Telegram Web Link
جنگ تریاک

▫️جنگ تریاک، شامل دو جنگ نخست و دوم است که بین بریتانیا و چین رخ داد. این نبردها از جنگ های مشهور تجاری در تاریخ محسوب می شود. انگلیسی ها در این جنگ ها بر آن بودند تا به اجبار تریاک را به کشور چین وارد کنند و از این روش، درآمد کلان بدست بیاورند.

▪️▪️مقدمه جنگ تریاک اول

▫️داستان جنگ تریاک از آنجا شروع شد که صادرات چای از چین به انگلستان در اوایل قرن نوزده رونق یافت.
▫️از آنجاکه کالایی در انگلیس وجود نداشت که به چین صادر شود، در نتیجه انگلیس مجبور بود از ذخایر نقره خود به چین بدهد.در نتیجه انگلستان با کاهش ذخیره نقره خود روبرو شد اما این وضعیت مطلوب انگلستان ابرقدرت آن زمان نبود و بریتانیایی‌های حاکم در هند صدور نقره را متوقف کردند.
▫️تاجران بریتانیایی هند که صادرات این کشور در دست آنان بود نوع جدیدی از تجارت را گسترش دادند. بریتانیا که کشت خشخاش را در هند گسترش داده بود از اینرو تاجران انگلیسی تصمیم گرفتند تا در مقابل دریافت چای، تریاک و کتان صادراتی هند را در اختیار چین بگذارند.
▫️مصرف تریاک توسط مردم چین، اعتیاد آنان به این ماده مخدر را در پی داشت و از همین‌رو میزان مصرف آن روز به روز افزایش یافت.
▫️امپراتوری چین در آغاز توجهی به این مساله نداشت اما با افزایش میزان مصرف تریاک در میان مردم و در نتیجه افزایش واردات تریاک و تغییر تراز تجاری، امپراتوری چین تجارت تریاک را ممنوع اعلام کرد. تجار انگلیسی که هیچ محدودیتی برای خود قائل نبودند، از تمامی ترفندها برای دور زدن قوانین چین استفاده می‌کردند.
▫️یکی از مهم‌ترین آنها دادن رشوه به ماموران دولتی چین بود. کمپانی هندشرقی تمام توان خود را برای فروش غیرقانونی تریاک در چین و رواج اعتیاد در این کشور به‌کار گرفته بود. فروش غیرقانونی تریاک در چین که در سال ۱۸۰۰ میلادی فقط ۱۰۰ تن بود، در سال ۱۸۳۸ میلادی به میزان ۲۶۰۰ تن رسیده بود.
▫️چین در ۱۸۳۹ میلادی، یکی از افراد کارآمد خود به نام «لین زشو» را مامور مقابله با این تجارت کرد. این فرد با جدیت فراوان به مقابله با قاچاق تریاک در چین پرداخت. اعمال محدودیت بر همه گونه کالای وارداتی در بندر کانتون، تجار انگلیسی را ناخشنود ساخت.

▪️▪️شروع جنگ نخست تریاک

▫️این کار خسارت اقتصادی بزرگی به تجار انگلیسی وارد کرد. در ماه ژوئن ۱۸۴۰،امپراتوری انگلستان و مجلس آن این اتفاق را برنتابیدند، نیروی دریایی انگلیس با لشکرکشی به دهانه رود کانتون، نخستین جنگ تریاک را آغاز کرد.
▫️با رسیدن ناوگان انگلیسی به یانگ‌تسه کیانگ، سقوط شانگهای و سپس رسیدن به نانجینگ، چین تسلیم و مجبور به امضای پیمان نانجینگ با بریتانیا شد که طبق آن:

1⃣ هنگ کنگ به پادشاهی بریتانیا واگذار شد.
2⃣ پنج بندرگاه چین که انگلیسیها در آن حق اقامت و تجارت داشتند، به مدت صد سال تولید تریاک در هند و فروش به چین توسط ۲ نفر از تاجران انگلیسی به روی بریتانیا گشوده شد.
3⃣ شهروندان بریتانیا که در چین به ارتکاب جرم می‌پرداختند، باید در دادگاه‌های انگلیسی محاکمه می‌شدند.
4⃣ نرخ عوارض کالاهای وارداتی و صادراتی می‌بایست منصفانه باشد.

▪️▪️جنگ دوم تریاک
▫️این جنگ را امپراطوری بریتانیا و فرانسه علیه دودمان چینگ آغاز کردند. این جنگ از سال ۱۸۵۶ آغاز شد و ۴ سال بعد در ۱۸۶۰ به پایان رسید. دلایل آغاز جنگ دوم تریاک هم مشابه جنگ اول بود .
▫️پس از جنگ اول تریاک، علیرغم این كه بریتانیایی‏ ها، امتیازات فراوانی از چینی ‏ها گرفته بودند، به دنبال راهی برای دریافت امتیازات بیشتر بودند. از این رو به بهانه توقیف یک كشتی بریتانیایی از طرف چینی‏ ها، روابط دو طرف باز هم تیره شد.
▫️در این زمان، نخست‏ وزیر بریتانیا خواستار عذرخواهی رسمی دولت چین شد. وی بر این عقیده بود كه منافع استعمار بریتانیا در هر نقطه از عالم، باید به هر قیمتی حفظ شود. او این امر را نشانه ‏ای از قدرت و اعتبار بریتانیا تلقی می‏ كرد.
▫️در این حال علیرغم رفع توقیف كشتی بریتانیایی، چون چینی‏ ها حاضر به عذرخواهی نشدند، این بار نیروهای بریتانیایی به بهانه این امر، با كمک فرانسه جنگی را در سال ۱۸۵۶ آغاز كردند كه به جنگ دوم تریاك شهرت یافت. در نهایت پس از چهار سال، هنگامی كه قوای مهاجم در سال ۱۸۶۰ به پكن، پایتخت چین نزدیک شدند، چینی ها تسلیم شدند و پس از انعقاد قرارداد صلح و دریافت امتیازات دیگر، تجارت تریاک بار دیگر آغاز شد.

#آموزش_سیاسی
#علوم_سیاسی
#جنگ_تریاک

☑️ کانال تلگرام و پیج اینستاگرام علوم سیاسی 👇

🅾 @Po_Science
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
  فیلم| قحطی مرگباری که استالین در اوکراین به راه انداخت + زیرنویس فارسی

▫️قحطی بزرگ اوکراین، در سالهای ۱۹۳۲ و ۱۹۳۳ با سیاست‌های دولت اتحاد جماهیر شوروی در دوران ژوزف استالین ایجاد شد و منجر به مرگ بین ۲٫۲ تا ۱۰ میلیون شهروند اوکراینی شد. گفته می‌شود که استالین این قحطی را برای از بین بردن جمعیت دهقان اوکراین ایجاد کرد تا بدین ترتیب جلوی جنبش میهن‌پرستی اوکراین را بگیرد و آن را سرکوب کند.

#آموزش_سیاسی
#علوم_سیاسی
#استالین

☑️ کانال تلگرام و پیج اینستاگرام علوم سیاسی 👇

🅾 @Po_Science
به خطرناک‌ترین نقطه تاریخ بشر نزدیک می‌شویم/ نوام چامسکی

▫️به دلیل بحران آب و هوایی و تهدید جنگ هسته‌ای به خطرناک‌ترین نقطه تاریخ بشر نزدیک می‌شویم.ما اکنون با چشم‌انداز نابودی سازمان یافته زندگی انسانی روی زمین مواجه هستیم.

#آموزش_سیاسی
#علوم_سیاسی
#چامسکی

☑️ کانال تلگرام و پیج اینستاگرام علوم سیاسی 👇

🅾 @Po_Scien
به خطرناک‌ترین نقطه تاریخ بشر نزدیک می‌شویم/ نوام چامسکی

▫️به دلیل بحران آب و هوایی و تهدید جنگ هسته‌ای به خطرناک‌ترین نقطه تاریخ بشر نزدیک می‌شویم.ما اکنون با چشم‌انداز نابودی سازمان یافته زندگی انسانی روی زمین مواجه هستیم.

▫️جنگ در اوکراین وحشتناک است.من مانند بسیاری از یهودیان پیوند خانوادگی با آن منطقه دارم، تجاوز جنایتکارانه پوتین را محکوم می‌کنم. چرا پوتین این حمله را انجام داد؟ دو راه برای بررسی این سوال وجود دارد. یکی از راه‌ها، روش مد روز در غرب است.

▫️باید از نظر ذهنی پوتین بررسی تا مشخص شود در عمق روان او چه می‌گذرد.راه دیگر این است که به حقایق نگاه کنیم: به عنوان مثال، این که در سپتامبر ۲۰۲۱ میلادی ایالات متحده در بیانیه‌ای قوی خواستار افزایش همکاری نظامی با اوکراین و ارسال بیشتر تسلیحات نظامی پیشرفته شده بود.

▫️پاسخ غرب به اوکراین این بود: درباره برنامه پیوستن به ناتو شما می‌توانید انتخاب خود را انجام دهید ما نمی‌دانیم چه گزینه‌ای درست است.

▫️آن چه ما می‌دانیم این است که اوکراین بیش‌تر ویران خواهد شد و اگر از فرصت‌هایی که برای حل و فصل مناقشه وجود دارد به درستی استفاده نکنیم ممکن است به سمت جنگ هسته‌ای حرکت کنیم.

▫️ برخی می‌گویند بزرگترین ترس پوتین محاصره توسط ناتو نیست بلکه گسترش لیبرال دموکراسی در اوکراین و در خارج نزدیک روسیه است. واقعیت آن است که پوتین به اندازه ما نگران دموکراسی است.

▫️اگر بتوان برای چند دقیقه از حباب تبلیغاتی خارج شد ایالات متحده سابقه طولانی در تضعیف و از بین بردن دموکراسی دارد. ایران در سال ۱۹۵۳ ( کودتای ۲۸ مرداد)، گواتمالا در سال ۱۹۵۴، شیلی در سال ۱۹۷۳ و این تلاش از سوی امریکا برای تضعیف دموکراسی در دیگر کشور‌های جهان ادامه داشته است.

▫️با این وجود، اکنون قرار است تعهد عظیم واشنگتن به حاکمیت و دموکراسی را ارج نهیم و آن را تحسین کنیم. گویی آنچه در تاریخ توسط امریکا اتفاق افتاده مهم نیست و سرزنش تنها در قبال افراد و کشور‌های دیگر باید صورت گیرد.

▫️در مورد گسترش ناتو چطور؟ یک وعده صریح و بدون ابهام توسط «جیمز بیکر» وزیر امور خارجه ایالات متحده و «جورج بوش» پدر رئیس جمهوری وقت امریکا به گورباچف ارائه شده بود مبنی بر آن که در صورت موافقت وی با اجازه دادن به آلمان واحد برای پیوستن مجدد به ناتو ایالات متحده تضمین می‌کند که هیچ حرکت پیش رونده‌ای از سوی ناتو به اندازه یک اینچ نیز صورت نخواهد گرفت. در عمل، اما خلاف این وعده را شاهد بودیم.

▫️جو بایدن اخیرا گفته بود پوتین نمی‌تواند در قدرت بماند. مسلما درست است که نسبت به اقدامات پوتین در اوکراین خشم اخلاقی داشته باشیم.

▫️با این وجود، اگر خشم اخلاقی را در مورد دیگر جنایات وحشتناک نیز داشته باشیم پیشرفت بیشتری را شاهد خواهیم بود. در افغانستان، میلیون‌ها نفر به معنای واقعی کلمه با گرسنگی قریب الوقوع مواجه هستند. علت چیست؟ در بازار‌ها غذا وجود دارد، اما افرادی که پول کمی دارند باید گرسنگی فرزندان‌شان را تماشا کنند، زیرا نمی‌توانند برای خرید مواد غذایی به بازار بروند. زیرا ایالات متحده با حمایت بریتانیا وجوه افغانستان را در بانک‌های نیویورک نگه داشته و آن را آزاد نخواهند کرد.

▫️به گمانم بزرگترین تهدید امروز ما بازگشت احتمالی ترامپ به کاخ سفید و بحران آب و هوایی است. می‌توانم به یاد بیاورم که به سخنرانی‌های هیتلر در رادیو گوش می‌دادم. من کلمات او را متوجه نشدم. من شش‌ساله بودم. با این وجود، حال و هوای آن روز‌ها را درک کردم. وضعیتی ترسناک و وحشتناک بود.

▫️زمانی که یکی از راهپیمایی‌های ترامپ را تماشا می‌کنم به ذهنم همان روز‌ها خطور می‌کند.این چیزی است که ما با آن روبرو هستیم. به دلیل تعصب ترامپ پایگاه حزب جمهوری خواه به سختی تغییرات آب و هوایی را به عنوان یک مشکل جدی در نظر می‌گیرد. این نوعی صدور حکم مرگ جهان است.

▫️در مورد سیاست در بریتانیا برگزیت (خروج از اتحادیه اروپا) یک خطای بسیار جدی بود به این معنی که بریتانیا مجبور خواهد شد حتی بیشتر به سمت تبعیت از ایالات متحده سوق پیدا کند. من فکر می‌کنم این یک فاجعه است. برای حزب محافظه کار چه معنایی دارد؟ من تصور می‌کنم که آنان می‌توانند دروغ بگویند آنان در مورد خیلی چیز‌ها دروغ می‌گویند.

▫️در مورد حزب چپگرای کارگر «کی یر استارمر» رهبر فعلی حزب کارگر را به حزبی تبدیل می‌کند که به طور کامل به سبک تاچر و تونی بلر مطیع قدرت خواهد بود.

▫️بسیاری از جوانان وجود دارند که به درستی از رفتار نسل قدیمی‌تر وحشت زده شده‌اند و تلاش می‌کنند تا قبل از این که همه ما نابود شویم جلوی این جنون را بگیرند. خب، این امید به آینده است. این تلاش از سوی جوانان من را امیدوار می‌کند.

©نیواستیتسمن

#آموزش_سیاسی
#علوم_سیاسی
#چامسکی

☑️ کانال تلگرام و پیج اینستاگرام علوم سیاسی 👇

🅾 @Po_Science
ذهنیت خرچنگی (Crab mentality)

▫️ذهنیت خرچنگی یک طرز تفکر است که بهترین توصیف آن این عبارت است: «اگر من نمی‌توانم آن را داشته باشم، دیگران هم نباید بتوانند».

▫️این استعاره به الگوی رفتاری خرچنگ‌ها وقتی در یک سطل به دام افتاده‌اند، اشاره می‌کند. اگر یک خرچنگ را در سطلی بیندازید به راحتی فرار می‌کند. اما برای یک مشت خرچنگ اتفاق جالبی می‌افتد. آن‌ها همدیگر را پایین می‌کشند و هیچکس نمی‌تواند فرار کند. یعنی آن‌ها به جای همکاری و فرار کردن ترجیح می‌دهند همه با هم در آن سطل بمانند و بمیرند.

▪️▪️رفتار انسانی و ذهنیت خرچنگی
▫️این موضوع در رفتار انسان نیز دیده می‌شود به طوری که ادعا می‌شود که اعضای یک گروه به منظور کاهش اعتماد به نفس دیگر اعضای گروه که به موفقیت فراتر از دیگران رسیده‌اند، تلاش خواهند کرد. این امر ممکن است از روی حسادت، خشم، توطئه، یا رقابتی احساسی، برای متوقف ساختن پیشرفت دیگران باشد.

▫️▫️در ادبیات فارسی نیز به این ذهنیت به صورت‌های مختلفی اشاره شده ولی بیشتر با یک مضمون به کار رفته است:

دیگی که برای ما نجوشد اصـلاً بـگذار تـا نـجوشد


▪️▪️تاثیر ذهنیت خرچنگی بر جامعه

▫️ذهنیت خرچنگی در یک جامعه بر عملکرد در یک سازمان تأثیر می‌گذارد، زیرا انسان به گونه‌ای مشابه خرچنگ‌ها به ویژه در تیم‌های اجتماعی رفتار خواهند کرد.

▫️ذهنیت خرچنگی برای یک جامعه می تواند بسیار مضر باشد، در صورت عمومی شدن این ذهنیت در جامعه، شاهد پیشرفت و توسعه نخواهیم بود چرا که افراد در سازمان ها، نهادها و اداره ها در برابر هم مانع ایجاد می کنند و در نتیجه اهداف آنچنان محقق نمی شود و شایسته سالاری نیز از بین خواهد رفت چرا که از روش ها و ابزارهای نادرست برای پیشرفت شغلی و جایگاهی استفاده خواهد شد.

▫️در علوم انسانی، عبارت عمل جمعی (collective action) در برابر ذهنیت خرچنگی قرار دارد در این حالت همه اعضا دست به دست هم می‌دهند تا هدفی محقق شود، وضعیت بهتر شود و نهایتا همه از آن منتفع شوند.

#آموزش_سیاسی
#علوم_سیاسی
#ذهنیت_خرچنگی

☑️ کانال تلگرام و پیج اینستاگرام علوم سیاسی 👇

🅾 @Po_Science
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
ذهنیت خرچنگی (Crab mentality)

▫️ذهنیت خرچنگی یک طرز تفکر است که بهترین توصیف آن این عبارت است: «اگر من نمی‌توانم آن را داشته باشم، دیگران هم نباید بتوانند».

▫️این استعاره به الگوی رفتاری خرچنگ‌ها وقتی در یک سطل به دام افتاده‌اند، اشاره می‌کند. اگر یک خرچنگ را در سطلی بیندازید به راحتی فرار می‌کند. اما برای یک مشت خرچنگ اتفاق جالبی می‌افتد. آن‌ها همدیگر را پایین می‌کشند و هیچکس نمی‌تواند فرار کند. یعنی آن‌ها به جای همکاری و فرار کردن ترجیح می‌دهند همه با هم در آن سطل بمانند و بمیرند.

#آموزش_سیاسی
#علوم_سیاسی
#ذهنیت_خرچنگی

☑️ کانال تلگرام و پیج اینستاگرام علوم سیاسی 👇

🅾 @Po_Science
چه چیزی در مقابل "ذهنیت خرچنگی" قرار دارد؟
Anonymous Quiz
23%
همیاری
20%
اقدام مشترک
35%
عمل جمعی
22%
همکاری
📷 بازگشت به خانه
.
🔹شاید در ابتدا این تصویر، بیانگر سفری ناخوشایند و سخت باشد اما تصویری مملو از شادی و نشاط است.
🔹 این تصویر هوایی، سربازان آمریکایی را در کشتی "کوئین الیزابت" نشان می دهد که در سال ۱۹۴۵ میلادی از جنگ جهانی دوم جان سالم به در برده اند و پس از چند سال دوری از خانه، در حال بازگشت به آغوش عزیزان خود هستند.

#علوم_سیاسی

🅾️@po_science
✍️جاهلین به فلسفه عاشورا/ حیدر ولی زاده

جاهلین به فلسفه عاشورا آن مردمانی هستند که ایام محرم و عاشورای حسینی را فقط در مدح خوانی، ثناگویی، سینه زنی و گریه و زاری خلاصه کرده اند، نه این که نویسنده متن مخالف با این اقدامات باشد اما نگاه تک بعدی و صرفاً این چنینی به عاشورا و آشنا نبودن با معارف قیام بدون تردید در برابر فلسفه عاشورا و قیام حسین(ع) قرار دارد.

آن طور که واضح است، مهم ترین فلسفه عاشورا و قیام اباعبدالله الحسین(ع) مبارزه با فساد، بی عدالتی، ظلم به مردم و به بند کشیدن امت رسول الله(ص)بوده است.

یک نمونه بارز از جاهلین به فلسفه عاشورا را می توان در دوران مشروطه دید در عاشورای سال ۱۲۹۰ شمسی، آنجا که مشروطه خواهان و آزادی خواهان تبریزی توسط روس ها به دار آویخته شدند اکثریت مردم عادی بدون توجه به این ظلم عظیم ظالمان زمانه به عزاداری ها و قمه زنی های خود ادامه دادند.

پس از اشغال تبریز بدست قشون روس، روس‌ها از ثقةالاسلام خواستند که به کنسولگری روسیه در تبریز بیاید. در آن جا از او خواستند که بنویسد که آغازکننده جنگ مجاهدان بوده‌اند ولی ثقةالاسلام از این کار خودداری کرد و گفت روس‌ها جنگ را شروع کرده‌اند. ثقه الاسلام و یاران نزدیک او سرانجام روز دهم دی ۱۲۹۰ که مصادف با روز عاشورا بود مقابل دیدگان مردم شهر به دار آویخته شدند.

احمد کسروی صحنه تکان دهنده به دار کشیدن این آزادگان را که جوان شانزده ساله ای نیز در میان آنان بوده است، چنین توصیف می کند:
"هنگامه دلگداز سختی می بود. یک دسته مردان غیرتمندی را دشمنان بیگانه در شهر به گناه آزادیخواهی به دار می کشیدند و کسی نبود که به داد ایشان برسد. مرگ سیاه یک سو و غم درماندگی کشور یکسو. خدا می داند چه دل سوخته ای در آن ساعت می داشتند.

ثقه الاسلام تبریزی به همگی دل می داد و از هراس و غم ایشان می کاست. شیخ سلیم بی تابی می نمود، ثقه الاسلام گفت: این بی تابی بهر چیست؟ ما را چه بهتر که در چنین روزی در دست دشمنان دین کشته شویم."

تو گویی همانجا صحنه کربلا تکرار شده است و یاران اندکِ حریت و عدالت به مقتل رفته اند ولی عموم مردم بی تفاوت نظاره گر هستند و چه بسا برخی شادمان! تلخ تر این که در این شرایط بر حسین آزاده و ظلم ستیز عزاداری و گریه می کنند!
.
همین افراد اگر در آن برهه از تاریخ قمه ها را به جای سر خود بر سر روس ها فرود می آوردند شاید آثاری از لشکریان ظلم باقی نمی ماند اما چه می شود کرد که چنین است راه و رسم جاهلین به فلسفه عاشورا!

درد و غم حسین نه تشنگی، نه گلوی بریده کودک شش ماهه اش و نه سوزاندن خیمه ها بلکه فراتر از آن یعنی ظلم یزیدیان به مردم بود وگرنه از جان، مال و عزیزان خود در این راه بی برگشت دنیوی نمی گذشت.

امام(علیه السلام) در هنگام ورود به سرزمین کربلا فرمودند: «اِنَّ النَّاسَ عَبِیدُ الدُّنْیَا، وَالدِّینُ لَعْقٌ عَلَی اَلْسِنَتِهِمْ یَحُوطُونَهُ مَا دَرَّتْ مَعَایِشُهُمْ فَاِذَا مُحِّصُوا بِالْبَلَاءِ قَلَّ الدَّیَّانُونَ"»( این مردمان بندگان دنیایند و دین مانند امری لیسیدنی بر زبان آن ها افتاده است تا هنگامی به دنبال دین می روند که معیشت آن ها برقرار باشد، اما هنگامی که در امتحان افتند، دین داران اندک خواهند بود. )

اَلسَّلامُ عَلَی الْحُسَیْنِ وَ عَلی عَلِیِّ بْنِ الْحُسَیْنِ وَ عَلی اَوْلادِ الْحُسَیْنِ وَ عَلی اَصْحابِ الْحُسَیْنِ.


#علوم_سیاسی

🅾️@po_science
قطع رابطه ایران و انگلیس بعد از ۹۳ سال

▫️در تاریخ ۳۰ مهر ۱۳۳۱ دکتر فاطمی وزیر خارجه ایران، ضمن یادداشتی خطاب به سفارت انگلیس، تصمیم دولت ایران را به قطع رابطه سیاسی با دولت انگلستان اعلام کرد و دلیل اخذ این تصمیم را خودداری انگلستان از کمک به حل اختلاف فیمابین و حمایت غیر قانونی از شرکت سابق و مداخلات مأمورین رسمی آن دولت در ایجاد تحرکات و اخلال در نظم و آرامش کشور بیان نمود.

#علوم_سیاسی


🅾️@po_science
قطع رابطه ایران و انگلیس بعد از ۹۳ سال

▫️در تاریخ ۳۰ مهر ۱۳۳۱ دکتر فاطمی وزیر خارجه ایران، ضمن یادداشتی خطاب به سفارت انگلیس، تصمیم دولت ایران را به قطع رابطه سیاسی با دولت انگلستان اعلام کرد و دلیل اخذ این تصمیم را خودداری انگلستان از کمک به حل اختلاف فیمابین و حمایت غیر قانونی از شرکت سابق و مداخلات مأمورین رسمی آن دولت در ایجاد تحرکات و اخلال در نظم و آرامش کشور بیان نمود.
▫️بدین سان پس از ۹۳ سال روابط این دو کشور قطع شد و محمدرضا شاه با این تصمیم موافق نبود.

▪️▪️پیشنهادات ایران

▫️دکتر مصدق پس از گرفتن رای اعتماد از دو مجلس شورا و سنا و تایید پیشنهاد‌هایش از سوی دو مجلس، پیشنهادهای متقابل ایران را در روز دوم مهرماه ۱۳۳۱ برابر با ۲۶ سپتامبر ۱۹۵۲ رسما تسلیم دولت‌های بریتانیا و آمریکا کرد. مواردی که در این یادداشت آمد، به این شرح بود:
1⃣ پرداخت غرامت نباید بر قانون ملی کردن نفت تاثیر گذارد.
2⃣ ادعاهای هر دو طرف باید توسط دیوان داوری بین‌المللی لاهه مورد بررسی قرار گیرد.
3⃣ زیان‌های وارد به ایران ناشی از فعالیت‌های شرکت نفت انگلیس و ایران طی حاکمیت این کشور باید مورد بررسی قرار گیرد.
4⃣ شرکت نفت انگلیس در ایران باید قبل از هر چیز مبلغ ۲۹میلیون پوند به ایران بپردازد.

▪️▪️ مخالفت بریتانیا

▫️اما دولت بریتانیا در پاسخ به پیشنهادهای دولت مصدق، آن ‌را «نامعقول و غیرقابل قبول» خواند و حاضر به پذیرش خواسته‌های ایران نشد.

▫️اینچنین بود که دولت تصمیم گرفت آنچنان که در گزارش مصدق به مجلس آمده بود روابط سیاسی خود با بریتانیا را قطع کند.

▫️در دستگاه دیپلماسی ایران اما اختلافاتی در این باره وجود داشت. حسین نواب وزیر وقت امور خارجه با این تصمیم موافق نبود و به همین دلیل در پی تصمیم مصدق برای قطع روابط در روز ۱۷ مهرماه ۱۳۳۱ از سمت خود استعفا داد.

▫️به این ترتیب مصدق در روز ۱۹ مهر دکتر سیدحسین فاطمی نماینده مجلس شورای ملی و مدیر روزنامه باختر امروز را به‌عنوان وزیر امور خارجه جدید برگزید و دکتر فاطمی این ماموریت را انجام داد.

#علوم_سیاسی

🅾️@po_science
طبقه اجتماعی

▫️اصطلاحی در جامعه شناسی است که در آن قشرها به وسیله مقررات قانونی ایجاد نمی‌شوند و عضویت در آن معمولا بر مبنای موقعیت موروثی است. طبقه اجتماعی؛ گروه‌بندی وسیعی از افراد هست که دارای منابع اقتصادی مشترکی هستند. نظام‌های طبقاتی انعطاف‌ناپذیرترین نظام‌های قشربندی هستند. حتی محدودیت‌هایی در مورد ازدواج میان گروهی بین افراد متعلق به طبقات مختلف وجود دارد.
▫️طبقه یک فرد در هنگام تولد انتسابی هست و فقط تا اندازه‌ای اکتسابی است. طبقات به تفاوت‌های اقتصادی میان گروه‌بندی‌های افراد و نابرابری در تملک و کنترل منابع مادی بستگی دارند. طبقات اقتصادی معمولاً از طریق میزان برخورداری از ثروت یا متوسط درآمد تفکیک می‌شوند.

▪️▪️مارکس و طبقه اجتماعی

▫️از مهم ترین اندیشمندانی که بحث های فراوانی در مورد طبقه اجتماعی دارد، کارل مارکس است، از منظر مارکس مفهوم طبقه در ارتباط با تولید مطرح می‌شود. وی عقیده داشت که در طول تاریخ دو طبقه در مقابل یکدیگر قرار دارند و منشأ اساسی تضاد نیز مالکیت خصوصی وسایل و ابزار تولید است؛ بدین ترتیب در طول تاریخ دو طبقه در مقابل یکدیگر قرار دارند که عبارتند از صاحبان وسایل و ابزار تولید و کسانی که فاقد وسایل و ابزار تولید هستند؛ که اولی نفع خود را در نگهداری وضعیت موجود و دیگری نفع خود را در دگرگونی وضع موجود می‌داند.
▫️به این ترتیب "مارکس" تاریخ تمام جوامع را تاریخ نبرد طبقاتی می‌داند. تعریف "مارکس" و نظریه تضاد او در مورد طبقه اجتماعی صرفاً بر ملاک اقتصادی مبتنی بود در حالی که "ماکس وبر" برای تعیین طبقه سه ملاک قدرت، ثروت و منزلت را در نظر می‌گیرد. بر طبق نظر "وبر" هنگام تعیین طبقه اجتماعی غیر از پایگاه اقتصادی، تغییرهای دیگری را هم در نظر می‌گیریم.

▪️▪️انواع طبقه

▫️به‌طور کلی جامعه شناسان سه طبقهٔ اجتماعی را مشخص می‌کنند
1⃣طبقهٔ ممتاز: این طبقهٔ بخشِ کوچکی از جمعیت را تشکیل می‌دهد .(حدودِ ۱۰ درصد) این طبقه شاملِ اشرافِ زمین‌دار و کسانی است که از راه مالکیت بر زمین، تجارت، مستغلات و امثالِ آن امرار معاش می‌کنند و مارکسیست‌ها، آن‌ها را بورژوازی می‌نامند. مستخدمانِ عالی رتبهٔ دولت، رؤسای نیروهای نظامی و اعضای حکومت را نیز می‌توان در همین ردیف جای داد.
2⃣طبقهٔ متوسط (میانی): این طبقه را کارگرانِ متخصص و کارمندان تشکیل می‌دهند؛ مثلاً معلمان، پزشکان، استادانِ دانشگاه، کارکنانِ دفتری، مستخدمانِ دولت و غیره. طبقه متوسط ۴۰ درصد از جمعیت هر جامعه ای را شامل می‌شود .
3⃣طبقهٔ کارگر: این طبقه از کارکنانِ خدماتی و کارگرانِ یدی مثلاً پیشخدمت، آشپز، ، بنا، رفتگر، کارگرانِ کارخانه‌ها و غیره تشکیل می‌شود که مارکس ایشان را پرولتاریا نامید.

▪️▪️چرا طبقۀ اجتماعی مهم است؟
▫️توجه به طبقۀ اجتماعی از دیدگاه جامعه شناسان از این نظر مهم است که منعکس کننده دسترسی نابرابر به حقوق ، منابع و قدرت در جامعه است .
▫️همچنین، تاثیر زیادی روی دسترسی افراد به آموزش و پرورش، کیفیت آموزش و پرورش، و میزان رسیدن آنها به سطوح بالا دارد.
▫️همچنین روی کسی که از آگاهی اجتماعی برخوردار است تاثیر می گذارد. او می تواند یاد بگیرد چگونه از مزایای اقتصادی و فرصت های کاری، مشارکت سیاسی و قدرت استفاده کند و حتی سطح انتظار سلامتی و کیفیت زندگی را بالا ببرد.
#آموزش_سیاسی
#علوم_سیاسی
#طبقه_اجتماعی

🔹نشان های "علوم سیاسی" در شبکه های اجتماعی :👇

www.tg-me.com/po_science
eitaa.com/po_science
Instagram.com/po_science


🅾️ @Po_Science
سیاست انگلیس و اعدام خوب و بد!
.
🗣 سام فال(Sir Sam Falle) دبیر شرقی سفارت انگلیس در تهران پس از کودتای ۲۸ مرداد می‌نویسد:
«... اعدام بی رحمانه، صرفنظر از غیرانسانی بودن آن، ممکن است در مورد مصدق عاقلانه نباشد ولی شاید برای فاطمی، اگر دستگیر شود، بهترین راه حل باشد. تا زمانی که اینگونه افراد زنده هستند و در ایران به سر می‌برند، همیشه خطر ضد کودتا وجود دارد، شدت عمل ضروری است…»
.

منبع :گزارش سام فال عضو سفارت انگلستان در بیروت به وزارت خارجه در سی سپتامبر ۱۹۵۳ برابر هشتم مهر ماه ۱۳۳۲ طبق سند شماره ۱۰۴۵۸۴/۰۳۷۱F

#سیاست #تاریخ #علوم_سیاسی

🔹نشان های "علوم سیاسی" در شبکه های اجتماعی :👇

www.tg-me.com/po_science
eitaa.com/po_science
Instagram.com/po_science


🅾️ @Po_Science
ابهام آینده و اخلاقی زیستن

🗣مصطفی ملکیان

▫️در دهۀ ۱۹۶۰ تعدادی از روان‌شناسان اجتماعی فرانسوی با همكاری یك مؤسسۀ تحقیقاتی بزرگ، در اروپا یك مركز شبانه روزی تأسیس كردند. در این مركز، نوجوانان ۱۲تا ۱۹سال آموزش می‌دیدند و زندگی می‌كردند.

▫️مدّت یك سال همه چیز به صورت عادی جریان داشت و آزمایش‌های مختلف كمی و كیفی بر روی آنان انجام گرفت. در طول این یك سال، هر نوجوان سه وعدۀ غذایی روزانه با احتساب میان وعده‌ها، ۸۰۰گرم غذا می‌خورد.

▫️پس از یك سال به تدریج و آگاهانه شایعه كردند به علت وضعیت اقتصادی نابسامان شبانه‌روزی، ممكن است غذا به لحاظ كمی و كیفی جیره‌بندی شود. شش ماه بعد از این شایعه، میزان غذای مصرفی روزانه هر فرد از ۸۰۰گرم به ۱۲۰۰گرم افزایش یافت.

▫️ هنگامی كه عملاً جیره‌بندی را آغاز كردند، مصرف غذا از ۱۲۰۰گرم به ۱۵۰۰ گرم رسید و حتی در اواخر این دورۀ چهارساله، نوجوانانی بودند كه در شبانه روز بیش از ۵كیلوگرم غذا می‌خوردند. دلیل افزایش مصرف این بود كه نوجوانان آیندۀ خود را مبهم می‌دیدند.

▫️هنگامی كه مركز شبانه‌روزی در وضع عادی قرار داشت، افراد غذای خود را به یكدیگر تعارف می‌كردند و نسبت به یكدیگر رابطه‌ای مبتنی بر نیكوكاری، شفقت و نوعی از خودگذشتگی داشتند. امّا هنگامی كه شایعۀ كمبود غذا مطرح شد، تعارفات، رعایت ادب و رفتارهای مهربانانه، نسبت به یكدیگر كمتر شد.

▫️ در واقع به دلیل مبهم بودن آینده، اخلاقی زیستن بر پایۀ عدالت، احسان، رعایت ادب و.. به مرور زمان كمرنگ گشت.

🔹آتیۀ مبهم افراد از نظر مالی، شغلی و... آستانۀ اخلاقی را كاهش می‌دهد. به طور مثال، در جامعه‌ای كه همۀ افراد با هر تخصصی می‌توانند شغلی داشته باشند، كارشكنی، حسادت، تهمت، سخن‌چینی، چاپلوسی و.. كمتر است. به طور كلی در جامعه‌ای كه نیازهای اساسی انسان‌ها در آن تأمین می‌شود، افراد بر پایۀ موازین اخلاقی زندگی می‌كنند.

©سخنرانی «اخلاق و آسیب‌های اجتماعی» بهمن ماه ۱۳۸۷

#علوم_سیاسی #جامعه_شناسی


🔹نشان های "علوم سیاسی" در شبکه های اجتماعی :👇

www.tg-me.com/po_science
eitaa.com/po_science
Instagram.com/po_science


🅾️ @Po_Science
معرفی کتاب «بررسی روانشناختی خودکامگی»

▫️کتاب بررسی روان شناختی خودکامگی را، مانس اشپربر روانشناس آلمانی در دهه ۱۹۳۷ میلادی یعنی پیش از آن که هیتلر جهان را به کام جنگ جهانی دوم بکشاند، نگاشته است. او حتی در کتاب خود از روی تحلیل روانی رفتار دیکتاتورها، پیش‌بینی کرده‌است که کسی مثل هیتلر سرانجام خودکشی خواهد کرد.

▫️وقتی این کتاب منتشر شد، نویسنده‌اش نه تنها مجبور شد برای مصون ماندن از خشم نازی‌ها، به زندگی پنهانی روی آورد بلکه حتی کمونیست‌های پیرو استالین نیز خواندن این کتاب را ممنوع کردند و پیروانشان حتی از دست زدن به این کتاب هم پرهیز می‌کردند.

#علوم_سیاسی #معرفی_کتاب

🔹نشان های "علوم سیاسی" در شبکه های اجتماعی :👇

www.tg-me.com/po_science
eitaa.com/po_science
Instagram.com/po_science


🅾️ @Po_Science
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
هشدار امیر ناصر کاتوزیان در مورد بن بست سیاسی
.

در حدود دو دهه پیش، مرحوم امیر ناصر کاتوزیان، استاد ممتاز دانشکدهٔ حقوق دانشگاه تهران، وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری، و قاضی سابق دادگستری، که از وی به عنوان "پدر علم حقوق ایران" یاد می‌شود در سخنانی نتیجه عدم مشارکت مردم در سیاست را پیش بینی می کند.

#علوم_سیاسی #کاتوزیان #سیاست #تاریخ #شورای_نگهبان #ایران #حکومت

🆔 @po_science
شکسـته اسـت
دلِ رنگیـن کمـان
بـه رگبـار ابرهـای تیـره
خدایـش مبهـوت
از
شـرارت سیـاه دل ها
آسمانـش
دلتنـگ
بـی تـاب
فـردا
بـه مسلـخ بـرود
خـورشیـدش
چـه مـی شـود؟

#کیان_پیرفلک #خداوند_رنگین_کمان

🆔 @po_science
شکست خوردن از پیروزی‌ها/محمد فاضلی

▫️ وضعی که امروز در ایران شاهدش هستیم، نتیجه چیست؟ من معتقدم این نتیجه آن چیزی است که نظام سیاسی جمهوری اسلامی یا حداقل بخشی از آن، پیروزی‌های خود می‌داند. آدمی، سازمان یا حکومت، همواره از ضعف‌ها و شکست‌هایش، شکست نمی‌خورد، بلکه گاهی به پیروزی‌هایش می‌بازد. پیروزی‌ها گاه مقدمه شکست‌های بزرگ هستند.

▫️ حالا به اوضاع مملکت برگردیم. من تصور می‌کنم آن‌چه امروز در ایران جریان دارد نتیجه پیروزی‌های کوچکی است که نظام سیاسی و کارگزارانش زمانی از آن‌ها خیلی خوشحال بوده‌اند اما خطر بزرگ پنهان در فردای این پیروزی‌های را ندیدند.

▫️ راندن همه منتقدان و مخالفان از عرصه قدرت و مشارکت ندادن آن‌ها در اداره کشور که به تدریج در چهل سال رخ داد، برای حاکمان پیروزی بود. اعمال نظام گزینش و راه ندادن غیرخودی‌ها و کسانی که سبک زندگی و تفکر متفاوتی داشتند به دستگاه بوروکراسی و دانشگاه و هر جای مهمی، برای کارگزاران تندروی نظام پیروزی بود.

▫️ حاکم کردن قرائتی خاص از اسلام و به حاشیه راندن همه گفتمان‌ها و قرائت‌ها از اسلام – نظیر روشنفکری دینی، فقاهت و اسلام سنتی و ... – برای حامیان آن قرائت خاص، پیروزی بود. تضعیف احزاب و گروه‌های سیاسی، و باقی نگذاشتن هیچ رمق و اعتبار و سرمایه اجتماعی برای احزاب و گروه‌ها، در وقت خودش برای انحصارگران قدرت سیاسی، پیروزی بود.

▫️ تحمیل حجاب بر زنان و منع کردن جامعه از سبک زندگی‌هایی که قدرت نمی‌پسندید، راه ندادن آدم‌هایی با سبک زندگی‌های نامطلوب حکومت به بوروکراسی – از آموزش و پرورش تا وزارت امور خارجه – و ترویج صرفاً یک سبک زندگی رسمی در رسانه و همه تریبون‌های حاکمیت، برای حامیانش پیروزی بود.

▫️ تضعیف رسانه‌ها و مطبوعات، اجازه ندادن به شکل‌گیری هیچ قدرت رسانه‌ای مستقل، فقدان رادیو و تلویزیون خصوصی و مستقل از اراده سیاسی حاکمیت، برای‌شان پیروزی بود. بی‌اعتبار کردن چهره‌های سیاسی – در طیف متنوعی از گرایش‌ها، حتی در میان خودی‌های پیشین - با انواع نام و ننگ‌ها، به وقت خودش پیروزی به حساب آمد.

▫️ کوفتن بخش خصوصی اقتصاد با مصادره‌های اوایل انقلاب، واگذاری شرکت‌های دولتی به خصولتی‌ها و ممانعت از شکل‌گیری بخش خصوصی واقعی، مداخله گسترده در اقتصاد، قیمت‌گذاری دستوری و انواع مجوز و ... پیروزی بخش دولتی و قدرت سیاسی در ممانعت از شکل‌گیری نیروی چالش‌برانگیز بخش خصوصی نسبتاً مستقل، پیروزی بود.

▫️ راندن منتقدان از دانشگاه‌ها و تلاش برای یکدست‌سازی استادان دانشگاه و ترساندن اندک منتقدان باقیمانده، پیروزی به حساب آمد. دانشگاه ساکت و ابتر، پیروزی به حساب آمد. نظام مجوز دادن به تولید محصولات فرهنگی و زهر چشم گرفتن از نویسنده، فیلمنامه‌نویس و فیلم‌ساز، موسیقی‌دان و آهنگساز و خواننده، پیروزی قرائت دولتی از فرهنگ بر قرائت مردمی و طرفدار آزادی اندیشه و فرهنگ بود.

▫️ ساختن صدها سازه آبی پرهزینه و مهار همه رودخانه‌هایی که در این سرزمین جاری بود، به زمان خودش پیروزی به حساب آمد. واریز کردن همه این آب‌ها به حساب کشاورزی و صنعت و مصارف شهری غیربهینه هم پیروزی به حساب آمد. تزریق انرژی ارزان از جیب منابع طبیعی فراوان ایران به فعالیت اقتصادی غیرکارآمد هم پیروزی به حساب آمد.

▫️ گرفتن سفارت‌ها، رویکرد تند و تُرُش به سیاست خارجی، دوری از منطق دیپلماتیک و ... هم در مقاطعی پیروزی به حساب آمدند.

▫️ خلاصه به هر عرصه‌ای که پا بگذارید شاهد ریز و درشتی از این پیروزی‌های خُرد از نگاه حامیان آن‌ها هستید. اما امروز همه این پیروزی‌ها مسببان وضع موجودند. بانیان وضع موجود در واقع همین پیروزی‌هایی هستند که زمانی عاملان و حامیان آن‌ها سرخوشانه آن‌ها را بزرگ داشته و جشن گرفته‌اند.

▫️ همین پیروزی‌های ظاهری، بوروکراسی را از درون مثل موریانه خورد و تُهی کرد چنان که امروز بعد از شصت روز التهاب در کشور، انگار بوروکراسی نیست؛ حزب و گروهی باقی نماند تا مبدع ابتکاری سیاسی یا حامل سرمایه اجتماعی باشد؛ مرجعیت رسانه‌ای از این کشور رفت و در خارج نشست؛ دانشگاه چنان ابتر و اخته شده که جز ناله‌هایی از آن صدایی به گوش نمی‌رسد؛ و اقتصاد زیر بار عوارض غلبه سیاست‌گذاری دولتی و عواقب سیاست خارجی پیروزمند انگاشته‌شده، ضجه می‌زند. همان پیروزی در اجبار کردن سبک زندگی بود که جرقه رخدادهای اخیر را زد.

▫️ کاش در همه این عرصه‌ها آن پیروزی‌های کوچک حاصل نشده بود و جامعه توانسته بود از خودش در برابر قدرت سیاسی دفاع کند. چون نیک بنگرید، گاهی شکست خوردن عین پیروزی در درازمدت است و در این حکمتی نهفته است.راستش فکر می‌کنم دموکراسی راهی برای درست، به موقع و کم‌هزینه شکست خوردن حکومت از جامعه است.

🔹نشان های "علوم سیاسی" در شبکه های اجتماعی :👇

www.tg-me.com/po_science
eitaa.com/po_science
Instagram.com/po_science


🅾️ @Po_Science
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
سینه‌اش را تفتیش کردند
و جز قلبش چیزی‌ نیافتند.

قلبش را تفتیش کردند
غیرِ ملت‌‌اش چیزی نیافتند.

صدایش را تفتیش کردند
به غیر اندوهش چیزی نیافتند.

اندوهش را تفتیش کردند
جز زندانش چیزی نیافتند.

زندانش را تفتیش کردند
جز خودشان را در بند نیافتند.

و شب، شب بود و
آوازخوان، آواز می‌خواند...

#محمود_درویش

🔹نشان های "علوم سیاسی" در شبکه های اجتماعی :👇

www.tg-me.com/po_science
eitaa.com/po_science
Instagram.com/po_science


🅾️ @Po_Science
2024/09/23 20:19:50
Back to Top
HTML Embed Code: