Telegram Web Link
💢جناب آقای نصراله پژمانفر

با سلام

🔸احترام لباس شما واجب است. لیکن چه توان کرد که شما خودتان احترام این لباس را نگاه نمی‌دارید و با خلاف‌گویی مستمر خود را شهره به دروغ‌‌گویی می‌کنید. در ارتباط با مطلبی که در باره مسکن مهر توییت کرده‌اید توجه شما را به گزارش رسمی کمیسیون اصل ۹۰ در همین باره که در تاریخ ۲۵/۷/۱۳۹۵ در صحن علنی مجلس قرائت شد جلب می‌کنم. آن گزارش را بخوانید تا معلوم شود تا چه حد با جدیت اینجانب و همکارانم در وزارت‌خانه ایفای تعهدات به مردم را پی گرفتیم و تا چه حد بسیار جدی‌تر از دولتی که برای آن گریبان چاک می‌کنید تامین رفاه مردم در حد مقدورات را تامین کردیم. هم‌چنین به گزارش‌های مرکز آمار مسکن مهر وزارت راه وشهرسازی توجه فرمایید تا معلوم شود که بیش از ۶۰% واحدهای مسکونی از واحدهای واگذار شده در دوره اینجانب بوده‌است. افزون بر آن‌ها ۲۷۰۰۰۰ واحد مسکونی نیز به اتمام رسیده بود که به دلیل عدم فراهم بودن خدمات زیربنایی تحویل مردم نشد. هم چنین به جدول احداث خدمات روبنایی توجه کنید تا برای شما معلوم شود که ۸۹% واحدهای آموزشی، ۷۸% مساجد، ۹۰% کلانتری‌ها و ۱۰۰% واحدهای بهداشتی در دوره اینجانب شروع و یا تکمیل شده و در اختیار ساکنان مسکن مهر گذاشته شده است. کدام آموزه‌ی دینی به شما اجازه این حد از بی‌انصافی و دروغ‌پردازی را می‌دهد؟

🔸افزون‌براین، شما که خوب می‌دانید که توقف تامین اعتبار مسکن و توقف این طرح در مجلس نهم که شما عضوی از آن بودید و طی بند ۵-۲ قانون بودجه ۱۳۹۲ در سال ۱۳۹۱ متوقف کرد. شما در آن بودجه مقرر کردید که "استفاده از خط اعتباری بانک مرکزی برای پرداخت تسهیلات ریالی منوط به عدم افزایش مطالبات بانک مرکزی از سیستم بانکی است". فارغ از درستی و یا اشتباه بودن این تصمیم، در موضوع مورد بحث، شما که می‌دانستید تمام اعتبارات مسکن مهر از محل افزایش مطالبات بانک مرکزی از بانک مسکن تامین می‌شد و با تصویب این بند در عمل مسکن مهر متوقف می‌گردد. با این وجود این بند را تصویب کردید. و اکنون ریاکارانه، دیگران را سرزنش می‌کنید. چرا دروغ می‌گویید؟

🔸در پایان باز توجه شما را به گزارش کمیسیون اصل ۹۰ جلب می‌کنم تا بفهمید که دوستان شما با اعتماد مردم چه کردند و چه بلایی بر سر پس‌اندازهای اندک مردمی که با هزاران خون دل جمع‌آوری کرده‌بودند و در اختیار دولت محبوب شما قرار داده‌بودند، آوردند. من اگر انتقاد می‌کنم ناظر بر این است که این رفتار غیرصادقانه با مردم شایسته این ملت نبود. من به اقدامات گمراه‌کننده‌ی شما انتقاد می‌کنم.

🔸در باره سامانه املاک و مسکن جداگانه پاسخ خواهم داد.

www.tg-me.com/Abbas_Akhoundi/20

@AbbasAkhoundi
AbbasAkhoundi.ir
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
💢نگاهی گذرا بر وضع تجارت در ایران

🔸روندهای حجم تجارت ایران کاهنده و تراز پرداخت‌ها منفی است. در برابر این، روند بدهی‌های دولت و نقدینگی فزاینده است. نتیجه این دو روند جز افزایش تورم چیزی نمی‌باشد. مفهوم تورم برای مردم، مالیات ناعادلانه به سود گروه‌های پُردرآمد و جریان انتقال ثروت از جیب گروه‌های کم‌درآمد به سمت گروه‌های پُردرآمد است. افزون‌براین، مرم تورم استخوان‌سوز را در زندگی روزمره‌شان احساس می‌کند. تنها چیزی که می‌تواند این روندها را متوقف کند، تجارت آزاد است. تجارت آزاد یعنی حل‌وفصل مساله برجام، اف‌ای‌تی‌اف و کاهش نرخ تعرفه‌هاست. تجارت زیرزمینی چون خوره به جان تولید و تجارت ایران افتاده و نتیجه آن اقتصاد زیرزمینی و توسعه فساد‌های میلیاردی است. ولی، برای دستیابی به تجارت آزاد تنها راه انتخابات ۱۴۰۰ است که بتواند تحول ۱۴۰۰ را فراهم آورد.

@AbbasAkhoundi
💢فرودگاه مهرآباد، ۱۳۹۴

#یاد_ایام

🔸فرودگاه مهرآباد هنوز هم مهم‌ترین فرودگاه ایران است. روزانه حدود 420 نشست و برخاست در این فرودگاه انجام می‌شد. لیکن هم سیستم هوانوردی آن، هم فرودگاه و فضاهای وابسته به آن چون پارکینگ و هم بخش باندهای پروازی نیاز به نوسازی داشت. ازهمین‌رو، نوسازی این فرودگاه را در دستور کار قرار دادم و به‌طور مرتب از آن بازدید می‌کردم. افزون‌براین، در پروزاهایی که خودم انجام می‌دادم به ندرت از وی آی پی استفاده می‌کردم و معمولا از طریق مسافران عادی عبور می‌کردم تا تحول‌ها را ببینم. در این بازدید گپ‌وگفتی با عوامل فرودگاهی، مغازه‌ها و مردم داشتم و از چند خدمت اولیه نیز بازدید کردم. مادران نیازمند جایی بهداشتی و ایمن برای تعویض نوزادان و یا شیردادن بودند. بحث نمازخانه هم خیلی مهم‌بود. چون معمولا، نمازخانه‌ها چندان تمیز نیستند و بوی عرق جوراب افراد را آزار می‌دهد. از همین‌رو، نمازخانه‌های فرودگاه‌ها از جمله فرودگاه مهرآباد را نوسازی کردیم و موکتی که برای آن انتخاب شد، قابل شستشوی بود و کمتر بو را به خود جذب می‌کرد. در مورد مابقی نوسازی‌ها اساسی در پست‌های بعدی توضیح خواهم داد که چه کارهای مهمی انجام شد.

🔻تصاویر
📎 www.tg-me.com/Abbas_Akhoundi/25

@AbbasAkhoundi
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
💢راهکار عملی حمایت از اقشار ضعیف چیست؟

🔸راه حمايت از اقشار ضعيف چيست؟ اين پرسشي است كه با طرح مسأله عدالت بي درنگ رخ مي نمايد. پاسخ بدين پرسش نيز بسته به آن است كه عدالت را چه بدانيم. اگر مطابق تلقي انحرافي رايج عدالت را يك امر اخلاقي فردي مبني بر احسان و نيكوكاري بدانيم پاسخ ما نيز به همان شدت خطا و راهزن خواهد بود: بي درنگ مي گوييم كه در ميانشان چيزي توزيع كنيم حال يا يارانه يا مرغ و يا ميوه شب عيد و ... ولي اگر عدالت را يك ساز و كار رقابت منصفانه اجتماعي سياسي بدانيم آنگاه در پي آن خواهيم شد كه با خلق ثروت در پي اصلاح ساز و كارهاي پولي باشيم. تورم را اصلاح نماييم كه در حقيقت جريان پولي از جيب فقرا به جيب اغنيا است؛ نظام بانكي را اصلاح كنيم كه در قالب پول سمي جرياني پولي از سمت سپرده گذاران به سوي ابربدهكاران بانكي روان است....البته که باید یک تور حمایتی برای ضعیف‌ترین اقشار داشت بدون آن‌که تبدیل به حامی‌پرری شود.

@AbbasAkhoundi
💢رودبار و لنگرود، گیلان، فروردین، ۱۳۹۴

#یاد_ایام

🔸آزادراه رشت-قزوین در منطقه رودبار به بن‌بست می‌رسید و در روزهای اوج ترافیک، گاهی مسافران تا ۸ ساعت در این منطقه در ترافیک سنگین متوقف می‌شدند. قسمت‌های ساده‌تر این آزادراه انجام شده‌بود ولی، این بخش آن شامل ۱۱ کیلومتر که عمدتا شامل تونل و پل بود که هم بسیار پُرهزینه بود و هم بسیار فنی و سخت بود رها شده‌بود. هزینه احداث هر یک کیلومتر تونل تقریبا در حدود هشت تا ده برابر یک کیلومتر مسیر عادی است. به هرروی، ما این بخش را به دو پروژه ۳ کیلومتری از منجیل به سمت رودبار و ۸ کیلومتری که به ادامه‌ی آزاد راه وصل می‌شد تقسیم کردیم. در بخش اول چیزی حدود ۲.۸ کیلومتر تونل می‌بایست احداث می‌شد. با توجه به تامین اعتبار بخش اول در این سفر از عملیات احداث این تونل بازدید داشتم که خوشبختانه تکیمل شد و اکنون زیر بار است. امروز کنترل کردم، بخش دوم نیز در حال ساخت است؛ البته مسیر رفت آن. مسیر برگشت مقرر شده که به منظور کمک به اقتصاد شهر رودبار هم‌چنان از شهر عبور کند. در ادامه از عملیات راه‌آهن رشت-قزوین بازدید کردم که گزراش آن را به صورت مستقل ارائه خواهم کرد. از آنجا به لنگرود رفتم و از کنارگذر لنگرود و بیمارستان ۹۶ تختخوابی که در دست احداث داشتیم بازدید کردم. که خوشبختانه هر دو به نتیجه رسیده‌اند و در دست بهره‌برداری هستند.

🔻تصاویر:

www.tg-me.com/Abbas_Akhoundi/34

@AbbasAkhoundi
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
💢راه رفع وضع موجود انتخابات ۱۴۰۰ است

🔸راه مقابله با فساد رقابت و شفافيت است. رقابت و شفافيت در همه ساز و كارهاي سياسي، اقتصادي و اجتماعي.

🔸شفافیت در اقتصاد غیر رسمی و زیرزمینی غیر ممکن است.
🔸راه عبور از دولت رانتي انتخابات و تقويت ساز و كارهاي رقابت منصفانه است.

@AbbasAkhoundi
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
💢موانع تولید چگونه رفع می شود؟

🔸اگر بخواهيم در مسير توسعه گام برداريم مي بايست توليد در عرصه جهاني صورت پذيرد. توليد در خلأ و يا محيط گلخانه اي بازار داخلي موجب عدم رقابت پذيري صنايع ما، استهلاك و عقب ماندگي شيوه هاي توليد، زيان و ورشكستگي بنگاه و در نهايت افت كيفي محصول مي شود. روندي كه موجب زيان هم توليد كننده و هم مصرف كننده مي شود. توليد براي بازار بايد صورت پذيرد؛ بازاري كه روز به روز جهاني تر مي شود.

@AbbasAkhoundi
💢اصفهان، 1374

#یاد_ایام

🔸شب اول ماه رمضان و بیست و ششمین سالگرد درگذشت مادرم است. امروز در پی عکسی از تنها مراسمی بودم که مادرم در اصفهان در باغ غدیر شرکت کرده بود. در این جستجو به آن عکس دسترسی پیدا نکردم لیکن، به عکسهای دیگری برخورد کردم که بارگذاری می‌کنم. دقیقا خاطرم هست که مادرم در آن مراسم گفت که شما برای مرحوم امینی افتخاری باشید هم‍‌چنان‌که مرحوم امینی برای حضرت امیر (ع) مایه‌ی آبرو بود. به هرروی، در این مراسم بزرگان زیادی شرکت کردند که گروهی از آنان را از کف داده‌ایم، مرحوم آیت‌الله رسولی، مرحوم آیت الله طاهری، مرحوم پدرم، مرحوم سید جعفر شهیدی، مرحوم حجه‌الاسلام و المسلمین شیخ هادی امینی فرزند بزرگ مرحوم علامه امینی، و بزرگان دیگری از اهل علم و دانش و شهر اصفهان که خوشبختانه در قید حیاتند. در آغاز ماه مبارک رمضان، یاد خدا را در دلهای‌مان زنده نگاه داریم و یاد همه رفتگان و بزر گان را گرامی بداریم، قدر بزرگان را بدانیم و تلاش کنیم در این ماه دل‌هایمان را به هم نزدیکتر کنیم و سینه‌ها را از کینه‌ها بشوییم. قدر بزرگان کشور را بدانیم. قدر پدر و مادرهایمان را نیز بدانیم که پس از ازدست دادن آنان جای خالی‌شان هیچ‌گاه پر نمی‌شود.
🔻مجموعه تصاویر : www.tg-me.com/Abbas_Akhoundi/52

@AbbasAkhoundi
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
💢دوره آموزشی بنیان‌های تحول در نظام حکمروایی شایسته شهری

🔸خوشبختانه اولین دوره آموزشی بنیان‌های تحول در نظام حکمروایی شایسته شهری در ایران با حضور ۵۰ تن از نامزدهای انتخاباتی شوراهای شهر از مناطق مختلف ایران شروع شد و با استقبال خوب شرکت‌کنندگان مواجه گشت.
هفته دیگر دومین دوره آغاز می‌شود.

🔻مطمئن هستم که این دوره کمک موثری به ارتقای سطح حکمروایی شهری در ایران خواهد نمود.

@AbbasAkhoundi
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
💢اقتصاد مقاومتی چگونه باید باشد؟

🔸اقتصادي تاب آور و مقاوم است كه توان توليدي يك ملت را در عرصه جهاني عرضه كند. بنابراين اقتصاد مقاومتي درون‌زا و برون‌نگر است. نه اينكه درون گرا باشد و بيرون را تعليق كند.

@AbbasAkhoundi
💢دموکراسی شهری مادر ‎دموکراسی ملی است. انتخابات شوراهای اسلامی شهرها و روستاها را جدی بگیریم.

🔻امشب در کلاب هاوس

https://www.joinclubhouse.com/event/xVKl32wD

@AbbasAkhoundi
Forwarded from امید
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
💢گفتمان محوری یا شخص محوری؟

🔸چگونه باید انتخاب کنیم؟
اكنون دغدغه بسياري اين است كه فردي را انتخاب مي كنيم و شخص منتخب در صورت موفقيت گويي همه وعده ها و دلايل انتخابي خود را فراموش مي كند و راهي ديگر را در پيش مي گيرد... چه بايد كرد؟

🔸نكته اساسي با بازخواني تجارب انتخابي به دست مي آيد. هنگامي كه به جاي يك گفتمان يك شخص و يا يك پروژه را انتخاب مي كنيم با ناتواني فرد مذكور و يا شكست پروژه منظور از انتخاب خود پشيمان مي شويم. در نبود انتخابات حزبي مي بايست گفتمان را مطالبه نمود. گفتماني جامع كه بتواند رويكرد فرد را به مسائل مختلف پيشاپيش مشخص سازد. هيچ نيرويي بيشتر از نيروي گفتماني نيست كه مقبول افتد چرا كه قدرت ديد مسأله و حل آنرا به ما مي بخشد.

@AbbasAkhoundi
💢دانشکده فنی، دانشگاه تهران

#یاد_ایام

🔸روز 6 بهمن ماه 1393 برای رونمایی از فیلم و کتاب پنج‌هزار سال مهندسی ایرانی در دانشکده فنی دانشگاه تهران حاضر شدم. همواره از حضور در این دانشکده خوشحال می‌شوم چرا که یادآور خاطرات دانشجویی است و نقش بسیار بزرگی در دوران اخیر در توسعه و عمران و آبادانی ایران داشته‌است. سال 93 مصادف با هشتادمین سال تاسیس دانشکده فنی بود.

🔸بخش عمده‌ای از میراث فرهنگی و تمدنی ما در قالب آثار مهندسی است که از 5000 سال گذشته در اختیار ما قرار گرفته‌است. فهم تاریخ مهندسی بی‌گمان به شناخت مسیری که طی کرده‌ایم و مسیرهای پیچیده‌ای که باید در آینده طی کنیمکمک خواهد کرد. دست به‌کار شدن کانون فارغ‌التحصیلان دانشکده فنی به این کار بسیار بزرگ هم مورد انتظار و هم مورد تقدیر و سپاس بود. البته نباید در گذشته باقی ماند و باید نگاهی به مساله مهندسی امروز ایران نیز انداخت.

🔸عوارض ناشی از گسترش مشکلات جوامع امروزی، در عرصه جهانی بروز کرده و جوامع امروز سعی در جلب مشارکت جهانی برای کاستن از عواقب آن از جمله پیامدهای زیست محیطی و یا ازخودبی‌خودشدن اجتماعی را دارند. در این شرایط توسعه و عمران هم در کشور ما ویژگی‌های خاص خود را دارد که باید به آن توجه کرد و ممکن است با دستگیری و درس‌گیری از تجربه گذشته بتوان از بروز مشکلات بعدی اجتناب کنیم.
امروزه برخی اقداماتِ مهندسیِ ناسازگار با شرایط اقلیمی و یا تمدنی ایران موجب کاهش امکان زیست‌پذیری بسیاری از شهرهای ایران گشته و افزون بر آنها روانی حرکت در درون شهرهای بزرگ و یا بین شهری را با مشکلات جدی روبه‌رو ساخته‌است. خشکی رودخانه‌ها و تالاب‌ها ظرفیت زیستی فلات ایران را تهدید می‌کنند. دسترسی به هوای پاک تقریبا تبدیل به آرزویی دست نیافتنی شده است. ناهماهنگی سیمای شهرها، طراوت و سرزندگی شهری را با چالش جدی مواجه ساخته و تاب‌آوری شهرها را در شرایط بحرانی مورد تردید جدی است. به هر روی ما مهندسان، افزون بر نگاه به گذشته باید چراغی برای آینده برافروزیم.

🔸مساله سوم، وفای به عهد و تعهد به قرارداد بود. ما در وزارت راه‌وشهرسازی در یک تنگنای جدی تامین مالی برای توسعه آزادراه‌ها بودیم. برای آنکه بتوانیم این پروژه‌ها را توسعه دهیم، ضروری بود که سرمایه‌گذاران از پایبندی دولت به قرارداد، عدم زورگویی و تجاوز نکردن به حقوق سرمایه‌گذار مطمئن شوند. در این پروژه‌ها، سرمایه و سود سرمایه‌گذار از طریق اخذ عوارض عبور بازپرداخت می‌شود. برخی سیاست‌مداران برای کسب محبوبیت از جیب دیگری در برخی پروژه‌های پیشین، با کاهش نرخ عوارض موجب ایراد ضرر و زیان به سرمایه‌گذاران شده‌بوند. حضرات فکر نمی‌کردند که این‌گونه فرصت‌طلبی موجب می‌شود که آن پروژه تبدیل به پروژه اول و آخر شود و نه تنها آن سرمایه‌گذار، بلکه سرمایه‌گذاران دیگر نیز از مشارکت در پروژه‌های بعدی منصرف شوند. و در نهایت مردم زیان و ضرر بیشتری ببینند. افزون براین، با این کار، عملا سرمایه‌گذار در نگهداری و ارائه خدمات تعلل می‌کند و موجب زیان همه می‌شود. در این پروژه با همین موضوع مواجه شدیم. پس از شروع بهره‌برداری برخی مقامات سیاسی با آقای رییس جمهور تماس گرفته بودند و از ایشان خواسته بودند که دستور دهند مبلغ عوارض کاهش پیدا کند. آقای رییس جمهور با من تماس گرفتند و گفتند برخی آقایان می‌گویند به دلیل بالا بودن نرخ عوارض، این پروژه برای مردم تلخ شده‌است. به ایشان عرض کردم که نرخ عوارض براساس قرارداد فیما بین دولت و سرمایه گذار و بر اساس ترافیک عبوری پیش‌بینی شده در قرارداد با رعایت زمان مقرر تعیین می‌شود. بنابراین، بالا و یا پایین بودن در مورد آن معنی نمی‌دهد. به ایشان عرض کردم که هرگونه مداخله در این باره موجب بی‌اعتمادی سرمایه‌گذران به دولت شده و سایر پروژه‌های آزادراهی هم متوقف می‌شود. ایشان فرمودند یعنی کاری‌اش نمی‌توان کرد. عرض کردم به‌هیچ‌وجه. به‌هرروی، من مقاومت کردم و موضوع گذشت. پس از چندی آمار میزان ترافیک عبوری را خواستم و دیدم که به 130درصد ترافیک پیش‌بینی شده رسیده‌است. به آقای رییس جمهور عرض کردم که این آمار است و نشان می‌دهد برای مردم عبور ایمن، مطمئن و سریع بسیار مهم‌تر از چندتومان ارزان‌تر بودن نرخ عوارض و توقف پروژه‌های آزادراهی است.

مجموعه تصاویر:
www.tg-me.com/Abbas_Akhoundi/64


@AbbasAkhoundi
💢ورامین، افتتاح آزادراه قم-چرمشهر-گرمسار، اسفندماه 1393

#یاد_ایام

🔸این آزاد راه در کوتاه‌ترین زمان احداث شد. 152 کیلومتر آزادراه در 18 ماه. دلیل اصلی آن استقرار یک نظام مدیریت پروژه صحیح، تصمیم‌گیر و با مسئولیت بود. پروژه‌هایی در این سطح هر روزه با ده‌ها مساله‌ی فنی، مالی، اداری، تدارکاتی، کارگاهی و از این دست روبه‌رو می‌شوند که نیاز به تصمیم‌گیری درست دارند. هماهنگی خوب بین سیستم کارفرمایی، شریک، مهندسی و نظارت و پیمان‌کاری موجب شد که این پروژه بسیار روان و خوب به پیش‌رود. افزن‌براین‌ها، در خلال اجرا، چند نکته مهم را در این پروژه مورد تاکید قرار دادم. یکی ایمن‌سازی جاده و نصب علائم راه پیش از بهره‌برداری از آن بود. معمولا، وقتی یک جاده‌ای آماده می‌شود هم سرمایه‌گذار و هم سایر مقامات محلی اصرار بر بهره‌برداری سریع پیش از تکمیل جزئیات دارند. من مستقل از تمام سیستم اجرایی مشاور فنی خودم را می‌فرستادم که چک لیست جزئیات پیش از بهره‌برداری را کنترل کند. البته این کار با مقاومت‌هایی روبه‌رو می‌شد ولی، من بر انجام آن اصرار داشتم.

🔸نکته دیگر، بحث معماری راه بود. در هر بازدیدی که از پروژه در جریان احداث داشتم، به عوامل پروژه در جهت تهیه طرحی برای معماری جاده اصرار می‌کردم. ولی، چون این مفهوم در ایران رایج نبود و نیست، و حتی مهندسان مشاور راه و ابنیه نیز با آن کمتر آشنایی داشتند، با مقاومت زیادی روبه‌رو می‌شد. در ایران جاده و ابنیه فنی را تنها در کف سیاه آن می‌بینند. حال آن‌که راننده و مسافردر تمام مسیر چشمش به پیرامون و محیط است. زیبایی منظر موجب کاهش خستگی چشم راننده و نشاط مسافران می‌شود و به‌طور مستقیم بر افزایش ایمنی راه اثر می‌گذارد. بسیاری از پل‌هایی که به عنوان آثار باستانی از آنها یاد می‌کنیم افزون بر نقش مواصلاتی، از زیبایی معماری خاصی برخوردارند. پل شوشتر یک نمونه باستانی برجسته است. پل‌های سی‌وسه پل و یا پل خواجو در اصفهان در چند سده پیش و یا پل ورسک در دوران معاصر نمونه‌های دیگر توجه به معماری پل است. ولی، به‌هرروی، در روزگار مدرن توجه کمتری به معماری راه می‌شود. با اصرار من اقدام‌های مقدماتی در این پروژه صورت گرفت و در پروژه آزاده راه تهران شمال توجه بیشتری صورت گرفت. لیکن، درهرصورت به دلیل کمبود دانش فنی و حتی دانشگاهی در این ارتباط، مشکل‌های مالی، تنزل سطح سلیقه مهندسی و مداخله سیاسی برخی عوام‌فریبان بی‌فرهنگ موضوع آن‌چنان که باید و شاید گسترش نیافت.

مجموعه تصاویر:
www.tg-me.com/Abbas_Akhoundi/73

@AbbasAkhoundi
💢مجلس شورای اسلامی، جلسه رای اعتماد به وزیران پیشنهادی، 1396

#یاد_ایام

🔸در غیاب احزاب موضوع بررسی صلاحیت وزیران توسط نمایندگان بازار مکاره‌ای است. انواع گروه‌های مجلسی به تو مراجعه می‌کنند. از فراکسیون‌های سیاسی گرفته تا مجامع استانی، و منطقه‌ای و تخصصی و زبانی و کمیسیون‌های ذیربط و غیره. واقعا محشره. در هر صورت یکی از بزرگترین مشکلات ساختاری و فرایندی موجود و نحوه ارتباط دولت و مجلس است که مبتنی بر ارتباط تک‌تک وزیران با مجلس است. قاعدتا مجلس باید یا به هیات وزیران رای اعتماد دهد و یا ندهد. بررسی صلاحیت فردی یعنی گروکشی از تک‌تک وزیران و آغاز شکل‌گیری نطفه‌های ارتباط شخصی که در ادامه می‌تواند به روابط ناصحیح بینجامد.

🔸به هر روی، همه‌ی آن فرایندهای عجیب طی شده‌بود و روز رای اعتماد بود. من هیچ خوشحال نبودم. ضمن احترام به تک‌تک وزیران پیشنهادی، ترکیب را نمی‌پسندیدم ولی، روی انصراف و برگشت هم نداشتم. آقای رییس جمهور برای معرفی وزیران و دفاع از آن پشت تریبون قرار گرفت و اتفاق نادری رخ داد. ایشان گفتند که در باب مسکن با فلانی اختلاف نظر دارم. خوب اولین سوال این بود که پس چرا وی را معرفی کردی؟ البته باز پاسخ روشن بود. که سرجمع در حوزه حمل‌ونقل عملکرد وی درخشان است. اختلاف در این حوزه هم قابل حل‌وفصل است. به هرروی، نکته مهم در بیان ایشان این بود که ما باید در بافت‌های قدیم بکوبیم و بسازیم. و من با شگفتی به فرمایش ایشان گوش فرا میدادم و می‌بایست پس از ایشان برنامه مسکن را برای مجلسیان تشریح می‌کردم. کسانی که اندک آشنایی با برنامه‌ریزی در حوزه‌ی مسکن دارند می‌دانند که بکوبیم بسازیم نه ممکن است و نه پسندیده، بلکه بدترین سیاستی است که می‌توان اتخاذ کرد، همین سیاست است.

🔸اجرای این سیاست ممکن نیست چون هر قطعه زمین کوچک در بافت‌های فرسوده و یا حاشیه‌ای مالک دارد و بسیاری از آن‌ها متعلق به تعداد زیادی از وارثان است. دولت مالِ چه کسی را می‌خواهد بکوبد و بسازد؟ به‌عنوان مثال، تنها در یک مورد در محله مینابی تهران که شهردار جهادی ورود کرده و خواسته‌‌است که بکوبد و بسازد، حدود هزار میلیارد تومان به قیمت‌های آن زمان هزینه تملک کرده‌است. هزارمیلیارد تومان آن زمان تقریبا می‌شود یک میلیارد دلار حالا. حال اگر بروید و آنجا را ببینید، می‌بینید که نتیجه آن فقط این شده است که یک بافت محدودی را تنها کوبیده است و اغلب نساخته‌است. شکل‌گیری فضاهای مخروبه و بی‌پناه، محل تجمع ولگردان و معتادان شده‌است. افزون براین، میلیاردها پول تبدیل به یک سری گودال‌های عمیق، پر از زباله و پرتگاه با حفاظ‌های نه چندان مطمئن. اگر این پول برای بازآفرینی این مناطق با نگاه توانمندسازی ساکنان و نوسازی و بازسازی زیربناها و فضاهای عمومی هزینه می‌شد، صدها برابر کارآیی داشت.

🔸به‌هرروی، با حفظ آبرو پشت تریبون قرار گرفتم و ضمن تشریح وضعیت آشفتگی بازار مسکن، دلایل عدم تناسب راهکاری پیشنهادی با مساله واقعی مسکن که مساله میلیون‌ها مسکن‌اولی، و حدود ده میلیون ساکن بافت‌های حاشیه‌ای و غیررسمی و حدود نه میلیون ساکن بافته‌های فرسوده میانی را توضیح دادم. حدود 16 دقیقه از ویدیوی این دفاعیه در مجلس در باره بخش مسکن را جهت اطلاع همگان و یادآوری مساله در پست بعدی بارگذاری می‌کنم. دیدن آن کمک به شما می‌کند تا پشتِ‌پرده طرح‌های به‌ظاهر جذاب مداخله دولت در بخش مسکن به نفع سوداگران را دریابید.

🔻مجموعه تصاویر:
www.tg-me.com/Abbas_Akhoundi/80

@AbbasAkhoundi
AbbasAkhoundi.ir
عباس آخوندی
💢مجلس شورای اسلامی، جلسه رای اعتماد به وزیران پیشنهادی، 1396 #یاد_ایام 🔸در غیاب احزاب موضوع بررسی صلاحیت وزیران توسط نمایندگان بازار مکاره‌ای است. انواع گروه‌های مجلسی به تو مراجعه می‌کنند. از فراکسیون‌های سیاسی گرفته تا مجامع استانی، و منطقه‌ای و تخصصی…
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
💢مسکن و عدالت اجتماعی

🔸هر چند عده اي خوش داشتند تا بي آنكه پا در مناظره گذارند عقب بنشينند و خيال بافي تكراري خود در مورد آنچه مشكل گشاي مسكن مهر مي خوانند ادامه دهند و عده اي تازه از راه رسيده نيز كه ترجيح دادند تا از دور اتهام واهي ترك فعل را ساز كنند... ولي در خانه اگر كس است يك حرف بس است كه بداند مشكل مسكن پيچيده تر از آني است كه به فكر ساده حضرات در شبي نيمه شبي خطور كند تا صبح در هلي كوپتر سوار شوند و غروب جاي مسكن مردم را از بالا تعيين كنند و با نصف نقشه اي همرنگ ميليون خانه را كلنگ زنند به اميد دولت بعد....

@AbbasAkhoundi
AbbasAkhoundi.ir
💢ایجاد امکان رقابت منصفانه و تولید ثروت، راه حل اصلی است

🔸اكنون با تعيين اهميت و مختصات بحث عدالت و نشان دادن انحراف مفهومي عدالت به احسان و نيكوكاري و شناخت موانع تاريخي ساختاري استبداد و فقر در برقراري عدالت مي توان پرتو دقيقي بر مفهوم عدالت انداخت تا راه را براي مطالبه آن نشان داد. مبناي عدالت يك امر حقوقي است و نه صرفا اخلاقي؛ مبنايي كه طرفين يك ديگر را به عنوان شخص برابر به رسميت بشناسند تا وارد يك رقابت منصفانه شوند. براي عدالت مي بايست در پي ساز و كار رقابتي منصفانه بود. در حالي كه روندهاي اجرايي بالعكس عادت كرده اند كه ساز و كار رقابتي منصفانه را به ساز و كار حمايتي-رانتي تبديل كنند. در چنين ساز و كارهايي دولت نقش خادم به خود مي گيرد و مردم را در نقش مخدوم جا مي اندازد كه از اساس رابطه اي ناعادلانه و نابرابر است و دولت را پيشاپيش ارباب مردم نموده است. در حالي كه در ساز و كار رقابتي منصفانه دولت در نقش داور و مردم در نقش كنش گرند و حمايت در راستاي تقويت كنش گري اقشار ضعيف براي ورود به رقابت است. مطالبه همگاني عدالت مي بايست در راستاي تقويت رقابت منصفانه باشد كه به نوبه خود مطالبه تقويت كنش گري نيز هست.

🔻ویدیو زیر را ببینید:

@AbbasAkhoundi
instagram.com/dr.abbasakhoundi
💢پرند، افتتاح 11 مدرسه در مجموعه مسکن مهر پرند، شهریور 1394

#یاد_ایام

🔸دسترسی به مدرسه یکی از مشکلات جدی مجموعه‌های مسکن مهر بود. از همان روز نخست وجهه‌ی همتم تامین مدرسه و سایر خدمات روبنایی و زیربنایی این مجموعه‌ها بود. از همین رو، بلا فاصله به تمام مدیران شهرهای جدید و استان‌ها دستور دادم که علیرغم تمام تنگناهای اعتباری، در جهت ساخت مدرسه از هیچ کوششی دریغ نکنند و هرمیزان که از منابع درآمدی وزارت‌خانه که قابل اختصاص است با دست‌ودل‌بازی به این امر اختصاص دهند. خوشبختانه در اولین فرصت 11 مدرسه در پرند آماده افتتاح شد. دو آموزشگاه فنی نیز طراحی شده‌بود. البته این بخشی از برنامه احداث 439 مدرسه در مجموعه‌های مسکن مهر بود که از سال پیش شروع شده‌بود. 150 باب از این مدرسه‌ها در سال 1394 تحویل شدند. و مقرر بود که 10 مدرسه دیگر نیز تا بهمن ماه تحول شوند.

🔸با توجه به کیفیت نازل شرایط محیطی مجموعه‌های مسکن مهر، تدبیر من این بود که به سمت احداث مدرسه‌های اجتماع محور برویم که از سطح و سطوح فراخ‌تری بهره‌مند باشند و افزون بر خدمات آموزشی امکان ارائه خدمت به اجتماع محلی را هم داشته باشند. در پست‌های بعدی نمونه‌هایی از مدرسه‌های اجتماع‌محور را در سایر شهرهای جدید ارائه خواهم کرد.

🔻مشخصات ۱۱ مدرسه افتتاح شده در شهر جدید پرند

فاز -شرکت سازنده- نام مدارس- تعداد کلاس- تاریخ قرارداد
۵ -ابنیه پی داتیس -شهید مسعود علیمحمدی- ۱۰- 20/8/1393
۶ -سازندگان صنعت برتر زنجان دماوند- ۱۵ -
۵ -ابنیه پی داتیس خلیج فارس -۱۵ - 20/8/1393
۵ -مبین سازان خراسان شمالی سبلان -۱۰ -20/6/1393
۶ -رواق ماروس -سهند ۱۲ -
۵ -مولدینگ -زاگرس -۲۰ -11/7/1393
۴ -مولدینگ -امام علی(ع) -۲۰ -11/7/1393
۵ -مولدینگ -امام رضا(ع) -۲۰ -11/7/1393
۵ -فرازنمای کندلوس- امید -۱۲ -23/9/1393
۵ -فرازنمای کندلوس- تفتان -۲۰ -23/9/1393
۱۱ ۵ فرازنمای کندلوس تدبیر -۱۲ -23/9/1393

🔻مجموعه تصاویر:
www.tg-me.com/Abbas_Akhoundi/98

@AbbasAkhoundi
AbbasAkhoundi.ir
💢تهران، شرکت راه‌آهن ج.ا.ا.، تیرماه 1397 | برقی‌سازی خط‌آهن گرمسار-اینچه‌برون

#یاد_ایام

🔸بسیاری از مردم ساعت‌ها ماندن در مسیر تهران شمال اعم از مازندران و گیلان در روزهای اوج ترافیک در راه‌بندان را تجربه کرده‌اند. توسعه راه‌ها اولین راه‌کاری است که به ذهن افراد می‌رسد. از همین رو، آزادراه تهران شمال، دوبانده کردن جاده هراز، دوبانده کردن راه فیروزکوه-قائمشهر، تکمیل آزاد راه قزوین رشت و سایر راه‌ها را در دستور کار قرار دادم. لیکن، واقعیت این است که این تمام ماجرا و راه‌حل نیست. افزون‌براین، باید خط آهن تهران شمال ارتقا پیدا کند و حتی راه‌آهن نعل اسبی حاشیه خزر از آستارا تا بندرترکمن تکمیل گردد. و هم‌چنین فرودگاه‌های حاشیه خزر تجهیز و فعال گردند. در این یادداشت به برقی‌سازی راه‌آهن مسیر گرمسار -اینچه‌برون را گزارش می‌کنم. برقی‌سازی راه آهن لکوموتیوهای با قدرت کشش و ضریب شتاب بسیار بالاتر را در اختیار قرار می‌دهد، امکان افزایش سرعت قطار در این مسیر پُرپیچ و خم و با اختلاف ارتفاع فراوان را تا ۱۲۰ كیلومتر در ساعت فراهم می‌آورد، ظرفیت نقل‌انتقال بار تا ۱۰ میلیون تن را تامین می‌کند، موجب بهینه‌سازی مصرف سوخت می‌شود و در نهایت در كاهش هزینه حمل بار و حفظ محیط زیست بسیار موثر است.

🔸روسان در این زمینه تجربه خوبی داشتند و یک خط اعتباری که در اختیار ایران قرار داده‌بودند. لذا، بلافاصله تیم فنی و تیم اقتصادی برای مذاکره با آنان تجهیز نمودیم. انصافا دوستان ما در شرکت راه‌آهن به‌ویژه شخص آقای دکتر سعید محمدزاده مدیر عامل وقت راه‌آهن و مدیران فنی ایشان به‌خوبی مذاکرات را راهبری کردند و با مسئولیت‌پذیری تمام کار را به‌پیش بردند و از ایشان سپاس‌گزارم. در کنار ایشان یک تیم مذاکره مالی و حقوقی نیز به ایشان کمک می‌کرد. این مسیر شاید قدیمی‌ترین و از فرسوده‌ترین مسیرهای راه‌آهن ایران باشد. اهمیت آن افزون بر حمل‌ونقل بار و مسافر در درون ایران، ارزش بین‌المللی فراوانی دارد. راه ترانزیتی آسیای میانه تا خلیج فارس و دریای عمان و هم‌چنین یک مسیر برای اتصال چین به خلیج فارس همین مسیر است. لذا، ارتقای این خط اثر بین‌المللی بسیار زیادی برای شبکه‌حمل و نقل ایران در منطقه نیز دارد.

🔸به‌هرروی، در اين مراسم دستور آغاز عملیات اجرایی برقی سازی راه‌آهن گرمساز-اینچه برون در ۲ نقطه ساری و گرگان صادر شد. برای اطلاع بیشتر شما، این خط ‌آهن در محدوده گرمسار- اینچه به صورت یك خطه و به طول ۴۹۵ كیلومتر از استان سمنان آغاز و با گذر از تهران و مازندران در استان گلستان پایان می‌یابد. بخش نخست این مسیر ۲۰۳ كیلومتر و ارتفاع ۸۵۱ متر بالاتر از سطح دریا شروع می‌شود و از رشته كوه البرز با حداكثر ارتفاع ۲۱۱۵ متری بالاتر از سطح دریا می‌گذرد. بخش دوم این راه‌آهن از نواحی در مجاورت دریای خزر كه در زمین‌های دشتی است عبور می‌كند. همچنين بخش كوهستانی این راه‌آهن شامل بیش از ۹۰ كیلومتر در یک جغرافیای بسیار سخت به همراه گالری و تعداد زیادی دیوارهای حائل و پل‌ها و روگذرها است. هم‌چنین، این خط ریلی دارای ۲ شاخه شامل رستمكلا- امیرآباد و سبزدشت- گرگان است. گفتنی است خط راه‌آهن گرمسار-اینچه برون دارای ۳۱ ایستگاه است.

🔹در حل حاضر از آخرین وضعیت این پروژه مطلع نیستم. لیکن، امیدوارم که متوقف نشده باشد و هم‌چنان به پیش رود.

🔻مجموعه تصاویر
www.tg-me.com/Abbas_Akhoundi/103

@AbbasAkhoundi
AbbasAkhoundi.ir
🔹چشم‌انداز اقتصاد ۱۴۰۰ و مساله انتخابات

📌نشست اول:
با حضور دکتر عباس آخوندی
و دکتر داوود سوری

🗓چهارشنبه ۱ اردیبهشت ساعت ۱۷:۰۰

پخش زنده از اینستاگرام:

instagram.com/dr.abbasakhoundi

@AbbasAkhoundi
2024/09/30 05:22:40
Back to Top
HTML Embed Code: