Telegram Web Link
دیوان واله اصفهانی
نسخه ای نفیس از دیوان واله اصفهانی که در زمان حیات شاعر کتابت شده است ، و غزلیاتی از وی به قلمی غیر از متن در هامش به شکسته نستعلیق چلیپا افزوده شده است که ظاهرا خط واله اصفهانی است و بسیاری از آن غزلهایی که در هامش بعدا افزوده شده است و نیز برخی غزلیات متن در دیوان چاپی سال 1371ش نیامده است .
شماره نسخه: 420
تعداد اوارق: 278گ
تعداد سطرها: 10 س
@sepahsalaar
سپهسالار ؛ بخش خطی کتابخانه دانشگاه شهید مطهری
توضیح در ادامه 👇👇 @sepahsalaar
👆👆
اجازه نامه نجیب الدین ابی الحسین علی بن فرج سوراوی (ق7)
وی شاگرد ابن شهر آشوب مازندرانی (ح588) و معاصر ابو البقاء عکبری (م616) بوده است
این اجازه را در آغاز نسخه ای کهن از کتاب تنزیه الانبیاء شریف مرتضی آورده است .
ضمن صدور اجازه نامه به شاگردش: تاج الدین شمس الشرف ابو الحسین علی بن محمد بن احمد بن ابی الفضل العلوی الحسینی (ق7) ، دو طریق خویش برای روایت کتاب «تنزیه الانبیاء و الائمة» را که با چهار واسطه به شریف مرتضی می رسد این چنین آورده است :
قراء علیّ کتاب تنزیه الانبیاء و الائمة علیهم السلام من اوله الی آخره فی سنة 8؟؟ قرائة فهم و ... و درایة النقیب الاجل السید العالم الاوحد تاج الدین شمس الشرف(المشرق) ابو الحسن علی بن محمد بن احمد بن ابی الفضل العلوی الحسینی احسن الله توفیقه و تسدیده و اجزت له ان یروی ذلک عنی عن شیخی الاجل العالم ابی نصر عبد الجبار بن ابی القاسم الرازی عن الشیخ المفید ابی علی عن والده الشیخ السعید ابی جعفر بن الحسن الطوسی عن السید المرتضی علم الهدی نفعنا الله به و جمیع المؤمنین و الحمدلله رب العالمین و صلواته علی سیدنا محمد النبی و آله الطاهرین و سلامه و حسبنا الله و نعم الوکیل .
*و اخبرنی أیضاً شیخی السید الاجل العالم ابو نصر عبد الجبار بن ابی القاسم الرازی انه قرأه علی الشیخ الاجل السعید عبدالجبار ابی الوفاء ابن عبدالله الرازی و اخبره انه قرأه علی الشیخ السعید ابی جعفر محمد بن الحسن الطوسی و رواه الشیخ ابو جعفر عن السید علم الهدی المرتضی رحمه الله کتبه علی بن فرج بن علی فی التاریخ المذکور
@sepahsalaar
ابن یوسف شیرازی
همیشه برایم عجیب می نمود که چگونه ممکن بوده بسیاری از عالمان و دانشمندان گذشته ما در حالی که جوان و نوجوان بوده اند تألیفی علمی از خود به جای گذاشته باشند ، به عنوان مثال سید نعمت الله جزائری کتاب «مفتاح اللبیب فی شرح التهذیب» را در حالی که تنها 15 سال داشته است تألیف کرده است. در طی چند سال گذشته با اسامی متعددی از اینگونه برخورد نموده ام ، از جمله دانشمندانی که در چند سال گذشته به خاطر ارتباطم با نسخه های خطی همیشه مورد احترام و علاقه بنده بوده «ابن یوسف شیرازی» می باشد ، ایشان را باید جزء اولین فهرست نویسان نسخه های خطی در ایران دانست که به شیوه کاملا محققانه آثار مختلف را معرفی و فهرست کرده اند که حاصل تلاش مستمر ایشان در این زمینه دو جلد فهرست موضوعی از نسخه های خطی کتابخانه سپهسالار (مدرسه عالی شهید مطهری) و نیز دو جلد فهرست از نسخ خطی مجلس شورای اسلامی می باشد ، در اوائل کار که به تازگی با فهرست ایشان آشنایی پیدا کرده بودم همیشه فکر می کردم مؤلف این فهرست یک دانشمند شیخ و جا افتاده ای بوده ، تا اینکه چند سال پیش متوجه شدم ایشان در سال 1366 شمسی در شیراز به رحمت خدا رفته اند در حالی که جلد اول و دوم فهرست کتابخانه سپهسالار را در بین سالهای 1313 (جلد اول ) تا 1318 (جلد دوم) شمسی به چاپ رسانیده اند ، دیروز در حال جستجوی مطلبی برای اهل فضل و ادبی بودم که به صورت اتفاقی دو مطلب ارزشمند درباره این عالم بزرگ پیدا کردم ، اول اینکه تصویر این عالم بزرگ و سال تولد ایشان را در کتاب (دانشمندان و سخن سرایان فارس ، ج2 ، ص 238-239) یافتم و متوجه شدم که ایشان در سال 1283 شمسی متولد شده اند و زمانی چاپ جلد اول فهرست این کتابخانه را به انجام رسانده اند که حدود 30 سال داشته اند و دوم اینکه کتابی از این عالم بزرگ را فرزند خلف ایشان به سال 1380 شمسی با عنوان «نامداران ادب ایران» به چاپ رسانده اند که در مقدمه آن کتاب فرزند عزیز این عالم گرامی یعنی «محمد حسین بن یوسف» گزارش نموده اند که ایشان 15 سال مشغول تهیه و چاپ دو جلد فهرست کتابخانه سپهسالار بوده اند و این بدان معناست که ایشان زمانی که تنها حدود 20 سال داشته اند مشغول این کار ارزشمند و ماندگار شده اند .
خداوند روح این عالم بزرگ را قرین رحمت خود گرداند .
@sepahsalaar
الهی نامه.pdf
13.7 MB
عنوان: الهی نامه
مؤلف: خواجه عبد الله انصاری
کاتب: میر علی الکاتب السلطانی
محل نگهداری: کتابخانه ملی فرانسه
شماره: 1966
آغاز و انجام
@sepahsalaar
الکاتب الذلیل کثیر التقصیر محمد شفیع بن عبد الستار تبریزی الاصل آواره سرگردان ساکن زنجان ...!!
@sepahsalaar
سه مهر مختلف به همراه یادداشت تملک از رضا قلی هدایت (م1288) مؤلف کتابهایی چون ریاض العارفین و مجمع الفصحا و غیر آن
در نسخه ای از کتاب مثنوی که به تاریخ 1282 قمری در تبریز خریداری نموده است .
سجع مهرها:
بیضی: رضا قلی 1247
چهارگوش: هو العلی عبده رضا قلی 1264 ؟
چهارگوش: لا اله الا الله الملک الحق المبین عبده رضا قلی 8 ؟ 12
@sepahsalaar
حاشیه و امضای اعتضاد السلطنه (وزیر علوم ) در حاشیه نسخه الملل و النحل شهرستانی
نسخه متعلق به قرن هشتم است
@sepahsalaar
سپهسالار ؛ بخش خطی کتابخانه دانشگاه شهید مطهری
حاشیه و امضای اعتضاد السلطنه (وزیر علوم ) در حاشیه نسخه الملل و النحل شهرستانی نسخه متعلق به قرن هشتم است @sepahsalaar
انجام نسخه الملل و النحل شهرستانی
کاتب: ابوالوفا خوارزمی (م835)
تاریخ کتابت: دوشنبه 4 شعبان 797
شماره نسخه: 2810
کاتب نام خود را : ابو الوفا بن سعید بن محمد بن محمود آورده است ، و در صفحه بعد شخصی بیتی را با عنوان : «منه قدس سره» آورده است که آن بیت «بد کردم و اعتذار بدتر ز گناه = زیرا که درین هست سه دعوی تباه * دعوی وجود و دعوی قوة و فعل = لاحول و لاقوة الا باللّه» می باشد و شاعر آن ابوالوفا خوارزمی (م835) می باشد . لذا با این شاهد باید کاتب نسخه را نیز ابوالوفا خوارزمی دانست .
@sepahsalaar
ضرورت باز سازی قسمتی از کتیبه های
مسجد و مدرسه عالی شهید مطهری (سپهسالار)

تهیه کنندگان:
*امیر رجبی نژاد
*زهراء سادات کشفی
*حسن قاسمی

کتیبه های مدرسه عالی شهید مطهری ، در واقع خلاصه ایست از متن ادیبانه وقفنامه ، که این خلاصه در همان زمان یا نزدیک به زمان واقف مرحوم این بنا تهیه شده است و به خط میرزا غلامرضا کتابت شده و اجرا گردیده است .
اتفاق تلخی که پس از دوره قاجاریه و با به حکومت رسیدن پهلوی در تغییر و تحریف برخی از کتیبه ها رخ داده ، نه تنها باعث از بین رفتن قسمتی از اثر برجسته میرزا غلامرضا گردیده بلکه باعث تغییر و تحریف بخشی از خلاصه وقفنامه ای گردیده که اسناد آن از دید محققان و پژوهشگران هیچگاه پوشیده نخواهد ماند .
دلیل بر تهیه این گزارش مصور ، یافتن سند جدیدی مربوط به کتیبه های این بنای عظیم بود که اکنون این سند در کتابخانه ملی فرانسه به شماره 1291 نگهداری می شود و تصویر تمام صفحات آن به پیوست می باشد .
در ذیل ابتدا گزارشی از تغییرات و تحریفات مهم و اساسی که در متن این کتیبه ها به ترتیب تاریخ رخ داده است همراه با تصاویر ارائه می گردد و در ادامه پیشنهادی جهت بازیابی اصل اثر ارائه می گردد ، امید است با اقدامی شایسته در این زمینه ، امانت دار خوب و احیاء کننده لایقی برای میراث گذشتگان خویش باشیم .
1. تغییرات و تحریفات
الف) کتیبه بالای درب غربی و اصلی مسجد
* قدیمی ترین تصویر موجود از این کتیبه مربوط به دوره قاجاریه است و تصویر بعدی مربوط به آغاز دوره پهلوی است که چون نام ناصر الدین شاه در کتیبه بوده است این کتیبه برداشته شده است و به نظر این اتفاق در همان سال 1304 شمسی رخ داده است (رجوع به تصویر شماره 1) ، و یحیی دولت آبادی نیز که در همان دوران مشغول نگارش کتاب تاریخی خویش یعنی «حیات یحیی» بوده به این واقعه تلخ تصریح نموده است (ج4 ، ص400 و 401) (دولت آبادی کتابش را بین سالهای 1271 شمسی تا 1314 شمسی تألیف کرده و وقایع آن سالها را نگاشته است).
* تصویر بعدی مربوط به تحریف عبارت کتیبه است که در دوره رضا خان پهلوی این تحریف صورت گرفته است و کاشیهای آن تا پایان دوره پهلوی نیز وجود داشته است . و این اتفاق بین سالهای 1304 تا 1319 شمسی رخ داده است (رجوع به تصویر شماره 2)
* بعد از اینکه حکومت پهلوی ساقط گردید ، در همان آغاز انقلاب اسلامی در سال 1357 ، کتیبه دوره پهلوی با رنگ سفید پوشیده گردیده است (رجوع به تصویر شماره 3)
* چون بودن کتیبه به صورت قبل جلوه خوبی نداشته ، کاشیهای پهلوی اول برداشته شده و آیه ای از قرآن به جای آن گذاشته شده است که به نظر این در دهه هفتاد انجام شده و هم اکنون به این صورت می باشد . (رجوع به تصویر 4 )
ب) کتیبه داخل حیاط از بالای درب ورودی غربی تا قبل از اولین مناره در ضلع جنوبی

عبارات موجود از این کتیبه که در زمان پهلوی دوم دچار تحریف و تغییر گردیده است هم اکنون نیز موجود است . (رجوع به تصاویر شماره 5 )

* نکته قابل توجه اینکه برخی از کاشی های کتیبه داخل حیاط به مرور زمان دچار آسیب دیدگی شده و در چند سال گذشته برخی از آنها بازسازی شده ولی متاسفانه در اثر عدم اطلاع از متن اصلی آن کتیبه ، تغییرات و اشتباهاتی رخ داده که آنها نیز ضرورت دارد با اقدامی شایسته مجددا اصلاح گردند .
ادامه در ارسالی بعدی
👇👇👇
@sepahsalaar
ادامه مطلب ارسالی قبلی ☝️☝️☝️
2. اصلاحات پیشنهادی
الف) کتیبه بالای درب غربی و اصلی مسجد
بر اساس قدیمی ترین سندی که مذکور شد و در کتابخانه ملی فرانسه نگهداری می شود عبارت اصلی این گونه گزارش شده است : «کتیبه دور بالای جلو خوان اینست: در عهد دولت معدلت آیت همایون ... خاقان الخواقین داور زمین و زمان خسرو صاحبقران السلطان بن السلطان بن السلطان و الخاقان بن الخاقان بن الخاقان سلطان ناصر الدین شاه قاجار لا زالت اعدائه مقهورة و سیوف انصاره فی نصرة الاسلام مشهورة که تا زمانه را گردش و ستاره را تابش بختش بنده بادا (رجوع به متن سند الحاقی) این مسجد رفیع البنیان ...» ، عبارت کنونی که در این کتیبه قرار داده شده است آیه از قرآن کریم است که صرفا جهت تغییر کتیبه مربوط به دوران پهلوی ایجاد کرده اند . رجوع شود به تصاویر شماره (1 الی 4)
ب) کتیبه داخل حیاط از بالای درب ورودی غربی تا قبل از اولین مناره در ضلع جنوبی
بر اساس قدیمی ترین سندی که مذکور شد و در کتابخانه ملی فرانسه نگهداری می شود عبارت اصلی این گونه گزارش شده است : «کتیبه دور مرتبه تحتانی مسجد از دالان طرف دست راست که داخل میشود شروع شده : «بسم الله الرحمن الرحیم الحمد لله الواقف علی الضمائر و المطلع علی السرائر و الصلواة و السلام علی اشرف خلقه محمد و آله سید الاوائل و الاواخر و بعد در عهد میمون ابد مقرون شاهنشاه دین پناه فروغ بخش دیهیم و گاه خسرو دنیا و دین شهریار زمان و زمین وارث تاج و تخت قدیم حافظ آیین شرع قویم ممهد اساس مرحمت و عدالت گستری مشید قواعد عطوفت و رعیت پروری حامی الشریعة الغراء و راعی الملة البیضا سلطان سلاطین الزمان و خاقان خواقین الدوران کهف الاسلام و المسلمین نصرة الدنیا و الدین طراز کسوت سلطنت و جهانداری سایه بلند پایه عدل و رحمت حضرت پروردگاری السلطان بن السلطان بن السلطان و الخاقان بن الخاقان بن الخاقان ابو الفتح و الظفر السلطان ناصر الدین شاه قاجار خلد الله ملکه و سلطانه . تا اینجا دالان طرف دست راست مقصوره تمام شد . (رجوع به عبارات موجود در سند که به پیوست است 1 , 2 , 3 ) عباراتی که برجسته گردید متاسفانه در زمان پهلوی دوم به عبارات دیگری تحریف یافته است (رجوع به تصویر شماره 5 ) و ضرورت دارد این عبارات تحریفی به عبارات اصلی اصلاح شود .
@sepahsalaar
j3.pdf
220.2 MB
جلد سوم فهرست کتابخانه
همراه با حواشی مفید
@sepahsalaar
j4.pdf
231.2 MB
جلد چهارم فهرست کتابخانه
همراه با حواشی مفید
@sepahsalaar
آغاز و انجام نسخه گلستان سعدی در انجمن سلطنتی آسیایی(Royal Asiatic Society)، لندن
این نسخه در سال 990 ق. کتابت شده است و در صفحۀ انجامۀ آن، تصویری از محمدحسین کشمیری (کاتب نسخه ) و منوهر(فرزند Basawan) به دست منوهر نگارگری شده است.

*فایل کامل نسخه در نظرات امده است .
@sepahsalaar
2024/09/24 18:23:35
Back to Top
HTML Embed Code: