Telegram Web Link
سالروز درگذشت #دکتر_غلامعلی_بسکی ( #پدر_طبیعت_ایران ) / بر مزارم سنگ نگذارید تا از روییدن سبزه محروم نشوم

غلامعلی بِسکی معروف به بابا بسکی (۸ بهمن ۱۳۱۰ در سبزوار - ۲۳ امرداد ۱۳۹۸ در تهران) پزشک و هوادار محیط زیست بود. وی در سال ۱۳۴۵ بیمارستانی را در شهر گنبد کاووس تأسیس کرد و در ۱۳۴۹ زندگی شهری را رها کرد و زندگیِ خود را وقفِ دفاع از محیط زیست کرد.
غلامعلی بسکی ۲۳ امرداد ۱۳۹۸ در بیمارستان دکتر بسکی درگذشت. مراسم خاکسپاری جمعه ۲۵ امرداد ۱۳۹۸ برگزار و در روستای تنگ‌راه به خاک سپرده شد.

https://www.tg-me.com/iranboom_ir
سالروز درگذشت #دکتر_غلامعلی_بسکی ( #پدر_طبیعت_ایران ) / بر مزارم سنگ نگذارید تا از روییدن سبزه محروم نشوم

غلامعلی بِسکی معروف به بابا بسکی (۸ بهمن ۱۳۱۰ در سبزوار - ۲۳ امرداد ۱۳۹۸ در تهران) پزشک و هوادار محیط زیست بود. وی در سال ۱۳۴۵ بیمارستانی را در شهر گنبد کاووس تأسیس کرد و در ۱۳۴۹ زندگی شهری را رها کرد و زندگیِ خود را وقفِ دفاع از محیط زیست کرد.
غلامعلی بسکی ۲۳ امرداد ۱۳۹۸ در بیمارستان دکتر بسکی درگذشت. مراسم خاکسپاری جمعه ۲۵ مرداد ۱۳۹۸ برگزار و در روستای تنگ‌راه به خاک سپرده شد.
https://www.tg-me.com/iranboom_ir/41495

بزرگترین مشكل محیط زیستی كشور در گفتگو با شادروا ن #غلامعلی_بسکی ( #بابا_بسکی )

زندگی بسكی ( #بابابسکی ) كاملا با طبیعت گره خورده است حتی اینجا، وسط دود و دم تهران كه خیلی از ما فكر می‌كنیم جایی برای طبیعت وجود ندارد. اما پای صحبتش كه می‌نشینی سراسر تاسف است و نگرانی. تاسف برای ناآگاهی مسوولان و مردم و نگرانی برای نسل فعلی و آتی ایران كه به دست خود طبیعت و محل زندگیشان را نابود كرده‌اند. بسكی در گفت وگو می‌گوید: «وجود همه موجودات روی كره زمین حتما حكمتی دارد و نه تنها مضرنیست بلكه فایده هم دارد و فقط بشر است كه خودش با دست خودش كره زمین را نابود می‌كند.»

دنباله نوشتار:
http://www.iranboom.ir/didehban/zistboom/3060-bozorgtarin-moshkel-zist-mohiti-keshvar.html
گناه نابخشودني جدايي بحرين از ايران- شادروان استاد احمد اقتداری

 بحرين كه در طول تاريخ چند هزار ساله «ايالت ميش هيگ» ساسانى و سرزمينى ايرانى بوده و مردم آن ايرانى‏تبار و از مردمان دشتستان و خوزستان و لارستان و بوشهر و هرمزگان‏اند و هشتاد درصد آنها شيعه اثنى عشرى و با زبان فارسى صحبت مى‏كنند و دل به ايران بسته‏اند و چشم به سرزمين مادربوم كهن خود ايران دارند و تا سال‏هاى پيش استان چهاردهم كشور ناميده مى‏شد و آمد و رفت بدان ديار و از آن ديار به ايران به رواديد و گذرنامه احتياج نداشت و تمبر پست بدان ناحيه و از آن ناحيه به داخله كشور ايران همان بهاء تمبر داخله ايران داشت. اكنون بر اثر اين گناه نابخشودنى كشور مستقل عضو سازمان ملل متحد و گشاينده پاى امريكاييان و انگليسيان در كمينگاه استراتژيكى عليه ايران مظلوم شده است. بهتر است چند سطرى از كتب چاپ شده در اين باب بخوانيم و سپس به شرح اختصارى كتاب: گناه نابخشودنى، جدائى بحرين از ايران بپردازيم.

دنباله نوشتار:
http://www.iranboom.ir/tarikh/tarikh-tajzie/153-tajzie-bahrein3.html

@iranboom_ir
بشکند دست (زخم خزر)
زخم خزر

شاعر و خوانش: اکبر پدرام

تنظیم آهنگ: رضا بیگی

@iranboom_ir
ایران دورت بگردم - فهرست ٤٥ قله یا کوه مرتفع ایران به ترتیب ارتفاع


قله                    ارتفاع(متر)       رشته کوه
دماوند             5671        البرز مرکزی
علم کوه            4848        البرز مرکزی
سبلان              4811        زاگرس شمالی
تخت سلیمان    4643       البرز مرکزی
لنگری               4510       البرز مرکزی
خرسان             4500       البرز مرکزی
هزار                 4465   کوههای مرکزی
گرده کوه         4450         البرز مرکزی
قاش مستان     4409       زاگرس مرکزی
سردشت          4378     البرز مرکزی
خلنو                4375       البرز مرکزی
آزاد کوه          4355       البرز مرکزی
شاه                 4351   کوههای مرکزی
چپکرو            4318         البرز مرکزی
پالون گردن    4250       البرز مرکزی
شکرلقاس      4250     البرز مرکزی
پلوار               4233  کوههای مرکزی ایران
زرد کوه          4221    زاگرس مرکزی
خرسرک        4220       البرز مرکزی
آبند               4187       البرز مرکزی
سه يالان (سیا    4150    زاگرس مرکزی
خرتوئک        4150    البرز مرکزی
شاه شهیدان   4150 البرز مرکزی
لوکوره           4150   زاگرس مرکزی
جوپار             4135  کوههای مرکزی ایران
نارچو             4130    البرز مرکزی
سه سنگ       4115    البرز مرکزی
گدارکج اندرکج 4110  کوههای مرکزی ایران
کهاربزرگ       4108   البرز مرکزی
گلچین            4093  کوههای مرکزی ایران
کازینستان      4082   زاگرس مرکزی
قره داغ          4076   البرز مرکزی
طالقان            4056   البرز مرکزی
شیرکوه          4055    کوههای مرکزی ایران
تفتان             4050    کوههای مرکزی ایران
حصارچال       4050     البرز مرکزی
کائون             4050          البرز مرکزی
سرمشک        4048    کوههای مرکزی ایران
شاهانکوه        4040    زاگرس مرکزی
میشینه مرگ   4022    البرز مرکزی
دهلا (وروشت)  4008   البرز مرکزی
پیت غار           4000       البرز مرکزی
جانستون         4000       البرز مرکزی
توچال            3962    البرز مرکزی
کرکس            3895   کوههای مرکزی ایران

@iranboom_ir
کتاب واژه‌های سغدی در متون کهن فارسی منتشر شد

کتاب واژه‌های سغدی در متون کهن فارسی، تألیف علی رواقی در انتشارات فرهنگستان زبان و ادب فارسی منتشر شد.

زبان سغدی یکی از زبان‌های شاخۀ ایرانی میانۀ شرقی است که از نگاه گستردگی ادبیات و تنوع موضوع می‌توان آن را یکی از زبان‌های مهم ایرانی دانست.

انتشارات فرهنگستان زبان و ادب فارسی کتاب واژه‌های سغدی در متون کهن فارسی، تألیف علی رواقی، را اردیبهشت ۱۴۰۳ و در ۶۲۹ صفحه منتشر کرده است.

علاقه‌مندان می‌توانند برای خرید این کتاب با کتاب‌فروشی فرهنگستان (شمارۀ ۸۸۶۴۲۴۹۷ / آقای عفیفی ۰۹۱۲۶۹۴۷۱۴۴) تماس بگیرند.

@iranboom_ir
قراباغ [ کوراباغ ] کوهستانی / ناگورا قره‌باغ

دکتر هوشنگ طالع

بر اثر نبردهای 13 ساله‌ی امپراتوری روسیه علیه ایران 1803 – 1813  و 1828 – 1825 میلادی ،  سرتاسر سرزمین قفقاز از ایران تجزیه شد . در این نبرد روسیان تنها نبودند ؛ بلکه از « تزویر » و « خیانت »‌ انگلیسیان و نیز بدعهدی و خباثت فرانسویان و هم‌چنین « بزدلی » و « خیانت »‌ عثمانی‌ها ، بر خوردار بودند .
ناپلئون در فینکن‌اشتاین با ایران قرارداد  بست و کمابیش سه ماه پس از آن با روسیه متحد شد . عثمانی دو بار با ایران علیه روسیان متحد شد و هر دو بار به آسانی نبرد را فرو گذارد و به روسیان پیشنهاد صلح کرد .
بر اثر این نبرد‌ها ، دو قرارداد به ملت و مردم ایران تحمیل شد . بر اثر قرارداد گلستان ( 2 آبان 1192 / 24 اکتبر 1813 ) ولایت‌های قره‌باغ و گنجه و خان‌نشین‌های شکی و شیروان و قبه و در بند و بادکوبه و بخش‌هایی از ولایت تالش که در تصرف روسیان بود و تمامی داغستان و گرجستان و محال شوره‌گل و آچوق‌باشی و گروزیه و منگریل و آبخاز و ... از ایران تجزیه شد .
بر اثر ننگ‌نامه‌ی ترکمان‌چای ( یکم اسفندماه 1206 / 21 فوریه 1828 ) « خانات ایروان که در دو طرف رود ارس واقع است و نیز خانات نخجوان ، به ملکیت مطلقه به دولت روس واگذار » گردید . افزون بر آن بخش دیگر ولایت تالش نیز به روسیان واگذار شد .
در سال 1915 میلادی و در جریان نبرد یکم جهانی ، عثمانی‌ها دست به قتل‌عام ارمنی‌ها زدند . در این قتل عام کمابیش یک و نیم میلیون ارمنی سرراست یا ناسرراست ( مستقیم یا غیر مستقیم ) به قتل رسیدند که از قتل‌عام‌های بزرگ تاریخ است . پای‌تخت تاریخی ارمنستان شهر « وان » بود . در اثر قتل عام سال 1915 ، ارمنی‌ها از ارمنستان رانده شدند و به   « خانات ایروان » که در اشغال امپراتوری روس بود ، پناه بردند . در اثر رانده شدن ارمنی‌ها به سوی خانات ایروان ، ترکیب جمعیت این خان‌نشین که عبارت بود از اکثریت مسلمان و اقلیت ارمنی ، به هم خورد .
البته نباید از یاد نبریم که در درازای تاریخ ، کلیسیای ایچمیادزین ( سه‌کلیسا ) در خان نشین ایروان مهم‌ترین مرکز دینی ارمنیان در قفقاز ، از احترام ویژه‌ی شاهنشاهان ایران بر خوردار بود . گفته شده است که در آیین تاج گذاری نادرشاه در دشت‌مغان ، شمشیر شاهنشاهی را اسقف کلیسای ایچمیادزین به کمر نادرشاه افشار بسته است و فتح‌علی‌شاه در پی آگاهی‌های اسقف کلیسای ایچمیادزین ( سه‌کلیسا ) یک تن از هم‌میهنان ارمنی را برای ایجاد زمینه‌ی گفت‌وگو با ناپلئون به اروپا گسیل داشت  و ...
با فروپاشی امپراتوری تزاری در سال 1917 میلادی ، سه واحد سیاسی بر پهنه‌ی قفقاز سر برآوردند . در این میان گرجستان دارای مرزهای مشخصی بود و جمهوری ارمنستان و آران ( با نام جعلی آذربایجان ) مرزهای خود را بر پایه‌ی باورهای دینی یعنی مسلمان و ارمنی مشخص کردند . در این میان :
اهالی خانات نخجوان ، با برگزاری اجتماع‌ها و گسیل هیات به تهران و نیز اعلان خواست خود به دولت‌های بریتانیا و فرانسه به عنوان پیروزمندان جنگ اعلام کردند که  «  92سال است که به زور از خاک ایران جدا شده‌اند » و خواستار پیوستن به ایران شدند .
مرتضی‌خان ممتازالملک از پایوران دولت ایران که از راه قفقاز روانه‌ی اروپا بود ، چند روز در شهر گنجه ‌ماند . مردم گنجه ، با برگزاری اجتماع‌های بزرگ و فرستادن تلگرام به تهران و نمایندگان سیاسی ایران در قفقاز و نیز انجمن آشتی ورسای ، خواهان بازگشت به آغوش میهن ( ایران ) شدند و « خواستار شدند تا ممتازالملک از سوی دولت ایران ، به فرمان‌روایی قفقاز و از جمله گنجه برگزیده شود » .
نمایندگان جمهوری خود خوانده‌ی آذربایجان قفقاز در هامش برگزاری کنفرانس آشتی در کاخ ورسای ( حومه‌ی پاریس ) خواستار ایجاد فدراسیون با ایران شدند ، به گونه‌ای که « روابط خارجی این دو کشور مشترک خواهد بود » .  
بانگ وحدت خواهی که از قفقاز بلند شده بود و نیز خواست مردم « سرخس » برای پیوستن به ایران و نیز گسیل نمایندگان از سوی مردم امارت بخارا به انجمن آشتی ورسای برای پیوند دوباره با سرزمین مادر ( ایران ) ، دولت بریتانیا را سخت وحشت‌زده کرد . زیرا در صورت « پیوندِ » هر بخشِ جداشده ، می‌توانست مردم افغانستان ، مردمان بخش‌های تجزیه شده‌ی بلوچستان و سیستان را نیز به فکر وحدت دوباره بیاندازد و در نتیجه دیوار کشیده شده به دور هندوستان از قفقاز گرفته تا افغانستان ،‌ بلوچستان و سیستان فرو بپاشد .
با مخالفت و دسیسه‌های بریتانیا به عنوان قدرت نخست جهان و فاتح جنگ جهانی و ناتوانی دولت ایران و سپس توان گرفتن حکومت بلشویکی در روسیه ، همه‌ی این تلاش‌ها ، ناکام ماند .

@iranboom_ir

Www.iranboom.ir
توطئه برای جدایی بحرین از ایران

پژوهشگر این کتاب، دکتر حمید غروی عضو کانون وکلای پاریس و نیویورک است. او دارای دکترای حقوق از دانشگاه پاریس ۲ و دانش‌آموختۀ رشتۀ حقوق تجاری آمریکای شمالی و انگلستان از دانشگاه پاریس - سوربن و دانشکده حقوق دانشگاه نیویورک است. همچنین بنیانگذار دفتر وکالت دورنس و غروی در پاریس و استاد مدعو دانشگاه پاریس ۲ در داوری سرمایه گذاری است.
وی به عنوان داور و وکیل داوری‌های بین‌المللی، در سال ۲۰۱۷ میلادی در دعوائی که تحت نظارت دیوان دائمی داوری ( لاهه) علیه بحرین مطرح شد، وکالت بانک ملّی ایران و بانک صادرات ایران را بر عهده داشت. در آن دعوا، دولت بحرین به دلیل مصادرۀ اموال بانک‌های ایرانی به دلایل سیاسی، ناقض مفادّ موافقت‌نامۀ سرمایه گذاری دوجانبه میان ایران و بحرین شناخته شده و محکوم به پرداخت غرامت گردید. کتاب حاضر تحلیلی است حقوقی و تاریخی براساس اسناد سرّی و محرمانۀ وزارت خارجۀ انگلستان که چگونه آن دولت ضمن طرح توطئه‌ای، با همراهی محمدرضا پهلوی شاه ایران، سرزمین بحرین را از ایران جدا کرد.

@iranboom_ir
دکتر فرانک اشتاین در افغانستان

برگرفته از ماهنامه گزارش شماره 79

دکتر هوشنگ طالع

اگر داستان «فرانک اشتاین»، حاصل تخیل بود و مربوط به نزدیک یک سده‌ی پیش «طالبان» واقعیتی است عریان، در برابر چشمان جهانیان.
دکتر «فرانک اشتاین»، در قصری قدیمی بر فراز یکی از کوههای کارپات، در شرق اروپا، دست اندر کار ایجاد موجودی شد که «امربر» و «فرمانبردار» وی باشد. او با خلق این موجود در پی آن بود تا به قدرتی ما فوق دیگران دست یافته و همه را منکوب و مقهور خویش سازد.
پس از کوشش‌های بسیار،‌ مخلوق دکتر فرانک اشتاین، در قالب هیولایی نیرومند از روی تخت آزمایشگاه بر می‌خیزد و حیات سراسر جنایت خود را آغاز می‌کند.
این هیولا که از هیچ جنایتی روی گردان نبود، قدرت ویژه‌ای به دکتر فرانک‌اشتاین بخشید. به طوری که او را قادر ساخت تا هرکه را که می‌خواهد از سر راه بردارد و نیروی  خود را بر دیگران تحمیل کند.
اما دیری نپایید که مخلوق بر ضد خالق قیام کرد. مخلوق فرانک‌اشتاین که به فرمان وی، زندگی دیگران را می‌گرفت، و چنان که می‌دانیم، سرانجام دکتر فرانک‌اشتاین توانست با نیرنگ و ترفند، مخلوق خود را نابود کرد.

دنباله نوشتار:
http://www.iranboom.ir/tazeh-ha-sp-285929972/negahe-roz/15034-dr-eshtain-dar-afghanestan.html

@iranboom_ir
کاریکلماتور - مجله خواندنی شماره 85

مهندس محمدتقی حرآبادی

با آنکه بالانشین ها هم بالاخانه‌هایشان را اجاره دادند، هنوز نرخ اجاره بالاست!

http://www.iranboom.ir/shekar-shekan/zabanzad/14919-karikalamator-khandani-85.html

@iranboom_ir
تصویری از ناصرالدین شاه که خودش، ازخودش گرفته است!

به خط خود نوشته: این عکس خودم را خودم در اندرون انداخته‌ام.
شاید این عکس نخستین خودنگاره (سلفی) تاریخ ایران باشد!

@Iranboom_ir
درچنین روزی سال۱۲۹۴ شمسی،نیروهای غارتگر ارتش بریتانیا از زمین و دریا واردبوشهر شدند وبا صدور اعلامیه‌ای بوشهر را اشغال کردند/این اقدام سرآغاز مبارزات رئیسعلی دلواری در برابر این اشغال بود
@iranboom_ir

رئیسعلی دلواری، حماسه‌ساز تنگستان

با شروع نهضت مشروطیت، رئیسعلی در حالی که ۲۵ سال بیشتر نداشت از جمله پیشگامان مشروطه‌خواه در جنوب ایران شد و همکاری نزدیکی با محافل انقلابی و عناصر مشروطه‌طلب در بوشهر، تنگستان و دشتی آغاز کرد.
رئیسعلی همراه با یاران خود، علیه اشغالگران وارد نبرد شده و نیروهای متجاوز را که قریب به پنج هزار نفر بودند، تار و مار می‏کند. قیام مردم تنگستان بر روی هم هفت سال به طول انجامید و در این مدت،دلیران تنگستان، یک هدف عمده را دنبال می‏کردند: جلوگیری از نفوذ قوای بیگانه به درون سرزمین ایران و دفاع از استقلال وطن.

دنباله نوشتار:
http://www.iranboom.ir/nam-avaran/49-bozorgan/13772-1393-06-12-09-16-32.html


کانال تلگرامی ایران‌بوم
https://www.tg-me.com/iranboom_ir
گزارش یک کودتا از زبان مجریان - بخشی از گزارش CIA درباره کودتای 28 مرداد

آنچه در این قسمت از نظر خوانندگان می‌گذرد، بخشی از یک گزارش «سیا» درباره نحوه برنامه‌ریزی و اجرای کودتا علیه دولت دکتر مصدق است.این گزارش تحت عنوان «سرنگونی مصدق، نخست‌وزیر ایران» نخستین بار توسط سایت «روزنامه نیویورک تایمز» در سال1379 منتشر شد.مجموعه کامل اسناد مزبور شامل یک چکیده، گزارش عملیات و پنج سند پیوست است که توسط دکتر غلامرضا وطن‌دوست به فارسی برگردانده و تحت عنوان «اسناد سازمان سیا درباره کودتای 28 امرداد و سرنگونی دکتر مصدق» انتشار یافت.

گزارش عملیات که بخش اصلی این مجموعه را تشکیل می‌دهد از 10 قسمت تشکیل شده است و مراحل مختلف کودتا از طراحی نقشه، هماهنگی‌های به عمل آمده میان آمریکایی‌ها، انگلیسی‌ها و شاه و عوامل داخلی آنها تا نحوه اجرای کودتا را بیان می‌کند. قسمت هشتم این گزارش به شرح وقایع روز 28 امرداد پرداخته است.

مطالعه این گزارش فارغ از هرگونه شرح و بسطی، دخالت نیروهای آمریکایی ـ انگلیسی در امور داخلی ایران را به خوبی اثبات می‌کند.

دنباله نوشتار:
http://www.iranboom.ir/tarikh/tarikhemoaser/7122-gozaresh-yek-kodeta-az-zaban-mojrian.html
____
 کانال تلگرامی ایرانبوم
https://www.tg-me.com/iranboom_ir
فرودگاه مهرآباد امروز ۸۶ ساله شد
این فرودگاه نامش را از روستای مهرآباد گرفته و در سال ۱۳۱۷ با پرواز هواپیماهای آلمانی "یونکرس" فعالیت خود را آغاز کرد.

@iranboom_ir
۲۶ امردادماه، سالروز بازگشت آزادگان عزیز ، به ایران مقدس گرامی باد.

@iranboom_ir
🔸 ۲۶ امرداد ماه سالروز بازگشتِ آزادگان این پرستوهای سرافراز به میهن‌ِمان را گرامی می‌داریم🌹

🔹 قهرمانانی که اولین عکس‌العمل آن‌ها از دیدنِ وطن، بوسه زدن بر خاکِ آن بود، سرزمینی که در این چند هزار سال، قدم به قدمِ آن با خونِ بهترین فرزندانش تطهیر شده بود.

@iranboom_ir
عزت‌الله انتظامی (زاده ۳۱ خرداد ۱۳۰۳، سنگلج، تهران ـ درگذشته ۲۶ امرداد ۱۳۹۷، تهران) بازیگر و کارگردان تئاتر، سینما و تلویزیون، مشهور به «آقای بازیگر» سینمای ایران بود. او نخستین بازیگر ایرانی بود که از یک جشنواره بین‌المللی جایزه گرفت. انتظامی در سال ۱۳۸۲ به عنوان یکی از چهره‌های ماندگار ایران انتخاب شد.
یادش گرامی باد

http://www.iranboom.ir/tazeh-ha-sp-285929972/goftego/9702-ezatollah-entezami-farokh-nejad.html

@iranboom_ir
بررسی اسناد کودتای 28 امرداد
http://www.iranboom.ir/drmosadegh/1199-asnad-kodeta-28mordad.html

به کوشش ندا احمدی لفورکی

این مجموعه نوشتارها که برگرفته ای است از نسخه‌ی ترجمه‌ی :

«Clandestine Service History Overthrow of Premier Mossadeq of Iran» نوشته ی دکتر «ویلبر دونالد نیوتن» که به بررسی اسناد محرمانه و غیرمحرمانه مربوط به کودتای 28 مرداد می پردازند.

اسناد، به ویژه مطالب مربوط به طراحی و اجرای عملیات نظامی، اقدامات اطلاعاتی و عملیات روانی؛ نکات عبرت آموز در خور توجهی را داراست که تلاش می شود با انتشار آن ها در این تارنما به بررسی ریشه های کودتایی بپردازیم.

این نوشتار در 13 بخش به صورت مستقل تهیه شده است. که پیوند آن در پی می‌آید.

بررسی اسناد کودتای 28 امرداد - 1
http://iranboom.ir/drmosadegh/1185-asnad-kodeta-28mordad-1.html

بررسی اسناد کودتای 28 امرداد - 2
http://iranboom.ir/drmosadegh/1188-asnad-kodeta-28mordad-2.html

بررسی اسناد کودتای 28 امرداد - 3
http://iranboom.ir/drmosadegh/1211-asnad-kodeta-28mordad-3.html

بررسی اسناد کودتای 28 امرداد - 4
http://iranboom.ir/drmosadegh/1216-asnad-kodeta-28mordad-4.html

بررسی اسناد کودتای 28 مرداد - 5
http://iranboom.ir/drmosadegh/1223-asnad-kodeta-28mordad-5.html

بررسی اسناد کودتای 28 امرداد - 6
http://iranboom.ir/drmosadegh/1242-asnad-kodeta-28mordad-6.html

بررسی اسناد کودتای 28 امرداد - 7
http://iranboom.ir/drmosadegh/1247-asnad-kodeta-28mordad-7.html

بررسی اسناد کودتای 28 امرداد - 8
http://iranboom.ir/drmosadegh/1250-asnad-kodeta-28mordad-8.html

بررسی اسناد کودتای 28 امرداد - 9
http://iranboom.ir/drmosadegh/1257-asnad-kodeta-28mordad-9.html

بررسی اسناد کودتای 28 امرداد - 10
http://iranboom.ir/drmosadegh/1262-asnad-kodeta-28mordad-10.html

بررسی اسناد کودتای 28 امرداد - 11
http://iranboom.ir/drmosadegh/1268-asnad-kodeta-28mordad-11.html

بررسی اسناد کودتای 28 امرداد - 12
http://iranboom.ir/drmosadegh/1270-asnad-kodeta-28mordad-12.html

بررسی اسناد کودتای 28 امرداد - 13
http://iranboom.ir/drmosadegh/1272-asnad-kodeta-28mordad-13.html

_
 کانال تلگرامی ایرانبوم
https://www.tg-me.com/iranboom_ir
یک پژوهشگر تاریخ ایران باستان: مورخان اسلامی، پیشینه محکمی از تاریخ ایران دارند

یک پژوهشگر تاریخ ایران باستان گفت: در کتاب‌هایی که مورخان ایرانی پس از اسلام نوشته‌اند اشاره‌های فراوانی می‌توان یافت که از وجود بایگانی‌های دولتی و شیوه تاریخ‌نویسی ایرانیان آگاهی‌های ارزشمندی به ما می‌دهد. مورخانی مانند دینوری، ثعالبی، حمزه اصفهانی، مسعودی و گردیزی از کسانی بوده‌اند که به آن تواریخ اشاره کرده‌اند.

دکتر علی علی بابایی درمنی پژوهشگر و محقق تاریخ ایران با بیان این مطلب گفت: پس از اسلام مورخان ایرانی اطلاعات ارزشمندی از بخش تاریخ بایگانی‌های دولتی و شیوه تاریخ‌نویسی ایرانیان ارایه داده‌اند که می‌تواند منبع و مرجع بسیار مهمی برای تاریخ‌پژوهان محسوب شود.

وی به گریزی اشاره کرد و گفت: «عبدالحی‌بن ضحاک‌بن محمود گردیزی» از مورخان قرن پنجم هجری است. عمده شهرت وی به دلیل تالیف کتاب زین الاخبار یا تاریخ گردیزی است. وقایع دوران محمود غزنوی، اشاره‌ای مختصر به پادشاهان اساطیری، تاریخی و خلفای اسلامی و توضیحاتی درباره آداب و رسوم ملل مختلف از مباحث و مطالب این کتاب است. علاوه بر اهمیت تاریخی، این اثر از نظر ادبی نیز دارای اهمیت است.

وی خاطرنشان کرد: همه این‌ها دلیل بر آن است که ایرانیان باستان به نگارش تاریخ روزگار خود دلبستگی و علاقه داشته‌اند. مشخصه دیگری که در شرق به موازات تاریخ‌نویسی سابقه داشته است، وجود بایگانی‌های دولتی است. در این بایگانی‌ها، تواریخ دولتی نگهداری می‌شدند. چون در یونان هرگز حکومتی متمرکز وجود نداشت، طبیعی است که به چنین بایگانی‌هایی هم برخورد نمی‌کنیم.

بابایی به کتاب مقدس اشاره کرد و گفت: علاوه بر آن منابع، در کتاب مقدس نیز به تواریخ ایرانی اشاره شده است. در کتاب «استر»؛ یکی از بخش‌های عهد عتیق،  مشخصه دیگری که در شرق به موازات تاریخ‌نویسی سابقه داشته است، وجود بایگانی‌های دولتی است. در این بایگانی‌ها، تواریخ دولتی نگهداری می‌شدند. چون در یونان هرگز حکومتی متمرکز وجود نداشت، طبیعی است که به چنین بایگانی‌هایی هم برخورد نمی‌کنیم  (باب 2– آیه 22) از سالنامه‌های ایرانی به نام تاریخ پادشاهان و تاریخ پادشاهان ماد و پارس یاد شده است.

وی افزود: در «سفر عذرا» اشاره می‌شود که هنگامی که یهودیان می‌خواهند بدانند که پیش از ویران شدن معابدشان بدست «نبونئید» مکان دقیق آن معابد کجا بوده است، به اردشیر اول مراجعه می‌کنند و از او می‌خواهند که تاریخ نیاکانش را بنگرد و پاسخ پرسش آنها را بدهد.
این تاریخ‌پژوه و محقق ایران باستان به کتابخانه اکباتان اشاره کرد و گفت: یهودیان از اردشیر می‌خواهند که اجازه بدهد از کتابخانه اکباتان دیدن کنند. این اشاره‌ها در منابع مستقل شکی برای ما باقی نمی‌گذارد که در ایران باستان بایگانی‌های سلطنتی بوده است، هر چند این سنت تاریخ‌نویسی و سالنامه‌نگاری همانند آن چیزی نبوده است که در دولت شهرهای یونانی پدید می‌آمد.

وی افزود: از سویی دیگر باید دانست که سخن مورخان ایرانی پس از اسلام بسیار معتبرتر و قابل پذیرش‌تر از نقل قول منابع یونانی، بیزانسی و ارمنی است چرا که آن مورخان به منابع پهلوی و ایرانی دسترسی نداشته‌اند.

بابایی به تاریخ مسعودی اشاره کرد و گفت: مسعودی در تاریخ خود از 12 نسک اوستا نام می‌برد و از آن به نام «چیتردات» یاد می‌کند و می‌نویسد که این 12 نسک بخش تاریخی اوستا بوده است که در حمله اسکندر مقدونی از بین می‌رود.

وی با اشاره به تاریخ‌نویسی ابوریحان بیرونی یادآور شد: ابوریحان بیرونی تاریخ باستانی ایران را به 3 بخش تقسیم می‌کند و می‌نویسد که بخش اول آن از آغاز آفرینش تا روزگار اسکندر بوده است که ایرانیان آن را به کتابت درآورده بودند و در آتشکده پارس نگهداری می‌کردند. اما بر اثر حمله اسکندر از بین رفت. البته بیرونی و مورخان دیگر نمی‌گویند که همه اوستا از بین رفت، بلکه می‌نویسند که بخشی از آن از دست رفت.

وی با تأکید بر زین‌الخبار گریزی گفت: گردیزی در «زین الاخبار»  باید دانست که سخن مورخان ایرانی پس از اسلام بسیار معتبرتر و قابل پذیرش‌تر از نقل قول منابع یونانی، بیزانسی و ارمنی است چرا که آن مورخان به منابع پهلوی و ایرانی دسترسی نداشته‌اند  اطلاعات و آگاهی‌های افزون‌تری به ما می‌دهد. او می‌نویسد که اسکندر پادشاهی ایران را گرفت و کتاب‌های مغان را سوزاند و برخی از آنها را به یونان انتقال داد تا در آنجا ترجمه شوند. این کتاب‌ها شامل نجوم، طب و حساب بوده‌اند.

بابایی در ادامه صحبت‌هایش گفت:‌ باز گردیزی می‌آورد که ایرانیان برخی از این کتاب‌ها را در «دژنبشت» نگهداری می‌کردند. گردیزی دژنبشت را به دارالکتب ترجمه می‌کند و می‌نویسد که در آنجا کتاب‌های بسیاری نگهداری می‌شد.

http://www.iranboom.ir/tarikh/tarikhe-eslami/7856-movarekhan-eslami-pishine-ghab-az-eslam.html

https://www.tg-me.com/iranboom_ir
۳۲ سال پیش در ۲۷ امرداد ۱۳۷۱، استاد محمدِ محیطِ طباطبایی ـ پژوهشگر، مورخ و ادیب ـ درگذشت.
یادش گرامی باد.

@iranboom_ir
2024/09/22 07:40:15
Back to Top
HTML Embed Code: