Telegram Web Link
Forwarded from عکس نگار
 

سعدیا!
مرد نکونام نمیرد هرگز
مرده آن است که نامش به نکویی ببرند

⭕️ افسر قوام زاده

گردآورنده: سمیرا بهزادی

مرحومه افسر قوام زاده (مژدهی) همسر مرحوم کاظم خان مژدهی از خیرین و خانواده های خوش نام استان گیلان و رشت هستند.

🔸این زوج فرزندی نداشتند و به همین خاطر از سال ۱۳۰۳ ش, برای اولین بار در ایران و در منزل شخصی خود به طور خصوصی اقدام به نگهداری چهار کودک یتیم نمودند که به تدریج بر تعداد آنها افزوده شد.
افزایش تعداد کودکان سبب شد تا این دو  در تابستان ۱۳۱۷ پنج  خانه خود را تخریب کرده و اقدام به تاسیس موسسه ای جهت نگهداری فرزندان بی سرپرست نموده، و آن را در سال ۱۳۲۸ رسما ثبت نمودند.

🔸خانواده مژدهی از اعضای اصلی انجمن خیریه رشت هستند که موسساتی مانند بیمارستان پورسینا (۱۳۰۳) بنگاه حمایت از مادران و نوزادان (۱۳۲۳)، آسایشگاه معلولین (۱۳۳۲), و... بنا نهادند.

🔸این موسسه خیریه ابتدا با عنوان دارالایتام مژدهی و بعدها پرورشگاه مژدهی نامیده شد و امروزه به نام خانه شبانه روزی مژدهی در محله بادی‌الله رشت در خیابان مطهری به کار خود ادامه می دهد.

مرحومه افسر مژدهی، علاوه بر همکاری و همیاری با همسرش در تاسیس پرورشگاه، خود نیز موقوفات دیگری به نام خود ثبت کرده است.

🔸این بانوی خیر به همراه همسرش در نجف آرمیده است.

#زنان_نامدار
#زنان_نامدار_رشت
#زنان_گیلان
#افسر_قوام_زاده
#افسر_مژدهی
https://www.tg-me.com/zananepazhoheshgartarikh1396
لایو نشست معرفی کتاب زن و جنسیت در پیش از تاریخ با حضور علاقمندان به موضوع کتاب
باشگاه اندیشه. انجمن زنان پژوهشگر تاریخ. معرفی کتاب زن وجنسیت در…
My Recording/باشگاه اندیشه. انجمن زنان پژوهشگر تاریخ. معرفی کتاب…
.
فایل صوتی نشست

گفت‌وگویی در معرفی کتاب
زن و جنسیت در پیش از تاریخ

با حضور مؤلفان:

سمانه نظیف (دانش‌آموخته دکتری باستان‌شناسی از دانشگاه تربیت‌مدرس)
دکتر حامد وحدتی‌نسب (استاد انسان‌شناسی پیش از تاریخ دانشگاه تربیت‌مدرس)

دوشنبه ۱۴ آبان ۱۴۰۳

به میزبانی انجمن زنان پژوهشگر تاریخ با همکاری باشگاه اندیشه

#زنان_پژوهشگر_تاریخ #زن #جنسیت #پیشاتاریخ #سمانه_نظیف #حامد_وحدتی‌نسب #باشگاه_اندیشه

@zananepazhoheshgartarikh1396
@bashgahandishe
🟥 فراخوان
همایش زن در تاریخ محلی ایران (پهنۀ شمال)

♦️انجمن زنان پژوهشگر تاریخ و انجمن ایرانی تاریخ، با سابقه‌ای نزدیک به چند دهه فعالیت علمی، در راستای اهداف علمی و فرهنگی خود برای بازشناسی تاریخ زنان، که از جمله بخش‎های ناشناخته در حوزۀ مطالعات تاریخی است، همایش زن در تاریخ محلی ایران (پهنۀ شمال) را با هدف پژوهش دربارۀ مسائل زنان، امکانات، فرصت‌ها و موانع پیش‌روی آنان برگزار می‌کنند. این همایش همچنین در پیوند با تاریخ محلی پهنۀ شمال ایران قرار دارد و می‌کوشد تا پدیده‌های مختلف اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی مرتبط با زنان این خطه را شناسایی و تبیین نماید.
♦️هر دو انجمن از علاقمندان دعوت می‌کنند تا با همکاری و مشارکت فعال، در مسیر تبیین نقش و جایگاه تاریخی زنان در پهنۀ شمال ایران همراه شوند.
#انجمن_زنان_پژوهشگر_تاریخ
#انجمن_ایرانی_تاریخ
#زن_در_پهنه_شمال

https://www.tg-me.com/zananepazhoheshgartarikh1396
Forwarded from عکس نگار
بیوگرافی فاطمه نشوَری

✍️گردآورنده: سمیرا بهزادی

🔸 فاطمه نشوَری نخستین زن گیلانی است که به دلیری تمام به صحنه تئاتر پای گذاشت و راه گشای زنان دیگری شد که اینک در فهرست نخستین زنان بازیگر ایرانی جای دارند.

🔸 او در سال ۱۲۸۵  در رشت قدم به عرصه حیات گذاشت و به رغم جو مخالف سوادآموزی زنان، به اجازه ی پدر و مادر در ۶ سالگی به مکتب خانه رفت، اما پس از چند سال به دلیل مرگ نابهنگام مادر به ناچار ترک تحصیل شد، اما توانست از راه مطالعه آزاد و آموختن زبان فرانسه برای خود امتیازاتی به وجود بیاورد که در کمتر زنی دیده می شد.

🔸 او پس از ازدواج با مردی هم اندیش با خود به یک گروه نمایشی پیوست و بی اعتنا به تهدیدها و خشونت نمایی های اطرافیان تاریک اندیشه کار هنری خود را پی گرفت.
اولین بار در بندر انزلی پا به صحنه گذاشت.

🔸 فاطمه نشوَری همزمان با هنرنمایی در صحنه نمایش در درمانگاه شهرداری رشت نیز با سمت پرستار کار می کرد و چون بانویی مهربان و انسان دوست بود به کار اجتماعی خود توجه زیادی نشان می داد و بیماران به او علاقه بسیاری داشتند، او هم زمان ادامه تحصیل داد و موفق  به دریافت اجازه نامه پزشکی شد.

اگرچه شمار مخالفان قشری و تاریک اندیش او روز به روز بیشتر می شد و به ناچار در محیطی ناامن اهداف خود را دنبال می کرد و سرانجام  در ۲۷ آذر ۱۳۲۲ روزی که برای تزریق آمپول راهی خانه زن فرودستی بود در چنگال بدخواهانش اسیر شد و  بعد از ۱۴ روز در ۳۷ سالگی  در اثراسیب های  این حمله  جان خود را از دست داد.

🔸 فاطمه نشوَری یکی از نخستین قربانیان زن در  هنر ابتدایی تئاتر ایران به شمار می رود.

منابع:
. کارنمای زنان کارای ایران، نوشته پوران فرخزاد
.https://www.instagram.com/zadgaham.rasht?igsh=a3l1amk5YTFueXd4


#زنان_نامدار
#زنان_نامدار_ایران
#زنان_نامدار_گیلان
#زنان_گیلان
#فاطمه_نشوَری
https://www.tg-me.com/zananepazhoheshgartarikh1396
♦️انجمن زنان پژوهشگر تاریخ و انجمن ایرانی تاریخ در راستای اهداف علمی و فرهنگی خود برای بازشناسی تاریخ زنان که از جمله بخش‌های ناشناخته در حوزه مطالعات تاریخی است همایش زن در تاریخ محلی ایران پهنه شمال را با هدف پژوهش درباره مسائل زنان، امکانات، فرصت‌ها و موانع پیش‌روی آنان برگزار می‌کنند.

♦️دو پیش همایش با عناوین «زن در تاریخ محلی استرآباد تاریخی، گرگان و دشت» و «زن در تاریخ محلی گیلان» که اولی در تاریخ ۱۱ مهر ۱۴۰۳در شهر گرگان برگزار شد و
دومی در تاریخ ۵ دی ماه ۱۴۰۳ در شهر رشت برگزار می شود.

♦️لازم به ذکر است همایش اصلی در اردیبهشت سال ۱۴۰۴ در شهر ساری برگزار خواهد شد که براساس مقالات دریافتی زن در تاریخ محلی پهنه شمال ایران بررسی خواهد شد.

♦️دو انجمن از علاقمندان دعوت می‌کنند تا با همکاری و مشارکت فعال در مسیر تبیین نقش و جایگاه تاریخی زنان در پهنه شمال با نگارش مقاله و ارائه سخنرانی همراه شوند.
#انجمن_زنان_پژوهشگر_تاریخ
#انجمن_ایرانی_تاریخ
#زن_در_پهنه_شمال

https://www.tg-me.com/zananepazhoheshgartarikh1396
Forwarded from حق‌بان
🌿انجمن ایرانی مطالعات زنان با همکاری موسسه مطالعات و تحقیقات زنان و خانه اندیشمندان علوم انسانی در آستانه روز کتاب، کتابخوانی و کتابداری نشست زیر را برگزار می کند:

نشست تخصصی
تازه های نشر حوزه زنان
با محوریت کتاب زنان در شهر (مولف دکتر زهرا نژادبهرام)

سخنرانان:
دکتر عباس آخوندی
دکتر زهرا نژادبهرام
دکتر سمیه فریدونی

دبیر نشست:
دکتر هانیه گرائیلی

زمان دوشنبه ۲۱ آبان ماه ۱۴۰۳ ساعت ۱۵

مکان: خیابان نجات اللهی، نبش خیابان ورشو، خانه اندیشمندان علوم انسانی، طبقه دوم، سالن خیام
https://www.tg-me.com/IranAWS
#انجمن ایرانی مطالعات زنان#
#خانه اندیشمندان علوم انسانی#
https://www.tg-me.com/iranianhht

@swhriran
Forwarded from عکس نگار
🔴سیده خاتون
گردآورنده : نرگس خاتون میرحسینی

سیده خاتون متعلّق به خاندان «باوندی» طبرستان بود.نامش شیرین و دختر سپهبد رستم بن شروین و نیاکان او همه پادشاهان طبرستان و دیلم بودند.
♦️آنچه سیده خاتون را بیش از هر چیز دیگری مورد توجه مورّخان قرار داده، نقش سیاسی او در دوره حکومت همسرش فخرالدوله و فرزندش مجدالدوله است.فخرالدوله امور سیاسی و مدیریتی و حتی امور مالی را به سیده خاتون سپرده بود. پس از مرگ همسرش امور حکومت ری، یعنی حکومت شاخه جبال آل‏بویه را در دست گرفت و بر تمام امور حکومتی مسلّط شد.
♦️گردش امور درباری و دیوانی به دست یک زن در ایران دوره اسلامی تا زمان سیده خاتون سابقه نداشت و او یک زن شیعی مذهب بود که با تدبیر سیاسی، قلمرو وسیعی از ایران را تحت سلطه گرفته بود و بر آن حکومت می‏کرد.
♦️زمان شهرت شیرین که حکومت ری را برعهده گرفته بود به دوره تهدید غزنویان می‌رسد. آن زمان «سلطان محمد غزنوی» نامه‌ای به این خاتون نوشت و از او خواست ری را تسلیم کند و شهر را در اختیارش قرار دهد و خودش هم تسلیم شود. شیرین نیز در جواب نامه سلطان محمود نوشت: ‌«اگر بر ری پیروز شوی همه خواهند گفت پادشاه غزنویان زنی را شکست داده است و اگر در این جنگ شکست بخوری در تاریخ ثبت می‌شود که تو از یک زن شکست خورده‌ای.» این نامه باعث هوشیاری سلطان محمود شد و او را از حمله به ری بازداشت و تا خاتون زنده بود، ری از حمله غزنویان در امان ماند.
♦️منابع:
.  ابن اثیر، ۱۳۹۹ ، ج ۹، ص ۱۳۲.
.  مجمل التواریخ و القصص، ۱۳۱۸، ص ۳۹۵.

https://www.tg-me.com/zananepazhoheshgartarikh1396
Forwarded from عکس نگار
🔴فهیمه اکبر (فهیمه یمین اسفندیاری)

✍️ گردآورنده نرگس خاتون میرحسینی

فهیمه اکبر متولد آذرماه ۱۲۹۶ خورشیدی در تهران و فرزند اسدالله یمین‌الممالک اسفندیاری دیپلمات دوره‌ی قاجار و از کارگزاران فرهنگی، اقتصادی و قانون‌گذار دوره‌ی پهلوی بود.
♦️فهیمه کودکیش را در باکو گذراند و در آن‌جا بود که استعداد موسیقیایی‌اش شکوفا شد و به فراگیری موسیقی پرداخت. او پس از بازگشت به ایران در مدرسه‌ی فرانسوی ادامه تحصیل داد و به خواندن آواز به چند زبان مختلف پرداخت. سبک خواندن فهیمه مطابق موسیقی روز اروپا بود.
♦️فهیمه در سال ۱۳۱۷ خورشیدی با محسن خان اکبر ازدواج و به گیلان آمد و در رشت به مطالعه و پژوهشی منظم پیرامون آواهای موسیقی و همچنین فرهنگ و آداب و رسوم خطه‌ی گیلان پرداخت و کتابی با عنوان «طباخی گیلان» را در سال  ۱۳۳۸ خورشیدی منتشر کرد.
♦️فهیمه برای اولین بار در سال ۱۳۳۵ غرفه‌ی صنایع دستی گیلان را در جشنواره‌‌ی فرهنگی و هنری تهران افتتاح نمود. او همچنین مسئول کمیسیون هنری جمعیت راه نو بود که  توسط مهرانگیز دولتشاهی در فروردین ۱۳۳۴ خورشیدی تأسیس شده بود که هدف آن آموزش، نظارت و  بهبود وضعیت زنان و همچنین امور خیریه بود. در کتاب بیمارستان‌های رشت  اثر دکترسیدحسین تائب، از او به عنوان عضو و بازرس نخستین هیات مدیره‌ی  بنگاه حمایت مادران و نوزادان رشت (زایشگاه) در تاریخ ۲ تیرماه ۱۳۲۰ خورشیدی نام برده شده است.عشق به هنر موسیقی سبب شد که  بانو فهیمه در سال ۱۳۳۸ خورشیدی ، مجموعه‌ای از ترانه‌های جهانگیرخان سرتیپ‌پور را در مجموعه‌ای با نام «اوخان» گردآوری و منتشر کند. فهیمه اکبر به زبان‌های روسی، آلمانی، انگلیسی و فرانسوی نیز صحبت و ترانه می خواند.
♦️بانو فهیمه و همسرش پس از انقلاب ۱۳۵۷ به اروپا رفتند اما در طول سال‌های دوری، پنج بار به ایران سفر کرد و سرانجام در  ۱۲شهریورماه سال  ۱۳۸۸ در سن نود و دو سالگی در آمریکا درگذشت.
#انجمن_زنان_پژوهشگر_تاریخ
#زنان_نامدار_ایران
#زن_در_پهنه_شمال
#فهیمه_اکبر
#زنان_هنرمند
https://www.tg-me.com/zananepazhoheshgartarikh1396
📙اوخان [ترانه‌های گیلکی]
📌 [چاپ پنجم]

🖋 گردآورنده: فهیمه اکبر
🎶 ترانه‌سرا: جهانگیر سرتیپ‌پور

🔸موضوع: زبان، فرهنگ و ادبیات گیلکی، شعر گیلکی
📖 ۱۷۷ صفحه
📕 قطع: رقعی


📜 ترانه‌ها و تصنیف‌های کتاب اوخان، خاطرۀ جمعی اغلب مردمان گیلک‌زبانِ است. مجموعه‌ای جذاب و دلنشین از سروده‌های گیلکیِ جهانگیر سرتیپ‌پور، هنرمند، پژوهشگر و سیاستمدار پرمایۀ گیلانی که از نوجوانی تا پیرسالی سری پرشور داشت و کارهای نمایان و برجستۀ فراوان کرد. تصنیف‌های این مجموعه اغلب بر روی آهنگ‌های غربی و روزِ اروپا در آن دوران سروده شد و خوانندگان نوگرایی چون فهیمه اکبر، احمد عاشورپور و محمد نوری آن‌ها را خوانده‌اند.
🔸مرکز پخش و فروش در تهران:
۰۲۱۶۶۹۶۳۶۱۷ «بیدگل»
۰۲۱۶۶۴۸۲۱۵۰ «فرهنگ ماهریس»
۰۲۱۷۷۷۸۸۵۰۲ «پخش چشمه»

📦برای دریافت از طریق پست یا پیک، با کافه کتاب ایلیا تماس بگیرید:
📞:
۰۱۳۳۳۳۲۵۷۹۵-۶

نشر فرهنگ ایلیا و کافه کتاب ایلیا در اینستاگرام
@nashre.farhange.ilia
‌@ilia.book.cafe

#نشر_فرهنگ_ایلیا #نشر_فرهنگ_ایلیا_رشت #انتشارات_فرهنگ_ایلیا
#فهیمه_اکبر #جهانگیر_سرتیپ‌_پور
#اوخان
#ترانه‌های_گیلکی #ترانه
🔴خورشید عاشوری (معروف به مامان خورشید)
برگرفته از رادیو نواحی
 در سوم آذر ۱۳۱۹ در روستای بی‌بالان کلاچای از توابع شهرستان رودسر گیلان و در خانواده‌ای کشاورز به دنیا آمد. او یکی از راویان ترانه‌‌ها و آوازهای گیلکی«بیه پیشی»است.
♦️در سال‌های کودکی خورشید عاشوری، روستای بی بالان با کمترین توسعه زندگی مدرن همراه بوده و تنها نشان از توسعه یافتگی در زادگاهش، راه‌اندازی نخستین مدرسه روستایی ایران بوده که خود به دلیل ممانعت پدرش از تحصیل و به مدرسه رفتن دختران از تحصیل باز ماند و حسرت داشتن سواد بر دلش باقی ماند و هنوز در ۸۰ سالگی مهترین دغدغه و آرزویش داشتن سواد خواندن و نوشتن است.
♦️او با حافظه‌ای درخشان، گنجینه‌ای‌ از ترانه‌ها، لالایی‌ها، قصه‌ها، ضرب‌المثل‌ها، آیین‌ها، آداب و رسوم و تاریخ شفاهی محل زندگی‌اش است.
♦️او اشعار و دانستنی‌های درخوری از ادبیات کلاسیک زبان فارسی را نیز می‌داند.  مامان خورشید در این‌باره گفته است که « میل فراوانی برای درس خواندن و مدرسه رفتن داشتم. اما پدرم سواد‌آموزی برای دختران را عیب می‌دانست. به همین دلیل ما خواهران از تحصیل باز ماندیم، اما برادرانم مجاز بودند که به مدرسه بروند. برادرانم نیز هنگام فصل امتحانات طبق عادت درس‌هایشان را در خانه با صدای بلند می‌خواندند و من هم باشنیدن صدای آنها، اغلب درس هایشان را حفظ می‌شدم.»
خورشید عاشوری در خاطراتش گفته‌ است: «از کودکی مجبور به انجام کار خانه و کشاورزی بودیم و پا به پا و دوش به‌دوش زنان روستا در شالیزارها، باغ‌های چای و جالیز کار می‌کردیم و تنها سرگرمی و دلخوشی ما در اینگونه کارها، همخوانی با زنانی بود که هنگام کار در شالیزار دائما ترانه و آواز می‌خواندند.»
♦️این مجموعه صرفاً تلاشی‌ست برای ثبت و معرفیِ گوشه‌ای از گنجینه‌ی موسیقایی این هنرمند و یقیناً نمی‌تواند ادعایی در بازتاب تمامی اَبعاد زندگی موسیقایی او داشته باشد.
 
♦️ضبط و پژوهش: علی خوش‌تراش – حسین ابراهیمی | طراح کاور: واران عزیزپور | ناشر: رادیونواحی | سال انتشار: ۱۴۰۰
* برای دیدن راهنمای خرید کلیک کنید *

برچسب بی بالانبیه پیشیخورشید عاشوریکلاچایمامان خورشیدموسیقی رودسرموسیقی زنانموسیقی شالیزارموسیقی گیلکیموسیقی نواحی ایران

https://radionavahi.com/music/khorshid-ashoori/
⭕️جاجیم و پالاز

بافتن جاجیم و پالاز فعالیتی زنانه است و اغلب در ییلاق و در فصول گرم سال و گاه پاییز انجام می شود. نقوش به کار رفته در هر دو، دارای نقش و نگارهای هندسی و رنگارنگ است. این نقوش در جاجیم به
صورت طولی قرار میگیرد و در پالاز حالت عرضی دارد.
انتخاب رنگ و طرح پالاز به نظر بافنده بستگی دارد. در پالاز تارها یک رنگ ولی پودها نوارهای رنگارنگ عرضی را به وجود می آورند. این بافته ها معمولا برای مصرف خانواده یا به سفارش خریداران بافته می شود و مانند شال بافی نوعی فعالیت ما قبل پیشه وری محسوب می شود. بافت پالاز و جاجیم در مناطق تالش و ترک نشین غرب گیلان و مناطق حومه ای آستارا رواج بیشتری دارد.
منبع:
گیلان سیمای میراث فرهنگی،تهران،سازمان میراث فرهنگی، ۱۳۸۰ص۱۰۲- ۱۰۳.
https://www.tg-me.com/zananepazhoheshgartarikh1396
♦️بازدید نمایندگان انجمن زنان پژوهشگر تاریخ از کتابفروشی ایلیا در شهر رشت در آستانه هفته کتاب و کتاب‌خوانی.
طی این بازدید خانم‌ها آسیه آل‌احمد دبیراجرایی پیش همایش زن در تاریخ محلی ایران، پهنه شمال، درگیلان و فخرالسادات محتشمی‌پور، از موسسین انجمن، در جریان فعالیت‌های پژوهشی و فرهنگی انتشارات فرهنگی ایلیا قرار گرفتند.
از مهمترین این فعالیت‌ها انتشار دانشنامه فرهنگ و تمدن گیلان است.
لازم به ذکر است خانم شادی
♦️پیروزی، مدیر مسئول نشر فرهنگ ایلیا، مولف کتاب‌های زندگی زنان گیلان و آن دیگری، گفتگو با همسران اهالی فرهنگ می‌باشد.
https://www.tg-me.com/zananepazhoheshgartarikh1396
2024/11/14 00:27:44
Back to Top
HTML Embed Code: