Telegram Web Link
🔸👆آیا ما این موضوع را درباره دره پنجشیر از پیش نگفته بودیم؟

🔹همه ما می‌دانیم که ISI پاکستان بی‌پروانه (بدون اجازه) سرویس‌های جاسوسی خاوری (غربی) به ویژه CIA آب هم نمی‌خورد. ننگ و شرم بر دموکراسی و حقوق بشر دروغین تان باد.

♦️گروه فرهنگی و پژوهشی ایران ویج

@IRANVEJ
Forwarded from آذربایجان
به کارزار جهانی محکومیت دخالت پاکستان در امور افغانستان بپیوندیم !

جهانیان !
به مداخله دولت تروریست پرور پاکستان( پناهگاه ملاعمر و بن لادن) در امور افغانستان پایان دهید!

حقوق بشر، جامعه جهانی و شورای امنیت چرا به مداخله پاکستان در خاک افغانستان بالای جبهه مقاومت پنجشیر تصمیم لازم را اتخاذ نمی کنند؟
گسترش دهید تا به گوش جهانیان برسد!
Pakistan is directly bombing Panjshir valley right now by Air-drones while the world communities are just silent. We request to the #UN and #UN_Security_Council to stop this invasion Urgently.

#StopPakistanBonbing
#StopISI
#StopTerrorism
#SavePanjshir
#StandWithPanjshir
#humanrights
#UNICEF
#ICRC
#WC
#UNHCR
#IASC
#unitedkingdom

@iranchehr
🔹 برای تنهاییِ احمد مسعود در پنجشیر و خطاب به دستاربندانِ هارِ طالبان و داعش

تلخم؛ شبیه صبرِ خدایِ ندیده‌تان
آن آفریدگارِ خیالْ‌آفریده‌تان

آن که منزّه است ز وَصفِ «وجود» نیز
آن عطرِ دلنوازِ ز خاطر رَمیده‌تان

غافل ز رنجِ «جانِ پدر! پس کجاستی؟»
نوکیسه‌های تازه به ایمان‌ رسیده‌تان!

کی نوبتِ تغزّل و رقص است و زندگی؟
کی از نفس می‌افتد، غوکِ قصیده‌‌تان؟

ای سالکانِ ظلمتِ دستار و ریش و تیغ!
از آهِ ماست صبحِ گریبان‌ْدریده‌تان

بر سنگِ گریه کوفت چراغِ امید را
دی، پیرِ بلخ، خسته ز شرمِ سپیده‌تان

ایمان، گشودگی به افق‌های عاشقی‌ست
بر کیسه‌ی تُهی شده عُقده، عقیده‌تان

ما گرچه سوختیم، جهان را گرفته است
عطرِ شگفتِ عودِ به‌ آتش‌کشیده‌تان...

عبدالحمید ضیایی
@abdolhamidziaei
اما سلطان جلال‌الدین خوارزمشاه پادشاهی بود مردانه و شجاع و نیکوصورت و تمام‌قد، در فرصتی که پدرش سلطان محمد خوارزمشاه از لشکر مغل منهزم شده بود او بطرف کابل روان شد و جنگیزخان ایلغار لشكر در عقب او روانه ساخت و سلطان جلال‌الدين در نواحی بنجهیر که از اعمال کابل است لشکر مغل را بشکست و جنگیزخان را ضرورت شد از عقب سلطان جلال‌الدين رفتن بنفس خود، از حدود پایمرغ و قرشی جیحون را عبور کرد و براه بامیان بغزنين رفت و در کنار آب سند هر دو لشكر بهم سیاهی نمودند، جلال‌الدين را قوت مقاومت نبود، لشکر او پریشان شد و خان در کنار آب فرود آمد و جلال‌الدين اسپ در آب سند راند و فی‌الحال از آب عبور کرد و تمام لشکر خان مشاهده میکردند، جلال‌الدین در آن طرف آب از اسپ فرود آمد و نيزه بر زمین زد و بنشست و دستار و لباس و اسلحه بر سر نيزه افكند و خشك میساخت، خان بر لب آب آمد بر مردانگی سلطان جلال‌الدين آفرین کرد و خان نعرۀ زد که ای پادشاه‌زاده میشنوم که قد و بالای زیبا داری برخیز تا قد و بالای ترا تماشا کنم، جلال‌الدين برپا خاست، باز خان فرمود که ای ملك‌زاده بنشین که در صفت قد و بالا و منظر تو آنچه شنوده بودم صد چندان است، سلطان جلال‌الدين بنشست، خان آواز داد که مرا مطلوب همین بود که تو محکوم من شوی اکنون بسلامت برو....

#افغانستان #دره‌پنج‌شیر #پنجهیر #بنجهیر

تذکرة‌الشعرا؛ دولتشاه سمرقندی؛ به اهتمام و تصحیح ادوارد براون؛ اساطیر؛ ۱۳۸۲: ۱۴۵تا۱۴۶.
https://www.tg-me.com/tarikhfarhanghonariranzamin
شانزدهم شهریورماه سالروز درگذشت ژیلبر لازار، منتخب بیست و چهارمین جایزۀ ادبی و تاریخی دکتر محمود افشار

من نیز مثل همۀ مردم ایران حافظ را دوست دارم. فردوسی را نیز دوست دارم. داستان‌هایش بسیار زیباست. مولوی نیز همین‌طور است. با این قدرت تخیل لایزال، با این روانی کلام، با این زبان آهنگین، شخصیتی فوق‌العاده و واقعاً یک نابغۀ استثنایی است. من در احساسات عارفانه‌اش شریک نیستم، ولی حرف‌هایش انسان را تحت تأثیر قرار می‌دهد. مثل رودخانه‌ای تا ابد جاری است.
خیام را خیلی دوست دارم. خودم را نزدیک به خیام احساس می‌کنم تا به فردوسی. فهم اشعار حافظ دشوار است. هرکس هرچه را که می‌خواهد در آن درمی‌یابد، ولی اشعار خیام صاف و زلال است. در اشعار خیام نوعی الهام خاص وجود دارد که یکی از جنبه‌های ادبیات فارسی به شمار می‌رود. لحن خیام در برابر عقاید جزمی بسیار طنزآمیز است.
در اشعار خیام عرفان وجود ندارد. طرز تفکر او عقلایی و با حساسیتی بسیار ظریف آمیخته است. حافظ از او چندان دور نیست. بین آن دو خویشاوندی وجود دارد، اما اشعار حافظ پیچیده‌تر و پوشیده‌تر است. در اشعار حافظ طنز وجود دارد. در تقریباً کلیۀ غزل‌های او دست کم یک بیت طنزآلود دیده می‌شود و نیز مطالبۀ آزادی درونی، آزادی فکر و اندیشه.

[گفت‌و‌گو با پروفسور ژیلبر لازار، هما ناطق، ترجمۀ عبدالرضا هوشنگ مهدوی، بخارا، بهمن ۱۳۷۷، شمارۀ ۴، ص ۳۶۷-۳۷۸]

🔸نقل: بنیاد موقوفات افشار
@ESHTADAN
4_5888722229528627692.mp4
2.7 MB
🎼🎶مسعود تو کجایی که بدخشان فروختند

@ESHTADAN
جعفریان: نیروهای طالبان خانه به خانه به دنبال دختران جوان برای جهاد نکاح هستند!!

✍️حسین جعفریان
ادعای کمک به مظلومان ما هم به گند کشیده شده و آبرویی برای ما در نزد مردم مظلوم افغانستان خصوصا فارس‌زبان و شیعه‌های هزاره که حدود ۵۰ درصد جمعیت افغانستان را تشکیل می‌دهند باقی نمانده .

تروریست‌های پنجابی طالبان خانه به خانه به دنبال دختران جوان اقوام تاجیک «فارس»، ازبک «ترک» و هزاره «شیعه‌های فارس» هستند! پدر یک خانواده غیرپشتون از قندوز شخصا به من اعلام کرد از ۵ فرزند دخترم، نیروهای طالبان ۴ نفر را برای جهاد نکاح با خود برده و دخترم چهارم من را با این عنوان که هدیه امارت اسلامی به شماست، نبردند! بسیاری از دختران شیعه هزاره را هم برای جهاد نکاح در منطقه مالستان با خود برده‌اند.

دیدید کابینه فراگیر «همه‌شمول!» که طالبان وعده‌اش را داده بود چه شد؟ یک کابینه «طالبان‌شمول» و ملاشمول! که حتی شیعه را هم به آن راه ندادند دو نفر تاجیک و ازبک هم که نامشان در بین وزیرانشان دیده می‌شود، از اعضای گروه طالبان هستند! یعنی یک کابینه ۱۰۰ درصد طالبانی و ۶۰ درصد غیرپشتون هم بروند پی‌کارشان!حالا منتظر باشید تا وعده‌هایی هم که به شما داده‌اند را عمل کنند.

اینها از قبر شهیداحمدشاه مسعود هم نگذاشتند، اینها حتی حفظ ظاهر هم نکردند و ماهیت پلید خود را نشان دادند.

در ارتباطاتی که عصر امروز به سختی با برخی از ساکنان پنجشیر داشته‌ام آنان گفته‌اند هزاران غیرنظامی به دلیل چند هفته محاصره کامل، از ترس کشتار و اسارت با کودکان و سالمندان به کوه‌ها پناه برده‌اند و روزهاست که غذایی برای خوردن ندارند و در آستانه یک فاجعه بزرگ انسانی و مرگ هزاران انسان بی‌گناه بر اثر شقاوت‌پیشگی تروریست‌های طالبان، القاعده، داعش و نیروهای پاکستانی قرار داریم.

کسی از شما انتظار دخالت نظامی ندارد، فقط از مجامع جهانی بخواهید جلوی این نسل‌کشی یک قوم مظلوم توسط یک گروه تروریستی وحشی و بی‌رحم را بگیرند.

@anjoman_iranban

@ESHTADAN
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
احمد مسعود
از همون بچگی دلاور بوده
وبه حرفی که زده بود عمل کرد
خدا به همرات قهرمان وطن ...



👉@KhorasanJan
VID-20210908-WA0065.mp4
12.6 MB
مهاجرت خواننده معروف افغان ،جناب آقای ضیاء سمنگانی به شهر خشت یکی از بخشهای شهرستان کازرون،درپی اتفاقات اخیر افغانستان
@ESHTADAN
Audio
🎙به انگیزه سالگشت شهادت شیر دره پنجشیر
احمد شاه مسعود...

🔸پدری که فرزندی همچون " احمد مسعود" سردار خراسان را از خود به یادگار نهاد...

🔸آنانی که با تیشه خرد و میهن دوستی به جنگ نادانی و ستم می روند، زندگان جاویدند....


🎼نوشته و خوانش: #هما_ارژنگی


@shahnamehpajohan
https://shahnamehpajohan.ir
ای چرخ مدوّرِ خسیسِ بی‌باک
صد پیرهن وفای من کردی چاک
آزاده هرآنچه بود کردی تو هلاک
از گردشِ تو کنون چه ترس است و چه باک.


#مسعود‌سعدسلمان

#جبهه‌مقاومت #جبهه_مقاومت
#احمد‌مسعود #احمدشاه‌مسعود

گلستان ادب؛ حسین مکی؛ با مقدّمه استاد شادروان جلال‌الدين همایی؛ کتاب آفرین؛ ۱۳۷۰: ۱۰۳.
https://www.tg-me.com/tarikhfarhanghonariranzamin
🔸زمانی که مستند مسعود را می ساختم، خیلی با احمد شاه مسعود مأنوس شده بودم. چند جلسه طولانی در حوزه های مختلف با این آدم گپ زدم. یادم هست زمانی که در افغانستان درگیری بود، مثلث تهران،دهلی و مسکو از احمد شاه مسعود حمایت می کرد و امارات، عربستان و آمریکا از طالبان.⁣

🔸یادم می آید نیروهای مسعود می خواستند فرودگاهی را بگیرند . مسعود روی تپه ای نیروها را فرماندهی می کرد و دستور آتش می داد. من هم از این صحنه ها فیلم می گرفتم. بعد رفتیم داخل چادر که صبحانه بخوریم. بحثی بین ما درگرفت درباره شعر،بحث بالا گرفت. کتاب شعری دست من بود. او خیلی از شعر نو خوشش نمی آمد.⁣
مسعود می گفت: «بچه های ما دارند کلمه های فارسی از یاد می برند»⁣

🔸چون این جنگ هم خیلی جدی بود فرمانده هایش آمدند که گزارش جنگ را بدهند، جرأت نمی کردند نزدیک شوند. منتظر بودند بحث تمام شود. دایم به من چشم غره می رفتند، اما مسعود همین طور ادامه می داد. مشاوری به نام “ملاقربان” داشت که پیش آمد و گفت: «بسیار ببخشید آمر صاحب حالا گپ عملیات است، نه ادبیات» مسعود گفت: «ملا صاحب، آبروی ما را پیش این مرد جورنالیست ایرانی بردی، کل این عملیات از خاطر همین ادبیات است.»⁣

🔸شعور این آدم را ببینید، به ضرورت هایی که حس کرده، توجه کنید. برای زبان فارسی می جنگد و سنگر به سنگر جلو می رود و البته هنوز این جنگِ زبان فارسی در افغانستان خیلی جدی است.⁣


🔹از گفتگوی محمد حسین جعفریان با ماهنامه مهرنو


@shahnamehpajohan
https://shahnamehpajohan.ir

@ESHTADAN
#جلال_خالقی_مطلق: ما داعش نشدیم ، چون حافظ و فردوسی داشتیم


🔸چرا مسلمان های ایرانی این جور وحشی نیستند، مثل آن چیزی که شما الان در عراق می بینید... داعش. یا در آفریقا می بینید، بوکو حرام. برای همین است که این اشعار بی تأثیر نبوده. همین سعدی خواندن یا حافظ خواندن یا فردوسی خواندن، مدام پند و اندرز گوش دادن. ما تصور می کنیم که این ها بی تأثیر بوده. نبوده، به هیچ وجه. تمام کارهای ما، تمام اندیشه های ما، زیربنایش همین هاست که ما آموخته ایم. در دبستان آموختیم، از پدر و معلم آموختیم واین در ساختن شخصیت ما، در ساختن احساسات و اندیشه ما صددرصد مؤثر بوده. برای همین ما نمی توانیم قبول کنیم که یکدفعه یک شمشیر برداریم و راه بی افتیم هر کسی را مخالف اش هستیم، سر ببریم. این وحشی گری که مثلاً آدم های نکره ای به نام بوکو حرام انجام می دهند. صدتا دختر را می گیرند و می برند و بهشان تجاوز می کنند و می گویند این اسلام است. خُب این کار را ما نمی توانیم بکنیم.



@shahnamehpajohan
https://shahnamehpajohan.ir


🔸بیستم شهریور زاد روز استاد گرانقدر،
ادیب، پژوهشگر و پژوهنده شاهنامه ،دکتر جلال خالقی مطلق گرامی باد.
@ESHTADAN
Forwarded from خنیای جاوید.
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
سرود دانش آموزی دختر هستم (دختر استَم)
جزو نخستین سرود های دانش آموزی در قرن حاضر بود که به همت جوانان و استادان موسیقی افغانستان تولید شد و با سختی بسیار ضبط تصویری گردید و بصورت کلیپ از سوی انستیتوی ملی موسیقی افغانستان با اجرای ارکستر جوانان به جامعه ارائه شد ،
آهنگساز و آموزش دهنده این گروه استاد دکترفرید شیفته است.
رهبری گروه را خانم ظریفه ادیبا به عهده داشت و شعر سرود از شاعر نامور افغانستان دکترسمیع حامد است.
دل آتش می گیرد وقتی می خوانند:
سنگ هارا ستاره می سازم
یا
راه از خار وخاره می سازم
و معلوم نیست چه بلایی برسر این گروه آمده و چه سرنوشت مبهمی پیدا کرده اند.
شنیدن این سرود خود گویای پویایی نسل جوان افغانستان است .

@khonyayejavid
با کانال خنیای جاوید همراه باشید
من و برادر من

من و برادر من خیرخواه یکدگریم
دوتای زاده ز یک جفت مادر و پدریم

من و برادر افغان مهربان‌دل من
به دوستاری هم در زمانه مشتهریم

ز هرچه می‌نگری می‌توان گذشت ولی
ازین برادری خویشتن نمی‌گذریم

زمین و باغ و سرا بالسویه شد تقسیم
که هرکدام در آن سهم خاص خود ببریم

کنون به حصۀ مفروز خویش ساخته‌ایم
بدانچه سهم برادر شدست بی‌نظریم

درون حصۀ مقسوم خانۀ موروث
نشسته‌ایم و در آن مالکانه بهره‌وریم

ولی کمال پدر جامۀ نفیس نبود
که هریکی بتوان وصله‌ای از آن بدریم

مفاخر پدر ما مشاع باقی ماند
نمی‌توان بفروشیم یا ز هم بخریم

زبان و دین و خط و علم و کارنامۀ او
کنون بجاست که در آن شریک یکدگریم

خدای را به که گویم؟ برادران محیط
که ما نصیب برادر جدا ز خود شمریم

سید محمد محیط طباطبایی

به نقل از
[افغان‌نامه، تألیف دکتر محمود افشار، تهران: انتشارات دکتر محمود افشار، ۱۴۰۰، ج ۱، ص ۴۳-۴۴]

بنیاد موقوفات دکتر محمود افشار؛ تعمیم زبان فارسی و تحکیم وحدت ملّی

@AfsharFoundation

@ESHTADAN
Forwarded from اتچ بات
#معرفی_کتاب
#مردم_نامه

📚دختران زیرزمینی کابل
جنی نوردبرگ؛ ترجمه آیسان شموسی

💢کتاب دختران زیرزمینی روایتگر واقعیاتی درباره ی جامعه افغانستان است، جامعه ای مرد سالار که دختران بسیاری را بچه پوش می کند، یعنی آن ها را وادار می کند تا جنسیت حقیقی خود را پنهان کنند و در قامت یک پسر ظاهر شوند. و شاید این بچه پوشی تا سال ها با آن ها همراه باشد حتی در دوران بزرگسالی بی آن که کسی به آن پی ببرد. اثر حاضر از انسان هایی مورد ستم واقع شده حکایت دارد، از زنان فداکار، قدرتمند و جسور افغان که در دوران جنگ امریکا باری سنگین را روی دوش کشیدند، از کسانی که هویت شان به مادر شدن و همسر بودن گره خورده و وجودشان بدون داشتن یک پسر ناقص شمرده می شود حتی اگر مانند آزیتا آن قدر توانایی و دانش داشته باشند که بتوانند نماینده ی پارلمان کشورشان باشند… دختران زیرزمینی کابل از فقر فرهنگی و نبود تحصیلات حکایت دارد؛ از باورهای سنتی نادرستی که بدون به چالش کشیده شدن هم چنان رایج اند؛ از جهل و ناآگاهی که رفتارهایی نادرست را به دنبال می آورد و از شباهت رفتار میان آسیب دیدگان از ظلم در سرار جهان.


📌کتاب دختران زیرزمینی کابل اثر جنی نورد برگ با ترجمه آیسان شموسی توسط انتشارات کوله پشتی به چاپ رسیده است

📎منبع: www.gbook.ir
@mardomnameh
🔹سروده ای که در سیاه کرده کاغذ هایم یافتم و برای مردم بوسنی هرزگوین سروده بودم و درسال ۱۳۷۱ در ماهنامه صنعت حمل و نقل چاپ شده بود،امروز برای مردم افغانستان.🔻


🔹فتور

فردای عشق را،باور نمیکند
حجم حضور فاجعه در ذهن من
تداعی پایان است

پایان فصل عشق
فصل سرود و زمزمه
فصل گل و طراوت باران

حجم حضور فاجعه
فصل فتور، فصل غروب
و انجماد ابر و گل و دریاست

اینک
آیا کدام واژه تواند
شرم حضور فاجعه
شرم غریب نفرت و نفرین را
از #سرزمین_من
در لابلای دفتر تاریخ بنگارد ؟

ل ، طباطبایی

#افغانستان
#سرزمین_من
@ESHTADAN
🏢 من فقط یک جویبار خردم که از چشمه "انّه کان ظلوما جهولا" جدا شده‌ام و به گرداب "کُلُّ من علیها فان" با شتاب و سرانداز دارم پیش می‌روم.

یاد استاد کم نظیر، شادروان دکتر عبدالحسین زرین کوب، را گرامی میداریم. بیست و چهارم شهریور، سالروز غروب عمر و طلیعه سفر اوست.

@LawPol_UT
بیست و پنجم شهریور ماه مصادف با سالگرد درگذشت استاد سید ابوالقاسم انجوی شیرازی (۱۳۰۰-۱۳۷۲) است. یادش گرامی و راهش پر رهرو باد.

#فرهنگ_مردم

@ESHTADAN
Forwarded from گذری و نظری در فرهنگ و زبان
pdf_56_56_815.pdf
743.9 KB
#فرهنگ_زبان ثبت علمي فرهنگ مردم؛ دستاورد سيدابوالقاسم انجوي شيرازي
#فاطمه_عظيمي_فرد
@farhangozaban
2024/09/30 15:29:22
Back to Top
HTML Embed Code: