Telegram Web Link
🔴تقوا شرط رسیدن به خلوت درونی :

♦️داشتن سکوت و خلوت درونی از اهمیت زیادی برخوردار است، زیرا این امر به منزله داشتن آزادی در جهت حرکت و پرواز به سوی معبود است. گذشته از اینها، خیر و خوبی ، فقط در خلوت ذهن قادر به گُل کردن است، همانطور که تقوی وقتی گل می کند که رهایی از وابستگی ها در درون سالک شروع شده باشد.

♦️ممکن است ما آزادی سیاسی داشته باشیم ولی دروناً آزاد نباشیم، در نتیجه سکوت و خلوتی وجود ندارد.

♦️ تقوا است که منجر به خلوت درونی می گردد ، اینکه کسی بخواهد بدون رعایت تقوا در مراتب عالیه آن ،به خلوت درونی دست یابد خیالی خام و محال است .

♦️خلوت و سکوت، لازم و ضروری هستند. زیرا وقتی که ذهن، تحت نفوذ افکار و خیالات دنیوی قرار نگرفته باشد ، ، فقط در آن حال می تواند به کیفیتی کاملاً نو و جدید دست یابد.

♦️ انسان می تواند بی واسطه ببیند که فقط در حالت سکوت و آرامش ذهن، امکان درک و حضور خداوند وجود دارد.

#مراقبه
#سکوت
#خلوت

@sserfan
🔴راه سلوک :

♦️راه‌ سلوک و عرفان ، سفر از مکانی به مکانی نیست، نه از جانب سالک و نه از جانب مقصود، زیرا که حق جلَّ و علا از رگ گردن به بنده نزدیک تر است.

♦️ بلکه مقصود از سیر و سلوک، رفع حجاب از بینایی قلب است و تجلی صفات پروردگار در قلب سالک و این همان سفری است که انسان به خاطر آن خلق شده است.

#سلوک

@sserfan
🌱حیلت رها کن عاشقا؛ دیوانه شو، دیوانه شو.

و اندر دل آتش درآ؛ پروانه شو، پروانه شو.

🌱هم خویش را بیگانه کن، هم خانه را ویرانه کن،
وآنگه بیا با عاشقان هم‌خانه شو؛ هم‌خانه شو.

🌱رو سینه را چون سینه‌ها هفت آب شو از کینه‌ها،
وآنگه شراب عشق را پیمانه شو؛ پیمانه شو.

🌱باید که جمله جان شوی تا لایق جانان شوی؛

گر سوی مستان می‌روی مستانه شو؛ مستانه شو.

@sserfan
🔴راههای عملی کسب عشق و محبت الهی
عامل‌ بیست و چهارم : مردم گرایی و نوعدوستی

(قسمت دوم )
♦️حقیقت این سیر و سلوک اجتماعی در سخن ابوسعید ابوالخیر این‌گونه نقل شده است:

♦️ «شیخ را گفتند: فلان کس بر روی آب می‌رود. گفت: سهل است، بزغی و صعوه‌ای نیز برود. گفتند: فلان کس در هوا پرد. گفت: مگسی و زغنه‌ای می‌پرد. گفتند: فلان کس در یک لحظه از شهری به شهری می‌شود. شیخ گفت: شیطان نیز در یک نفس از مشرق به مغرب می‌شود‌. این چنین چیزها را بس قیمتی نیست. مرد آن بود که در میان خلق بنشیند و بخسبد و در میان بازار در میان خلق ستد‌و‌داد کند و با خلق بیامیزد و یک لحظه، به دل از خدای غافل نباشد»

♦️پیامبر می‌فرماید: « مؤمنان به حکم سوابق دوستی چنان مصفا شده باشند که اگر یکی از ایشان را رنجی یا مکروهی رسد، اثر آن به به دیگری نیز انتقال می‌یبابد؛ همچنان‌که اعضا؛ چون یک عضو در رنج باشد، اثر آن به هر عضوی رسد.

♦️ عارفان همگام با این کلام بشر‌دوستانة پیامبر به انسانی ماورایی و الهی تبدیل می‌شوند که جز خیرخواهی و مصلحت‌جویی مردم اندیشه‌ای ندارند و مبنای رفتار اجتماعی خود را بر‌پایة عشق، نرمی، ایثار و مدارا بنا می‌نهند.

♦️ این بینش معنوی تا مرحله‌ای پیش می‌رود که عارف بزرگوار شیخ ابوالحسن خرقانی می‌گوید: «از ترکستان تا به در شام کسی را خار در انگشت شود آن از آن من است و هم‌چنین اگر از ترک تا شام کسی را قدم در سنگ آید؛ زیان آن مراست و اگر اندوهی در دلی است، آن دل از آن من است»

♦️این سخنان نشان‌دهنده این حقیقت است که عرفان و تصوف ناب اسلامی طریقه‌ای انزواطلبانه و فردگرایانه نیست؛ بلکه توجه به جامعة بشری و همدردی با محرومان و مظلومان و دستگیری از آنان رکن اصلی و اساسی آن است؛

♦️ بنابراین تعهد و مسئولیت در برابر انسان‌ها و همدردی با آنان معیار راستینی برای تشخیص تصوف و عرفان اصیل و ناب از تصوف ساختگی و انحرافی است.
ادامه دارد...

#عشق_و_عرفان
#مردم_گرایی_و_نوعدوستی

T.me/sserfan
🔴معاشرت و ارتباط سالک با دیگران :


♦️سالك بايد از اينكه تمام اوقات مفيد خود را در جمع و با ديگران بگذراند، به گونه‌اى كه براى در خلوت به انس با حضرت دوست و تفكّر و ذكر و عبادات و مناجات پرداختن، فرصتى براى او باقى نماند، به شدّت پرهيز كند.

♦️گرچه انزواطلبى و قطع روابط خويشاوندى و دوستى و بريدن مراودات اجتماعى خطا و زيانبخش است، امّا محروم ساختن خويش از خلوتهاى معنوى نيز مردود و مضرّ است.

♦️ بنابراين گرچه سالك بايد در حدّ لازم و معتدل در جمع حاضر شود، امّا مى باید اوقات معيّنى را نيز براى تنهايى و خلوت اختصاص دهد.

♦️ بسيارى از عادات و رسوم خلق، از جهل و دنياطلبى آنها برخاسته و با تعاليم و احكام الهى در تعارض آشكار است. سالك بايد از تسليم و تبعيّت محض در برابر عادات و رسوم خلق پرهيز كند و با اراده ى مستقل و استوار، آنچه را با موازين عقل و شرع سازگار نيست ترك نمايد و به اينكه ديگران در مورد او چه خواهند گفت و چه قضاوتى خواهند كرد بهايى ندهد.

📚شراب طهور
مهدی طیب

#معاشرت

@sserfan
🔴شب زنده داری

🌱تاك خويش از گريه هاى نيمه شب سيرآب دار
كز درون او شعاع آفتاب آيد برون


🌱ذرّه اى بى مايه اى ترسم كه ناپيدا شوى
پخته تر كن خويش را تا آفتاب آيد برون


🌱در گذر از خاك و خود را پيكر خاكى مگير
چاك اگر در سينه ريزى ، ماهتاب آيد برون


🌱گر به روى تو حريم خويش را در بسته اند
سر به سنگ آستان زن ، لعل ناب آيد برون

اقبال

#شعر_سحرخیزی

@sserfan
🔴راههای عملی کسب عشق و محبت الهی

عامل‌ بیست و چهارم : مردم گرایی و نوعدوستی

(قسمت سوم )
ادامه...
♦️مردم گرایی و نوعدوستی در اعمال و رفتار ِ عرفا را می توان در چند مقوله مورد بررسی و تامل قرار داد:

اول :خوش خلقی و تحمل رنج دیگران :

♦️عرفا برپایة سنت پیامبر(ص) و اعتقادات دینی، افکار و رفتار خود را با مهر و عشق درآمیخته‌اند. آنان باتکیه‌بر احادیث پیامبر ص در مسیر مردم‌داری و مردم‌نوازی، روحی الهی و فکر و اندیشه‌ای جهانی دارند؛

♦️آنان در کمترین مرتبه از روابط اجتماعی که حضور در جامعه است، طالب شادی و خرسندی مردمان می‌شوند.

♦️ عارفان تحمل رنج و سختی مردم را تعالی روح و پاکی نفس می‌دانند و همسو با این سخن پیامبر هستند که می‌فرماید: شما مردمان را به مال خشنود نتوانی‌کردن به گشادگی روی و نیکویی خوی ایشان را خشنود کنید .

♦️عارفان در روابط اجتماعی طبعی بزرگ و رویی گشاده دارند؛ ایشان با پیروی از پیامبر با تفکری مثبت از کاستی‌ها و گناهان دیگران می‌گذرند و در تنگنای غضب فروخورندة خشم خویش‌اند؛

♦️آنان مظهر لطف و رحمت هستند؛ آنچنان‌که در کلام ایشان آمده است: «سؤال کردند از سهل بن عبدالله تستری ـ رحمه الله ـ از خوی خوش. گفت: کمترین آن بار‌کشیدن است و ترک مکافات و رحمت بر ظالم و دعاکردن او» .

♦️از شیخ ابوالحسین نوری نیز سؤال کردند که «اخلاق ایشان چیست؟ گفت: خلق را شادگردانیدن و از آزار آنان روی گردانیدن».

♦️ عطار در این باب می‌گوید: «حسن خلق آن است که نرنجانی و رنج خلق بکشی بی‌کینه و مکافات»

ادامه دارد...
#عشق_و_عرفان
#مردم_گرایی_و_نوعدوستی


T.me/sserfan
🔴معاشرت اهل سلوک :

♦️شما اهل سير و سلوك و مراقبه هستيد ، همواره سنجش و ارزيابي را با خود داشته باشيد كه به خانه فلاني رفتن و معاشرت با فلاني چه فايده اي براي من دارد . دائماً سعي كنيد كه اين سنجش و ارزيابي را رها نكنيد و هميشه در اين فكر باشيد كه به مقدار كم و ضروري با مردم معاشرت داشته باشيد

.♦️همانطور كه مي گويند اگر انسان مضطر شد كه فعل حرامي را انجام دهد بايد به اندازه اضطرار باشد نه بيش از اضطرار . معاشرت با اهل دنيا را هم مثل اكل ميته و خوردن چيز حرام بدانيد كه به اندازه ضرورت از آن برداشت كنيد .

♦️اين تفكر را بايد در فكرتان بخوابانيد كه چيزي براي شما پيش نيايد كه با شريعت ، طريقت يا حقيقت جنگ داشته باشد .

📚 رساله سیر‌سلوک سید هاشم حداد .

#معاشرت_اهل_سلوک
@sserfan
🌱سقراط را پرسیدند :
جهنم چگونه جاییست؟
پاسخ داد : جـهنـــــم مکـانی است سراســر آینه، به هر طرف که می نگری خودت را می بینی .

🌱پرسیدند بهشت چگونه جاییست؟
گفت: بهشت هم مکانی است پوشیده از آینه، به هر طرف که می نگری باز خود را می بینی !

@sserfan
🌼 همه ما مأموريم به تقرّب، كارهاى ما بايد قربة الی اللّه باشد.

🌹 راه رسيدن به قُرب الهی فراوان است ولی بهترين و آسان‌ترينش نماز شب است.

🌼 پيغمبر(عليه و علیٰ آله آلاف التحيّة والثناء) با همه مقاماتی كه داشتند ولی برای اينكه تتمّه راه را بهتر و سريع‌تر طی كنند خدا فرمود نماز شب را حتماً به پا بدار اگر بخواهی به مقام محمود كه شفاعت مطلق است بار يابی.

🌹 خب اگر رسولِ ما موظف است چنين مركبی داشته باشد ما بايد اين سنّت را ائتسا كنيم يعنی اقتدا كنيم، ائتسا يعنی كسى را اُسوه خود قرار دادن؛ خدا فرمود اُسوه شما پيغمبر است شما به او تأسی كنيد.


📚 آيت الله جوادی آملی، جلسه درس اخلاق، ۱۳۹۵/۹/۱۸

#نماز_شب
@sserfan
🔴راههای عملی کسب عشق و محبت الهی
عامل‌ بیست و چهارم : مردم گرایی و نوعدوستی

(قسمت چهارم )

ادامه...
خوش خلقی و تحمل رنج دیگران:
♦️در سراج‌السائرین نیز آمده است که «ما را شب و روز کم‌ آزاری اختیار می‌باید کرد و در کار خدای تعالی میان درباید بست تا اینکه مسلمانان از دست و پای ما یا از زبان ما یا از مال ما در آسایش باشند» .

♦️در کلامی دیگر می‌گوید: «هرکه می‌خواهد عزیز دو جهان گردد، نباید بر خلق جور و ستم کند و باید با ایشان به نیکی رفتار کند و از آنچه در دست مردمان است، باید طمع ببرد تا عزیز دو جهان شود و باید با مردمان خوش‌طبع و خوش‌خو باشد»

♦️در عوارف‌المعارف نیز چنین آمده است: «مدارا‌کردن با همه ی مردم از اخلاق عرفان است و گفته‌اند: هر چیزی را جوهری است و جوهر انسان عقل است و جوهر عقل صبر است و دلیلِ عقلِ مرد، تحمل آزار و اذیت و کمک به مسلمانان است و مداراکردن با خلق، و کنترل خشم است .

♦️همان‌گونه‌که مشاهده می‌شود مهربانی و دلسوزی و مدارا با خلق در بالاترین مرتبه از عبادات قرار می‌گیرد و اجرای این آیین‌نامة اخلاقی وابسته به شرایط ویژه‌ای نیست.

♦️با مطالعة زندگی عارفان می‌توان دریافت که آنان در هر شرایطی بر خشم و نفس خود تسلط داشته‌اند و تحمل رنج خلق و راحت‌رساندن به آنان را نزدیک‌ترین راه رسیدن به خدا می‌دانسته‌اند.

♦️در خبر است که اویس قرنی(رض)  «همی‌رفتی و کودکان سنگ همی‌ انداختندی اندر وی؛ گفتی: باری سنگ خُرد اندازید تا ساق من شکسته نشود که آن‌گاه نماز بر پای نتوانم کرد»

♦️عارف، عاشقی است که خداوند چشم و دل و دست اوست. بی‌نیازی نفس، وجودش را سرشار از عشق و محبت کرده است. او خطا‌بخش است؛ زیرا نفسش بزرگ‌تر از آن است که با مشاهدة لغزش‌های بشری تأثیر پذیرد و بدرفتاری کند. او کینه‌ها را از یاد می‌برد؛ زیرا دلش سرگرم حق است .

♦️ بنابراین عارف شکوه انسانی را در بخشش و حسن خلق می‌داند. خلق نیکو، صفت خاص و قرآنی پیامبر(ص) است و پیروی از آن وظیفة فردی است که می‌خواهد انسان باشد.
ادامه دارد...

#عشق_و_عرفان
#مردم_گرایی_و_نوعدوستی

T.me/sserfan
🔴معاشرت سالک :

♦️اين أفرادى كه در روز اين قدر خرج مى‌كنند، مگر در شب چقدر خزينه مى‌نمايند؟! دخل و خرج معنوى سالك بايد با هم بخواند؛ شب براى تهجّد بيدار شود، بين‌الطّلوعين به قرائت قرآن و أذكار خود بپردازد و از حضرت پروردگار نور بگيرد، تا روز كه براى تحصيل، كسب يا تجارت پا به عالم كثرت مى‌گذارد از سرمايه نخورد، بلكه دسترنج مجاهدات خود را در ارتباط با أهل كثرت با اقتصاد و ميانه‌روى خرج كند.


♦️سالكى كه ارتباط و معاشرت او بى‌حساب و كتاب است مانند گوشت قربانى است؛ هر كسى تكّه‌اى از او ميكند و مى‌برد و نهايةً براى خود چيزى باقى نمانده، مفلس و بيچاره مى‌شود.

♦️مى‌فرمودند: از خدا بگير، بعد خرج كن! أمّا اگر از خدا نگرفتى و مراقبه نداشتى و شب براى تهجّد بر نخواستى، متضرّر مى‌شوى. انسان از خودش چيزى ندارد و آنچه هست از ربّ است و اگر كسب نكند از مايه مى‌خورد و همه خرج شده و تمام ميگردد.

نور مجرد
📚علامه سید محمد حسین حسینی طهرانی

#معاشرت

@sserfan
2024/09/29 21:28:17
Back to Top
HTML Embed Code: