگی " می نامد .

@SchemaTherap
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
✍🏻وقتی کمبود اعتماد به نفس و خود کم بینی که حاصل طرحواره #نقص_و_شرم است باعث تصمیم گیری اشتباه می‌شود سایه ی این طرحواره از دوران کودکی در زندگی باقی میماند و در تمام تصمیمات مهم زندگی ایفای نقش می‌کند.
ملی و راه نرفته اش فیلمی که نشانگر طرحواره های متعدد و تاثیر آنها در زندگی دو نسل است.

@SchemaTherap
💢دو عامل مهم باعث ایجاد طرحواره ها می شوند:

1- خلق وخوی کودک
2- نوع برخورد والدین با نیازهای هیجانی

اگر کسی خلق و خوی خاصی داشته باشد و در عین حال نیازهای او در زمان خاص برآورده نشوند دچار یکی یا چند مورد از طرحواره ها یا تله های شخصیتی می شود.

@SchemaTherap
پیرشدن به سن نیست!
به این است که:
ورزش نکنی، کتاب نخوانی...
عاشق نشوی، هدیه ندهی...
محبت نکنی، مهمانی نروی...

پیری به سن نیست
به کیفیت دل است!

@SchemaTherap
✍️زیگموندفروید میگوید زخم های روانی ما در طی تجربیات کودکی فراموش می شود اما این فراموشی به معنای حل شدنش نیست بلکه در ناخودآگاه سرکوب می شود و ناخودآگاه ما در طی زمان سعی در بازسازی صحنه دارد تا آن زخم را ترمیم کند ، یک نمونه آن را میتوان در عاشق شدن مشاهده کرد. از این رو است که زیگموندفروید ریشه بهبودی روانی و زخم های کنونی را در نخستین تجربیات تلخ کودکی آن فرد جستجو میکند ؛ تجربیاتی که فرد در خودآگاهی به فراموشی سپرده است اما در زیر لایه های ناخودآگاه روان فرد را آزار میدهد.

@SchemaTherap
برخی افکار و احساسات، همچون خشم، و ترس، تأثیر منفی شدیدی در بدن می‌گذارند؛
ولی در مقابل، افکاری نظیر تجسم یک مکان خوش و دلپذیر، تأثیرشان بر بدن مثبت است.

📚تجسم شفا بخش
✍️#خوزه_سیلوا

@SchemaTherap
چطور اعتماد به نفس خود را تقویت کنیم؟

🔅 ابتدا این کار را مقابل آینه تمرین کنید. از خودتان فیلم بگیرید و ببینید تمرین‌هایتان چطور پیش می‌روند و باید بیشتر روی چه چیزهایی تمرکز کنید. اگر دوستی قابل‌اعتماد دارید، می‌توانید از او کمک بگیرید و با هم تمرین کنید.

🔅 سرتان را بالا بگیرید و نگاهی مستقیم و رو به جلو داشته باشید. یاد بگیرید که صاف و مستقیم بایستید و پاهایتان را محکم روی زمین بگذارید. برای اینکه قوی و محکم به‌ نظر‌ برسید، کمی پاها را از هم باز نگه دارید تا لرزان و متزلزل نباشید.

🔅 موقع نشستن تعادل اندام را حفظ کنید و حالتی خمیده و خجول به بدنتان ندهید. هیچ‌وقت پاهایتان را جمع نکنید و مضطرب ننشینید.

🔅 وقتی می‌نشینید، به صندلی تکیه بزنید و اگر دسته دارد، دست‌ها را روی آن بگذارید یا دست‌هایتان را روی پاها قرار بدهید. یادتان باشد که قوز نکنید و تا می‌توانید این حس را در خود و دیگران به وجود بیاورید که راحت هستید و چیزی معذبتان نمی‌کند.

@SchemaTherap
💟به جای نابغه ، خوشبخت تربیت کنید!


خانواده ها می خواهند کودکشان را فلان کلاس و موسسه ثبت نام کنند تا نابغه شود و بعد از کلی رفت و امد ، نتیجه ای جز خشم و اضطراب و افسردگی برای کودکشان ندارد!

گیریم که کودک شما بتواند یک عدد 8 رقمی را در یک عدد 5 رقمی ضرب کند و جوابش را در یک صدم ثانیه بگوید، یا بتواند در 15 سالگی لیسانس بگیرد ، یا حافظ کل دیوان حافظ و سعدی و مولانا شود آیا آن وقت می تواند درست زندگی کند؟ از زندگی لذت ببرد؟ مسایلش را حل کند؟ درست تصمیم بگیرد؟
دوست پیدا کند؟ اصلا می تواند بخندد؟


کودکان ما نیازی به نابغه شدن ندارند، اما نیاز دارند که بدانند چگونه زندگی کنند...

@SchemaTherap
مجمع متخصصین طرحواره درمانی
@SchemaTherap
هر عملی از شما سر بزند تحت تاثیر هر محرک بیرونی، نهایتاً از شما سر زده است! اگر به کلی آن را انکار کنید؛ نمی‌توانید با عواقب آن، مسئولانه روبرو شوید! دردی را که انکار می‌کنید و مشکلی را که متعلق به خودتان نمی‌دانید؛ نمی‌توانید رفع کنید! وقتی گفته می‌شود خودتان را بپذیرید؛ منظور این است که بپذیرید این فکر، احساس و عمل، از شما سرچشمه گرفته است. شما نمی‌توانید چون تحت تاثیر دیگران بوده‌اید؛ هیچ نقشی برای خودتان قائل نشوید!

اگر خودتان را نپذیرید؛ مسائلتان را نیز نمی‌توانید بپذیرید. این در حالی‌ست که اگر شما هم، در بروز مسائل زندگی‌تان، نقش نداشته باشید؛ برای اینکه آنها را حل کنید بایستی به گونه‌ای آنها را تعریف کنید که خودتان مالک و مسئول آن باشید. اینگونه بهتر می‌توانید اثرات خود را در مسائل زندگی ارزیابی کنید و دیگر نقش قربانی و بی‌اختیار، به خود نمی‌گیرید! می‌پذیرید که در مسئله‌ای، حتی اگر نقش عامل اصلی نداشته‌اید؛ اما در ایجاد یا تکرار آن، مشارکت داشته‌ یا حداقل با کاری نکردن و فعال نبودن، در بروز و تکرار آن نقش داشته‌اید!

کسی که فقط خودش را مقصر می‌داند و سرزنش می‌کند؛ آدم مسئولی که بالغانه، نقش خود را پذیرفته؛ نیست! بسیار مهم است که آگاه باشید چگونه زندگی خود را ارزیابی می‌کنید و با چه معیارهایی رفتار خود را می‌سنجید؟ آیا دنبال این هستید بفهمید که دلیل رفتارهای شما چه بوده و چه شرایط، امکانات و راههایی داشته‌اید یا دنبال محکوم کردن دیگران یا سرزنش خود هستید؟

رنج شما در زندگی، زمانی بیشتر می‌شود که ناآگاهانه زندگی کنید؛ البته زندگی آگاهانه نیز، بدون رنج نیست؛ اما اگر رنجی هم باشد برای رشد شما ضروری‌ست و تاثیر بدی بر عزت نفس شما ندارد. هر زمان که ما خودمان را آگاهانه و به تمامی نپذیریم؛ از اصالت خود دور می‌شویم و چیزهایی که در وجود و زندگی خود، مورد پسند نمی‌دانیم را انکار و از افکار و احساساتمان اجتناب می‌کنیم! پس مسئولیت زندگی خود را نیز بر عهده نمی‌گیریم! با خود مهربان رفتار نمی‌کنیم؛ اشتباهات خود را نمی‌پذیریم و خود را دوست نداریم!

@SchemaTherap
✍️فرزندتان را تحقیر نکنید ...

کودک می گوید می خواهم در آینده مهندس یا دکتر بشوم؛
والدین در جواب می گویند «آره! حتما با این درس خوندنت مهندس هم می شی! با این نمره های ریاضیت، تو دیپلمت رو بگیری ما جشن می گیریم! بیچاره اون مریض هایی که زیر دست تو باشن.»
این جملات، بازدارنده انگیزه هستند و عزت نفس کودک را پایین می آورند. او مدام به این جمله ها فکر می کند و به خود می گوید که «من هر چقدر هم که تلاش کنم، به اینها نخواهم رسید»، پس دیگر تلاشی نمی کند.

در چنین شرایطی، بهتر است بگوییم: «آره حتما، اگر تلاش کنی، می تونی یک پزشک یا یک فوتبالیست خوب بشی.»

@SchemaTherap
۸ روش برای شروع یه روز پرانرژی و منظم:

۱-وقتی ساعت زنگ خورد، دیگه فکر نکنید! فقط از رختخواب بپرید بیرون!

۲-تا یک ساعت بعد از بیدار شدن پیام های گوشیتون رو‌ چک‌‌نکنید! اینکار باعث میشه تو طول روز تمرکزتون بیشتر باشه!

۳-یک لیوان آب بخورید.

۴-پنج دقیقه ذهنتون رو خالی کنید و روی یه کاغذ هرکاری که امروز باید انجام بدید رو بنویسید.

۵-دو دقیقه الویت بندی کنید:سه کار مهمی که اگر امروز انجامش بدید، به خودتون آفرین میگید رو مشخص کنید و به خودتون قول بدید که سریع انجامش بدید.

۶-اهدافتون رو مرور کنید.

۷-صبحانه بخورید.

۸-شروع کنید!

@SchemaTherap
💎غیرت (Jealousy) و حسادت (envy)
تفاوت در چیست؟

غیرت یعنی من نگران هستم کسی تو را بیشتر از من دوست داشته باشد.

مهم است که بین حسادت و هم آیند آن غیرت تمایز قائل شویم.

پایه #حسادت (envy) نفرت ست ولی پایه #غیرت (Jealousy) عشق ست.

▪️در حسادت فرد میخواهد کسی یا چیزی که وجود دارد مال باشد، انگیزه ی آن تملک ست و تخریب ابزاری ست برای تحقق هدف.
اگر بحث خیانت در میان باشد به پارتنر خود حمله می کند.
▪️در غیرت فرد نگران از دست دادن ست و اگر بحث خیانت در میان باشد، به رقیب خود حمله می کند نه پاتنر خود.
▪️غیرت همیشه همراه با احساس گناه ست ولی حسادت همراه با احساس شرم ست.
▪️حسادت(envy) از بدو تولد وجود دارد و کلاین حسادت را تجلی غریزه ی مرگ می داند.
▪️غیرت(jealousy) در مرحله ادیپی ایجاد می شود وقتی رابطه با مادر از حالت خطی به حالت مثلثی تغییر می کند و کودک متوجه وجود شخص دیگری به نام پدر می شود.


@SchemaTherap
💢ذهنیت کودک آسیب پذیرمان فریاد می زند:
من یتیم هستم .
پس :
التماس می کند مرا دوست بدار
التماس می کند به من احترام بذار
التماس می کند از من سو استفاده نکن
اینجاست که ذهنیت کودک عصبانیمان می خواهد با داد و بی داد ؛ فحش و عصبانیت از وجود کودک آسیب دیده اش دفاع کند ؛
اما ذهنیت من بزرگسال می آید ( ایرج طهماسب ) من آسیب دیده ( بچه ) را بغل می کند اینجاست که درمان کم کم آغاز می شود و کمتر احساس یتیمی می کنیم.


@SchemaTherap
💢طرحواره:

⬅️مجموعه ایی از باورها، خاطرات، تصاویر بدنی،احساس های بدنی و احساس های عاطفی درباره یک موضوع از سالیان قبل شکل گرفته اند و ناکارآمد و ناسازگار هستند.


@SchemaTherap
2024/09/28 19:35:00
Back to Top
HTML Embed Code: