Telegram Web Link
مطالعات شبه قاره هند
@indianstudies سقوط حکومت شیخ حسینه در بنگلادش
@indianstudies

بنگلادش بعد از هفته‌ها آشوب تکان سیاسی خورد

هزاران معترض بنگلادشی روز دوشنبه ۱۵ مرداد همزمان با استعفای شیخه حسینه، ساختمان پارلمان را اشغال کردند و دوره ای از ابهام سیاسی در این کشور آغاز شد.

حالا مخالفان دولت بنگلادش خواستار انحلال پارلمانی هستند که اکثریت آن در اختیار حزب عوامی لیگ، جریان سیاسی متبوع حسینه به شمار می‌رود.

یک روز پس از درگیری داخلی مرگبار در بنگلادش که نزدیک به ۱۰۰ کشته به جا گذاشت این اتفاق رخ داد. در اعتراضات یک ماه اخیر دست‌کم ۳۰۰ نفر جان باخته‌اند.

ناآرامی‌ها از ماه گذشته با فراخوانی برای لغو سهمیه در مشاغل دولتی آغاز شد و از آن زمان به یک کارزار نافرمانی مدنی تبدیل شده است.

اعتراضات ابتدا از دانشگاه داکا پایتخت این کشور آغاز شد و بعدا به سایر دانشگاه ها و شهرهای بنگلادش تسری پیدا کرد تا آنجا که تجمعات خیابانی به مسدود شدن راه آهن و جاده ها منجر شد.

معترضان خواستار استخدام بر اساس شایستگی، لغو قانون سهمیه بندی برای مشاغل دولتی هستند. براساس این قانون، اعضای خانواده مشارکت کننده در جنگ استقلال بنگلادش از پاکستان، ۳۰ درصد از استخدام مشاغل دولتی را به خود اختصاص می‌دهند.

با وجود اینکه دیوان عالی بنگلادش بیش از ۹۰ درصد این سهمیه‌ها را لغو کرد، اما اعتراضات متوقف نشده و دامنه‌اش حتی گسترده‌تر شد.

شیخه حسینه پیش از ورود معترضان کاخ ریاست جمهوری را ترک کرد و با هلی‌کوپتر به سوی هند پرواز کرد تا احتمالا در نهایت به لندن برود. این پایانی غیرمنتظره برای حکومت طولانی‌ترین نخست‌وزیر بنگلادش است که در مجموع بیش از ۲۰ سال قدرت را در این کشور در دست داشت.

ژنرال «واکر اوز-زمان»، رئیس ستاد ارتش، گفته به زودی با نمایندگان دانشجویان و معلمان گفتگو خواهد کرد و همچنین از برنامه‌ریزی برای تشکیل دولت موقت خبر داده است.

دولت فعلا در دست نظامیان است و مقررات منع و شد ادامه دارد.
@indianstudies

پرچم فلسطین در کنار پرچم های بنگلادش
مطالعات شبه قاره هند
Photo
@indianstudies

بنگلادش؛ ملغمه‌ای از انقلاب، شورش و تناقض

اظهار نظر مقامات وزارت خارجه دو کشور ایران و آمریکا در مورد بنگلادش خیلی نزدیک به هم است آمریکا گفته از دولت انتقالی آینده بنگلادش حمایت می‌کنیم و امیدواریم که دموکراسی، حکومت قانون و خواست مردم مد نظر باشد. ایران هم مشخصا گفته در روابط دوستانه با بنگلادش استوار و پايدار است و امیدوار است در سایه حاکمیت قانون، وحدت، انسجام و یکپارچگی آحاد ملت و نقش آفرینی حکیمانه نخبگان بنگلادش شاهد بازگشت سریع استقرار، آرامش و ثبات به اين كشور مهم اسلامى باشيم.

برخی آن را با ونزوئلا یا وضعیت کشورهای دیگر مقایسه می‌کنند و دموکراسی ضعیف را تحسین می‌کنند در حالی که می‌دانیم او زمانی که دانشجویان به مقر کاخ نخست وزیری رسیدند، تنها همان زمان، رخت عزیمت بر تن کرد.

برخی فراتر از اعتراض‌های دانشجویی آن را به تحرکات حزب جماعت اسلامی منتسب می‌کنند که احتمالاً ایده‌ای از تاسیس یک حکومت اسلامی را در سر دارد.

جماعت اسلامی بنگلادش بزرگترین حزب اسلام سیاسی در داکا که خواستار اقامه شریعت در حیات اجتماعی است و اسلام را مکتبی دموکرات، صلح جو و پارلمانی ترسیم کرده است و رهبر این حزب شفیق الرحمن است.

در رابطه ناسازگار شیخ حسینه و اسلام‌گرایان بنگلادشی می‌توان به میر احمد بن قاسم آرمان هم اشاره کرد که در سال ۲۰۱۶ ربوده شد و پس از سقوط شیخ حسینه آزاد شد. او فرزند میر قاسم علی، رهبر برجسته جماعت اسلامی بنگلادش است که چند سال قبل توسط دولت شیخ حسینه اعدام شد. اعلام شده است که بیش از هزار زندانی سیاسی بویژه اسلامگرایان و علما در زندان‌های بنگلادش محبوس هستند.

شاید تحلیل درست‌تر دیدن همزمان گروه‌ها و احزاب اسلام‌گرا همچون همین حزب و حزب مسلم لیگ شاخه بنگلادش باشد.

در مقابل عده‌ای آن را نارضایتی دولت آمریکا می‌دانند. اما در واقع بنگلادش کشوری است که توانسته با روابط مثبت با کشوری مانند آمریکا از کمک‌های مختلف اقتصادی آن استفاده نماید، بازار بزرگ صادراتی پوشاک و نساجی خود را در جهان غرب پهن کند، به علاوه یکی از دریافت کنندگان تسلیحات نظامی آمریکایی و همینطور برنامه جهانی غذا باشد.

بنگلادش در سال های اخیر یکی از بالاترین نرخ رشد های جنوب آسیا را داشت. از نظر توسعه اقتصادی گام های خوبی برداشت اما شیخ حسینه نتوانست پیامد های توسعه اقتصادی (رشد طبقه متوسط و مطالبات مدنی) را مدیریت کند. رحمان قهرمان‌پور و سید رسول موسوی می گویند این پیچیده ترین موضوع در نسبت توسعه اقتصادی با سیاسی است. دقیقاً اینکه توسعه اقتصادی در کنار عدم توسعه سیاسی منجر به شکل‌گیری یک طبقه فاسد می‌شود.

اندیشکده تبیین در یادداشتی می گوید اعتراضات را نباید به مسئله سهمیه استخدامی فروکاست. علیرغم تحقق میانگین رشد اقتصادی ۶ ‏درصدی در دو دهه زعامت «شیخ حسینه»، بخش اعظم رشد منحصر به صنعت پوشاک بوده است. بیکاری، نابرابری و تورم معضلاتی کلیدی بوده‌اند. کنترل ۴۱ درصد از درآمد ملی در اختیار ۱۰ درصد جمعیت است و ده ‏درصد فقیرتر تنها ۱.۳ درصد آن را کنترل می‌کنند. قیمت برخی کالاها به بیش از دو برابر افزایش یافته و دولت ظرف یکسال، سه مرتبه قیمت ‏برق و گاز را افزایش داد. در سال ۲۰۲۳، بیش از ۳۷ میلیون نفر از ۱۳۷ میلیون نفر جمعیت بنگلادش با عدم امنیت غذایی مواجه بودند. ‏

حالا این بسته به اینکه دولت جدید با کدام ایده بر سر کار بیاید فرصتی برای چین، هند و دیگر همسایگان دورتر این کشور کوچک است که بازار تولیدات بنگلادش را از آن خود کنند.

مهرداد خدیر می گوید فرار خانم نخست وزیر در واقع مثل زنی است که خانه را به قصد خانه پدری یا مادری ترک می‌کند. چراکه شکل‌گیری کشور بنگلادش حاصل استقلال‌خواهی مسلمانان شبه‌قاره از هند است که به تشکیل کشور پاکستان انجامید منتها در سرزمین تازه هم باز با تبعیض روبه‌رو شدند.

در خیابان‌ها، ناآرامی‌هایی وجود دارد. حمله معترضان به هتل پنج ستاره الزبیر در پایتخت این کشور منجر به آتش کشیدن این هتل شد که تاکنون ۱۸ کشته و ۵۰ زخمی برجای گذاشته است. پیروان اقلیت احمدیه هم گفته‌اند که معترضان مسجدشان را آتش زده‌اند. به مجسمه شیخ مجیب الرحمن هم حمله و بخشی از آن با چکش تخریب شد. پدر نخست وزیر مستعفی بنگلادش همان که در سال ۱۹۷۱ با اعلام استقلال از پاکستان، کشور مستقل بنگلادش را تاسیس کرده بود.

یک روز پس از استعفای شیخه حسینه، شیپلو زمان، رئیس جمهوری بنگلادش پارلمان این کشور را منحل کرد. به علاوه دستور آزادی خالده ضیا، نخست‌وزیر سابق این کشور از زندان خانگی نیز صادر شد.

فارغ از ارتش، دو نیروی سیاسی توان رقابت خواهند داشت: جریان‌های اسلام‌گرا همچون حزب «جماعت اسلامی» و همین خانم نخست‌وزیر سابق و «حزب ‏ملی‌گرا»یش که قبلا هم نخست‌وزیر بوده است، و خودش و دو پسرش به فساد متهم بودند و کلنجارهای زیادی با شیخ حسینه داشت.
مطالعات شبه قاره هند
@indianstudies اخراج بیش از ۴۸۲ هزار مهاجر غیرقانونی از پاکستان دولت پاکستان بیش از یک ماه است که طرح اخراج مهاجران غیرمجاز را آغاز نموده است. سرپرست وزارت کشور پاکستان اخیرا اعلام کرد که از آغاز روند اخراج مهاجران غیرقانونی، تاکنون بیش از ۴۸۲ هزار نفر…
@indianstudies

مهاجران یا افراد بازگشته؛ کدام بیشتر؟

وزارت مهاجران و افراد بازگشته به کشور طالبان اعلام کرد طی سه سال گذشته ۳.۷ میلیون افغان به افغانستان برگشته‌اند.

وزارت مذکور با انتشار پیامی در ایکس گزارش اخیر سازمان بین‌المللی مهاجرت (IOM) مبنی بر این‌که طی سه تا چهار سال گذشته هشت میلیون افغان کشور افغانستان را ترک کرده‌اند، رد کرده است.

این وزارت افزوده است: «متاسفانه شماری از اداره ها برای جلب توجه حمایت‌کنندگان اطلاعات نادرست در مورد افغانستان منتشر می‌کنند که تأثیر بدی دارد.»

به گفته این وزارت، برای اولین بار پس از ۴۰ سال روند بازگشت سریع‌تر مهاجران به داخل کشور صورت می‌گیرد.

پیش از این، سازمان بین‌المللی مهاجرت طی گزارشی اعلام کرده بود که از سال ۲۰۲۰ میلادی تا کنون، نزدیک به هشت میلیون شهروند افغانستان کشور خود را ترک کرده‌اند.

این سازمان گفته بود که از این میان یک میلیون افغان به کشورهای اروپایی پناه برده و ۸۵ درصد به کشورهای همسایه رفته‌‌اند.
مطالعات شبه قاره هند
@indianstudies الهام بخشی بنگلادش برای اقتصادهای بزرگ! چند روز پیش در یادداشتی به جهش اقتصادی بنگلادش و حرکت این کشور فقیر در جنوب آسیا بر ریل فقرزدایی و تبدیل شدن به یک الگوی موفق اشاره شد. دیروز نیکولاس کریستوف در گزارشی در روزنامه نیویورک تایمز به طرح…
@indianstudies

محمد یونس رهبر موقت بنگلادش شد

محمد یونس، اقتصاددان ۸۴ ساله و بنیانگذار بانک گرامین که یکی از اسامی مطرح نزد دانشجویان معترض بود موقتا قدرت را در اختیار می گیرد.

وی در سال ۲۰۰۶ و به دلیل دهه‌ها تلاش با هدف توسعه و از میان بردن فقر، و ابداع طرحی برای اهدای وام‌های خرد تجاری به فقرای بنگلادش جایزه نوبل صلح را به دست آورد.

انتصاب این برنده جایزه نوبل صلح به عنوان مشاور ارشد دولت موقت، یک روز بعد از آن روی داده که شیخ حسینه بعد از چند هفته اعتراضات در این کشور از بنگلادش گریخت. خیابان ها بعد از ساعت‌ها شلوغی و هرج‌ومرج آرام شده است.

در سال ۲۰۰۷ همزمان با تلاش‌های یونس برای تشکیل حزب سیاسی خود،  بین او و شیخ حسینه، نخست‌وزیر شکاف ایجاد شد و در نهایت حسینه او را دشمن کشور خواند و یک دادگاه محلی همین ابتدای امسال حکم حبس او را صادر کرد. حسینه گفته بود او خون فقرا را می‌مکد.

Bangladesh’s Nobel laureate Muhammad Yunus will head the country’s interim government after former Prime Minister Sheikh Hasina stepped down and fled the country amid a mass uprising against her rule led mostly by students.
مطالعات شبه قاره هند
Photo
@indianstudies

مراسم سوگند کابینه دولت انتقالی بنگلادش
مطالعات شبه قاره هند
@indianstudies مراسم سوگند کابینه دولت انتقالی بنگلادش
@indianstudies

بیم‌ها و امیدها در بنگلادش

در تصویر رهبر موقت یا نخست‌وزیر دولت انتقالی بنگلادش، محمد یونس، با پروازی از فرانسه به داکا رفت و با استقبال هواداران عمدتا جوانش مواجه شد و بعد هم سوگند یاد کرد.

او ۸۴ ساله است اما در کابینه‌اش دو نفر از سردمداران جریان دانشجویی علیه شیخ حسینه که ۲۶ ساله اند هم منصوب شده اند.

مجله اکونومیست در سرمقاله خود راجع به بنگلادش می نویسد اکنون بنگلادش باید یک سیستم سیاسی پوسیده را پاکسازی کند. اکنون محمد یونس در قاموس رهبر موقت باید برای بازسازی دموکراسی تلاش کند.

دولت موقت، با حمایت ارتش و رهبری محمد یونس، برنده جایزه صلح نوبل عنوان‌دار واقعه‌ای شده است که بسیاری از بنگلادشیها آن را «آزادی دوم»، نیم قرن پس از استقلال می‌نامند.

خبر خوب این که اقتصاد در شرایط خوبی قرار دارد و جامعه مدنی قوی است. به عقیده اکونومیست اکنون یونس زمان کوتاهی دارد تا کشور را در مسیری دموکراتیک قرار دهد. موفقیت یا شکست او زندگی 173 میلیون بنگلادشی را شکل خواهد داد و مسلما بر رقابت میان چین، هند، روسیه و غرب تاثیر خواهد گذاشت.

رسانه‌های هندی در این رویداد خیلی فعال شده‌اند از یک طرف مداوم می‌نویسند که علت سرنگونی دولت هزینه و نقش پاکستان و چین و نهادهای اطلاعاتی آن دو بود و از یک طرف از وضعیت شیخ حسینه خبر می‌دهند می گویند نخست‌وزیر مستعفی از بریتانیا درخواست پناهندگی کرده است.

ساجیب وازید جوی، پسر شیخه حسینه اما گفت که مادرش هر زمانی که دولت موقت تصمیم به برگزاری انتخابات بگیرد به کشور باز خواهد گشت.

در بنگلادش احتمال روی کار آمدن دولت نظامی هم هست. در حقیقت شرایط را در وضعیت کنونی ارتش به سامان کرد و حتماً دست‌کم به دنبال از دست ندادن منافع کنونی خود خواهد بود. وضعیت هایی همچون ۲۰۱۹-۲۰۱۸ سودان علیه عمر البشیر و مصر در چندین دوره مختلف.

البته باتوجه به ریشه های تفکر اخوانی در بنگلادش ترس از قدرت گرفتن اسلامگرایان تندرو هم به ویژه برای غربگرایان بنگلادشی و خارجی وجود دارد چیزی شبیه مصر دوره مرسی.

در این باره خبرهایی هم مانند اینکه به معابد و منازل و مراکز تجاری اقلیت هندو حمله شده است طرح می شود. خیلی ها البته بی اساس است. مثلا در شبکه‌های اجتماعی فارسی ویدیویی دست به دست و ادعا شد در آن «مسلمانانی که [در بنگلادش] به قدرت رسیدند در حال فروختن زنان هندو» هستند.

این ویدئو اگرچه در بنگلادش ثبت شده، اما مربوط به سه هفته پیش، یعنی قبل از سقوط دولت شیخ حسینه در این کشور است و کسی در آن فروخته نمی‌شود. زنانی که در این ویدیو به ستونی بسته شده و با آنان بدرفتاری می‌شود، کارمندان شاخه دانشجویی حزب حاکم دولت مستعفی بنگلادش هستند. این حرکت بعد از آنکه شش دانشجو در همان روز در تظاهرات ضد دولتی کشته شدند در دانشگاه‌های دیگر نیز با ضرب و شتم و اخراج کارمندان حزب حاکم تکرار شد.
مطالعات شبه قاره هند
@indianstudies تب‌و‌تاب حضور افغانستانی‌ها در ایران برخی معتقدند که این روزها به عمد موضوع مهاجرانی افغانستانی مطرح شده و به شکل غیرمنصفانه‌ای مباحث مهاجر هراسی در شبکه ها به جریان افتاده است. گروهی هم در مقابل معتقدند که حضور غیرقانونی این مهاجران سبب‌ساز…
@indianstudies

افغان‌های مقیم ایران

مسئله افغان‌های مقیم ایران چند وقتی است که به مسئله‌ی داغی در ایران تبدیل شده است و حتی پای آن به مناظرات انتخاباتی هم باز شد. مسئله‌ای که باید در آن ابعاد چندوجهی روابط مردمی، رابطه حسن همجواری، زبان و دین مشترک، و ارتباطات دیرپا را همزمان با وجوه مختلف سیاسی، امنیتی و اقتصادی آن دید.

به دلیل نادیده گرفتن این مسائل در کنار یکدیگر و همچنین وضعیت خاص دو کشور ایران و افغانستان و البته نگرش‌های سلیقه‌ای، دستگاهی و مقطعی به این موضوع در ایران به دنبال هر اتفاقی که در آن اتباع افعانستان هم مداخله ای داشته باشند موضوع حضور آنان و قانونی یا غیرقانونی، خوب یا بد بودن آن پررنگ می‌شود.

از جمله در مبارزه انتخاباتی، قاچاق مواد مخدر، برخورد پلیس، سختی امرار معیشت، رقابت در بازار کار یا فرصتهای مهاجرت، تغییر بافت محلی، میزان زاد و ولد، حضور منطقه‌ای، فعالیت اجتماعی، و غیره.
حالا هم در نتیجه اتفاق اخیری که رخ داده است سخنگوی وزارت خارجه حکومت طالبان گفت:

رویدادهای اخیر در جمهوری اسلامی ایران که نشان‌دهندۀ بد رفتاری‌های مأموران امنیتی ایران با شماری از مهاجران افغان در آن کشور است، شدیداً قابل نکوهش می‌باشد.

همچو بد رفتاری‌ها، نگرانی عمیق حکومت افغانستان را برانگیخته و گروه های مغرض تلاش دارند تا با سوء استفاده از همچو وقایع روابط مثبت و حسنه بین دو کشور را تحت تأثیر قرار دهند.

بناءً وزارت امور خارجه ا.ا. افغانستان در حالیکه سپاسگزار میزبانی ملت ایران از مهاجران افغان‌ در آن کشور است، از مقامات ج.ا. ایران می‌خواهد که عاملان رفتارهای زشتِ اخیر با افغان‌ها را پیگیری نموده و اجازه ندهند تا نقض حقوق افغان‌ها منجر به رنجش عواطف مردمی در افغانستان گردد.

رسول موسوی، مدیرکل مربوطه در وزارت خارجه ایران هم این چنین پاسخ داده است:

بااطلاع می‌گویم در 🇮🇷 هیچ مقام و نهادی مهاجرستیزی را قبول نداشته و آن را مغایر سنت برادری اسلامی و فرهنگ مهمان دوستی دانسته و مهاجرستیزی را پروژه بیگانگان می دانند.
اما همانگونه که آحاد مردم ایران ملزم به رعایت قوانین 🇮🇷 هستند اتباع خارجی هم باید قوانین و مقررات 🇮🇷را رعایت کنند.
مطالعات شبه قاره هند pinned «@indianstudies بنگلادش بعد از هفته‌ها آشوب تکان سیاسی خورد هزاران معترض بنگلادشی روز دوشنبه ۱۵ مرداد همزمان با استعفای شیخه حسینه، ساختمان پارلمان را اشغال کردند و دوره ای از ابهام سیاسی در این کشور آغاز شد. حالا مخالفان دولت بنگلادش خواستار انحلال پارلمانی…»
@indianstudies

عملکرد هند و پاکستان در المپیک
مطالعات شبه قاره هند
@indianstudies عملکرد هند و پاکستان در المپیک
@indianstudies

عملکرد هند و پاکستان در المپیک

در حالی که المپیک ۲۰۲۴ پاریس به پایان رسید عملکرد دو کشور رقیب، مهم و موثر در شبه قاره یعنی هند و پاکستان جالب توجه است. کشورهایی که سنت ورزش انگلستان در آنها جاریست نتوانستند در المپیک عملکرد قابل قبولی از خود به نمایش بگذارند.

با این حال پاکستان تنها با یک مدال توانست بالاتر از هند با ۶ مدال قرار بگیرد. پاکستان یک طلای ارزشمند به دست آورد و هند یک نقره و ۵ برنز. طلا و نقره دو کشور در پراب نیزه بود.

اثری از کشورهای دیگر شبه قاره در کسب مدال دیده نمی‌شود.

یکی از کاربران ایرانی در توییتر نوشت "از عجایب کشور هند اینکه با ۱٫۴۱۷ میلیارد جمعیت نه تنها هیچ طلایی در المپیک کسب نکرده بلکه جزو 50 کشور اول مدال آور هم نیست.
واقعا دلیل اینکه کشوری که حدود یک ششم جمعیت جهان را دارد تو ورزش اینهمه نابوده چیه؟"

درباره پاکستان، اما، ارشد ندیم، ۲۷ ساله، با کسب مدال طلای پرتاب نیزه مردان در پاریس به انتظار ۴۰ ساله پاکستان برای رسیدن به طلای المپیک پایان داده است. این اولین مدال طلای پاکستان از زمان بازی‌های لس آنجلس در سال ۱۹۸۴ است.

او در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «این مدال طلا هدیه من به تمام ملت به مناسبت روز استقلال (در ۱۴ اوت) است.»

در این رقابت‌ها ایران با کسب سه مدال طلا ۶ نقره و سه برنز و ۱۲ مدال در مجموع رتبه بیست و یکم را به دست آورد. آمریکا و چین هم با کسب ۴۰ مدال طلا و به دلیل تفاوت در مدال های نقره به ترتیب اول و دوم شدند.
@indianstudies

چه کسی از تلگرام استفاده می‌کند؟

تلگرام در سطح جهانی به‌ویژه در هند (۴۵٪)، برزیل (۴۰٪) و روسیه (۵۱٪) به‌طور گسترده‌ای مورد استفاده قرار می‌گیرد. در مقابل، میزان استفاده از آن در شمال اروپا پایین‌تر است و حدود ۱۰ تا ۱۳ درصد است. در این آمار به ایران اشاره نشده است.
مطالعات شبه قاره هند
@indianstudies

آدانی کیست

بر اساس فهرست ثروتمندان که هورون ایندیا منتشر کرده است، گوتام آدانی و خانواده‌اش اکنون ثروتی معادل ۱۱ هزار و ۶۰۰ میلیارد روپیه دارند، که او را به ثروتمندترین فرد آسیا تبدیل می‌کند.

از سال ۲۰۱۴ گروه آدانی چندین قرارداد مهم و اساسی در زمینه بنادر و فرود‌گاه‌ها با دولت بست که به نظر گروه‌های مخالف دولت شاهدی بر رفیق‌بازی و لابی‌گری دولتی است. یکبار هم شرکت سرمایه‌گذاری هیندنبورگ، مجموعه شرکت‌های آقای آدانی را متهم به دستکاری در سهام معاملات هند کرد.

چندی پیش تانزانیا امتیاز بهره برداری از ۲ ترمینال کانتینری را به مدت ۳۰ سال به هند واگذار کرد. شرکت آدانی هند به منظور احداث اسکله‌های جابه‌جایی کالا به میزان یک میلیون teu در سال فعالیت خواهد کرد و ۸۳ درصد از کل حجم جابه‌جایی کانتینر تانزانیا را برعهده گرفت.

مالکیت بندر حیفا مشرف به سواحل دریایی مدیترانه هم به کنسرسیوم مذکور واگذار شده است. دومین بندر کانتینری فلسطین اشغالی که بزرگترین بندر نقل و انتقال مسافر و کشتی‌های تفریحی به شمار می‌رود.

آدانی به عنوان شخصیتی نزدیک به نخست وزیر، نارندرا مودی، شناخته می‌شود و متهم است که با رانت برکشیده شده است تا در راستای اهداف اقتصادی و سیاسی دولت مودی گام بردارد.
@indianstudies

هند برای دومین سال متوالی در پذیرش رمزارزها در جهان پیشتاز است.

در تصویر ۱۵ کشور برتر را می بینید.
2024/09/20 22:56:51
Back to Top
HTML Embed Code: