Telegram Web Link
#آموزشی
«قطر زاویه‌ای»

قطر زاویه‌ای، مقیاسی برای بدست آوردن بزرگی یک جسم یا یک سیاره است. در این روش اندازه گیری، تلسکوپ را به شکلی تنظیم می‌کنیم که در حالت اولیه، کناره‌ی سیاره‌ی مورد نظر قابل مشاهده باشد؛ سپس تلسکوپ را تا کناره‌ی مقابل حرکت می‌دهیم. مقدار زاویه‌ای که تلسکوپ دوران یافته است تا بتوانیم قطر سیاره را مشاهده کنیم، «قطر زاویه‌ای سیاره» نامیده می‌شود.

«کاری از انجمن نجوم دانشگاه شهید رجایی - تولید محتوا: ریحانه سادات قدمگاهی/گرافیست: محمد زارعین»
#مشاهیر
«یوهان کپلر»
با توجه به اندازه گیری های جزئی و مورد استفاده که توسط اخترشناس دانمارکی (تیکو براهه) نگهداری شده بود، یوهان کپلر (۱۶۳۰_۱۵۷۱) تعیین می کند که سیارات به دور خورشید نه تنها در یک مسیر دایره ای بلکه بیضوی می چرخند. بنابراین او سه قانون را بدست آورد که یکی از آن ها شامل حرکات سیارات می شود. که اخترشناسان تا به امروز در محاسبات خود از آن استفاده می کنند. هر چند که کوته فکران کار کپلر را در معرض ریسک قرار دادند.

«کاری از انجمن نجوم دانشگاه شهید رجایی - تولید محتوا: علیرضا پیرمهدی/ویراستار: نرگس رئوفی/گرافیست: محمد زارعین»
#خبر #رصد
«رژه سیارات در آسمان»
پنج سیاره منظومه شمسی در اتفاقی نادر پیش از طلوع آفتاب ۲۸ خرداد ماه، در آسمان با چشم غیر مسلح و حتی در شهرهایی با آلودگی نوری به راحتی قابل مشاهده هستند.
اما دقیقا چه چیزی این پدیده را خاص می‌کند؟ در این پدیده در آسمان می توانید سیارات را همزمان، به ترتیبی که در منظومه شمسی قرار دارند، ببینید؛ یعنی: عطارد، زهره، مریخ، مشتری، زحل، اورانوس و نپتون. در این رصد، همه سیارات بجز عطارد، اورانوس و نپتون با چشم غیر مسلح قابل مشاهده خواهند بود و برای مشاهده عطارد، اورانوس، نپتون و حلقه های زحل نیاز به دوربین دوچشمی خواهید داشت. لازم به ذکر است که، زهره و مشتری تقریبا ۳۰ دقیقه پیش از طلوع خورشید در شرق آسمان بسیار درخشان خواهند بود. بهترین زمان برای رصد یک تا نیم ساعت پیش از طلوع محلی خورشید و در مکانی بدون مانع دید در امتداد افق شرقی است. پیش تر در سال ۲۰۰۴، پنج سیاره در کنار هم در آسمان دیده شده اند و این پدیده دیگر تا سال ۲۰۴۰ اتفاق نخواهد افتاد.

«کاری از انجمن نجوم دانشگاه شهید رجایی - تولید محتوا: سحر دردایی»
#تلسکوپ #اخبار‌نجومی #جیمزوب
«انتشار اولین تصاویر رنگی تلسکوپ جیمز وب»
در روز سه شنبه، ۲۱ تیر، ساعت ۱۹ به وقت تهران، ناسا (NASA)، آژانس فضایی اروپا (ESA) و آژانس فضایی کانادا (CSA) قصد دارند اولین تصاویر تمام رنگی و داده های طیف سنجی تلسکوپ فضایی جیمز وب را منتشر کنند. طبق اعلام این سازمان ها، اولین تصاویر رنگی توسط تلسکوپ فضایی جیمز وب شامل بزرگترین و درخشان ترین سحابی عالم یعنی سحابی کارینا (Carina Nebula)، واقع در فاصله ۷۶۰۰ سال نوری از زمین و WASP-96 B، واقع در فاصله حدودا ۱۱۵۰ سال نوری از زمین، است. این خبر بصورت آنلاین در سایت nasa.gov پخش خواهد شد.

«کاری از انجمن نجوم دانشگاه شهید رجایی - تولید محتوا: سحر دردایی/گرافیست: مرتضی عیدی»
#اخبارنجومی #تلسکوپ #جیمزوب
«اولین تصویر تمام رنگی تلسکوپ جیمزوب منتشر شد.»
در این تصویر در حال تماشای عمیق ترین و واضح ترین عکس مادون قرمزی هستید که تا به حال از کیهان گرفته شده و اجرامی رو می‌ بیند که از تمام اجرام دیده شده تا به حال به آغاز جهان و به لحظه بیگ بنگ نزدیک تر هستند.

«کاری از انجمن نجوم دانشگاه شهید رجایی - تولید محتوا: سحر دردایی»
#دوره‌نجوم‌مقدماتی
انجمن نجوم دانشگاه تربیت‌دبیرشهیدرجایی
برگزار میکند:

🔴 دوره نجوم مقدماتی

💫چگونه منجم شویم ؟

💫سیارات در منظومه خورشیدی و
فراخورشیدی

💫ستارگان از تولد تا مرگ

💫کهکشان ها و سیاه‌چاله‌ها

💫ماده و انرژی تاریک

💫بیگ بنگ و آغاز کیهان

💫 کمی بعد از آغاز


🔻مدرس: حنانه امین پور
🔷کارشناس نجوم
🔷 مدرس نجوم و کیهان‌شناسی

🔸 تعداد جلسات: ۸ جلسه مجازی در ادوبی
🔸از ۶ مرداد پنج شنبه ها ساعت ۱۸ تا ۱۹:۳۰
🔸این دوره نیاز به هیچ پیش نیازی ندارد.

🔻شرکت برای عموم علاقه‌مندان آزاد است.
به کلیه شرکت کنندگان از طرف دانشگاه
شهید رجایی گواهی پایان دوره اعطا
میگردد.

⚪️هزینه دوره:
🔘عموم شرکت کنندگان ۱۳۰ هزار تومان
🔘دانشجویان شهید رجایی۱۰۰ هزار تومان
♦️به ده نفر اولی که پیش ثبت نام را انجام دهند تخفیف پنجاه درصدی تعلق می‌گیرد.

🟣علاقه مندان جهت پیش ثبت نام می توانند لینک گوگل فرم را در مرورگر خود اجرا کرده یا به آیدی زیر پیام دهند.




🔻آیدی تلگرام:
@R_Khorramnia
🔻فرم ثبت نام:
https://forms.gle/PCD7JEmAnipDbmBc9
Forwarded from "لفظِ قلم" (ادمین نشریه "لفظِ قلم")
lafz ghalam-7.pdf
11.6 MB
🌀نشـریه‌ی دانشـجویی لفـظ قـلم✍️
شمـاره‌ی هفتم/ مرداد ۱۴۰۱
در این شمـاره می‌خوانیـد:

🌀بی یاری 😔

🌀مغز عزیز🧠

🌀عاقبت عاقب😇

🌀شطرنج

🌀شروط لازم اما ناکافی🌱

🌀حسین در سرزمین عجایب🤷‍♂️

🌀کاش معلمم می‌دانست👨‍🎓👩‍🎓

با ما همـراه باشیـد☺️.
@lafze_ghalamm
#اخبارنجومی #رصد
«پدیده اَبَرماه شامگاه پنجشنبه و بامداد جمعه در آسمان قابل مشاهده است.»
مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران اعلام کرد پدیده اَبَرماه به همراه سیاره زحل و آذرگوی های بارش پِرساوشی، شامگاه پنجشنبه ۲۰ مرداد در افق جنوب شرق آسمان قابل مشاهده است و بامداد جمعه در افق جنوب غرب آسمان غروب خواهد کرد.
اما اَبَرماه چیست؟ هرگاه ماه در حالت بدر (ماه کامل) به نزدیکترین فاصله خود از زمین می‌ رسد؛ درخشان ‌تر و بزرگتر از معمول دیده می ‌شود. این اتفاق که در هر ۴۱۲ روز یک بار پیش می ‌آید؛ پدیده اَبَرماه نام دارد.
همچنین شهابی که از شهاب‌ های عادی درخشنده‌ تر است، آذرگوی (Fireball) نام دارد.

«کاری از انجمن نجوم دانشگاه شهید رجایی - تولید محتوا: سحر دردایی/گرافیست: محمد زارعین»
——————————————————
شرح تصویر: تفاوت اندازه و نورانیت ماه در دورترین و نزدیک ترین فاصله با زمین. اَبَرماه ۱۴٪ بزرگتر و ۳۰٪ پرنورتر از کوچکترین ماه است.
بارش شهابی برساوشی - فائزه موسوی.pdf
3.5 MB
#دوره‌نجوم‌مقدماتی
اولین دوره برگزار شده توسط انجمن نجوم، دوره نجوم مقدماتی، به نیمه خود رسید. در این دوره با کارگیری رویکرد «یادگیری فعال» (مشارکت دانشجو در فرآیند یادگیری با انجام فعالیت های مربوط به درس)، جزواتی توسط دانشجویان شرکت کننده فراهم شده که نتیجه تلاش و تحقیق ایشان در خصوص مباحث درسی کلاس است. مدرس محترم دوره و تیم تولید محتوای انجمن نجوم بر نتایج نظارت داشته اند و محتواها را برای دسترسی دوستداران نجوم فراهم کرده اند.
به تناسب رویداد شب گذشته در حوزه نجوم، همراه باشید با اولین جزوه از این سری جزوات، مبحث «بارش شهابی بَرساوُشی» تهیه شده توسط خانم فائزه موسوی از استان فارس.
Forwarded from آسمان
🔸 سفر دو روزه به شهر قم و کاروانسرای دیرگچین

🔺پنجشنبه 3 و جمعه 4 شهریور 1401

🔺 اطلاعات بیشتر و ثبت نام:
http://saeedsky.ir/سفر-رصدی-دیرگچین/

ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
🔺 SaeedSky.ir
🔺 @SaeedSky
#دوره‌نجوم‌مقدماتی #چندقسمتی
«بزرگ‌ترین ستاره‌ای که تا به حال شناخته شده» - قسمت اول
اگر به آسمان نگاه کنید، ستاره های کوچک و بزرگ زیادی را مشاهده می‌کنید، ولی فقط تعداد خیلی کم و ناچیزی از ستارگان با چشم غیرمسلح قابل مشاهده هستند. ستاره هایی با رنگ ها و اندازه های بسیار مختلف و وسیعی وجود دارد، که زیبایی و هارمونی باشکوهی را به وجود آورده‌اند.
اما سوال اینجاست:
"در بین همه‌ی این اندازه ها و خصوصیات مختلف، غول پیکرترین ستاره کیهان کدام است؟"
بزرگترین‌ ستاره‌ی پیدا شده تا به امروز، ستاره‌ای است به نام "Stephenson 2-18". این ستاره در صورت فلکی اسکاتوم(Scutum)، در خوشه والد خود یعنی "Stephenson 2" قرار دارد. کشف این خوشه توسط ستاره شناس آمریکایی، "چارلز بروس استفنسن" و به سال 1990 بر می‌گردد. اما کشف خود این ستاره‌ی غول پیکر، در سال 2012 به همراه 56 ابر غول سرخ دیگر انجام گرفت. شعاع "استفنسن18-2" 2150 برابر شعاع خورشید زیبای ماست و حجم آن 10 میلیارد برابر خورشید است. اگر بخواهیم به سادگی عظمت این گوی سرخ زیبا را شرح دهیم، باید بگوییم: اگر "استفنسن18-2" را جایگزین خورشید در منظومه شمسی کنیم، تا مدار زحل پیشروی می‌کند و لازم به گفتن نیست که زمین به طور کامل بلعیده می‌شود!
#ادامه_دارد

«کاری از انجمن نجوم دانشگاه شهید رجایی - تولید محتوا: شیرین خالقی راد/ویراستار: ریحانه سادات قدمگاهی»
#دوره‌نجوم‌مقدماتی #چندقسمتی
«بزرگ ترین ستاره ای که تا به حال شناخته شده» - قسمت دوم
برای درک بهتر، بگذارید از یک مثال استفاده کنیم:
اگر با سرعت نور، یک بار دور ستاره "استفنسن18-2" بچرخیم، به 9 ساعت زمان نیاز داریم!
جالب است بدانید این ستاره رکورددار یکی از پرنور ترین غول سرخ های شناخته شده است؛ فاصله‌ی این ستاره تا زمین حدودا 20 هزار سال نوری است و دمای سطح آن 3200 کلوین است، یعنی 440,000 برابر پرنورتر از خورشید!
طبق تحقیقات، محققان فکر می کنند این ستاره به مرور لایه‌های بیرونی خود را از دست می‌دهد و در نهایت تبدیل به یک ستاره‌ی متغیر آبی زیبا و درخشان خواهد شد.
نام‌های متعددی برای "ابرغول سرخ استفنسن" انتخاب شده که عبارتند از:
Stephenson 2 DFK1
RS6C2-18
2MASSJ18390238-0605106 و.....
با این وجود، همه‌ی ستاره‌ها تنها قسمت‌های بسیار کوچکی از کهکشان‌های بزرگ‌تر هستند. همان کهکشان‌های بزرگ، خودشان جزء کوچکی از یک کیهان بسیار پهناور می‌‌باشند. و اما زمین؟ بهتر است راجع به آن‌ صحبت نکنیم!

«کاری از انجمن نجوم دانشگاه شهید رجایی - تولید محتوا: شیرین خالقی راد/ویراستار: ریحانه سادات قدمگاهی»
#دوره‌نجوم‌مقدماتی‌ #چندقسمتی
«سیاره فراخورشیدی J1407b» - قسمت اول
در سال 2012 ستاره‌شناس اریک ماماژک و همکارانش در دانشگاه روچستر، کشف ستاره‌ جوان J1407 و کسوف ‌های غیر‌معمولی را در خارج منظومه‌ ‌شمسی و در فاصله‌ی تقریبا 430 سال نوری از زمین گزارش و پیشنهاد کردند که علت آن یک کوتوله‌ قهوه‌ای و یا قمری در اطراف یک سیاره‌ غول ‌پیکر جوان است. در مطالعات جدید‌‌تر، از روش‌های اپتیک تطبیقی و طیف‌ سنجی داپلر برای تخمین جرم جسم حلقه ‌دار استفاده شد. نهایتا بر‌اساس این مقالات نتیجه‌گیری شد که احتمالا یک سیاره‌ غول‌پیکر (که هنوز دیده نشده است.) با یک سیستم حلقه‌های غول‌پیکر مسئول کاهش مکرر نور ستاره‌ J1407 می‌باشد. این انحنای نور به ستاره‌شناسان می‌گوید که قطر سیستم حلقه‌ها نزدیک به 120 میلیون کیلومتر است. این سیاره‌ غول‌پیکر، سیاره‌ی فراخورشیدی J1407b می‌باشد. سیستم حلقه‌های این سیاره که به دور ستاره‌ خورشید‌مانند J1407 می‌گردد، بسیار بزرگتر و سنگین‌تر از حلقه‌های سیاره‌ زحل است. این سیستم حلقه‌ها اولین در نوع خود است که در خارج از منظومه‌ شمسی ‌ما کشف‌ شده ‌است.
#ادامه_دارد

«کاری از انجمن نجوم دانشگاه شهید رجایی - تولید محتوا: ریحانه اصغری/ویراستار: سحر دردایی»
#دوره‌نجوم‌مقدماتی‌ #چندقسمتی
«سیاره فراخورشیدی J1407b» - قسمت دوم
تحلیل جدید از داده ‌ها نشان می‌ دهد که سیستم حلقه ‌های این سیاره، از بیش از 30 حلقه تشکیل‌شده که قطر هر‌یک از آن ‌ها، ده ‌ها میلیون کیلومتر می‌باشد. علاوه بر این، آن‌ها شکاف ‌هایی در این حلقه‌ ها پیدا کردند که نشان می‌دهد ممکن است ماه یا قمر‌هایی در این شکاف بوجود آمده باشد. این سیاره بسیار دور‌تر از آن است که بتوان حلقه‌های آن را به طور مستقیم رصد کرد، اما می‌توان بر‌ اساس تغییرات سریع درخشندگی نور ستاره‌ای که از سیستم حلقه‌ها می‌گذرد، مدلی دقیق ساخت. اگر بتوان حلقه‌ زحل را با حلقه ‌های J1407b جایگزین کرد، این حلقه ‌ها به‌ راحتی در شب قابل مشاهده و چندین برابر بزر‌گتر از ماه کامل خواهند بود.
ماماژک استاد فیزیک و نجوم از دانشگاه روچستر می‌گوید: این سیاره بسیار بزرگتر از مشتری یا زحل است و حلقه‌ های آن تقریبا 200 برابر بزرگتر از حلقه‌ های امروزی زحل هستند و شما می ‌توانید آن را به عنوان یک ابر زحل در نظر بگیرید.
ستاره‌شناسان انتظار دارند که حلقه‌ های این سیاره‌ فرا‌خورشیدی در‌چندین میلیون سال بعد نازکتر شوند و در‌نهایت ناپدید شوند.

«کاری از انجمن نجوم دانشگاه شهید رجایی - تولید محتوا: ریحانه اصغری/ویراستار: سحر دردایی»
———————————————————
شرح تصویر: تصویر مقایسه‌ سیاره زحل و J1407b را نشان می ‌دهد.
تنهاترین_کهکشان_کیهان_فاطمه_زعفرانی_زاده.pdf
456.5 KB
#دوره‌مقدماتی‌نجوم #کهکشان
تنهاترین کهکشان کیهان را با مطالعه این فایل، می توانید بهتر بشناسید.

«کاری از انجمن نجوم دانشگاه شهید رجایی - تولید محتوا: فاطمه زعفرانی زاده»
#اخبارنجومی #آرتمیس۱
«شمارش معکوس برای پرتاب آرتمیس۱»
بعد از گذشت ۵۰ سال از ماموریت فضایی آپولو، پروژه انتقال انسان به فضا دوباره از سر گرفته شده و روز دوشنبه، ۷ شهریور (حدودا ساعت ۱۷:۰۳ به وقت ایران) راکت ۳۲ طبقه ای آرتمیس ۱ از پایگاه فضایی کندی در فلوریدای آمریکا پرتاب خواهد شد. در این پروژه، کپسول بدون سرنشین اوریون برای یک پرواز آزمایشی شش هفته ای به مدار ماه برده می شود و قرار است در مراحل بعدی فضانوردانی را به ماه ببرد. طبق اطلاع رسانی سازمان ناسا، این ماموریت حدود ۴۲ روز و سه ساعت و بیست دقیقه طول خواهد کشید و با قوی ترین موشک ساخت بشر انجام می شود.

«کاری از انجمن نجوم دانشگاه شهید رجایی - تولید محتوا: سحر دردایی»
انجمن نجوم دانشگاه شهید رجایی تهران
#اخبارنجومی #آرتمیس۱ «شمارش معکوس برای پرتاب آرتمیس۱» بعد از گذشت ۵۰ سال از ماموریت فضایی آپولو، پروژه انتقال انسان به فضا دوباره از سر گرفته شده و روز دوشنبه، ۷ شهریور (حدودا ساعت ۱۷:۰۳ به وقت ایران) راکت ۳۲ طبقه ای آرتمیس ۱ از پایگاه فضایی کندی در فلوریدای…
#اخبارنجومی #آرتمیس۱
«به تعویق افتادن پرتاب آرتمیس۱»
به دلیل نقائص فنی و اینکه در زمان سوخت گیری و همزمان خنک نگه داشتن موشک با اکسیژن و هیدروژن مایع، خطر اصابت صاعقه وجود داشت و در نهایت نقص فنی موتور شماره ۳، پرتاب به تعویق افتاد.
جمعه ۱۱ شهریور، موعد بعدی این پرتاب خواهد بود.

«کاری از انجمن نجوم دانشگاه شهید رجایی - تولید محتوا: سحر دردایی»
#مشاهیر
«نیوتن»
سِر آیزاک نیوتن (1643-1727)، اخترشناس، ریاضیدان، فیزیک‌دان و متخصص الهیات اهل انگلستان بود. بیشتر به خاطر کارش بر روی نیروها، به ویژه گرانش، مشهور است. با تکیه بر فعالیت های دانشمندان پیش از خود، از او نقل شده است که گفت: «اگر توانستم اندکی دورتر را ببینیم، به این دلیل است که بر شانه غول ها ایستادم». او سه قانون را پایه ریزی کرد که حرکت اجسام تحت تاثیر نیرو ها را توصیف می کنند که امروزه به سه قانون حرکت نیوتن شهرت پیدا کرده اند. او تلسکوپ بازتابی، حساب دیفرانسیل و انتگرال را اختراع کرد و همچنین به بررسی اپتیک، مکانیک، شیمی تجربی، کیمیاگری و الهیات پرداخت. ایجاد سه قانون جهانی حرکت به اضافه ابداع نظریه گرانش جهانی و همچنین شاهکار ایشان یعنی کتاب اصول ریاضی فلسفه طبیعی، دنیای علم را برای همیشه دگرگون ساخت. میتوان گفت که تمام دانشمندان چند قرن اخیر، بر این اتفاق نظر دارند که بزرگترین دانشمند تاریخ بدون هیچ گونه شک و تردید نیوتن میباشد. این گونه بود که ایشان رتبه دومِ لیست تاثیرگذارترین اشخاص تاریخ را از آن خود کردند.
از این جهت، ما برای نیوتن - به عنوان تأثیرگذارترین شخص کل تاریخ علم - احترام بسیار زیادی قائلیم.

«کاری از انجمن نجوم دانشگاه شهید رجایی - تولید متحوا: حسن روحانی نژاد/ویراستار: نرگس رئوفی/گرافیست: محمد زارعین، سید علی سعادت»
انجمن نجوم دانشگاه شهید رجایی تهران
#اخبارنجومی #آرتمیس۱ «به تعویق افتادن پرتاب آرتمیس۱» به دلیل نقائص فنی و اینکه در زمان سوخت گیری و همزمان خنک نگه داشتن موشک با اکسیژن و هیدروژن مایع، خطر اصابت صاعقه وجود داشت و در نهایت نقص فنی موتور شماره ۳، پرتاب به تعویق افتاد. جمعه ۱۱ شهریور، موعد بعدی…
#اخبارنجومی #آرتمیس۱
«تعویق مجدد پرتاب آرتمیس۱»
به دلیل مشخص شدن نشت در سطح لوله‌ای که هیدروژن از طریق آن به مخزن می‌رسد، پرتاب آرتمیس ۱ به تعویق افتاد.
موعد بعدی این پرتاب هنوز مشخص نشده است و ناسا باید پیش از نهایی کردن تاریخ جدید، تمام پارامترها را تجزیه و تحلیل کند؛ با این حال پس از روز سه‌شنبه، به دلیل موقعیت زمین و ماه، امکان پرتاب تا قبل از ۲۸ شهریور وجود نخواهد داشت.

«کاری از انجمن نجوم دانشگاه شهید رجایی - تولید محتوا: سحر دردایی»
2024/09/21 23:07:05
Back to Top
HTML Embed Code: