Telegram Web Link
🛑علت نامگذاری این دو سوره به معوذتین
تذكر این مسأله لازم است که قرآن خود را به عنوان شفاء معرفی می كند و می فرماید: «وَ نُنَزِّلُ مِنَ الْقُرْآنِ ما هُوَ شِفاءٌ وَ رَحْمَةٌ لِلْمُؤْمِنِینَ وَ لا یزِیدُ الظَّالِمِینَ إِلاَّ خَساراً»(۳) و ما آنچه از قرآن فرستیم شفای دل و رحمت الهی به اهل ایمان است لكن كافران را به جز زیان چیزی نخواهد افزود. قرآن می تواند برای كسانی كه به او تمسك می كنند و با او مأنوس هستند هم شفای ظاهری برای آنها باشد و هم شفای معنوی و روحی او باشد. (۴)
امّا نسبت به این سوره از روایات اینگونه استفاده میشود كه اگر انسان خود یا دیگران را بوسیله این دو سوره تعویذ كند، مریضی او خوب می شود و از شروری كه در این دو سوره بیان شده در امان خواهد بود، لذا از امام صادق ـ علیه السّلام ـ نقل شده كه: «پیامبر ـ صلّی الله علیه و آله ـ مریض شدند، تب ایشان شدت پیدا كرد، جبرئیل (و میكائیل) این دو سوره را برای شفای پیامبر ـ صلّی الله علیه و آله ـ نازل كردند، جبرئیل به قرائت سوره فلق و میكائیل به قرائت سوره ناس در پایین پای آن حضرت برای شفا متوسل شدند».(۵)
همچنین امام صادق ـ علیه السّلام ـ می فرماید: «پیامبر ـ صلّی الله علیه و آله ـ فرمود: اگر كسی خواست به دیگری بدی انجام بدهد، و او بخواهد كه خدا این شخص را از او دور كند (و مانع بدی او شود) پس وقتی كه او را می بیند بگوید: «اَعُوذُ وَ بِحَولِ اللهِ وَ قُوَتِهِ مِن حَولِ خَلقِهِ وَ قُوُّتِهِم» و سوره فلق را بخواند بعد هم این آیه را بخواند: فَإِنْ تَوَلَّوْا فَقُلْ حَسْبِی اللَّهُ لا إِلَهَ إِلا هُوَ عَلَیهِ تَوَكَّلْتُ وَهُوَ رَبُّ الْعَرْشِ الْعَظِیمِ(۶) در این صورت خداوند فریب هر فریبكاری و مكر هر مكركننده ای و حسد هر حسدورزی را از او دور می كند و باید این كلمات را در صورت او بخواند».(۷)
باز نقل شده كه امام رضا ـ علیه السّلام ـ یك فرد صرعی را (غشی) دید، یك كاسه آب درخواست كرد و بعد امام ـ علیه السّلام ـ سوره حمد و سوره فلق و ناس (معوذتین) را قرائت فرمود و در آب دمید، آب را روی آن مریض ریختند بعد هم مریض خوب شد و امام ـ علیه السّلام ـ فرمود :«دیگر به آن حالت بر نمی گردد».(۸)
و نقل شده كه بسیار می شد پیامبر صلّی الله علیه و آله، امام حسن علیه السّلام و امام حسین علیه السّلام را با این دو سوره تعویذ میفرمود.(۹)
همچنین پیامبر ـ صلّی الله علیه و آله ـ فرموده اند: «آیاتی بر من نازل شده كه نظیرش نازل نشده و آن در سوره قل اعوذ است».(۱۰)
علامه طباطبایی در توضیح این حدیث می فرماید: شاید مراد پیامبر ـ صلّی الله علیه و آله ـ از اینكه فرمود مثل این دو سوره بر من نازل نشده، این باشد كه تنها این دو سوره در مورد عوذه و حرز نازل شده و هیچ سوره ای دیگر این خاصیت را ندارد.(۱۱)
پس می توان گفت: این دو سوره خاصیت تعویذ (پناه بردن به خدا) را دارد كه باعث می شود انسان با این دو سوره خود را از شروری حفظ كند و بدین جهت این دو سوره به معوذتین نامگذاری شده است. در سوره فلق به پیامبر ـ صلّی الله علیه و آله ـ دستوری می دهد از چند چیز به خدا پناه ببر البتّه این دستور اختصاصی به پیامبر ـ صلّی الله علیه و آله ـ ندارد.
۱. از شر هر مخلوقی چه جن و چه حیوانات و هر مخلوق دیگری كه شری همراه خود دارد.
۲. از شر شب وقتی كه با ظلمتش داخل میشود، در اینجا خداوند شر را به شب نسبت داده، زیرا شبِ‌ تاریك، انسان شرور را در رساندن شر كمك می كند لذا به همین خاطر شر در شب بیشتر از روز است، علاوه بر این. انسان كه مورد حمله شرور واقع میشود در شب ناتوانتر از روز است.
۳. از شر زنان جادوگر و ساحر.
۴. از شر حسود وقتی كه مبتلاء به حسد گشته و مشغول اعمال حسدورزی میشود.
بعضی هم گفته اند این آیه شامل شورچشمی نیز می شود چون چشم زدن هم ناشی از نوعی حسادت است.(۱۲)
و در سوره ناس هم انسان خود را از وساوس شیطانی كه هر دم وسوسه نموده، تعویذ می كند و خود را در پناه خدا قرار می دهد.
البتّه همانطوری كه میدانیم این دو سوره با «قل اعوذ» شروع شده اند كه متضمن تعویذ (پناه بردن به خدا) میباشد از این رو به این دو سوره معوذتین گفته اند.
پی نوشتها
۱. جویباری، رستگار، تفسیر بصائر، قم، ناشر مؤلف، چاپ اول، ۱۴۱۳ هـ ، ج ۶۰، ص ۶۵۸.
۲. ر.ك، هاشمزاده هریسی، هاشم، شناخت سورههای قرآن، تهران، انتشارات كتابخانه صدر، ۱۳۷۳، ص ۶۳۲. و طباطبایی، سید محمد حسین، تفسیر المیزان، ترجمه سید محمد باقر موسوی همدانی، قم، انتشارات اسلامی، ج ۲۰، ‌ص ۶۸۰.
۳. اسراء: ۸۲.
۴. طبرسی، مجمعالبیان، بیروت، دارالكتب العلمیه، چاپ اول، ۱۴۱۸ هـ ، ج ۶، ص ۲۲۶.
۵. خرمشاهی، بهاءالدین، دانشنامه قرآن و قرآن پژوهی، انتشارات دوستان، چاپ اول، ۱۳۷۷، ج ۲، ص ۲۱۲۳.
۶. توبه : ۱۲۹ .
۷. علی بن جمعه العروسی الحویزی، تفسیر نورالثقلین، بیروت، مؤسسة التاریخ العربی، چاپ اول، ۱۴۲۲ هـ ، ج ۸، ص ۳۷۹.
۸.
علی بن جمعه العروسی الحویزی، تفسیر نورالثقلین، بیروت، مؤسسة التاریخ العربی، چاپ اول، ۱۴۲۲ هـ ، ج ۸، ص ۳۷۹.
۹. طباطبایی، سید محمد حسین، تفسیر المیزان، ترجمه سید محمد موسوی همدانی، قم، انتشارات اسلامی، ج ۲۰، ص ۶۸۳.
۱۰. همان .
۱۱. علی بن جمعه العروسی الحویزی، تفسیر نورالثقلین، بیروت، مؤسسة التاریخ العربی، چاپ اول، ۱۴۲۲ هـ ، ج ۸، ص ۳۷۹.
۱۲. طباطبایی، سید محمد حسین، تفسیر میزان، مترجم سید محمد باقر موسوی همدانی، قم، انتشارات اسلامی، ج ۲۰، ص ۶۸۰.
🆔 https://www.tg-me.com/pourzargari_ir
🛑اهمیت تلاوت سوره فلق و فضیلت آن
سوره فلق سوره صد و سیزدهم قرآن کریم در جزء سی و از سوره های کوتاه است. این سوره کوتاه با 5 آیه، 23 کلمه و 73 حرف، فضایل و برکات زیادی در دل خود جای داده است. سوره فلق یکی از سوره های مکی و در ترتیب نزول، بیستمین سوره ای است که بر پیامبر (ص) نازل شده است. خداوند در این سوره به پیامبر (ص) دستور می دهد از هر شرّی به خدا پناه ببرد، مخصوصاً از شر تاریکی شب، زنان افسونگر و شر حسودان.

به نظر برخی از مفسران اهل سنت، این سوره هنگامی نازل شد که مردی یهودی، با جادو کردن حضرت محمد(ص)، موجب بیماری ایشان شد. پس از آمدن جبرئیل و نزول سوره فلق و ناس، آیاتی از آن بر پیامبر (ص) خوانده شد و ایشان از بستر بیماری برخاستند. اما برخی از علمای شیعه این روایت را رد می کنند و می گویند که سحر و جادو بر پیامبر تاثیر ندارد.


🛑دلیل نامگذاری سوره فلق

نام سوره فلق از اولین آیه آن گرفته شده است که به معنای صبح و سپیده دم می باشد. نام دیگر آن «مُعَوِّذَة» (پناه بردن) است که از واژه «عوذ:پناه بردن» در آیه اول گرفته شده است.سوره فلق و سوره ناس را مُعَوِّذَتین می گویند.(دانشنامه قرآن و قرآن پژوهی، 1377ش، ج2، ص1271)
پیامبراکرم (ص) امام حسن(ع) و اما حسین (ع) را همواره با این دو سوره تعویذ می نمود و با قرائت این دو سوره دو فرزندش را در پناه خداوند قرار می داد.(المناقب ابن شهر آشوب،ج3، ص155)
این دو سوره را به دلیل اینکه آن ها را در مواقع احساس خطر می خوانند، مُشَقشَقَتَین نیز گفته اند.

🛑محتوای سوره فلق
خداوند در سوره فلق به پیامبر (ص) دستور می دهد که از هر شرّی به خدا پناه ببرد، مخصوصاً از شر تاریکی شب، شر زنان افسونگر و شر حسودان. بنابر تفسیر المیزان مراد از « النَّفَّاثَاتِ فِی الْعُقَدِ » فقط زنان ساحر نیستند بلکه هر شخصی است که سحر و جادو انجام می دهد.در تفسیر نمونه گفته شده است که سوره فلق به پیامبر و مسلمانان تعلیم می دهد در برابر هر شری به خدا پناه ببرند و خود را به او بسپارند.(تفسیر نمونه، ج 27، ص 454)

🆔 https://www.tg-me.com/pourzargari_ir
فضیلت سوره فلق
در کتاب شریف کافی روایتی از امام ابی الحسن (علیه السلام) وجود دارد که می فرمایند :اگر کسی در ایام کودکی، خود را در هر شب متعهد بداند که سوره های فلق و ناس هر یک را سه بار و توحید را صد بار و اگر توانایی ندارد، پنجاه بار تلاوت کند، خداوند بزرگ او را از هر ناراحتی، گرفتاری، تشنگی و... که دامن گیر کودکان می شود در امان می دارد، و او به سن کهولت خواهد رسید، اگر چنین تعهدی داشته باشد، یا کسی برای او تعهد نماید، تا روز مرگ محفوظ خواهد ماند.
در کتاب من لا یحضره الفقیه از قول ابی عبیده الحذا از امام ابو جعفر (علیه السلام) نقل شده است که فرمودند:هر کس در نماز وتر، سوره های معوذتین و توحید را تلاوت کند، به او گفته می شود:ای بنده خدا! بشارت باد تو را که خداوند نماز وتر تو را قبول کرده است.
همچنین در کتاب نسائی عقبة بن عامر گفته است:به محضر رسول خدا (صلی الله علیه و آله) رفتم در حالی که آن حضرت بر مرکب سوار بود، دستم را روی پا های حضرتش گذاشتم و گفتم:ای رسول خدا! سوره های هود و یوسف را به من تعلیم نما، فرمود:بلیغ تر و رساتر از سوره فلق نخواهی یافت. عقبه در حدیث دیگری گفته است:بین راه جُحفه و ابواء باپیامبراکرم (ص) می رفتیم، باد سیاه و شدیدی به وجود آمد، رسول خدا شروع به قرائت سوره های فلق و ناس نمود و فرمود:ای عقبه! تو نیز این سوره ها را قرائت کن که این ها برای رفع بلا مثل و مانند ندارند. عقبه در ادامه می گوید:گاهی رسول خدا (ص) از این دو سوره در نماز هم بهره می گرفت.
ختم سوره فلق بر اساس حروف ابجد 241 است.
🆔 https://www.tg-me.com/pourzargari_ir
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
👌ابتهالي زيباتوسط مرحوم استادشيخ سيدمحمدنقشبندي
🆔https://www.tg-me.com/pourzargari_ir
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
👌فرازي زيباازتلاوت سوره تكوير
توسط شيخ محمد نصر طاروطی در ختم سید متولی
🆔https://www.tg-me.com/pourzargari_ir
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
💥پاسخ دكترذاكرنايك درادعاي ٢٠اشتباه گرامري درقرآن
زيباوشنيدني
🆔https://www.tg-me.com/pourzargari_ir
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
👌فرازي زيبادرمقام بيات ازتلاوت آيه٦١سوره فرقان توسط مرحوم استادشحات محمدانور
🆔https://www.tg-me.com/pourzargari_ir
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
👌مقطعي زيباوروحاني ازتلاوت سوره ناس باصداي ملكوتي مرحوم استادعبدالباسط محمدعبدالصمد
🆔https://www.tg-me.com/pourzargari_ir
🛑فضیلت قرائت و خواص سوره ناس
سوره ناس آخرین سوره قرآن و یکی از 4 قول سوره بسیار مهمی است که رویات فراوانی درباره فضیلت این سوره ذکر شده است. این سوره در بسیاری از نمازهای مستحبی از جمله سوره هایی است که در آداب این نماز ها آمده است.
🔺معرفی سوره ناس
 
🔻نامگذاری
این سوره را سوره ناس نامیده‌اند. ناس به معنای «مردم» است و از آیه اول گرفته شده است. سوره ناس را «مُعَوِّذه» نیز می‌گویند. این نام به سبب آن است که انسان با خواندن این سوره خود را از وسوسه‌های شیطان تعویذ می‌کند و در پناه خدا قرار می‌دهد.

همچنین به جهت اینکه انسان در مواقع احساس خطر، این سوره را می‌خواند تا پناه و نجات یابد، این سوره را مُشَقْشَقه نام نهاده‌‌اند. دو سوره‌ ناس و فلق را مشقشقتین و معوذتین گویند.
 
🔻ترتیب و محل نزول
سوره ناس جزو سوره‌های مکی و در ترتیب نزول، بیست و یکمین سوره‌ای است که بر پیامبر(ص) نازل شده است. این سوره در چینش کنونی مُصحَف، صد و چهاردهمین سوره است و در جزء سی‌ام قرآن جای دارد.
 
🔻تعداد آیات و دیگر ویژگی‌ها
سوره ناس ۶ آیه، ۲۰ کلمه و ۷۸ حرف دارد. این سوره به لحاظ حجمی جزو سوره‌های مُفصَّلات (دارای آیات کوتاه) است. سوره ناس جزو چهارقل است؛ چهار سوره‌ای که با کلمه «قُل» آغاز می‌شوند.
🆔 https://www.tg-me.com/pourzargari_ir
🔻محتوا
خداوند در سوره ناس به رسول خود دستور می‌دهد از شر وسواس خَنّاس (وسوسه‌گر نهانى) به خدا پناه ببرد.[۴] محتوای این سوره شبیه سوره فلق است. هر دو درباره پناه بردن به خدا از شـر و آفت‌ها سخن می‌گویند، با این تفاوت که در سوره فلق انواع مختلف شرور مطرح شده است؛ ولی در این سوره فقط بر روی شر وسوسه‌گران ناپیدا (وسواس خناس) تکیه شده‌است.
 🆔https://www.tg-me.com/pourzargari_ir
🔻شأن نزول
درباره شأن نزول این سوره، روایتی در منابع اهل سنت نقل شده است که عالمان شیعه آن را نپذیرفته‌اند.[۷] در کتاب «الدر المَنثور» از کتاب‌های تفسیری اهل سنت آمده است مردى یهودى، پیامبر(ص) را سِحر کرد. جبرئیل نزد پیامبر(ص) آمد و مُعَوِّذتین (سوره فلق و ناس) را آورد و گفت مردى یهودى تو را سحر کرده و سحر او در فلان چاه است.

پیامبر(ص) علی بن ابی‌طالب را فرستاد تا سِحر را بیاورد؛ سپس دستور داد گره‌هاى آن را باز کند و براى هر گره، یک آیه از مُعَوِّذتین را بخواند. چون گره‌ها باز و این دو سوره تمام شد، پیامبر اسلام(ص) سلامتى خود را باز یافت.

علامه طباطبایی در تفسیر المیزان می‌نویسد دلیلی وجود ندارد که پیامبر(ص) از نظر جسمی در برابر سِحر و جادو مقاوم باشد و جادو نتواند در بدن او مریضی ایجاد کند؛ بلکه آیات قرآن بر این دلالت دارند که دل و جان، و عقل و اندیشه پیامبر(ص) از سحر و نفوذ شیاطین در امان است
🆔https://www.tg-me.com/pourzargari_ir
فضیلت سوره ناس
فضیل بن یسار می‌گوید: از پیشوای پنجم، امام باقر (علیه السلام) شنیدم که فرمود: پیامبر اسلام (صلی الله علیه و آله) به بیماری و درد شدیدی گرفتار شد، جبرئیل و میکائیل به محضرش مشرف شدند، جبرئیل بالای سر آن حضرت و میکائیل پایین پاهایش نشست.

جبرئیل حضرت را در پناه سوره فلق قرار داده و میکائیل در پناه سوره ناس. (ابی خدیجه - که از محضر پیشوای ششم (علیه السلام) استفاده می‌کرده - می‌گوید: امام صادق (علیه السلام) فرمود: جبرئیل به محضر رسول خدا (صلی الله علیه و آله) مشرف شد. در حالی که آن حضرت از درد به خود می‌پیچید، جبرئیل حضرت را در پناه سوره‌های فلق، ناس و توحید قرار داد و گفت: بسم الله ارقیک و الله یشفیک من کل داء یوذیک، خذ‌ها فلتهنیک.

این امور بیانگر این است که این دو سوره، از اهمیت فوق العاده‌ای برخوردار هستند.

عبدالله بن حبیب می‌گوید: رسول خدا (صلی الله علیه و آله) به من فرمود: هر یک از سوره‌های توحید، فلق و ناس را در هنگام صبح و عصر سه بار تلاوت کن که تو را از هر چیز دیگری بی نیاز می‌کنند.

عقبة بن عامر نیز می‌گوید: رسول خدا (صلی الله علیه و آله) به من فرمود:‌ای عقبه! آیا تو را آگاه کنم از سه سوره‌ای که در تورات، انجیل و قرآن نازل شده است!

گفتم: بلی، فدایت شوم! حضرت سوره‌های بالا را برایم تلاوت کرد و آنگاه فرمود:‌ای عقبه! هرگز این سوره‌ها را فراموش مکن و حتما شب‌ها آن‌ها را تلاوت کن.

باید توجه داشت این که این سوره‌ها در هر سه کتاب آسمانی نازل شده، بیانگر اهمیت و منزلت این سوره هاست.

در روایتی از پیامبر اسلام (صلی الله علیه و آله) گفته شده که بعد از هر نمازی، سوره‌های معوذتین را تلاوت کن
🆔 https://www.tg-me.com/pourzargari_ir
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
👌ابتهالي زيبا باصداي مرحوم استادشيخ نصرالدين طوبار
🆔 https://www.tg-me.com/pourzargari_ir
🛑آثار و برکات خواندن سوره ناس
آثار و برکات سوره ناس عبارتند از:
 
1. با خواندن سوره ناس خود را در پناه خدا قرار دادن
رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم فرمودند: چرا مردم خود را با این دو سوره تعویذ نمی نمایند برای تعویذ بهتر از این سوره ها یافت نمی شود.

با سوره های فلق و ناس می توان بهترین امنیت را برای خود و خانواده خود به وجود آورد و شر حسودان و بدخواهان را خنثی نمود.

در روایتی آمده است: هر کس سوره فلق را قرائت نماید برای او مایه شفا و امنیت از سحر و موجب رحمتی برای ثابت ماندن بر عافیت است و هر کس سوره ناس را بخواند باعث امنیت او از مکرها و حیله های شیطان و سبب رحمتی برای ثبات بر الهام است.

امنیت در خواب نیز از آثاری که در پناه قرائت معوذتین می توان به آن رسید.

امام باقر علیه السلام می فرمایند: هر کس در خواب چیزی موجب ناراحتی او می شود وقتی به رختخوابش می رود سوره های فلق و ناس و آیه الکرسی را قرائت نماید.
 
2. درمان بیماری و دفع سحر با خواندن سوره ناس و فلق و توحید
در روایت آمده است: رسول خدا هر گاه یکی از اعضای بدنش درد می گرفت سوره های توحید و فلق و ناس را بر کف دست راستش می خواند آنگاه بر موضع درد ست می کشید.

از امام باقر علیه السلام نیز نقل شده است: همانا رسول خدا صلی الله علیه و آله وسلم درد شدیدی داشت و بسیار ناراحت بود جبرئیل و میکائیل به نزد او آمدند. جبرییل نزدیک سر او نشست و میکائیل نزد پای او. جبرئیل او را با سوره فلق و میکائیل او را با سوره ناس تعویذ کرد.

هر کس سوره های «فلق» و «ناس» را هر شب قرائت نماید از شر جن و و وسوسه های شیطانی در امان خواهد بود و هر که آن را نوشته و بر کودکی بیاویزد از شر جن و آزار دهنده ها مصون است.
🆔 https://www.tg-me.com/pourzargari_ir
🔻3. بخشش گناهان با خواندن سوره ناس
در سخنی از رسول خدا صلی الله علیه واله و سلم آمده است: هر که سوره های توحید و ناس و فلق را هر شب ۱۰ مرتبه بخواند مانند این است که تمام قران را قرائت کرده و از گناهانش خارج می شود مانند روزی که از مادر متولد شده است و اگر در آن روز یا شب بمیرد به مرگ شهادت مرده است.
 
4. تأثیر خواندن سوره ناس بر فرزند دار شدن
هر یک از فاتحه الکتاب و آیه الکرسی و اخلاص و ناس و فلق و کافرون را ۷۰ مرتبه بر آب نیسان بخواند به روایتی قدر را هم بخواند بعد از آن اذکار تکبیر و لا اله الا الله و صلوات را هم به همین اندازه بگوید

بعد از این کارها به مدت هفت روز پی در پی صبح و شام قدری از آن آب را بیاشامد خداوند او را شفا می دهد و اگر ناتوانی جنسی دارد درمان می شود و و اگر فرزند دختر یا پسری بخواهد خداوند به او عطا می کند.
🆔 https://www.tg-me.com/pourzargari_ir
2024/11/05 04:14:10
Back to Top
HTML Embed Code: