Telegram Web Link
🖌 جهنم، حقیقتِ دیرفهمیده‌شده است.
[ترجمه‌ی آزاد: جهنم وضعیتی است که وقتی حقیقت را به‌هنگام نمی‌فهمی (دیر می‌فهمی) پیش می‌آید]. (تامس هابز)

🔸 کانال سنجشگرانه‌اندیشی (تفکر نقادانه):
@sanjeshgaraneh
🔸 طرحی از یک جامعه‌ی سنجشگر (نقّاد)

خوی فکری سنجشگرانه (نقادانه)، اگر در جامعه‌ای رواج یابد، در همه‌ی شئون و روحیات آن جامعه رسوخ خواهد کرد، زیرا خوی سنجشگرانه شیوه‌ای برای مواجهه با مسائل و مشکلات زندگی است. کسانی که این خوی در آنها پرورش پیدا کند به‌هیچ‌وجه مقهورِ اشخاصی که سخنرانی‌های تبلیغاتی می‌کنند نخواهند شد ... آنها کُندباورند. وقتی چیزی را باور می‌کنند، آن را قطعی تلقی نمی‌کنند؛ می‌دانند که چیزهایی که باور کرده‌اند اموری ممکن و محتملاند و این «امکان» و «احتمال» درجه‌های مختلف دارد. اینکه کسی مدّعایش را با تأکید یا با اطمینان مطرح می‌کند هیچ تأثیری بر آنها نمی‌گذارد؛ آنها این توانایی را دارند که قضاوت را تا زمانِ دریافت شواهد به تأخیر بیندازند؛ و توانایی ارزیابی شواهد را هم دارند. آنها می‌توانند از زبان‌بازی و نیز از استناد به پیش‌داوری‌های محبوبشان خودداری کنند. آموزش سنجشگری، و پرورش توانایی سنجشگری، تنها آموزش و پرورشی است که به‌حق می‌توان گفت که شهروندان خوب پرورش می‌دهد.
ویلیام گراهام سامنر، 1906

🔸 از کتاب «مفهوم‌ها و ابزارهای تفکر نقادانه»، ص 55

🔸 کانال سنجشگرانه‌اندیشی:
@sanjeshgaraneh
🔸 مغالطه‌ی «زهرآلود کردن چاه»

مغالطه‌ی زهرآلود کردن چاه یعنی مسخره کردن یا توهین کردن به منبع یک عقیده یا سخن یا بدنام کردن آن به منظور بی‌اعتبار کردن آن عقیده یا سخن. این کار نوع رایجی از خطابه است. یک راه برای زهرآلودکردن چاه این است که یک جمله را با عباراتی نظیر «ممکن نیست کسی معتقد باشد که ...» یا «فقط یک فرد احمق قائل می‌شود به اینکه ...» یا «برخی افراد ساده‌لوح معتقدند که ...» آغاز کنیم.
در اینجا، یک مثال خاص می‌آوریم. گوینده‌ای را تصور کنید که ادعا می‌کند:
«فقط یک نژادپرست با مهاجرت گسترده به انگلستان مخالفت می‌کند.»
در اینجا، گوینده با نژادپرست نامیدن کسانی که با مهاجرت گسترده مخالف‌اند، مجال بسیار اندکی برای مخالف خود باقی می‌گذارد که بدون اینکه نژادپرست به نظر بیاید ابراز وجود کند. سخن او، به این شکلی که بیان شده، چیزی جز یک «ادعا» نیست. لازم است که استدلالی پشتوانه‌ی آن باشد؛ در غیر این صورت، فقط شگردی است برای اینکه مخالف ادعای مذکور از ابراز مخالفت خودش واهمه داشته باشد.

🔸 منبع: کتاب «اندیشیدن؛ گام نخست در تفکر نقادانه» / نوشته‌ی نایجل واربرتن / ترجمه‌ی مهدی خسروانی / انتشارات علمی و فرهنگی / چاپ سوم / صفحه‌ی 109


🔸 کانال سنجشگرانه‌اندیشی (تفکر نقادانه):
@sanjeshgaraneh
🖌 مقاله‌ای پژوهشی با موضوع چیستی تفکر نقادانه

🔸 مقاله‌ی «تفکر نقادانه؛ تحلیل و نقد تعریف‌ها»
نوشته‌ی مهدی خسروانی
چاپ شده در نشریه‌ی فلسفه و کلام اسلامی دانشگاه تهران
مطالعه‌ی چکیده و دانلود مقاله در لینک زیر:
https://jitp.ut.ac.ir/article_52865.html

کانال سنجشگرانه‌اندیشی (تفکر نقادانه):
@sanjeshgaraneh
🖌 برای تبدیل شدن به اندیشه‌ورز سنجشگر (متفکر نقاد) چه باید کرد؟

بسیاری از افراد این پرسش را مطرح می‌کنند که «چه کارهایی باید بکنیم تا تفکرمان نقادانه شود؟» در این نوشته سعی می‌کنم به این پرسش مختصراً پاسخ دهم.
برای آنکه نقادانه بیندیشیم، سه شرط لازم است: (1) اصلاح نگرش (2) کسب دانش تفکر نقّادانه (3) ورزیدگی در «کاربرد» دانش.

نخستین کاری که باید انجام دهیم این است که نگرشمان درباره‌ی خودِ «اندیشیدن» را تغییر دهیم. به عبارت دیگر، باید به این تشخیص برسیم که اندیشیدن و استدلال‌کردن بخش مهمی از زندگی ماست و بر بقیه‌ی بخش‌های زندگی‌مان تأثیر می‌گذارد.

دومین مرحله، کسب دانش است. باید از طریق مطالعه‌ی کتاب‌های سنجشگرانه‌اندیشی (تفکر نقّادانه) دانش سنجشگرانه‌اندیشی را کسب کنیم. باید با اهمیت استدلال، انواع استدلال، مغالطه‌ها، مانع‌های روانشناختی تفکر صحیح، فضیلت‌های فکری، رذیلت‌های فکری، استانداردهای کار فکری، و موضوع‌هایی از این قبیل آشنا شویم.

و سومین مرحله، ورزیدگی در کاربرد دانش سنجشگرانه‌اندیشی است. هیچ کس صرفاً با خواندن کتاب‌های سنجشگرانه‌اندیشی، سنجشگرانه‌اندیش نمی‌شود، بلکه باید علاوه بر انجام تمرین‌هایی که در کتاب‌های تفکر نقّادانه آمده، کاربردِ آموخته‌های خودش را در زندگی علمی و روزمره‌ی خودش «تمرین» کند؛ همواره دلیل درستی باورهای خودش و کارهای خودش را تمرین کند؛ همواره از خودش بپرسد چرا فلان دیدگاه را پذیرفته‌ام یا به فلان شیوه رفتار می‌کنم؟ چه دلیلی برای باورهایم دارم؟ آیا نمی‌توانم در زندگی‌ام به شیوه‌ی بهتری تصمیم بگیرم، عمیق‌تر بیندیشم، و خطاهای کمتری مرتکب شوم؟ و ...

🔸 کانال سنجشگرانه‌اندیشی (تفکر نقادانه):
@sanjeshgaraneh
Forwarded from اتچ بات
🖌 چهار مرحله‌ی تمرین سنجشگرانه‌اندیشی (تفکر نقادانه)

برای اندیشه‌ورز شدن هیچوقت دیر نیست فقط به زمان و تمرین نیاز دارید.

١. سوال بپرسید
اندیشه‌ورزان با در نظر گرفتن علت و معلول در مورد همه چیز سوال می‌پرسند. اگر اینطور باشد، چه می‌شود؟ اگر اینطور است، پس چرا نتیجه متفاوت است؟ آن‌ها می‌دانند هر عملی پیامدی دارد، بنابراین قبل از تصمیم‌گیری به پیامدهای احتمالی فکر می‌کنند. پرسیدن سوال به روند این تمرین کمک می‌کند.

در مورد همه چیز کنجکاو باشید.

٢. به دنبال اطلاعات باشید
بعد از مطرح کردن همه سوال‌‌ها به دنبال اطلاعاتی باشید که به سوالات شما پاسخ می‌دهد. بررسی کنید! تحقیق کنید. شما می‌توانید تقریبا هر چیزی را در اینترنت بیاموزید، اما تنها منبع شما برای تحقیق نیست. با مردم مصاحبه کنید. از کارشناسان پیرامون خود سوال کنید. اطلاعات و نظرات مختلفی که می‌توانید برای تعیین تصمیم خود استفاده کنید را جمع‌آوری کنید، هر چه تنوع بیشتر باشد بهتر است.

٣. با ذهن باز بررسی کنید
شما مقدار زیادی اطلاعات دارید، و اکنون زمان آن رسیده که آن‌ها را با ذهن باز تحلیل کنید. به دید من این قسمت چالش برانگیزی است. تشخیص فیلترهایی که خانواده به ما القا کرده دشوار است. ما محصول محیط مان هستیم، رفتارهایی که با ما شده‌، الگوهایی که در طول زندگی داشته‌ایم. فرصت‌هایی که به آن‌ها بله یا خیر گفتیم، که مجموع تمام تجربیات ما است.

سعی کنید تا حد امکان از تعصبات خود آگاه باشید. در طول این مرحله در مورد همه چیز سوال کنید. آیا شما منطقی برخورد می‌کنید؟ تفکر می‌کنید؟ هر چیزی را تصور می‌کنید؟ در این موقعیت بدون جانبداری به هر اندیشه‌ای می‌توانید نگاه کنید. آیا می‌دانید که بطور قطعی درست است؟ حقیقت چیست؟ این وضعیت را از نقطه‌ نظر دیگر نیز در نظر گرفته‌اید؟

اگر بدانید که اکثر نتیجه‌گیری‌های ما بر اساس سنجشگرانه‌اندیشی نبوده، غافلگیر می‌شوید.

۴. برقراری ارتباط
اندیشه‌ورزان بیشتر به راه‌حل علاقه مند هستند تا سرزنش، شکایت و شایعه پراکنی. بعد از بدست آمدن نتایج از طریق تفکر نقادانه زمان برقراری ارتباط و پیاده‌سازی راه‌حل است. زمان یکدلی و تدبیر. همه افراد درگیر در این وضعیت به اندازه شما تحت‌ تأثیر قرار نگرفته‌اند. وظیفه شما است تا آن را درک کنید، و راه‌حل‌هایی را ارائه کنید که همه بتوانند آن را درک کنند.

🔸 در باب سنجشگرانه‌اندیشی در جامعه بیشتر مطالعه کنید. می‌توانید منابع زیادی را از اینترنت تهیه کنید.

نویسنده: دب پترسون
مترجم: شک‌زی

کانال سنجشگرانه‌اندیشی (تفکر نقادانه):
@sanjeshgaraneh
🔸 چاپ پنجم کتاب «مغالطه‌های پرکاربرد» در دست انتشار
(کتابی برای آشنایی با رایج‌ترین مغالطه‌ها)
نویسنده: ریچارد پل و لیندا الدر
بازنویسی فارسی: مهدی خسروانی
ناشر: نشر نو
🔸 سایت ناشر برای تهیه‌ی اینترنتی کتاب:
https://nashrenow.com/
🔸 لینک گروه «سنجشگرانه‌اندیشی» برای طرح پیشنهاد و انتقاد درباره‌ی کتاب:
https://www.tg-me.com/joinchat-BsYShEC3YproJUGaG8dMZQ
🔸 کانال سنجشگرانه‌اندیشی (تفکر نقادانه):
@sanjeshgaraneh
🖌 پرسش: می‌خواهم فرزندانم را تشویق به داشتن اندیشه نقادانه کنم نه اینکه بدبین باشند. مرز میان شک گرایی و بدبینی کجاست؟

پاسخ:
✵ بیشتر وقت‌ها ما می‌شنویم که شک‌گرایی سالم نیز متهم می‌شود که چیزی بیش از «چرندیات تازه به دوران رسیدگان منفی باف» نیست همانگونه که اسپیرو اگنو آن را بیان کرده، کودکان باید یاد بگیرند که بیشتر مواقع به این مورد متهم خواهند شد به ویژه از سوی کسانی که آموزه‌های مورد علاقه‌ی آنان زیر ذره‌بین و تیزبینی دست و پا می‌زند.

✫ شک‌گرایی درخواست ساده برای منطق یا مدرک پیش از پذیرش یک مطلب - خوبی و فضیلتی، برای ارزشمند و گرامی شمردن به وسیله‌ی کودکان ما می‌باشد. ولی بدبینی و بدگمانی چیزی بطور کامل متفاوت است. دیدگاه بدگمان فرض‌های منفی را درست و عادی می‌بیند نه همچون نتیجه بدست آمده از شواهد، بنابراین بدگمانی مانند باورمند خوش‌بین غیر نقادانه عمل می‌کند. یکی بدون اندیشیدن می‌پذیرد؛ دیگری بدون اندیشیدن رد می‌کند. هر دو این حالت‌ها سدی بر سر راه اندیشه نقادانه است و باید از هر دو حالت بطور جدی پرهیز کرد.

✯ کلید پرهیز از بدگمانی آموختن ارزش اندیشیدن و سنجشگرانه اندیشی از سنین بسیار پایین است. اگر شما بتوانید یک الگو بدگمانی ناعاقلانه را ببینید این ارزش می‌تواند به کار گرفته شده تا توسعه کندوکاو در کودکان را در مسیر درست به جریان اندازد.

✬ هرگاه شنیدید که ایده و اندیشه‌ای با اطمینان بسیار و لحن پر سوءظنی رد می‌شود، سرسختانه از آن دفاع کرده، بهترین استدلال طرف مقابل را پیکربندی کنید یا از کودکانتان بخواهید چنین کاری را انجام دهند. اگر کسی خویش را برای شنیدن بهترین استدلال طرف مقابل به رنج و زحمت نیندازد به آسانی می‌تواند با اطمینان خانه‌ای پوشالی یا بسیار سست بسازد.(ما همگی زمانی در یکی از این دو طرف بوده‌ایم، مگر اینطور نیست؟) جستجو و کنکاش پیرامون خردمندانه‌ترین نظرگاه و دیدگاه طرف مقابل یکی از «بهترین تمرین‌ها» برای بدست آوردن اندیشه و تفکر نقادانه است.

نوشته‌ی دیل مک گاون
ترجمه‌ی شک‌زی

🔸 کانال سنجشگرانه‌اندیشی (تفکر نقادانه):
@sanjeshgaraneh
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🔹️🔹️فضایل ذهن
🔸🔸از زبان امیرحسین خداپرست
کتاب «مفهوم‌ها و ابزارهای تفکر نقادانه»
کتابی کوچک و فشرده درباره‌ی برخی از مهم‌ترین مفهوم‌ها و ابزارهای سنجشگرانه‌اندیشی (تفکر نقادانه)
نوشته‌ی ریچارد پل و لیندا الدر
بازنویسی فارسی: مهدی خسروانی
ناشر: نشر نو
چاپ سوم

لینک ناشر برای تهیه‌ی اینترنتی کتاب:
https://nashrenow.com/

لینک نوشته‌ی پشت جلد کتاب:
https://www.tg-me.com/sanjeshgaraneh/550

کانال سنجشگرانه‌اندیشی (تفکر نقادانه):
@sanjeshgaraneh
گزیده‌ی_مفهوم‌ها_و_ابزارهای_تفکر.pdf
322.7 KB
فایل پی‌دی‌اف گزیده‌ی 15 صفحه‌ای از کتاب «مفهوم‌ها و ابزارهای تفکر نقادانه» / از انتشارات فرهنگ نشر نو

با کانال سنجشگرانه‌اندیشی همراه باشید:
@sanjeshgaraneh
🔸 محلی‌اندیشی چیست؟

محلی‌اندیشی یعنی دست‌زدن به قضاوتِ کلی (تعمیم) درباره‌ی شیوه‌ی رفتار صحیح، بر اساس شیوه‌ی رفتارِ مردمی که با شخص تعمیم‌دهنده در یک محل زندگی می‌کنند. این شیوه‌ی استدلال‌کردن اتکاناپذیر است. خودِ نامی که برای این شیوه‌ی استدلال‌کردن انتخاب شده دربردارنده‌ی پیش‌داوری‌هایی است درباره‌ی مردمانی که در مناطق مختلف زندگی می‌کنند؛ تصور بر این است که آن‌ها مسافرت نمی‌کنند و درباره‌ی شیوه‌های رفتار در نقاط دیگر دنیا آگاهی اندکی دارند و، بنابراین، مایلند چنین تصور کنند که آنچه آنها انجام می‌دهند باید برای بقیه‌ی جهان نیز معتبر باشد (یا دست‌کم بهترین نحوه‌ی مواجهه با امور است). واضح است که دست‌زدن به این تعمیم‌ها بر اساس شواهد موجود دارای ایراد است.
به این ترتیب، مثلاً، از آنجا که در یک مراسم رسمی در دانشکده‌ای در آکسفورد، طبق رسوم، باید موز را با کارد و چنگال پوست بگیرید، برخی اساتید ممکن است معتقد باشند کسانی که موز را با دست پوست می‌گیرند چندان مؤدب و فرهیخته نیستند.

🔸 برگرفته از کتاب «اندیشیدن؛ گام نخست در تفکر نقادانه» صفحه‌ی 153

🔸 کانال سنجشگرانه‌اندیشی (تفکر نقادانه):
@sanjeshgaraneh
🖌 مقدمه‌ی کتاب «مفهوم‌ها و ابزارهای تفکر نقادانه»

🔸 کتابی که در دست دارید بر مفهوم‌ها و ابزارهای اصلیِ سنجشگرانه‌اندیشی (تفکر نقّادانه) تمرکز می‌کند. این کتاب حاوی برداشتی از سنجشگرانه‌اندیشی است که نوعی توافق عمومی بر سر آن وجود دارد؛ از این جهت، به کار استادان می‌آید. برای دانشجویان نیز، یک کتاب تکمیلیِ سنجشگرانه‌اندیشی در کنار همه‌ی کتاب‌های درسی دیگر و برای همه‌ی درس‌هاست. استادان می‌توانند از آن در طراحی برنامه‌ی آموزشی، تکلیف‌های درسی، و آزمون‌ها برای هر موضوعی استفاده کنند. دانشجویان می‌توانند از آن برای ارتقای یادگیری خودشان در هر زمینه‌ای استفاده کنند.
مهارت‌هایی که در این کتاب مطرح شده‌اند در مورد هر موضوعی به کار می‌آیند. برای مثال، کسانی که در سنجشگرانه‌اندیشی مهارت پیدا می‌کنند غایت و هدف خودشان، و پرسشی که می‌خواهند بدان بپردازند، را به طور واضح مشخص می‌کنند. آنها درباره‌ی اطلاعات، نتیجه‌گیری‌ها، و نظرگاه‌ها سؤال می‌کنند و، در صورت لزوم، در آنها تردیدافکنی می‌کنند. همچنین، سعی می‌کنند واضح، درست، و دقیق، بیندیشند و از توجه به مطالبی که مناسبت ندارند بپرهیزند. آنها می‌کوشند تا به عمق موضوع‌ها و مسئله‌ها راه پیدا کنند و در اندیشیدنشان منطق و انصاف را رعایت کنند. افراد سنجشگرانه‌اندیش این مهارت‌ها را در خواندن و نوشتن، و نیز در صحبت‌کردن و شنیدن، به کار می‌بندند. آنها از این مهارت‌ها هم در زندگی شخصی‌شان استفاده می‌کنند، هم در زندگی حرفه‌ای؛ در تاریخ، علم، ریاضیات، فلسفه، و نیز در هنر.
اگر، در چند درس، از این کتاب به عنوان مکمّل کتاب‌های درسی‌تان استفاده کنید به‌تدریج متوجه خواهید شد که سنجشگرانه‌اندیشی به یادگیری شما در همه‌ی حوزه‌ها کمک می‌کند. و اگر استادانتان شما را با نمونه‌هایی از کاربرد موضوع درس در زندگی روزمره آشنا کنند، خواهید دید که آموزش و پرورش در واقع ابزاری برای ارتقای کیفیتِ زندگی‌ست.
دانشجویانی که از این کتاب استفاده می‌کنند عادت کنند که آن را در همه‌ی کلاس‌ها همراه داشته باشند. به هنگام کارهای تحلیلی و ترکیبی روی مطالبی که یاد می‌گیرید، به طور مرتب از آن استفاده کنید. درونی‌سازیِ اصل‌های معرفی شده در کتاب را هدفِ خودتان قرار دهید، تا اینکه کاربرد آنها به طبیعت ثانوی شما تبدیل شود: به کاربردشان عادت کنید.
این کتاب قرار است هم برای استادان، هم برای دانشجویان، و هم برای برنامه‌ی آموزشی مفید باشد. امیدواریم این هدف تحقق پیدا کند.

🔸 لینک ناشر برای تهیه‌ی اینترنتی کتاب:
https://nashrenow.com/

🔸 کانال سنجشگرانه‌اندیشی (تفکر نقادانه):
@sanjeshgaraneh
خونسرد باش
خشم جای استدلال را نمی‌گیرد!
(دنیل وبستر)

کانال سنجشگرانه‌اندیشی (تفکر نقادانه):
@sanjeshgaraneh
🖌 نکاتی کلی، اما اساسی، برای حل مسئله

🔸 برای آنکه در حل مسئله توانمند باشیم باید:
1) هدف‌ها، غایت‌ها، و نیازهای خودمان را بفهمیم و به طور مرتب سعی کنیم بیانِ بهتری از آنها ارائه کنیم. در راه رسیدن به هدف‌ها یا برآورده‌کردن نیازها، مشکل‌هایی وجود دارند. نباید وجود مشکل‌ها را دلیلی برای دست‌کشیدن از هدفمان بدانیم. هر مشکل یک مانع بر سر راه ماست؛ مانعی که باید آن را از سر راه برداشت.
2) در صورت امکان، مسئله‌ها و مشکل‌ها را یکی‌یکی در دستور کار قرار دهیم. هر مسئله یا مشکل را با حداکثر وضوح و دقت ممکن بیان کنیم.
3) درباره‌ی مسئله تحقیق کنیم تا معلوم شود که با چه «نوع» مسئله یا مشکلی مواجهیم. برای مثال، بفهمیم که برای حل آن چه کاری باید بکنیم.
4) برخی از مشکل‌ها را تا حدودی می‌توانیم کنترل کنیم، اما برخی مشکل‌ها کاملاً از کنترل ما بیرون‌اند. باید این دو نوع مشکل را از هم جدا کنیم و کوشش خودمان را بر مشکل‌هایی متمرکز کنیم که حل کردنشان برایمان امکان‌پذیر است.
5) ببینیم برای حل مشکل یا مسئله به چه اطلاعاتی نیاز داریم. فعّالانه به دنبال آن اطلاعات برویم.
6) اطلاعاتی که گردآوری می‌کنیم را با دقت تحلیل و تفسیر کنیم و، بر اساس آنها، دست به استنتاج‌های معقول بزنیم.
7) گزینه‌های عملی خودمان را مشخص کنیم. در کوتاه‌مدت چه کاری می‌توانیم انجام دهیم؟ در بلندمدت چه کاری می‌توانیم انجام دهیم؟ باید محدودیت‌های خودمان را از نظر مالی، وقت، و نیرو مشخص کنیم.
8) گزینه‌های خودمان را ارزشگذاری کنیم و خوبی‌ها و بدی‌های هر یک از آنها را مشخص کنیم.
9) راهبردی اتخاذ کنیم و آن را دنبال کنیم. راهبرد ما ممکن است این باشد که مستقیماً وارد عمل شویم؛ یا این باشد که فعلاً صبر کنیم و اوضاع را به‌دقت زیر نظر بگیریم.
10) هنگامی که دست به عمل می‌زنیم، بر برآیندها و نتیجه‌های عملمان نظارت کنیم. آماده باشیم که، اگر موقعیت ایجاب کرد، در راهبردمان بازنگری کنیم. آماده باشیم که، با دسترسی به اطلاعات بیشتر درباره‌ی مسئله یا مشکل، تحلیلمان از مسئله را تغییر دهیم یا آن را به شیوه‌ی دیگری بیان کنیم.

🔺 منبع: کتاب «مفهوم‌ها و ابزارهای تفکر نقادانه»، صفحه‌ی 43
🔺 مشخصات کتاب:
https://www.tg-me.com/sanjeshgaraneh/649
🔻 کانال سنجشگرانه‌اندیشی (تفکر نقادانه):
@sanjeshgaraneh
🔸 دشوار است شنیدن حقیقت، وقتی که «دروغ» دقیقاً همان چیزی است که مشتاق شنیدنش هستی!

🔸 کانال سنجشگرانه‌اندیشی (تفکر نقادانه):
@sanjeshgaraneh
Russell_Aazaadandishi_va_Propaganda.pdf
396.3 KB
دانلود مقاله‌ی "آزاداندیشی و پروپاگاندا" از برتراند راسل با ترجمه‌ی امیر کشفی

کانال سنجشگرانه‌اندیشی (تفکر تقادانه):
@sanjeshgaraneh
🖌 چه چیزی سرآمدانِ اندیشۀ خلّاقانه را از دیگران متمایز می‌کند؟ تحلیل ما می‌گوید که کار خلّاقانۀ برجسته در نهایت مبتنی بر کوششی است که هم جنبۀ سنجشگرانه و هم جنبۀ نوآورانه در آن حضور دارند. روشن است که، برای رسیدن به دستاوردهای چشمگیر، حداقلی از قابلیت مادرزادی لازم است و ما این را می‌پذیریم. اما بدون نبوغ مادرزادی یا استعدادهای خارق‌العاده نیز می‌توان به یک اندیشه‌ورزِ برجسته تبدیل شد؛ و این در صورتی رخ می‌دهد که قابلیت خامِ معمولی با پشتکار فکری، برانگیزش فکری (تحریک اندیشه)، و انضباطِ فکری همراه شود.

به بیانِ دقیق‌تر، اندیشۀ خلّاقانۀ سطح بالا سه شرط دارد:

1. سطحِ حداقلی‌ای از قابلیت فکریِ درون‌زاد (گرچه ضرورتی ندارد که این قابلیت خارق‌العاده باشد).
2. محیطی که پرورشِ آن قابلیت را برمی‌انگیزد.
3. پاسخ مثبت و انگیزۀ درونی از طرفِ شخصی که آن قابلیت‌های مادرزاد را دارد و در آن محیط قرار گرفته است.

—-
برگرفته از کتاب «ماهیت و کارکردهای تفکر نقادانه و خلاقانه»
نوشته‌ی: ریچارد پل و لیندا الدر
بازنویسی: مهدی خسروانی
چاپ سوم، ص.41

آدرس ناشر برای تهیه‌ی اینترنتی:
https://nashrenow.com

کانال سنجشگرانه‌اندیشی:
@sanjeshgaraneh
تردید فضیلت اندیشه است.

کانال سنجشگرانه‌اندیشی (تفکر نقادانه):
@SANJESHGARANEH
چاپ اول فلسفه قاره‌ای و فلسفه دین منتشر شد.

شاید برای علاقه‌مندان به فلسفه دین با رویکرد تحلیلی عجیب باشد که بشنوند این شاخه از فلسفه تحلیلی با بحران روبه‌رو است و کسانی زنگ خطر افول این رشتۀ پرطرفدار را به صدا درآورده‌اند.
به گفته این عده، سه عامل مهم، نیرو و نشاط را از فلسفه دین ستانده:
ــ تکراری‌ شدن و نازایی پرسش‌ها
ــ نادیده گرفتن اندیشه‌های ادیان دیگر غیر از مسیحیت، به ویژه ادیان غیرابراهیمی
ــ انحصار در پرداختن به مسائل فلسفی از دریچۀ نگاه علمیِ تجربی
پرداختن به این آسیب‌ها اهمیت رویکرد قاره‌ای در فلسفه دین را برجسته می‌کند، از جمله توجه به وجه انسانی دین در کنار بررسی وجه الاهی آن. کتاب حاضر در صدد است از خلال بررسی آثار و دیدگاه‌های شماری از فیلسوفان قاره‌ای معاصر همچون دلوز، دریدا، فوکو، لویناس، ریکور، و اصحاب مکتب فرانکفورت نظیر آدورنو و هابرماس افق‌های جدیدی را در برابر علاقه‌مندان به فلسفه دین بگشاید.

فلسفه قاره‌ای و فلسفه دین
مورنی جوی
ترجمه: محمدابراهیم باسط
ویراستار: مهرداد پارسا
#چاپ_اول | 1397
432 صفحه | 58000 تومان
انتشارات #کتاب_طه
02537744624

لینک خرید 👈 @taha_bookstore

@tahabooks
2024/09/29 13:23:17
Back to Top
HTML Embed Code: