Telegram Web Link
🗒 تا انتخابات

آمار مقایسه‌ای انتخابات انجمن علمی روان‌پزشکان ایران با چهار انتخابات همزمان دیگر را تا ساعت ۲۳:۱۵ نگاه کنید.‌

#تجربه‌های_روان‌پزشکانه
پایان رای‌گیری

مشارکت ۵۶ درصدی

#تجربه‌های_روان‌پزشکانه
◼️ بازتاب

دو فهرست، دو روایت

فهرست کیان و ائتلاف روان‌‌پزشکی اجتماعی که دو گروه اصلی رقیب در انتخابات دیروز ۱۲ نرداد بودند طی اطلاعیه‌هایی که مدتی کوتاه بعد از پایان رای‌گیری صادر شد تحلیل خود از وضعیت، و برآورد خود را از نقش‌شان در آینده‌ی کار با انجمن و منتخبان اعلام کردند.

در اطلاعیه‌ی فهرست کیان نکات زیر برجسته است؛

۱. عنوان پایان رقابت، آغاز همکاری انتخاب شده
۲. فهرست کیان مدعی شده برای پاس‌داشت کیان روان‌‌پزشکی ایران و یگانه‌ نمود آن انجمن علمی روان‌پزشکان ایران شکل گرفته و کوشیده در تمام مراحل انتخابات از نام‌نویسی، تا معرفی و تبلیغ و زمان ممنوعیت تبلیغات و روز رای‌گیری بر شیوه‌ی آرامش و منش پرهیز از تنش بکوشد.
۳. کیان می‌کوید می‌داند که جامعه‌ی روان‌‌پزشکی از کشمکش خسته است و کار و اندیشه و آرامش طلب می‌کند.
۴. و در نهایت کیان ادعا کرده: «ما با منتخبان همکاری خواهیم کرد؛ و در هیات مدیره یا خارج آن بر وعده‌های اعلامی پایدار و ماندگاریم.»

۱. عنوان بیانیه‌ی ائتلاف، انجمن خانه‌ی ماست انتخاب شده.
۲. به‌رغم کیان که در چند جا به روند آرام انتخابات تاکید کرده بیانیه ائتلاف می‌گوید انتخابات ۱۴۰۲ به هر کیفیتی که داشت و با هر نتیجه‌ای که خواهد داشت، به پایان رسید.
۳. ائتلاف در این بیانیه نیز بر کلیدواژه دموکراسی پای فشرده و در مورد مشارکت کمتر از پیش در این انتخابات و رای پایین تر منتخبان، حرف زده و مدعی شده این وضعیت نشان می‌دهد که هیئت مدیره‌ی بعدی کار سختی برای اعتمادسازی، نشان دادن جایگاه و اهمیت انجمن به همه‌ی روانپزشکان، و جلب همکاری و مشارکت بدنه‌ی روان‌پزشکان پیش رو خواهد داشت.
۴. ائتلاف پیشاپیش نتیجه را به راه‌یافتگان تبریک گفته.

#تجربه‌های_روان‌پزشکانه
🗞 تازه‌ها

#دکتر_آویشن_مهدوی. دستیار روان‌پزشکی

آیا اکستازی دارویی قانونی برای درمان PTSD می‌شود!

ام دی ام ای ماده‌ای است که مخفف ترکیب شیمیایی 3،4-متیلن دی‌اکسی مت‌آمفتامین است، و به نام "اکستازی"، "مولی" یا به اصطلاح "ماده مهمانی" شناخته می‌شود. دانشمندان معتقدند این ماده ممکن است سرعت بهبودی افراد مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) را تسریع بخشد.
گروهی از دانشمندان علوم اعصاب در انجمن چند رشته‌ای برای مطالعات روانگردان (MAPS) اخیراً فاز سوم آزمایش‌های بالینی را که آخرین مرحله پیش از تأیید FDA است، برای این ماده به پایان رسانده‌اند و به زودی یافته‌های خود را منتشر خواهند کرد. ریک دابلین، بنیان‌گذار این انجمن، بیان کرده است که MDMA ممکن است در یک سال آینده به عنوان یک درمان قانونی برای PTSD مورد تأیید قرار گیرد.
آخرین مطالعه MAPS سه ماه به طول انجامید و شامل سه جلسه درمانی هشت ساعته بود. در این مطالعه، ۹۰ شرکت‌کننده مبتلا به PTSD قبل از جلسات روان درمانی، ۸۰ تا ۱۰۰ میلی‌گرم قرص MDMA دریافت کردند. همچنین، سه جلسه مقدماتی جهت تعیین انتظارات شرکت‌کنندگان انجام شد و پس از درمان، جلسات مشترکی برای کشف و پردازش خاطرات دردآور برگزار شد. درمان یکپارچه‌سازی مزایای درمانی را به حداکثر رساند و مضرات را به حداقل کاهش داد.
نتایج نشان دادند که احتمال بهبودی افرادی که جلسات درمانی با کمک MDMA را دریافت کردند، دو برابر افرادی بود که دارونما دریافت کردند. ۶۷% شرکت‌کنندگان دیگر ملاک‌های تشخیصی PTSD را نداشتند و ۸۸% کاهش معنی‌داری را در علائم بالینی تجربه کردند. در این صورت با تأیید دارو، می‌توان فواید دارو برای بیماری‌های دیگری مانند افسردگی، اضطراب، اختلالات مصرف مواد، اختلال طیف اوتیسم و اختلالات وسواسی را نیز بررسی کرد.
جنیفر میچل، استاد نورولوژی دانشگاه کالیفرنیا و محقق بالینی MAPS، بیان می‌کند که MDMA تأثیر مثبتی بر روی آمیگدال (بخشی از مغز که خاطرات مربوط به ترس را پردازش و بازیابی حافظه را تسهیل می‌کند) دارد. پزشکان می‌گویند استفاده از MDMA در بالین به گره‌گشایی، تثبیت و رهاسازی خاطرات ریشه‌دار و عمیقی که سرکوب‌شده‌اند، کمک می‌کند.

میچل اظهار می‌کند که MDMA با تسهیل ترشح اکسی‌توسین؛ باعث احساس نزدیکی و ارتباط با دیگران می‌شود و در نتیجه، افراد می‌توانند احساسات خود را بهتر درک کنند و با خود مهربانتر باشند.
نتیجه نهایی، محیطی را ایجاد می کند که در آن شرکت کنندگان می توانند در تیم درمانی خود آرامش داشته و درنتیجه، به خاطرات خود از یک نگاه متفاوت نزدیک‌تر شوند و در نهایت شروع به بهبود کنند.
ام دی ام تس مدت‌هاست که به عنوان "اکستازی" و "ماده محرک مهمانی" شناخته شده وگفته شده بود که می‌تواند مغز شما را بسوزاند و سوراخ‌ کند. در سال ۲۰۱۴، یک دانش‌آموز ۱۶ ساله سالم در لندن پس از تمام شب رقصیدن درحالی‌که MDMA مصرف کرده بود، بر اثر حمله قلبی مرد که باعث نگرانی‌های گسترده در مورد تأثیر این دارو بر سیستم قلبی عروقی شد. بدیهی است که مردم می‌ترسیدند. اما میچل و همکارانش بعد از بررسی اثرات قلبی MDMA، بیان کردند که "تاکنون، هیچ نشانه‌ای از مشکل قلبی با تجویز MDMA در این شرایط ندیدند."
همچنین دکتر میچل تاکید می‌کند که درمان با MDMA خاطرات دردآور را پاک نمی‌کند. در واقع چیزی که هست برخی افراد بهتر به خاطر می‌آورند، و درمقابل کمتر احساس اجتناب و شرمندگی می‌کنند. البته این بدان معنا نیست که هیچ جنبه‌ی منفی برای درمان با MDMA وجود ندارد. این درمان گران و زمان‌بر بوده و برای بسیاری غیرقابل دسترس است و نگرانی‌هایی در مورد اعتیاد به آن وجود دارد. مانند سایر آمفتامین‌ها، باید بسیار مراقب بوده و بیش از حد مصرف نکرد. همچنین مهم است که مطمئن شویم که تمایل به اعتیاد به آمفتامین در بیمار وجود ندارد. محققان توصیه می‌کنند با توجه به احتمال سوءمصرف، درمان با MDMA همزمان با روان‌درمانی صورت گیرد.

🧷بقیه در صفحه بعد...

#تجربه‌های_روان‌پزشکانه
🗞 دنباله‌ی تازه‌ها

همانطور که میچل می‌گوید: شما این دارو را برای مصرف در خانه به فرد نمی‌دهید تا خودشان در اتاق نشیمن خود انجام دهند. این کار باید در مرکز درمانی مناسب و آموزش‌دیده انجام گیرد تا نگرانی وجودنداشته باشد. نکته دیگر، عدم تحقیق در مورد تأثیر این ماده بر مغز است. به همین دلیل، محققان معمولاً افرادی را که بیماری‌های همراه رنج دارند وارد مطالعه نمی‌کنند. هنوز مشخص نیست که این ترکیبات و به طور خاص MDMA روی افرادی که اختلال شخصیت یا بیماری‌های ماژور دیگری دارند، چه تأثیری می‌گذارد.
به نظر می‌رسد که جوان‌ترها درمان‌های تجربی دارویی، مانند روان‌گردان‌ها را بیشتر می‌پذیرند و این تغییر ممکن است به دلیل شیوع استفاده از محرک‌های نسل جدید در بیماران مبتلا به ADHD باشد.
محققان بیان می‌کنند که داده‌های اولیه دلگرم‌کننده است و درمان با MDMA به طور کامل برخی بیماران را متحول می‌کند و تغییر می‌دهد؛ تغییری که سال ها طول می کشد تا در روان درمانی رخ دهد.

این مقاله با عنوان Legalizing MDMA for PTSD Treatment: Phase 3 Clinical Trial Results در May 2023 در مجله Psychiatrist.com چاپ شده است.

🧷 پایان

#تجربه‌های_روان‌پزشکانه
🗞 نگاه

#دکتر_افشین_احمدوند. روان‌‌پزشک

«توجه!» «توجه!» « توجه!» 

اگر به من بگویند در بین همه عوامل زمینه‌ساز سلامت روان یک انسان  تنها یکی را انتخاب کن، «توجه» را انتخاب می‌کنم!
« توجه » یک اقتصادی دارد که باید همانند پول  درست، بجا، به‌اندازه، به موقع و به عدالت مصرف شود چه در یک خانواده باشد یا یک کلاس درس یا در یک میهمانی و یا در یک کشور و حتی در کل جامعه جهانی!
به‌عنوان مثال وقتی « توجه » پدر و مادر در یک خانواده درست خرج نشود و همه آن یا بیشتر آن به یک فرزند اختصاص یابد ( به دلیل بیماری، باهوشی، حرف‌شنوی یا …) باید منتظر پیامدهای ناگوار آن بر سلامت روان سایر اعضای خانواده باشید.
 حتی در یک موقعیت موقت مانند یک میهمانی،  اگر میزبان تنها به بخشی از میهمانان توجه کند نیز باید منتظر عواقب ناخوشایند آن بود.
همین موضوع در سطح یک کشور هم رخ می‌دهد مدیریت کلان جامعه نباید تنها به بخشی از باشندگان آن سرزمین توجه کند و بقیه را نادیده بگیرد و باز در سطح جهانی نیز همه باید دیده شوند و همه توجهات به چند کشور و مردمانش نباشد.
سخن پایانی آنکه اگر به سلامت روان انسان‌ها اهمیت می‌دهید باید علم و هنر «اقتصاد و مدیریت توجه»  را داشته باشید.
همه انسان‌ها باید دیده شوند و به عدالت و به موقع پیش از آنکه دیر شود، مورد توجه قرار گیرند.

#تجربه‌های_روان‌پزشکانه
همکاران عزیز
نتایج نهایی انتخابات هیات مدیره انجمن علمی روانپزشکان ایران اعلام شد.
همکاران عزیز
نتایج نهایی انتخابات انجمن علمی روانپزشکان ایران اعلام شد.
به‌نام پروردگار

بیانیه‌ی فهرست « برای کیان روان‌‌پزشکی ایران» در پی اعلام نتایج انتخابات هیأت مدیره انجمن علمی روان‌پزشکان ایران

بر عهد خود استواریم

نتایج انتخابات الکترونیک هیئت مدیره انجمن علمی روانپزشکان ایران که روز پنجشنبه ۱۲ مرداد ۱۴۰۲ برگزار شده بود امروز یکشنبه ۱۵ مرداد به طور رسمی اعلام گردید. نتایج انتخابات نشان می‌دهد همکاران روانپزشک عضو انجمن به اعضای فهرست کیان اعتماد کرده و تمامی نامزدهای معرفی شده را جهت ورود به هیئت مدیره انتخاب نموده‌اند. ما به این اعتماد ارزشمند افتخار می‌کنیم و البته از خداوند بزرگ می‌خواهیم امانت‌دار خوبی برای روان‌پزشکان ایران باشیم.

فهرست کیان امروز و با اعلام نتایج به کار خود پایان می‌دهد و منتخبان شما از امروز عضو منتخب هیات مدیره انجمن و نماینده و نمود تمام روان‌پزشکان ایران خواهند بود؛ چه آنها که به طور رسمی عضویت در انجمن را پذیرفته‌اند یا اکثریت بزرگی که عضو انجمن نیستند، آنان که با ما رقابت کردند و کسانی که به ما رای ندادند، یا بر ما نقد داشته یا خواهند داشت. رقابت پایان یافته و امروز زمان همکاری و همگامی است.

کوشش‌های پیشینیان را ارج می‌نهیم. ما طی دوره‌ای کوتاه مسئولیت را به عهده داریم و این امانت را در پایان این دوره به دیگران واگذار خواهیم کرد. می‌کوشیم پاسبان میراثی باشیم که پیشکسوتان و خیرخواهان جامعه‌ی روان‌پزشکی در ادوار مختلف هیات مدیره به جا گذاشته‌اند.

بر عهدی که با شما بستیم و به پیمان‌نامه‌ی انتخاباتی که در زمان مجاز تبلیغات انتشار دادیم پایبندیم. مفاد این عهد را به ایجاز تکرار می‌کنیم:

۱. دغدغه‌های روان‌پزشکان جوان اولویت شماره یک هیات مدیره جدید است. وجود مدیران دارای سابقه‌ی اجرایی موثر در سطوح ممتاز، و اعضای دغدغه‌مند جوان و آشنا به شرایط در دوره‌ی  جدید، این مهم را ممکن‌تر از گذشته خواهد کرد. هر چند وعده‌های ناشدنی نمی‌دهیم و واقعیات جامعه و دولت را مدنظر خواهیم داشت.

۲. سرآمدی روان‌پزشکی و دفاع از کیان رشته در برابر دیگر رشته‌ها که فاقد صلاحیت لازم برای انجام خدمات و پروسیجرهای در صلاحیت روان‌پزشکان هستند اولویت دیگر ما خواهد بود.

۳. تمام تلاش خود را برای الغاء ماده واحده تدوین شده در شورای عاب انقلاب فرهنگی به کار خواهیم بست. در ارتباط با قانون سلامت روان خواهیم کوشید با شنیدن صداهای مختلف و با استفاده از عقل جمعی، تصمیمی خردمندانه، دور از غوغا و کشمکش بگیریم.

۴. تاکید بر ضرورت مرجعیت نقش مشورتی در حیطه‌ی روان‌‌پزشکی و سلامت روان به هیات مدیره‌ی انجمن مورد توجه جدی ما در پیگیری‌های آتی با مقامات ذی صلاح در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی خواهد بود.
در همین راستا نقش علم و رویکردهای علمی در جهت‌گیری‌های هیات مدیره همچنان پررنگ خواهد بود، و انجمن علمی روان‌پزشکان ایران با رویکردی جامعه‌محور آموزش، و توانمندسازی جامعه و انگ‌زدایی از اختلالات روان را در دستور کار خواهد داشت.

۵. جهت ارتقای نقش کمیته‌ها و شاخه‌ها در تصمیم‌گیری‌های کلان انجمن هیات مدیره آتی جدی و مصمم خواهد بود، و راه‌های بازتری برای ارتباط موثرتر میدان و مرکز ایجاد می‌گردد.

۶. روان‌پزشکان تقاضای ما را پذیرفتند و به طور یکپارچه به فهرست کیان رای دادند تا یک هیات مدیره منسجم بتواند در آرامش فعالیت کند. این مساله البته به هیچ وجه دعوت به سکوت، یک‌دست‌سازی و خالص‌سازی نیست. ما از نقد استقبال می‌کنیم و ابزارهای روشنی را برای نقد رویه‌ها و فعالیت‌های هیات مدیره به کار خواهیم بست. در این رابطه برنامه‌هایی داریم که در آینده‌ای نزدیک اعلام خواهیم کرد و البته امیدواریم که عمل ما بهتر از سخن ما مدعایی برای ادعای ما باشد.

۱۵ مرداد ۱۴۰۲

فهیمه سعید
سید وحید شریعت
محمدعلی همتی
امیرحسین جلالی ندوشن
غلامرضا ترابی پاریزی
سید طه یحیوی
محمدرضا شالبافان

و احمد احمدی‌‌پور

#برای_کیان_روان‌پزشکی_ایران
🗞 خبر تحریریه

استعفای بازرس منتخب

#دکتر_احمد_احمدی‌پور که با رای روان‌‌پزشکان به عنوان بازرس منتخب انجمن علمی روان‌پزشکان ایران انتخاب شده‌ جهت رعایت بی‌طرفی در انجام امور محوله از سمت خود در تحریریه‌ی #تجربه‌های_روان‌پزشکانه استعفا داد.

برای دکتر احمدی‌‌پور آرزوی روزهای خوب داریم.

#تجربه‌های_روان‌پزشکانه
جایزه‌ی دکتر رزاقی

تلاشی است برای گسترش راه‌حل‌های مبتنی‌بر شواهد در حیطه درمان و کاهش آسیب اعتیاد، که به طرح‌ها، ایده‌ها و یا تجارب برتر در این زمینه که بتوانند راهبردهای ارتقایی و بدیع در سیاست‌گذاری در اعتیاد را رهنمون شوند، اهدا می‌شود.

تعریف

مشوق و پاسداشتی بنا شده توسط کنگره بین‌المللی دانش اعتیاد برای طرح‌ها، ایده‌ها و تجارب برتر در زمینه درمان و کاهش آسیب و سیاست‌گذاری در اعتیاد با هدف انگیزش کارشناسان و خبرگان و فعالان این حوزه و به قصد نهایی تقویت، اصلاح و ارتقاء این خدمات.

ادامه در پست بعدی...

#تجربه‌های_روان‌پزشکانه
🗞 دنباله‌ی معرفی جایزه‌ی دکتر رزاقی


معرفی دکتر رزاقی

دکتر عمران محمد رزاقی کاشانی متولد تهران در سال ۱۳۴۰ و دانش‌آموخته پزشکی (۶۶-۱۳۵۸) و روان‌پزشکی (۷۰-۱۳۶۶) از دانشگاه علوم پزشکی تهران هستند. با این همه آن چه ایشان را به عنوان یک نماد برای گستره دانش و مداخلات اعتیاد ایران ارزشمند ساخته و در چکاد این حیطه قرار می‌دهد، نه به صرف مدارک تحصیلی، بلکه شجاعت، جسارت و دوراندیشی‌ ایشان در پیش‌بینی خدمات مورد نیاز جامعه بوده است؛ زمانی که استقرار هر مداخله جدیدی نشیب و فرازهای زیادی را می‌طلبید.

ایشان در طی سال‌هایی که عهده‌دار معاونت امور فرهنگی و پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی سازمان بهزیستی کشور بودند، با انتخاب تیمی از مدیران علمی و کارآمد و استقرار دفاتر تخصصی در این معاونت از جمله دفتر پیشگیری و درمان اعتیاد، راه‌اندازی اولین مراکز درمان اعتیاد زیر نام مراکز درمان بیماران خودمعرف را کلید زدند. شبکه‌ای که به زودی در سراسر کشور گسترده شد و در زمان خود و شرایط آن سال‌ها، خدمات ارزشمندی در درمان بیماران مصرف‌کننده مواد ارائه داد. اگرچه در این مراکز درمان‌های پرهیزمدار صورت می‌گرفت، کیفیت مداخلات غیردارویی از جمله مشاوره‌های فردی، گروه‌درمانی و آموزش خانواده این مراکز هنوز زبانزد دست‌اندرکاران حیطه درمان است.
خدمت دیگری که در دوران ایشان با تلاش او و همکارانش استقرار یافت، تدوین دستورالعمل‌ها و افتتاح مراکز اجتماع درمان‌مدار در کشور بود که هنوز به ارائه خدمت مشغول هستند. شکل‌گیری هسته‌های اولیه مداخلات کاهش آسیب نیز در قالب آموزش پرسنل و معرفی خدمات از جمله اقداماتی بود که در اواخر دهه ۷۰ و زمانی که هنوز همه‌گیری اچ‌آی‌وی در مصرف‌کنندگان تزریقی مواد شناسایی نشده بود، صورت گرفت.
حمایت از برگزاری اولین جلسات معتادان گمنام در کشور که در نهایت تبدیل به یکی از بزرگترین شبکه‌های خودیاری در درمان اعتیاد در کشور شد از دیگر خدمات ایشان بود.
با تغییر محل خدمتی ایشان از سازمان بهزیستی کشور به وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی با سمت مدیر دفتر سلامت روانی-اجتماعی این وزارتخانه، روحی تازه به وزارت بهداشت دمیده شد و برای اولین بار وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی به طور جدی وارد حیطه اعتیاد در جایگاه ذاتی‌اش به‌عنوان متولی درمان بیماران و آموزش نیروی تخصصی شد. استقرار مراکز سرپایی درمان سوءمصرف مواد با داروهای شبه‌مخدر به‌عنوان بزرگترین گام در تاریخ کشور برای درمان اعتیاد، در دوره تصدی ایشان شکل گرفت.
در کنار این مراکز، مراکز گذری و مداخلات کاهش آسیب اعتیاد گام جسورانه دیگری بود که تا سال‌ها ایران را الگوی کشورهای اسلامی، منطقه و حتی در بعضی حیطه‌ها سرآمد جهان نمود. خدمت دیگری که در دوران ایشان شکل گرفت افتتاح مرکز ملی مطالعات اعتیاد (اینکاس) بود که بزرگترین مرکز تحقیقاتی اعتیاد در منطقه بوده و در حیطه‌های متعددی به آموزش نیروی انسانی و پژوهش های مرتبط با اعتیاد می‌پردازد.

آنچه گفته شد مختصری از خدمات ایشان به کشور و جامعه است و همین مختصر ثابت می‌کند چرا نام و جایگاه ایشان می‌بایست ارج نهاده شود.

با این همه هدف ذاتی این جایزه نه فقط ارج نهادن به مقام شامخ ایشان، بلکه تشویق و گسترش شیوه مدیریت جرئت‌مندانه و مبتنی بر شواهد با توجه به نیازهای واقعی جامعه است؛ مدیریتی که این روزها حکم کیمیا دارد.

شرکت‌کنندگان

کلیه افراد و سازمان‌ها و نهادهای فعال در حوزه اعتیاد دارای پیشینه علمی یا اجرایی مرتبط

چگونگی شرکت

◼️ مراجعه به سایت کنگره به آدرس www.ascongress.org

◼️ ورود به صفحه جایزه دکتر رزاقی

◼️ بارگذاری پروپوزال مرتبط

◼️ بارگذاری پیشینه علمی یا اجرایی


کمیته داوران

کمیته داوران این جایزه با حضور متخصصین و کارشناسان مدعو تشکیل می‌شود.

نحوه انتخاب منتخبین

به فاصله یک هفته از پایان دوره فراخوان جایزه، پروپوزال‌های رسیده توسط کمیته داوران بررسی و ۲ تا ۴ طرح برگزیده برای مرحله نهایی رقابت معرفی می‌شوند.
برگزیدگان مرحله نهایی در خلال برنامه کنگره در روزهای ۲۹ تا ۳۱ شهریور، در یک پنل با حضور داوران طرح خود را در قالب یک سخنرانی ۱۵ دقیقه‌ای ارائه و به پرسش‌های طرح‌شده توسط داوران و حضار پاسخ می‌دهند.
در پایان پنل و پس از شور داوران، پروپوزال برتر انتخاب و در برنامه اختتامیه کنگره معرفی می‌شود.

#تجربه‌های_روان‌پزشکانه
◼️ یاد استاد دکتر پورافکاری

#دکتر_لیلی_پورافکاری

یک هفته قبل در این لحظه قلبت برای آخرین بار تپید... یک هفته قبل در این لحظه وحید گفت بابا به آرامش رسید... زمین و زمان به هم پیچید و من گم شدم در هجوم خاطرات...

من و شیرین بچه شدیم و تو رفتی نشستی پشت میز مطالعه‌ات. مثل همیشه آرام و صبورانه مشغول نگارش شدی... عروسک سنجاب شیرین در بازی کودکانه ما بیمار شده بود و نیاز به مراجعه به پزشک داشت... به مطب خیالی مراجعه کردیم و سنجاب را معاینه کردی و نسخه‌ای نوشتی که شیرین هنوز نمی‌توانست بخواند. نوشته بودی سنجاب باید روزی سه بار از ایوان بپرد وسط حیاط و روزی چهار بار از درخت آلبالو بالا برود؛ آلبالو نخورد، برگ بخورد...

من انترن شدم، کم تجربه و خام... از کشیک برگشتم و گفتم بابا کشیک خوبی بود، مشتاقانه پرسیدی، بستری زیاد بود؟ به بیماران زیادی کمک کردی و زیاد یادگرفتی؟ گفتم نه اتفاقا خلوت بود و همش خوابیدم... با تعجب نگاه کردی و گفتی پس چرا می‌گویی کشیک خوبی بود... بابای عزیزم! من که دکتر نصرت الله پورافکاری نبودم...

استنت کاروتید گذاشته بودی، رفتیم سونوگرافی کنترل... رزیدنت رادیولوژی آمد که استنت کاروتید ندیده‌ام، با حوصله نشستیم تا رزیدنت و استاد سونو کردند و اصرار داشتی رزیدنت حتما یاد بگیرد و در راه برگشت خوشحال می‌گفتی که خوب شد رزیدنت رادیولوژی مطلب جدیدی یاد گرفت...

بستری بودی و حالت زیاد خوب نبود؛ برای من اتاق خاکستری بود و بیرون خاکستری و هیچ رنگی وجود نداشت... فاصله‌ی خانه تا بیمارستان و بیمارستان تا خانه- که آن هم به نظرم خاکستری بود- را می‌رفتم و می‌آمدم. کنار تختت ایستاده بودم گفتی به رنگ برگ‌های آن درخت در گوشه حیاط بیمارستان دقت کرده‌ای چقدر قشنگ است؟ و من یاد گرفتم که در خاکستری‌ترین روزهای زندگی به دنبال رنگ‌های دیگر باید بود...

عاشق زندگی بودی عاشق زیبایی و هنر... در موسیقی سنتی؛ در مینیاتور؛ در خطاطی و در نقاشی سررشته داشتی... از تیرگی و تاریکی بیزار بودی... عاشق نور و روشنی بودی... تو خود نور و روشنی بودی...

به هر کسوتی درآمدی و هر جامه‌ای بر تن کردی متمایز بودی و سرآمد؛ همسری وفادار، پدری مهربان، پزشکی حاذق، دانشمندی برجسته و استادی باسخاوت...

هرکس روایتی از تو دارد ... خانواده‌ات، دوستانت، بیمارانت، همکارانت، شاگردانت... هرروایتی شنیدم تازه بود و دلنشین...
بزرگمردی بودی عالم و فروتن و متین...

صبر بسیار بباید پدر پیر فلک را، تا دگر مادر گیتی چو تو فرزند بزاید


#تجربه‌های_روان‌پزشکانه
مینیاتور و دستخط استاد پورافکاری
🗞 تجربه‌ی بالینی

#دکتر_افشین_احمدوند روان‌‌پزشک

بزرگ واقعی

خانم میانسالی را به دلیل ابتلا به اختلال روان‌پریشی‌ شدید، نزدیک به پانزده سال است تحت درمان دارم او از توهمات گوناگونی در رنج است و دایم در حال ستیز با اشباح ناپیدا و پنهان است. بیماری او همیشه در مسیر فراز و فرود و نوسان قرار داشته است. البته زمانی که بهتر است اندکی به کار منزل و فرزندانش رسیدگی هم می‌کند اما داستان ما اصلا این خانم نیست بلکه همسر اوست که یک کارگر ساختمانی ساده و کم‌سواد است که لحظه‌ای در مراقبت از همسرش کوتاهی نمی‌کند.
گاهی از او شنیده‌ام که می‌گوید داروها را پایان هفته که حقوق گرفتم، می‌گیرم  یعنی در آن لحظه واقعا توان خرید ندارد ولی هیچ‌گاه آه و ناله یا شکایتی از او نشنیده‌ام.
 نکته بسیار حائز توجه آنکه برخی از فرزندان آنها را که دیده‌ام  شادند، درس می‌خوانند و هیچ آثاری از غم و اندوه در این کودکان دیده نمی‌شود!
یعنی در خانواده این مرد با وجود چنین زن بشدت بیماری، زندگی جریان دارد و حتی سرزندگی و نشاط هم قابل مشاهده است!
اگر او را در خیابان ببینید به‌خاطر ظاهر بسیار ساده و لباس‌های مندرس و کفش‌های زهوار در رفته امکان ندارد حتی نگاهش کنید ولی  همین آدم واقعا تعریف و مصداق بزرگی و احترام را در من تغییر داده است!

#تجربه‌های_روان‌پزشکانه
🗞 تازه‌ها

#دکتر_سارا_گودرززاده. دستیار روان‌پزشکی

ارتباط اختلال دوقطبی با افزایش شش برابری خطر مرگ زودهنگام


یک مطالعه جدید نشان می دهد که اختلال دوقطبی (BD) با افزایش شش برابری خطر مرگ زودهنگام ناشی از علل خارجی و دو برابر افزایش خطر مرگ زودرس ناشی از بیماری جسمی نسبت به جمعیت عمومی مرتبط است.
علاوه بر این، احتمال مرگ زودهنگام بیماران مبتلا به BD در مقایسه با جمعیت عمومی سه برابر بیشتر است، زیرا بیماری‌های مرتبط با الکل نسبت به بیماری‌های قلبی عروقی، دیابت و سرطان در مرگ‌های زودرس بیشتر نقش دارند.

دکتر تاپیو پالیاروی(Paljärvi)، محقق ارشد، اپیدمیولوژیست در بیمارستان نیووانیمی در Kuopio فنلاند براساس نتایج مطالعه‌ای بر روی سلامت ۴۷۰۰۰ بیمار ۱۵ تا ۶۴ ساله مبتلا به BD در بین سال‌های ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۸ به نتایج زیر دست یافت:
از گروه مبتلا ۳۳۰۰ نفر در طول دوره نظارت جان خود را از دست دادند. میانگین سنی هنگام مرگ ۵۰ سال بود و تقریباً دو سوم (۶۵٪ یا ۲۱۳۷) از کسانی که فوت کردند مرد بودند.
محققین مرگ و میر بیش از حد در بیماران BD را به دو دسته‌ی جسمی و خارجی دسته‌بندی کردند.
از بین افرادی که مبتلا به BD بودند و به دلایل جسمی یا مرتبط با بیماری جان خود را از دست دادند، الکل باعث بالاترین میزان مرگ و میر (۲۹٪) شد.
دومین علت اصلی بیماری قلبی و سکته مغزی (۲۷%)، سرطان (۲۲%)، بیماری‌های تنفسی (۴%) و دیابت (۲%) بود.
در میان ۵۹۵ بیمار مبتلا به BD که به دلیل مصرف الکل جان خود را از دست دادند، بیماری کبدی علت اصلی مرگ (۴۸٪) بود.
علت دوم مسمومیت تصادفی الکل (۲۸%) و پس از آن وابستگی به الکل (۱۰%) بود.
علت اصلی مرگ ناشی از علل خارجی در بیماران BD خودکشی (۵۸٪ یا ۷۴۰) بود که تقریباً نیمی از آن (۴۸٪) ناشی از مصرف بیش از حد داروهای روانگردان تجویز شده بود.
به طور کلی، ۶۴٪ یا ۲۱۰۴ نفر از مرگ و میر در بیماران BD به هر علتی، مرگ‌های اضافی در نظر گرفته شد، یعنی تعداد مرگ و میرهای مورد انتظار برای افراد بدون BD با سن و جنس مشابه، بیشتر بود.
بیشتر مرگ و میرهای بیش از حد ناشی از بیماری جسمی یا به دلایل مرتبط با الکل (۴۰٪) - نرخی سه برابر بیشتر از جمعیت عمومی - CVD (۲۶٪) یا سرطان (۱۰٪) بود.
نرخ بالای خودکشی هنگامی که این تیم مرگ‌های بیش از حد ناشی از علل خارجی را بررسی کردند، دریافتند که ۶۱ درصد (۶۵۱) به خودکشی نسبت داده می‌شود که هشت برابر بیشتر از جمعیت عمومی است.
دکتر Paljärvi خاطرنشان کرد که علل اصلی مرگ و میر بیش از حد جسمی در افراد مبتلا به BD به طور کامل شناخته نشده است، اما ممکن است ناشی از "تعامل پیچیده بین عوامل خطر مختلف از جمله مصرف دخانیات، سوء مصرف الکل، عدم تحرک بدنی، رژیم غذایی ناسالم، چاقی فشارخون بالا و فیره باشد." وی در خصوص تعمیم پذیری یافته‌ها، بسیاری از مطالعات قبلی را تنها بر اساس داده‌های بستری بوده است و خاطرنشان کرد: مطالعه حاضر شامل افرادی از منابع مختلف از جمله ثبت بستری و سرپایی و همچنین ثبت نام بیمه‌های اجتماعی بوده است. با این‌حال نیاز به مطالعه بیشتر در کشورهای مختلف از جمله ایالات متحده را دارد.


دکتر بنجامین گلدشتاین، دکترای روان‌پزشکی و فارماکولوژی در دانشگاه تورنتو، در اظهار نظر درباره یافته‌ها، خاطرنشان کرد که تفاوت‌های آشکاری در دسترسی و کیفیت مراقبت در میان بیماران مبتلا به BD و سایر بیماری‌های روانی جدی وجود دارد.
با در نظر گرفتن مراحل از زمان مراقبت‌های پیشگیرانه گرفته تا زمان ارزیابی در اورژانس، احتمال دریافت کاتتریزاسیون قلبی، تا کیفیت مراقبت‌های پس از ترخیص.

وی همچنین خاطرنشان کرد که CVD در بیماران مبتلا به BD به طور متوسط ۱۰ تا ۱۵ سال زودتر از جمعیت عمومی رخ می‌دهد. با این حال، او افزود، "شواهد مهمی وجود دارد که نشان می‌دهد وقتی افراد مبتلا به BD همان استاندارد مراقبت را دریافت می‌کنند، پیامدهای قلبی عروقی آنها مشابه است."

🧷 لطفاً ورق بزنید...

#تجربه‌های_روان‌پزشکانه
2024/09/23 10:31:42
Back to Top
HTML Embed Code: