Telegram Web Link
تاریخ و تمدن طلایی اسلام
قبل از ظهور اسلام، دینار و درهم به ترتیب ارزهای رایج در امپراتوری بیزانس و ساسانی بودند. هر دو ارز در عربستان قبل از اسلام مورد استفاده قرار می گرفتند و حتی در تمدن های باستانی سبا و قتبان و قیدار سکه های مختص به خود را ضرب میکردند و در دولت اسلامی به همین…
دینار اسلامی، یک سکه طلای خالص تقریباً 4 گرمی، قطعه ای با ارزش بالا بود که به طور گسترده در تجارت بین المللی قرون وسطی استفاده می شد.

اروپا، بر خلاف جهان اسلام، در این عصر یک و ضرب سکه فقیر بود و تجارت کمی در خارج از امپراتوری بیزانس داشت. در نتیجه، تقریباً هیچ یک از کشورهای اروپایی به استثنای بیزانسی ها، سکه طلا ضرب نکردند.

از سوی دیگر، خلفای اولیه اسلامی به دلیل روابط تجاری گسترده خود با کشورهای جنوب صحرای آفریقا، هند و حتی چین به طرز فجیعی ثروتمند بودند. به دلیل این تجارت قوی، سکه های دینار طلای خلفای اسلامی اولیه ضرب نسبتاً بالایی داشتند

اسلام برای نمایش تصاویر در هنر و‌ سکه اعم از انسان یا غیر آن ممنوعیت کلی دارد.بنابراین، بیشتر هنرهای اسلامی ماهیتی غیر تجسمی دارند، در عوض از نقوش پیچیده هندسی یا خوشنویسی های زینتی پیچیده تشکیل شده است. در نتیجه ضرب سکه‌های پادشاهی مسلمان با خط عربی بسیار تلطیف‌شده در دو طرف ضرب شد.

این سبک از ضرب سکه های اسلامی جدایی متمایز از سنت یونان و روم باستان در قرار دادن حاکمان، خدایان یا حیوانات و اله های باستانی و ایزدان بر روی سکه ها بود. این منجر به ضرب سکه‌ای به‌سبک اسلامی بسیار زیبا و وسوسه‌انگیز شد که صدها سال در میان ده‌ها سلسله مسلمان ضرب شد.

مسلمانان از سیستم تاریخ گذاری منحصر به فرد خود به نام تقویم هجری استفاده می کنند که بر اساس تقویم قمری تقریباً 354 روزه است. این تقویم اسلامی در سال 622 بعد از میلاد (بر اساس تقویم غربی) آغاز شد،و اغلب در شرح تاریخ ضرب سکه‌های اسلامی درج شد

خلافت اموی (661-750 پس از میلاد) دومین دولت بزرگ اسلامی پس از رحلت حضرت محمد (ص) بود و قلمرو وسیعی را تحت کنترل داشت که از اسپانیا در غرب تا افغانستان در شرق امتداد داشت. کلان شهر باستانی دمشق، پایتخت خلافت امویان بود. اولین ضرب سکه منحصر به فرد اسلامی، از نظر سبکی، از سال 696 پس از میلاد در زمان سلطنت پنجمین خلیفه اموی، عبدالملک بن مروان، ضرب شد.

در زمان خلافت عباسی (750-1258 م)، تمدن اسلامی به اوج دوران طلایی خود رسید. پایتخت خلافت عباسی که از تونس در غرب تا پاکستان در شرق امتداد داشت، بغداد بود. بزرگ‌ترین فرمانروای سلسله، هارون الرشید (حکومت 786-809 پس از میلاد)، نه تنها بیت الحکمه را تأسیس کرد، بلکه در اثر ادبی کلاسیک عربی «هزار و یک شب» نیز نقش برجسته‌ای داشت. سکه های دینار طلای هارون الرشید معروف به تعداد قابل توجهی ضرب شد

خلافت فاطمی (909-1171 پس از میلاد) سلسله ای منشعب از خلافت عباسی بود که از مغرب در غرب تا سوریه در شرق حکومت می کرد. مرکز قدرت فاطمیان در مصر بود. این باعث شد که آنها شهر قاهره را به طور خاص به عنوان پایتخت خود تأسیس کنند.

اکثر سکه‌های دینار طلای خلافت فاطمی، اگرچه در هر دو طرف به سنت متعارف مسلمانان در خط عربی پایبند هستند، اما سبکی از خوشنویسی دارند که به آسانی به‌عنوان مصری منحصربه‌فرد قابل شناسایی است. رسم الخط ضرب سکه فاطمی اغلب به شدت یادآور هیروگلیف مصر باستان است، حتی اگر به خط کوفی (عربی قرون وسطی) باشد.

@tamadone_islami
تاریخ و تمدن طلایی اسلام
Photo
#سکه_های_اسلامی


عنوان: دینار طلا (به سبک عباسی)
تاریخ: مورخ 207 هجری قمری
مکان: بغداد (عراق)
ابعاد: 4.20 گرم; 19 میلی متر
شماره دسترسی: AV 107
مجموعه: خلیلی



@tamadone_islami
سکه های خزیمه بن خازم والی ارمینیه و اران در عهد خلافت عباسی ( 135 الی 203 هجری)

در عهد های هارون و مامون و...

خزیمه بن خزیم بن خزیمه بن عبدالله النهشلی التمیمی یکی از بزرگ ترین رهبران دوران حکومت عباسی در زمان خلیفه هارون الرشید و دو پسرش امین و مأمون به شمار می رود. به نام او سکه هایی به همراه اسامی و القاب خلفای عباسی الرشید و الهادی ضرب شد.

@tamadone_islami
تاریخ و تمدن طلایی اسلام
Photo
article_333250_65d52d60a7069ae4f492464f086168d3.pdf
2.2 MB
سکه های خزیمه بن خازم والی ارمینیه و اران در عهد خلافت عباسی ( 135 الی 203 هجری)


نقود خزيمة بن خازم حاكم أرمينية واران ( 135-203هـ/635-803م)

Governor of Armenia and Arran (135- The Coinage of Khuzayma ibn Khazim 203A.H-635-803A.D)

@ketabkhane_islami
@tamadone_islami
کتاب فوق العاده ی سیر خط و کتیبه ها و نقش ها در حجاز

برخلاف کسانی که اشتباه فکر میکنند اولین خط در بین عرب و مسلمانان خط کوفی بوده ، کتیبه ها و نقش های صخره ای نشان میدهد که قبل از خط کوفی #خط_حجازی در بین مردم متداول بوده

و خط کوفی از حجازی متاخر تر هست .

در انتهای کتاب نقش ها و کتیبه های مختلف از زمان قبل اسلام تا قرن هفتم هجری آورده شده است



@tamadone_islami
@tamadone_arab
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
مردم باستان چگونه صحبت میکردند؟!

توی این کلیپ از روی کتیبه های باستانی صحبت کردن زبان های باستانی آشوریان ، آکدی ها ، آرامی ها ، هخامنشیان ، مصر باستان ، یونان باستان ، لاتین باستان ، و فنیقی ها رو میشنویم .

@tamadone_arab
@tamadone_islami
یکی از مهمترین دستاوردهای مسلمانان نواوری اعداد بود

در گذشته اعداد رومی با حجم زیادی نوشته میشد و امکان محاسبات عددی ریاضی را بسیار مشکل میکرد

مثلا بدین گونه قبل از اعداد هندی عربی به لاتین مینوشتند:

345,187 = CCCXLVCLXXXVII
12,345 = XMMCCCXLV

حال فرض کنید یک ریاضی دان میخواست با این اعداد لاتین محاسبه ی پیچیده و طولانی کند !!!!

اما دانشمندان تمدن اسلامی چون الکندی و خوارزمی و ... توانستند با تکامل اعداد هندی ، عددهای جدیدی را وارد سیستم محاسباتی کنند که پایه گذاری جبر شدند

@tamadone_islami
تاریخ و تمدن طلایی اسلام
Photo
اعداد #هندو_عربی ، مجموعه ای از 10 نماد - 1، 2، 3، 4، 5، 6، 7، 8، 9، 0 - که نشان دهنده اعداد در سیستم اعداد اعشاری است .

آنها در قرن ششم یا هفتم میلادی در هند سرچشمه گرفتند و از طریق نوشته های ریاضیدانان تمدن اسلامی، به ویژه #خوارزمی و #الکندی ، بعدا توسط فیبوناچی ایتالیایی در حدود قرن دوازدهم به اروپا معرفی شدند. آنها نشان دهنده گسست عمیقی با روش های قبلی شمارش مانند چرتکه بودند و راه را برای توسعه #جبر در ریاضیات هموار کردند .

در واقع، برای درک تاریخ ریاضیات در اروپا، لازم است تاریخ آن را حداقل در بین النهرین و مصر باستان، در یونان باستان و در تمدن اسلامی از قرن نهم تا پانزدهم میلادی بدانیم. نحوه تأثیرگذاری این تمدنها بر یکدیگر و کمکهای مستقیم مهم یونان و جهان اسلام در تحولات بعدی در بخشهای اول این مقاله مورد بحث قرار گرفته است.

#ثابت_بن_قره (901-836)، یک صابئی اهل حران در شمال بین النهرین، مترجم و بازنگری مهم آثار یونانی در خلافت عباسی بود. او علاوه بر ترجمه آثار ریاضیدانان بزرگ یونانی (برای بنو موسی و دیگران)، یک پزشک دربار عباسی بود. او همچنین کتاب حساب نیکوماخوس گراسا را ترجمه کرد و قانون زیبایی برای یافتن اعداد کشف کرد ، یک جفت اعداد به طوری که هر عدد مجموع مجموعه مقسوم علیه های مناسب عدد دیگر باشد.

سپس دانشمندان و ریاضی دانان تمدن اسلامی که در بسط اعداد نواوری کردند اشخاصی چون محمد بن موسی خوارزمی و الکندی و کمال الدین مصری و ابوالوفا بوزجانی و اقلیدسی بغدادی بودند

اعداد عربی و اعمال آنها در محاسبات جبری اعداد مدرن ابتدا در دانشگاه های اروپایی مورد استفاده قرار گرفتند و سپس در میان بازرگانان و سایر افراد غیر روحانی رایج شدند. لازم به ذکر است که تا قرن پانزدهم میلادی، محاسبات اغلب با تخته و چرتکه در اروپا انجام می شد. محاسبه با اعداد #هندو_عربی توسط بازرگانان حداقل از زمان #لئوناردو پیزایی مشهور به فیبوناچی (آغاز قرن سیزدهم)، ابتدا در ایتالیا و سپس در شهرهای تجاری جنوب آلمان و فرانسه، جایی که maestri d'abbaco یا Rechenmeister تدریس می کردند، استفاده می شد. . برخی از مدارس خصوصی بودند، در حالی که برخی دیگر توسط جامعه اداره می شدند .

ریاضیات از منظر نظری در دانشگاه های اروپایی صدها سال بعد از مسلمانان مورد مطالعه قرار گرفت. این دانشگاه های پاریس وآکسفورد ، که نسبتاً زود (حدود 1200م) تأسیس شد، مراکز ریاضیات و فلسفه بودند. در این دانشگاه‌ها نسخه‌های #عربی اقلیدس از اهمیت ویژه‌ای برخوردار بودند که در قرن دوازدهم میلادی حداقل چهار مورد از آن‌ها وجود داشت

@tamadone_islami
2024/11/16 14:01:02
Back to Top
HTML Embed Code: