Telegram Web Link
type test.pdf
3.6 MB
🔸استانداردها و تست های تابلو برق

⚡️⚡️تابلو برقی

@tablobarghi
🔸محاسبه کابل مورد نیاز برای کولر گازی🔻🔻

معمولاً بر روی پلاک کولر گازی ها مقدار ظرفیت سرمایشی و گرمایشی آنها به وات نوشته شده است. که اگر این مقدار را بر ۳٫۵ تقسیم و بر ۱۲ ضرب کنیم یک مقدار به دست می آید که به آن BTU یا (British Therminul Unit) گفته می شود. که شاید این مقدار را مستقیماً هم روی پلاک کولر گازی نوشته باشند. یک مثال می زنیم.

مثال🔻🔻

فرض کنید ظرفیت سرمایشی یک کولر گازی ۷۰۰۰ وات باشد. اگر ما این مقدار را بر ۳٫۵ تقسیم و آنگاه بر ۱۲ ضرب کنیم، به عدد ۲۴۰۰۰ می رسیم که این کولر گازی در بازار به ۲۴ هزار معروف است که منظور همان مقدار BTU آن است.

بعد از این که مقدار BTU کولر گازی مشخص شد آن را بر ۲۰۰۰ تقسیم کنید. عدد به دست آمده مقدار جریان مصرفی آن کولر گازی بر حسب آمپر است. پس یک کولر گازی ۲۴ هزار حدوداً ۱۲ آمپر جریان می کشد.شاید الان به این نتیجه رسیده باشید که یک سیم شماره ۱٫۵ برای برق رسانی به این کولر گازی مناسب باشد!!

می دانیم که یک سیم شماره ۱٫۵ می تواند حدوداً ۱۶ آمپر برق را از خود عبور دهد و یک سیم شماره ۲٫۵ حدوداً ۲۰ آمپر. این مقادیر در صورتی است که شرایط ایده آل برای سیم برق فراهم باشد. مثلاً دمای هوا ۲۴ درجه باشد، طول سیم خیلی زیاد نباشد، سیم در مسیر تکه تکه و چسب خورده نباشد و…. . که همیشه این شرایط فراهم نیست.در ضمن کولر های گازی در زمان استارت اولیه کمپروسور جریان بیشتری ( تا ۱٫۵ برابر حالت عادی) مصرف می کنند.

پس به این نتیجه می رسیم که اگر ما از سیم شماره ۱٫۵ استفاده کنیم، در واقع از تمام ظرفیت سیم استفاده کرده ایم .که این امر می تواند در بلند مدت باعث سوختن سیم و آسیب های بعدی شود.

پس سیم برق مناسب برای کولر گازی سیم های شماره ۲/۵ یا شماره ۴ هستند.و بهتر است که از سیم های تکه تکه و چسب خورده استفاده نکنیم. زیرا سیم ها در محل هایی که با نوار چسب به هم وصل می شوند دچار گرمای شدید و شاید آتش سوزی شوند. بهتر است سیم ها مستقیم از جعبه فیوز تا کولر گازی کشیده شود.

با توجه به محاسبات بالا فیوزی هم که سر راه کولر گازی نصب می کنید حدوداً باید ۲۰ تا ۲۵ آمپر باشد. البته اگر کولر گازی شما کمتر از ۱۸ هزار BTU است، فیوز های با ظرفیت کمتر هم می تواند جوابگوی کار شما باشد.

در یک تقسیم بندی کلی می توان گفت که کولرهای گازی خانگی، یا یک تکه هستند یا دو تکه ( اسپیلت ). اگر برای یک کولر گازی یک تکه سیم کشی می کنید، فقط کافی است دو رشته سیم شماره ۲/۵ یا ۴ را مستقیم از جعبه فیوز تا محل نصب کولر قرار دهید.( یعنی شیار بزنید، لوله خرطومی قرار دهید و سپس سیم رد کنید ). اما سیم کشی یک کولر گازی دو تکه به این صورت است که از جعبه فیوز تا محل کمپرسور ( که معمولاً در تراس یا پشت بام نصب می شود )، دو رشته سیم شماره ۲/۵ یا ۴ قرار دهید. و از محل کمپرسور تا اتاقی که خود کولر گازی نصب می شود هم دو رشته سیم دیگر ببرید. برای بیشتر کولر های گازی دو تکه باید فقط برق را تا محل کمپرسور ببرید ولی برقکار باید جانب احتیاط را رعایت کند و برق را تا هر دو محل ببرد. از محل کولر گازی تا جای کمپرسور هم یک کابل ۴ رشته برای تبادل فرمان بین این دو قسمت قرار می دهند که نصب آن همیشه با نصاب کولر گازی است نه برقکار

⚡️⚡️تابلو برقی

@tablobarghi
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🔸یه کلید جالب که با قطع یک فاز مدار را قطع می کند.

برا خودش یه پا تابلو هست 🔸

⚡️⚡️تابلو برقی

@tablobarghi
🔸پیچ آی بولت در الکتروموتورها و تابلو برق برای حمل و نقل آنها کاربرد وسیعی دارد.

⚡️⚡️تابلو برقی

@tablobarghi
🔸انواع پیچ، آی بولت در الکتروموتورها و تابلو برق برای حمل و نقل آنها کاربرد وسیعی دارد.

⚡️⚡️تابلو برقی

@tablobarghi
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🔸یه ابزار جالب برا بریدن کابل

⚡️⚡️تابلو برقی

@tablobarghi
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🔸این مهندس یکم گیجه اما باحاله😁😁😁



⚡️⚡️تابلو برقی

@tablobarghi
🔸تابلو بانک خازن و اجزای آن

1.خازن سه فاز
2.کنتاکتور خازنی
3.رگولاتور هوشمند
4.فیوز
5.ترمینال
6.Thyristor module

⚡️⚡️تابلو برقی

@tablobarghi
🔸چارت مفید برق⚡️

⚡️⚡️تابلو برقی

@tablobarghi
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🔸نحوه تست فیوز شیشه ای

⚡️⚡️تابلو برقی

@tablobarghi
🔸گوس متر یا تسلامتر که در فارسی به آن میدان سنج می گویند وسیله ای برای اندازه گیری میدان مغناطیسی (electromagnetic field measurement) می باشد. این شدت سنج های میدان مغناطیسی می توانند میزان شدت را هم در یک جهت و هم در سه جهت x،y، ,z اندازه گیری نمایند. میدان الکترومغناطیسی با دو واحد تسلا (tesla meter) و گوس (Gauss Meter) قابل اندازه گیری می باشد. گوس متر هایی وجود دارند که می توانند میزان میدان مغناطیسی را در رنج های فرکانسی بالا یا پایین اندازه گیری نمایند. میزان و درجه تشعشات که در ویدئو ترمینالها، فن ها، سیستم کنترل سیم کشی، خطوط برقی و غیره به کار رفته است را بسیار دقیق اندازه گیری کند. EMF مخفف "ELECTRO MAGNETIG FIELD" میدان الکترومغناطیسی می باشد و ELF مخفف "EXTREMELY LOW FREQUNCY" فرکانس بسیار پایین می باشد.

🔸نصب از گوگل پلی🔻🔻

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.keuwl.gaussmeter

⚡️⚡️تابلو برقی

@tablobarghi
🔸فرق کلید mcbباmccb چیست؟


1-کلید اتوماتیک (کامپکت): MCCB

MCCB: Mould Case Circuit Breaker


2-کلید مینیاتوری : MCB

یا فیوز مینیاتوری (البته استفاده از لفظ فیوز ، غلط است) 

MCB : Miniature Circuit Breaker


🔴سطح تحمل اتصال کوتاه:
کلیدها بایستی توان داشته باشند که در هنگام اتصال کوتاه مدار را بلافاصله قطع کنند. در هنگام قطع مدار چون جریان خیلی بالاست در تیغه های کلید آرک زده می شود که اگر تیغه ها تحمل نکنند ذوب می شوند. MCB یا کلید مینیاتوری سطح تحمل اتصال کوتاه پایینی دارد (6-16 کیلو آمپر) لیکن تحمل اتصال کوتاه MCCB خیلی بالاتر است.

🔴منحنی قطع قابل تنظیم:
منجنی قطع MCB ثابت است لیکن منحنی قطع MCCB قابل تنظیم است لذا می توان آن را تنظیم نمود تا حفاظت دقیقتر باشد.

🔴وصل مجدد خودکار:
گاهی می خواهیم از اتاق فرمان یا جایی دیگر کلید قطع شده را مجددا وصل کنیم. لذا این کار نیاز به موتوری دارد که در کلید نصب میگردد.
بنابراین در برخی مدلهای MCCB با نصب موتور می توان وصل مجدد کلید را از راه دور داشت, ولی در MCB این امکان
موجود نیست.

🔴شانت تریپ shunt trip:
گاهی لازم است کلید بدون اینکه خطایی رخ داده باشد قطع شود. برای این کار یک کنتاکت کوچک در کنار MCCB قرار می گیرد که با تحریک آن کلید قطع می گردد ولی MCB چنین قابلیتی ندارد.

🔴رله U/Vor Under voltage :
زمانیکه برق قطع میشود ما می خواهیم کلید این موضوع را به ما خبر دهد. لذا با قطع ولتاژ سر کلید ، تجهیز به وسیله کنتاکت رله U/V قطع برق را متوجه شده و کلید را قطع می کند.
این قابلیت در MCCB هست ولی در MCB نیست.

🔴کلید مینیاتوری عموما تا 63 و نهایتا 125 آمپر ساخته می شود ولی MCCB تا 1600 آمپر ساخته می شود.

🔴تعداد دفعات قطع و وصل مجاز در MCCB  بیشتر می باشد.

⚡️⚡️تابلو برقی

@tablobarghi
تفاوت این دو تجهیز در چیست؟🔻🔻

⚡️⚡️تابلو برقی

@tablobarghi
🔺🔺🔸به نظرتان این دو تجهیز چه تفاوتی با هم دارند؟

این دو تجهیز از لحاظ کارکردی به ظاهر تفاوتی با هم ندارند اما در حقیقت هم از لحاظ ظاهری و هم داخلی متفاوت هستند
هر دو تجهیز بر طبق استاندارد iec61009 تولید شدند پس rcbo هستند که هم کلید جریان باقیمانده و هم حفاظت در مقابل اتصال کوتاه و هم اضافه بار دارند
استاندارد ساخت rcd که تنها کلید جریان باقیمانده هست iec61008 هست
حساسیت جریان باقیمانده هر دو سی میلی آمپر میباشد و جریان نامی هر کدام 32 آمپر تایپ سی
قدرت قطع اتصال کوتاه در یکی ۶ کیلو و در دیگری ۱۰ کیلو آمپر میباشد
تجهیز سمت چپ دارای دو مد قطع و تجهیز سمت راست یک مد مشترک بدین صورت که در تجهیز سمت چپ چنانچه قسمت اتصال کوتاه یا اضافه جریان عمل کند تنها یک اهرم قطع میشود و اگر قسمت جریان باقیمانده عمل نماید هر دو اهرم با هم قطع میشود اما در تجهیز سمت راست به هر علتی تجهیز عمل کند اهرم قطع میشود و تشخیص علت قطع نامشخص خواهد بود
اما مهمترین اختلاف در ساختار داخلی آنهاست
تجهیز سمت چپ در قسمت جریان باقیمانده ساختار مغناطیسی و تجهیز سمت راست ساختار الکترونیکی دارد تجهیز سمت چپ به سمت و پلاریته ورود و خروج تغذیه حساس نیست و بدرستی عمل میکند اما تجهیز سمت چپنه تنها ورودی الزاما باید از بالا باشد که حتی پلاریته هم طبق مشخصات میبایست رعایت گردد در غیر این صورت خواهد سوخت که آنگاه نه قسمت جریان باقمانده و نه قسمت حفاظت اتصال کوتاه و اضافه بار عمل نخواهد کرد.

⚡️⚡️تابلو برقی

@tablobarghi
🔸کلید تکفاز محافظ جان RCCB

⚡️⚡️تابلو برقی

@tablobarghi
🔸کلید تکفاز نشتی جریان RCBO

⚡️⚡️تابلو برقی

@tablobarghi
محافظ جان: RCCB (Residual Current Circuit Breaker)

نشتی جریان: RCBO (Residual Current Breaker with Overload)

🔸تعریف کلید محافظ جان و تفاوت با کلید نشتی جریان؛🔻🔻

کلید محافظ جان نوعی کلید است که با مقایسه جریان سیم‌های رفت و برگشت، در صورتی که اختلافی بین جریان رفت و برگشت وجود داشته باشد، مدار را قطع می‌کند. در حالت عادی در مدارهای الکتریکی، جریان رفت با جریان برگشت برابر است، اما اگر به هر دلیلی جریان بین سیم فاز و نول (در مدارهای تکفاز) اختلاف داشته باشد کلید محافظ جان عمل خواهد کرد. وجود این اختلاف ممکن است بر اثر اتصال بدنه یکی از دستگاه‌های الکتریکی باشد که در آن جریان الکتریکی به جای برگشتن از راه سیم نول از راه زمین به منبع برمی‌گردد که اصطلاحاً می‌گویند جریان نشت پیدا کرده است. این دستگاه جریان‌های نشتی کوچکی را که توسط فیوز شناسایی نمی‌شوند اما می‌توانند زمینه‌ساز آتش‌سوزی یا برق‌گرفتگی شوند شناسایی و مدار را در چند دهم یا صدم ثانیه قطع می‌کند.
کلید محافظ جان، برای قطع مدار در برابر اضافه‌بار و اتصال‌کوتاه طراحی نشده است. گونه دیگری از این کلیدها که افزون بر جریان نشتی به اضافه‌بار هم واکنش نشان می‌دهند RCBO یا کلید نشتی جریان نامیده می‌شوند.

⚡️⚡️تابلو برقی

@tablobarghi
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
🔸انیمیشن نحوه ی کار کردن گیت های منطقی

🔴از گیت های منطقی در طراحی لاجیک دیاگرام یا منطق عملکرد تابلو برق استفاده می شود.
از لاجیک دیاگرام معمولا برای پروژه های بزرگ تر که باید طبق منطق و اصولی مشخص کار کند استفاده می شود مانند پست های برق و نیروگاه ها و ...

⚡️لذا شناخت و نحوه عملکرد گیت های منطقی برای طراح تابلو برق و مدارات فرمان کاملا ضروری هست.

⚡️⚡️تابلو برقی

@tablobarghi
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🔸فیلم مونتاژ یک تابلوی توزیع

⚡️⚡️تابلو برقی

@tablobarghi
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🔸فقط اونجاش که چپ و راستُ نگاه میکنه😁

⚡️⚡️تابلو برقی

@tablobarghi
2024/09/28 08:17:16
Back to Top
HTML Embed Code: