Telegram Web Link
🔴راههای عملی کسب عشق و محبت الهی

عامل‌ بیست و چهارم : مردم گرایی و نوعدوستی

(قسمت سوم )
ادامه...
♦️مردم گرایی و نوعدوستی در اعمال و رفتار ِ عرفا را می توان در چند مقوله مورد بررسی و تامل قرار داد:

اول :خوش خلقی و تحمل رنج دیگران :

♦️عرفا برپایة سنت پیامبر(ص) و اعتقادات دینی، افکار و رفتار خود را با مهر و عشق درآمیخته‌اند. آنان باتکیه‌بر احادیث پیامبر ص در مسیر مردم‌داری و مردم‌نوازی، روحی الهی و فکر و اندیشه‌ای جهانی دارند؛

♦️آنان در کمترین مرتبه از روابط اجتماعی که حضور در جامعه است، طالب شادی و خرسندی مردمان می‌شوند.

♦️ عارفان تحمل رنج و سختی مردم را تعالی روح و پاکی نفس می‌دانند و همسو با این سخن پیامبر هستند که می‌فرماید: شما مردمان را به مال خشنود نتوانی‌کردن به گشادگی روی و نیکویی خوی ایشان را خشنود کنید .

♦️عارفان در روابط اجتماعی طبعی بزرگ و رویی گشاده دارند؛ ایشان با پیروی از پیامبر با تفکری مثبت از کاستی‌ها و گناهان دیگران می‌گذرند و در تنگنای غضب فروخورندة خشم خویش‌اند؛

♦️آنان مظهر لطف و رحمت هستند؛ آنچنان‌که در کلام ایشان آمده است: «سؤال کردند از سهل بن عبدالله تستری ـ رحمه الله ـ از خوی خوش. گفت: کمترین آن بار‌کشیدن است و ترک مکافات و رحمت بر ظالم و دعاکردن او» .

♦️از شیخ ابوالحسین نوری نیز سؤال کردند که «اخلاق ایشان چیست؟ گفت: خلق را شادگردانیدن و از آزار آنان روی گردانیدن».

♦️ عطار در این باب می‌گوید: «حسن خلق آن است که نرنجانی و رنج خلق بکشی بی‌کینه و مکافات»

ادامه دارد...
#عشق_و_عرفان
#مردم_گرایی_و_نوعدوستی


T.me/sserfan
🔴معاشرت اهل سلوک :

♦️شما اهل سير و سلوك و مراقبه هستيد ، همواره سنجش و ارزيابي را با خود داشته باشيد كه به خانه فلاني رفتن و معاشرت با فلاني چه فايده اي براي من دارد . دائماً سعي كنيد كه اين سنجش و ارزيابي را رها نكنيد و هميشه در اين فكر باشيد كه به مقدار كم و ضروري با مردم معاشرت داشته باشيد

.♦️همانطور كه مي گويند اگر انسان مضطر شد كه فعل حرامي را انجام دهد بايد به اندازه اضطرار باشد نه بيش از اضطرار . معاشرت با اهل دنيا را هم مثل اكل ميته و خوردن چيز حرام بدانيد كه به اندازه ضرورت از آن برداشت كنيد .

♦️اين تفكر را بايد در فكرتان بخوابانيد كه چيزي براي شما پيش نيايد كه با شريعت ، طريقت يا حقيقت جنگ داشته باشد .

📚 رساله سیر‌سلوک سید هاشم حداد .

#معاشرت_اهل_سلوک
@sserfan
🌱سقراط را پرسیدند :
جهنم چگونه جاییست؟
پاسخ داد : جـهنـــــم مکـانی است سراســر آینه، به هر طرف که می نگری خودت را می بینی .

🌱پرسیدند بهشت چگونه جاییست؟
گفت: بهشت هم مکانی است پوشیده از آینه، به هر طرف که می نگری باز خود را می بینی !

@sserfan
🌼 همه ما مأموريم به تقرّب، كارهاى ما بايد قربة الی اللّه باشد.

🌹 راه رسيدن به قُرب الهی فراوان است ولی بهترين و آسان‌ترينش نماز شب است.

🌼 پيغمبر(عليه و علیٰ آله آلاف التحيّة والثناء) با همه مقاماتی كه داشتند ولی برای اينكه تتمّه راه را بهتر و سريع‌تر طی كنند خدا فرمود نماز شب را حتماً به پا بدار اگر بخواهی به مقام محمود كه شفاعت مطلق است بار يابی.

🌹 خب اگر رسولِ ما موظف است چنين مركبی داشته باشد ما بايد اين سنّت را ائتسا كنيم يعنی اقتدا كنيم، ائتسا يعنی كسى را اُسوه خود قرار دادن؛ خدا فرمود اُسوه شما پيغمبر است شما به او تأسی كنيد.


📚 آيت الله جوادی آملی، جلسه درس اخلاق، ۱۳۹۵/۹/۱۸

#نماز_شب
@sserfan
🔴راههای عملی کسب عشق و محبت الهی
عامل‌ بیست و چهارم : مردم گرایی و نوعدوستی

(قسمت چهارم )

ادامه...
خوش خلقی و تحمل رنج دیگران:
♦️در سراج‌السائرین نیز آمده است که «ما را شب و روز کم‌ آزاری اختیار می‌باید کرد و در کار خدای تعالی میان درباید بست تا اینکه مسلمانان از دست و پای ما یا از زبان ما یا از مال ما در آسایش باشند» .

♦️در کلامی دیگر می‌گوید: «هرکه می‌خواهد عزیز دو جهان گردد، نباید بر خلق جور و ستم کند و باید با ایشان به نیکی رفتار کند و از آنچه در دست مردمان است، باید طمع ببرد تا عزیز دو جهان شود و باید با مردمان خوش‌طبع و خوش‌خو باشد»

♦️در عوارف‌المعارف نیز چنین آمده است: «مدارا‌کردن با همه ی مردم از اخلاق عرفان است و گفته‌اند: هر چیزی را جوهری است و جوهر انسان عقل است و جوهر عقل صبر است و دلیلِ عقلِ مرد، تحمل آزار و اذیت و کمک به مسلمانان است و مداراکردن با خلق، و کنترل خشم است .

♦️همان‌گونه‌که مشاهده می‌شود مهربانی و دلسوزی و مدارا با خلق در بالاترین مرتبه از عبادات قرار می‌گیرد و اجرای این آیین‌نامة اخلاقی وابسته به شرایط ویژه‌ای نیست.

♦️با مطالعة زندگی عارفان می‌توان دریافت که آنان در هر شرایطی بر خشم و نفس خود تسلط داشته‌اند و تحمل رنج خلق و راحت‌رساندن به آنان را نزدیک‌ترین راه رسیدن به خدا می‌دانسته‌اند.

♦️در خبر است که اویس قرنی(رض)  «همی‌رفتی و کودکان سنگ همی‌ انداختندی اندر وی؛ گفتی: باری سنگ خُرد اندازید تا ساق من شکسته نشود که آن‌گاه نماز بر پای نتوانم کرد»

♦️عارف، عاشقی است که خداوند چشم و دل و دست اوست. بی‌نیازی نفس، وجودش را سرشار از عشق و محبت کرده است. او خطا‌بخش است؛ زیرا نفسش بزرگ‌تر از آن است که با مشاهدة لغزش‌های بشری تأثیر پذیرد و بدرفتاری کند. او کینه‌ها را از یاد می‌برد؛ زیرا دلش سرگرم حق است .

♦️ بنابراین عارف شکوه انسانی را در بخشش و حسن خلق می‌داند. خلق نیکو، صفت خاص و قرآنی پیامبر(ص) است و پیروی از آن وظیفة فردی است که می‌خواهد انسان باشد.
ادامه دارد...

#عشق_و_عرفان
#مردم_گرایی_و_نوعدوستی

T.me/sserfan
🔴معاشرت سالک :

♦️اين أفرادى كه در روز اين قدر خرج مى‌كنند، مگر در شب چقدر خزينه مى‌نمايند؟! دخل و خرج معنوى سالك بايد با هم بخواند؛ شب براى تهجّد بيدار شود، بين‌الطّلوعين به قرائت قرآن و أذكار خود بپردازد و از حضرت پروردگار نور بگيرد، تا روز كه براى تحصيل، كسب يا تجارت پا به عالم كثرت مى‌گذارد از سرمايه نخورد، بلكه دسترنج مجاهدات خود را در ارتباط با أهل كثرت با اقتصاد و ميانه‌روى خرج كند.


♦️سالكى كه ارتباط و معاشرت او بى‌حساب و كتاب است مانند گوشت قربانى است؛ هر كسى تكّه‌اى از او ميكند و مى‌برد و نهايةً براى خود چيزى باقى نمانده، مفلس و بيچاره مى‌شود.

♦️مى‌فرمودند: از خدا بگير، بعد خرج كن! أمّا اگر از خدا نگرفتى و مراقبه نداشتى و شب براى تهجّد بر نخواستى، متضرّر مى‌شوى. انسان از خودش چيزى ندارد و آنچه هست از ربّ است و اگر كسب نكند از مايه مى‌خورد و همه خرج شده و تمام ميگردد.

نور مجرد
📚علامه سید محمد حسین حسینی طهرانی

#معاشرت

@sserfan
🌱اي عاشقان اي عاشقان پيمانه را گم کرده ام
زان مي که در پيمانه ها اندرنگنجد خورده ام

🌱مستم ز خمر من لدن رو محتسب را غمز کن
مر محتسب را و تو را هم چاشني آورده ام

🌱اي پادشاه صادقان چون من منافق ديده اي
با زندگانت زنده ام با مردگانت مرده ام

🌱با دلبران و گلرخان چون گلبنان بشکفته ام
با منکران دي صفت همچون خزان افسرده ام

🌱اي نان طلب در من نگر والله که مستم بي خبر
من گرد خنبي گشته ام من شيره افشرده ام

🌱مستم ولي از روي او غرقم ولي در جوي او
از قند و از گلزار او چون گلشکر پرورده ام

🌱روزي که عکس روي او بر روي زرد من فتد
ماهي شوم رومي رخي گر زنگي نوبرده ام

🌱در جام مي آويختم انديشه را خون ريختم
با يار خود آميختم زيرا درون پرده ام

🌱آويختم انديشه را کانديشه هشياري کند
ز انديشه بيزاري کنم ز انديشه ها پژمرده ام

🌱دوران کنون دوران من گردون کنون حيران من
در لامکان سيران من فرمان ز قان آورده ام

🌱در جسم من جاني دگر در جان من قاني دگر
با آن من آني دگر زيرا به آن پي برده ام

🌱گر گويدم بي گاه شد رو رو که وقت راه شد
گويم که اين با زنده گو من جان به حق بسپرده ام

🌱خامش که بلبل باز را گفتا چه خامش کرده اي
گفتا خموشي را مبين در صيد شه صدمرده ام

#شعر_مولوی

@sserfan
🔴مراقبه در روز، مقدمه شب :


🔷 چون در روز، انسان خواه و ناخواه اشتغالاتی دارد، و در رفت و آمد است و با همه نوع انسان ها از پدر و مادر، زن و فرزند، فامیل و همسایه، شریک و بیگانه، مذهبی و غیر مذهبی در ارتباط و معاشرت است گرفتار کثرت می گردد.

🔷 اگر با مراقبه، با مسایل و حوادث روز برخورد کند، در شب که سر و صداها می خوابد، از نورانیت و صفا و توفیقات بر خوردار می شود و حقایق و معانی برای سالک نمودار می شود.

🔷 چنانکه مرحوم علامه طباطبائی (ره) فرمودند: من هر روز که مراقبتم قوی تر باشد، شب مشاهدات و مکاشفاتم زلال تر می شود (به نقل از مرحوم استاد حسن زاده آملی).


مراقبه سالکین
📚نویسنده: سید علی اکبر صداقت

#نماز_شب
@sserfan
🔴راههای عملی کسب عشق و محبت الهی
عامل‌ بیست و چهارم : مردم گرایی و نوعدوستی

ادامه...
(قسمت پنجم )
دوم : مهربانی و دلسوزی بر خلق :

♦️دلسوزی و مهر بانی برخلق و نوع‌دوستی، عالی‌ترین درون‌مایة عرفان اسلامی است که موجب بی‌ارزشی منافع انسان و طمع‌های مادی او می‌شود؛ در این هنگام منِ انسانی به‌نوعی جلوه‌ای الهی می‌یابد؛

♦️ همان‌گونه که علامه جعفری می‌گوید: " در عرفان مثبت، نفی من، به هیچ وجه معنایی ندارد؛ بلکه آنچه واقعیت دارد این است که منِ آدمی به سبب خلق‌گرفتن به اخلاق اللّه و ادب‌شدن به آداب اللّه به مرحله‏ ای از کمال می‏تواند برسد که مانند شعاعی از اشعة نور روح الهی گردد."

♦️ همان‌گونه‌که ابوبصیر در روایتی از امام صادق علیه‏السّلام نقل می‌کند که ایشان فرمودند: « مؤمن برادر مؤمن است؛ مانند اعضای یک پیکر که اگر از یک عضو ناله‏ای داشته باشد، درد آن را در اعضای دیگر جسد درمی‏یابد و ارواح آنان از یک روح است و قطعی است که روح مؤمن به روح الهی متصّل‌تر است از شعاع خورشید به خورشید .

♦️ بنابراین روح نوع‌دوستی و مهربانی بر خلق در چنین انسانی به کمال می‌رسد؛ حقیقت انسانی در او نمود می‌یابد و سیرت و منش او در بستر جامعه گره‌گشای مشکلات می‌شود و تعریف و تبلیغ دین پیامبر مهربانی می‌کند.

♦️مهربانی بر خلق در سخن عارفان جلوة معنوی و تازه‌ای می‌یابد که آدمی را با قوانین فراموش‌شدة قرب و کمال آشنا می‌کند. عارفان در باب مهربانی بر خلق سخنان متفاوتی دارند؛ ولی باطن کلام آنان، نشان مهر و رأفت به خلق‌الله را بر پیشانی دارد؛

♦️برای مثال «از جنید سؤال کردند از شفقّت بر خلق. گفت: شفقّت بر خلق آن است که به رضایت به ایشان دهی، آنچه طلب می‌کنند و باری بر ایشان ننهی که طاقت آن ندارند و سخنی نگویی که ندانند»

ادامه دارد...
#عشق_و_عرفان
#مردم_گرایی_و_نوعدوستی

T.me/sserfan
🔴رفیق راه :

♦️گاهی نتیجه‎ی عمل خالص چندین ساله آن است که حق‌تعالی یک رفیق الهی نصیب می‎فرماید که بهترین وسیله‎ی نجات انسان است.

♦️اوّل رفیق راه را پیدا کن، بعد حرکت کن. اَلرَّفیقُ ثُمَّ الطَّریقُ: اوّل رفیق، سپس طی طریق. خدا را هم رفیق حساب کن.

♦️ از اوّل تا آخر کار هیچ‎گاه رفقای راه را رها مکن که اگر جدا شوی، خطرناک است و همنشین شیطان و خیالات خواهی شد. اگر هم خواستی وارد چاه طبیعت شوی، باز ارتباطت را با رفقا قطع نکن تا در مواقع ضروری کمکت کنند. من خود دیده‎ام افرادی که از رفقا بریده‎اند و تک افتاده‎اند، چه عاقبت بدی داشته‎اند.

♦️هر امر خوبی که از بیرون به ما می‎رسد، مثل رفیق خوب یا موفّقیت به اعمال خوب و ... ، به خاطر رابطه‎ی خوبی است که از درون با خدا داشته‎ایم. گاهی نتیجه‎ی عمل خالص چندین ساله آن است که حق‌تعالی یک رفیق الهی نصیب می‎فرماید که بهترین وسیله‎ی نجات انسان است.

♦️اگر دنبال رفیق بی‌‎عیب بگردی، بی‌‎رفیق باقی می‎مانی. البته بد هم نیست، چون آن‌وقت خدا رفیقت می‎شود: یا رَفیقَ مَن لا رَفیقَ لَهُ: ای رفیق کسی که رفیقی ندارد.

📚مصباح الهدی - تألیف استاد مهدی طیّب

#رفیق_راه
@sserfan
🔴حجاب ِ سالک :

🔷بیشتر خلق بت پرستند. و باید که تو را در این سخن هیچ شکی نباشد
هر چیز که سالک طریق حق را به خود مشغول میکند و مانع ترقی سالک شود "بت" است .

🔷چون معنی بت را دانستی، بدان که یکی را مال و یکی را جاه و یکی را نماز بسیار، و دیگری را روزه بسیار بت باشد.

🔷و یکی خواهد که همیشه بر سجاده نشیند،
سجاده، او را بت باشد.
🔷بدان که ترک حقیقی، ترک فضولات و اضافات است، نه ترک مایحتاج
هنانطور که مال بسیار ناپسند و مانع سلوک است، ترک مایحتاج زندگی هم ناپسند و مانع باشد. بخاطر آنکه آدمی را قوت و لباس و مسکن به قدر ضرورت، ضروری است.
اگر همه را ترک کند، محتاج دیگران شود و طمع پدید آید. و طمع، ام الخبائث است.
چنانکه مال بسیار، فساد آورد، ترک ضروریات زندگی هم فساد آورد

🔷هرکه ضروریات را دارد، نعمتی عظیم دارد و هر که ندارد، محنتی عظیم
🔷پس هر چیز که حجاب راه سالک میشود مانع است. چه دنیوی باشد و چه اخروی. چنانکه مال و جاه مانع است، نماز بسیار و روزه بسیار هم مانع باشد
یکی حجاب ظلمانی است، و یکی حجاب نورانی

جامی

#حجاب

@sserfan
2024/10/01 22:42:51
Back to Top
HTML Embed Code: