Telegram Web Link
🔸نقشه تک خطی تابلو باتری خانه پست

⚡️⚡️تابلو برقی

@tablobarghi
🔸نحوه نصب کنتاکتور خازنی

⚡️⚡️تابلو برقی

@tablobarghi
🔸تعریف راكتورهای موازی🔻🔻

راكتورهای موازی درسیستمهای ولتاژ بالا به منظور كاهش خاصیت خازنی بوجود آمده توسط خطوط ویا كابلها بكار میروند. بنابراین بهره‌برداری وكاربرد راكتورهای موازی به دو دلیل زیرصورت میگیرد:

- پایداری سیستم ازنظر خاصیت خازنی خط

- كنترل ولتاژ ونهایتاً مصرف توان راكتیو شبكه درشرایط باركم.

نکات طراحی و بهره برداری از راکتورها

1- راكتورها بایستی آنچنان باشند كه شارپراكندگی ایجاد حرارت زیادی درقسمتهای مختلف راكتور ایجاد ننماید.

2- تمام اجزاء حامل جریان درراكتورها بایستی قادر به تحمل بار پیوسته‌ای معادل 120 درصد جریان نامی سیم پیچها باشند.

3- اجزاء راكتورها بایستی آنچنان باشند كه خطر مربوط به حوادث اتصال كوتاه ناشی ازحیوانات، پرنده‌ها وغیره درآن حداقل باشد.

⚡️⚡️تابلو برقی

@tablobarghi
🔸جدول انتخاب شمش مسی بر اساس شدت جریان عبوری

⚡️⚡️تابلو برقی

@tablobarghi
🔸جدول انتخاب شمش آلومینیوم بر اساس شدت جریان عبوری

⚡️⚡️تابلو برقی

@tablobarghi
💢تفاوت C.T.هاي حفاظتي و C.T.هاي اندازه‌گيري

🔹 ترانسفورماتور جريان، مدار ثانويه را از مدار اوليه (كه داراي ولتاژ و جريان بالا است) ايزوله مي‌كند، ضمن آنكه از جريان بالاي اوليه مقداري فراهم مي‌آورد كه اولاً قابل اندازه‌گيري بوده و ثانياً بطور خطي و متناسب با مقدار مدار اوليه باشد. البته نقش C.T اندازه‌گيري همانند C.T حفاظتي نيست. يك C.T اندازه‌گيري فقط در شرايط عادي خط، مقادير متناسب با اوليه را مي‌سازد و در صورت بروز اتصالي در شبكه، به اشباع مي‌رود و با ثابت نگهداشتن جريان در ثانويه، از سوختن وسائل اندازه‌گيري جلوگيري مي‌كند. در حاليكه يك C.T حفاظتي وظيفه دارد در مواقع اتصالي مقدار جريان ثانويه را متناسب با مقدار اوليه به رله منتقل كند. هرگونه قصور C.T حفاظتي باعث مي‌شود كه عملكرد سلكتيو (انتخابي) رله‌هاي متوالي، بدرستي صورت نگيرد. بنابراين بايد C.T حفاظتي را به تناسب سيستم حفاظتي انتخاب نمود بنحوي كه به دقت با رله‌ها منطبق بوده و توأماً حفاظت كاملي را بوجود آورد.

⚡️⚡️تابلو برقی

@tablobarghi
#ترانس ولتاژ ( Voltage transformer )

🔸قسمت اول

♦️یک ترانس کاهنده است برای رسیدن به ولتاژ متناظر در اولیه این ترانس . ولتاژ ثانویه در این ترانسها متناسب و هم فاز با ولتاژ اولیه است . این ترانسها بصورت موازی بین ولتاژ اولیه و زمین قرار می گیرد ( در انواع تک فاز ) . این ترانس هم دارای انواع مختلف و اندازه ها ، قدرت متفاوت و ساختمانهای متفاوت است . ترانسهای ولتاژ در انواع تک فاز ، دو فاز و چند فاز نیز ساخته میشوند . این ترانسها در ولتاژ های بالا برای صرفه جویی درهزینه ها و کمتر شدن حجم ساختمانی خود از خازنهایی سود می برد که در داخل خود ترانس تعبیه شده است و به ترانسهای ولتاژ خازنی معروف است . علاوه بر اندازه گیری ولتاژ فشار قوی و نمونه برداری ولتاژ برای رله های حفاظتی از ترانس های ولتاژ در پستها برای ارتباطات PLC نیز استفاده میشود که در بعضی موارد وسایل ارتباطی ( لاین تراپ ) بروی خود این ترانسها نصب میشود که در ادامه به آن می پردازیم :

♦️انواع ترانس ولتاژ :

1️⃣ترانس ولتاژ اندوکتیو ( VT یا PT )

2️⃣ترانس ولتاژ خازنی ( Capacitive Voltage Transformer )

♦️ ترانس ولتاژ اندوکتیو :

🔹ترانسهای ولتاژ ، شامل دو سیم پیچ هستند که بسته به نوع ترانس و ترانس مورد درخواست در ثانویه میتواند تعداد بیشتری سیم پیچ ( کور ) وجود داشته باشد . در درون این ترانسها هم روغن روان قرار دارد و باعث خنک شدن ترانس میشود .در اولیه ، این ترانس به ولتاژ نامی پست متصل میشود و تنها شامل یک ترمینال است ( البته در انواعی از آن ترمینالهای اولیه ورود و خروج هم وجود دارد ) . قدرت خروجی ترانس ولتاژ برابر با مجموع قدرت کورهای ثانویه است .قدرتی که بروی پلاک ترانس درج میشود ، قدرتی است که ترانس بطور دائم در مدار میتواند بدهد .ترانس ولتاژ طرح شده برای فرکانس 50 هرتز میتواند در فرکانس 60 هرتز هم بدون افت قدرت نامی بکارش ادامه دهد.

♦️ترانس ولتاژ خازنی :

🔹امروزه بخاطر هزینه های کمتر این نوع ترانسها و نوع کاربرد آنها بیشتر از این نوع ترانسها استفاده میشود که در این مقوله بیشتر به این نوع ترانسها می پردازیم ؛ از آنجا که خصوصیات عایقی در ولتاژ های بالا تر در ترانسهای ولتاژ اندوکتیو به نسبت سخت تر و حجیم تر میشود لذا در ابتدای امر توسط خازنهایی ولتاژ اولیه را کاهش داده که این خازنها از نوع کاغذی با هادی آلومینیومی هستند که بصورت متوالی قرار دارند و بسته به ولتاژ ، تعداد خازنها متفاوت است و در ولتاژ بیشتر تعداد خازنهای سری بیشتر میشود . پس از کاهش این ولتاژ با استفاده از یک هسته و سیم پیچ به مقدار نامی ولتاژ در ثانویه که ذکر شد کاهش می یابد . ترانسهای ولتاژ خازنی دقت کمتری دارند اما قیمت مناسب تری دارند ، و از آنجا که در نصب سیستم PLC نیز جهت جلوگیری در نصب خازنهای کوپلاژ جلوگیری میشود لذا از این ترانسها بیشتر استفاده میشود .

⚡️⚡️تابلو برقی

@tablobarghi
#ترانس ولتاژ ( Voltage transformer )

🔸قسمت دوم

🔹فرورزونانس اصولاً نوعی تشدید ( رزونانس) است که در مدارهای سلفی و خازنی سری ، با عنصر سلفی دارای هسته آهنی ، نظیر مدار بسته سیم پیچی روی میدهد . ظرفیت خازنی مقسم ولتاژ بطور سری با راکتور جبران کننده و ترانس اصلی یک مدار تشدید را در این ترانسها بوجود می آورد ، در زمان بروز این پدیده شرایط اشباع هسته مغناطیسی مدار و اندوکتانس ظاهر گردیده ، پدیده رزونانس را به فرورزونانس تبدیل میکند . این متن برگرفته از سایت مهندسی برق قدرت و شبکه های انتقال و توزیع مهندس هادی حداد خوزانی می باشد. بدون وجود مقاومت اضافی بار با تلفات در یک مدار LC ، ولتاژ دو سر هر یک از المانهای آن میتواند از ولتاژ منبع اعمال شده به آنها بزرگتر شود .
در نتیجه این پدیده ، ممکن است ولتاژهای بزرگی در فاصله ایزولاسیون قسمتهای مختلف یک شبکه رخ دهد و یا موجب اشباع شدید هسته آهنی در اثر جریانهای زیاد شود و یا موجب گرم شدن بیش از حد واحد الکترو مغناطیسی و یا شکست عایقی در آن شود . مدار میرا کننده از اتصال سری یک راکتور دارای هسته آهنی و یک مقاومت خنک شونده با روغن تشکیل شده است . در شرایط معمولی هسته راکتور میرا کننده اشباع نمی شود و بنابر این امپدانس بالایی از خود نشان میدهد. با شروع فرورزونانس ، فلو در هر دو هسته ترانسفورماتور اصلی و راکتور میرا کننده افزایش می یابد . اشباع هسته راکتور میرا کننده باعث کاهش امپدانس در مدار می شود که خود باعث عبور یک جریان از داخل آن می شود و موجب خنثی شدن این پدیده می شود .همچنین اگرسه ترانس ولتاژ تک فاز استفاده شود ، جهت جلوگیری از این پدیده ، در خروجی سیم پیچ مثلث باز از مقاومتی 30 تا 35 اهمی و با توان 300 وات یا بیشتر استفاده میشود .ترانسفورماتور اصلی واحد الکترو مغناطیس دارای چند سیم پیچ تنظیم بوده است که برای ثابت نگه داشتن و یا بهتر کردن دقت برای یک بار که با بار نامی تفاوت داشته است و یا حد اقل کردن خطای دامنه و یا ایجاد امکان تعویض مقسم ولتاژ و تنظیم مجدد ترانسفورماتور برای ترکیب جدید مقسم ولتاژ و واحد مغناطیسی بکار میرود که با تغییر شکل تعداد دور سیم پیچ ها میتوان تعداد دور را تا 05/6 + درصد با فاصله 05/0 در صد تنظیم نمود ؛ که البته این اتصالات بنا به در خواست تنظیم شده هستند و ضرورتی به تنظیم مجدد آنها در محل پست نیست .

⚡️⚡️تابلو برقی

@tablobarghi
#ترانس ولتاژ ( Voltage transformer )

🔸قسمت سوم

♦️قسمتهای مختلف یک ترانس ولتاژ خازنی

1 - سیستم انبساطی
2 - المانهای خازنی
3 - بوشینگ ولتاژ میانی
4 - ترمینال اولیه
5 - ترمینال ولتاژ پائین
6 - بالشتک گازی
7 - دریچه نشاندهنده روغن
8 - راکتور جبران کننده
9 - مدار میرا کننده فرو رزونانس
10- سیم پیچ های اولیه و ثانویه
11- هسته
12- جعبه ترمینال

♦️مشخصات مهم یک ترانس ولتاژ به قرار زیر است که در هنگام سفارش و یا طراحی لحاظ قرار می گیرد :

◀️بالاترین ولتاژ سیستم
◀️فرکانس نامی
◀️نسبت تبدیل
◀️ تیپ و کلاس
◀️ظرفیت خازنی بین اولیه و زمین
◀️فاصله خزشی ( Creepage Distance )
◀️حد اکثر بار حرارتی

⚡️⚡️تابلو برقی

@tablobarghi
🔸ترانس اندازگیری ولتاژ ( pt) نوع رزینی .تک پل و دو پل

⚡️⚡️تابلو برقی

@tablobarghi
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🔸 تست عملی تاثیر کاهش ولتاژ بر روی بوبین کنتاکتور (لغزش)میبینید

⚡️⚡️تابلو برقی

@tablobarghi
🔸🔸🔸حفاظت 48RMS :
این حفاظت حفاظت اضافه بار هست که باعث ایجاد حرارت در سیم پیچ موتور میشه که اکثرا از بی متال و‌کنترل بار جهت حفاظت از این پدیده استفاده میشه و اصولاً بسته به توان موتور بین رنج ۱ تا ۱.۱ جریان نامی موتور تنظیم میشه و براساس نمودار جریان زمان هر چه جریان بیشتر از حد تنظیمی بشه سرعت قطع بالاتر می‌ره

🔸🔸🔸حفاظت 48T :
این حفاظت جهت محافظت از سیم پیچهای موتور در برابر اضافه حرارت در سیم پیچهای موتور مورد استفاده قرار میگیره و بستگی به کلاس عایقی موتور و دمای محیط داره و مکانیزم عملکردشون با 49RMS کاملا متفاوت هست.هزینه این نوع حفاظت از49RMS بیشتر هست و با استفاده از rtd  این حفاظت انجام میشه و باید حتما نوع رله ی که استفاده میشه این قابلیت را داشته باشه که rtd بهش متصل کرد و اگر بخواهیم این حفاظت را داشته باشیم باید قبل از خرید موتور درخواست داده بشه که rtd بر روی یاتاقان و سیم پیچ نصب بشه حفاظت 49T در موتورهای توان بالا مورد استفاده قرار میگیره


🔸🔸🔸حفاظت 48 :
این حفاظت زمان راه اندازی موتور را چک می‌کنه همون جور که میدونید جریان راه اندازی برابر جریان رتور قفل شده هست و در هر موتوری بستگی به بارش زمان راه اندازی متفاوته. در این حفاظت مثلا موتور ما ۵ثانیه زمان راه اندازی هست و رله را روی ۵ثانیه با جریان مشخص تنظیم میکنیم اگر بعد از ۵ثانیه جریان راه اندازی تمام نشد لین مفهوم را برای رله دارد که روتور موتور قفل شده و سریع تریپ میده .ولی اگر بعد ۵ ثانیه موتور برگشت به حالت نامی و درست کارکرد این حفاظت در مدار نیست و این حفاظت فقط در لحظه راه اندازی نظارت می‌کنه و بعد از راه اندازی از مدار خارج میشه

🔸🔸🔸حفاظت 51LR:

این حفاظت مشابه 48 هست ولی دایم در مدار هست و در دو مد هست یکی مد LT و دیگری مد LTS
مد LTS در زمان راه اندازی در برابر رتور قفل شدن در موتورهای بزرگ محافظت  میکند
و مد LT در زمان کار دائم موتور در برابر رتور قفل شدن محافظت میکند

⚡️⚡️تابلو برقی

@tablobarghi
🔸راکتور حذف هارمونیک🔺🔻

استفاده از تجهیزات با شکل موج غیر خطی باعث ایجاد اعوجاج در ولتاژ و جریان می گردد که این امر منجر با افزایش جریان خازن های قدرت و هم چنین احتمال وقوع رزونانس خازن با بارهای القایی همچون ترانسفورماتور را ایجاد می کند.راه حل این مشکل استفاده از راکتورهای مقابله با رزونانس (Detuned Reactors) است که یک مدار رزونانس سری را با خازن به عنوان نمونه با فرکانس 189 هرتز تشکیل می دهند. راکتورهای وصل به خازن از بروز رزونانس های مخرب جلوگیری می کنند و به عبارت دیگر به صورت فیلتر باند پهن (Broad band)عمل می کنند. غالباً هنگامی که THD شکل موج ولتاژ بیشتر از 3 درصد است، استفاده از راکتور توصیه می شود.این راکتورها در دو تیپ 7% و 14% و در فرکانس های 189Hz و 134Hz موجود می باشند.

⚡️⚡️تابلو برقی

@tablobarghi
مشخصات_فني،_الزامات_و_دستورالعمل.pdf
590.8 KB
🔸مشخصات فني الزامات ودستورعمل طراحی و ساخت تابلوها

🔴توانیر ⚡️

⚡️⚡️تابلو برقی

@tablobarghi
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
📽 20 MVA mobile transformer

⚡️⚡️تابلو برقی

@tablobarghi
میدان الکتریکی در نزدیکی ماده رسانا می‌تواند به حدی متمرکز شود که هوای مجاور خود را یونیزه نماید. این مسئله می‌تواند منجر به تخلیه جزئی انرژی الکتریکی شود، که به آن کرونا می‌گویند.

پدیده کرونا در اطراف خطوط فشار قوی که جریان متناوب دارند باعث مقداری تلفات الکتریکی و در شدیدترین حالت منجر به قوس الکتریکی و تخلیه کامل می‌شود

The corona effect will occur in high voltage systems unless sufficient care


⚡️⚡️تابلو برقی

@tablobarghi
🔸 طراحی شینه کشی ( Busbar) به همراه یک کلید اتوماتیک هوایی 1600 آمپر با سه ترانس اندازه گیری جریان (CT) با پایه مقره های نصب شده بر تابلو Sivacon

⚡️⚡️تابلو برقی

@tablobarghi
IEC 61439.zip
6 MB
🔸استاندارد IEC 61439 شینه کشی در تابلو برق

⚡️⚡️تابلو برقی

@tablobarghi
3_2877 (1).pdf
438.6 KB
🔸استاندارد DIN 43671 شینه کشی در تابلو برق

⚡️⚡️تابلو برقی

@tablobarghi
2024/11/16 11:46:57
Back to Top
HTML Embed Code: