Telegram Web Link
ساسان آقایی
👁 این تصویر از هتلی که رونالدو، در آن اقامت دارد، بر دردهای این روزها، دردی دِگر هم فزود. در همه جای دنیا از مانند مسی و رونالدو، استقبال شایانی می‌شود اما ما آن‌قدر ملتی بزرگی بوده‌ایم که اگر مدار گذشته بر قرار می‌ماند، چون پیشا ۵۷، حضور بزرگان هنر و موسیقی…
📌 تکلمه‌ای بر متن خودم، برای پرهیز از سوبرداشت:

این واقعیت هم بگویم که از نظر من، یک اراده‌ی رسانه‌ای برای"تحقیر کردن مردم ایران" در ماجرای امروز وجود دارد. اراده‌ای رسانه‌ای که با آگراندیسمان فضای اطراف تیم النصر و رونالدو می‌خواهد به ما بگوید که مردم ایران کبیر نیستند و حقیرند و یک سال نگذشته از خیزش سراسری، همه چیز را فراموش کرده‌اند!

در تصویر زیر واقعیتی را می‌بینید که فضاسازی‌ها به شما نمی‌گوید: جمعیت حاضر ۵۰۰ نفر هم نیستند و آن قدر جمعیت کوچکی در شهر ۱۲ میلیون نفری هستند که نمی‌توان از آن نتیجه‌ی اجتماعی گرفت!

فراموش نکنید که اگر ماجرای امروز را دست‌مایه‌ی فحاشی به مردم و ترویج ناامیدی و روی‌گردانی از مردم قرار می‌دهید، دارید به هدف اداره‌کنندگان این فضا کمک می‌کنید. هرچه هست، تقصیری بر این مردم نیست و تمام بدی از وضعیت موجود است که مردم ما را حقیر می‌خواهد!

✔️ @SasanAghaei
ساسان آقایی
Photo
📜 استالین را کباب کردیم، شما که سگ در کاخش هم نیستید!

👑 #گزارش_این_روزها

حدود ۶ ماه پیش، متن بلندی به همراه مجموعه‌ای از اسناد درباره‌ی فتنه‌ی شوروی‌خیز فرقه‌ی آذربایجان و فرقه‌ی دموکرات در مهاباد منتشر کردم چون می‌دانستم به زودی، براساس یک نقشه‌ و طراحی انیرانی، گماشتگان تجزیه‌طلبی، آن ننگ را زنده می‌کنند و ممکن است بسیاری از مردم از اساس ماجرا خبری نداشته باشند.

اکنون که با انتشار سخنان ضدایرانی در دانشکده‌ی علوم اجتماعی دانشگاه تهران، پرده از فتنه‌ی تجزیه‌طلبی برداشته و نام گماشتگان استالین، پیشه‌وری و قاضی محمد به میان آمده و جسارت به تمامیت ارضی ایران‌زمین برنامه روز مزدوران شده، مرور اسناد خیانت و نوکری آن‌ها برای شوروی و نقشه‌ی استالین جهت تجزیه‌ی ایران، بر هر ایرانی ضروری‌ست.

📌 ببینید و بخوانید که چگونه به دستور استالین و پول شوروی کمر به تجزیه‌ی خاک پاک ایران بستند و هنگامی که غرش ارتش برخاست، به آنی مردم غیور آذربایجان و کردستان، حساب مزدوران را کف دست‌شان گذاشتند:

🏷 مردم تبریز و مهاباد با گماشتگان استالین چه کردند؟
🖇 لینک ۱: بخش نخست اسناد و توضیحات آن
🖇 لینک ۲: بخش دوم اسناد و توضیحات آن
✍🏻 لینک ۳: بخش نخست یادداشت مرتبط
✍🏻 لینک ۴: بخش پایانی یادداشت مرتبط

📛 و هشدار آخر: اگر این سرنوشت پیشه‌وری و قاضی محمد شد، سرنوشت سربازان بی‌مقدار امروزی، هزار بار بدتر خواهد بود!

✔️ @SasanAghaei
#تاریخ #ایران #تاریخ_نگاری
✍🏻 جسارت به تمامیت ارضی، نقشه‌ی کیست؟

👑 #گزارش_این_روزها

دسته‌بندی حمله‌ی همه جانبه‌ای که در سال‌گرد ایران‌خواهان جوانی چون مهسا، نیکا، حدیث، سارینا، مهرشاد و دیگر جاویدنامان به تمامیت ارضی تدارک دیده شده، به خوبی پشت پرده آن را افشا می‌کند:

⛔️ انتشار سخنان تجزیه‌طلب تروریست، عبدالله مهتدی و افشای نقش تجزیه‌طلبانه‌ی آشغال‌های تورنتو و نیویورک

⛔️ نشست کاغذی دفاع از پایان‌نامه‌ی!!! خیالی و نام بردن "عنصر همکار" از تجزیه‌طلبان گماشته‌ی شوروی در یک جلسه‌ی نمایشی

⛔️ خبرسازی بنگاه‌های حکومتی فارس و تسنیم

⛔️ جعل خبر و رپرتاژ آگهی‌های شبکه‌ی ماهواره‌ای ج.ا، آیت‌الله بی‌بی‌سی‏

⛔️ پارازیت‌های پادوهای توییتری از حلقه‌ی دوستان "عنصر همکار" جهت داغ کردن موضوع

⛔️ به میدان آمدن دیگر سربازان پروپاگاندا از جمله زندانی تواب ۸۸ و ستون‌نویس زشت‌کلام و مواجب‌بگیر با سابقه‌ی تروریستی در ۵۷

در روزهای آینده، بخش‌های دیگری از این پروژه پرده‌برداری می‌شود که هدف آن قلب ماهیت خیزش ملی ایران و به محاق بردن صدای هزاران حدیث، یلدا، حمیدرضا، میلاد و جواد حیدری‌‌ست.

ما با نقشه‌ای پیچیده، چند لایه و دامنه‌داری روبه‌روییم که بخش مهمی از "عناصر همکار" هزینه‌اش شده و در ادامه نیز، دیگر #گماشتگان_شر، هزینه‌اش خواهند شد. ایران و مدافعانش البته تا امروز از تله‌های مشابه پرتعدادی به سلامت گذشته‌اند‌. این بار نیز ایران‌خواهان بر سر پیمان مشترک جاویدنامان میهن خواهند ایستاد و کار این نقشه‌ی پلید و شوم و جسارت به تمامیت ارضی را خواهند ساخت.

آن‌چه در پایان باقی می‌ماند اما، سیاهه‌ای از نام‌ خیانت‌کاران و مزدوران است که حساب‌شان باز خواهد ماند؛ نه می‌بخشیم، نه فراموش می‌کنیم!

✔️ @SasanAghaei
#یادداشت #تاریخ
✍🏻 راست ایرانی و جنگ اوکراین

🇺🇦 #گزارش_جنگ

یکی از ارزش‌های بلافصل راست ایرانی، ضدیت با #روسیه است. روسیه از نظر تاریخی، ژئوپلتیک و نظامی، همیشه دشمن ایران بوده و خواهد بود و چشم طمع آن‌ها به شمال و شمال غربی ایران امری پوشیده نیست‌.

↙️ مرور تاریخی تلاش روسیه برای تجزیه‌ی ایران (لینک)

این‌که به تازگی چند راست‌نمای ایرانی که معلوم نیست، زیر کدامین بوته بوده‌اند به تقلید از روسوفیل‌های غربی و چند برده‌ی پوتین در حزب جمهوری‌خواه، تلاش می‌کنند تا خطر روسیه را بی‌اهمیت نشان دهند و جنگ اوکراین را موضوعی خارجی که ربطی به ما ندارد، نمی‌تواند تنها یک خبط بچگانه از سر نفهمی یا اشتباه تحلیلی باشد!

دور از ذهن نیست که #پوتین با هدف تکرار تجربه‌ی موفقش در جریان راست اروپایی و آمریکایی در فکر ایجاد یک #ستون_پنجم در جریان راست و ملی‌گرای ایرانی باشد چه، پوتین نیک می‌داند براساس گزارش‌های سرویس اطلاعات خارجی روسیه، جریان راست ملی‌گرا، دست بالا را در جامعه‌‌ی ایران دارد، در هر تغییری، آلترناتیو اصلی خواهد بود و همزمان مهم‌ترین دشمن پوتین در منطقه نیز به شمار می‌رود.

ردِ دیدگاه‌های راست‌نماهایی که به تازگی تلاش در نرمالایز شر روسیه و انتقاد از دفاع اوکراین دارند را باید در پول آلوده دید. این خطری‌ست که اگر از سوی تمامی راست‌گرایان ایرانی جدی گرفته نشود و همین امروز با قدرت منکوب نگردد، فردا ما را دچار گرفتاری و تشددی می‌کند که امروز حزب جمهوری‌خواه گرفتار آن است.

↙️ شورش راست علیه راست پوتینی (لینک)

درباره‌ی روسیه، هیچ جای مماشاتی نیست و جریان راست ایران‌خواه نباید هیچ تردیدی در این داشته باشند که نبرد #اوکراین، نه تنها نبرد اروپا، نه ستیز لیبرال‌دموکراسی علیه نوتوتالیتریسم روسی که جنگ ما هم هست. حرف آخر همان است که بارها تکرار کرده‌ام:
"هر جا روسیه زمین بخورد، ایران بلند می‌شود"

✔️ @SasanAghaei
#روابط_بین‌الملل #یادداشت
🔥 بامداد سوزان اسراییل
◽️ در اسراییل چه رخ داده و در ادامه چه خواهد شد؟

📝 #یادداشت

امروز، همه چیز به شکلی برق‌آسا رخ داد؛ حمله‌ی حماس به حدی غافل‌گیر‌کننده بوده که به نظر می‌رسد نیروهای امنیتی و نظامی اسراییل را به کلی گیج کرده باشد. در هیجان اولیه که معمولن، اطلاعات واقعی و تعیین‌کننده نادر است، نمی‌توان تحلیل دقیقی داشت که چه بوده و چه می‌شود اما چند نکته بارز و مهم اکنون، این‌ها هستند:

1⃣ #اسراییل با بزرگ‌ترین فاجعه‌ی امنیتی تاریخ خود روبه‌رو شده. حماس بدون توجه به پیامد کارش و تاوانی که پرداخت خواهد کرد، تا همین جا هم برنده بوده‌ و صحنه‌ی بازی را تغییر داده. نیروهای حماس توانسته‌اند که بر تصویر شکست‌ناپذیری اسراییل، خدشه وارد کنند و تصویرهایی که امروز منتشر شده تا سال‌ها باقی خواهد ماند

2⃣ برای تمامی تحلیل‌گران و احتمالن خود کابینه‌ی امنیتی اسراییل، این سطح حفره‌ی امنیتی و ناتوانی نظامی در محافظت از شهرک‌های یهودی‌نشین، شگفت‌انگیز است. اگر این فرآیندی "کنترل‌شده به جهت بهره‌برداری‌های دیگری" از سوی خود اسراییل نباشد که بعید به نظر می‌رسد، این بزرگ‌ترین شکست سیاسی، نظامی و امنیتی در طول تاریخ ۷۰ ساله‌ی اسراییل است. این حجم شگفت‌انگیز بی‌دفاع بودن شهرک‌ها و دست‌یابی آسان نیروهای حماس به آن‌ها، تا به امروز غیرقابل تصور بود. ماجرای امروز، هم‌چنین شکستی در عملیات "پیش‌دستانه‌ی اطلاعاتی" اسراییل است که تا به امروز، مدعی کشف هزاران برنامه‌ی ترور و بمب‌گذاری و عملیات‌های تروریستی علیه منافع اسراییل و یهودیان بوده. عملیات حماس، بی‌شک برای ماه‌ها در داخل و بیرون غزه و در منطقه در حال برنامه‌ریزی بوده و باور این‌که، یکی از قدرتمندترین سازمان‌های اطلاعاتی جهان، قادر به ردیابی آن نشده، بسیار سخت است

3⃣ ما به سرعت وارد یک نبرد سنگین و همه‌جانبه میان اسراییل و حماس خواهیم شد که دیگر شباهتی به درگیری‌های دوره‌ای گذشته ندارد. با توجه به تصویرها و فیلم‌های منتشرشده از عملیات حماس در شهرک‌های یهودی‌نشین، اسراییل این بار می‌تواند افکارعمومی غرب و دولت‌های غربی را با خودش همراه کند و بعید است که به مانند ادوار گذشته، خبری از مخالفت‌های حقوق‌بشری دایمی آن‌ها شود، بنابراین دست اسراییل در عملیاتی که آغاز کرده، بازتر از همیشه است. با توجه به شواهد، باید منتظر یک جنگ واقعی باشیم اما پرسش مهم درباره‌ی حماس یا غزه نیست، این‌جاست که این بار که آیا حزب‌الله لبنان به جبهه جنگ می‌پیوندد؟ حزب‌الله سال‌هاست زیر ضربه‌های پی‌درپی اسراییل در سوریه قرار داشته و هنوز پاسخ درخوری به آن نداده. ریسک ورود آن به جنگِ در حال آغاز، هم برای اسراییل و هم حزب‌الله، به یک اندازه غیرقابل محاسبه است، به ویژه که از آخرین رویارویی‌ آن‌ها، ۱۷ سال می‌گذرد!

4⃣ گروگان‌گیری موفق جنگجویان حماس، کار را برای ارتش اسراییل بسیار دشوار خواهد کرد. آن‌ها توانسته‌اند، چیزی نزدیک به ۵۰ شهروند اسراییلی را با خود به غزه منتقل کنند که این امر، موضوعی بسیار حیاتی برای تمامی تصمیم‌گیری‌های بعدی اسراییل خواهد بود. فرآیند آزادی آن‌ها بسیار طولانی و پیچیده خواهد شد و نتانیاهو احتمالن هم‌اکنون بیش از انتقام‌گیری یا ترسیم چگونگی پاسخ به حماس، در حال فکر کردن به فرآیند رهایی شهروندان اسیرش باشد. در مقام قیاس، تمام جنگ ۳۳ روزه‌ی اسراییل و حزب‌الله در سال ۲۰۰۶ بر سر تنها ۲ سرباز اسیرشده به راه افتاد و اسراییل هرگز در تاریخ خودش با چنین موضوعی به این گستردگی روبه‌رو نشده. نقشه‌ی حماس، بسیار دقیق طراحی شده بود!

5⃣ آیا پای تهران به درگیری باز می‌شود؟ روشن‌ترین پاسخ این است که پای تهران همین الان هم در این درگیری هست اما این‌که این به معنای چه‌قدر تهدید برای کشور باشد، پاسخی ندارد. دست‌کم در شرایط کنونی به نظر می‌رسد که واکنش اصلی اسراییل به غزه محدود خواهد شد و هم‌اکنون #نتانياهو با مشکل‌های بسیار بزرگ‌تری از فکر کردن به واکنشی در ایران دست‌وپنجه نرم می‌کند

✔️ @SasanAghaei
#روابط_بین‌الملل
👁 جنگ در غزه؛ حزب‌الله چه خواهد کرد؟
◽️ نکته‌های برجسته‌ی مناقشه‌ی اسراییل و حماس پس از ۲۴ ساعت از آغاز آن

📝 #یادداشت

آمار تلفات عملیات دیروز حماس هر لحظه بیش‌تر می‌شود. تا این لحظه حدود ۴۰۰ کشته، ۱۶۰۰ مجروح و دست‌کم ۱۵۰ گروگان ثبت شده‌اند و هنوز از سرنوشت ۲۰۰ شهروند دیگر اسراییل، خبری در دست نیست؛ هفتم اکتبر، درست مانند ۱۱ سپتامبر برای دهه‌ها در تاریخ خواهد ماند. مهم‌ترین نکته‌هایی که امروز، ۲۴ ساعت پس از آغاز عملیات حماس به چشم می‌خورد، این‌ها هستند:

1⃣ پاسخ #اسراییل، بخش‌بندی شده است. در وهله‌ی نخست، اسراییل متمرکز بر آزاد کردن چند شهرک باقی‌مانده در دست پیکارجویان حماس است و سلامت گروگان‌های اسیر در آن‌ها، اولویتی حیاتی‌ست که سبب طولانی‌شدن فرآیند بازپس‌گیری شده. تضمین امنیت مرزها به شکلی که گریز مجددی امکان‌پذیر نباشد، بخشی از مرحله‌ی اول است که همراه شده با بمباران شدید غزه. هدف این است که از طریق بمباران هوایی، تا جای ممکن مواضع دفاعی حماس و جهاد اسلامی در غزه از بین برود. مرحله‌ی دوم عملیات اسراییل، یک عملیات زمینی طولانی و احتمالن پرتلفات خواهد بود. به نظر می‌رسد که نتانیاهو تصمیم گرفته، ضربه‌ای اساسی به ماهیت تشکیلات حماس و جهاد اسلامی در غزه وارد کند و این به مفهوم یک جنگ زمینی خانه به خانه خواهد بود

2⃣ سرنوشت غزه چه می‌شود؟ مشخص است که خودمختاری غزه به شکلی که از زمان خروج اسراییل از این منطقه آغاز شد، به پایان رسیده، دست‌کم برای مدتی طولانی. اما اسراییل در اشغال مجدد غزه و نگه‌داری آن هم دچار مشکل امنیتی‌ست و هم بین‌المللی. نگه‌داری یک ارتش در دلِ جمعیت ۲ میلیونی عرب و مسلمان خشمگین غزه، به مفهوم درگیری روزمره، فرسایش توان نظامی اسراییل و تلفات است، بنابراین برای بلندمدت امکان‌پذیر نخواهد بود. واگذاری غزه به تشکیلات خودگردان هم امری بعید به نظر می‌رسد. به همین دلیل عملیات نظامی زمینی اسراییل و هدف آن، هم اکنون برای ناظران بیرونی، مقداری سردرگم به نظر می‌رسد مگر این‌که نتانیاهو، نقشه‌ی ویژه‌ای داشته باشد

3⃣ پس از پایان این مناقشه که طولانی هم خواهد شد، یک اسراییل عاقل و عبرت‌گرفته از هفتم اکتبر در نهایت باید فکری به حال شهرک‌های ساخته‌شده‌اش در منطقه‌های فلسطینی بکند. این شهرک‌ها که برخلاف قوانین بین‌المللی هم ساخته شده، عمومن منفصل از هم و در منطقه‌هایی مملو از جمعیت فلسطینی به وجود آمده و اگر قرار باشد امنیت آن با چیزی جز سیم خاردار و حصار فلزی حفظ شود، نیازمند فعال شدن بخش بزرگی از نیروی نظامی اسراییل است که ممکن نیست. مشکل امنیتی شهرک‌های یهودی‌نشین، امری پوشیده برای کسی نبود؛ برگ برنده‌ی حماس در هفتم اکتبر، نخست غافل‌گیری اسراییل در روز حمله و استفاده از فرصت تعطیلی یوم‌کیپور بود و دوم یافتن اراده و شجاعت استفاده از این حفره‌ی امنیتی. کاری که یک بار انجام شده، با هر تدبیری برای بارهای دیگری نیز قابل انجام است، بنابراین اسراییل دست آخر باید به فکر راه‌حلی برای جمع‌آوری شهرک‌های غیرامن خود باشد

4⃣ در واکنش‌های مقام‌های اسراییل، تمرکز پاسخ‌گویی روی غزه است و بسیار بعید به نظر می‌رسد که اسراییل در وضعیت حاضر به فکر بزرگ‌تر کردن دایره‌ی جنگ باشد. هم‌چنین من بعید می‌دانم که حزب‌الله لبنان به جز موشک‌پراکنی سطحی، اراده‌ای جدی برای ورود به یک جنگ تمام‌عیار با اسراییل داشته باشد. اگر حزب‌الله به شکل جدی وارد جنگ کنونی شود، آن وقت تقریبن تمامی واکنش‌ها، پاسخ‌ها و گزینه‌های موجود باطل و احتمالن خاورمیانه وارد بحرانی تمام‌عیار با پایانی غیرقابل پیش‌پیش‌بینی خواهد شد

5⃣ این‌جا خاورميانه است و در هر روی‌داد آن، ردپایی از روسیه‌ی پوتین به چشم می‌خورد. بعید است عملیات هفتم اکتبر حماس، بدون آگاهی و مجوز روسیه، ممکن می‌شد و چنین تغییر روی‌کردی از جانب روسیه نسبت به اسراییل، موضوعی بسیار استراتژیک و مهم برای آمریکایی خواهد بود که بیش از همیشه به شیر بی‌یال و دم و اشکم می‌ماند. شرایط منطقه‌ای و بین‌المللی، بی‌شک برای #اوکراین، وخیم‌تر از هر زمان دیگری‌ست!

✔️ @SasanAghaei
#روابط_بین‌الملل
‼️ مرثیه‌ای از «عروس مرده» برای آمریکا
✍🏻 برژیت گابریل، نویسنده‌ی ساکن نیویورک

لبنان تنها ملت خاورمیانه با اکثریت مسیحی بود. آن‌جا، جایی بود که من در آن متولد شدم، کشوری که همیشه پذیرای پناه‌جویان عرب مسلمان از سراسر خاورمیانه بود.

ما با این‌که از منابع طبیعی نفتی برخوردار نبودیم بهترین اقتصاد را داشتیم. بهترین دانشگاه‌ها را داشتیم. به بیروت می‌گفتند «عروس خاورمیانه» و کوهستان‌های لبنان مقصد گردشگری بودند.

دوران ابتدای کودکی من رویایی بود. پدرم در شهر تاجری موفق بود و مادرم در خانه با من بود. تک‌فرزند بودم. به تدریج عرب‌های مسلمان در لبنان تبدیل به اکثریت شدند و حقوق ما رنگ باختند. اندکی بعد، خود را در وضعیتی یافتیم که از ترس این‌که عرب‌ها، جلوی‌مان را بگیرند و ما را به قتل برسانند، دیگر قادر نبودیم از شهر کوچک مسیحی‌نشین خود خارج شویم. از یاد نبرید که در لبنان، مذهب شما را روی کارت شناسایی صادرشده توسط دولت قید می‌کنند.

هم‌زمان با شدت گرفتن جنگ و پیشروی اسلام‌گرایان افراطی به سمت جنوب، یک راکت سرگردان به خانه ما اصابت کرد و زندگی من برای همیشه عوض شد. حدود یک دهه آینده از زندگی‌ام را در پناهگاه جهت حفاظت از بمب گذراندیم، با بدبختی پول خردی به دست می‌آوردیم و ریشه‌ی گیاهان را می‌خوردیم که زنده بمانیم. اگر نیروهای اسراییلی نمی‌آمدند و شهرمان را محاصره نمی‌کردند، مطمئن نیستم که امروز این‌جا می‌بودم.

لبنان اکنون کشوری‌ست که ۱۰۰٪ آن از سوی حزب‌الله کنترل و اداره می‌شود. و من کشور و زادگاهم را از دست دادم.

هر روز خدا را شکر می‌کنم که توانستم به آمریکا مهاجرت کنم و رویایی را زندگی کنم که میلیاردها انسان فقط در خواب و خیال می‌توانند آرزویش را داشته باشند. اما اکنون این‌جا در آمریکا، کشوری که برای زندگی برگزیدم و عاشقانه دوستش دارم، نشانه‌های همان تهدیدها و هشدارهایی را شاهد هستم که در دوران کودکی‌ام در لبنان رخ دادند.

آمریکا، این هشدار من به توست، همین حالا که امکانش را داری مسیرت را تغییر بده. هنوز هم برای نجات آزادی و حفظ آن برای نسل‌های آینده دیر نشده.

✔️ @SasanAghaei
#رویدادهای_آمریکا #یادداشت
⁉️ شکست اطلاعاتی اسراییل چگونه رخ داد؟

📝 #یادداشت، در دو قسمت، قسمت 1⃣

شکست اطلاعاتی اسراییل،‌ هم‌چنان شگفت‌انگیزترین پرسش روز است؛ چه شد سازمان‌های اطلاعاتی اسراییل که برای دهه‌هاست افسانه‌های بسیاری درباره‌ی قدرت و دامنه‌ی نفوذ آن‌ها وجود دارد و عملیات‌های پیچیده و دشوار هم کم انجام نداده‌اند، نتوانستند عملیات اعضای حماس را که پیش چشم‌شان در حال تمرین بودند، پیش‌بینی و از آن پیش‌گیری کنند؟

در پاسخ باید ابتدا روشن کرد که آیا ممکن است اسراییل اساسن در ماه‌های گذشته، تمرین و آماده‌سازی حماس برای انجام عملیات را ندیده باشد و از آن‌چه در غزه می‌گذشت، به کلی بی‌خبر باشد؟ بسیار بسیار بعید است که #اسراییل با دامنه‌ی بسیار وسیع پایش، مانیتورینگ و شنود هر سیگنال و دیتایی در غزه و دیگر منطقه‌های خاورمیانه، ردپای تمرین‌ها و فعالیت‌های نظامی حماس را ندیده باشد. نشانه‌های زیادی وجود دارد که اسراییل به جریان آماده‌سازی حماس اشراف داشت. رویترز براساس گزارش منابعش می‌گوید که حماس عملیاتش را روی مدلی ساختگی از یک شهرک اسراییلی در غزه انجام می‌داد و "اسراییل بی‌شک این تمرین‌ها را دیده و از آن آگاهی داشت".

به جز گزارش رویترز، ویدیوهایی بسیاری در کانال‌های تلگرامی حماس وجود دارد که در ماه‌های منتهی به هفتم اکتبر، تمرین‌های خود از روند عملیات‌شان را منتشر کرده بودند و اسراییل در رصد و پایش چنین اطلاعاتی بسیار جدی‌ست. هم‌چنین، اسراییل همواره سفر و دیدارهای رهبران حماس، حزب‌الله و دیگر گروه‌های ضداسراییلی را به شدت تحت‌نظر دارد و افزایش فوق‌العاده‌ی سفرها و دیدارهای این گروه‌ها در تابستان امسال در لبنان و سوریه، نمی‌توانست اتفاقی باشد. افزون بر همه‌ی این‌ها، مصر می‌گوید که در هفته‌ی منتهی به هفتم اکتبر چند بار به اسراییل هشدار داده که "چیز بزرگی" در غزه جریان دارد و سازمان‌های اطلاعاتی اسراییل جدی نگرفته‌اند.

چگونه ممکن است که اسراییل این‌همه مشاهده و اطلاعات موجود را به هیچ گرفته باشد؟ به نظر می‌رسد که یک "عملیات فریب" بسیار زیرکانه و دقیق از سوی حماس، حزب‌الله و پشتیبان آن‌ها، دستگاه‌های اطلاعاتی اسراییل را به چنین اشتباه فاجعه‌باری انداخت. منابعی در درون آن‌ها، جسته‌وگریخته، به رسانه‌ها می‌گویند، اسراییل فکر می‌کرد که حماس اراده‌ای جدی برای جنگیدن ندارد و انتظار یک حمله بزرگ در شمال اسراییل از سوی حزب‌الله را داشت و برای آن آماده می‌شد. در حقیقت آن‌‌ها، همه‌ی چیزی را که در برابر چشم‌شان در حال وقوع بود، می‌دیدند اما باور نمی‌کردند و به این تحلیل رسیده بودند که تمام تحرکات نظامی حماس یک "عملیات فریب" برای پوشاندن عملیات آتی حزب‌الله در شمال اسراییل است. و در حقیقت هم، یک عملیات فریب واقعی وجود داشت اما در آن قرار بود حماس آن‌قدر رو بازی کند و از سمت شمال هم سیگنال‌های جدی جهت آماده شدن نظامی حزب‌‌الله به اسراییل ارسال شود که فریب بخورد و زمین نبرد را به کلی اشتباه بگیرد.

چگونه چنین چیزی ممکن است؟ با دومینویی از اشتباه تحلیلی در نزد نهاد اطلاعاتی. معمولن در نهادهای اطلاعاتی، تحلیل اطلاعات در سطوح بالای دستگاه امنیتی انجام می‌شود و در نهادهای بروکراتیک، رهبران سیاسی بیش‌ از اطلاعات خام، تحلیل اطلاعاتی دستگاه مورد اعتماد خود را ملاک تصمیم‌گیری‌ها قرار می‌دهند. این اعتمادی‌ست که به نهادهای اطلاعاتی خود دارند چون طبیعتن خواندن آن‌همه گزارش اطلاعاتی خام که از جزییات خبرچینی و شنود تا پایش‌های فن‌آورانه و ماهواره‌ای را در بر می‌گیرد، برای یک رهبر دولت، با وقت محدود، ممکن نیست. به همین دلیل، رهبران سیاسی، معمولن متکی هستند به خروجی تمام دیتاهای جمع‌آوری‌شده ی نهادهای اطلاعاتی و امنیتی که یک گزارش اطلاعاتی جامع و برگرفته از تحلیل و استنباط نهاد اطلاعاتی و مسوولان ارشد آن است.

⤵️ ادامه در پایین ...

✔️ @SasanAghaei
ساسان آقایی
⁉️ شکست اطلاعاتی اسراییل چگونه رخ داد؟ 📝 #یادداشت، در دو قسمت، قسمت 1⃣ شکست اطلاعاتی اسراییل،‌ هم‌چنان شگفت‌انگیزترین پرسش روز است؛ چه شد سازمان‌های اطلاعاتی اسراییل که برای دهه‌هاست افسانه‌های بسیاری درباره‌ی قدرت و دامنه‌ی نفوذ آن‌ها وجود دارد و عملیات‌های…
⁉️ شکست اطلاعاتی اسراییل، چگونه رخ داد؟

📝 #یادداشت، در دو قسمت، قسمت 2⃣
⤴️ ... ادامه از بالا

به نظر می‌رسد که اسراییل در ماه‌های اخیر محکم و استوار به این تحلیل اطلاعاتی رسیده بوده که حماس، اراده‌ی جنگیدن ندارد و حزب‌الله در شمال خطر اصلی‌ست که برای جنگ جدیدی آماده می‌شود. نهاد اطلاعاتی اسراییل، براساس همین تحلیل اشتباه، داده‌ها و نشانه‌هایی را که در این ماه‌ها به دستش رسیده، دسته‌بندی کرده و احتمالن مبتنی بر تحلیل اشتباه خود، هر نشانه و ره‌یافتی را که از آمادگی حماس برای حمله به اسراییل رکورد کرده، دال بر عملیات فریبی دانسته که قرار است حواس آن‌ها را از عملیات اصلی و بزرگ حزب‌الله در شمال اسراییل منحرف سازد. در حقیقت آن‌ها چون به این باور قطعی رسیده بودند که حمله از سوی حزب‌الله رخ می‌دهد و حماس، اراده‌ی جنگیدن با اسراییل را ندارد، تمام نشانه‌هایی که از سوی غزه و حماس صادر می‌شد، حتا اخطارهای دیگر کشورها را، نویزی روی سیگنال اصلی که به سمت شمال اسراییل و حزب‌الله تنظیم شده بود، می‌دانستند.

اشتباه تحلیلی نهادهای اطلاعاتی و امنیتی، پدیده‌ی جدیدی نیست و بارها رخ داده، از جمله در یازدهم سپتامبر که بعدها نهادهای اطلاعاتی آمریکا با بازخوانی رکوردهای قبلی خود، به این نتیجه رسیدند، نشانه‌های کافی برای این‌که القاعده در فکر یک عملیات علیه آمریکاست، ثبت و ضبط شده بود اما تحلیل نهاد اطلاعاتی این بود که القاعده قادر به عملیات بزرگی نیست و هرگز هم گمان نمی‌کرد چنین عملیاتی در خاک آمریکا انجام شود.

#اسراییل احتمالن دچار اشتباهی مشابه شده است و وقتی پس از این ماجرا، به بازخوانی تمامی گزارش‌ها، خبرها و رکوردهای چند ماه منتهی به پیش از هفتم اکتبر برمی‌گردد، احتمالن هزاران خط سند، مشاهده‌، ره‌یافت و هشدارهای اطلاعاتی درباره‌ی آماده شدن حماس برای یک عملیات خواهد یافت که تمام آن‌ها در سطوح تحلیل اطلاعات موساد و شین‌پیت فیلتر شده و تمامن نشانه‌ای برای یک عملیات فریب بزرگ جهت غفلت و انحراف اسراییل از عملیات مهم حزب‌الله در نظر گرفته شده، غافل از این که عملیات اصلی، اتفاقن همانی‌ست که نهادهای اطلاعاتی اسراییل روی صحنه و در بغل دست‌شان در غزه می‌بینند و فکر می‌کنند تنها یک فریب و نویز است و بس. فاجعه و این شکست اطلاعاتی خفت‌بار برای اسراییل، احتمالن این‌گونه رخ داده است: با تحلیل اشتباه!

پایان

✔️ @SasanAghaei
👁 بازی اسراییل در زمین سوخته
◽️ چرا غزه از نظر دست‌آورد برای نتانیاهو بی‌ارزش و یک شکست است؟

📝 #یادداشت

در یازدهمین روز مناقشه‌ی خونین اسراییل و حماس، هیچ دورنمایی وجود ندارد که پایان آن چگونه خواهد بود.‌ آمریکا، اروپا و مصر می‌کوشند تا اسراییل را در قبال امتیازهایی چون جان گروگان‌ها و تضمین امنیت راضی کنند که از حمله‌ی زمینی به غزه دست بکشد یا دست‌کم آن را تعدیل کند، در مقابل اسراییل محکم ایستاده که می‌خواهد غزه را از دشمنش پاک کند و در برابر زیر فشار شدید کشورهای اسلامی و تهدید حزب‌الله و البته عملیات حماس و جهاد اسلامی قرار دارد:

1⃣ هم‌چنان فکر می‌کنم ما وارد مناقشه‌ای میان‌مدت شده‌ایم که آینده‌ی خاورمیانه بر بستر آن شکل می‌گیرد. حتا اگر فرض بگیریم که قرار است اسراییل تنها در غزه بجنگد، این جنگی‌ست دشوار و طولانی، با تلفات سنگین نظامی برای دو طرف و تلفات زیاد غیرنظامی. در مسیری که آغاز شده، هر آتش‌بسی، مقدمه‌ی جنگ
بزرگ‌تری خواهد بود


2⃣ اسراییل از توان نابودی کامل حماس برخوردار نیست. اسراییل می‌توانند تشکیلات دولت‌مانند حماس در غزه را از بین ببرد و به حکومت آن بر غزه پایان دهد اما نخواهد توانست تک‌تک پیکارجویان حماس را نابود کند. سوای این، حماس بیش از آن‌که یک دولت باشد، یک گروه چریکی، با یک سر معلوم در قطر و ده‌ها سر مخفی در تونل‌های زیرزمینی غزه است، و باز از این هم بیش‌تر است، حماس ایده‌ی مقاومت و ستیز بی‌پایان با اسراییل است! حمله‌ی زمینی اسراییل به غزه همراه خواهد شد با تلفات سنگین و بهایی هرگز تجربه‌نکرده برای حماس و جهاد اسلامی اما ایده‌ی کانونی آن‌ها را از بین نمی‌برد و آن‌ها از پول سرشار و پشتیبانی عمیق کشورهایی چون جمهوری اسلامی، قطر، ترکیه و دیگر کشورهای عرب منطقه برخوردارند تا خود را بازسازی کنند؛ نسل بعدی اعضای حماس، از بین قربانیان جنگ امروز برخواهند خاست که می‌توانند چند برابر امروز، ضداسراییلی و به خون اسراییلی‌ها تشنه باشند

3⃣ به توجه به واقعیت‌های بالا، غزه از نظر من، یک زمین از نظر سیاسی و نظامی پرهزینه و از نظر دست‌آورد برای اسراییل بی‌ارزش است. اسراییل با حمله‌ی سنگین زمینی، پس از قربانی کردن ۲۰۰ گروگان دیگر خود و از دست دادن صدها نیروی نظامی، قادر خواهد شد برای میان‌مدتی ۵ تا ۷ ساله، توان آفندی حماس و جهاد اسلامی را به شکل موثر از بین ببرد اما این یک "راه‌حل نهایی" یا "دایمی" نخواهد بود. هم‌چنین هنوز مشخص نیست که اسراییل پس از نابود کردن تشکیلات دولت‌مانند حماس در غزه، می‌خواهد با این منطقه چه کند؟ امکان اشغال بلندمدت غزه وجود ندارد و تحویل آن به دولت خودگردان فلسطینی هم بعید است گزینه‌ی کارآمدی از آب درآید. مسیر آینده‌ی اداره‌ی غزه هر چه که باشد، حماس در زیر پوست غزه، خودش را دوباره بازسازی خواهد کرد: شاید نه مثل امروز اما در سطح یک خطر همیشگی

4⃣ غزه یک زمین بازی تعیین‌شده برای اسراییل است! در گشودن آن، هیچ افتخاری برای اسراییل ثبت نمی‌شود که هیچ، موجی از شماتت و نفرت از اسراییل را برایش به ارمغان خواهد آورد. غزه، هم‌چنین هدفی بسیار کوچک و پاسخی بسیار ضعیف به هفتم اکتبر اسراییل به شمار می‌رود. این‌که اسراییل تمام توانش را معطوف کرده به حل مساله‌ی حماس در غزه، در وهله‌ی نخست از نظر امنیتی قابل درک است اما شاید یک ترفند و "عملیات فریب" طراحی‌شده از سوی نتانیاهو هم باشد تا تمام هدف‌های آینده‌اش را لو ندهد و از اصل غافل‌گیری استفاده کند هرچند به قیافه‌ی این اسراییلِ امروز نمی‌آید که اساسن توان کاری فراتر از غزه را هم داشته باشد

5⃣ هم‌چنان که فردای هفتم اکتبر نوشتم (در این‌جا) بر این باورم که حزب‌الله لبنان هیچ قصدی برای ورود جدی به جنگ نخواهد داشت و تنها به لفاظی و عملیات‌های ایذایی در جنوب لبنان بسنده می‌کند تا بخش مهمی از توان اسراییل را در‌ محور شمالی، مشغول نگاه دارد. کسانی که رگ خواب حزب‌الله را کنترل می‌کنند، می‌دانند ورود حزب‌الله به جنگ، دامنه‌ی تنش موجود را غیرقابل محاسبه و پیش‌بینی می‌کند و بازی را به میدان بزرگ‌تری می‌برد که ممکن است الزامن ببهدنتیجه‌ی خوبی برای آن‌ها منجر نشود

✔️ @SasanAghaei
#روابط_بین‌الملل
سخنرانی از دفتر بیضی؛ نطقه‌ی عطف تاریخ؟

🌐 #گزارش_زنده
🇺🇸 #رویدادهای_آمریکا

آخرین باری که رییس‌جمهور امریکا از دفتر بیضی مستقیم با مردم آمریکا حرف زد، شامگاه ۱۹ مارچ ۲۰۰۳ بود، جرج بوش در آن سخنرانی، آغاز جنگ عراق را اعلام کرد. اکنون،‌ جو بایدن از دفتر بیضی با مردم آمریکا سخن گفت. او گفت ما با "نقطه عطفی" در تاریخ روبه‌رو شدیم که چند دهه‌ی آینده را خواهد ساخت.

🔻 گزارش زنده‌ی سخنرانی را این‌جا بخوانید:

7⃣1⃣ پایان سخنرانی و جمع‌بندی:
برخلاف انتظاری که از سخنرانی در دفتر بیضی می‌رفت، این سخنرانی برای بایدن تبدیل شد به نمایش ضعیف دیگری از دولتی که سردرگم است و به کلی از مرحله پرت. اگر این سخنرانی را با سخنرانی پیشین یک رییس‌جمهور آمریکا از دفتر بیضی مقایسه کنیم، متر و معیار خوبی به دست می‌آید که چگونه آمریکا به این نقطه از ضعف و گرفتاری رسیده است!

6⃣1⃣ سخنرانی بایدن، فاقد تصویر روشنی از استراتژی او برای برخورد با شرایط کنونی مناقشه در خاورمیانه بود. تلاش کرد تا به اسم اسراییل، بودجه‌ی موردنظرش برای اوکراین را تامین کند. حرف بایدن در پشتیبانی گسترده از اوکراین در مقابل چند ترامپیست ابله کنگره درست است اما پرسش این‌جاست که رییس‌جمهور آمریکا آیا اساسن یک استراتژی کلان بین‌المللی دارد؟

5⃣1⃣ بایدن به شدت از پشتیبانی مالی و نظامی از اوکراین دفاع کرد. این بهترین فرصت رییس‌جمهور آمریکا بود تا بتواند کنگره‌ی گروگان‌گرفته‌شده به دست چند نماینده‌ی ترامپیست را به رای دادن به بودجه‌ی جدید امنیت ملی قانع کند

4⃣1⃣ اشاره‌ی بایدن به فشار دولتش بر نتانیاهو بر سر چگونگی برخورد با غزه: "ما از یازدهم سپتامبر خشمگین شدیم و در نتیجه اشتباه‌های زیادی انجام دادیم ... اونا نباید تکرارش کنند"

3⃣1⃣ راهی برای کمک به غزه!
بایدن هم‌چنین از توافقش با نتانیاهو برای ارسال کمک‌های بشردوستانه به غزه خبر داد. گفت که این محموله فردا به غزه می‌رسد و "اگر حماس آن را ندزدد"، این راه‌حلی برای تداوم کمک‌هاست

2⃣1⃣ "بودجه‌ی درخواستی‌ام، یک تعهد بی‌سابقه به امنیت اسراییل است"

1⃣1⃣ دکترین نهایی کاخ سفید در مناقشه‌ی خاورمیانه‌ای: "ما نمی‌توانیم از راه‌حل دو کشوری برای اسراییل و فلسطین دست بکشیم"

0⃣1⃣ نقش جمهوری‌اسلامی؟
برخلاف انتظار، بایدن اشاره‌ی کوتاهی به نقش جمهوری اسلامی داشت و گفت که به روسیه اسلحه می‌دهد و از حماس پشتیبانی می‌کند. واکنش دولتش این قدر ضعیف است که گاهی به نظر می‌رسد که رسمن گروگان تهران است!

9⃣ بایدن قدرتمندانه بر نقش رهبری آمریکا بر جهان تاکید کرد

8⃣ "هم‌پیمانان ما و دشمنان ما نظاره‌گر واکنش ما در اوکراین هستند. اگر پا پس بکشیم، اون وقت تجاوزگرای سراسر جهان جسور می‌شوند"

7⃣ درخواست بودجه‌ی امنیتی از کنگره
"فردا، از کنگره برای بودجه اضطراری جهت تامین هدف‌های امنیت ملی‌مون، درخواست می‌کنم ... این بزرگ‌ترین سرمایه‌گذاری برای نسل‌های بعد ماست"

6⃣ اصل سخنرانی احتمالن برای دریافت بودجه‌ی اضطراری از کنگره‌ است، بایدن در کنگره به دلیل کمک به اوکراین به دیوار بودجه‌ای خورده و حالا به دنبال استفاده از فرصت جنگ در خاورمیانه است

5⃣ "می‌دانیم که مناقشه در اوکراین یا خاورمیانه دوردست به نظر برسند و طبیعی است که بپرسیم چرا باید برای آمریکایی ها مهم باشد؟ اما اطمینان از موفقیت اسرائیل و اوکراین، برای امنیت ملی آمریکا حیاتی است. اگر اشتهای پوتین برای قدرت طلبی و کنترل اوکراین را متوقف نکنیم، او خود را به اوکراین محدود نخواهد کرد"

4⃣ "روسیه همین الان هم در حال تهدید لهستانه. ناتو از وجب به وجب خاکش دفاع خواهد کرد"

3⃣ بایدن بسیار محکم روسیه رو هدف گرفت و با حماس مقایسه کرد، گفت؛ "هر دوتا در تلاشند تا دو دموکراسی‌ همسایه‌شون رو نابود کنند"

2⃣ حمله به بیمارستان کار که بود؟
"می‌دانیم که حمله به بیمارستان، کار حماس بود، نه اسراییل"

1⃣ بایدن: نخستین رییس‌جمهوری هستم که از منطقه‌ی جنگ‌زده دیدار کردم ... اولویتی بالاتر از جان گروگان‌های آمریکایی برای من نیست

@SasanAghaei
#روابط_بین‌الملل #لایو
◽️ آغاز حمله‌ی زمینی اسراییل به غزه؛
👁 آیا "لحظه‌ی صفر" خاورمیانه فرا رسیده؟

🌐 #گزارش_زنده

دقیقه‌هایی پیش، اسراییل از "گسترده‌تر" کردن عملیات زمینی خود در غزه خبر داد. هم اکنون گردان‌های ارتش اسراییل در حال آماده‌سازی ورود به غزه هستند و این عملیات با گسیل نیروها به داخل غزه شکل اجرایی به خود خواهد گرفت:

🔁 آپدیت ۱:
اسراییل می‌گوید که ورود نیروهایش به داخل غزه، آغاز عملیات زمینی نیست اما شواهد نشان می‌دهد که ورود ارتش اسراییل به غزه می‌تواند مقدمه‌ای برای عملیات زمینی اصلی اسراییل باشد. انتظار می‌رود که تل‌آویو مرحله به مرحله، عملیات زمینی خود را گسترش دهد

1⃣ اسراییل تلاش زیادی کرده تا نقشه‌های خود درباره‌ی چگونگی عملیاتش در غزه را محرمانه نگاه دارد. با این وجود انتظار می‌رود که نیروهای اسراییل از محور شمال وارد غزه شوند. چرا شمال؟ چون بخش عمده‌ی تونل‌های حماس در این منطقه قرار دارد و هم‌چنین محله‌های لژنشین و ثروتمندی که سران حماس در آن سکونت دارند. تمرکز عملیات اسراییل در فاز نخست بر شمال غزه خواهد بود که تقریبن نیمی از مساحت کل نوار غزه را در بر می‌گیرد

2⃣ هم‌چنان که چند بار گفته‌ام، جنگ در شمال غزه، پرتلفات، دشوار و طولانی خواهد بود. اسراییل ناچار است با چیزی بین ۳۰۰ تا ۵۰۰ کیلومتر حفرشده از سوی حماس روبه‌رو شود که پیچیدگی این عملیات را نشان خواهد داد. در پایان این جنگ، احتمالن از تلفات نظامی واردشده به اسراییل با لفظ "بی‌سابقه" یاد شود

3⃣ حماس اعلام "بسیج عمومی" کرده اما گروهی که سدراه خروج مردم از شمال غزه به سمت جنوب می‌شود، بعید است چندان در این بسیج عمومی موفقیتی کسب کند. شرایط برای حماس هم دشوار و پیچیده خواهد بود، هرچند از برتری در تسلط بر میدان جنگ غزه بهره‌مندند اما در برابر ارتشی قرار خواهند گرفت که دستور نابودسازی آن‌ها را به هر قیمتی دارد

4⃣ اسراییل در دو شب گذشته تلاش کرد تا با عملیات‌های شناسایی زمینی در درون غزه، اطلاعاتی درباره‌ی گروگان‌ها کسب کند. احتمالن یک گروه ویژه در ارتش اسراییل، مسوولیت رسیدگی به مساله‌ی گروگان‌ها را خواهند داشت اما روشن و آشکار است که با آغاز حمله‌ی زمینی، شانس زنده ماندن آن‌ها هر لحظه کم‌تر می‌شود. مذاکرات آتش‌بس در قبال آزادسازی گروگان‌ها وه در هفته‌ی جاری، جریان داشت، شکست خورده و به نظر نمی‌آید که #اسراییل بخواهد بیش از این، منتظر مساله‌ی زنده ماندن گروگان‌ها بماند

5⃣ سطح تنش در خاورمیانه از فردا وارد مرحله‌ی تازه‌ای می‌شود. در عراق و سوریه شاهد درگیری‌های نظامی و حمله به پایگاه‌های آمریکایی هستیم که با واکنش نظامی آمریکا روبه‌رو خواهد شد. در مرز لبنان نیز، حزب‌الله می‌کوشد دردسرهای بیش‌تری برای اسراییل تولید کند اما هم‌چنان فکر می‌کنم شانسی برای یک درگیری تمام‌عیار میان حزب‌الله و اسراییل وجود نداشته باشد، هرچند این احتمال که حزب‌الله به شکل جدی وارد درگیری نخواهد شد، اکنون لغزنده‌تر از هر زمانی‌ست

6⃣ واکنش تهران چه خواهد بود؟ در سه هفته‌ی گذشته تهران مداوم درباره‌ی گسترش درگیری و ورود زمینی اسراییل به غزه هشدار داده بود. آیا اکنون تصمیم می‌گیرند که دایره‌ی جنگ را گسترده‌تر کنند؟ در شرایط کنونی این را هم بعید می‌دانم هرچند سطح تنش را همیشه نمی‌توان در کنترل نگاه داشت و گاهی یک اشتباه محاسباتی، ممکن است همه چیز را به آتش بکشد

✔️ @SasanAghaei
#یادداشت #روابط_بین‌الملل #لایو
💙 #یادمان

ایران، وطن ماست
کوروش، پدر ماست

👑 هفتم آبان، روز بزرگداشت کوروش بزرگ گرامی باد

✔️ @SasanAghaei
#عکس_روز
✍🏻 «دولت آزادگان»؛ میراث پدر بنیان‌گذار
◽️ به مناسبت هفتم آبان، روز بزرگداشت کوروش بزرگ

📜 #تاریخ_نگاری
📻 #از_مدبویز

#کوروش با ویژگی‌های اخلاقی منحصر به فرد و جهان‌بینی اجتماعی ویژه‌ای بزرگ شد و بالید. اما مهم‌تر این‌که در قدرت هم این ویژگی‌ها نه‌تنها تغییری نکرد که امکان رشد و نمو یافت.

هردوت، تاریخ‌نویس یونانی در وصف پدر بنیان‌گذار ما می‌نویسد: «کوروش، پادشاهی بزرگوار، بخشنده، با گذشت و آسان‌گیر بود. مانند خسروان دیگر، چشم به مال و منال نداشت، در بذل و کرم و عدل افراط می‌کرد، به داد ستم‌کشان می‌رسید و دادخواه بود. آن‌چه سعادت و خیر خلق در آن بود را هدف خود می‌نمود».

بر مبنای همین ویژگی‌های رفتاری و شخصیتی، شاه ایران با وجود تمام زشت‌خویی‌های آستیاگ، حاکم ماد که روزی قصد کشتنش را در نوزادی داشت، بخشید و وی را با دست محبت به گرگان فرستاد؛ این ویژگی شخصیتی کوروش، بعدها تبدیل به یک الگویی ثابت برای همه‌ی فتوحاتش شد. وقتی سرزمین‌های پارتی در شرقی و شمال شرقی ایران را گشود، شاهنشاه با هیچ کدام از شکست‌خورده‌ها رفتار ناصوابی نکرد و عمومن همان حاکمان را برای اداره‌ی همان منطقه‌ها برگزید.

«اصول فتح کوروش» نه‌تنها در سلسله‌ی شوکتمند هخامنشیان که در تاریخ ایران، به شکل معناداری باقی ماند و تبدیل به یک الگوی ثابت، نزد پادشاهان ایرانی شد. بنیان‌گذاران سلسله‌های اشکانی و ساسانی هم در بیش‌تر سرزمین‌گشایی‌ها و جنگ‌های‌شان، وقت پیروزی، رفتاری چون پدر بنیان‌گذار با شکست‌خوردگان در پیش گرفتند. در تاریخ پس از سقوط ایران به دست تازیان هم، #نادرشاه، جهان‌گشای بزرگ‌‌مان هرگز از شکست‌خورده‌ها انتقام نمی‌کشید. از این جهت احتمالن، آقامحمد خان قاجار، خرق عادت و پدیده‌ای استثنایی در تاریخ شاهنشاهی ایران است.

آرتور پوپ، مورخ و ایران‌شناس آمریکایی، مکتبی را که کوروش بزرگ برای وارثان شاهنشاهی ایران به ارث گذاشت، این گونه توصیف کرده: «شاهنشاهی هخامنشی بر اصول اخلاقی و مذهبی بسیار متینی استوار شده. اساس این سیاست، رفق و مدارای نژادی و مذهبی بود. آشور، دستگاه شاهنشاهی خود را براساس وحشت گذاشته بود و دولت آشور با سرعتی شگفت‌انگیز زوال یافت. اما شاهنشاهی #هخامنشی، در سراسر زمین‌های پهناور با آسایش و فراوانی نعمت، فرمان راند. بزرگ‌ترین مرحله‌های پیش‌رفت تمدن در این دوران طی شد. تعهد #شاهنشاه به آسایش اتباع خود، در همه جا ابلاغ گردید. شاهنشاهی هخامنشی، دولت آزادگان، به دقیق‌ترین معنی کلمه بود».

کوروش بزرگ تنها یک سرزمین نساخت، تنها یک ملت نساخت، او مکتبی با اصول و شاخصه‌های منحصر به فردی را بنیاد نهاد که پس از خودش به دست معماران چیره‌دستی چون داریوش بزرگ، امپراتوری #ایران را به حیرت‌انگیزترین سامانه‌ی اقتصادی، اجتماعی و تربیتی تبدیل کرد و آن مکتبِ کوروش‌ساز چون میراثی از هخامنشیان به اشکانیان، از آن‌ها به ساسانیان، از ساسانیان به کوشندگان احیای ایران پس از حمله‌ی تازیان انتقال یافت؛ آن میراث هنوز هم برای ایران باقی‌ست و این تیره‌ترین روزگار میهن، تنها روزنه‌ی نور و امید است!

✔️ @SasanAghaei
#تاریخ #یادداشت

📌 این بخشی کوتاه از نوشته‌ی بلند من درباره‌ی زندگی‌نامه‌ی کوروش بزرگ است که می‌توانید کامل آن را در اپیزودهای ۱۵ و ۱۷ پادکست #مدبویز بشنوید

🔘 اپیزود ۱۵: پدر بنیان‌گذار
(شنیدن در کست‌باکس | شنیدن در تلگرام)
🔘 اپیزود ۱۷: شاه مردم
(شنیدن در کست‌باکس | شنیدن در تلگرام)
👁 غزه؛ تقسیم بر دو
◽️پلن زمینی اسراییل چیست؟

📝 #یادداشت

حمله‌ی زمینی اسراییل به غزه، بدون سروصدا و با کم‌ترین مانور خبری آغاز شده. علتش روشن است: اسراییل نمی‌خواهد با واکنش دولت‌های عربی منطقه روبه‌رو شود و هم‌چنین بیش از این زیر فشار هم‌پیمانان غربی‌اش به ویژه دولت سردرگم بایدن قرار بگیرد، بنابراین آن‌ها سیاست "بی‌سروصدا، انجامش بده" را در پیش گرفته‌اند. رسمن اعلام نمی‌کنند که وارد یک عملیات زمینی تمام عیار در غزه شده‌اند اما روی زمین، دقیقن دارند همان نقشه‌ای را که داشتند، انجام می‌دهند:

1⃣ اسراییل به شدت در حال کنترل خبری و تصویری میدان نبرد است. کم‌ترین صحنه‌ای از عملیات آن منتشر شده و خبرها هم به شدت قطره‌چکانی مخابره می‌شود. سیاست قرنطینه‌ی خبری اسراییل تا آن‌جا موفق بود که از روز جمعه که عملیات زمینی خود را آغاز کرد تا ۴۸ ساعت بعد، رسانه‌ها و تحلیل‌گران سردرگم بودند که آیا جنگ زمینی آغاز شده یا نه!

2⃣ هدف عملیات زمینی، نیمه‌ی شمالی غزه است که شهر غزه و مرکز فرماندهی و سکونت رهبران حماس هم در آن قرار دارد. به جز بمباران هوایی، اسراییل عملیات را از سه جبهه آغاز کرده؛ جبهه‌ی نخست: مرزی زمینی در شرق و شمال غزه، جبهه‌ی دوم مرز آبی در غرب غزه و جبهه‌ی سوم که به نظر می‌رسد با دو شقه کردن بزرگراه صلاح‌الدین به وجود آمده و اسراییل در عمل از طریق معبر زدن به میانه‌ی این بزرگراه، یک جبهه‌ی جنوبی به سمت شمال غزه گشوده است

3⃣ با توجه به مدل عملیات اسراییل به نظر می‌آید که آن‌ها قصد لایه‌لایه کردن عملیات و به اصطلاح نظامی "خفه کردن هدف" را دارند، به شکلی که شهر غزه، در مرکز این دایره قرار می‌گیرد و وقتی یگان‌های ارتش اسراییل به آن‌جا می‌رسند، از همه طرف محاصره شده است

4⃣ واکنش حماس و گردان‌های قسام به عملیات نظامی اسراییل، تا این‌جا شدید بوده و تلفاتی را به ارتش اسراییل وارد کرده‌اند. هر چه این جنگ پیش برود، برای اسراییل به قیمت جان تعداد بیش‌تری از سربازانش تمام خواهد شد

5⃣ تخمین این‌که #اسراییل در پایان جنگ می‌خواهد با غزه چه کند، سخت است. جنگ اسراییل در عمل، غزه را به دو قسمت شمالی و جنوبی تقسیم کرده. احتمالن اسراییل می‌کوشد با در اختیار گرفتن کامل غزه شمالی و تهدید به ضمیمه کردن آن، کشورهای عربی را وا دارد تا قیومیت و مسوولیت سیاسی منطقه‌ی غزه را بپذیرند، امری که عرب‌ها به آن بی‌میلند. ضمیمه کردن نیمه‌ی شمالی غزه به اسراییل هم، با دشواری‌های بین‌المللی زیادی روبه‌روست اما تاریخ ثابت کرده که وقتی اسراییل جایی را بگیرد، خارج کردنش، آسان نخواهد بود

6⃣ همان جور که از روز نخست، چندین بار نوشتم (لینک)، بعید است دیگر گروه‌های شبه‌نظامی منطقه، مانند حزب‌الله لبنان قصد ورود به مناقشه‌ی کنونی را داشته باشند. حزب‌الله، فعلن در حد انتشار تیزر و آنونس تبلیغاتی وارد جنگ با اسراییل شده و آشکارا بی‌میلی خود را به نبرد با اسراییل در حال حاضر نشان داده. این سروصداهای حوثی‌ها و حشدشعبی‌ها نیز، چیز قابل توجه یا مخاطره‌آمیزی به حساب نمی‌آید و بیش‌تر جهت مطرح ساختن خود انجام می‌شود. خیال اسراییل البته راحت و آسوده نخواهد بود، خطر همیشه پشت مرزهای شمالی‌‌اش در کمین است!

✔️ @SasanAghaei
#روابط_بین‌الملل

📌 یادداشت‌های قبلی درباره‌ی جنگ جاری
🔸 روز نخست: بامداد سوزان اسراییل (لینک)
🔹 روز دوم: حزب‌الله چه خواهد کرد؟ (لینک)
🔸 روز ۱۱م: بازی اسراییل در زمین سوخته (لینک)
🔹 روز ۲۰م: لحظه‌ی صفر خاورمیانه (لینک)
✍🏻 در همان هفتم اکتبر نوشتم که حزب‌الله وارد جنگ با اسراییل نمی‌شود و در تمام نوشته‌های بعدی هم تکرارش کردم. سخنرانی دیروز نصرالله، قابل پیش‌بینی‌ترین سخنرانی تمام دورانش بود و نشان داد که حزب‌الله بیش از آن‌که در صحنه‌ی عمل حرفی برای گفتن داشته باشد، یک نیروی بازدارنده برای "روز مبادای" جمهوری‌اسلامی‌ست و آن روز مبادا، امروز نیست.

نتانیاهو، احتمالن دیروز از شنیدن سخنان نصرالله شاد شده باشد چه، فعلن می‌تواند بدون مزاحمتی جدی در محور شمالی، به جنگش در غزه ادامه دهد. او می‌کوشد پیروزی احتمالی در غزه را هر چه بزرگ‌تر جلوه دهد و آن را به عنوان دست‌آوردی خیره‌کننده به جامعه‌ی اسراییل بفروشد اما پس از هفتم اکتبر، واقعیت‌های منطقه‌ای برای اسراییل تغییر کرده و موازنه‌ی سابقی که بر پایه‌ی ضربه‌ناپذیری اسراییل بنا شده بود، دیگر وجود ندارد. پیروزی بر حماس در غزه نیز نمی‌تواند این آب رفته را به جوی بازگرداند.

#اسراییل در نهایت ناچار است که یا با واقعیت‌های جدید منطقه زندگی کند که آینده‌ی تیره‌وتاری برایش در پی دارد، یا در میان‌مدت به فکر تغییر زمین بازی باشد، امری که به نظر می‌رسد بدون همراهی و موافقت آمریکا و هم‌پیمانانش ممکن نیست و موافقت آن‌ها با هرگونه گسترش جنگ در خاورمیانه نیز در دسترس نیست!

✔️ @SasanAghaei

#روابط_بین‌الملل

📌 یادداشت‌های قبلی درباره‌ی جنگ جاری
🔸 روز نخست: بامداد سوزان اسراییل (لینک)
🔹 روز دوم: حزب‌الله چه خواهد کرد؟ (لینک)
🔸 روز ۱۱م: بازی اسراییل در زمین سوخته (لینک)
🔹 روز ۲۰م: لحظه‌ی صفر خاورمیانه؟ (لینک)
🔸 روز ۲۴م: غزه؛ تقسیم به دو (لینک)
📜 #تاریخ_نگاری
🚩 #کارنامه_چپ ۱۸

این هفته، در حال خواندن و فیش‌برداری درباره‌ی آلمان شرقی برای نوشتن اپیزود بعدی مدبویز بودم. یکی از فصل‌هایش هم به مهاجرت و پناهندگی چپ توده‌ای و خائن ایرانی به آلمان شرقی اختصاص دارد.

در اسناد اشتازی، سازمان امنیتی مخوف آلمان کمونیستی آمده که از توقعات و انتظارات "رفقای کمونیست ایرانی‌"شان به ستوه آمده‌اند چرا که دایمن در حال "غر زدن" هستند بدون این‌که "کار مفیدی" انجام دهند! آلمان شرقی در این زمان، به جز چپ‌های ایرانی، پناهگاه چپ‌هایی از ۱۱ کشور دیگر هم بود که برای هر کدام یک مسوول از سوی حزب حاکم آلمان شرقی‌ انتخاب شده بود. در جمع‌بندی یکی از نشست‌های اعضای اشتازی که مامور رتق و فتق امور پناه‌جویان خارجی بودند، آمده؛ "ما با هیچ گروهی به اندازه‌ی رفقای ایرانی با مشکل روبه‌رو نبوده‌ایم".
بی‌مصرف بودن یک ویژگی سنتی چپ ایرانی‌ست!

✔️ @SasanAghaei
📻 #از_مدبویز
✍🏻 هر وقت از سرنوشت ایران ناامید شدید، هر زمان در تله‌ی افسردگی تحمیلی جبر مستقر افتادید، و آن هنگام که بیمناک بودید که تازیان، به کار تمدن نامیرای ایران پایان می‌دهند، به شاهنامه پناه ببرید؛ #شاهنامه بخوانید، شاهنامه را بشنوید!

#فردوسی بزرگ در عصری پر از آب چشمِ ایرانیان می‌زیست و نیک می‌دانست که این سرزمین، بارها و بارها به تاراج می‌رود و باید بر این زهرِ سرنوشتِ مکررِ ایرانشهر مرهمی بسازد کارگر، مخدری شیرافکن و مسکنی تاب‌آور و امیدبخش!

شاهنامه، مانیفست ایران است!

✔️ @SasanAghaei
#روزمرگی #آبان۹۸
👁 ماموریت ایران: نسخه‌ی روسی
◽️ نقش شوروی در براندازی نظام شاه چه بود؟

📜 #تاریخ_نگاری

پس از سال‌ها، این را برای نخستین بار علنی می‌نویسم:
آن‌چه که در ۵۷ روی داد، یک نقشه‌ی روسی (با در نظر گرفتن تمامی دست‌های دیگر غربی) بی‌نقص بود که برای سال‌ها روی تک‌تک جزییات آن کار کرده بودند و برای اجرایش زمینه‌‌ می‌چیدند. روس‌ها منتظر فرصت اجرایش بودند و هنگامی که #دشمن_نزدیک دانست که شاه به سبب جاه‌طلبی نفتی و نظامی و شرایط استثنایی ایران در دهه‌ی ۷۰ میلادی، دیگر در غرب هواداری ندارد، برنامه‌ی براندازی شاه را استارت زدند. برژنف در همان آغاز فاز اجرایی، مستقیم شخص شاه را تهدید کرده بود که "آمریکایی نمی‌تواند سلطنت تو را حفظ کند، ما می‌توانیم"(حسن توفانیان در گفت‌وگو با تاریخ شفاهی هاروارد) و این نه یک توصیه که یک پیش‌بینی بود از توفانی که در راه است.

آن‌چه پس از آن رخ داد، از نخستین اعتراض‌ها در تبریز که ردپای سازماندهی خارجی در آن دیده شده بود (مصطفی الموتی در گفت‌وگو با تاریخ شفاهی هاروارد) تا زنجیره‌ی اعتصاب‌ها، و سپس وارد کردن نیروی عملیاتی براندازی برای روز فروپاشی، همگی جزیی از یک برنامه‌ی واحد روسی بودند که بخش عمده‌ی آنان به دست نیروهای سرسپرده و آموزش یافته‌ی روسیه مانند جاسوسان حزب توده، تروریست‌های فدایی و مجاهد و کمونیست‌های جاگذاری شده در بدنه‌ی سیستم مسقر انجام گرفت.

اساسن براندازی نظام مقتدر شاه در ۵۷، نیازمند یک تدارکات گسترده از مدت‌ها قبل بود؛ مانند حذف محمد خاتم و خالی کردن سیستم از نیروهای موثری مانند علم به لطف اجل یا غیراجل، و وقتی دومینوی براندازی به حرکت درآمد، یک سیستم اطلاعاتی و امنیتی قدرتمند باید به عنوان مدیر کنترل پروژه، تمامی برنامه را از مرحله‌ی اجرا تا موفقیت دنبال می‌کرد و بدون چنین چتر قدرتمندی از پشتیبانی لجستیکی/اطلاعاتی/امنیتی، براندازی شاه، در همان نطفه خفه می‌شد. روس‌ها به جز اجرای برنامه‌ی گام‌ به گام و اولیه در طول سال‌ها برای پی‌ریزی شالوده‌ی ۵۷، به جز پیاده‌سازی مرحله‌ی ثانویه‌ی براندازی از ۵۶ تا بهمن ۵۷، و به جز پشتیبانی اطلاعاتی و امنیتی کامل از #ماموریت_ایران، در آخرین مرحله‌ی براندازی، مشهور به #روز_فروپاشی نیز نقش اصلی را داشتند.

برانداختن یک سیستم مستقر با هر مقدار اعتراض خیابانی و اعتصاب گسترده‌ای، باز هم در نهایت نیاز به یک "عملیات نظامی" از سوی کادرهای آموزش‌دیده (نه مردم عادی) با پشتیبانی اطلاعاتی کامل و تمام وقت دارد. این پیاده نظام را در ایران تنها و تنها، اتحاد جماهیر شوروی در اختیار داشت که از سال‌ها قبل تروریست‌های فدایی، مجاهد و حتا نیروهای شبه‌نظامی فلسطینی را آموزش می‌داد تا در روز واقعه وارد عمل شوند و روز واقعه برای ایران ۱۹ تا ۲۲ بهمن ۵۷ ماه بود! آن‌چه در این روزها رخ داد، یک عملیات نظامی کامل برای فروپاشی یک سیستم مستقر بود که با همراهی مجموعه‌ای از عوامل دیگر رخ داد.

در این سال‌ها درباره‌ی ماهیت ۵۷، حرف بسیار بوده اما کم‌تر کسی به دخالت مستقیم روس‌ها اشاره داشته و خط و ربط‌های روشن پیاده‌نظام شوروی در ایران را دنبال کرده؛ امری که نشان می‌دهد روس‌ها و ماموران تاریخ‌نویس‌شان، درست به مانند ۲۸ مرداد به خوبی توانسته‌اند حقیقت را بپوشانند اما در یک دهه‌ی اخیر، به مرور وقت فاش‌گویی بیش‌تر درباره‌ی حقیقت رسیده و هر چی بیش‌تر به ردپاهایی می‌رسیم که روس‌ها به دقت تلاش کرده بودند، آن‌ها را مخفی کنند.

✔️ @SasanAghaei
#یادداشت

📌 پی‌نوشت‌ها
🔻 من تاکنون در این باره عمومی ننوشته بودم اما اپیزود ۳۸ #مدبویز یک چراغ راهنمای خوب است برای آن‌که بدانید روس‌ها چگونه به شاه و براندازی او می‌اندیشیدند. در این اپیزود سرنخ‌هایی را جاگذاری کرده بودم:
📻 8⃣3⃣ طلسم بغداد
(کست‌باکس | تلگرام)

🔻 در اپیزودهای ۵۳ و ۵۴ مدبویز هم، سرنخ برنامه‌ی نظامی و نیروهای تروریستی روسیه در ایران را دنبال کرده‌ام:
📻 3⃣5⃣ نام سندرم: توسعه‌هراسی
(کست‌باکس | تلگرام)
📻 4⃣5⃣ ترور سازندگی
(کست‌باکس | تلگرام)

🔻 در اپیزودهای ۵۵ و ۵۶ مدبویز، درباره‌ی ماهیت برنامه‌ی فرهنگی شوروی به جهت خالی کردن بنیه‌ی ملیِ جامعه‌ی جوان ایران، با فوکوس بر فضای سینمای پیش از ۵۷ نوشته‌ام:
📻 5⃣5⃣ سطل آشغال، پر از نگاتیو است!
(کست‌باکس | تلگرام)
📻 6⃣5⃣ به آینده، شلیک کن!
(کست‌باکس | تلگرام)

🔻 یادداشت‌های مرتبط که دوباره بخوانید:
✍🏻 تمدن بزرگ در زنجیر گرگ‌ها (لینک)
✍🏼 معمای بی‌بی‌سی در ۵۷ (لینک)
2024/09/21 01:12:50
Back to Top
HTML Embed Code: