Telegram Web Link
Forwarded from Zgordan🍂 (Zohre Gordan)
چرا مردم ایران شاد نیستند؟
امروز ۵ آبان ۱۴۰۳ در صفحه ۷ روزنامه اطلاعات
لینک گزارش
https://www.ettelaat.com/news/69070/%DA%86%D8%B1%D8%A7-%D9%85%D8%B1%D8%AF%D9%85-%D9%85%D8%A7-%D8%B4%D8%A7%D8%AF-%D9%86%DB%8C%D8%B3%D8%AA%D9%86%D8%AF
با سپاس از آقای دکتر معدنی و آقای دکتر قرائی مقدم، دو جامعه شناس گرامی برای واکاوی این موضوع
@zohrereporter
Forwarded from سیاست شناسی
❇️✴️ دارایی بزرگ و ‍سرمایه ملی ما چیست؟

🔰دارایی‌های ایران، فقط نفت و گاز و دماوند نیست. تاریخ و ادبیات و فلسفه و گرایش‌ها و جریان‌های فکری ایرانیان، و صدها و هزاران شخصیت برجسته نیز، جزء سرمایه‌های گرانقدار ما است.

بله؛ این سرمایه اندک یا بسیار، به نقد و غنی‌سازی نیاز دارد؛ اما نشناختن درست آنها، نتیجه‌ای جز «بحران هویت» ندارد. این بحران، دو پیامد ناگوار دارد: نخست اینکه پایه‌های نظام اجتماعی کشور را سست می‌کند و دیگر آنکه سرمایه‌ها و فرهنگ‌های بیگانه و دور از واقعیت‌های بومی ما را حلال مشکلات ما نشان می‌دهد. ما نمی‌توانیم جز با آنچه ریشه در تاریخ و فرهنگ و تجربه‌های دور و نزدیک ما دارد، کلیدی برای مشکلات‌م‍ان بسازیم.

⭐️سرمایه ملی، یعنی آنچه در این سرزمین پدید آمده و جزئی از تاریخ و فرهنگ و هویت ما شده است. بنایراین هم اسفار ملاصدرا جزء ثروت ملی ما است و هم همه کتاب‌هایی که در نقد آن نوشته‌اند. هم مثنوی مولانا، گوهری درخشنده‌ در صندوق منابع ملی ما است و هم همه فتواها و مقالات و سخنرانی‌ها و نقدهایی که علیه آن صورت بسته است. هم شاهنامه خواندنی است و هم اسکندرنامه نظامی که در آن قهرمانْ اسکندر است و قربانی، ایران.

⭐️تخت جمشید، گنج ملی است؛ اگرچه سازندگان آن، دینی غیر از دین کنونی ایرانیان داشته‌اند. همه پیشینیان ما –از حاکم و محکوم –نماینده‌ای در وجود ما و رگی در هستی ما دارند که باید آنها را درست بشناسیم.

⭐️مردمی که به هر بهانه‌ای با گذشته خود قهر کنند و هر شخصیت و کتاب و اندیشه‌ای را به این بهانه که ما اکنون به‌گونه‌ای دیگر می‌اندیشیم و زندگی می‌‌کنیم، کنار بزنند، ریشه‌های خود را به باد فنا داده‌اند. خوب یا بد، اینها ریشه‌های ما است و نام هر یک از آنها باید بر سینه خیابان یا کوچه‌ای یا دانشگاهی حک شود تا رهگذران بدانند که از کجا آمده‌اند و به کدامین سو می‌روند و چرا اکنون در این نقطه ایستاده‌اند.

⭐️ما حق داریم که هر روز، طوری دیگر بیندیشیم؛ اما حق نداریم که دیروز را بالکل از صحنه روزگار حذف کنیم و چیزی به نام حافظه تاریخی را به شمار نیاوریم. انکار و حذف و ندیدن، ویرایش نیست؛ دزدیدن در و پنجره تاریخ است. من حق دارم فلان شخصیت را نقد کنم؛ اما اگر روزی خواستم تاریخ بنویسم، حق ندارم سهم او را در شکل‌گیری بخشی از تاریخ این سرزمین، درست گزارش نکنم. ایران، یعنی همه اینها و همه آنچه رخ داده است.

⭐️ هیچ ملتی با انکار گذشته خود و حذف نمادهای تاریخی خویش، نتوانسته است آینده‌ای دلچسب برای خود رقم زند. اگر به کتاب یا اندیشه یا شخصیتی، به چشم سرمایه بنگریم، به این معنا نیست که تسلیم او شده‌ایم؛ بلکه فقط پذیرفته‌ایم که این دریاچه شور یا شیرین هم جزء سرزمین ما است. مگر ما اکنون برای احیای دریاچه ارومیه که شوری آن، چشم را از ده قدمی می‌سوزاند، دست و پا نمی‌زنیم؟

بگذریم از اینکه «معشوق من است، آن که به نزدیک تو زشت است.» یعنی ممکن است آنچه من دوست دارم، تو نپسندی و آنچه تو را خوش می‌آید، مرا ناخوشایند باشد. به هر روی، آنچه بوده است، بخشی از حقیقت تاریخی ما است و اگر در شناخت آن، صادق و کوشا نباشیم، سرمایه‌ای هنگفت را دور ریخته‌ایم.
متأسفانه تاریخ کهن و معاصر ما تاریخ حذف و قلع‌وقمع است. اشکانیان، همه آثار هخامنشیان را از بین بردند، و ساسانیان هر اثری که اشکانیان را در یادها زنده می‌کرد، با خاک یکسان کردند. نتیجه؟

تا چند دهه پیش حتی یک ایرانی از وجود پادشاهی به نام کوروش و شیوه کشورداری او خبر نداشت؛ چنانکه فردوسی هم نمی‌دانست. نتیجه؟ مردم در دوره قاجار گمان می‌کردند که تاریخ ایران از روز تاجگذاری آغامحمدخان آغاز شده است و پیش از آن، ماقبل تاریخ بوده است. اگر این شیوه، اکنون نقد و اصلاح نشود، دور نیست که فردا، کسانی بیایند که هیچ اثری از ما باقی نگذارند و آنچه دوست دارند درباره ما بگویند.
برای اینکه هر نسل تازه‌ای، چرخ را دوباره اختراع نکند و همه‌ چیز را از نو نیاغازد، نخست باید میراث خود را درست و دقیق و منصفانه بشناسد و اگر با یک چشم، آینده را می‌پاید، با چشمی دیگر در گذشته بنگرد تا تجربه‌های پیشین را از کف ندهد؛ وگرنه آنچه باید چراغ راه باشد، خود معمایی خردسوز می‌شود.

زنده‌یاد رضابابایی

#سیاست_شناسی
🆔 @Politicology
Forwarded from عکس نگار
«جامعه شناسی علم شناخت واقعیت اجتماعی است»

🌎اتحادیه جامعه شناسان ایرانی در تلگرام (اِجادَت)، فهرست زیر را در شاخه‌های گوناگون علوم اجتماعی تدارک دیده‌است. با انتشار آن در کانال‌های مختلف، به ترویج بینش جامعه‌شناختی یاری رسانیم.

              پنجشنبه ۱۴۰۳/۰۸/۱۰
           Thursday 2024/10/31



آرش احدی مطلق
✴️جامعه شناسی و اخلاق
🆔@Sociology_of_Ethics

ح.ا. تنهایی
✴️جامعه‌شناسی تفسیری‌پرگمتیستی، نظری و درمانی
🆔@hatanhai

فریبا نظری
✴️جامعه‌شناسی گروه‌های اجتماعی
🆔@Sociologyofsocialgroups

✍️احمد فعال
✴️تحلیل های نظری در جامعه شناسی و سیاست
🆔@bayane_azadi

محمدحسن علایی
✴️آکادمی وفاق؛ رویکردهای جامعه‌شناختی
🆔@sociologicalperspectives

عادل سجودی
✴️جستاری در جامعه شناسی
🆔@GILsociologist

مینا شیروانی ناغانی
✴️جامعه‌شناسی اقتصادی و توسعه
🆔@Sociology_Development_economic

حسین پرويز اجلالی
✴️جامعه شناس ایرانی
🆔@iransociologista

اصغر ایزدی جیران
✴️آکادمی مردم‌نگاری
🆔@academy_mardomneghari

رضا تسلیمی طهرانی
✴️جامعه‌شناسی عمومی
🆔@taslimi_tehrani

مسعود زمانی مقدم
✴️نوشته‌ها، مقالات و دوره‌های آموزشی
🆔@masoudzamanimoghadam

سودابه حیدری
✴️رادیولوگ؛ پادکستِ اجتماعی، علمی و فلسفی
🆔@Radio_Log

عباس بختیاری
✴️کنکاشی در روش
🆔@Exploring_the_method

کاوه فرهادی
✴️انسان‌شناسی یاریگری، توسعه پایدار و زیست‌بوم‌داری
🆔@kaveh_farhadi

علی نوری
✴️خانواده ایرانی و مسائل اجتماعی
🆔@iranian_familyy

مسعود زمانی مقدم
✴️پژوهش کیفی
🆔@qualitative_methodology

سعید معدنی
✴️هفت اقلیم
🆔@Saeed_Maadani


🔸To join us, click here:

🆔@madanibita
🆔@dr_shirinvalipouri
🆔@Mohamadzeinaliun
یک متهم به اهدای کتاب به کتابخانه محکوم شد

رییس دادگاه سردشت دزفول روز پنجشنبه در رسیدگی به یک پرونده، با بهره‌گیری از ماده ۶۴ قانون مجازات اسلامی، یک متهم را به اهدای مبلغ ۵۲ میلیون ریال برای تامین کتاب‌های مورد نیاز کتابخانه، به‌ویژه کتاب‌های کمک‌درسی مورد درخواست اعضا ملزم کرد.

l🍁کانال هیو🍁l
https://www.tg-me.com/+PAy6LINiHopsSqG_
دختر افغانستانی

یکی از آشناهایمان دبیر دبیرستان یکی مناطق جنوب شهر تهران است. می‌گفت سال قبل یک دانش آموز افغانستانی درس‌خوان، مهربان و مودب داشتم. او یکی از معدود امیدهای کنکور برای آینده مدرسه بود. امسال مهرماه با ورود به کلاس‌ها هرچه چشم چرخاندم او را ندیدم. پرس و جو کردم گفتند که به دلیل اینکه پدرش مجوز اقامت ندارد، دختر هم نمی تواند ثبت‌نام کند. یا نگران هستند که با ثبت‌نام دختر، پدر و خانواده شناسایی شده و از کشور دیپورت و به افغانستان برگردانده شوند!

این معلم زن می گفت حقیقتا خیلی دلم برایش سوخت و نگران آینده احتمالا تباه شده این دختر با استعداد شدم. زیرا هم در افغانستان محروم از تحصیل هستند و هم در ایران اجازه اقامت و تحصیل ندارند.

حقیقتا من هم با این دبیر محترمه هم‌نظر و همدرد بوده و نگران آینده‌ی این فرزندان افغانستانی و زندگی آینده‌شان هستم. کاش تمهیداتی اندیشیده می شد تا فرزندان این مهاجران درس بخوانند. مثلا قانونی باشد صرفا کسانی می توانند اقامت مجوز یکساله داشته باشند که فرزندان دانش‌آموز دارند و یا از این قبیل تسهیلات و امکان قانونی مصوب شود.

اینگونه کودکان و نوجوانان مظلومان مضاعف در هر دو کشور هستند. این در حالی‌ست که برای تحصیل در ایران هزینه‌ها را پذیرفته و پول هم پرداخت می کنند. کارکرد ضمنی تحصیل این دانش‌آموزان افغانستانی این است که آنان در آینده سفیران و حاملان زبان و فرهنگ ایرانی در کشور خود و جای جای جهان خواهند بود.

#سعید_معدنی
#دختر_افغانستانی
#تحصیل
#محرومیت_مضاعف
#دانش‌آموزان_افغانستانی

@Saeed_Maadani
هفته نامه نسیم جنوب، سال بیست و هفتم، شماره ۱۱۰۰

@Saeed_Maadani
نسیم جنوب 1100.pdf
1.1 MB
نسیم جنوب 1100.pdf

نسخه الکترونیکی
*هفته نامه نسیم جنوب*
سال بیست و هفتم
شماره ۱۱۰۰
🌺🌺🌺🌺
*نسیم جنوب، دیرپاترین نشریه تاریخ بوشهر*

زبادِ جنوبی در آمد نسیم
دل رهروان رست زاندوه و بیم (نظامی)

«برای مشاهده نسخه الکترونیکی نسیم جنوب از برنامه PDF استفاده کنید.»

تلفن تماس و ارسال مطلب از طریق واتساب:
۰۹۱۷۷۷۲۳۹۰۹

@Saeed_Maadani
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
محمد حسنین هیکل، روزنامه‌نگار و نویسنده مشهور مصری، در برنامه «مع هیکل» شبکه الجزیره درباره مسائل مختلف خاورمیانه و جهان عرب صحبت می‌کرد. در یکی از قسمت‌های این برنامه، او درباره تاریخچه جزایر سه‌گانه (ابوموسی، تنب بزرگ و تنب کوچک) و ادعای تعلق آنها به ایران سخن گفت. هیکل توضیح داد که این جزایر از نظر تاریخی و جغرافیایی متعلق به ایران هستند و استدلال کرد که شواهد تاریخی این موضوع را تأیید می‌کنند.

او اشاره کرد که در زمان جمال عبدالناصر و همچنین مذاکراتی که ملک فیصل، پادشاه وقت عربستان، رهبری می‌کرد، هیچ‌گاه مسئله مالکیت این جزایر به‌طور جدی از سوی کشورهای عربی مطرح نبود. هیکل همچنین بیان کرد که بعد از انقلاب اسلامی ایران، برخی کشورهای عربی به‌طور ناگهانی شروع به ادعای مالکیت این جزایر کردند و این موضوع بیشتر برای ایجاد تنش‌های سیاسی استفاده شد.

او در این برنامه از کشورهای عربی خواست تا بر مسائل بزرگ‌تر و منافع مشترک منطقه تمرکز کنند و از پرداختن به موضوعات تنش‌زا که اهمیت کمتری دارند، اجتناب کنند.
@sahandiranmehr
🔴اسید روی زخم

🔺اعتماد ۱۴ آبان ۱۴۰۳

✍️عباس عبدی

🔘ماجرای جانکاه انفجار معدن طبس برای افکار عمومی و دولت با مرگ ۵۰ معدنکار و پرداخت حق و حقوق و تحویل کلید خانه و رسیدگی‌های بعدی شاید خاتمه یافته تلقی شود. در حالی که برای بازماندگان و همسران و فرزندان آنان چنین نیست و شاید در میانه و حتی آغاز ماجرا باشد. این آغازی است از دردهای جدید برای زنان و کودکان این جامعه که در پیچ و خم قوانین و مقرراتی که موجود است و تناسبی با وضعیت جامعه ندارد، و اغلب مسئولین هم زحمت فکر کردن آن را به خود نمی‌دهد و در بند این مشکل هم نیستند.

🔘برای توضیح بیشتر باید به گزارش خوب خانم مرزوقی همکار روزنامه‌نگار در فرهیختگان از مسأله حضانت فرزندان بجا مانده از کارگرانی بپردازیم که در معدن طبس جان به جان آفرین تسلیم کردند. مسأله‌ای که برای بازماندگان، بدتر از ریختن اسید روی زخم ایجاد شده از مرگ پدران و همسرانشان است. از قول یکی از زنانی که همسرش را از دست داده نوشته است که: ▪️«پدربزرگ‌هایی که اصلا نمی‌دانستند ما با چه سختی این بچه‌ها را بزرگ کردیم، حالا به‌خاطر پرداختی‌ها، کمک‌هزینه‌ها و دیه و مستمری می‌خواهند بچه‌هایمان را بگیرند» یکی از همسران این معدنکاران می‌گفت که پدربزرگ پدری، فرزندان یک معدنکار، نوه‌ها را از عروسش گرفته است. پدر همسر مرحوم خودش هم در تلاش است تا پسر ۱۴ ساله‌اش را بگیرد و عموها هم جداگانه در تلاشند تا سرپرستی را از او بگیرند. یکی دیگر می‌گفت که مسئولان استانی چیزی دستشان نیست. شما صدایمان را به مسئولانی برسانید که می‌توانند مشکل حضانت فرزندانمان را حل کنند. «پدربزرگ‌هایی که اصلا نمی‌دانستند ما با چه سختی این بچه‌ها را بزرگ کردیم، حالا به‌خاطر پرداختی‌ها، کمک‌هزینه‌ها و دیه و مستمری می‌خواهند بچه‌هایمان را بگیرند. به رفت‌وآمدم گیر می‌دهند. مگر آنها پسرم را بیشتر از خودم دوست دارند؟»▪️

https://telegra.ph/اسید-روی-زخم-11-03
Forwarded from BBCPersian
🔻سربازان به مردان دستور داده‌اند که لخت شوند و فقط لباس زیر برتن داشته باشند، حتی افراد سالمند، همه آنها به فردی که عکس می‌گیرد چشم دوخته‌اند که بی‌تردید یکی از سربازان اسرائیلی است.

این عکس برای اولین بار در حساب ‌کاربری تلگرام خبرنگاری منتشر شد که به منابع موثقی در ارتش اسرائیل دسترسی داشته است.

مردان وضعیتی رقت‌بار، وحشت‌زده و خسته و کوفته دارند. دختر کوچک در این میان به سویی دیگر نگاه می‌کند. شاید چیزی خارج از نگاه دوربین توجهش را جلب کرده است یا شاید نمی‌خواهد به سربازان مسلح نگاه کند.

ارتش از مردم خواسته بود در این مکان بمانند. ساختمان‌های ویران از بمباران‌ها در زمینه پشت سر آنها دیده می‌شود. آنها مردان را بازرسی می‌کنند تا هیچگونه اسلحه یا مدارک یا هر نشانه‌ای از وابستگی به نیرو‌های حماس نداشته باشند.

پیش از همه می‌خواهیم بدانیم این دخترک کیست؟ چه بر سر او آمده است؟ عکس هفته پیش گرفته شده است.

ادامه مطلب را اینجا ⬇️ بخوانید
https://bbc.in/3YuvTEh
📷SUPPLIED/ Reuters/ EPA
@BBCPersian
کینه و دشمنی آشتی‌ناپذیر با آمریکا

ایران تنها کشور روی کره زمین است که طولانی‌ترین قطع رابطه با قدرتمندترین کشور و با بزرگترین اقتصاد جهان دارد. این قطع رابطه با اشغال سفارت آمریکا توسط دانشجویان خط امام (۱۳۵۸) شروع شد و هنوز هم ادامه دارد. این موضوع لطمات جبران ناپذیری بر اقتصاد ایران وارد کرده است.

در تاریخ می‌خوانیم:

"در پي انتشار گزارشي كه جيمي كارتر رئيس جمهوري وقت آمريكا براي مذاكره با مقامات ايران جهت رهايي گروگانهاي سفارت خود در تهران، رمزي كلارك و ويليام ميلر را مامور سفر به تهران كرده است؛ آيت الله خميني دراعلاميه مورخ 16 آبان 1358 كه به امضاي وي صادر و روز بعد در جرايد انتشار يافت تاكيد كرد كه هيچكس حق ندارد با آمريكا مذاكره كند مگر اين كه محمدرضا را تحويل بدهد و دست از توطئه هم بردارد.

آيت الله خميني در همين روز در ديدار با گروهي از دانشجويان اصفهاني چند نكته را بيان داشت كه ماندگار شده اند از جمله: آمريكا هيچ غلطي نمي تواند بكند ، سفارت آمريكا لانه جاسوسي بود، آمريكا شيطان بزرگ است، كسي كه خودش را ملي مي داند با استكبار بايد دشمن باشد و ...."

منبع:iranianshistoryonthisday.com

@Saeed_Maadani
🔴برنی سندرز:

نباید جای تعجب کرد که حزب دموکرات که طبقه کارگر را رها کرد، متوجه شود که طبقه کارگر آنها را رها کرده است.

در شرایطی که رهبری دموکرات از وضعیت موجود دفاع می کند، مردم آمریکا عصبانی هستند و خواستار تغییرند و حق هم دارند.

🇺🇸 @US_REVIEW 📍پایش آمریکا 📍
📚 صدسالگی؛ قضاوت تاریخ درباره جلال آل‌احمد

🔸به همت: #محمدحسین_دانایی
🔸تعداد صفحه: ۱۹۲
🔸قطع: رقعی
🔸جلد: شومیز
🔸قیمت: ۱۹۰ هزار تومان

جلال آل‌­احمد نویسندهٔ پُرکار و پُرجاذبه‌­ای بود، با سری پرشور و زندگی­‌ای پرماجرا. جمعاً ۴۶ سال زندگی عرفی داشت، ولی تا الآن علی‌­الحساب(!) صد سال است که “زنده” است: زنده در ذهن­‌ها، حاضر در دل­‌ها و چابک نشسته بر سرِ زبان­‌ها و نوکِ قلم‌­ها. صدها نفر با او حرف دارند و دربارهٔ افکار و آثارش می­‌نویسند، هزاران نفر آنها را می­‌خَرَند و می­‌خوانند و خرخاکی‌­ها هم به قول احمد شاملو: در جنازه­‌اش به سوءظن می­‌نگرند!

با مقالاتی از (به ترتیب الفبا):
احمد افرادی
آراز بارسقیان
عمادالدین باقی
رسول جعفریان
غلامرضا خاکی
مهدی خلجی
محمدحسین دانایی
مرتضی سیدی‌نژاد
امید طبیب‌زاده
حاتم قادری
محمدرضا کائینی
عبدالجواد موسوی
حورا یاوری

🛒 https://hamrokh.com/kala/sad-salegi/
ebook2010(www.takbook.com).pdf
93.4 KB
دُن ژوان کرج
از مجموعه داستان : سگ ولگرد
نوشته: صادق هدایت
تاریخ چاپ نخست : ۱۳۲۱ خورشیدی


@Saeed_Maadani
دُن ژوان* کرج
(در حسرت محیط زیست آن زمان)

سعید معدنی

«گنجشـكها بـا جـار و جنجال، چشم های كلاپيسه** بيدار شده بودند . گويا نسيم بهاری آنها را مست كرده بود. من بفكر قضايای عجيب غريب ديشب افتادم و فهميدم كه اين قضايا هم مربوط به نسيم مست كننده بهـاری بـوده و رفقـای مـنهم مثـل گنجشكها مست شده بودند

این بخشی از محیط زیست کرج است که توسط صادق هدایت حدود هشتاد و اندی سال پیش توصیف شده است. همان کرجی که امروزه مملو از خودرو، زمین‌خواری و کوه‌خواری و ساخت و ساز بی رویه و هوای آلوده شده است. همان کرجی که گاهی به علت آلودگی هوا مدارس تعطیل می شود و برخی روزها محدودیت زوج و فرد برای اتومبیل‌ها اجرا می‌شود!

دیشب به دلایلی داستان کوتاه «دن ژوان کرج» نوشته صادق هدایت، از کتاب مجموعه داستان «سگ ولگرد» را مجددا خواندم. اولین چاپ کتاب به سال ۱۳۲۱ یعنی حدود ۸۲ سال پیش برمی‌گردد. در حین خواندن داستان ناگهان ذهن‌ام به این‌سو رفت که معدود توصیفاتی که از اکولوژی و محیط شهرستان زادگاه من ( کرج) می‌کند چیست؟ موضوع قصه داستان یک مثلث عشقی است که در جاده چالوس کرج و در مهمانخانه‌ای اتفاق می‌افتد.

زمان داستان روزهای منتهی به عید نوروز و سال نو است. از قول راوی رفتن به کرج خود یک مسافرت است. «شب عيد نوروز بود ، تصميم گرفتـه بـودم براي احتراز از شر ديد و بازديدهای ساختگي و خسته كننده ، سه روزه تعطيل را بروم جای دنجـي پيـدا بكـنم و برای خودم لم بدهم. هرچه فكر كردم ديدم مسافرت دور صلاح نيست. بعلاوه وقت هم اجـازه نميـداد از ايـن رو قصد مسافرت كرج را كردم»

همچنین در زمان نگارش کتاب جهت خروج از تهران و رفتن به شهری دیگر و ازجمله کرج باید جواز خروج می‌گرفتند! «بعد از تهيه جواز، سرشب بود، رفتم در كافه ژاله نشستم» حالا این جواز گرفتن موقت بوده و به شرایط خاص جنگ جهانی دوم بر‌می‌گشت یا نه اصلا قانون دائمی بوده، معلوم نیست.‌ در ادامه قصه می‌خوانیم در اوایل دهه ۲۰ ایستگاه ماشین‌های مسافربری برای آمدن از تهران به کرج در دروازه قزوین (میدان قزوین کنونی) قرار داشت.

مسافران قصه‌ی «دن ژوان کرج» پس از رسیدن به کرج، به مهمانخانه «عصرجدید» در جاده چالوس می‌روند. هدایت در توصیف حال و هوای دلربای مهمانخانه می‌نویسد:
«چشم انداز جلوی ايوان، يك رشته كوه كبود بود و گنجشكهای تغلی جا افتاده كه از سرمای زمستان جان به سلامت برده بودند، با چشمهای كلاپيسه شده و پرهاي كز كرده ، مثل اينكه از نسيم بهاری مست شده بودنـد،  بي اراده روي شاخه های تبريزی جست ميزدند ، و يا از در و ديوار بالا می رفتند ، بطوري كه سر و صداي آنهـا توليد سرگيجه می كرد. ولي همه اينها روی هم رفته يك حالت سرمستی و ييلاقی به مهمانخانـه ميـداد كـه بـدون لطف و دلربائی نبود»

هدایت، به گونه‌ای به توصیف مهمانخانه که عمده ماجرای مثلث عشقی در آن می گذرد و جاده چالوس می‌پردازد که امروزه شاید ردپایی از آن زیبایی و حال و هوا مانده باشد. مهمانخانه ای که حسن‌آقای قصه شکست عشقی می‌خورد و دن ژوان دل دختر را بدست می آورد و راهی شهر قزوین می شوند. اما دل ما - خواننده‌ی امروزی - در حال و هوای طبیعت مست کننده آن روزهای کرج و جاده چالوس جا می‌ماند و حسرتش را می‌خوریم. متاسفانه در چند دهه اخیر بدون فکر و بی محابا طبیعت و محیط زیست خود و فرزندان‌مان را نابود کرده‌ایم و از جاده چالوس و رودخانه‌ی پر آب آن آنچنان که توصیف آن در کتاب هدایت آمده، دیگر خبری نیست.

۱۸ آبان ۱۴۰۳

*دون ژوانیسم یا سندرم دون ژوان یک اصطلاح غیربالینی است برای اشاره به تمایل مردانی که خواهان داشتن روابط جنسی و عاطفی با زنان مختلف هستند(ویکی پدیا)

**کَلاپیسه: تغییر حالت چشم در اثر خشم یا لذت بسیار.

#سعید_معدنی
#صادق_هدایت
#سگ_ولگرد
#دن_ژوان
#محیط_زیست
#کرج

@Saeed_Maadani
2024/11/16 11:58:02
Back to Top
HTML Embed Code: