Telegram Web Link
کارگاه آنلاین "تشخیص ترفندهای خطابی"

«فریب» بخشی از زندگی روزمره‌ی انسان‌هاست. ما فریب می‌دهیم و فریب می‌خوریم؛ راست را دروغ و دروغ را راست جلوه می‌دهیم.
یکی از مهم‌ترین ابزارهای ما برای این فریب‌ها «ترفندهای خطابی» است که کارکردی شبیه به مغالطه دارد. برای آنکه فریب نخوریم و فریب ندهیم، لازم است ترفندهای خطابی و تفاوت آنها با استدلال را بشناسیم.

کارگاه تشخیص ترفندهای خطابی
مدرس: مهدی خسروانی
زمان: جمعه ۲۴ آذر، ساعت ۱۹:۳۰ تا ۲۱
جهت ثبت نام به آیدی زیر پیام بدهید:
@schiti
Forwarded from Deleted Account
پایان ترجمه‌ی یک کتاب در زمینه‌ی فلسفه‌ی دین با رویکرد سنجشگرانه

بعد از چند بار در دست گرفتن و کنار گذاشتن ترجمه‌ی کتاب "درسنامه‌ی فلسفه‌ی دین" و حتی یک بار فسخ قرارداد با ناشر قبلی و سپردن کتاب به ناشر جدید، بالاخره ترجمه‌ی این کتاب را به ناشر سپردم. هرگاه به زمان انتشار کتاب نزدیک شویم، آن را بیشتر معرفی خواهم کرد. عجالتا فقط به این نکته اشاره می‌کنم که ویژگی بارز آن معرفی مختصر و مفید استدلال‌های برجسته در هر موضوع و تمرکز بر "استدلال" و "نقد استدلال" (و نه فقط آشناسازی با آراء) است.

عنوان موقت: درسنامه‌ی فلسفه‌ی دین
نویسندگان: نیل لاک‌یر، ادوین تیت، ان جوردن
مترجم: مهدی خسروانی
ناشر: نشر نی

فهرست مطالب کتاب
فصل 1: پایه‌ریزی برای دین‌پژوهی
فصل 2: استدلال وجودشناختی برای وجود خدا
فصل 3: استدلال کیهان‌شناختی برای وجود خدا
فصل 4: استدلال نظم برای وجود خدا
فصل 5: استدلال اخلاقی برای وجود خدا
فصل 6: استدلال‌هايی برای وجود خدا بر اساس تجربه‌‌ی دينی
فصل 7: مسئله‌ی شر و رنج
فصل 8: چالش‌های روانشناسی و جامعه‌شناسی برای باور دینی
فصل 9: زندگی پس از مرگ
فصل 10: وحی یا انکشاف الهی
فصل 11: زبان دینی
فصل 12: آزمون تطبیقی
چاپ سوم کتاب «مغالطه‌های کاربرد»
چاپ سوم «مغالطه‌های پرکاربرد»

کتاب «مغالطه‌های پرکاربرد» که چاپ نخستش در اردیبهشت منتشر شده بود به چاپ سوم رسید.
کتاب‌های دیگر مجموعه‌ی «راهنمای اندیشه‌ورزان» هم در آستانه‌ی چاپ سوم‌اند، غیر از کتاب «چگونه سوگیری و تبلیغات را در رسانه‌ها تشخیص دهیم» که به نظر خودم، از برخی جهات، شاید حتی از کتاب‌های دیگر بهتر هم بود. حدس خودم این است که عنوان طولانی کتاب در کم‌مخاطب‌تر بودنش بی‌تأثیر نبوده.

برای توضیح بیشتر درباره ی مجموعه راهنمای اندیشه ورزان می توانید به لینک زیر مراجعه کنید:
http://sanjeshgari.blogfa.com/post-48.aspx
🗒
‍ اقا شيخ علي مولف کتاب قانون ناصري يکي از نوابغ عصر قاجار بود.چند اختراع جالب دارد که يکي از آنها يک مدل از تفنگ ته پر بود.روزي به ناصرالدين شاه پيشنهاد کرد ميتواند کالاسکه اي اختراع کند که آن را کوک کنند يک فرسخ راه را طي کند،آن وقت چند دقيقه بايستد چهار طرف درهايش باز شود و توپ شليک کند و راه رفته را بازگردد!به شرطي که اين اختراع را تحويل ميدهد که ايران ارتش را براي پس گرفتن شهر هاي از دست رفته آماده کند.ناصرالدين شاه در پاسخ گفت: ما جز با رعيت خود با کسي جنگ نداريم! به اندازه آنها هم توپ و سرباز داريم!

📚تاريخ بيداري ايرانيان
✍🏻ناظم الاسلام کرماني

@Codeine
@sanjeshgaraneh
منبع: صفحه "سلاطین اندیشه" در اینستاگرام

کانال سنجشگرانه‌اندیشی:
@sanjeshgaraneh
در جواب به سوال کسی که می گوید «فلسفه» به چه کار می آید؟ جواب باید ستیزه جویانه باشد. چرا که پرسش کنایه آمیز و نیش دار است. فلسفه نه به دولت خدمت می کند و نه به کلیسا، که هردو دغدغه های دیگری دارند. فلسفه به خدمت هیچ قوه ی مستقری در نمی آید. کار فلسفه ناراحت کردن است. فلسفه ای که هیچکس را ناراحت نکند و با هیچکس ضدیت نورزد فلسفه نیست. کار فلسفه آزردن حماقت است، فلسفه حماقت را به چیزی شرم آور تبدیل می کند. فلسفه کاربردی ندارد جز افشا کردن پستی های اندیشه در تمامی اشکالش، آیا جز فلسفه رشته ای هست که به نقد تمامی رازآمیزگری ها، هر خاستگاه و هدفی که داشته باشند همت گمارد؟

ژیل دُلوز

@sanjeshgaraneh
ترجمه: شجاعتش را داشته باشید که آن چیزی را که می‌خواهید، بگویید، نه آن چیزی را که مردم دوست دارند بشنوند.

@sanjeshgaraneh
تعمق و تفکر دشوارتر از تقلید و پیروی کورکورانه است. به همین دلیل است که بیشتر مردم دومی را انتخاب می‌کنند.

برتراند راسل

@sanjeshgaraneh
‌در این زمانه، همین‌که با مردم همرنگ نشوی و در برابر سنت‌ها سر خم نکنی، خود خدمتی است به جامعه!

جان استوارت میل

@sanjeshgaraneh
@sarayeketab
محفلی برای فلسفیدن

https://www.tg-me.com/azfalsafetabaad

اندیشیدن به انواع گوناگون: معرفی فیلم، کتاب، و متون
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
وقتی نظر همه مخالف شماست، آیا جرات می‌کنید عقیده خود را بلند بیان کنید؟

نتایج مطالعات دانشمندان در این زمینه تکان‌دهنده است.

کانال سنجشگرانه‌اندیشی:
@sanjeshgaraneh
Forwarded from هم‌پیشاني
چگونه یک #مناظره تلگرامی یا آن-لاین برگزار کنیم؟
حامد صفایی‌پور


بخش اول: مفاهیم
🔸#مناظره (Debate)
مناظره گفت‌وگویی است که در آن فرض اولیه این است که تنها یکی از طرفین باور صادقی دارد. در واقع، دو ادعای طرفین لازم است #متناقض (الف و غیر الف) باشند. مثلا یک طرف بگوید: « طرح نظام سلامت در دولت دهم واقعا راهگشا بوده است» و دیگری، در مقام مخالفت بگوید: «چنین نیست که طرح نظام سلامت واقعا راهگشا بوده است» دغدغه مناظره رسیدن به باور #صادق و کنار زدن باور #کاذب است. مناظره ساختاری با نتیجه مورد انتظار «برد-باخت» دارد.

🔸#مذاکره ( negotiation)
مذاکره از این جهت با مناظره متفاوت است که مذاکره لزوما در پی رسیدن به باور صادق و رد باور کاذب نیست؛ بلکه بر ساختار مذاکره، منطق جلب #منفعت و #مصلحت حاکم است. گفتگوی تلفنی یک مال‌باخته با سارق، برای اینکه بتواند مدارک خود را تحویل گرفته و در عوض، قید خبر دادن به پلیس را بزند، یک مذاکره است. در اینجا هم سارق و هم مال باخته در پی جلب منفعت و مصلحت خویش اند و موضوع بحث این نیست که چه کسی باور صادقی دارد و چه کسی باوری کاذب. مذاکره ممکن است به «#مصالحه» ختم شود. مذاکره ساختاری با نتیجه مورد انتظار "بُرد-ُبرد" دارد.

🔸#گفت‌وگو (Dialogue)
گفت‌وگو چیست؟ گفت‌وگو را می توان با مناظره مقایسه کرد از این جهت که دغدغه به دست آوردن باور صادق و کنار زدن باور کاذب دارد اما تفاوت در #درجۀ_باور-ی است که شخص در اعتقاد به باور خود دارد. اگر « ولتاژ» و درجۀ باور دو قطب مناظره پایین بیاید، یعنی هیچ کدام از طرفین ادعا نکنند که به صدق باور خود یا کذب باور طرف مقابل #یقین دارند و در واقع، در «حالت تردید» (#تردید_سالم) هستند، در این حالت، امکان گفت‌وگو را فراهم کرده اند. لازمه گفت‌وگو این است که هر دو طرف در مقام بی‌یقینی یا تردید سالم باشند. این حالت است که «سکوت درونی» را در شنیدن حرف‌های طرف مقابل ایجاد می‌کند. حالت گفت‌وگو به مانند حالت باهم رقصیدن است که تنها با همدلی و همراهی طرف مقابل و البته در عین استقلال او، ممکن است. جابه‌جای #استعاره #جنگ با #رقص برای گفت‌وگو به ایجاد فهمی تازه از گفت‌وگو کمک می‌کند. گفت‌وگو، باهم اندیشیدن است و #اندیشیدن فرایندی است که از ابتدا نتیجه آن مشخص نیست. از همین روست نتیجه مورد انتظار در گفت‌وگو، از پیش نامعلوم است.

اکنون با توجه به این سه مفهوم کلیدی الگویی را برگزاری مناظره‌های حضوری و اینترنتی پیشنهاد می‌کنم. این مناظره ها می‌تواند در پایان به گفت‌وگو تبدیل شوند اگر هر دو طرف تحت تاثیر استدلال طرف مقابل از یقین‌شان به صدق باور خود کاسته شود. همچنین، مناظره می‌تواند به مذاکره نیز تبدیل شود اگر هدف مناظره کنندگان مشخص کردن صدق و کذب باورها نباشد بلکه هدف ارائه راه حل برای یک مشکل با کمترین معایب و بیشترین محاسن باشد.

#ایده
☀️گام های ترتیب مناظره آن-لاین

1. ابتدا باید «محل نزاع» یا گزاره مورد بحث به دقت تعیین شود. به گونه ای که دو طرف مناظره در موافقت و مخالف صریح با آن قرار گیرند. ( مثال: ارتباط با آمریکا به نفع ایران است؛ طرف اول: موافق و طرف دوم، مخالف)
2. اکنون باید هر طرف، مهمترین و قوی‌ترین استدلال خود در دفاع از موضع‌اش را بنویسد. (اگر چند استدلال نوشت تعیین کند که کدام استدلال، استدلال اساسی اوست یا اینکه ادعا کند همه این استدلال‌ها در یک سطح اهمیت هستند).
3. باید نام مناظره کنندگان و دلایل آن‌ها به دقت مکتوب شود و پیش از آغاز مناظره (مثلا دو روز قبل) در گروه منتشر گردد.
4. مجری مناظره مشخص گردد. کار مجری زمان‌بندی است و اینکه هر فرد در مرحله بحث تنها به سوال مورد نظر پاسخ بدهد. کار اصلی مجری بررسی #ربط پرسش و جواب‌هاست و در موارد بی‌ربط حق مداخله دارد. بنابراین مجری باید در سطح قابل قبولی از #تفکر_نقادانه (Critical Thinking) و مهارت #استدلال_ورزی (Reasoning) باشد.
5. آغاز مناظره، نقد استدلال یکی از طرفین توسط طرف دیگر است. #نقد فرایند فهم و سنجش استدلال‌هاست. این کار می تواند 10 دقیقه به طول انجامد. سپس همین مرحله توسط طرف دیگر اجرا می‌شود. در این حال، نقد هر دو سوی مناظره به یکدیگر مشخص خواهد شد.
6. اکنون نوبت پاسخ دهی به نقدهاست. این مرحله لازم است دست کم، 2 برابر زمان نقد، زمان داشته باشد.
7.در پایان این مرحله وقت گفتگوی پینگ پونگی به مدت 20 دقیقه است.
8. اکنون هنگام اعلام نظر نهایی دو طرف مناظره است. هر دو گروه باید نظر نهایی خود را درباره ادعای اولیه «خود» بیان کنند. آیا هنوز بر همان نظر قبلی هستند؟ با همان درجۀ باور؟
9. جمع بندی مجری در چند دقیقه آخرین مرحله برنامۀ مناظره است. جمع بندی باید تا حد امکان خالی از سلیقه یا نظر شخصی باشد و فقط روند بحث را جمع‌بندی نماید.

@HamPIshani
@SmartThinking
معرفی کتاب:
نظام‌های سلطه
نوشته‌ی نوآم چامسکی
ترجمه‌ی امیرحسین مدبرنیا
نوشته‌ی پشت جلد 👇

@sanjeshgaraneh
نوشته‌ی پشت جلد کتاب «نظام‌های سلطه»:
کتاب حاضر زبانی بسیار ساده اما، درعین‌حال، مبتنی بر شواهد دارد. چامسکی به‌ندرت جمله‌ای را بدون مدرک مستدل به‌زبان می‌آورد و، به همین دلیل، با وجود آنکه بسیاری (ازجمله، مراجع قدرت) از او دل خوشی ندارند، به‌ندرت کسی قادر است در سطح اندیشه با او مقابله کند.
اگر بخواهم میراث چامسکی را در یک کلمه خلاصه کنم، آن کلمه «پرسش‌گری» است. و این پرسش‌گری از ابتدایی‌ترین و بدیهی‌ترین اصول شروع می‌شود. هیچ چیز بدیهی نیست و هیچ چیز را نباید کورکورانه پذیرفت؛ حتی، و به‌ویژه، اگر رأی اکثریت باشد.
در بزرگی چامسکی همین بس که مقالات و کتاب‌های وی در کنار کارل مارکس و ویلیام شکسپیر بیشترین تعداد ارجاع را در علوم انسانی در طول تاریخ به خودش اختصاص داده است.

@sanjeshgaraneh
FA/FKH/0928/Taboo - The Karbala event, myths and realities
گفت‌وگویی نقادانه درباره‌ی فرهنگ محرم و واقعه‌ی عاشورا در برنامه‌ی «تابو» رادیو فردا.

شرکت‌کنندگان: مجید محمدی و حسن یوسفی اشکوری

کانال سنجشگرانه‌اندیشی:
@sanjeshgaraneh
♦️ مغالطه‌های پرکاربرد (1)

طفره رفتن از پرسش‌ها
برخی از افراد مکار به سبب موقعیتشان مجبورند به پرسش‌های مخاطبان پاسخ دهند، اما آموخته‌اند که چه‌طور بیشتر پرسش‌های دشوار را پیش‌بینی کرده و با ظرافت از آنها طفره بروند. یکی از راه‌های طفره‌رفتن از پرسش‌های دشوار این است که، با بیان لطیفه‌، ذهن مخاطب را از پرسش منحرف می‌کنند. راه دیگرش این است که در پاسخِ پرسش به توضیح واضحات می‌پردازند. برای مثال، اگر از آنها بپرسند که «سربازان ما تا چه زمانی در عراق باقی می‌مانند؟» پاسخ می‌دهند «تا زمانی که ضرورت داشته باشد؛ هر وقت ضرورت نداشته باشد آنجا را ترک می‌کنند». راه سوم برای طفره‌رفتن از پرسش‌های دشوار توسل به پاسخ‌های طولانی و پرجزئیات است؛ پاسخ را آن قدر کش می‌دهند تا، در فرصت مناسب، پرسش اصلی را کنار بزنند و به صحبت درباره‌ی موضوعی دیگر و پرسشی دیگر بپردازند. اگر از فریبکاران پرسشی بپرسید که پاسخش برایشان دردسرساز است یا آنها را مجبور به پذیرش مسئولیتی کند که مایل به پذیرفتنش نیستند، از پاسخ‌دادن مستقیم به آن طفره می‌روند. یکی از چیزهایی که افراد فریبکار یاد می‌گیرند این است که چگونه از ابهام، لطیفه، نکته‌های انحرافی، و توضیح واضحات به نفع خودشان استفاده کنند.

🔺 برگرفته از کتاب «مغالطه‌های پرکاربرد»/نوشته‌ی ریچارد پل و لیندا الدر/بازنویسی: مهدی خسروانی/ ناشر: فرهنگ نشر نو

🔺 برای خواندن گزیده‌ی کتاب و خرید اینترنتی کتاب به لینک زیر مراجعه کنید:
http://nashrenow.com/

کانال سنجشگرانه اندیشی:
@sanjeshgaraneh
2024/09/29 21:24:26
Back to Top
HTML Embed Code: