Telegram Web Link
تأثیر زبانی عرب های مسلمان بر سوئیس قرون وسطی

@tamadone_islami
تاریخ و تمدن طلایی اسلام
Photo
تأثیر زبانی عرب های مسلمان بر سوئیس قرون وسطی

در قرن نوزدهم، بسیاری از محققان و نویسندگان شروع به پیشنهاد منشأ عربی برای نام برخی از مکان‌ها در #سوئیس کردند. این به این دلیل بود که اعراب قرون وسطی در دوران بنی امیه در مناطق آلپ سکونت داشتند و بسیاری از نام‌های مکان‌ها و حتی خانواده‌هایی که هنوز پیوندهای عربی دارند دیده میشوند

تعداد زیادی مکان در سوئیس وجود دارد که با حرف #ال «Al» شروع می شوند مانند آلماگل (Almagell)، آلبولا (Albula)، آلبریس(Albris) و آلبانا (Albana)

بسیاری از مکان‌ها در ایتالیا، به‌ویژه در دره آنزاسکا، جنوب سوئیس و جنوب فرانسه، دارای تغییراتی از کلمه مور «moor» (اصطلاح مورد استفاده اروپایی‌ها به اعراب) هستند، مانند Mont de Maures در جنوب فرانسه و Mont Moro در مرز بین سوئیس و ایتالیا

چندین مکان که نام‌های عربی دارند یا پایگاه‌های نظامی یا قلعه‌ها یا مسیرهایی برای ساراسین‌ها «Saracens» (عرب ها) بودند( شرقیین «Sharqiyin» به معنای شرقی‌ها، اصطلاح دیگری که برای نشان دادن اعراب استفاده می‌شد).

برخی از کلماتی که ریشه عربی دارند مانند پونترسینا «Pontresina» از ساراسنروم«Saracenrum» و این شهر مهم در جاده برنینا است. ریشه این نام از نام توصیفی لاتین پل ساراسین ها است ، زیرا اعراب پل مهمی را در این منطقه برپا کرده اند.

نام دیگر Almagell از نام المحل (مکان) است که روستایی در دره Saas در نزدیکی Monte Moro است. آلالین یا آلالین Allalin or Allalain که اصل آن علا العین است و کوهی است نزدیک سر دره ساس Saas سرچشمه کوه ویسپ .همچنین Alp Aien از عربی Ain که دره است

مکان‌های متعدد دیگری وجود دارد که حضور اعراب قرون وسطی نشان خود را از خود بر جای گذاشته است، مانند Chateau Sarrasin و Pont Sarrasin و همچنین نام‌های روستایی غالب در غرب سوئیس تا شمال برنر جورا ( La Sarraz ).

منبع:

JOURNAL ARTICLE

The Arab/Muslim Presence in Medieval Central Europe
Manfred W. Wenner

https://www.jstor.org/stable/163627?seq=10

✍️مروان پاشا

@tamadone_islami
بزرگترین جغرافی دان تاریخ اسلام به نظر شما که بود ؟!

@tamadone_islami
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
بین حقیقت و خیال فاصله ای نیست .....

از هوش مصنوعی بخوای معماری ایران دوران اسلامی رو بهت نشون بده و این نتیجه ی آن

خیره کننده هست....

@tamadone_islami
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
آیا می‌دانستید که مسلمانان بیمارستان‌ها را اختراع کردند؟

بیمارستان یکی از دستاوردهای بزرگ جامعه اسلامی قرون وسطی بود.

این مسجد جامع و بیمارستان دیوریغی است - یک شاهکار معماری اسلامی. این ساختمان سنگی به طور زیبا و با تزئینات فراوان ساخته شده بود و در گذشته به عنوان یک مرکز شهری در آناتولی مرکزی قرون وسطی مطرح بود.

این بنا در سال ۶۲۶ هجری قمری / ۱۲۲۸-۹ میلادی توسط معمار حُرّمشاه بن موغیث الحِلّاتی برای احمدشاه بن سلیمان و توران ملک بنت فخرالدین بهرامشاه ساخته شد. این سازه به طور همزمان خدمات مذهبی اسلامی مهمی مانند نماز جمعه را برگزار می‌کرد و مراقبت خیریه‌ای برای بیماران فراهم می‌نمود.

این دروازه به نام دروازه بهشت شناخته می‌شود زیرا تمام نقش و نگارهای آن بهشت را به تصویر می‌کشند. توصیف‌های نعمت‌های منحصر به فرد بهشت در آیات قرآنی که بهشت را توصیف می‌کنند، بر روی سنگ حک شده‌اند.

🔰کانال تلگرام
https://www.tg-me.com/isllam_history
@tamadone_islami
سر ارنست گامبریچ Ernst Gombrich مورخ مشهور می نویسد:


@tamadone_islami
تاریخ و تمدن طلایی اسلام
سر ارنست گامبریچ Ernst Gombrich مورخ مشهور می نویسد: @tamadone_islami
سر ارنست گامبریچ Ernst Gombrich مورخ مشهور می نویسد:

مسلمانان طرح های دل انگیز پرظرافت و درهم بافته ای از خطوط و رنگها می آراستند که بر اساس منشأ عربی شان «عربسک» نامیده میشوند

اعراب حتی بیش از ایرانیان از یونانیانی که در شهرهای تسخیر شده امپراتوری روم شرقی به سر می بردند، علم و فرهنگ آموختند آنها به جای سوزاندن کتابها، شروع به جمع آوری و خواندن و ترجمه آنها کردند

بیش از همه به نوشته های آموزگار معروف اسکندر یعنی ،ارسطو، علاقه مند شدند و آنها را به عربی ترجمه کردند. از ارسطو آموختند که به هر چیزی در طبیعت نظر دوزند و اصل و منشأ هر پدیدار را به تفحص گیرند آنها با علاقه و شور و اشتیاق دل مشغول چنین مسائلی شدند.

نام بسیاری از علومی که ما غربیان در مدرسه می آموزیم از زبان عربی گرفته شده است مانند شیمی و جبر! کتابی که در دست دارید از کاغذ ساخته شده است چیزی که ما آن را مدیون اعراب هستیم اعرابی که خود چگونگی ساخت آن را از اسرای جنگی چینی
آموختند.

Instead of burning the books, they (Muslims) started collecting and reading and translating them.

The names of many sciences that we Westerners (Europeans) learn in school are taken from Arabic, such as chemistry, algebra.
179
The book you are holding is made of paper, something we owe to the Arabs.

📚 source: history of world Ernest Gambrich page 179

📚منبع: تاریخ جهان ارنست گامبریچ صفحه ۱۷۰

@tamadone_islami
حمایت مسلمانان از یهودیان در برابر ظلم و تعدی:

"از خلافت عمر تا سلطان مراکش"

در زمان خلافت حضرت عمر رضي‌الله عنه، یهودیان در بیت‌المقدس آرام‌ترین زمان تاریخ خود را سپری کردند و این راه را هر یک از امرای امت دنبال کردند.

همچنان وقتی یهودیان توسط نازی‌ها قتل عام می‌شدند، مسلمانان دست مهر به سوی آن‌ها دراز کرده و حامی‌شان شدند.

چنان‌که سلطان مراکش گفت:

«یهودیان مراکش، رعایای من هستند و وظیفه‌ی من این است که از آن‌ها در برابر تجاوز و تعدی محافظت کنم.»

نکته: همیشه یهودیان در خلافت های اسلامی زندگی مسالمت آمیزی داشتند ، و حتی مسلمانان در قبال ظلم های مسیحیان نسبت به آنان ، از یهودیان محافظت کردند ، ولی این قوم ناسپاس همیشه در طول تاریخ جزو خیانت کار ترین و بی تعهد ترین مردمان بوده اند

@tamadone_islam
شناخت ابومسلم خراسانی معمار انقلاب عباسیان

انگیزه و اهداف ابومسلم چه بود؟

مانند بسیاری دیگر از شخصیت‌های تاریخی، ابومسلم توسط بسیاری از گروه‌های ایرانی به‌عنوان یک ملی‌گرای ایرانی/فارسی شناخته شده است. این ایده به دلیل ماهیت چندقومی انقلاب عباسی و پایگاه حمایتی او واقعاً قابل اثبات نیست. او توسط خراسانی‌ها حمایت می‌شد که تا قرن هشتم شامل گروه‌های مختلفی از ایرانیان، عرب‌ها و مردانی از تبار مختلط عرب و ایرانی بود.


@tamadone_islami
تاریخ و تمدن طلایی اسلام
شناخت ابومسلم خراسانی معمار انقلاب عباسیان انگیزه و اهداف ابومسلم چه بود؟ مانند بسیاری دیگر از شخصیت‌های تاریخی، ابومسلم توسط بسیاری از گروه‌های ایرانی به‌عنوان یک ملی‌گرای ایرانی/فارسی شناخته شده است. این ایده به دلیل ماهیت چندقومی انقلاب عباسی و پایگاه…
بعلاوه، مفهوم ناسیونالیسم آنطور که ما می فهمیم در دوران قرون وسطی وجود نداشت، به ویژه در میان توده ها. تنها گروهی که ممکن است چیزی شبیه به آنچه ما در ایران ناسیونالیسم می نامیم به نمایش بگذارند، نخبگان امپراتوری ساسانی (یعنی اشراف بالاتر، کاهنان ایرانی زرتشتی که «موبدان » را تعریف کرده بودند، و بقایای سلطنت سلطنتی بودند که درصد ناچیزی از کل جمعیت را تشکیل می دادند.

انگیزه های او ممکن است نابودی بنی امیه و به قدرت رساندن حاکمان عادلانه تر باشد ،ممکن است دین نیز نقش داشته باشد. علیرغم اعتقادات «بدعت آمیز» که بسیاری از پیروان ابومسلم (به ویژه نوکیشان ایرانی) داشتند، منابع ابومسلم را مسلمانی مؤمن توصیف می کنند. جاه طلبی های او ممکن است شخصی و سیاسی نیز بوده باشد. او ممکن است بخواهد خود را به عنوان حاکم خودمختار خراسان یا به عنوان پادشاهی برای کنترل خلفا با ارتش قدرتمند خود معرفی کند. او ممکن است در ابتدای انقلاب چنین آرزوهایی نداشته باشد، اما موفقیت های او و رشد نجومی قدرت و نفوذ او در خراسان، ممکن است دیدگاه و اهداف او را تغییر داده باشد.

او حتی ممکن است نقشه هایی داشته باشد تا در نهایت علیه عباسیان حرکت کند و مانند بنی امیه آنها را بیرون کند. انگیزه ها و اهداف واقعی او هرگز معلوم نیست. با این حال، تردید وجود دارد که صرفاً یکی از موارد ذکر شده در بالا باشد. احتمالاً ترکیبی از این چندین هدف بوده است. ایجاد یک جامعه عادلانه (حداقل برای حامیان وفادار او)، جاه طلبی و قدرت شخصی، مذهب، و منطقه گرایی/بومی گرایی احتمالاً همه در شکل دادن به اهداف او نقش داشته اند.

به هر حال، اقدامات ابومسلم در زمان حیاتش، ظهور عباسیان را تسهیل کرد و مسیر تاریخ را تغییر داد. مرگ او عواقب مشابهی داشت. قتل ابومسلم جرقه‌ای بود که سلسله شورش‌هایی را برانگیخت که بخش‌های شمالی و شرقی خلافت را برای چندین دهه گرفتار کرد ،شورشیانی که قیام کردند اکثراً متعلق به گروه‌های اجتماعی- مذهبی بودند که در منابع از آنها بعدها به عنوان خرمیه یاد شده است.

@tamadone_islami
تاریخ و تمدن طلایی اسلام
بعلاوه، مفهوم ناسیونالیسم آنطور که ما می فهمیم در دوران قرون وسطی وجود نداشت، به ویژه در میان توده ها. تنها گروهی که ممکن است چیزی شبیه به آنچه ما در ایران ناسیونالیسم می نامیم به نمایش بگذارند، نخبگان امپراتوری ساسانی (یعنی اشراف بالاتر، کاهنان ایرانی زرتشتی…
ابومسلم خراسانی: معمار انقلاب عباسی

در سال 747 میلادی پرچم‌های سیاه شورش در خراسان، استان عظیم شرقی خلافت اموی، برافراشته شد. در طول سه سال بعد، ارتش های انقلابی به سمت غرب حرکت کردند و ارتش امپراتوری امویان را در یک سلسله نبردهای خونین شکست دادند که در نهایت در رویارویی در رودخانه زاب به اوج رسید. در سال 750م، بنی امیه سرنگون شدند و سلسله آنان زمانی که قدرتمند نیرو در جهان بود، به کلی از بین رفت.

نقش ابومسلم در برنامه ریزی، سازماندهی و رهبری انقلاب عباسیان و در موفقیت آن مؤثر بود. او زندگی فوق العاده ای داشت. او یک خدمتگذار، یک انقلابی، یک سرباز وظیفه ی متعهد بود و به قدرتمندترین مرد خلافت تبدیل شد. کاریزما و شخصیت او چنان قدرتمند بود که بسیاری از پیروانش او را می پرستیدند و برای او ادعای خدایی می کردند. هنگامی که او در سال 755م توسط خلیفه المنصور به قتل رسید، فداییان ابومسلم برای انتقام مرگ او قیام کردند و از صمیم قلب اعتقادات مسیحایی داشتند که بازگشت او را برای نجات آنها و آغاز عصر عدالت و رفاه را پیشگویی می کردند.

درباره زندگی اولیه و پیشینه ابومسلم اطلاعات زیادی در دست نیست. او احتمالاً در در شرق خراسان در شهر مرو به دنیا آمده است. منابع در مورد منشاء و نام واقعی وی روشن نیست. ابومسلم لقب انقلابی او بود که توسط امام عباسی ابراهیم که از او حمایت می کرد به او داده بود. برخی منابع او را ایرانی و از نوادگان گودرز و بزرگمهر (وزیر ساسانی خسرو انوشریوان) عنوان کرده اند و نام او را ابراهیم و برخی دیگر بهزادان پسر ونداد هرمز نامیده اند. منابع دیگر او را به خاندان بنی هاشم به عنوان نوادگان عباسیان یا علوین نسبت می دهند. هیچ یک از این ادعاها را نمی توان بدون شک مشخص کرد. با این حال، منابع موافقند که ابومسلم در کوفه (عراق) بزرگ شد، شهری که به آشوب‌های سیاسی و مذهبی معروف بود و به مرکز نارضایتی علیه حکومت اموی تبدیل شده بود.

سیاست‌های بنی‌امیه خشم چندین بخش از جمعیت خلافت را برانگیخت. آنها از حامیان عرب خود، عمدتاً قبایل عرب که در سوریه ساکن شده بودند و عمدتاً از عرب شمالی (همچنین به عنوان قیس/قیسی شناخته می شوند) طرفداری می کردند. اعراب عراق، عرب‌های جنوبی (معروف به یمانی)، و نیز غیر عرب‌هایی که به اسلام گرویدند (موسوم به موالی) و بسیاری از غیرمسلمانان همگی از این سیاست‌ها ناراضی بودند.

علاوه بر این گروه‌ها، کسانی نیز بودند که به خلیفه یا امامی از خاندان پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) علاقه نشان داده بودند که علوی بودند (بسیاری از آنها در نهایت به فرقه شیعه تبدیل شدند).

در زمان انقلاب عباسی، علویان دارای عقایدی بودند که شدت آنها از متوسط تا افراطی متفاوت بود ،در منابع به غلات یا تندروها اشاره شده است و اعتقاداتی مانند خدایی شدن ائمه و دیگران مانند ابومسلم داشتند.

در خراسان بسیاری از این کارگزاران در شرق از اعیان ایرانی و ایرانی زرتشتی بودند که پس از فتح اعراب سمت خود را حفظ کرده بودند. آنها تقریباً به همان روشی که در زمان ساسانیان به عنوان مأموران حاکمان و باجگیران عمل می کردند، عمل می کردند.این نجیب‌زادگان ایرانی بر جمعیت، به‌ویژه آنهایی که در میان هموطنان خود که از دین زرتشتی یا یکی از آیین‌ها/مذاهب محلی به اسلام گرویده بودند، مالیات بیشتری می‌گرفتند.

امام طبری ابتدا از ابومسلم به عنوان غلام یا موالی یاد می کند. او چندین بار حامیان خود را تغییر داد تا اینکه محمد بن علی، رئیس خاندان عباسی، او را برگزید. ابومسلم به عنوان یک آزاده به حمایت و خدمت به عباسیان ادامه داد (رویه رایج در میان آزادگان) که پس از مرگ پدرش در سال 743 توسط ابراهیم بن محمد رهبری می شد.

در راه مکه، تعدادی از پارتیزان های عباسی را که به ظن تبلیغ علیه امویان زندانی شده بودند، ملاقات کردند. ابومسلم از جمله زندانیان بود.

در منابع آمده است که خراسانی‌ها صفات غیرعادی را در او می‌شناختند و می‌پرسیدند که کیست و همراهان او می‌گویند که او زین‌ساز است. قابل توجه است که خراسانی ها به او توجه کردند که حکایت از کاریزمای ابومسلم دارد. این حکایت، خواه دقیق باشد یا نه، ابومسلم را برای «چیزهای بزرگتر» نیز آماده می کند.

آغاز انقلاب عباسی

عباسیان ابومسلم را برای سازماندهی و رهبری نهضت انقلابی که به نام آنان در خراسان آغاز شده بود فرستادند. عباسیان دریافتند که استان وسیع شرقی مکان مناسبی برای برپا کردن شورش است. از مرکز قدرت امویان دور بود، جمعیت زیادی داشت، بسیاری از مردم آن جنگجویان کهنه کار بودند به دلیل نبردهای دائمی مرزی با مهاجمان کوچ نشین، نارضایتی از حکومت امویان زیاد بود و تنش های قبیله ای بین قیسی ها و..نیز تشدید شده بود.

ادامه...

@tamadone_islami
تاریخ و تمدن طلایی اسلام
ابومسلم خراسانی: معمار انقلاب عباسی در سال 747 میلادی پرچم‌های سیاه شورش در خراسان، استان عظیم شرقی خلافت اموی، برافراشته شد. در طول سه سال بعد، ارتش های انقلابی به سمت غرب حرکت کردند و ارتش امپراتوری امویان را در یک سلسله نبردهای خونین شکست دادند که در نهایت…
ابراهيم رئيس خاندان عباسی براي تمام مبلغاني كه قبلاً در خراسان فعاليت مي كردند، براي اطاعت از ابومسلم، پيام فرستاد. اما برخی از رهبران برجسته‌تر جنبش ضد اموی به بهانه اینکه ابومسلم بسیار جوان و بی‌تجربه است و به دلیل نسب مبهم او، از انجام این کار خودداری کردند. این رهبران شخصاً با ابراهیم در مکه ملاقات کردند و او موقعیت برتر ابومسلم را تأیید کرد.

ابومسلم در روستایی ساکن شد که اعراب یمانی در آن ساکن بودند و مأمورانی را به سراسر استان فرستاد تا تبلیغات طرفدار عباسیان را انجام دهند و انقلابیون را برای قیام اجتناب ناپذیر جذب کنند. او توانست حمایت اعراب یمانی در خراسان (که از طرفداری امویان از قیسی ها/شمالی ها ناراحت بودند) را به دست آورد و همچنین در میان ایرانیان طرفدارانی فداکار به دست آورد.

این حامیان شامل اعضای قدیمی عرب و ایرانی جامعه مسلمان، تازه مسلمان‌شدگان ایرانی و کسانی بودند که به ادیان محلی و باورهای سنتی منطقه‌ای خود عمل می‌کردند. گروه دوم احتمالاً از مناطقی می آمدند که به سختی فتح شده بودند و اسلام در آن جا ریشه نگرفته بود. ثبت نام چنین مردانی از این مناطق در جنبش انقلابی، ورود آنها به جامعه اسلامی بود.

به گفته پاتریشیا کرون، مخالفان آنها را "بربرهایی" از جنگل های پشتی خراسان و متفاوت از موالی می دانستند که اعراب با آنها در تماس بودند. این انقلابیون عقاید و اعمال پیش از اسلام خود را به همراه آوردند و آنها را با دین جدید خود ادغام کردند. اسلام آنها عبارت بود از نفرت آنها از بنی امیه و حامیان آنها و وفاداری شدید آنها به رهبران جدید مسلمانشان که در میان آنها ابومسلم قرار داشت.

نکته قابل توجه این است که کرون به ارادت این تازه مسلمان شده و اخلاص آنها به ایمان جدیدشان اشاره می کند. این خراسانی ها از گذشته ایرانی خود آگاه بودند، اما نه برای بازگرداندن امپراتوری ساسانیان، بلکه برای انتقام از خاندان پیامبر و با قرار دادن فردی از خاندان پیامبر بر تخت خلفای، به سوی پایتخت خلافت حرکت کردند

ابومسلم نهضت تبلیغاتی درخشانی را به راه انداخت و همه را به قیام علیه بنی امیه فرا خواند. ماهیت مبهم این تبلیغات منجر به این شد که انقلاب عباسی/هاشمی به یک جنبش همزمان تبدیل شود که گروه های زیادی را با اهداف و مقاصد متفاوت ترکیب می کند.

ابومسلم خواستار جایگزینی بنی امیه با فردی از اهل بیت پیامبر شد . در این مرحله، تصور اینکه چه کسی یا چه اهل بیتی تشکیل می‌دهند، روشن نبود و می‌توانست هر فردی از طایفه بنی‌هاشم باشد. ابومسلم توانست غیر عرب‌هایی را که به اسلام گرویده بودند که احساس می‌کردند با آنها ناعادلانه رفتار می‌شود، عرب‌های یمانی که از رقبای قیسی‌شان خشمگین بودند، علویان که معتقد بودند یکی از نوادگان علی خلیفه نامیده می‌شود و برخی از اشراف ایرانی که امیدوار بودند خانواده‌هایشان را بازگردانند، جمع کندو ثروت و کسانی که به عدالت بیشتر از یک حاکم جدید امیدوار بودند.

امام شیعیان ابوهاشم که فرزند محمد بن الحنفیه فرزند علی بن ابی طالب بود. در سال 685 م قیام ناموفقی که دو سال به طول انجامید به نام ابن حنفیه در کوفه برپا شد.

پس از اینکه محمد بن علی عباسی به عنوان جانشین ابوهاشم به عنوان امام تعیین شد، این بازماندگان علویان از این شورش بودند که هسته اولیه حزب‌ها و حامیان عباسی را تشکیل دادند

طبق گزارش بسیار مفصلی که طبری در تاریخ خود از انقلاب عباسی ارائه می کند، ابومسلم یک رهبر عالی، سازمان دهنده و همچنین بسیار کاریزماتیک بود. او ارتش انقلابی را سازماندهی کرد، از تامین آن و آموزش سربازان جدید اطمینان حاصل کرد. او همچنین اردوگاه های مستحکمی ساخت و قلعه های متروک را اشغال کرد و آنها را تعمیر کرد.

روایت های متعددی از ابومسلم وجود دارد که با پیروان خود نماز می خواند و آنها را با اعیاد می پذیرفت، روحیه آنها را بالا می برد و اطمینان می داد که آنها موفقیت و سعادت خود را با پیروزی های خود گره می زدند. در نتیجه ابومسلم ارتشی انقلابی ایجاد کرد که به او اختصاص داشت.

در سال 747 م ابومسلم قیام خود را علیه بنی امیه علناً اعلام کرد. او آتش بزرگی روشن کرد که علامتی بود برای جمع شدن نیروهایش. با پخش شدن خبر، روستاییان که قول حمایت خود را داده بودند به پرچم سیاه او آمدند. نصر بن سیار آخرین والی اموی خراسان لشکری برای مقابله با شورشیان فرستاد. ابومسلم یکی از افسران خود را با نیرویی فرستاد که بنی امیه را شکست داد و تعدادی از آنها را اسیر کرد. این امر شهرت ابومسلم را بیشتر کرد و حمایت او افزایش یافت.


ادامه....

@tamadone_islami
تاریخ و تمدن طلایی اسلام
ابراهيم رئيس خاندان عباسی براي تمام مبلغاني كه قبلاً در خراسان فعاليت مي كردند، براي اطاعت از ابومسلم، پيام فرستاد. اما برخی از رهبران برجسته‌تر جنبش ضد اموی به بهانه اینکه ابومسلم بسیار جوان و بی‌تجربه است و به دلیل نسب مبهم او، از انجام این کار خودداری کردند.…
نصر تلاش کرد تا با عرب های یمانی حصارها را اصلاح کند تا قبایل عرب خراسان را متحد کند، اما توسط عوامل ابومسلم گیج شد. او همچنین از خلیفه مروان دوم تقاضای کمک کرد، اما هیچ کمکی نرسید. مروان در نزدیکی وطن مشغول رسیدگی به شورش های خوارج بود. قیسی و یمانی شروع به جنگ با یکدیگر کردند و هر دو طرف از ابومسلم حمایت کردند. ابومسلم کمک به یمانی ها را برگزید. نصر از پایتخت خود، مرو، که ابومسلم در اوایل سال 748 آن را اشغال کرد، بیرون رانده شد.

او هرات و بلخ را نیز تصرف کرده بود و نیروهایش همچنان فرماندار اموی را به سمت غرب می راندند. ابومسلم قبل از اعزام لشکریان خود به غرب، موقعیت خود را با فرونشاندن شورش علیه او در بلخ و برخورد با یک مشتاق خلافت، یکی از شیبان بن سلامه، رهبر خوارج در منطقه مرو، تثبیت کرد

نصر لشکری 30 هزار نفری جمع کرد، اما قحطبه بن شبیب، از سرداران ابومسلم، این نیرو را شکست داد و بقایای آن را فراری داد. شورشیان گرگان، ری، همدان، نهاوند و دیگر شهرها و شهرهای مهم ایران را در راه رسیدن به عراق و سوریه تصرف کردند. قحطبه در گرگان با ارتش تقویتی بزرگی روبرو شد که برای جلوگیری از پیشروی شورشیان اعزام شده بود. او این نیرو را نیز شکست داد و تعداد زیادی از اهالی گرگان را که قصد قیام در حمایت از بنی امیه را داشتند، آغاز کرد. این ماهیت پیچیده انقلاب عباسی را نشان می دهد و اینکه همه ایرانیان مخالف بنی امیه و حمایت از ابومسلم نبودند.

با سقوط نهاوند ، شورشیان شروع به پیشروی به سمت عراق کردند. مروان دوم لشکرهای سوریه، جزیره و شمال عراق را جمع کرد و برای مقابله با آن ها حرکت کرد. اوضاع برای امویان به سرعت رو به وخامت بود. کوفه پس از آن که اکثر پادگان ها سمت خود را تغییر دادند به دست شورشیان افتاد. ابوسلمه، رئیس تبلیغی علوی ها، به عنوان فرماندار برگزیده شد. ابراهیم چند ماه قبل توسط مروان زندانی و کشته شده بود و برادرانش ابوالعباس و ابوجعفر به کوفه گریختند و ابوسلمه آنها را پنهان کرد و تلاش کرد علوی ها را بر تخت سلطنت بنشاند.

علی بر تخت اصلاً به ابومسلم خدمت نمی کرد، او حسن بن قحطبه را که اکنون فرمانده پس از مرگ پدرش در راهپیمایی به غرب بود و سایر سرداران خراسانی را هدایت کرد تا با یک عباسی بیعت کنند. آنها توانستند برادر ابراهیم را بیابند و ابوالعباس را که لقب سلطنتی #السفاح را به خود اختصاص داده بود، به عنوان خلیفه جدید معرفی کردند.

آخرین رویارویی بین امویان و انقلابیون عباسی در نزدیکی رودخانه زاب انجام شد، جایی که نیروهای مروان دوم توسط لشکر خراسانی به فرماندهی عبدالله بن علی، عموی خلیفه جدید، شکست خوردند

پس از این نبرد نهایی، تمام مقاومت ها در برابر عباسیان از بین رفت و مروان هنگام فرار از غرب در مصر گرفتار شد و کشته شد. اکثر بنی امیه باقی مانده توسط عباسیان انتقام جو شکار و کشته شدند.

✍️داستان بعد از به قدرت رسیدن عباسیان ادامه دارد....

جنگ زاب: 👇

https://youtu.be/swIoiqrh6VA?si=XrgArFAXjQBCLwqS

@tamadone_islami
2024/09/29 22:34:46
Back to Top
HTML Embed Code: