Telegram Web Link
🗞 تامل

#دکتر_علی_فیروزآبادی. روان‌‌پزشک

نگاهی به نقش زنان در تاریخ تروما.بخش پنجم و پایانی


در بخش‌های پیشین به این نکته اشاره شد که چگونه روانکاوی از تجارب واقعی تروما و آسیب به سوی کنکاش در دنیای درونی فرد پا پس کشید و دلایل تاریخی آن را به اجمال برشمردیم‌. این امر به نوعی از والدین و نسل کهن اعاده حیثیت نمود و انگشت اتهام را به سوی فرزندان و نسل جدید گرفت. گزارش‌های آسیب به تخیلات، تمایلات و فانتزی‌های مراجع نسبت داده شد و وظیفه درمانگر نه پرداختن به آن چه که در دنیای بیرون رخ داده که حل و فصل و تنظیم دنیای درونی بیمار بود‌. فروید به دنبال دست کشیدن از فرضیه‌ی اغوا در نهایت چنین حکمی را صادر کرد:
من در نهایت متقاعد شده‌ام که این صحنه‌های اغوا هرگز رخ نداده‌اند و آن‌ها فانتزی‌هایی هستند که بیماران خلق کرده‌اند.
چنین رویکردی دستاویز لازم را برای آنهایی فراهم کرد که همواره تمایل به سرزنش و سرکوب قربانی داشتند. در خارج از محافل روانکاوی نیز قربانیان به افسانه‌سرایی و تمارض متهم می‌شدند و در این فضا اعتبار گزارش‌های محققین نیز زیر سوال رفت.
اما از دهه‌ی هشتاد به بعد ورق تا حدی برگشت‌ و پژوهش‌های مختلفی شواهدی انکارناپذیر از شیوع اسیب‌های واقعی در خانواده‌ها نشان دادند. در قرن نوین به مدد گسترش شبکه‌های اجتماعی این روند شتاب ییشتری به خود گرفت اما هنوز چالش‌های فراوانی در این حوزه وجود دارند. جنبش من_هم یکی از حرکت‌هایی است که بازتاب دهنده آگاهی یافتن جامعه و یافتن جرات برای ابراز تجربه اسیب از سوی قربانیان است که بی‌شک با عوارضی نیز همراه است. همانند بسیاری از مسایل موجود در حوزه‌ی درمان و پزشکی، به این پدیده نیز نمی‌توان نگاهی سیاه و سفید داشت. در بعضی موارد نمی‌توان منکر نقش تخیلات و فانتزی افراد و اغراق در گزارش خاطرات آسیب شد اما این نباید به سرپوش‌گذاشتن و انکار کل ماجرا منجر شود. پژوهش‌های کنترل شده حاکی از این بوده‌اند که میزان تلقین‌پذیری در قربانیان آسیب بیشتر از دیگر افراد جامعه نیست و گزارش خاطرات آسیب را برخلاف آن چه در ابتدا از سوی برخی فرض شد نمی‌توان به خاطرات کاذب آنها نسبت داد. قربانیان آسیب باید از سوی یک محیط اجتماعی حمایت‌گر احاطه شوند. بدون چنین فضای حمایت‌گرایانه‌ای همگی ما برای کاستن از بار اضطراب و شرمی که با نگریستن مستقیم به تراژدی آسیب به آن دچار می‌شویم تمایل به نگریستن به سوی دیگر پیدا می‌کنیم. قربانی برای بیرون آمدن از چرخه تکراری آسیب نیازمند درک و به رسمیت شناختن آسیب‌هایی است که به او وارد شده است‌. انکار آسیب تنها به تداوم چرخه آن منجر می‌شود.

پایان

بخش چهارم نقش زنان در تاریخچه تروما
بخش سوم نقش زنان در تاریخچه تروما
بخش دوم نقش زنان در تاریخچه تروما
بخش اول نقش زنان در تاریخچه تروما

#تجربه‌های_روان‌پزشکانه
🗞 مرور اخبار

🖍خبر رسید دکتر شاهین آخوندزاده از مدیریت گروه روان‌‌پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران کنار رفته و دکتر مهدی تهرانی‌دوست جای وی را گرفته.

🖍همچنان خبر آمد که فلوشیپ اعتیاد دانشگاه علوم پزشکی ایران که در بیمارستان روان‌‌پزشکی ایران اجرا می‌شود تایید قطعی گرفته. این برنامه آموزشی هم‌اکنون در حال اجرا است و در سال تحصیلی بعدی، دومین دوره‌ی فلوشیپ‌های خود را خواهد پذیرفت.

🖍 انجمن علمی روان‌پزشکان ایران سرانجام تاریخ همایش سالانه‌ی خود را در سال ۱۴۰۲ اعلام کرد. همایش انجمن سال گذشته در پاسخ به آن‌چه همگان دانند در فصل پاییز برگزار نشد و تا پایان سال هم به اجرا در نیامد. تاریخ همایش ۱۴۰۲ برای ۱۸ تا ۲۱ مهرماه و در هفته‌ی ملی سلامت روان تعیین شده است.

#تجربه‌های_روان‌پزشکانه
🗞 روایت‌های بالینی

#دکتر_افشین_احمدوند. روان‌‌پزشک

آدم‌هایی که با احترام از آنها یاد می‌کنم

در بین مراجعان اشخاصی وجود دارند که شدت بیماری آنها در حدی است که نیازمند پرستاری و مراقبت دائم هستند، در مورد بعضی از آنها شنونده حتی نمی فهمد که چه می‌گویند ( کلام غیر قابل فهم است)!
هم مردان و هم زنانی را می‌شناسم که از همسرانشان به شکلی باور نکردنی با دلسوزی، فداکاری، محترمانه و حتی عاشقانه سالهای طولانی مراقبت کرده‌اند.
واقعا درک نمی‌کنم که این همه بزرگ‌منشی  را از کجا آورده‌اند و چگونه چنین روحیه والای انسانی ممکن است در یک فردی شکل بگیرد جز اینکه انگار جنس بعضی آدمها فرق می‌کند:
« سرشتی از جنس فرشته!»


#تجربه‌های_روان‌پزشکانه
اطلاعیه شماره‌ی دوم کمیته‌های اجرایی و علمی
چهارمین کنگره‌ی روانکاوی و روان‌درمانی پویای ایران

◼️اعلام هزینه و‌ رویه‌ی کلی ثبت‌نام

۱. ثبت‌نام چهارمین کنگره‌ی روانکاوی و روان‌درمانی پویای ایران دو مرحله‌ای است، مرحله‌ی دوم تنها برای کسانی است که تمایل دارند امتیاز بازآموزی دریافت نمایند.

۲. مراحل ثبت‌نام به صورت زیر می‌باشد:
الف. پرداخت هزینه‌ی از طریق درگاه الکترونیک انجمن علمی روان‌پزشکان ایران،
ب. تکمیل فرم ثبت‌نام
ج. ارسال تاییدیه پرداخت و فرم از طریق ایمیل یا واتساپ

این مرحله از پنج تیرماه ۱۴۰۲ آغاز خواهد شد و نشانی درگاه هم همان زمان طی اطلاعیه بعدی اعلام می‌شود.

۳. ثبت‌نام مرحله‌ی دوم جهت کسب امتیاز بازآموزی از طریق وبسایت آموزش مداوم که لینک آن متعاقباً اعلام خواهد شد انجام می‌شود. این مرحله در مردادماه ۱۴۰۲ اجرایی می‌شود. 

۴. هزینه‌ی ثبت‌نام این دوره به شرح زیر تعیین شده است:

الف. هزینه‌ی مرحله‌ی اول برای تمام افراد ۹۰۰ هزار تومان شامل سه روز شرکت در کنگره در سالن اصلی و فرعی همراه با دو میان وعده روزانه
تبصره: شرکت تمام علاقه‌مندان به روانکاوی خواه از رشته‌های وابسته به سلامت روان، یا گرایش‌های علوم انسانی در کنگره مورد اقبال است‌.

ب. دانشجویان تمام رشته‌ها و دستیاران روان‌‌پزشکی با ارائه کارت دانشجویی معتبر و دارای تاریخ ۶۰۰ هزار تومان

ج. شرکت مجازی در کنگره از طریق پخش آنلاین: ۶۰۰ هزار تومان
تبصره‌ی یک: حضور مجازی در کنگره امتیاز بازآموزی ندارد و ثبت‌نام آن یک مرحله‌ای است.
تبصره‌ی دو: به علت‌ ظرفیت محدود ثبت‌نام برای بخش حضوری، امکان تبدیل وضعیت ثبت‌نام آنلاین به حضوری وجود ندارد.‌

د. هزینه‌ی پذیرایی نهار برای سه وعده غذای گرم برای هر نفر ۶۰۰ هزار تومان می‌باشد. در صورتیکه تمایل به سرو نهار در روزهای کنگره دارید این مبلغ به هزینه‌ی ثبت نام افزوده شده و هنگام ارسال فیش پرداختی قید شود ثبت نام همراه با نهار‌.

۵. امکان ثبت‌نام روزهای جداگانه یا تک برنامه به علت محدودیت‌های اجرایی وجود ندارد.

نشانی درگاه اینترنتی، فرم‌ ثبت‌نام و نشانی ایمیل و واتساپ کنگره در اطلاعیه‌ی سوم اعلام خواهد شد.

مریم معصومی- امیرحسین جلالی ندوشن
دبیران اجرایی و علمی چهارمین کنگره

سه‌شنبه ۳۰ خرداد ۱۴۰۲

#روانکاوی
#کنگره_چهارم
🗞 پر مهم

اطلاعیه‌ی شورای سرپرستی باشگاه خوانندگان تجربه‌ها
در مورد تعطیلی باشگاه


شوربختانه باید به اطلاع برسانیم که ناچار به اتخاذ تصمیم دشوار تعطیلی باشگاه خوانندگان #تجربه‌های_روان‌پزشکانه شده‌ایم. باشگاه قرار بود محلی برای گفتگو پیرامون مطالب مندرج در مجله‌ی #تجربه‌های_روان‌پزشکانه باشد، اما متاسفانه در مواردی چند به جای دیالوگ، همدلی، تضارب افکار و پرورش محیط گفتگو وضعیتی معکوس را شاهد بودیم.
این‌ها به کنار با اندوه فراوان اخیرا مطلع شدیم عکس و عقاید افراد این گروه به شیوه‌ی زننده و نامبارکی به گروه‌های شنیع تلگرامی راه یافته و ابزار عقده‌گشایی بیماران دچار تنگناهای جنسی و جنسیتی واقع شده.

ما به نیابت از وجود بی‌شرم این سفله‌گان شرمساریم،  این حق را برای افراد گرفتار آسیب مسلم می‌دانیم که پیگیری قضایی کنند و ما نیز در این راه در کنار آنان هستیم.

اما
متاسفیم که راهی غیر از بستن برای جدال با این نگاه‌های دگرهراس، زن‌ستیز، بیمار و بسته پیش روی ما نیست.


باشگاه تا ۸ صبح شنبه ۳ تیرماه جهت دریافت پیام‌های پایانی اعضا باز می‌ماند و بعد آن بسته خواهد شد.

شورای سرپرستی باشگاه خوانندگان تجربه‌ها
بامداد جمعه ۲ تیرماه ۱۴۰۲

#تجربه‌های_روان‌پزشکانه
◼️ تسلیت

گفت یکی خواجه سنایی بمرد
مرگ چنین خواجه نه کاریست خرد

مطلع شدیم مرد نام‌دار و خوش‌رسم روان‌‌پزشکی ایران و عضو هیات علمی بازنشسته‌ی دانشگاه علوم پزشکی تهران استاد دکتر شکرالله طریقتی بعد از دورانی بیماری ما را ترک کرده‌اند.
به خانواده، دوستان و همکاران و به اهالی سلامت روان و روان‌‌پزشکی ایران تسلیت می‌گوییم.

تحریریه‌ی #تجربه‌های_روان‌پزشکانه
این نامه را شادروان دکتر عبدالحسین میرسپاسی به دکتر شکرالله طریقتی نوشته‌‌. در مورد بیمار مبتلا به اسکیزوفرنیا.
به این عبارت دقت کنید:
هنگام روان درمانی رسیده است...

#تجربه‌های_روان‌پزشکانه
🌞 یادِ بعضی نفرات. دیدار با استاد دکتر شکراله طریقتی

#دکتر_شهاب_شیرخدا. روان‌پزشک. تهران

آرام است، گام به گام با عصای چهارپایه جلو می‌آید، لبخند به لب، دستان هر كداممان را به گرمی می‌فشارد. " خوش آمدید عزیزانم!" مانند همیشه علی‌رغم تن رنجورش، شوق دیدار در چشمانش موج می‌زند...

«سلام علیك ای دهقان، در آن انبان چها داری؟
چنین تنها چه می‌گردی؟ درین صحرا چه می‌كاری؟»...

می نشیند، صورتش را از ته تراشیده و چون سابق محاسنی كوتاه در چانه دارد، سپیدِ سپید...

« عجب حلوای قندی تو امیر بی گزندی تو
عجب ماه بلندی تو كه گردون را بگردانی»...

با نگاه نافذی یكان یكانمان را می‌نگرد، لبخند چیزی است كه نمی‌شود از او گرفت.
اولین سیگار را روشن می‌كند و خاطراتش را روشن‌تر... از #داویدیان می‌گوید، #میرسپاسی، از #بیمارستان_روزبه و روزگارش، از اساتید و جعبه‌های سیگارشان. اولین سیگار به انتها می‌رسد.
" من را بردید به خاطرات سال‌ها پیش ".

«وفادار است میعادت، توقف نیست در دادت
عطا و بخشش شادت، نه نسیه‌ست نه فردایی»...

"بفرمایید! "، ظرفی از شیرینی روبروی ماست. نخ بعدی سیگار را روشن می‌كند و خاكستر ذهن ما را روشن‌تر. از بزرگی می گوید و بزرگ منشی. از رابطه با همكار و شرف روان‌پزشكی. "ما روان‌پزشكان درآمدی هر چند كم ولی مكفی برای زندگی خواهیم داشت. متحد باشید و هیچ گاه غیبت همكارتان را نكنید، بزرگی بخواهید تا بزرگ شوید"...

«به ترجیع سوم یارا مشرف كن دل مارا
بگردان جام صهبا را یكی كن جمله دل‌ها را»

سیگار سوم روشن می‌شود، لیوان‌هایی از شربت خنك به روی میز مقابلمان قرار می‌گیرد و فنجانی از قهوه‌ی داغ روبروی وی. با حرارتی خاص از حرمت می‌گوید، حرمت مریض و پزشك. حرمت مراجع و روانپزشك. از قانون پرهیز (Abstinence ) و خودداری طبیب صحبت می‌كند. "سر كلاس‌های درس از این‌ها نمی‌گویند، از من بشنوید و خاطر بسپارید، حرمت خود و مریض‌هایتان را حفظ كنید "...

«دهان عشق می‌خندد، دو چشم عشق می‌گرید كه حلوا سخت شیرینست و حلواییش پنهانی»

سیگار آخر روشن می‌شود. صورتش در هاله‌ای از دود سیگار مات می‌گردد. گوش‌ها را تیز می‌كنیم. حكایت شیرینی است روزگار!، چندین سال پیش به عنوان استاد برتر كشوری از دست مقامی لوحی به وی داده می‌شود، مقامی كه روزگاری خواستار اخراج وی از دانشگاه بوده، ولی چرخش روزگار چندی پیش مهر عدم صلاحیت بر پیشانی آن مقام برای احراز مسئولیتی حك می‌کند. " همان بالای سن موقع گرفتن لوح به آن مقام گفتم من همانی هستم كه روزگاری می‌بایست اخراج گردد!".
سیگار را خاموش می‌كند و پاكت سیگار را به كناری می‌نهد، می خندد و به دعوت ما برای ثبت لحظه با لنز دوربین عكاسی پاسخ می‌دهد، در كنارش می‌ایستیم و لحظه‌ای درنگ ...یك، دو، ...

مولانا را ورق می‌زنم، زبان حال است همیشه این شاعر
«حلاوت را تو بنیادی كه خوان عشق بنهادی
كه سازد این‌چنین حلوا جز آن استاد حلوایی»

#تجربه‌های_روان‌پزشکانه‌
🗞 شعر

#دکتر_عطیه_مجیدی. دستیار روان‌‌پزشکی

تمام باغ توتی که قلمه زدی مصادره شد
نه اینکه باغبان بخواهد
طعم توت، فرنگی شده بود
پس بیل‌به‌دست آمدند
و شاخه‌ها شکستند
و تو از همه جا بی‌خبر
تمام روزهایی که نبودی
برای خاطره ی باغ
شعر می‌گفتی
خبر نداشتی کاکتوس‌ها می‌ایستند
تا به‌جای توت‌ها ، میوه بدهند

#تجربه‌های_روان‌پزشکانه
🗞 تازه‌ها

#دکتر_آویشن_مهدوی دستیار روان‌پزشکی

آیا ارتباط بین اختلال دوقطبی و مرگ‌ومیر ناشی از بیماری قلبی توجیه شده است؟

"بیش‌ از حد و زودرس "

بیماری دوقطبی با مرگ و میر بیش از حد و زودرس قلبی و عروقی همراه است. این میزان بیشتر از حدی است که بتوان با عوامل خطر معمول قلبی عروقی، مصرف داروهای روان‌پزشکی و مصرف مواد توضیح داد.
به تازگی یکی از عواملی که به طور زودرس بیماری قلبی عروقی را پیش بینی می‌کنند؛ در جوانان مبتلا به اختلال دوقطبی نیز یافت شده، بنابراین شاید بتوان "مرگ و میر بیش از حد و زودرس" مربوط به بیماری قلبی در این جمعیت را توضیح داد.
محققان دریافتند که نمرات بالاتر شاخص پرخونی واکنشی (Reactive hyperemia index) که معیاری برای عملکرد اندوتلیال است، با شدت خلق در بیماران مبتلا به مانیا شدید مرتبط است و درمقابل با میزان افسردگی ارتباطی ندارد. این ارتباط حتی پس از در نظر گرفتن اثر داروها، چاقی و سایر عوامل خطر قلبی عروقی ادامه یافت.
در بزرگسالان، علائم خلقی شدیدتر خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی در آینده را افزایش می‌دهد. تمرکز بر عملکرد اندوتلیال به دلیل این واقعیت افزایش یافت که بیماری قلبی‌عروقی در جوانان نادر است، در حالی که اختلال عملکرد اندوتلیال - که پیش ساز این بیماری محسوب می‌شود در جوانان قابل اندازه گیری است.
به همین منظور گروهی از محققین علاقه‌مند شدند تا بررسی کنند که "آیا اختلال عملکرد اندوتلیال با علائم خلقی در جوانان مبتلا به BD مرتبط است یا خیر." در نهایت، انگیزه اصلی آنها الهام بخشیدن به فرصت‌های درمانی جدید بود که ممکن است سلامت قلب و عروق و روان را به طور همزمان بهبود بخشد.

برای بررسی این سوال، محققان ۲۰۹ جوان ۱۳ تا ۲۰ ساله (۱۱۴ نفر مبتلا به اختلال دوقطبی و ۹۴ فرد سالم) را مورد مطالعه قرار دادند.
در گروه دوقطبی ، ۳۴ نفر دوقطبی-یوتایمیک، ۳۶ نفر دوقطبی-افسرده، و ۴۴ نفر هیپومانیک / مختلط وارد شدند.
علائم بیماری دوقطبی، عملکرد روانی اجتماعی و سابقه خانوادگی شرکت کنندگان مورد ارزیابی قرار گرفت. علاوه بر این، از آنها در مورد؛ درمان، سوء استفاده فیزیکی و/یا جنسی، وضعیت سیگار کشیدن و وضعیت اجتماعی-اقتصادی سؤال شد. قد، وزن، دور کمر، فشار خون و آزمایش خون برای ریسک فاکتورهای قلبی عروقی مورد ارزیابی قرار گرفت. شاخص پرخونی واکنشی یا RHI از طریق تونومتری دامنه پالس اندازه گیری شد.
بعد از کنترل مواردی مثل جنس، سن، شاخص توده بدنی تفاوت‌های قابل توجهی در میزان RHI بین گروهها پیدا شد که با وجود آنالیز‌هایی که اثر استفاده از داروی فعلی بیمار و همچنین CVRFها، از جمله لیپیدها، CRP و فشار خون را بر RHI بررسی کرد، همچنان این تفاوت‌ها باقی ماندند.

بررسی‌ها نشان داد؛ RHI در گروه افسرده در مقایسه با گروه کنترل به طور قابل‌ توجهی پایین‌تر است. (P: 0.04) در مقابل گروه هایپومانیک/ مختلط به طور قابل توجهی، RHI بالاتری از گروه کنترل و افسرده داشت. به این معنی که جوانان مبتلا به BD که دوره افسردگی را تجربه می‌کنند، عملکرد اندوتلیال پایین‌تری دارند، در حالی که جوانان مبتلا به BD که دوره هیپومانیک/مختلط را تجربه می‌کنند، عملکرد اندوتلیال بالاتری نسبت به جوانان سالم دارند. ضمنا RHI با نمرات بالاتر مانیا مرتبط بود( P: 0.006). درحالیکه هیچ ارتباط معناداری با میزان نمرات افسردگی نداشت( P: 0.9).
مکانیسم‌های مختلفی وجود دارد که احتمال دارد باعث ارتباط بین عملکرد اندوتلیال و هیپومانیا شود. به عنوان مثال، احساسات مثبت با افزایش عملکرد اندوتلیال در نمونه‌های نرمال همراه است، بنابراین علائم هیپومانیا؛ مانند شادی، ممکن است به طور مشابهی مفید باشد. اگرچه این مزایا احتمالاً شامل حال مانیا که با خطر قلبی عروقی مرتبط است، نمی‌شود.


🧷 لطفاً ورقه بزنید...

#تجربه‌های_روان‌پزشکانه
🗞 دنباله‌ی تازه‌ها

تغییرات قابل مشاهده در جوانی

افراد مبتلا به BD خطر بسیار بالاتری برای CVD زودرس دارند که می‌تواند طول عمر را بیش از یک دهه کاهش دهد. به نظر می‌رسد که این خطر در طول دوره طولانی مدت بیماری به دست می‌آید و متناسب با تداوم و شدت علائم خلقی است، به این معنی که سندرم‌های خلقی، مانند افسردگی و مانیا، ممکن است تغییراتی را در ارتباط با بیماری‌های قلبی عروقی در بدن ایجاد کنند. این مطالعه به شواهد فزاینده‌ای اضافه می‌کند که سندرم‌های خلقی ممکن است تغییرات فیزیولوژیکی را ایجاد کند که ممکن است با خطر CVD مرتبط باشد. یکی از جنبه‌های مهم این مطالعه این بود که این امر حتی در نمونه‌های جوان نیز دیده شد.
اگرچه این مطالعه فقط بر روی هیپومانیا متمرکز بود، بنابراین نمی توان در مورد مانیا نتیجه گیری کرد.

با این وجود، این پژوهش نشان می‌دهد " شواهد موجود برای اضافه کردن رویکردهای درمانی مرتبط با قلب و عروق در ارزیابی و مدیریت جوانان مبتلا به اختلال دوقطبی وجود دارد" و البته تحقیقات بیشتری برای پیدا کردن مکانیسم بیولوژیکی مشترک بین سلامت عروق و علائم خلقی اختلال دوقطبی مورد نیاز است.

این مقاله با عنوان Link between bipolar disorder and CVD mortality explained? June 8, 2023 در MDedge چاپ شده است.

#تجربه‌های_روان‌پزشکانه
🗞 یاد استاد دکتر شکرالله طریقتی

#دکتر_بابک_نژند. روان‌‌پزشک

همچون یکی از بزرگترین ستارگان فضای علمی ایران، دکتر شکراله طریقتی بود که در مجادلت با سکوت شب، مهتابی برآمد و به نور خود زمینه‌ی رشد روان‌پزشکی را در ایران فراهم آورد. اینان هستند پاره‌ای از بسی میراث وی:
۱. وی که به نسل پس از بزرگانی چون دکتر غلامحسین میرسپاسی و دکتر حسین رضاعی تعلق داشت، با نگاهی نوین به روان‌پزشکی میراث آن نسل را بردوش گرفت، نگاهی بایو-سایکو-سوشال، که همچون دریاچه‌ای عمیق، با زیبایی‌ها و پیچیدگی‌های بی‌شماری مواجه بود.

۲. این مرد برجسته با وجود آنکه به اذعان خویش در مکتب روان‌پزشکی زیستی مازلی لندن آموزش دیده بود در دهه‌های ۴۰ و ۵۰ شمسی با دید همه جانبه‌نگر خود چهره‌ی ناب روان‌درمانی آن زمان را به رسمیت شناخت و به جامعه علمی آن دوران ایران شناساند. این طلایه‌داری از جانب کسی که خود رواندرمانگر نبود برای همه ما درسی شگرف است.

۳. به چوب‌الفِ دست او، در بیمارستان روزبه روان‌پزشکی کودک و نوجوان به زندگی پیوست؛ نقطه‌ای که برای علم روان‌پزشکی در ایران، نقطه‌ی شروعی تازه به شمار آمد.

۴. نه تنها در عرصه‌ی پزشکی، بلکه در عرصه‌ی حقوق نیز، وی با تدریس روان‌پزشکی جنایی در دانشکده‌ی حقوق دانشگاه تهران در دهه‌ی ۵۰ شمسی، اثری بی‌مانند در تربیت نسلی از حقوق‌دانان آگاه به مسائل روان‌پزشکی برجای گذاشت.

۵. با بنیان‌گذاری مکتب روزبه، این باغبان علم، بذرهای علمی خود را در خاکی حاصلخیز افکند، تا برخی از برترین ذهن‌ها در عرصه‌ی روان‌پزشکی بر آن خاک رویید.

۶. این پیشرو در عرصه‌ی علم، به یقین آورد که در راه دستیابی به هدف‌های بزرگ، باید پلک به خواب ننشانیم. او خود نمادی از جنگجویی برای اهداف، در برابر چالش‌های فراوان بود.

۷. با درک و همدلی خود، او توانست با اندیشمندان مختلف ارتباط برقرار کند. وی یکی از نادرین افرادی بود که توانست جوانب مختلف و گاه متضاد افکار را زیر سایه‌ی درک و همدلی خود جمع کند. در محضر او امری رایج بود تلمذ افرادی با دیدگاههای فکری و سیاسی گاه بسی متضاد.

۸. دکتر طریقتی، با بذل وقت و تلاش خود، بیشماری از شاگردان را در مطب شخصی خود برای رشد و شکوفایی آماده کرد. این دیروزهای نورسته، امروزی بالیده را در برابر چشمان ما نقش بسته‌اند، جایی که هم‌اکنون برخی از بزرگترین ذهن‌های روان‌پزشکی ایران از آن خاک برخاسته‌اند.
به یاد آن عالم بزرگمرد، که با عشق و ایثار خود، باغی از ذهن‌های پرتوان را پرورش داد و از خود برای جاودانگی نامی به یادگار گذاشت.

پنجم تیرماه یکهزار و چهارصد و دو شمسی

#تجربه‌های_روان‌پزشکانه
◼️ یاد دکتر شکرالله طریقتی

#دکتر_محسن_ارجمند. روان‌‌پزشک

دریغ و صد افسوس، استاد گرانسنگی را از دست دادیم، از مهمترین پیشکسوتان روان‌پزشکی، از پایه‌گذاران روان‌پزشکی کودکان، از بنیانگذاران طب سایکوسوماتیک، و از پیشکسوتان روان‌پزشکی و روان‌شناسی کیفری در ایران، و مهمتر از همه یک دوست واقعی و بزرگوار برای بسیاری از شاگردانش.
استاد طریقتی نگاه گرم و زبان نافذی داشت، نسبت به سرنوشت دانشجویانش هیچ گاه بی‌تفاوت نبود، استادی بود پدرگونه که از انتقاد به حق و گفتن سخن حق پروایی نداشت. سخنش از دل برمی‌خاست و لاجرم همیشه بر دل می‌نشست.
ایشان که خود محضر پایه‌گذاران اولیه روان‌پزشکی در ایران یعنی دکتر حسین رضاعی ، دکتر عبدالحسین میرسپاسی و دکتر هاراطون داویدیان را درک کرده بودند در طول سالیان دراز نسل‌های متعددی از دستیاران روان‌‌پزشکی را با مکتب روزبه یا به عبارتی روان‌‌پزشکی در چارچوب فرهنگ ایرانی و با دیدگاه کل‌نگر زیستی ـ روانی ـ اجتماعی آشنا کردند. بدون شک هویت و جایگاه بیمارستان روزبه همواره وامدار این استاد بی‌بدیل است.
استاد دکتر طریقتی علاوه بر سال‌ها کار درمانی، در حوزه‌های متعددی از روان‌پزشکی پیشگام و بنیانگذار بودند.
مقاله‌ها و سخنرانی‌های متعدد و تالیف اولین کتاب طب پسيکوسوماتيک" به زبان فارسی (۱۳۶۷) تالیف اولین کتاب روان‌شناسی و روان‌پزشکی کیفری (۱۳۵۵)، راه اندازی بخش روان‌پزشکی کودکان در مرکز طبی کودکان، پژوهش در باره سوگ و ... تنها بخشی از تلاش‌های مستمر ایشان برای گسترش دانش روان‌پزشکی و روان‌شناسی بالینی در ایران بود.
استاد طریقتی از نسل اساتیدی بودند که وظیفه خود را فقط علم‌آموزی نمی‌دانستند و بر شخصیت‌پروری تاکید داشتند.

اندوه درگذشت استاد بسیار سنگین است و آموزه‌ها و شخصیت الهام‌بخش و انسان‌پرور ایشان تا ابد در خاطره خانواده بزرگ روان‌پزشکی و روان‌شناسی باقی خواهد ماند.

#تجربه‌های_روان‌پزشکانه
2024/09/23 18:24:24
Back to Top
HTML Embed Code: