Telegram Web Link
💢 چاپ یازدهم «مغالطه‌های پرکاربرد» منتشر شد

♻️ قطعه‌ای از کتاب:

🔰 مغالطه‌ی توسل به سنت: این مغالطه رابطه‌ی نزدیکی با «توسل به هیجان‌های عوامانه» دارد؛ با این تفاوت که در توسل به سنت بر چیزهایی تأکید می‌شود که ظاهراً از آزمون زمان سربلند بیرون آمده‌اند. مردم غالباً برده‌ی آداب و رسوم و هنجارهای فرهنگ خودشان و باورهای قدیمی‌اند. از دیدگاه بیشتر مردم، آنچه سنتی و قدیمی‌ست درست به نظر می‌رسد. می‌گویند «ما و نیاکانمان همیشه همین باورها را داشته‌ایم و همین طور عمل کرده‌ایم». افراد فریبکار می‌دانند که مخاطبشان به برخی چیزها انس دارد و با آنها راحت است؛ به همین دلیل، خود را سخت پایبند به آن چیزها نشان می‌دهند. فریبکاران نگران آسیبی که سنت‌ها به افراد بی‌گناه وارد می‌کنند نیستند؛ برای مثال، پیش از جنبش حقوق مدنی، آداب و رسوم و قانون‌های ظالمانه‌ای علیه سیاهان وجود داشتند، اما کمتر کسی نگران آسیبی بود که از این طریق به سیاهان وارد می‌شد. افراد فریبکار ژست استقلال می‌گیرند و وانمود می‌کنند که استقلال فکری دارند و «با اندیشیدنِ مستقل» به این دیدگاه‌ها رسیده‌اند و، از قضا، دیدگاه‌هایشان منطبق با دیدگاه‌های مردم شده است. آنها می‌دانند که مردم معمولاً به کسانی که با سنت‌های تثبیت‌شده و هنجارهای اجتماعی مخالفت می‌ورزند بدگمان‌اند. آنها به اندازه‌ی کافی از وابستگیِ ناآگاهانه و برده‌وار مردم به آداب و رسوم اجتماعی خبر دارند و به همین دلیل از مخالفت آشکار با این آداب و رسوم پرهیز می‌کنند.

▪️ برای تهیه‌ی اینترنتی کتاب اینجا را کلیک کنید.

🌐 کانال سنجشگرانه‌اندیشی (تفکر نقادانه):
🆔 @sanjeshgaraneh
💢 واژه‌نامه‌ی سنجشگرانه‌اندیشی:
انگاشته‌ی فرهنگی چیست؟
انگاشته‌های فرهنگی باورهای ارزیابی‌نشده (و غالباً ناآشکار) اند که به سبب فرهنگ‌پذیری در شخص پدید می‌آیند. ما انسان‌ها در جامعه رشد می‌کنیم؛ در نتیجه، ارزش‌ها، باورها، کردارها، و نظرگاه جامعه‌مان را ناآگاهانه می‌پذیریم. هر یک از این ارزش‌ها و … ریشه‌ در انگاشته‌های فراوان دارند. ما گمان می‌کنیم که امور را «آنچنان که هستند» ادراک می‌کنیم نه «آنچنان که از یک چشم‌انداز فرهنگی به نظر می‌رسند»؛ غافل از آنکه ادراک، دریافت، اندیشیدن، و تجربهکردنِ ما در چارچوب انگاشته‌هایی که به ذهنمان راه داده‌ایم انجام می‌شوند. اینکه از انگاشته‌های فرهنگی‌مان آگاه شویم، به نحوی که بتوانیم آنها را سنجشگرانه وارسی کنیم، یکی از جنبه‌های حیاتی سنجشگرانه‌اندیشی است.

🔰 برگرفته از سایت «سنجشگرانه اندیشی»
🌐 لینک سایت:
https://www.sanjeshgaraneh.com/

🌐 کانال «سنجشگرانه اندیشی»:
🆔 @sanjeshgaraneh
Forwarded from آموزش تفکر نقادانه (Mohammadreza Salimi)
📄 متن پشت جلد کتاب ۶۶ خطای شناختی در تصمیم‌گیری

ما در طول زندگی دائماً در حال تصمیم‌گیری و انتخاب هستیم.
از سخت‌ترین و سرنوشت‌سازترین تصمیم‌ها مانند ازدواج، طلاق، انتخاب شغل، انتخاب محل زندگی، مهاجرت و رای‌دادن گرفته تا ساده‌ترین و سطحی‌ترین‌شان مانند لباس پوشیدن و خوردن صبحانه.

ما نه‌تنها برای خودمان بلکه برای دیگران نیز تصمیم می‌گیریم: مدیر برای کارمندان، قاضی برای متهمان، پزشک برای بیماران، معلم برای دانش‌آموزان و والدین برای فرزندان.

ما دربارهُ تصمیم‌های دیگران نیز قضاوت می‌کنیم: چه می‌خورند، چه می‌پوشند یا چطور زندگی می‌کنند. بنابراین، زندگی یعنی تصمیم‌گیری، انتخاب و قضاوت‌کردن.

اگر در تصمیم‌های مهم گرفتار خطاهای شناختی شویم، ممکن است سرنوشت خطرناکی برای خودمان و دیگران رقم بزنیم و با چالش‌های فراوانی مواجه شویم. آشنایی با خطاهای شناختی یا بهتر است بگوییم خطاهای تصمیم‌گیری به ما کمک می‌کند تا مسیر عقلانی‌تری را برای ادامهُ زندگی و تعامل با دیگران انتخاب کنیم.

این کتاب شما را با خطاهای شناختی‌ای که ممکن است در تصمیم‌گیری ناخودآگاه در دامشان بیفتید و پیامدهایشان آشنا می‌کند. همچنین، با ارائهُ راه حل‌ها به شما کمک می‌کند منطقی‌تر تصمیم بگیرید.

آموزش تفکر انتقادی

@wikifallacy
🔶 متن پشت جلد کتاب «چگونه سوگیری و تبلیغات را در رسانه‌ها تشخیص دهیم»

▪️ تقریباً همه‌ی رسانه‌ها مدعی‌اند که «ما بی‌طرفیم»؛ و این لطیفه‌ی بی‌مزه‌ای است که حتی ارزش خندیدن هم ندارد.

عصر ما را می‌توان «عصر رسانه‌زده» نام نهاد؛ زمانه‌ای که رسانه‌ها همه جا هستند و تقریباً به همه‌ی شئون زندگی ما، از تمایلمان درباره‌ی خوراک و پوشاک و قضاوتمان درباره‌ی زیبایی خودمان و دیگران تا باورهای سیاسی و مذهبی، ورود کرده‌اند (و از آنجا که این «ورود» چندان با میل یا حتی آگاهی ما نیست، شاید بتوان گفت به همه‌ی شئون زندگی‌مان «تجاوز» کرده‌اند).

رسانه، گرچه با ادعای کمک به ما برای فهمیدن حقیقت و نزدیک‌شدن به قضاوتِ درست سراغمان می‌آید، غالباً کارش به «رقابت با حقیقت» می‌کشد؛ حال، چه در قالب دروغ‌پراکنی آشکار، چه در قالب پروپاگاندا: گزارشِ گزینشیِ واقعیت‌ها یا اغراق و تأکید بر بخشی از واقعیت به قصد گمراه‌کردن مخاطب.

اما آیا از رسانه گریزی هست؟ ظاهراً چاره‌ای جز بیرون‌کشیدن حقیقت از دل همین رسانه‌ها نیست، ولی همزمان باید مقاومت را نیز بیاموزیم؛ اینکه «نه گفتن به رسانه‌ها» را یاد بگیریم و نگذاریم هر کاری با ذهن ما بکنند.

کتاب «چگونه سوگیری و تبلیغات را در رسانه‌ها تشخیص دهیم»، علاوه بر توضیح چراییِ سوگیری و پروپاگاندا در رسانه‌ها، راهنمایی‌هایی به دست می‌دهد برای بیرون‌کشیدن اطلاعات مفید از رسانه‌ها بدون تأثیرپذیری از سوگیری و پروپاگاندای آنها.

◀️ سایت ناشر برای تهیه‌ی اینترنتی کتاب:
https://nashrenow.com/

◀️ کانال سنجشگرانه‌اندیشی (تفکر نقادانه):
@sanjeshgaraneh
❇️ متن پشت جلد کتاب «ماهیت و کارکردهای تفکر نقادانه و خلاقانه»

▪️ رابطه‌ی میانِ جنبه‌ی خلّاقانه و جنبه‌ی نقادانه‌ی تفکر غالباً به‌درستی فهمیده نمی‌شود. این بدفهمیْ تا حدود زیادی نتیجه‌ی تصویری است که رسانه‌های گروهی از اشخاصِ خلّاق و نقّاد عرضه می‌کنند. رسانه‌ها همواره شخصِ خلّاق را شبیه یک دانشمند خل‌وضع نشان می‌دهند که قدرت تخیل بالایی دارد و خودجوش، هیجانی، و سرچشمه‌ی اندیشه‌های نادر است، اما غالباً در عالمی دیگر سیر می‌کند و از واقعیت‌های روزمره فاصله دارد. در عوض، شخصِ نقّاد را، به‌غلط، شخصی صرفاً ایرادگیر، شکّاک، منفی‌نگر، خرده‌گیر، انعطاف‌ناپذیر، و عیب‌جو نشان می‌دهند. در نگاه اول به نظر می‌رسد که تفکر نقادانه و تفکر خلاقانه با هم ارتباطی ندارند یا حتی در تضاد با یکدیگرند. ظاهر قضیه این است که تفکر نقادانه خودآگاه و قابل آموزش است و تفکر خلاقانه ناخودآگاه و غیر قابل آموزش. این دیدگاه کاملاً غلط نیست، اما بهره‌ی بسیار اندکی از حقیقت دارد. حقیقتِ نهفته در دیدگاه یادشده این است که هیچ شیوه‌ی شناخته‌شده‌ و مشخصی برای ایجاد خلاقیت نبوغ‌آمیز در افراد وجود ندارد. با این حال، راه‌هایی برای آموزش همزمان تفکر نقادانه و خلاقانه وجود دارد.

این کتاب رابطه‌ی میان وجه خلاقانه و وجه نقادانه‌ی تفکر را بررسی می‌کند و نشان می‌دهد که تفکر نقادانه و خلاقانه نیازمند یکدیگرند. همچنین نشان می‌دهد که ذهن‌های بزرگ در نتیجه‌ی به‌کارگیری همزمان تفکر نقادانه و خلاقانه پدید آمده‌اند.

🔸 مشخصات کامل کتاب:
https://www.tg-me.com/sanjeshgaraneh/764

🌐 سایت ناشر برای تهیه‌ی اینترنتی کتاب:
https://nashrenow.com/

💠 کانال سنجشگرانه‌اندیشی (تفکر نقادانه):
@sanjeshgari
🔶 نوشته‌ی پشت جلد کتاب «مفهوم‌ها و ابزارهای تفکر نقادانه»

▪️ کتاب کوچکی که در دست دارید شامل مفهوم‌ها و ابزارهای اصلیِ تفکر نقّادانه از دیدگاه ریچارد پُل می‌شود و این مفهوم‌ها و ابزارها را به صورت فشرده بیان می‌کند. این کتاب (که مبنای سایر کتاب‌های «مجموعه‌ی راهنمای اندیشه‌ورزان» است) حاوی برداشتی از تفکر نقادانه است که نوعی توافق عمومی بر سر آن وجود دارد؛ از این جهت، به کار استادان می‌آید. برای دانشجویان نیز، یک کتاب تکمیلیِ تفکر نقادانه در کنار کتاب‌های درسی دیگر است. استادان می‌توانند از آن در طراحی برنامه‌ی آموزشی، تکلیف‌های درسی، و آزمون‌ها برای موضوع‌های گوناگون استفاده کنند. دانشجویان نیز می‌توانند از آن برای ارتقای یادگیری خودشان در هر زمینه‌های مختلف استفاده کنند.
مهارت‌های مطرح‌شده در این کتاب در هر موضوعی به کار می‌آیند و افراد نقّاد از آنها در خواندن و نوشتن، و نیز در صحبت‌کردن و شنیدن، استفاده می‌کنند. این مهارت‌ها را می‌توان هم در زندگی شخصی‌ و روزمره و هم در فعالیت‌های علمی (از تاریخ و ریاضیات گرفته تا فلسفه و هنر) به کار برد.


◀️ کانال سنجشگرانه‌اندیشی (تفکر نقادانه):
@sanjeshgaraneh
♻️ مراحل سنجشگرانه‌اندیش شدن

📚 برگرفته از کتاب مفهوم‌ها و ابزارهای تفکر نقادانه

🌐 کانال سنجشگرانه‌اندیشی:
🆔 @sanjeshgaraneh
📣 سخنرانانی‌ها و کارگاه‌های کنفرانس

🔘مهلت ارسال مقالات: 5 آذر ماه
🔘برگزارکننده: دانشگاه فردوسی مشهد
🔘زمان برگزاری: 16 تا 18 آذرماه
🔘 سایت کنفرانس:
www.stinpconf2021.um.ac.ir

🔹 🔹 🔹🔹 🔹 🔹 🔹 🔹 🔹 🔹

#کانال‌_دومین‌کنفرانس_تفکرسیستمی‌درعمل

#مجازی
@STinPConference

راه‌های ارتباطی با دبیرخانه کنفرانس
🆔@STinP_Admin
☎️051-38806356
📱09205193882
💢 به زودی: کتاب «شفاف اندیشیدن»
حجم کار بسیار بیشتر از پیش‌بینی اولیه‌ام از آب در آمد و اواسط نگارش، نزدیک بود پشیمان شوم. ترجمه‌ی کتاب کمی بیشتر از دو ماه طول کشیده بود. برای چاپ دوم تصمیم گرفتم تمرین‌های کتاب را پاسخ دهم و پاسخها را به پایان کتاب اضافه کنم تا خوانندگانی که به استاد دسترسی ندارند از آن به عنوان خودآموز استفاده کنند. و این کار تقریباً سه هفته زمان برد (یعنی نزدیک چهل درصد زمان ترجمه‌ی کتاب). اما حالا که نگارش پاسخ تمرین‌ها دارد به پایان نزدیک می‌شود از تصمیمم راضی‌ام؛‌ مطمئنم کارایی کتاب را به میزان قابل توجهی بالا خواهد برد.

🌐 کانال «سنجشگرانه اندیشی»:
🆔 @sanjeshgaraneh
Audio
ایجاد بدگمانی برای برنده‌شدن در بحث!
برگرفته از کتاب «مغالطه‌های پرکاربرد»
ص. 82
لینک ناشر برای تهیه‌ی کتاب:
https://nashrenow.com
کانال سنجشگرانه‌اندیشی:
@sanjeshgaraneh
Forwarded from آموزش تفکر نقادانه (Mohammadreza Salimi)
خطای اطلاعات‌گریزی

information avoidance

اطلاعات‌گریزی به موقعیتی اشاره می‌کند که در آن فرد تمایل ندارد به اطلاعات رایگان دسترسی داشته باشد، اما اگر همان اطلاعات را با هزینه به دست آورد، ارزششان را بیشتر درک می‌کند. به‌علاوه، شخص زمانی‌که می‌خواهد تصمیم احساسی بگیرد، ممکن است از اطلاعاتی که می‌تواند تصمیم عقلانی را در او تقویت کند بگریزد. در اطلاعات‌گریزی، فرد یا از حضور فیزیکی در بحث و توجه به آن خودداری می‌کند یا اطلاعات را سوگیرانه تفسیر می‌کند یا هرچه را شنیده و دیده فراموش می‌کند. البته، اطلاعات‌گریزی فواید کوتاه‌مدتی هم دارد. برای مثال، زمانی‌که اطلاعات تبعات روانشناختی ناخوشایندی دارند، فرد از آنها خودداری می‌کند تا تاثیر منفی‌شان را خنثی کند، اما در طولانی‌مدت خود را از اطلاعات سودمندی که برای تصمیم‌گیری لازم‌اند محروم می‌کند.

📙 ۶۶ خطای شناختی در تصمیم‌گیری، صص ۸۳ و ۸۴

@wikifallacy
Audio
💢 گفت‌وگویی نقادانه درباره‌ی مثبت‌اندیشی و روانشناسی مثبت‌نگر

▫️ میهمان: دکتر امیرحسین مدبرنیا (روانپزشک و دکترای علوم اعصاب)
▫️ میزبان: محمدرضا واعظ

🌐 کانال «سنجشگرانه اندیشی»:
🆔 @sanjeshgaraneh
💢 تخفیف ویژه نمایشگاه مجازی کتاب

▫️ در زمان برگزاری نمایشگاه مجازی کتاب، می‌توانید کتاب‌های مجموعه‌ی راهنمای اندیشه‌ورزان را با بیست درصد تخفیف تهیه کنید
برای تهیه کتاب‌ها اینجا را کلیک کنید

🌐 کانال «سنجشگرانه اندیشی»:
🆔 @sanjeshgaraneh
💢 ساعتی با تفکر نقادانه
تحلیل نقادانه‌ی یک فیلم کوتاه درباره‌ی سانحه‌ی سرنگونی پرواز PS752
با سخنرانی: اردشیر منصوری
دبیر نشست: سبحان هوشیار
چهارشنبه 13 بهمن، ساعت 21
لینک برگزاری جلسه در کلاب‌هاوس:
http://yun.ir/0pwad5


🌐 کانال «سنجشگرانه اندیشی»:
🆔 @sanjeshgaraneh
💢 چاپ هفتم «تفکر نقادانه و خلاقانه» منتشر شد

🔰 کتاب «ماهیت و کارکردهای تفکر نقادانه و خلاقانه» تلاش می‌کند تا کلیشه‌های رایجی را که در رسانه‌ها از افراد خلاق و نقاد تصویر می‌شود بشکند. تصویری که در آن شخص متفکر معمولاً دانشمندی خل‌وضع است که در عالمی دیگر سیر می‌کند و شخصیتی خودجوش و هیجانی دارد و سرچشمۀ اندیشه‌های نادر است و شخص نقاد فردی است شکاک و ایرادگیر و منفی‌نگر و انعطاف‌ناپذیر.

🔰 در این کتاب ریچارد پُل و لیندا اِلدر به بررسی رابطۀ میان وجه خلاقانه و وجه نقادانۀ تفکر می‌پردازند و نشان می‌دهند که ذهن‌های بزرگ در نتیجۀ به‌کارگیری همزمان تفکر نقادانه و خلاقانه پدید آمده‌اند.

♻️ برای تهیه‌ی اینترنتی کتاب اینجا را کلیک کنید.

🌐 کانال «سنجشگرانه اندیشی»:
🆔 @sanjeshgaraneh
💢 از یک سو، منابع خبری در سطح جهان روز‌به‌روز به سطح پیچیده‌تری از منطق رسانه (هنر «اقناع» و تأثیرگذاری بر توده‌های عظیم مردم و فریب آنها) دست پیدا می‌کنند؛ و در نتیجه، می‌توانند هاله‌ای از بی‌طرفی و «صداقت» دور گزارش‌های خبری خود ایجاد کنند. از سوی دیگر، فقط اکثریت کوچکی از شهروندان این مهارت را دارند که سوگیری و تبلیغات را در خبرهای منتشرشده در کشورشان تشخیص دهند.

♻️ فقط تعداد نسبتاً انگشت‌شماری از افراد می‌توانند تشخیص دهند که فلان رسانه تصویری یکسونگرانه از رویدادها عرضه کرده است یا درصدد برمی‌آیند که دیدگاه‌ها و منبع‌های اطلاعاتی دیگر را هم مرور کنند و آنها را با دیدگاه‌ها و اطلاعاتی که جریان غالب رسانه‌ای در اختیارشان قرار داده مقایسه کنند.

♻️ هم‌اکنون، اکثریت بزرگی از مردم جهان، که آموزشی در زمینۀ سنجشگرانه‌اندیشی ندیده‌اند، مثل موم در دستان رسانه‌های خبری کشور خود هستند. دیدگاه آنها دربارۀ جهان (اینکه کدام کشورها را دشمن بدانند و کدام کشورها را دوست) عمدتاً توسط این رسانه‌ها (و باورهای سنتی و عرف جامعه‌شان) شکل می‌گیرد.

🔰 برگرفته از کتاب چگونه سوگیری و تبلیغات را در رسانه‌ها تشخیص دهیم

🌐 کانال «سنجشگرانه اندیشی»:
🆔 @sanjeshgaraneh
💢 تطبیقش با وضعیت این روزهای جهان بر عهده خودتان:

🔰 دشمن‌‌انگاره‌ها (تصویری که ملت‌ها هنگام جنگ از دشمنان خود دارند) آینۀ یکدیگرند؛ به عبارت دیگر، هر یک از دو طرف همان فضیلت‌هایی را به خود نسبت می‌دهد که دیگری به خود نسبت می‌دهد و همان رذیلت‌هایی را به دشمنش نسبت می‌دهد که دشمنش به او.

🔰 «ما» قابل‌اعتماد، صلح‌دوست، شریف، و انسان‌دوستیم؛ «آنها» خائن، جنگ‌دوست، و ظالم‌اند. در تحقیقی که در سال 1942 دربارۀ امریکایی‌ها شد، از آنها خواستند پنج صفت برای آلمانی‌ها و ژاپنی‌ها (که دشمن بودند) نام ببرند. «جنگ‌دوست» و «ظالم» دو نمونه از صفت‌هایی بود که امریکایی‌ها ذکر می‌کردند؛ اما هیچ‌کدام از این دو صفت در میان پنج صفت نخستی که آنها به روس‌ها (از متحدان امریکا) نسبت می‌دادند جایی نداشتند.

🔰 در سال 1966، این صفت‌ها از فهرست صفت‌هایی که امریکایی‌ها به آلمانی‌ها و ژاپنی‌ها (متحدان امریکا در سال 1966) نسبت می‌دادند حذف شدند؛ اما حالا روس‌ها (که دیگر متحد امریکا نبودند؛ گرچه بیشتر رقیب به حساب می‌آمدند تا دشمن) جنگ‌دوست و خائن شده بودند ...

🔰 دشمن‌‌انگاره همانند عدسیِ تحریف‌کننده‌ عمل می‌کند؛ اطلاعاتی که آن را تأیید می‌کنند مورد تأکید قرار می‌دهد و جلو ورود اطلاعاتی که با آن همخوانی ندارند را می‌گیرد. به این ترتیب، رسانه‌های همگانی رویدادهای حاکی از خیانت یا ظلم دشمن را بزرگ می‌کنند و رفتارهای انسان‌دوستانه یا شرافتمندانۀ او را نادیده می‌گیرند.

🔰 برگرفته از کتاب چگونه سوگیری و تبلیغات را در رسانه‌ها تشخیص دهیم

🌐 کانال «سنجشگرانه اندیشی»:
🆔 @sanjeshgaraneh
Forwarded from پارادوکس (mehdi khosravani)
💢 مقایسه واکنش شبکه ایران اینترنشنال به سه خبر
(چرکنویس این مطلب را در تابستان نوشتم اما به مناسبتی، که در ادامه معلوم خواهد شد، تصمیم گرفتم الان منتشر کنم)

♻️ خبر طرح صیانت از فضای مجازی که شاید برای نخستین بار در تابستان به طور جدی منتشر شد مهم‌ترین خبر (یا یکی مهم‌ترین خبرهای) سال هزار و چهارصد برای ما ایرانیان بود. حساسیت خبر در همان زمان وادارم کرد واکنش تقریباً همه‌ی شبکه‌های خبری (قاعدتاً نه شبکه‌های صدا و سیما!) را چک کنم.

♻️ با گذشت چند ساعت، احساس کردم پوشش خبر طرح صیانت در این شبکه‌ها به‌وضوح با اهمیت این خبر تناسب ندارد. شبکه‌ی بی‌بی‌سی فارسی تقریباً کل برنامه‌ی شصت دقیقه را به بررسی تحولات افغانستان اختصاص داد و در نیمه‌ی دوم برنامه دو مصاحبه درباره‌ی این موضوع پخش کرد.

♻️ اما معنادار تر از آن، واکنش شبکه‌ی ایران اینترنشنال بود. تصمیم گرفتم واکنش این شبکه به خبر طرح صیانت را با میزان پوشش یک خبر دیگر در همین ماه‌ها مقایسه کنم. برای مقایسه، خبر تلاش جمهوری اسلامی برای ربودن مسیح علی‌نژاد را ، که تقریباً در همان زمان اتفاق افتاده بود، انتخاب کردم. از آنجا که محاسبه‌ی دقایق پوشش این خبر در تلویزیون ایران اینترنشنال بسیار دشوار بود، تصمیم گرفتم تعداد پست‌های مربوط به این خبرها در کانال تلگرامی ایران اینترنشنال را به عنوان معیار انتخاب کنم.

♻️ در بیست و چهار ساعت پس از تصویب طرح مجلس، ایران اینترنشنال «شانزده» پست‌ مرتبط با این خبر در کانال تلگرامی‌اش قرار داده است. اما به نظرتان تعداد پست‌های مرتبط با خبر ربودن مسیح علی‌نژاد در همین بازه‌ی زمانی (بیست و چهار ساعت بعد از پست اول) چه‌قدر بوده است: چهل و شش! (شامل بخش ویژه‌ی خبری، سه مصاحبه‌ی اختصاصی با شخص علی‌نژاد، و برنامه‌ی چشم‌انداز- که خودش قریب به یک ساعت برنامه است).

♻️ معنادارتر از آن (انگیزه‌ی تکمیل و انتشار این پست) واکنش این شبکه به اعدام 81 نفر در عربستان سعودی در هفته‌ی اخیر است: در بیست و چهار ساعت پس از انتشار این خبر، فقط «یک» پست مرتبط با این اتفاق در کانال تلگرامی ایران اینترنشنال قرار گرفته است (که لابد به‌هیچ‌وجه شاهدی بر وابستگی ایران‌اینترنشنال به عربستان نیست!)

♻️ اما معنادارتر از همه‌ی اینها (فکر کنم اینجا دیگر مجاز باشم احتیاط را کنار گذاشته و بگویم «خنده‌دارتر» از همه‌ی اینها) می‌دانید چیست؟ اینکه ایران اینترنشنال بیشتر از هر شبکه‌ی دیگر، لابه‌لای برنامه‌هایش، در تعریف و تمجید از خود و تأکید بر بی‌طرفی و عینی‌نگری‌اش آگهی تبلیغاتی پخش می‌کند.

✍🏻 #مهدی_خسروانی

🌐 کانال پارادوکس:
🆔 @ppaaraadoxx
Forwarded from پارادوکس (mehdi khosravani)
💢 سانسور و توهم فرهیختگی

♻️ همه‌ي کتاب‌ها قرار نیست دید ما را وسیع کنند اما دست‌کم برخی از کتاب‌هایی که به عنوان گزینه‌های مطالعه انتخاب می‌کنیم باید چنین کارکردی داشته باشند. سانسور کتاب دقیقاً همین کارکرد را نشانه می‌رود. سانسور باعث می‌شود کتاب‌خوان‌ها، در عین حال که در چارچوب‌های مورد تأیید سانسورچی‌ها کتاب می‌خوانند، دچار این توهم شوند که نظرگاهشان در حال گسترش است.

♻️ و کار سانسور کتاب در کشور ما دارد به همین جا می‌رسد. تا همین چند ماه قبل، سانسورچی‌ها عمدتاً به آثار ادبی و هنری و مضامین جنسی و از این قبیل حساس بودند و کتاب‌های فلسفی (به بیان کلی‌تر: کتاب‌های نظری) کمی از تیغ ممیزی مصون بودند؛ شاید پیش خودشان این طور فکر می‌کردند که کتابی با شمارگان چند صد یا چند هزار نسخه (که تازه معلوم نیست خریدارانش هم آن را بخوانند) تأثیری نخواهد داشت.

♻️ ولی حالا ظاهراً عزمشان را جزم کرده‌اند که «کتاب» کارکردی در ردیف سخنرانی مکارم شیرازی یا حسن رحیم‌پور ازغدی داشته باشد. کتاب باشد، توهم فرهیختگی و کتابخوانی هم سر جای خودش بماند، اما عملاً قشر کتابخوان نیز، ناخواسته و نادانسته، در چارچوب‌های مطلوب تیغ‌به‌دستان بیندیشند.

♻️ در این شرایط، حتی دعوت به کتابخوانی می‌تواند بازی در زمین تیغ‌به‌دستان باشد مگر آنکه اگر بلافاصله پس از دعوت به کتابخوانی یادآوری کنیم که «مراقب محدودیت‌های ناشی از سانسور هم باش».

♻️ این را هم اضافه کنم: پر واضح است که اشاره‌ی این نوشته به کتاب‌های فلسفی و نظری به این معنا نیست که سانسور کتاب‌های دیگر (حتی کتاب‌های زرد) آسیب فرهنگی نیست. سانسور کتاب در هر صورت، آسیب‌رساندن به فرهنگ و توهین به مخاطب است؛ چه کتاب کانت و راسل و مکی و ویتگنشتاین باشد، چه کتاب «چگونه در رختخواب حرف‌های سکسی کثیف بزنیم»، چه کتاب «روانشناسی برای الاغ‌ها».

✍🏻 #مهدی_خسروانی

🌐 کانال پارادوکس:
🆔 @ppaaraadoxx
2024/09/27 02:18:52
Back to Top
HTML Embed Code: