Telegram Web Link
📍 استفتاء/عقاید/رجعت

🔺سؤال) نظر آیت الله حیدری (دام ظلّه) درباره رجعت چیست؟ آیا رجعت از مسلّمات است یا مورد اختلاف علمای شیعه است؟ صحت متون وارده درباره آن تا چه حدی است؟ (مثلا زیارت آل یاسین) آیا رجعت بعد از شهادت قائم (عجل الله تعالی فرجه الشریف) می باشد یا در مرحلة دیگری صورت می گیرد؟

🔹جواب: اصل اعتقاد به رجعت با روایات مستفیض ثابت شده است واختلاف تنها در تفسیر و شرح آن و اینکه در کدام مرحله صورت می گیرد وجود دارد. شیخ احمد احسایی معتقد است که دوره ظهور، یکی از عالی‌ترین و کامل‌ترین مراتب عالم دنیاست و از سنخ روز قیامت است و عالم رجعت عالمی لطیف میان دنیا و آخرت است که «قیامت صغری» یا بر طبق آنچه در زیارت جامعه آمده، عالم «الأولی» نامیده می شود: «وحجج الله على أهل الدنيا والآخرة والأولى» که عبارت است از تعلق ارواحی که از اجسام مادی جدا شده اند به قالب مثالی شان در عالم برزخ.
علامه طباطبایی در این مسأله از وی پیروی نموده و معتقد است که عصر ظهور و روز رجعت و روز قیامت از سنخ حقیقتی واحد هستند، گر چه دارای مراتب متفاوتی هستند و یوم النشور و حشر اکبر از همه آنها بزرگتر است، زیرا تجلی عدل الهی و ظهور حقایق است و انسانیت به سمت کمال خود در حرکت است تا آنکه در زمان ظهور به اوج خود برسد و حکمت الهی اقتضا می کند که از ایمان خالص و از کفر محض به دنیا باز گردد که از آن تعبیر به روز قیامت و یوم الله شده است. ( ایام الله سه روز هستند: روز ظهور، روز رجعت و روز قیامت) و رجعت در عالم برزخ می باشد.
آیت الله حیدری معتقدند که رجعت از عالم دنیا است، اما زندگی دنیا دارای مراتبی مشکک است که در اثر انقلاب های صنعتی، فکری، فرهنگی و تکنولوژی، دارای تغییر و تحول مداوم و جهش هایی کیفی است تا آنجا که این تحولات در مدت زمانی کوتاه، الگوهای متفاوتی به ماهیت زندگی اضافه کرده است.
ما در واقع به (دوران) جنگ سایبری و غیرآن رسیده ایم و شاید در آینده انسان را از طریق قطعه ای که در او قرار داده شود کنترل نماید و بر بیماری هایش تسلط یابد و دستوراتش را از قاره های دور دست اجرا کند. شاید این مرحله نیز پایان یابد و تاریخ مصرفش بگذرد و بشریت شاهد پیشرفت وتحولی بزرگتر ازاین شود و این قاعده زندگی است.
در زمان هایی نه چندان دور مردم شمشیرهایشان را ذخیره می کردند تا امام را در دورانی که بهترین دورانهاست همراهی نمایند، با این باور که امام به شیوه ای ابتدایی مبارزه و حکومت خواهد کرد. هم اکنون انسان معاصر، پس از واقع بینانه زیستن، درک می کند که جنگ یا دوران ظهور امام، دوران تکنولوژی های مدرن خواهد بود... همه اینها در نتیجه تحولات اجتماعی در فهم متن دینی رخ می دهد.
مراحل زندگی مشکک است و بشریت در می یابد که امام در کمالاتش و در سیرة معنویش بر آنان ارجحیت و تقدم دارد. او مراحل طولانی زندگی دنیوی را سپری کرده و منتظر است که ما به او ملحق شویم نه اینکه ما منتظر آمدنش باشیم. از این رو معلوم می شود که ادعای دیدن امام حجّة در این مرحله از زندگی، مایه شگفتی و تعجب است و با حکمت غیبت آن حضرت منافات دارد.، زیرا امام در کمالات خود پیشرفت می کند و به عقب باز نمی گردد. بله، فیوضات معنوی او ربطی به همراهیش با ما در این مرحله ندارد!
وقتی به روایات رجوع می کنیم، می بینیم که آنها موقعیت‌ عصر ظهور را به گونه ای توصیف می‌کنند که گویا گوسفندان با گرگ زندگی می‌کنند! آیا این نقض نوامیس و قانون الهی نیست؟ و اگر بگویید: معجزه! می گویم: پیامبر(ص) برتر از مهدی(عج) بود و سزاوارتر بود که عدل الهی را با معجزه اجرا کند و دوازده خلیفه بعد از او با معجزه آن را کامل کنند!
پس بشریت به زندگی می رسد که گوسفند و گرگ با یکدیگر به طور طبیعی زندگی می کنند، یا از طریق تغییر ژن ها با مهندسی ژنتیک، یا از طریق ورود به عوالم دیگری از دنیا که دارای احکام خاصی است. پس دنیایی هست و در آن مراحلی وجود دارد.
بنابراین، رجعت در زندگی دنیاست، اما در مراحل توسعه یافته و پیشرفته آن. رجعت آن گونه که ما تصور می کنیم نیست، چرا که این زندگی نیازمند پیشرفتهای فراوانی است تا زمینه برای ظهور امام (عج) فراهم شود. شاید اگر برای او یارانی به تعداد ۳۱۳ نفر فراهم شوند، به سوی ما ظهور نماید، اما اگر این تعداد محقق نشود و کسانی که توانایی یاری امام و تحقق عدالت الهی را داشته باشند، وجود نداشته باشند، این به معنای ناامیدی از ظهور او نیست، زیرا همه کارها بدست خداست و (اگر بخواهد) یک شبه کارش را به انجام می رساند.

💠هیئت پاسخگویی به سوالات و استفتائات
https://www.tg-me.com/sayyedalhaydari
(22) تحولات مکتب تشیع
(9) معیار تشیع در بستر تاریخ
🎙 تحولات مکتب تشیع 2️⃣2️⃣

(معیار تشیع در بستر تاریخ) 9️⃣

🔘 آیت الله حیدری

📆 تاریخ: یکشنبه 98/11/13

لینک های این کلیپ:
سایت | یوتیوب | آپارات | صوتی

#فایل_های_صوتی
#امام_شناسی
#تحولات_مکتب_تشیع (22)

https://www.tg-me.com/sayyedalhaydari
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
📍 استفتاء/فقهی/ارث

🔺سؤال) آیا حکم در آیه مبارکه « يُوصِيكُمْ اللَّهُ فِي أَوْلادِكُمْ لِلذَّكَرِ مِثْلُ حَظِّ الأُنثَيَيْنِ»؛ (حکم خدا در حق فرزندان شما این است که پسر دو برابر دختر ارث برد)؛(نساء:11) حکمی ثابت و مطلق برای همه اعصار و زمانها است یا حکمی متغیر و تابع شرایطی است که باید در اثبات حکم لحاظ شود؟ خصوصاً امروزه که برخی مسلمانان در کشورهای غربی زندگی می کنند و قانون (در آن کشورها) تساوی در ارث در صورت فوت یکی از زوجین است، چنانچه در بعضی از کشورهای عربی مانند تونس نیز قانونی وضع شده است که بر اساس آن ارث میان زن و مرد مساوی است. نظر شما در این باره چیست؟

🔹جواب) متن قرآنی متنی الهی و وحیانی است و تلاش و اجتهاد علما برای فهم متن دینی از طریق تدقیق، تأمل و نتیجه گیری بر اساس سازوکارهای زمانه، تا زمانی که با قرآن و سنت قطعی مغایرت نداشته باشد، اجتهادی مشروع بشمار می آید.
بله، ممکن است متن صریح و واضح باشد، اما شرایط اجتماعی و فرهنگی وجود دارد که قیودی را در آن وارد می کند و معمولاً چنین اوضاع و شرایط تاریخی در زبان متن ذکر نشده است. یکی از مهمترین وظایف مجتهد، مطالعه اوضاع و شرایط فرهنگی اجتماعی حاکم در زمان صدور متن است تا متن را با توجه به آن شرایط بخواند و اعتبار اطلاق یا تقیید حکم را تشخیص دهد.
با بررسی نتایج تحقیق و مراجعه به متون، برای ما ثابت شده است که حکم مذکور در آیه، حکم دینی ثابتی نیست، بلکه یک حکم اجتماعی وابسته به شرایط آن جوامع و حاکمیت نوع خاصی از فرهنگ و آداب و رسوم اجتماعی است و با ماهیت جامعه آن زمان مطابقت دارد که در آن زمان مرد تحت سخت ترین شرایط، تمام نفقه و هزینه های زن را بر عهده داشت و زن هیچ نقشی به جز تربیت فرزندانش و اداره برخی از امور آنها درداخل خانه نداشت. لذا حکم به دو برابربودن سهم مرد نسبت به زن، جبران تلاش ها و زحماتی بودکه مرد در تأمین بعد اقتصادی متحمل می شد. اجرای مطلق و کامل امثال این احکام برای زمانی دیگر، بدون تحقق شرایط موضوع خود حکم امکان پذیر نیست. در هر زمانی، باید فهمی از متن با توجه به محیط فرهنگی، اجتماعی و علمی مجتهد و ابزارهای معرفتی زمان او صورت‌گیرد و فقیه نمی‌تواند فهم و ذهنیت خود را از تأثیرات بیرونی و درونی این ابزارها و امور رها سازد. علاوه بر این، زبان محصول تحولات فکری و فرهنگی در طول تاریخ است و در فهم متن دینی در زمانی دیگر مؤثر است.
اما فتوا دادن به تساوی زن و مرد در ارث، بستگی به میزان رشد جامعه دارد، به طوری که در اکثر زمینه های علمی، اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و معیشتی، همان نگاهی که به مرد می شود، به زن هم چنین نگاهی شود، در حالی که در اکثر جوامع اسلامی و عربی ما چنین نگاهی وجود ندارد و فتوا دادن در این زمینه نیازمند مشاهده مطالعات اجتماعی جوامع و شناخت میزان رشد و تکامل انسانی، معرفتی، فرهنگی و علمی آنها است به گونه ای که زنان با مردان در عموم زمینه ها برابر باشند.
و اما مسلمانان ساکن کشورهای غربی و کسانی که اقامت یا تابعیت کشوری که در آن ساکن هستند را دارند و اعطای اقامت یا تابعیت به آنان، مشروط به پایبندی به قوانین و مقررات آن کشور و عدم مخالفتشان با آن قوانین است، قبول اجمالی قوانینشان از سوی آنان، به منزله شرط ضمنی به پایبندی و تعهدشان به این قوانین و مقررات است. لذا (آن قوانین) برای آنها لازم الاتباع و لازم الاجرا است، با توجه به عمومیت فرموده خداوند متعال که می فرماید: «أوفوا بالعقود»؛ (به پیمانهای خود وفا کنید) و نیز این گفته که: «المؤمنون عند شروطهم»؛ (مؤمنان به شروط خود پایبندند).

💠هیأت پاسخگویی به سؤالات و استفتائات
https://www.tg-me.com/sayyedalhaydari
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
📍 استفتاء/فقهی/زدن زنان

🔺سؤال) آیا جایز است مرد پس از بکارگیری تمام روش های ارشادی، زن خود را بزند یا برعکس، زن مرد را بزند؟ اگر این کار جایز است، حدود ضرب چیست؟

🔹جواب) زدن زن و برخورد شدید با او جایز نیست و باید از روش های تحقیر و توهین و ضرب و شتم پرهیز کرد. ضرب و شتم فقط نفرت و عقده های روانی و احساس حقارت ایجاد می کند و باید با منطق صحیح و توضیح درست مسأله و نصیحت برخورد نمود. 
توسل به روش های خشونت آمیز در بهبود مسائل خانوادگی، روشی متمدّنانه محسوب نمی شود و با فرهنگ معاصر همه ملت ها ناسازگاراست. زندگی پیشرفت کرده و زنان در بسیاری از زمینه‌های زندگی، مناصب اداری، سیاسی و تصمیم‌گیری ها، اگر نگوییم برتر از مردان اند، موقعیت و جایگاهی همانند مردان یافته اند، لذا برخورد با زن با این شیوه‌های عقب‌افتاده نقص محسوب می‌شود، به‌ویژه با انتساب آن روشها به دین، که ضعف و سستی در آموزه‌های آن تلقی می‌شود و این اعمال را توجیه شرعی می‌ کند؛ اعمالی که بر بسیاری از افراد نسبت به برخورد اسلام با زنان به عنوان شهروند درجه دوم تأثیر منفی می گذارد. فرد مکلف باید از روش های موعظه ای و ارشادی برای غلبه بر چالش هایی که در زندگی خانوادگی خود با آن مواجه است استفاده نماید.
شریعت اسلام دیة ضرب و شتم زوجه را بر اساس مقدار و اندازه آن تعیین کرده است؛ پس اگر اثر ضرب در چهره باشد و صورت سیاه شده باشد، شش دینار و اگر قرمز شده باشد، یک دینار و اگر سبز شده باشد سه دینار و نیم و اگر (اثر ضرب) در بدن باشد، دیه آن نصف است. دینار معادل 48/3گرم طلا است.
و اما آنچه از جواز زدن زن به فرموده خداوند متعال استدلال می شود: « واللاَّتِي تَخَافُونَ نُشُوزَهُنَّ فَعِظُوهُنَّ واهْجُرُوهُنَّ فِي الْمَضَاجِعِ و اضْرِبُوهُنَّ فَإِنْ أَطَعْنَكُمْ فَلاَ تَبْغُوا عَلَيْهِنَّ سَبِيلاً إِنَّ اللّهَ كَانَ عَلِيّاً كَبِيراً»؛ (و زنانی که از نافرمانی آنان (در حقوق همسری) بیمناکید باید نخست آنان را موعظه کنید و (اگر مطیع نشدند) از خوابگاه آنان دوری گزینید و (اگر باز مطیع نشدند) آنان را به زدن تنبیه کنید، چنانچه اطاعت کردند دیگر راهی بر آنها مجویید، که همانا خدا بزرگوار و عظیم الشأن است).
آیه در صدد بیان مجازات تدریجی افزایشی است؛ ابتدا با پند و اندرز و سخن نیکو و  نصیحت و اگر فایده ای نداشت، ترک خوابگاه؛ یعنی در تختخواب های (جداگانه) داخل اتاق که از جنبة روانی برای زن اهمیت دارد. اما مراد از واژة (اضربوهن) که اکثر فقها معنای متعارف آن را برداشت کرده اند، دلالت بر ضرب واقعی با دست یا چوب ندارد و در استناد به قرآن چنانکه خواهیم گفت، ضرب در اينجا به معناي: (فاصله گرفتن)، يا (دور شدن از خانه) است. از آنجایی که الفاظ قرآن دارای دلالت ها و کاربردهای خاص خود است و از خود قرآن فهمیده می شود، درمی یابیم که واژه (ضرب) در قرآن و در لغت به معنای: مفارقت، دوری، جدایی و نادیده گرفتن است، برخلاف معنای ظاهر.
در لغت، کلمه (ضرب) در معانی متعددی به کار می رود:
به ضربه زدن به صورت (لطم)، به ضربه زدن به پشت سر (صفع)، به ضربه زدن با مشت (وکز) و  به ضربه زدن با پا (رکل) می گویند. گفته می شود: (ضرب الدّهر بين القوم)؛ یعنی (روزگار بین مردم) تفرقه و جدایی انداخت و (ضرب عليه الحصار) ؛ یعنی او را از محیطش جدا و منزوی کرد و (ضرب عنقه) یعنی (سرش) را از بدنش جدا کرد. پس ضرب به معنای فاصله گرفتن، جدایی و بی توجهی است.
آیاتی در قرآن کریم وجود دارد که دلالت بر این دارد که مراد از ضرب عبارت است از فاصله گرفتن؛ خداوند می فرماید: « ولَقَدْ أَوْحَيْنَا إِلَى مُوسَى أَنْ أَسْرِ بِعِبَادِي فَاضْرِبْ لَهُمْ طَرِيقاً فِي الْبَحْرِ يَبَساً لَّا تَخَافُ دَرَكاً وَلَا تَخْشَى»؛ (ما به موسی وحی فرستادیم که: «شبانه بندگانم را (از مصر) با خود ببر؛ و برای آنها راهی خشک در دریا بگشا؛ که نه از تعقیب (فرعونیان) خواهی ترسید، و نه از غرق شدن در دریا!»؛ یعنی میان آب برایشان راهی جدا کن و این آیه: «فَأَوْحَيْنَا إِلَى مُوسَى أَنِ اضْرِب بِّعَصَاكَ الْبَحْرَ فَانفَلَقَ فَكَانَ كُلُّ فِرْقٍ كَالطَّوْدِ الْعَظِيمِ»؛ (و بدنبال آن به موسی وحی کردیم: «عصایت را به دریا بزن!» (عصایش را به دریا زد،) و دریا از هم شکافته شد، و هر بخشی همچون کوه عظیمی بود!)؛ یعنی میان دو طرف آب فاصله ایجاد کن. و آیه : «لِلْفُقَرَاء الَّذِينَ أُحصِرُوا فِي سَبِيلِ اللّهِ لاَ يَسْتَطِيعُونَ ضَرْباً فِي الأَرْضِ»؛ ([اين صدقات‌] براى آن [دسته از] نيازمندانى است كه در راه خدا فرومانده‌اند، و نمى‌توانند [براى تأمين هزينه زندگى‌] در زمين سفر كنند.)؛ یعنی دوری و مهاجرت به سرزمین پهناور خدا. و نیز فرمود: «وآخَرُونَ يَضْرِبُونَ فِي الْأَرْضِ يَبْتَغُونَ مِن فَضْلِ اللَّهِ»؛ (و [عده‌اى‌] ديگر در زمين سفر مى‌كنند [و] در پى روزى خدا هستند و فرمود: « فَضُرِبَ بَيْنَهُم بِسُورٍ لَّهُ بَابٌ بَاطِنُهُ فِيهِ الرَّحْمَةُ وظَاهِرُهُ مِن قِبَلِهِ الْعَذَابُ»؛ (بین آن دوزخیان با اهل بهشت حصاری حایل گردد و بر آن حصار دری باشد که باطن و درون آن در، بهشت رحمت است و از جانب ظاهر آن عذاب جهنم خواهد بود)؛ یعنی بین آنها را با دیوار جدا کرد. (وضرب به عُرض الحائط) یعنی به او اهمیت نداد و از رو روی برتافت و ترکش نمود.
مقصود از ضرب در همه این آیات چنانچه توضیح دادیم: دوری، هجران و غفلت و نادیده گرفتن است. این با سیاق آیه و با مجموع آموزه های اسلام که حتی از زدن حیوان نهی می کند چه رسد به انسان، سازگار است. پس زدن از ناحیه هر کدام از طرفین جایز نیست و باید با گذشت و مدارا و تفاهم برخورد کرد.

💠هیأت پاسخگویی به سؤالات و استفتائات
https://www.tg-me.com/sayyedalhaydari
(23) تحولات مکتب تشیّع
(10) معیار تشیّع در بستر تاریخ
🎙 تحولات مکتب تشیع 3️⃣2️⃣

(معیار تشیع در بستر تاریخ) 🔟

🔘 آیت الله حیدری

📆 تاریخ: دوشنبه 98/11/14

لینک های این کلیپ:
سایت | یوتیوب | آپارات | صوتی

#فایل_های_صوتی
#امام_شناسی
#تحولات_مکتب_تشیع (23)

https://www.tg-me.com/sayyedalhaydari
پیام تسلیت آیت‌الله حیدری به مناسبت شهادت ریاست محترم جمهور و جمعی از همراهان ایشان

📎 https://alhaydari.com/fa/2024/05/9855/

https://www.tg-me.com/sayyedalhaydari
(24) تحولات مکتب تشیع
(11) معیار تشیّع در بستر تاریخ
🎙 تحولات مکتب تشیع 4️⃣2️⃣

(معیار تشیع در بستر تاریخ) (11)

🔘 آیت الله حیدری

📆 تاریخ: دوشنبه 98/11/19

لینک های این کلیپ:
سایت | یوتیوب | آپارات | صوتی

#فایل_های_صوتی
#امام_شناسی
#تحولات_مکتب_تشیع (24)

https://www.tg-me.com/sayyedalhaydari
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
📍 استفتاء/فقهی/نماز

🔺سوال) نماز خواندن با وجود موی گربه روی لباس نمازگزار چه حکمی دارد؟

🔹جواب) وجود تعداد کمی موی گربه یا هر حیوان حرام گوشتی که پاک باشد بر بدن یا لباس نمازگزار، موجب بطلان نماز نیست ،اما اگر لباس زیر که پوشاننده عورت هست، از پوست یا اجزای حیوان حرام گوشت طاهر باشد، نماز خواندن با آن مکروه است. البته بهتر است از همه اینها اجتناب شود.
لازم به ذکر است حضرت آیت الله حیدری (دام ظله) از فتوای قبلی خود مبنی بر بطلان نماز با وجود اجزاء حیوان طاهر حرام گوشت عدول کرده اند.

💠هیأت پاسخگویی به سوالات و استفتائات
https://www.tg-me.com/sayyedalhaydari
(25) تحولات مکتب تشیع
(12) معیار تشیّع در بستر تاریخ
🎙 تحولات مکتب تشیع 5️⃣2️⃣

(معیار تشیع در بستر تاریخ) (12)

🔘 آیت الله حیدری

📆 تاریخ: یکشنبه 98/11/20

لینک های این کلیپ:
سایت | یوتیوب | آپارات | صوتی

#فایل_های_صوتی
#امام_شناسی
#تحولات_مکتب_تشیع (25)

https://www.tg-me.com/sayyedalhaydari
2024/06/26 04:26:32
Back to Top
HTML Embed Code: