Telegram Web Link
🌻 نماز شب، بیماری‌های جسمی و روحی و حتی بن‌بست‌ها و گرفتاری‌ها را از انسان دور می‌کند و اساس همه خیرات است.

🌻 هنگامی که از بعضی بزرگان برای رفع بیماری‌ها و بن بست‌ها راه چاره می‌طلبیده‌اند، می‌گفتند: «شما این تعهد را بکنید که سحر بیدار شوید و نافله شب بخوانید؛ رفع مشکلتان را ما تضمین می‌کنیم».

🌻 اگر این سنت در زندگی ما باشد، بچه‌های ما دیگر مشکلی نخواهند داشت. اگر یاد بگیرند که سحر را باید بیدار شوند و یک ارتباط نافله‌ای ایجاد کنند، شما دیگر نگرانشان نباشید.

حجة الاسلام شیخ جعفر ناصری
📚 نشریه خُلُق, شماره ۴۸, اردیبهشت ۱۳۹۴

#نماز_شب
@sserfan
🔴راههای عملی کسب عشق و محبت الهی
عامل‌ بیست و چهارم : مردم گرایی و نوعدوستی

ادامه...
(قسمت هفتم )
چهارم : شخصیت مثبت اجتماعی

♦️روابط اجتماعی و تعامل با افراد بیشترین نقش را در آشکارکردن شخصیت انسان دارد. درواقع انسان در کشاکش ارتباطات اجتماعی کمال فکری و عملی خود را نشان می‌دهد و از همین رهگذر، ارزش درونی خود را درمی‌یابد و با دلنشین‌ترین سخن و شایسته‌ترین برخورد به سوی هدف و مقصد متعالی خود گام بر‌می‌دارد.

♦️عارفان راستین آراستگی به صفات الهی را راه رسیدن به قرب الهی می‌دانند.
همچنان که هدف از رسالت پیامبر خاتم(ص) برپایة سخن ایشان جز این نبود که «اِنِّی بُعثتُ لِاُتِّمَ مَکارِمَ الاَخلاق» من برای تکمیل ارزش‌های اخلاقی برانگیخته شدم. عارفان نیز همسو و همگام با پیامبر(ص) فراتر از مباحث نظری، نشان دادند که تا چه اندازه به یاری فضایل اخلاقی و نگرش مثبت، بر مسائل روانی حاکم بر روح بشر می‌توان چیره شد.

♦️ درحقیقت عرفان تغییر نگرش‌ها و آراستگی به ارزش‌های اخلاقی است.
 هم‌نشینی و هم‌صحبتی با عارفان مرهم روح و سرچشمة فتوح است؛

♦️همچنان‌که می‌گویند: «از سهل بن عبدالله تستری پرسیدند که با که صحبت داریم؟ گفت: با عارفان، از جهت آنکه ایشان هیچ چیز را بسیار نشمارند و هر فعلی که رود آن را به نزدیک ایشان تأویلی بود. لاجرم تو را در همه احوال معذور دارند»

♦️شیخ ابونجیب سهروردی نیز در این باب می‌گوید: «آداب هم‌صحبت آن است که در حرمت‌داشت وی سعی کنی و از غیبت تغافل کنی و از او با هیچ کس در میان ننهی و علی‌الجمله با او آن کنی که دوست داری او با تو کند»

♦️ سهروردی از حسن خلق و بخشش با فتوت و مردانگی یاد می‌کند: «اگر کسی با شما عداوت و دشمنی کند، شما در مقابله آن به مسامحت و مساهلت پیش آیید و به محاسن اخلاق که عنوان نامة فتوّت است خود را آراسته گردانید»

♦️آنان در کوتاهی‌ها و تنش‌ها از خود بهانه می‌تراشیدند و بخشش و چشم‌پوشی را و ظیفه خود می‌دانند و در این راه فروگذار نمی کنند تاحدّی که از ابوحفص حدّاد نقل می‌کنند: «اگر از برادری، ترک ادبی بینید، بدون گفته عذرش را بپذیرید و بر او آسان گیرید، اگر بدان عذر، غبار برنخیزد و حق به دست تو بود، عذری بهتر برانگیز و و عذری دیگر از خود بخواه تا چهل بار»
ادامه دارد...

#عشق_و_عرفان
#مردم_گرایی_و_نوعدوستی

T.me/sserfan
🔴سه دوره ی مختلف در سلوک :

"اَلَم یَجِدکَ یَتِیمَاً فَآوَی☆ وَ وَجَدَکَ ضالَّاً فَهَدَی☆ وَ وجَدَکَ عائِلاً فَاَغنَی☆
آیا تو را یتیم نیافت و پناهت داد؟! آیا تو را گمگشته نیافت و هدایتت نمود؟! آیا تو را عائله مند نیافت و بی نیازت ساخت؟!"

♦️هر سالکی یک دوره ی یتیمی دارد، یک دوره ی حیرانی دارد و یک دوره ی سختی و تنگدستی.

♦️ پس طاقت بیاور. اینها سه موقف طراحی شده اند تا روح تو را از ظلمات مرداب دنیا برهانند.

♦️در فصل یتیمی، بشدت احساس تنهایی می کنی. گویی هستی تو را بی هیچ سرپرستی رها کرده است. این دوره یک تنهایی مفرط است.

♦️در این دوره گویی هیچ آشنایی نیست، همه غریبه اند و سر در گریبان خود دارند. باید به روی پای خود بایستی.

♦️ در فصل حیرانی و سرگشتگی، هر چه بروی به هیچ کجا نمی رسی. به هر چه چنگ بزنی فرو می ریزد و ثباتی ندارد. در این مرحله با جهان سست و غیر قابل اعتماد آشنا می شوی و میفهمی که حقیقت محض، نه این است و نه آن.

♦️و در فصل سختی و تنگدستی، فشار را تجربه می کنی. گاه بار سنگینی را بر پشتت حس می کنی آنچنانکه نزدیک است کمرت را بشکند. گویی هر روزه چون خمیری تو را ورز می دهند و هر صبح و شام به تنورت می برَند.

♦️اینها سه مرحله ی عمده ی سلوک اند که سالک برای نیل به رهایی باید از وادی شان عبور کند تا از خویش و از جهان به نیکی و آگاهانه بگذرد و در روح آرام گیرد.

♦️ پس آنگاه که بسلامت از این مواقف گذشتی، هر سالکی را که گرفتار در یکی از این مواقف دیدی، مدد رسان و کار گذر را برایش آسان کن.

@sserfan
🔴ذوق مناجات :

🌱آتش عشقم بسوخت خرقه طاعات را
سیل جنون در ربود رخت عبادات را

🌱مسئله عشق نیست در خور شرح و بیان
به که به یک سو نهند لفظ و عبارات را

🌱دامن خلوت ز دست کی دهد آنکس که یافت
در دل شبهای تار ذوق مناجات را

🌱هر نفسم چنگ و نی از تو پیامی دهد
پی نبرد هر کسی رمز و اشارات را

🌱جای دهید امشبم مسجدیان تا سحر
مستم و گم کرده ام راه خرابات را

🌱خاک نشینان عشق بی مدد جبرئیل
هر نفسی میکنند سیر سماوات را

🌱دوش تفرج کنان خوش ز حرم تا به دیر
رفتم و کردم تمام سیر مقامات را

🌱غیر خیالات نیست عالم و ما کرده ایم
از دم پیر مغان رفع خیالات را

🌱بر سر بازار عشق کس نخرد ای عزیز
از تو به یک جو هزار کشف و کرامات را

🌱وحدت از این پس مده دامن رندان ز دست
صرف خرابات کن جمله اوقات را

#شعر_وحدت_کرمانشاهی

@sserfan
🔴راههای عملی کسب عشق و محبت الهی
عامل‌ بیست و چهارم : مردم گرایی و نوعدوستی

ادامه...
(قسمت هشتم )
♦️در قسمت های قبل گفته شد عارف در عین اینکه به خلوت و گوشه نشینی اهمیت می دهد ، اما این عزلت ، موجب رویگردانی از خلق نیست ،بلکه عارفان ِ راستین مردم گرا و خدمت به خلق خدا برای آنان اهمیت بسیار زیادی دارد و اصولا معتقدند که راه وصول به حق از همین مردم دوستی و خدمت به خلق می گذرد .
اکنون‌ جای سوال است که محدوده خدمت به خلق تا کجاست و آیا اصولا باید در این زمینه قائل به محدودیتی شد ؟ و اگر خدمت به خلق دارای حدودی می باشد حدود آن چگونه و تا کجاست ؟

♦️امروزه این مصرع شعر سعدی زیاد زبان زد خاص و عام‌ است و بطور مکرر به آن استناد می کنند و هر جا که سخن از احکام و عبادت و دین و خدا به میان می آید سریعا گفته می شود : "عبادت به جز خدمت خلق نیست."

♦️شکی نیست که طریق عبادت را باید معبود نشان دهد و نه عبد. عبادت آن است که معبود بگوید، نه آن که عبد بگوید.

♦️عبادت یعنی : " هدف قرار دادن و بندگی کردن حق به قصد لقای حق ، که در اطاعت تجلی یافته و محقق می‌گردد " . پس اگر کسی گفت: «عبادت این است که من می‌گویم»، یا «من دلم می‌خواهد این گونه عبادت کنم»، یا گفت: «به نظر من، این عبادت نیست، بلکه آن عبادت است»؛ او در واقع خودش را عبادت می‌کند، هوای نفسش را عبادت می‌کند، امیال خودش را عبادت و بندگی می‌کند و نه خداوند متعال را.

♦️ " عبادت به جز خدمت خلق نیست" ، بله خدمت به خلق، عبادت هست، اما عبادت به جز خدمت خلق نیست حرف درستی نیست. دین را که نمی شود از شعرا بگیریم، دینمان را که نمی توانیم از فیلسوف‌ها بگیریم، فیلسوف‌ها یک مقدمه ای درست می کنند، یک نتیجه ای می گیرند، فردا ممکن است یکی از این مقدمات لغو شود. اینها با یک مقدمه لغو می شود، ما که نمی توانیم دینمان را از آنها بگیریم. 

♦️برخی گمان کردند که «عبادت» یعنی مکرر نماز خواندن، مرتب روزه گرفتن و بسیار تسبیح فرستادن و خلاصه رابطه خود با خدا را خلاصه کردند به محدوده‌ی سجاده‌ی شخصی خودشان. برای اینان، دین از فرهنگ، اقتصاد، سیاست، روابط اجتماعی ... و خلاصه از زندگی جداست. اینها اهل افراط هستند.

♦️متقابلاً برخی دیگر سجاده را بستند، نماز و روزه را کنار گذاشتند و به دنبال زندگی دنیوی خود رفتند و گاهی هم به دیگران کمکی کردند و گفتند: عبادت همین است و به نماز و روزه نیست. اینها نیز اهل تفریط هستند.

در فرهنگ اصیل اسلامی ایثار و کمک به دیگری جایگاه بسیار والاهی دارد
بقول شاعر :
تا توانی به جهان حاجت مستمندان ده
به دمی یا درمی یا قلمی یا قدمی

♦️اما در استناد به این شعرِ سعدی همواره باید دو اصل را مد نظر قرار داد :
اصل اول :
اصل و شرط اول اینکه کمک به دیگران و خدمت به خلق " در قلمرو" است.
به این معنی که انسان نیت کمک کردن و خدمت رسانی به دیگران را داشته باشد، حال اگر در قلمرو زندگیش این موقعیت پیش آمد ،اقدام به کمک کردن نماید و اگر چنین موقعیتی پیش نیامد، فعلا مسئولیت و وظیفه ای ندارد ،نه اینکه همه امورات عبادیِ دیگر و وظایف اساسی خود را تعطیل نماید و از این در به اون در بزند و توجیه کند که می خواهد به دیگران کمک نماید.

♦️اصل دوم :
دوم اینکه خدمت به خلق "به شرط استطاعت " است.
به این معنی که هر کسی به اندازه توانایی و استطاعت خود ملزم به خدمت به دیگری می باشد.
از هیچ کسی فراتر از توانایی خود انتظار مساعدت به دیگری را ندارند.
خداوند در این زمینه می فرماید :" لا یکلف الله نفسا الا وسعها ،یعنی : خداوند هیچ کس را تکلیف نمی کند مگر به اندازه توانایی."286 سوره بقره

♦️پس اینکه انسان خود را به هزار زحمت بیندازد و امورات زندگی خود و‌ سایر وظایف عبودی خود را تعطیل نماید و بگوید که می خواهم به خلق خدا خدمت کنم ،به هیچوجه توجیه پذیر نیست و خسران ابدی آدمی را در پی خواهد داشت.

♦️ بنابراین هر انسان ملزم است به اینکه وظایف عبودی و فردی و اجتماعی خود را طبق دستوراتی که در شرع لحاظ شده انجام دهد و حذف یکی و اولویت یکی بر دیگری به بهانه خدمت به خلق به هیچ وجه منطقی و مورد قبول نیست و از وی رفع مسئولیت نمی کند.

#عشق_و_عرفان
#مردم_گرایی_و_نوعدوستی
#عبادت_به_جز_خدمت_خلق_نیست

T.me/sserfan
🔴انس

♦️ هرم بن حيان گفت : به نزد اويس قرني رفتم . پس ، مرا گفت : براي چه اينجا آمدي ؟ گفتم : آمده ام تا با تو انس گيرم . اويس گفت : كسي را نمي شناسم كه خدايش را بشناسد و به ديگري انس گيرد.
📕کشکول شیخ بهایی

@sserfan
🌱شد وقت آن که درد نهان را دوا کنيم
روي نياز خويش بسوي خدا کنيم

🌱 اي خفتگان بستر راحت سحر رسيد
خيزيد تا گذر به خدا از رجا کنيم

🌱خيزيد توبه وعده‏ي ادعوني استجب
تکليف خود به درگه داور ادا کنيم

🌱بيگانگي بس است به درگاه کردگار
خود را دمي به خالق خود آشنا کنيم

🌱تا صبح عمر ما ننموده است رو به شام
کاري براي خجلت روز جزا کنيم

#شعر_سحر_خیری

@sserfan
🔴راههای عملی کسب عشق و محبت الهی
عامل‌ بیست و پنجم : قبض و بسط در سلوک الی الله

♦️برای سالک الی الله در طول سیر حالاتی پدید می آید که آشنائی با آن و شناخت اسباب و عللش لازم است. از جمله این حالات، حال قبض و بسط است. در ادامه پس از تبیین معنای قبض و بسط، اقسام آن بیان شده و عوامل پدید آمدن این دو حال و راه های درمان قبض بررسی گردیده و سایر مباحث مرتبط نیز تشریح خواهد شد.


انسان بریده از مبدأ خویش یعنی خداوند رحمان، همیشه در قبض و گرفتگی به سر می برد. این انسان هنگامیکه از یاد آرام بخش پروردگار تهی است، همیشه شیطانی با اوست؛ و کار شیطان کشاندن به سمت تاریکی هاست.



♦️(و هر کس از یاد خدای رحمان دل بگرداند، بر او شیطانی می گماریم تا برای وی دمسازی باشد.)
و به همین جهت این انسان معیشتی تنگ دارد و هیچ گاه آرامش و گشایش واقعی را در جان خود احساس نمی کند.

♦️وَ مَنْ أَعْرَضَ عَنْ ذِکْری فَإِنَّ لَهُ مَعیشَةَ ضَنْکاً.
( و هر کس از یاد من دل بگرداند، در حقیقت، زندگی تنگ و سختی خواهد داشت.)

♦️کافران، منافقان، فاسقان و در یک کلمه بریدگان از الله، آرامش و گشایش و خوشی واقعی ندارند. لذّات آن ها لذّت های وهمی و خیالی است. اما انسان مرتبط با مبدأ هستی و پروردگار عالم، یعنی انسان مؤمن چون از یاد حق بهره مند است، از آرامش روحی برخوردار است و هر چه یاد حق بیشتر باشد، سکون نفس و آرامش جان پایدارتر است.

♦️ مؤمن به میزان ارتباط با مبدأ نور از ظلمت بیرون است. یاد حق تعالی نور و صفا و گشایش و آرامش را در پی دارد.
أَلا بِذِکْرِاللهِ تَطمَئِنُّ القُلُوبِ.
( بدانید فقط با یاد الله دل ها آرامش می پذیرد.)

یک پرسش:
ممکن است این سؤال مطرح گردد که پس مراد از این روایت چیست؟
الدُّنیا سِجْنُ المُؤْمِنِ وَ جَنَّةُ الکافِرِ: ( دنیا زندان مؤمن و بهشت کافر است.)
پاسخ:
اولاً: مؤمن در این دنیا گرچه در بهترین شرایط مادی زیست کند، ولی این شرایط و وضعیت در قیاس با برزخ و آخرت و بهشت برای او در حکم زندان است، و کافر گرچه در این دنیا در بدترین شرایط زندگی کند، نسبت به شرایط پس از مرگش گویا در بهشت می زیسته است.

♦️ثانیاً : مؤمن چون از عصمت برخوردار نیست و قهراً گناهانی دارد و از طرفی خداوند می خواهد او را در همین دنیا پاک کند تا در برزخ و قیامت گرفتار نباشد، معمولاً او را به سختی هایی از قبیل فقر، مریضی، همسایه ی بد، جفای دوستان و ستم دشمنان مبتلا می سازد، و گاهاً برای ارتقای درجه ی او چنین می کند؛ لذا گفته اند: البلاء للولاء: (= اصلاً بلا برای محبین خداست).

♦️در روایات از این سختی ها به «سجن» یعنی زندان تعبیر شده است. البته همه ی اینها خیر و رحمت است، گرچه به ظاهر شرّ و زحمت دیده می شود.
ادامه دارد...

#قبض_و_بسط

T.me/sserfan
🔴قبض و بسط :

♦️اى عزیز، در قبض صابر باش که آب را براى تشنه آفریدند؛ همان گونه که تو تشنه آبى، خود آب هم تشنه توست. این حقیر گفته است :

غافر و تائب آمدند طالب مذنب از ازل 
بى ‏شمر اسم حق همى این سمت اقتضا کند
تشنه به سوى آب و خود تشنه تشنه است آب 
گدا خدا خدا کند خدا گدا گدا کند

♦️صابر باش که اگر دیر شود، مسلّما دروغ نخواهد شد؛ قوله (سبحانه) وَ لِرَبِّکَ فَاصْبِرْ (المدّثّر، آیه 8). زود زود نمى‏دهند تا کم‏ کم ظرفیت حاصل شود

♦️علاوه این که کسانى که دیرتر مى‏ گیرند پخته ‏تر مى‏ شوند و بهتر و برتر مى‏ گیرند. برخى را مى‏ شناسیم که زود راه برایش باز شده است، و لکن اکثر حرفهاى او ساحلى است نه لجّه‏ اى، اما براى جناب آخوند ملا حسینقلى همدانى پس از بیست و دو سال راه باز شده است و چه اهل راز شده است.


📕هزارویک کلمه
مرحوم علامه حسن زاده آملی
#قبض_بسط

@sserfan
🌱نفس برآمد و کام از تو بر نمی آید
فغان که بخت من از خواب در نمی آید

🌱صبا به چشم من انداخت خاکی از کویش
که آب زندگی ام در نظر نمی آید

🌱در این خیال بسر شد زمان عمر و هنوز 
بلای زلف سیاهت به سر نمی آید

🌱مقیم زلف تو شد دل که خوش سوادی دید
وزان غریب بلاکش خبر نمی آید

🌱قد بلند تو را تا به بر نمیگیرم 
درخت کام و مرادم به بر نمی آید

🌱مگر به روی دلارای یار ما ورنی 
به هیچ وجه دگر کار بر نمی آید

🌱ز شست صدق گشادم هزار تیر دعا
ولی چه سود یکی  کارگر نمی آید

🌱بسم حکایت دل هست با نسیم سحر
ولی به بخت من امشب سحر نمی آید

🌱کمینه شرط وفا ترک سر بود حافظ
برو اگر ز تو این کار بر نمی آید

#شعر_حافظ

@sserfan
🌷 "شب زنده" آن شبی است که انسان تمام یا لااقل پاسى از آن شب را با یاد خدا و با مناجات و راز و نیاز با ذات پروردگار به سر ببرد

🍃 و شب مُرده آن شبی است که انسان تمام آن شب را با غفلت و فراموشی ذات مقدس پروردگار به سر ببرد.

🌷 ممکن است کسی خیال کند که این تعبیر یک تعبیر مجازی است، شب که زنده و مُرده ندارد.

🍃 مقصود از شب را زنده نگه داشتن، این نیست که این قطعه زمان را شما زنده نگه دارید؛ مقصود زنده نگه داشتن خودِ شماست در این قطعه از زمان.
استاد مرتضی مطهری ره

#نماز_شب
@sserfan
2024/09/21 14:06:16
Back to Top
HTML Embed Code: