Telegram Web Link
.
🔴 دادخواست تأیید فسخ بیع از جانب فروشنده به علت خیار تأخیر ثمن

خواسته:
۱-صدور حکم بر تأیید فسخ معامله و بیع نامه مورخ... به علت خیار تأخیر ثمن مقوم بر…. با احتساب کلیه خسارات دادرسی

دلایل و مستندات:
۱-رونوشت شناسنامه
۲- رونوشت بیع نامه مورخ….
۳- استعلام ثبتی
۴-شهادت شهود
۵- اظهارنامه شماره …. مبنی بر اعلام فسخ

شرح دادخواست
ریاست محترم دادگاه عمومی حقوقی شهرستان…. (محل وقوع ملک)
با سلام و احترام
به استحضار می‌رساند اینجانب… به موجب بیع نامه مورخ… یک قطعه زمین با پلاک ثبتی… واقع دربخش... شهرستان… به صورت نقدی به خوانده محترم آقای...فروختم. حال با گذشت مدت ۵ روز از تاریخ معامله و عدم وجود اجل (حال بودن معامله) خوانده نسبت به پرداخت ثمن تا یومنا هذا اقدامی ننموده است که اینجانب در مورخ…مراتب فسخ معامله را به علت تأخیر ثمن به موجب اظهارنامه شماره.. به نامبرده اعلام نمودم (رونوشت اظهارنامه ضم دادخواست تقدیم حضور است) لیکن ایشان توجهی نکرده است.
نهایتاً اینجانب با تقدیم این دادخواست از محضر دادگاه محترم مستندا به ماده ۴۰۲ قانون مدنی و مواد ۱۹۸ و ۵۱۹ قانون آیین دادرسی مدنی صدور حکم بر تأیید فسخ معامله و بیع نامه مورخ…. با احتساب کلیه خسارات دادرسی مورد استدعاست.
با تشکر و احترام مجدد
1_13064693413.pdf
134.7 KB
🔷 دادنامه ای متکی به عدالت و شجاعت که با در نظر گرفتن واقعیات اجتماعی و درد دل مردم صادر شده و انشالله برای همه قضات محترم نقطه عطفی برای مبارزه با تکبر و فساد اقتصادی بنگاه‌هایی باشد که حقوق مردم را در جلوی چشم همگان له می‌کنند!

🔸در این رأی تعیین مبلغ ۵۰۰ میلیون تومان از باب خسارت معنوی برای تأخیر در پرواز هواپیما به ازای هر مسافر آن هم با تکیه بر اینکه خسارت معنوی علاوه بر مبحث جبران زیان فلسفه تنبیهی برای وارد کننده آن را دارد، بسیار امیدبخش و دل‌انگیز بود! متأسفانه در حقوق ایران خسارت معنوی به عنوان مهم‌ترین مصداق خسارت، از سوی قانونگذار مورد استقبال و معرفیِ صحیحی قرار نگرفته و بالتبع قضات نیز به دلیل فقدان ساز و کار مناسب در این خصوص، به آن روی خوشی نشان نداده و از آن فرار می‌کنند و حال آنکه ورود خسارت مادی به اشخاص هم به این اعتبار که منتهی به از دست رفتن آرامش آنها و ایجاد صدمه روحی و ورود زیان معنوی به آنها می‌شود مورد توجه شرع و قانونگذار قرار گرفته است!/انتشار ونوشته از کانال ایتا قاضی علی جهانبخش

https://www.tg-me.com/BonyanHj
🔴 *حکم موضوع ماده ۱۴ قانون صدور چک ناظر به چکی است که مشمول ماده ۷ آن قانون باشد و چکهای موضوع ماده ۱۳ قانون چک از آن خروج موضوعی دارند به نحوی که مالاً چکهای سفید امضاء، مشروط، تضمینی و بدون تاریخ و وعده دار گرچه به استناد ادعای خلاف واقع تحصیل مجرمانه منجر به تصدیر گواهی عدم پرداخت شوند، کماکان به حکم همان ماده فاقد وصف مجرمانه هستند.*

شماره:۱۴۰۰۳۷۳۹۰۰۰۲۷۴۶۶۱۳ - ۱۴۰۰/۴/۲۰

رای دادگاه

در خصوص تجدید نظر خواهی ۱- آقای ح .م وکیل پایه یک دادگستری به وکالت از محکوم علیه آقای ع. چ فرزند ح ۲- خانم ک. ن وکیل پایه یک دادگستری به وکالت از شاکی آقای ر. ق. فرزند ح از دادنامه شماره ۱۴۰۰۳۷۳۹۰۰۰۱۰۷۶۲۷۰- ۱۴۰۰/۲/۲۲صادره از شعبه ۱۰۳ دادگاه کیفری ۲ شهرستان.... که به موجب آن آقای ع. چ به اتهام صدور دستور خلاف واقع عدم پرداخت وجه یک فقره چک به شماره ۵۰۰۰۴۷۲۶۸۵۱- ۱۳۹۶/۵/۲۲ با مبلغ چهارصد میلیون ریال به پرداخت مبلغ پانزده میلیون تومان در حق صندوق دولت به عنوان جزای نقدی به جایگزینی از شش ماه حبس محکوم و در فرجه قانونی آقای ح. م به وکالت از محکوم علیه اعتراض و فقط اظهار داشته چک من غیر حق در ید شاکی است و وکیل مدافع شاکی خانم ک. ن اعتراض و خواهان تشدید مجازات شده است. دادگاه مستنداً به ماده ۷ قانون صدور چک چنانچه چک بنا به یکی از جهات محصوره و مذکوره در ماده ۳ آن قانون از جمله صدور دستور عدم پرداخت از ناحیه ذی نفع منجر به تصدیر گواهی عدم پرداخت شود، جرم چک پرداخت نشدنی محقق می شود و از این حیث فرقی مابین جهات مزبوره نیست و حکم ماده ۱۴ این قانون صرفاً مفید این معنا است که دادسرا و دادگاه کیفری مکلف هستند به شکوائیه و دفاعیه صادر کننده چک یا ذی نفع مبنی بر ادعای تحصیل مجرمانه چک از ناحیه دارنده آن ورود و رسیدگی نماید و حکم به محکومیت دستور دهنده عدم پرداخت وجه چک متفرع به اثبات خلاف واقع ادعای مزبور است و مستفاد از سیاق الفاظ و عبارات مندرج در فراز اخیر ماده ۱۴ قانون صدور چک از جمله قید (.... علاوه بر....)، حکم مقرر در ماده مزبور فقط ناظر به جرم موضوع ماده ۷ قانون صدور چک بوده و متضمن جرم انگاری مستقل و علی حده ای نیست. به بیان دیگر، عنوان بزه موضوع ماده ۱۴ قانون صدور چک همانا صدور چک بلامحل (پرداخت نشدنی) است و در صورت ثبوت خلاف واقع بودن ادعای موضوع دستور عدم پرداخت، دستور دهنده علاوه بر مجازات مقرر در ماده ۷ قانون صدور چک به پرداخت کلیه خسارات وارده در حق دارنده چک محکوم می شود و به این ترتیب اظهار و ادعای خلاف واقع مزبور فی نفسه جرم مستقلی نیست بلکه حکم موضوع ماده ۱۴ قانون مبحوث عنه ناظر به چکی است که مشمول ماده ۷ آن قانون باشد و چکهای موضوع ماده ۱۳ قانون چک از آن خروج موضوعی دارند به نحوی که مالاً چکهای سفید امضاء، مشروط، تضمینی و بدون تاریخ و وعده دار گرچه به استناد ادعای خلاف واقع تحصیل مجرمانه منجر به تصدیر گواهی عدم پرداخت شوند، کماکان به حکم همان ماده فاقد وصف مجرمانه هستند و در این راستا اصول تفسیر متن قانون ماهوی جزایی به نفع متهم و جرم زدایی و نیز نظریه مشورتی شماره ۳۹۸/۹۳/۷ - ۱۳۹۳/۲/۲۲ اداره کل امور حقوقی قوه قضاییه موید صحت و قوت این استنباط است. با این تقدیر در ما نحن فیه نظر به اینکه وکیل شاکی به شرح منعکس در صفحه ۱۱ پرونده بالصراحه اظهار داشته چک موضوع شکایت بدون تاریخ و وعده دار بوده است، موضوع فاقد وصف مجرمانه و واجد خصیصه حقوقی است. بنابراین به استناد ماده ۴ و بند(ب) ماده ۴۵۵ قانون آیین دادرسی کیفری دادنامه معترض عنه نقض و حکم به برائت صادر و اعلام و شاکی به تقدیم دادخواست حقوقی ارشاد می شود و اعتراض وکیل مدافع شاکی سالبه به انتفاء موضوع است. رای صادره حضوری و قطعی است

قضات شعبه ۲۳ دادگاه تجدیدنظر استان خوزستان
رئیس : قدرتی مستشار :طهماسبی.
آيين_نامه_شيوه_تشكيل_شعب_تخصصي_مراجع_قضايي_مصوب_1398.pdf
382.6 KB
.
آيين نامه شيوه تشكيل شعب تخصصي مراجع قضايي

در قالب فرمت pdf
دانلود نمایید
همایش ها و رویدادهای حقوقی
.

تنظیم قرارداد وکالت توسط دو نفر وکیل به صورت مجتمعاً و منفرداً به دادگاه و عدم ذکر مشخصات یکی از وکلا در دادخواست

پرسش
چنانچه قرارداد وکالت توسط دو نفر وکیل به صورت مجتمعاً و منفرداً به دادگاه ارائه شده باشد ولی دادخواست صرفاً توسط یکی از آنان بدون ذکر نام وکیل دیگر ارائه شده باشد، آیا وکیلی که در دادخواست نام وی ذکر نشده است، وکیل پرونده محسوب شده و لازم است کلیه اخطاریه‌ها به وی ابلاغ شود یا به لحاظ عدم امضاء دادخواست توسط وی و عدم ذکر نام وی در دادخواست وکیل در پرونده محسوب نمی‌شود؟

📌نظر هیات عالی
با توجه به تبصره بند 1 ماده 51 قانون آیین دادرسی دادگاه‌های عمومی و انقلاب در امور مدنی، مشخصات وکیل بایستی در دادخواست قید گردد؛ در صورت عدم درج نام و سایر مشخصات وکیل و امضاء ننمودن دادخواست، به منزله آن است که این شخص قصد وکالت و انجام دادن موضوع وکالت را ندارد؛ لذا اخطاریه و سایر اوراق قضایی برای وکیلی که نام و مشخصات او به درستی در دادخواست درج شده، ارسال می‌گردد؛ با این وصف نظریه اقلیت مورد تأیید هیأت عالی است.

📝نظر اکثریت
با توجه به اینکه هر دو نفر اعلام وکالت نمودند و قرارداد وکالت به امضاء هر دو وکیل رسیده است و هر دو حق انفرادی برای اعلام وکالت و مداخله در جریان دادرسی را دارند؛ لذا هر یک اختیار تقدیم دادخواست و امضاء آن را داشته و نیازی به امضاء هر دو وکیل نمی‌باشد؛ لذا تمامی اخطاریه‌ها باید به هر دو وکیل ابلاغ شود و بند ۱ ماده ۵۱ قانون آیین دادرسی مدنی ناظر به امضاء وکیل است نه وکلا چون هر یک از وکلا اختیار داشته است تمام اقدامات را به صورت انفرادی انجام دهد مانند فرضی که بعد از تقدیم دادخواست توسط خواهان دو نفر وکیل به صورت انفرادی اعلام وکالت می‌کنند و می‌بایست تمامی اخطاریه‌ها به هر دو وکیل ابلاغ شود و هر یک از وکلا حق واخواهی و تجدیدنظرخواهی به صورت انفرادی را دارند و در قوانین موضوع استثنایی برای اقدام انفرادی وکیل وجود ندارد.

#نظریه_مشورتی_اداره_کل_حقوقی
881598211_-987534617_240605_214441.pdf
2.3 MB

🛑 آیین نامه اجرایی قانون شورای حل اختلاف مصوب ۱۴۰۳/۰۳/۱۶ رییس قوه قضاییه
در ۳۶ ماده و ۹ تبصره
🔵 معاون راهبردی قوه قضاییه: هزار و ۹۱۶ شعبه دادگاه صلح در کشور ایجاد کردیم و ۱۲۵ شعبه در بخش‌ها اضافه کردیم که بطور کل ۲هزار و ۵۱ شعبه ایجاد شده است.

۱۰۴ شعبه دادگاه را تبدیل به دادگاه صلح کردیم و ۲۶۸ نفر قاضی در کل داریم که ۱۷۸۳ قاضی تمام وقت کم داریم. در برخی بخش‌ها علاوه بر شعبه، دفتر کل هم ایجاد کردیم و ۳هزار و ۶۰۰ پست کارمند جدید باید در نظر بگیریم.

وی با بیان اینکه این نیازمندی‌ها جدای از شعب اجرای احکام است، گفت: بلافاصله در این بخش نیز بعد از یک یا دو ماه باید شعبه ایجاد کرده و قضات و کارمندانی در نظر بگیریم.

هم اکنون در استان تهران ۲۳۰ شعبه دادگاه صلح ایجاد کردیم، باید متناسب با این اقدام، اقتضائات و التزامات لازم را ایجاد کنیم تا این کار بزرگی که آغاز شده به ثمر بنشیند.

معاون اول قوه قضاییه با تاکید بر اینکه همه ابلاغات صادر شده و کارهایش در حال انجام شدن است، افزود: همان قضاتی که در شورا‌های حل اختلاف در حال رسیدگی به پرونده‌ها بودند و در دادگاه‌های صلح نیز کمک می‌کنند.

ابتدا تصور می‌کردیم بار مالی زیادی با راه اندازی شعب دادگاه‌های صلح به ما تحمیل می‌شود در صورتی که اینطور نیست. هم اکنون در حال استفاده از نیرو‌های فعلی در دادگاه‌های صلح هستیم و باید روند بکارگیری نیروی انسانی در دادگستری استان‌ها را سامان دهیم.
اعتبار_امر_قضاوت_شده_نسبت_به_دفاعیّات.pdf
235.1 KB
تحلیل حقوقی اعتبار امر قضاوت شده نسبت به دفاعیّات خوانده

🔻توسط جناب آقای خلیل احمدی
🔻ارائه شده در قالب فرمت pdf
دانلود کنید
Audio
⭕️تنظیم سند صلح با شرط حق انتفاع عمری
: دوشنبه ۲۱ اسفند ۱۴۰۲
: دکتر نصیر مشایخ
سردفتر اسناد رسمی
استاد حقوق ثبت اسناد و املا
ک
نظریه شماره۱۶۷۶/۹۲/۷ ـ ۲۸/۸/۱۳۹۲ نظریه اداره کل حقوقی قوه قضاییه

با توجه به مواد ۲۶۳ و ۲۶۵ قانون آئین دادرسی مدنی، دادگاه مکلف به تبعیت از نظر کارشناسی نمی باشد و هرگاه نظر کارشناسی را با اوضاع و احوال محقق و معلوم مورد کارشناسی مطابق نداند، به آن ترتیب اثر نمی دهد. از سوی دیگر صرف اعتراض یکی از طرفین موجب ارجاع موضوع به هیأت کارشناسی نیست. بلکه هرگاه دادگاه در پی اعتراض، نظر کارشناسی را مطابق اوضاع و احوال محقق و معلوم نداند، مبادرت به ارجاع امر به هیأت کارشناسان می کند، بنابراین در فرض سؤال که دادگاه موضوع را به هیأت یاد شده ارجاع نموده است، به معنای آن است که نظریه کارشناس نخست را قابل ترتیب اثر نمی دانسته است، مگـر آنکه دادگاه بدون توجه به مقررات قانونی به تصور اینکه صرف اعتراض، ارجاع به هیأت کارشناسان را ایجاب می کند، اقدام به این کار نموده باشد، که در این صورت می تواند با توجـه به انطباق هر یک از نظـریات کارشـناسی با اوضاع و احوال تصمـیم بگیرد یا اینکه مجدداً موضوع را به هیأت بعدی کارشناسی ارجاع نماید.
#شکوائیه ایراد صدمه بدنی عمد:

ریاست محترم دادسرای عمومی و انقلاب شهرستان……

با سلام و احترام؛
احتراما به استحضار می‌رساند، اینجانب ….. از آقای …… به علت ایراد صدمه بدنی عمدی شکایت دارم.
نامبرده در ساعت …… روز …… به درب منزل اینجانب واقع در …… مراجعه و با اینجانب به مشاجره لفظی پرداخته که با بالا گرفتن مشاجره با چوب و مشت مبادرت به ایراد صدمه بدنی عمدی به اینجانب نموده است.
علیهذا ضمن درخواست معرفی به پزشکی قانونی، تقاضای تعقیب و مجازات قانونی نامبرده و محکومیت به پرداخت دیه مورد استدعاست.
با تشکر و تجدید احترام
نمونه رای محکومیت شهرداری به پرداخت دیه به علت حمله سگهای ولگرد
 

🔹اتهام:
 ایراد صدمه بدنی غیر عمدی (غیر از حوادث کار و رانندگی)، (تسبیب در ورود صدمه بدنی غیر عمدی منتهی به مصدومیت شاکی به واسطه حمله سگهای ولگرد به میزان ۶۵ درصد تقصیر و تاثیر در حادثه)

رأی دادگاه
در خصوص اتهام شهرداری شهر خلخال ...، با نمایندگی... دایر بر تسبیب در ایراد صدمه بدنی غیر عمدی.... موضوع شکایت آقای …؛ حسب کیفرخواست....؛ با توجه به جمیع اوراق و محتویات پرونده از جمله شکایت شاکی، تحقیقات به عمل آمده، نظریه پزشکی قانونی، نظریه کارشناسان رسمی دادگستری که مصون از اعتراض موثر و مستدل مانده و اظهارات اصحاب دعوی در دادسرا، لایحه ارسالی متهم به دادگاه و و اظهارات مقرون به واقع طرفین در جلسه دادرسی، دادگاه وقوع بزه و مجرمیت متهم را، به میزان مندرج در کیفرخواست، ثابت تشخیص و به پرداخت ۶۵ درصد از دیات و اروش صدمات وارده .... محکوم می نماید.
پرونده مطالبه اجرت المثل ایام زوجیت در عقد موقت پس از فوت زوج

پیام: اجرت المثل ایام زوجیت در عقد موقت، حتی پس از فوت زوج و از محل ماترک وی نیز قابل مطالبه است.مستندات: ماده 306 قانون مدنی-
شماره دادنامه قطعی :
9
409970222401041
تاریخ دادنامه قطعی :
1
394/06/31
گروه رأی:
حقوقی
آراء منتخب پرونده: دادگاه تجدیدنظر استان 
دادگاه بدوی 

گردش پرونده
 
رأی دادگاه بدوی
د
رخصوص دادخواست خانم س. م. فرزند ح. به طرفیت وراث،مرحوم م. ش. فرزند ح. وبه اسامی 1- ح. 2- م. 3- م. 4- ب. 5- س. 6- ح. همگی ش. 7- ز. ت. 8- خانم الف. ش. وبه خواسته مطالبه اجرت المثل ایام زندگی مشترک با جلب نظر کارشناس ، با توجه به محتویات پرونده ونیز عقدنامه موقت ارائه شده وجود علقه زوجیت بین زوجین محرز ومسلم است خواهان ادعا کرده در طول ایام زندگی مشترک با مورث خواندگان کارها وتلاش بسیاری خارج از وظایف زناشویی خود انجام داده درحالیکه هیچ دستمزدی بابت آنها از وی دریافت نکرده است وحالا درخواست اجور خود را دارد . دادگاه با توجه به مراتب واصل عدم تبرع وعدم ارائه دلیل از سوی خواندگان موضوع را به کارشناس ارجاع داده وکارشناس منتخب با توجه به جمیع اعمال واقدامات زوجه در طول ایام زندگی زناشویی با مورث خواندگان دستمزد واجرت این اعمال را تعیین کرده است لذا دادگاه به استناد تبصره ذیل ماده 306 قانون مدنی خواندگان [ وراث مرحوم م. ش. ] را به پرداخت مبلغ 195/000/000 ریال بابت اجرت المثل ایام زوجیت از محل ماترک مرحوم مورث خواندگان به انضمام مبلغ 1/545/000 ریال بابت هزینه دادرسی درحق خواهان محکوم می نماید . رای صادره درخصوص خواندگان ح. ، م. و الف. ش. حضوری و ظرف 20 روز پس از ابلاغ ، قابل تجدید نظر خواهی در محاکم تجدید نظر استان تهران می باشد ودرخصوص سایرین غیابی وظرف 20 روز پس از ابلاغ قابل واخواهی دراین شعبه وپس از آن ظرف 20 روز قابل تجدیدنظرخواهی می باشد .
رئیس شعبه اول دادگاه عمومی حقوقی دادگستری شهرستان پیشوا
هاشمی
رأی دادگاه تجدیدنظر استان
ت
جدید نظر خواهی ح. و م. و الف. همگی ش. بطرفیت س.س. م. نسبت به دادنامه شماره0214 مورخ1394/4/9 شعبه اول دادگاه عمومی پیشوا در پرونده کلاسه0575 مبنی بر صدور حکم به محکومیت تجدید نظر خواها نها به پرداخت اجرت المثل زمان زوجیت عقد انقطاعی وارد نمی باشد زیرا با توجه به محتویات پرونده و امعان نظر در اوراق و مندرجات آن مفاد لایحه تجدید نظر خواهی و لوایح دفاعیه طرفین مدلول دادنامه تجدید نظر خواسته رای صادر شده دادگاه بدوی بر اساس مستندات موجود در پرونده صادر گردیده است و با عنا یت به اینکه تجدید نظر خواه ایراد و اعتراض موجهی که موجبا ت نقض دادنامه اعتراض شده را فراهم آورد ابراز ننموده است لذا این دادگاه با عنایت به مراتب مذکورضمن رد دادخواست تجدید نظر خواهی رای صادر شده دادگاه بدوی را با استناد به مواد 358و 365 قا نون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی تا یید می نما ید این رای قطعی است.
شعبه24 دادگاه تجدیدنظر استان تهران - رئیس و مستشار و مستشار
حسین مرادی هرندی - روحانی- محمد باقر غفاری
نرخ جدید وکالت در دفاتر اسناد رسمی اعلام شد/ افزایش هزینه وکالت خودرو

نرخ جدید وکالت در دفاتر اسناد رسمی اعلام شد، هزینه وکالت خودرو افزایش یافت:

هزینه وکالت خودرو ۶۰۰ هزار تومان:

وکالت تعویض پلاک ۵۹۵/۰۰۰ تومان

وکالت کاری تحویل خودرو ۴۸۵/۰۰۰ تومان

تعهد و اقرار حواله ۵۷۳/۰۰۰ تومان

گواهی امضا ۱۷۷/۰۰۰ تومان

برابر اصل مدارک دفترخانه هربرگ‌ ۴۰/۰۰۰ تومان

برابر اصل مدارک شخصی هربرگ‌ ۱۰/۰۰۰ تومان
از پرونده های بسیار شایع در دادگاه خانواده، دادخوست طلاق از جانب زوجه به جهت عدم پرداخت نفقه است.

لازمه چنین دادخواستی، وجود پرونده قبلی مطالبه نفقه است که منتهی به صدور حکم شده باشد.

ممکن است شوهر در فاصله صدور حکم در پرونده نفقه (یعنی حکمِ محکومیت به پرداخت نفقه) تا صدور حکم پرونده طلاق (در پرونده بعدی طلاق از جانب زوجه) ، نفقه را پرداخت کند.

در این صورت این ابهام ایجاد می‌شود که آیا همچنان امکان طلاق وجود خواهد داشت یا خیر؟ چرا که از طرفی حکم محکومیت به پرداخت نفقه صادر شده است (که اثبات کننده عدم پرداخت نفقه در گذشته است) و از طرف دیگر ، نفقه، پیش از صدور حکم طلاق، پرداخت شده است.

موضوع نشست قضایی زیر و نظریه هیأت عالی نشست های قضایی کشور (و همچنین نظر و استدلال قضات اکثریت و اقلیت حاضر در نشست قضایی) ، پاسخی است به یکی از شایع ترین سوالات و ابهامات رویه ای:


◀️سامانه نشست‌های قضائی
صورت‌جلسه نشست قضائی

دبیرخانه نشست
(/ استان فارس/ شهر شیراز)
تاریخ برگزاری
۱۴۰۱/۰۴/۰۸

⚠️موضوع جلسه:

⬅️تاریخ شروع محاسبه زمان ۶ ماهه از شروط ضمن عقد نکاح جهت تحقق وکالت در طلاق

⁉️پرسش
⬅️مطابق شرط الف از شروط ضمن عقد نکاح در صورت "استنکاف شوهر از دادن نفقه زن به مدت ۶ ماه به هر عنوان و عدم امکان الزام او به تأدیه نفقه" وکالت زن در طلاق خود محقق می‌شود. تاریخ شروع محاسبه مهلت ۶ ماه چه تاریخی است؟ تاریخ شروع عدم پرداخت نفقه؟ تاریخ دادخواست نفقه؟ تاریخ دادنامه نفقه؟ تاریخ قطعیت دادنامه؟ تاریخ صدور اجراییه؟

(مثلاً در پرونده‌ای زوجین در سال ۱۳۹۶ ازدواج کرده‌اند. زندگی مشترک شروع نشده است و زوجه از حق حبس خود استفاده می‌کند. زوجه در سال ۱۴۰۰ دادخواست نفقه علیه زوج طرح می‌کند؛ به‌ موجب دادنامه مردادماه سال ۱۴۰۰، زوج محکوم‌ به پرداخت نفقه معوقه زوجه از سال ۱۳۹۶ (شروع زوجیت) تا تاریخ رأی و نیز پرداخت نفقه جاری زوجه می‌شود. اجراییه در مهرماه ۱۴۰۰ صادر می‌شود. زوج در اسفندماه سال ۱۴۰۰ نفقه معوق زوجه تا تاریخ پرداخت را از طریق اجرای احکام پرداخت می‌کند. حال زوجه دادخواست طلاق به لحاظ تحقق شرط وکالت به لحاظ عدم‌ پرداخت نفقه به مدت ۶ ماه داده است. آیا شرط وکالت در طلاق به جهت عدم پرداخت نفقه محقق شده است؟

نظر هیئت عالی نشست های قضایی کشور:

📝با توجه به قید "عدم امکان الزام زوج به تأدیه نفقه" در شرط وکالت برای طلاق؛ چنانچه زوج نفقه زوجه خود را برای مدتی بیش از 6 ماه پرداخت نکرده باشد، تا قبل از صدور حکم قطعی، ابلاغ اجراییه، انقضای مهلت ده روزه پس از ابلاغ اجراییه نمی‌توان گفت شرط وکالت محقق شده یا خیر؟ لذا اگر زوج ظرف مهلت
ده روز پس از ابلاغ اجراییه
نفقه‌ معوقه و گذشته را پرداخت کرد، دیگر زوجه امکان استفاده از این شرط جهت وکالت در طلاق را ندارد؛ لیکن با انقضای مهلت ده روزه شرط وکالت محقق شده است.


نظر اکثریت قضات مجتمع خانواده شیراز حاضر در نشست:

⬅️تاریخ صدور اجراییه ملاک محاسبه زمان 6 ماهه است و در فرض سؤال، وکالت در طلاق محقق نشده است. در متن شرط مورد بحث عبارت "عدم امکان الزام به پرداخت نفقه" وجود دارد؛ بنابراین صرف عدم پرداخت نفقه برای تحقق شرط کافی نیست و علاوه بر عدم پرداخت نفقه، عدم امکان الزام به پرداخت نفقه نیز باید احراز گردد. بنابراین با توجه به اینکه زوج سه ماه بعد از اجراییه، نفقه را پرداخت کرده است، زمان ۶ ماهه مورد نیاز محقق نشده است؛ پس شرط وکالت نیز محقق نشده است؛ پس امکان موافقت با طلاق وجود ندارد. در خصوص ماده ۱۱۲۹ نیز، چون ماده قید "عدم امکان اجرای حکم محکمه در خصوص نفقه" دارد و در فرض سؤال، نفقه در مرحله اجرا پرداخت شده است، بنابراین قید ماده ۱۱۲۹ محقق نشده است. قطعاً ماده ۱۱۲۹ حاکم نیست و امکان صدور حکم طلاق بر مبنای ماده ۱۱۲۹ وجود ندارد و اختلاف‌ نظری هم نیست و موضوع فاقد ابهام است.


نظر اقلیت قضات مجتمع خانواده شیراز حاضر در نشست:

⬅️تاریخ شروع عدم پرداخت نفقه ملاک است؛ اگرچه در بند الف از شروط ضمن عقد نکاح قید "عدم امکان الزام به پرداخت نفقه" وجود دارد، اما در صورت عدم پرداخت نفقه به مدت ۶ ماه، شرط وکالت محقق می‌شود و پرداخت بعدی نفقه، خللی به وکالت در طلاق وارد نمی‌آورد. طرق مختلف انقضای عقد وکالت، در قانون روشن است و نمی‌توان گفت با پرداخت بعدی نفقه، وکالتی که سابقاً محقق شده است، مرتفع می‌شود. نمونه رأی از دیوان عالی کشور نیز با چنین استدلالی وجود دارد که پرداخت بعدی نفقه در مرحله اجرا خللی به شرط وکالت محقق شده وارد نمی‌آورد‌.
✍🏻 نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه درخصوص نحوه رفع اشکال نام محکوم‌علیه در مرحله اجرای حکم
نظریه اداره کل حقوقی قوه قضاییه

👌 استعلام:
آیا کسبه جزء در صورت ناتوانی از پرداخت محکوم به باید دعوای اعسار را مطرح کنند یا دعوای ورشکستگی؟
نحوه امضای قرارداد الکترونیک وکالت توسط شخص زندانی، اتباع خارجی و ایرانیان مقیم خارج از کشور
فایل-PDF-قرارداد-حق-الوکـالـه-1.pdf
133 KB
فایل PDF قرارداد حق الوکاله
جهت استفاده وکلا
📎 نظریه مشورتی کاربردی، خسارت تأخیر تأدیه ناشی از الزامات خارج از قرارداد تنها بعد از صدور حکم قطعی و ابلاغ آن به محکوم‌علیه قابلیت مطالبه دارد .
نظریه کارشناسی، و صرف درخواست خسارت معین در دادخواست به معنای مسلم بودن دین نیست
2024/10/02 06:33:40
Back to Top
HTML Embed Code: