Telegram Web Link
Forwarded from پژوهش ایرنا
🔶 جای خالی قانون در حمایت از بیماران روانی/بررسی نیاز بیماران روانی به قانون حمایتی‌ (۱)

🔺 «مهدی نصر اصفهانی» استاد دانشگاه علوم پزشکی ایران و مجری طرح تدوین پیش‌نویس قانون سلامت روان کشور درباره علت نیاز به قانون حمایت از بیماران مبتلا به اختلالات روان به پژوهشگر ایرنا می‌گوید: قوانین ما درباره بیماران مبتلا به اختلالات روان مربوط به ۱۳۰۴ و مطلق‌نگرانه است.

🔺«مریم بختیاری» نایب رییس انجمن روان شناسی‌بالینی هم شرایط این بیماران را چنین تشریح می‌کند: در قانون مدنی و قانون مجازات اسلامی، قوانینی درباره بیماران اختلالات روان وجود دارد، اما یکپارچه نیست. در قانون مدنی گفته شده اگر کسی سلامت روان ندارد، شهروند وظیفه دارد به دادستان گفته شود تا قیم قانونی برای او تعیین شود.

#پژوهش_اجتماعی

متن کامل را اینجا بخوانید

🆔 @irna_research
🗞 فراتر از خبر

اخبار مرگ و خودکشی چنان فراوان شده که دیگر دلی را نمی‌لرزاند. متاسفانه در خبرها آمده خسرو حسن‌زاده نقاش معاصر در اثر مسمومیت الکلی امروز ۱۱ تیرماه جان باخته است. این مرگ در ادامه‌ی موج مرگ‌های آدم‌های گمنام در شهرهای کوچک رخ داده.‌

خسرو حسن‌زاده هنرمند معاصر در سال ۱۳۴۲ در تهران متولد شد. کودکی و نوجوانی را در شرایط دشواری گذراند. گفته‌اند در بازار میوه کار می‌کرد. در سال‌های جوانی نقاشی مشغله ساعت‌های اندک فراغت‌اش از کار بود. بعداً در مجتمع دانشگاهی هنر تهران در رشته نقاشی و در دانشگاه آزاد در رشته ادبیات فارسی تحصیل کرد، و در سال‌های دهه ۱۳۶۰ زیر نظر آیدین آغداشلو به فراگیری نقاشی پرداخت.

موضوع آثار او اغلب مسائلی است که در جامعه ایرانی با زندگی روزمره و حساسیت‌های اکثریت مردم گره خورده است، جنگ، خانواده، زنان، قهرمانان، ستاره‌ها و چهره‌های محبوب، ورزش‌ها و سنت‌های مردمی، رابطه جامعه ایرانی با غرب؛ و اموری از این دست؛ و از این رو است که خود آثارش را «هنر مردم» می‌نامید.

#تجربه‌های_روان‌پزشکانه
خسرو حسن‌زاده کنار یکی از آثارش...

#تجربه‌های_روان‌پزشکانه
🗞 معرفی سریال

#دکتر_سعید_شاه‌زیدی. روان‌‌پزشک

معرفی سریال «سیلو»
محصول ۲۰۲۳ امریکا

سریال «سیلو» روایتی آخرالزمانی دارد. گروهی از انسان‌ها در یک فضای محدود زندگی می‌کنند و برای بقای خود و این فضای کوچک و بسته مجبور به پیروی از یکسری قوانینی هستند که مشخص نیست چه کسی یا کسانی آنها را نوشته، به چه دلیلی این قوانین نوشته شده و تا چه زمانی باید اجرا شود و اگر نشود چه اتفاقی برای ساکنان باقیمانده‌ی این محیط رخ می‌دهد و چه زمانی می‌توانند از این مکان خارج شوند.
این سریال ده قسمتی که به تازگی قسمت آخر فصل اول آن منتشر گردیده و قطعا فصل(های) دیگری هم خواهد داشت، نظام‌های حکومتی توتالیتر (تمامیت‌خواه) را نیز به تصویر و چالش می‌کشد؛‌نظامی که حتی تا اتاق خواب مردمانش نفوذ می‌کند و برنامه‌ی باروری یا ناباروری آن‌ها را کنترل می‌نماید و هرگونه کسب اطلاع و آگاهی از خارج از محیط زندگی‌شان را ممنوع کرده و مجازات سنگینی ما به ازای آن تعریف می‌نماید و البته که همسویی مردمان با این قوانین و نظام و عدم خطور سوال به ذهن‌شان درباره‌ی حقیقت- که کلید ماجرای سریال است- خود نیز جای بحث دارد.
در نگاه کلی‌تر این سوال مطرح می‌شود که آیا بشر کنونی نیز در فضای آخرالزمانی زندگی‌می‌کند و آیا با توجه به افزایش دانسته‌هایش از جهان هستی،‌او‌ نیز در فضایی بسته و محدود زیست کرده و نقطه‌ای در دایره امکان است؟!

#تجربه‌های_روان‌پزشکانه
📎 گزارش دبیر علمی. یک

#دکتر_امیرحسین_جلالی‌ندوشن

آغاز فرآیند داوری کنگره‌ی چهارم


با وجود آنکه روز ۱۵ تیر ماه مهلت ارسال چکیده مقالات، و پیشنهاد سمپوزیوم‌ها و کارگاه‌ها به پایان خواهد رسید اما با توجه به زمان کمی که تا برگزاری کنگره مانده است روند داوری از امروز دوازدهم تیرماه ۱۴۰۲آغاز گردید.

تاکنون ۱۷ چکیده مقاله و سه پیشنهاد سمپوزیوم به دبیرخانه کنگره رسیده است. علاوه بر این ۱۷ مورد پنج چکیده نیز نیازمند تغییراتی بود که به نویسندگان بازگردانده شد. همچنین پیشنهاد برگزاری هفت کارگاه تاکنون به ما رسیده است.

هر مقاله یا سمپوزیوم توسط ۳ یا ۴ داور ارزیابی می‌شود و در نهایت در شورای سیاستگذاری علمی کنگره نتایج به بحث و گفتگو گذاشته خواهد شد. از ۲۵ تیرماه نتایج داوری به اطلاع نویسندگان یا پیشنهاد دهندگان خواهد رسید.

تا پایان مهلت ارسال چکیده مقالات و پیشنهاد سمپوزیوم و کارگاه فقط ۳ روز مانده است.‌


#چهارمین_کنگره_روانکاوی
چکیده‌ی سخنرانی دبورا لوپنیتز

روان‌کاوی با افراد بی‌خانمان و دارای سابقه‌ی بی‌خانمانی: نظریه‌های ناپایدار

یک اشتباه رایج درباره درمان‌های مبتنی بر نظریه‌ی روانکاوی این است که فقط برای افراد با تحصیلات بالا و ثروتمند مناسب است. سخنرانی من در کنگره‌ی تهران این فرض را زیر سؤال می‌برد، من به کلینیک رایگان فروید و کار وینیکات با کودکان بی‌خانمان ارجاع خواهم داد، و به بحث در مورد IFA (بینش برای همه) می‌پردازم، یک گروه در ایالات متحده که توانمندی‌های تحلیلی متخصصان را با افرادی که در خیابان‌ها بی‌خانمان بوده‌اند یا هستند، در ارتباط قرار می‌دهد. کار من یک چارچوب رابطه‌ای است که بر پایه مفاهیم وینیکات استوار است، همراه با در نظر گرفتن بینش‌های منتج از سنت فرانسوی. همچنین بحثی در مورد تاریخچه درمان ۹ ساله مربوط به مردی که تقریباً سلامت خود را در خیابان خراب کرده بود و از درمان مبتنی بر کلام بهره‌مند شد، خواهیم داشت.

باور دارم مراقبت از افراد محروم می‌تواند تأثیر مثبتی در ناپایدار کردن نظریه‌های روانکاوی داشته باشد که در گذر زمان سفت و سخت شده‌اند.

#چهارمین_کنگره_روانکاوی
تجربه‌های‌ روان‌پزشکانه
Photo
🗞 بازتاب

#دکتر_ارسیا تقوا. روان‌‌پزشک

در پاسخ به یک توییت

جناب آقای هیرش سعیدیان
سلام
در پایان توییت خود درباره به هم‌ریختگی عملکرد مقامات دولتی به طعنه نوشته بودید: قشنگ دیوونه‌خونه‌اس!
به عنوان یک روان‌پزشک خواستم اشاره کنم اگر منظورتان از دیوانه‌خانه آن‌جایی است که بیماران اعصاب، غرق در دنیای خود، بی‌خبر از پیرامون، آن‌جا بستری می‌شوند، بهتر است تشریف بیاورید و ببینید این جماعت دردمند چطور به‌فکر چای و سیگار بقیه بیمارانی هستند که از خودشان پریشان‌حال‌ترند، حواسشان به کمک کردن به تخت بغل دستی است که مبادا از تخت بیافتد، ملحفه تمیز داشته باشد، شام‌نخورده، نخوابد، حمام رفت، چیزی کم داشت به او بدهند، دلش هوای خانواده‌اش کرد به او موبایل بدهند و یا چطور غذای خود را با پرنده و گربه‌ی بیمارستان تقسیم کنند. پیش‌نهاد می‌کنم در حیاط بیمارستان‌های اعصاب و روان چرخی بزنید و در کنار آدم‌هایی که کوه غم را در وجودشان جا داده‌اند، عمق صفا و یک‌رنگی را ببینید؛ و اگر بیشتر بگردید شاید رحم و شرف و خدا را آن گوشه‌کنارها دیدید.
به‌نظرم جایی که آدم‌هایش برغم این همه گرفتاری و درد، این‌طور لطف و کرم نثار همدیگر می‌کنند، اسمش دیوانه‌خانه نیست؛ اما اگر اصرار دارید جایی که بیماران روان در آن بستری هستند را این‌گونه بنامید، پس بگردید برای عوالم خاصی که این آقایانی که گفتید، در آن سیر آفاق می‌کنند، اسم دیگری پیدا کنید


#تجربه‌های_روان‌پزشکانه
جمعه ۳۰ تیرماه ۱۴۰۲

آیین رسمی گشایش گروه آموزشی مانژه
رویکردی تطبیقی در روان‌درمانی‌ روانکاوانه


۱۹:۳۰ تا ۲۱
یک رویداد آنلاین


معرفی برنامه‌های ۱۴۰۲ مانژه

سخنرانی دیوید هندرسن: مدیر گروه پژوهشی روانکاوی تطبیقی، دانشگاه اسکس، بریتانیا

#مانژه
🗞 نظر- تجربه بالینی

#دکتر_امیر_حاجی‌اسدی. روان‌‌پزشک

"روان" از دیدگاه سایر تخصص‌های پزشکی

دیروز یک بیمار تیپیک پانیک مراجعه کرده است.که از عید به بعد با حملات پانیک به بالای ۱۰ پزشک غیر روان مراجعه کرده است. از آنجایی که فشار خون مریض همراه حملات افزایش پیدا می‌کرده توجه بسیاری همکاران رشته‌های دیگر مشغول فشارخون و تشخیص‌گذاری‌های جسمی شده بود.‌از میان ۳ پزشکی که تشخیص پانیک و اضطراب گذاشته‌اند، پزشک گوارش و قلب هر کدام جداگانه بیمار را توصیه به یوگا نموده بودند، و یک پزشک عفونی نیز که آشنای بیمار بوده توصیه به ورزش نموده بود. احیانا بیمار اگر توسط یکی از بیماران دیگر مبتلا به پانیک به روان‌پزشک ارجاع نمی شد معلوم نبود این چرخه تا کجا دوام پیدا می‌کرد و احیانا در مراحل بعد عده.ای از متخصصان غیر مرتبط شروع به تجویز خودسرانه‌ی قرص های اعصاب می‌نمودند. این بیمار ماه‌هاست که زجر می‌کشد و همکار ما به راحتی آب خوردن از ارجاع او خودداری می‌کند!چنین نمونه‌هایی را به فراوانی می‌بینم و احتمالا برای سایر همکاران روان‌پزشک نیز اتفاق افتاده است.‌حتی بیمارانی را دیده‌ایم که سالها زجر کشیده به دلیل اینکه یا تشخیص‌گذاری درست توسط سایر رشته‌ها صورت نگرفته و یا ارجاع بیمار پشت گوش انداخته شده است. این موضوع یک مفهوم دارد و آنهم این که همکاران سایر رشته‌ها اغلب تخصصی به نام روان‌پزشکی را به رسمیت نمی‌شناسند و جدی نمی‌گیرند و حاضر نیستند بیمار را به روان‌پزشک ارجاع دهند.
اینکه چه باورهایی پشت عدم ارجاع به روان‌پزشک وجود دارد می‌تواند موضوع یک تحقیق باشد. اما آیا از نظر همکاران دیگر درمان در حیطه‌ی اعصاب و روان اولویت کمتری نسبت به حیطه‌های جسمانی دارد؟ آیا همان باورهایی که در عموم مردم نسبت به اعتیاد آور بودن داروهای روان و ...است در پزشکان ما هم کمابیش یافت می‌شود و مانع از ارجاع آنهاست؟ آیا پای استیگمای روان و بیماری روان در میان است؟ اینها مسائلی است که می تواند موضوع یک تحقیق جذاب باشد.

بعد از مشخص شدن نتیجه تحقیق و نتایج آن به نظر می رسد نیاز به یک تغییر عمده در کوریکولوم آموزشی پزشکان در مقطع کارورزی، و کارآموزی وجود دارد. جایی که به نظر می‌رسد پزشکان به همان اندازه که نیاز به آموزش بیماری روان و درمان‌های اولیه‌ی آن دارند نیاز به گنجاندن بخشی تحت عنوان" اهمیت بیماری روان و عواقب عدم درمان تخصصی آن" و نیز " اهمیت ارجاع به روان‌‌پزشکان" نیز داشته باشند. چرا که به نظر می‌رسد بر خلاف تصور ما، پزشکان همان باورهای پایه‌ای غلط را که از جامعه و عموم آن در مورد بیماری روان گرفته‌اند با وجود گذراندن مراحل کارورزی و کارآموزی دست نخورده به مراحل بالاتر تخصصی، با خود انتقال داده.اند و این را نه به دلیل فقط عدم ارجاع، بلکه به دلیل مشاهده نقل قول‌هایی که بیماران از این پزشکان در مورد مثلا مضرات داروهای روان یا قطع خودسرانه‌ی داروهای اعصاب بیماران توسط آنان انجام می‌شود؛ مدعی هستم.

طبیعتا اساتید و پیشکسوتان محترم که دستی بر طراحی برنامه‌های آموزشی دارند در این راه می توانند کمک شایانی به جامعه‌ی روان‌پزشکی و مردم بکنند.

#تجربه‌های_روان‌پزشکانه
همکاران گرانقدر، اعضای محترم انجمن علمی روانپزشکان ایران
به اطلاع می‌رساند؛
سيزدهمين سمينار باليني كميته روان درماني انجمن علمی روانپزشکان ایران، كه مبتني بر رويكردهاي مختلف تحليلي است با حضور دكتر تورج مرادي و دکتر امير حسين جلالي به عنوان واكاو (discussant)، و با رياست دكتر مهديه معين در تاريخ ٢٩ تير ماه ١٤٠٢ از ساعت ١٤:٣٠ لغايت ١٦:٣٠ در محيط زوم برگزار خواهد شد.
ارائه دهنده اين نشست دكتر مطهره ميردامادي خواهد بود.

از علاقمندان شركت در اين نشست دعوت می‌شود جهت طي فرايند ثبت‌نام در روزهاي كاري شنبه تا چهارشنبه مبلغ صد و پنجاه (١٥٠) هزار تومان به شماره كارت 5022297000001425 متعلق به انجمن علمی روانپزشكان ایران پرداخت نمايند و سپس نسبت به ارسال فيش پرداختي به واتس اپ انجمن به شماره 09906494680 به همراه نام و نام خانوادگي و عنوان تحصيلي خود اقدام فرمايند.


لينك حضور در جلسه متعاقباً برای شرکت کنندگان ارسال خواهد شد.

کمیته روان‌درمانی انجمن علمی روانپزشکان ایران
ماده واحده‌ی حمایت از خانواده‌ در برابر تبعات بستری اجباری بیماری روان که به نوعی جایگزین قانون جامع سلامت روان شده و در دستور کار کمیسیون بهداشت مجلس شورای اسلامی قرار دارد.

#تجربه‌های_روان‌پزشکانه
اولین واکنش جدی رسانه‌ای...

#تجربه‌های_روان‌پزشکانه
علیه استفاده ابزاری از روان‌‌پزشکی و روان‌شناسی

واکنش ۴ انجمن علمی سلامت روان

https://www.tg-me.com/IPA95/3775

#تجربه‌های_روان‌پزشکانه
🧷 بازتاب

#دکتر_امیرحسین_جلالی‌ندوشن. روان‌‌پزشک

بی‌قاعدگی در استفاده از واژگان

دربارۀ آرای اخیری که دربارۀ دو بازیگر صادر شده است، باید اشاره کرد که معمولاً قضات در موارد مربوط به پزشکی و روان‌پزشکی از پزشکی قانونی به‌عنوان رکنی از قوه قضاییه که مشاور علمی دستگاه قضایی است، استفاده می‌کنند.

از سویی تشخیص قاضی در حکمی برای یکی از بازیگران تحت عنوان «بیماری روحی شخصیت ضدخانواده»، در هیچ کتاب یا مقاله‌ای وجود ندارد و ابداع قاضی است. واژۀ «بیماری روحی» نیز تقریباً سال‌هاست که در متون علمی منسوخ شده. هر چند که این واژه به اشتباه در محاوره به کار می‌رود، چیزی تحت عنوان بیماری روحی نمی‌شناسیم و بهتر است به‌جای آن گفته شود بیماری روانی، بیماری روان‌پزشکی، اختلال روان‌پزشکی و… . عبارت «شخصیت ضدخانواده» هم ابداع قاضی است. «شخصیت» و «اختلال شخصیت» در متون علمی تعاریف کاملاً روشنی دارد که در حقیقت این تشخیص نیز درست نیست.
بنابراین، نوع نگارش قاضی نشان می‌دهد که مستقل از پزشکی قانونی و از متخصصان سلامت روان در این رابطه نسبت به انشای این رأی اقدام کرده است. باید گفت این نوع استفاده از تشخیص برای محکوم کردن رفتاری که قاضی، قانون یا بخشی از جامعه نمی‌پسندد، در متون علمی و تاریخی، نامش سوءاستفاده از روانپزشکی است. مصداق این سوءاستفاده از روان‌پزشکی، استفاده از تشخیصی تازه به عنوان برچسب به بردگانی بود که نمی‌خواستند تحت سلطۀ ارباب باشند و اولین بار در آمریکا آغاز شد. در بعضی دیگر از کشورها نیز سابقۀ بسیار بدی از سوءاستفادۀ روان‌پزشکی علیه مخالفان دیده می‌شود. از نمونه‌های بارز آن می‌توان به استفادۀ رژیم استالین از تشخیص و بستری‌های طولانی‌مدت در بیماری‌های روان‌پزشکی اشاره کرد. این آرا از یک‌سو از نظر اجتماعی انگ بیماری روانی را افزایش خواهد داد و از سوی دیگر این نوع بی‌قاعدگی در استفاده از واژگان بر وضعیت روانی جامعه می‌تواند اثرگذار باشد. در این صورت اخلال در مبانی و موازین اخلاقی و فکری جامعه تشدید می‌شود و در صحنۀ بین‌المللی نیز نام کشور ما در کنار حکومت‌هایی قرار می‌گیرد که تاریخچۀ بسیار بدی در اینگونه رفتارها دارند. همواره قضات محترم در دستگاه قضایی در دوره‌های مختلف با استفاده از پزشکی قانونی که یک نهاد دقیق و منصف است، نسبت به صدور رأی اقدام می‌کردند و همواره آرای پزشکی قانونی مورد اقبال بوده است. اما متأسفانه این دو رأی اخیر، به‌ویژه رأی دوم، نگرانی‌های جدی‌ای برای جامعه ایجاد می‌کند. از طرف دیگر باید اشاره کرد که مدت‌های مدیدی بود بعضی رسانه‌های خارج از کشور و برخی جریان‌های بیرون از ایران تلاش می‌کردند که نشان دهند از بیمارستان روانپزشکی و تشخیص روانپزشک برای سرکوب کردن مخالفان استفاده می‌شود؛ اما جامعۀ علمی همواره برای اعادۀ حیثیت از کشور، نهاد قضا و بیماران روانی، علیه این اتهام‌زنی‌ها شجاعانه ایستاد. غیرقابل انکار است که هر فردی چه قاضی و چه متهم، چه مفسد اقتصادی یا مجرم امنیتی ممکن است نیاز داشته باشد در بیمارستان بستری شود، اما این آرای قضات می‌تواند همۀ آن تلاش‌ها را نقش بر آب کند. همچنین، می‌تواند باعث شود عده‌ای بهانه‌جو ادعا کنند سیستمی که اینگونه آشکارا از روان‌‌پزشکی و روان‌شناسی علیه بازیگران و شهروندان استفاده می‌کند، چرا در خلوت بیمارستان‌ها از روش‌های غیرانسانی علیه مجرمان استفاده نکند.

منبع: روزنامه‌ی پیام ما. ۲۹ تیرماه ۱۴۰۲

#تجربه‌های_روان‌پزشکانه
2024/09/23 16:31:12
Back to Top
HTML Embed Code: