Telegram Web Link
پیمان آماسیه

▫️آماسیه نام پیمانی است که بین شاه تهماسب یکم و سلطان سلیمان یکم در سال ۱۵۵۵ میلادی و در شهر آماسیه بسته شد.
▫️آماسیه اولین پیمان صلحی است که بین دولت ایران و عثمانی پس از جنگ‌های بیست‌ساله به امضا رسید.این پیمان با مشخص‌کردن مرز ایران و عثمانی، پایانی بر جنگ‌های درازمدت دو کشور بود.

▪️ ▪️ تمایل شاه تهماسب برای صلح
▫️ایجاد صلح با تلاش شاه تهماسب اول آغاز شد. او با ارسال نامه‌ای به سلیمان متذکر شد عثمانی‌ها از حملات متعدد به ایران فایده‌ای نبرده و نخواهند برد و هرگز نخواهند توانست این کشور را جزء قلمرو خود در آورند. پس بهتر است که به جای جنگ‌های بیهوده، صلح بین دو کشور برقرار شود.

▪️ ▪️ انعقاد پیمان صلح
▫️سلطان سلیمان که درگیر مخالفت سرداران سپاه با لشکرکشی‌های پرخرج و بیهوده به ایران بود، در اردوگاه آماسیه، سفیر ایران را پذیرفت و ضمن پذیرش نامه شاه تهماسب، آمادگی خود را برای برقراری پیمان صلح اعلام داشت.
▫️سرانجام در سال ۹۶۲ قمری، صلح برقرار گردید که در تاریخ به نام صلح آماسیه مشهور است.از این تاریخ تا پایان سلطنت تهماسب، هر دو کشور به رعایت مفاد صلح آماسیه اهمیت زیادی قائل بودند و روابط عثمانی و ایران رو به بهبودی گذاشت.

▪️ ▪️ مفادهایی از قرارداد
▫️به‌موجب این قرارداد، ایالت‌های آذربایجان، ارمنستان شرقی و گرجستان شرقی در اختیار دولت ایران قرار گرفت.
▫️گرجستان غربی، ارمنستان غربی و مناطق عراق کنونی به دولت عثمانی واگذار شد.
▫️در این قرارداد، سلطان عثمانی موافقت کرد که با پیروان مذهب شیعه با مدارا رفتار کند و از زوّار ایرانی که عازم مکه و مدینه هستند، حمایت کند.
▫️به‌علاوه، به فرماندهان مرزی نیز تأکید شود تا از صدور هرگونه دستوری که موجب منازعات مرزی شود، خودداری کنند.

▪️ ▪️ آرامش، بیش از ۲۰سال
▫️شاه طهماسب، که پیوسته علاقه‌مند بود بین دو کشور مسلمان روابط صلح‌آمیز برقرار باشد، هم در زمان حیات سلطان سلیمان و هم پس از فوت او، قرارداد صلح آماسیه را محترم شمرد و تا آخرین روز حیات خود از هرگونه اقدامی که موجب ایجاد اختلاف بین دو کشور گردد، خودداری کرد.
▫️علاقه‌مندی شاه طهماسب به حفظ صلح باعث شد روابط دو کشور ایران و عثمانی تا اردوکشی مصطفی‌پاشا به قفقاز (۱۵۷۸) و شروع جنگ چلدر بدون درگیری نظامی پایدار بماند.

#علوم_سیاسی
#آموزش_سیاسی
#پیمان_آماسیه

☑️ کانال تلگرام و پیج اینستاگرام علوم سیاسی 👇

🅾️ @po_science
نبرد فالکلند و دست خدا

▫️جنگی بود که در سال ۱۹۸۲ در زمان نخست‌وزیری مارگارت تاچر  بین انگلیس و آرژانتین برسر مالکیت جزایر فالکلند  درگرفت.

▫️انگلیسی‌ها این جزایر را در سال ۱۸۳۳ میلادی اشغال کردند.جنگ با حمله برای باز پس گیری فالکلند توسط آرژانتین آغاز شد و با تسلیم و شکست این کشور پایان یافت.

▫️مارادونا ۴سال بعد در جام جهانی ۱۹۸۶مکزیک گلی که با دست در مقابل انگلیس به ثمر می رساند را به نوعی "دست خدا" دانست که انتقام نبرد فالکلند را از انگلیس گرفت.

#علوم_سیاسی
#آموزش_سیاسی
#فالکلند
#نبرد_فالکلند
#مارادونا

☑️ کانال تلگرام و پیج اینستاگرام علوم سیاسی 👇

🅾️ @po_science
نبرد فالکلند و دست خدا

▫️مجمع الجزایر مالویناس یا فالکلند که در ۱۳ هزار کیلومتری خاک بریتانیا و ۴۸۰ کیلومتر با آرژانتین فاصله دارند، مورد اختلاف این دو کشور است.

▫️این جزایر، از دو جزیره بزرگ فالکلند غربی و شرقی و صدها جزیره کوچک دیگر تشکیل شده‌است و انگلیسی‌ها این جزایر را در سال ۱۸۳۳ میلادی اشغال کردند.

▫️دولت آرژانتین، جزایر مالویناس که هم اینک نزدیک به ۳ هزار نفر جمعیت دارد را منطقه‌ای اشغال شده می‌داند که مالکیت آن باید به این کشور بازگردانده شود اما انگلیس این مسئله را رد می‌کند.

▫️در سال ۱۹۸۲ میلادی آرژانتین به این جزایر حمله کرد اما انگلیس در جنگی شدید و کوتاه مدت (۷۴ روز) که حدود ۹۰۰ کشته داشت (۶۴۹آرژانتینی و ۲۵۵انگلیسی) دوباره جزایر را پس گرفت.

▪️▪️جام جهانی ۱۹۸۶

▫️۴سال پس از جنگ فالکلند، آرژانتین و انگلیس در مرحله یک چهارم نهایی جام جهانی ۱۹۸۶ مکزیک به مصاف هم رفتند جنگ فالکلند هیجان و التهاب نبرد مستطیل سبز را دوچندان کرده بود.

▫️دیگو مارادونا با بی پروایی و شهامتی عجیب توپ را با دست به قعر دروازه «پیتر شیلتون» فرستاد.

▫️داور و کمک داور هیچکدام صحنه را ندیدند و با وجود اعتراض‌های شدید از سوی تیم تحت هدایت بابی رابسون، گل پذیرفته شد.

▫️مارادونا چهار دقیقه بعد زیباترین و فوق العاده ترین گل انفرادی تاریخ فوتبال را در حالی که نیروهای خط دفاعی سه شیرها را یکی پس از دیگری منهدم می‌کرد، به ثمر رساند؛ گلی که پیروزی ۲ بر یک را برای آلبی سلسته به ارمغان آورد.

▪️ ▪️ دست خدا

▫️پس از مسابقه، دیگو مارادونا اظهار داشت که این گل «کمی با سر و کمی با دست خدا» به ثمر رسیده‌است.

▫️۳۲ سال بعد نیز، در مستندی با نام «دیگو مارادونا» که به تشریح زندگی فوتبالی باورنکردنی مارادونا پرداخته، مارادونا بدون پشیمانی از آن گل عجیب می گوید:
"ما آرژانتینی‌ها نمی‌دانستیم جنگ چطور پیش می‌رفت اما نظامی‌ها می‌گفتند ما برنده جنگ هستیم اما حقیقت این بود که انگلیس ۲۰ بر صفر از ما پیش بود؛ روزهای سختی بود.
آن دیدار درست مثل این بود که ما برای جنگی دیگر به میدان می‌رویم. می دانم با دست توپ را زدم، برنامه ام این نبود اما اتفاق به قدری سریع افتاد که کمک داور دست مرا ندید، داور نگاهی به من انداخت و گفت: "گل"، احساس خوبی بود، چیزی شبیه یک انتقام نمادین از انگلیسی‌ها."

▫️آرژانتینی‌ها در ادامه آن تورنمنت، آلمال غربی را در فینال با نتیجه ۳ بر ۲ شکست دادند و این پیروزی جایگاه اسطوره‌ای مارادونا را برای همیشه تثبیت کرد.

#علوم_سیاسی
#آموزش_سیاسی
#فالکلند
#نبرد_فالکلند
#مارادونا

☑️ کانال تلگرام و پیج اینستاگرام علوم سیاسی 👇

🅾️ @po_science
خیمه بزرگ (Big tent)

▫️خیمه بزرگ در سیاست، به حزبی گفته می‌شود که از دیدگاه‌ها و ایدئولوژی‌های مختلف و متنوع عضوگیری می‌کند.
▫️برخلاف بسیاری از احزاب که از یک ایدئولوژی واحد تشکیل یافته اند این نوع حزب افراد با ایدئولوژی های مختلف را شامل می شود.

▪️▪️نمونه های تاریخی خیمه بزرگ

▫️ائتلاف جریان های سیاسی و نخبگان در انتخابات سال ۲۰۱۸ پارلمان ارمنستان نمونه ای از ائتلاف یا حزب خیمه بزرگ است.
▫️این حزب توانست اکثریت پارلمان را بدست آورد که با نام اتحاد گام من شکل گرفت.

▫️از دیگر نمونه ها می توان به ائتلاف دو حزب لیبرال و محافظه کار در استرالیا اشاره کرد.
▫️این دو حزب در سال ۱۹۰۹ میلادی به منظور مقابله با حزب کارگر، حزب واحد را تشکیل دادند و تا به امروز اتحاد این دو برقرار است.

#علوم_سیاسی
#خیمه_بزرگ
#آموزش_سیاسی

☑️ کانال تلگرام و پیج اینستاگرام علوم سیاسی 👇

🅾️ @po_science
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
توضیح بیشتر در مورد "خیمه بزرگ" را در این ویدئو ببینید

#علوم_سیاسی
#آموزش_سیاسی
#خیمه_بزرگ

☑️ کانال تلگرام و پیج اینستاگرام علوم سیاسی 👇

🅾 @Po_sceince
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
🎥 ارتش سرخ (Red Army)

▫️ارتش سرخ، در مدت زمان اندکی پس از انقلاب اکتبر روسیه در سال ۱۹۱۸ از سوی بلشویک ها تشکیل شد.
▫️پس از شکل گیری اتحاد جماهیر شوروی در سال ۱۹۲۲ میلادی، به دلیل این که این حکومت در دست بلشویک ها بود به نیروی نظامی اصلی این کشور تبدیل شد.

◀️ در ویدئو فوق از #ارتش_سرخ بیشتر بدانید 👆

#علوم_سیاسی
#ارتش_سرخ
#آموزش_سیاسی

☑️ کانال تلگرام و پیج اینستاگرام علوم سیاسی 👇

🅾 @po_science
ارتش سرخ (Red Army)

▫️ارتش سرخ، در مدت زمان اندکی پس از انقلاب اکتبر روسیه در سال ۱۹۱۸ از سوی بلشویک ها تشکیل شد.
▫️پس از شکل گیری اتحاد جماهیر شوروی در سال ۱۹۲۲ میلادی، به دلیل این که این حکومت در دست بلشویک ها بود به نیروی نظامی اصلی این کشور تبدیل شد.
▫️ارتش سرخ، در ابتدا از دهقانان روسیه شکل گرفته بود که بتدریج از طریق دانشکده های نظامی نیروهای این ارتش تأمین شد.
▫️لئون تروتسکی از انقلابیون روسیه یکی از مهم ترین افرادی بود که در شکل گیری و ارتقا ارتش سرخ نقش بسزایی داشت، هر چند که وی فاقد سابقه نظامی بود.

▪️▪️پاکسازی بزرگ استالین و ارتش سرخ

▫️در اوخر دهه ۱۹۳۰ میلادی، جوزف استالین رهبر وقت شوروی پروژه پاکسازی بزرگ را به منظور حذف افراد غیرقابل اعتماد از حکومت آغار کرد.
▫️بر این اساس بسیاری از افسران ارشد ارتش سرخ برکنار، زندانی و به اردوگاه های کار اجباری تبعید شدند، نتیجه این پاکسازی، تضعیف ارتش سرخ و در نتیجه عملکرد ضعیف آن در ابتدای جنگ جهانی دوم بود.

▪️▪️ارتش سرخ در جنگ جهانی دوم

▫️ارتش سرخ در جنگ جهانی دوم از مهم ترین نیروهای متفقین محسوب می شد و لشگر چهلم این ارتش که لشگر زرهی بود نقش پر رنگ و موثری را در جنگ ایفا کرد.
▫️قوای ارتش سرخ که مسوولیت فتح برلین را برعهده داشتند در ۳۰ آوریل ۱۹۴۵ با فتح ساختمان رایشس‌تاگ به جنگ جهانی دوم پایان داد.
▫️این ارتش همچنین، در تسلیم بی قید و شرط ژاپن در جنگ جهانی دوم نقش داشت، تسلیم امپراتوری ژاپن توسط هیروهیتو در ۱۵ آگوست اعلام شد و به‌طور رسمی در ۲ سپتامبر ۱۹۴۵ به امضا درآمد و آخرین خصومت‌های جنگ جهانی دوم را به پایان رساند.

▪️▪️ارتش سرخ در ایران

در سوم شهریور ۱۳۲۰، ارتش سرخ به همراه سایر نیروهای متفقین وارد ایران شد، ورود ارتش سرخ از شرق و شمال ایران بود.
▫️حضور متفقین در ایران بر مشکلات اقتصادی و سیاسی کشور افزود و حتی بعد از خروج سایر نیروی های متفقین، ارتش سرخ در ایران حضور داشت.
▫️سرانجام پس از مذاکرات فراوان بالاخره ارتش سرخ ۵سال بعد یعنی در اردیبهشت ۱۳۲۵ از کشور خارج شد.
▫️با فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی در سال ۱۹۹۱ ارتش سرخ نیز به تاریخ پیوست.

#علوم_سیاسی
#ارتش_سرخ
#آموزش_سیاسی

☑️ کانال تلگرام و پیج اینستاگرام علوم سیاسی 👇

🅾 @po_science
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
گروه های جماعتی

▫️یکی از انواع گروه ها در جامعه می باشند که اصلی ترین ویژگی آن ریشه داشتن در بافت جامعه است.
▫️عضویت در این نوع گروه ها بر اساس اصل و نسب است و از راه هایی مثل عضوگیری رسمی، عضویت صورت نمی پذیرد.

▪️▪️تفاوت با گروه های ذینفع
▫️گروه های جماعتی برخلاف گروه های ذینفع مرسوم که اعضا تعلق به آن ها را انتخاب می کنند و دارای ساختار و سازمان رسمی می باشند بر اساس میراث مشترک، وابستگی ها و وفاداری های سنتی تشکیل می شوند.
▫️نمونه این گروها عبارتنداز خانواده، قبیله، کاست و گروه قومی.

▪️▪️گروه های جماعتی و سیاست
▫️این گروه ها در سیاست دولت های در حال رشد نقش مهمی را ایفا می کنند.
▫️برای مثال در آفریقا بستگی های قبیله ای و خویشاوندی اغلب مهم ترین پایه تبیین منافع است
▫️همان گونه که بر خیزش ناسیونالیسم قومی و اهمیت گروه های کاتولیک در کشورهایی مانند ایتالیا و ایرلند نشان می دهد، گروه های جماعتی هنوز هم در دولت های صنعتی پیشرفته وجود دارند و تاثیر می گذارند.

#علوم_سیاسی
#آموزش_سیاسی
#گروه_جماعتی
#گروه
#قوم
#سیاست
#گروه_ذینفع

☑️ کانال تلگرام و پیج اینستاگرام علوم سیاسی 👇

🅾️ @po_science
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
گروه های نهادی

▫️به گروه هایی گفته می شود که بخشی از حکومت را تشکیل می دهند، این گروه ها به مانند گروه های ذینفع استقلال و خودمختاری ندارند.

▫️گروه های نهادی به دنبال تاثیرگذاری خود از طریق حکومت هستند و از جمله گروه های نهادی می توان به اداره های دولتی و ارتش اشاره کرد.

▪️▪️گروه های نهادی در جوامع تمامیت خواه
▫️با توجه به این که گروه های مستقل و ذینفع بطور معمول در جوامع اقتدارگرا سرکوب می شوند، لذا تنها راه تبیین منافع، از طریق گروه های نهادی است.
▫️گروه های نهادی البته در داخل خود ممکن است به چند گروه با منافع متضاد تقسیم بندی شوند.
▫️در نظام متمرکز استالینیستی شاهد وجود چنین گروه هایی در جهت تاثیر بر سیاست هستیم که بیشتر در قالب سیستم بوروکراتیک و صنایع سنگین نمود پیدا کرده و حکومت نیز برآمده از آن بود.

▪️ ▪️ گروه های نهادی در جوامع دمکراتیک
▫️ گروه های نهادی در جوامع غیراقتدارگرا نیز مشاهده می شود.
▫️برای نمونه در این حکومت ها، صاحبان منافع که در سیستم اداری، وزارت‌خانه ها و یا ارتش حضور دارند به دنبال تاثیرگذاری بر تصمیمات سیاسی افراد منتخب هستند.


☑️ کانال تلگرام علوم سیاسی 👇

🅾️ @po_science
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
گروه های انجمنی

▫️گروه های انجمنی از جمله گروه های موجود در جامعه هستند که برای دستیابی به اهداف محدود و خاص تشکیل می شوند و با گروه های معمولی(مثلا تیم ورزشی) که به دنبال هدف خاصی نیستند، تفاوت دارند.
▫️عضویت در این نوع از گروه ها بصورت داوطلبانه و ارادی است و به همین دلیل اعضا در برابر اقدامات خود مسوول هستند و باید پاسخگو باشند.
▫️از جمله گروه های انجمنی می توانیم به اتحادیه های کارگری، گروه های محیط زیستی، گروه های خیریه، گروه های هنری، ورزشی و... اشاره کنیم که به دنبال منافع گروه، اعضا و یا عموم جامعه هستند.
▫️گروه های انجمنی برخلاف گروه های جماعتی، در جوامع مدرن و صنعتی دیده می شوند و معمولا در جوامع سنتی و بسته امکان فعالیت برای این گروه ها متصور نیست.

#علوم_سیاسی
#آموزش_سیاسی
#گروه_های_انجمنی

☑️ کانال تلگرام و پیج اینستاگرام علوم سیاسی 👇

🅾️ @po_science
تفرقه بینداز و حکومت کن ( divide et impera)

▫️یک استراتژی است که برای به دست آوردن یا نگهداری قدرت (سیاسی و اجتماعی) استفاده می شود.
▫️در این روش قدرت به بخش‌های کوچکتری که هر یک از این بخش‌های کوچکتر به تنهایی قدرت کمتری از اجراکنندهٔ این استراتژی را دارند، شکسته می شود.
▫️بدین صورت اجرا کننده استراتژی قدرت را تحت کنترل خود حفظ خواهد کرد.

▫️این اصطلاح در ابتدا به فیلیپ دوم مقدونی (۳۳۶پیش از میلاد) نسبت داده شده است، فیلیپ دوم مقدونی، برای تسلط بر شهرهای مقدونیه مردمان متنفذ را رشوه می‌داد و با پول میان دشمنان نفاق می‌افکند.
▫️پس از فیلیپ دوم مقدونی توسط ژولیوس سزار و ناپلئون بناپارت به عنوان یک استراتژی مورد استفاده بوده و البته موارد استفاده این استراتژی در طول تاریخ بسیار است.
▫️نیکولو ماکیاولی، فیلسوف مشهور سیاسی در کتاب هنر جنگ کاربرد مشابه آن را به عنوان استراتژی نظامی مشخص می کند.

▪️▪️موارد تاریخی استراتژی تفرقه بینداز و حکومت کن
▫️استفاده بریتانیا در هند در دوران استعمار یکی از مشهورترین کاربردی های این سیاست بوده است که با اختلاف افکنی بین مسلمانان و هندوها از شکل گیری جنبش های مشابه سال ۱۸۵۷ میلادی علیه حکومت هند بریتانیا جلوگیری، کرد.
▫️در حال حاضر نیز بیشترین استفاده از این سیاست توسط آمریکا در منطقه خاورمیانه صورت می گیرد.

#علوم_سیاسی
#آموزش_سیاسی
#تفرقه_بینداز_و_حکومت_کن

☑️ کانال تلگرام و پیج اینستاگرام علوم سیاسی 👇

🅾 @po_science
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
در ویدئو فوق از استراتژی "تفرقه بینداز و حکومت کن" بیشتر بدانید 👆 👆


#علوم_سیاسی
#آموزش_سیاسی
#تفرقه_بنداز_و_حکومت_کن


☑️ کانال تلگرام و پیج اینستاگرام علوم سیاسی 👇

🅾 @po_science
مرغ همسایه، غاز است!/ حیدر ولی زاده

فرض کنید طیبه مخبر نه یک خانم ایرانی چادری، بلکه یک خانم غربی با ظاهر خاص خود بود، روشنفکران وطنی به دنبال جو رسانه ای حاکم آنچنان از وی به عنوان قهرمان و نجات دهنده بشریت یاد می کردند که گویا جهان در حال سقوط را با یک دست نجات داده است و قطعا هم تصاویر وی را از زوایای گوناگون با متن های بنیان شکن برای چند روزی نقل محافل مجازی می کردند.

و از آن سو نیز فمنیست های وطنی آنچنان بر شهامت والا و برتر از مردان وی صحه می گذاشتند که گویا چنین آدم محیرالعقولی از جهان دیگر آمده است و برای وی همتایی از مردان متصور نیست.

اما چه می شود کرد، ما عادت کرده ایم و آنچنان به سبب تحقیر فرهنگی و رسانه ای غربی در طول دهه ها و قرن ها خود را باخته ایم که انسان ایرانی هر شاهکاری رقم بزند برای ما باورناپذیر و بی ارزش خواهد بود و در آن سوی از ینگه دنیا، زباله جمع کردن انسان غربی از طبیعت، ما را به حیرت وا خواهد داشت و تصور خوب بودن و با کلاس بودن انسان غربی سبب خواهد شد که ما به ایرانی جماعت فحش بی فرهنگی! نثار کنیم و با دو دست بر سر خود بکوبیم که چرا ما این گونه نشده ایم؟!

از این که بگذریم امروز در شرایطی که واکسن کرونای ایرانی تست بالینی را آغاز می کند یک عده آن را دروغ، فریب و بلکه نمونه ای از واکسن فایزر می دانند! که البته این هم حاصل همان نگاه تسلیم و خودتحقیری و خودبدبخت پنداری است.

و مای خودبی توان انگار، امروز یادمان رفته است همان الکلی که غرب و شرق همه چیز را در برابر کرونا استریل و ضدعفونی می کند کاشف اش یک ایرانی است و یا همان کسی که علم طب اش در محافل و مراکز علمی غربی همچنان تدریس می شود ابوعلی سینای ایرانی است.

بگذریم هر چقدر بگوییم باز، مرغ همسایه، غاز است، البته فقط، تقصیر عده ای خود تحقیرگر تاریخ نخوان ظاهربین نیست، غرب خوب عمل کرده است و لنزهای رنگی خود را دو دستی در چشمان ما فرو کرده است و ما هم تاخت و تازش را به تماشا نشسته ایم و اقدامی در برابر تهاجم فرهنگی و رسانه ای و قهرمان پروی اش از انسان غربی نکرده ایم.

yun.ir/93dm14

☑️ کانال تلگرام و پیج اینستاگرام علوم سیاسی 👇

🅾 @po_science
نخستین مجلس شورای ملی

▫️فرمان مشروطیت در اصل فرمان تشکیل مجلس شورای ملی است که مظفرالدین شاه قاجار در ۱۴ مرداد ۱۲۸۵ خورشیدی امضا کرد.
▫️سه روز پس از آن، مظفرالدين شاه در فرمان ديگري صدراعظم خود مشيرالسلطنه را مأمور تأسيس مجلس شورا و تدوين نظام نامة انتخابات كرد.
▫️ جلسه اي با حضور رجال و علما در مدرسة نظام براي تدوين نظام نامة انتخابات تشكيل شد. در جلسه، مشيرالدوله پس از سخنراني در بارة فرمان مشروطه از حاضران خواست پنج نفر را براي تدوين نظام نامه انتخاب كنند.
▫️پس از توشيح نظام نامه توسط مظفرالدين شاه، انتخابات تهران زير نظر هيئت ناظري متشكل از نمايندگاني از حكومت تهران، قاجار، علما، تجار و اصناف در ۲۵ شهريور همان سال برگزار شد.

▪️ ▪️ انتخابات طبقاتی و صنفی
▫️اين انتخابات طبقاتي و صنفي بود و هر طبقه از ميان خود نمايندگاني براي حضور در مجلس انتخاب كردند.
▫️ ۶ گروه دارای «حق انتخاب شدن» عبارت بودند از:
۱- شاهزادگان و درباریان، ۲- روحانیان و طلبه ها، ۳- اشراف و اعیان، ۴- تاجرانی که مکان مشخصی برای کسب داشته باشند، ۵- ملاکینی که زمین هایشان حداقل ۱۰۰۰ تومان ارزش داشته باشد، و ۶- استادکاران دارای مغازه(اصناف).

▪️▪️شروع کار مجلس شورای ملی
▫️در ۱۵ مهر سال ۱۲۸۵ ش، نحستین مجلس شورای ملی افتتاح شد.
▫️در نخستين جلسة رسمي مجلس شوراي ملي كه فرداي روز افتتاح در مدرسة نظام تشكيل شد صنيع-الدوله به رياست مجلس برگزيده شد.
▫️اين مجلس از ۱۶۵ نماينده تشكيل گرديد كه ۶۰ نفر از آن ها نمايندگان تهران بودند.
در ابتداي كار، مجلس قانون اساسي كشور را تدوين كرد و در ۸ دی همان سال به امضاي مظفرالدين شاه رساند.

▪️ ▪️ محمدعلی شاه و مجلس
▫️چند روز پس از آن، شاه درگذشت و محمدعلي شاه به حكومت رسيد و سوگند ياد كرد تا به مشروطه وفادار باشد.
▫️اما در عمل با دعوت نكردن از نمايندگان مجلس براي حضور در مراسم تاج گذاري نشان داد كه چندان ميانه اي با مجلس ندارد و سرانجام پيش از آنكه عمر دو سالة مجلس شوراي ملي به پايان برسد آن را به توپ بست.
▫️ پس از اين اقدام، تعدادي از نمايندگان كشته، برخي تبعيد و آواره و گروهي نيز بازداشت شدند.

#علوم_سیاسی
#آموزش_سیاسی
#مجلس_شورای_ملی

☑️ کانال تلگرام و پیج اینستاگرام علوم سیاسی 👇

🅾 @po_science
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
🎥 فیلم | اطلاعات بیشتر در مورد "نخستین مجلس شورای ملی" را در این ویدئو ببینید 👆


#علوم_سیاسی
#آموزش_سیاسی
#نخستین_مجلس_شورای_ملی
#مشروطه

☑️ کانال تلگرام و پیج اینستاگرام علوم سیاسی 👇

🅾 @po_science
تاملی پیرامون "واکسن" از منظر جامعه شناختی

▫️سخن گفتن در باب واکسن یک مقوله کاملاً تخصصی در حوزه علم پزشکی می باشد و من هیچگونه ورودی در این بحث ندارم بل دغدغه من از منظر جامعه شناختی است و می خواهم به چند نکته که بعد از سخنان آیت الله خامنه ای در جامعه مطرح شد بپردازم.
▫️پس از سخنان آیت الله خامنه ای حجم عظیمی از یادداشت ها و شکوائیه ها و بیانیه های سیاسی در فضای مجازی تولید شد و رسانه های فارسی زبان خارجی هم در این میدان حقاً کم نگذاشتند و تا توانستند بر این موضوع پافشاری کردند که به چه حقی رهبر ایران ملت را از حق سلامت محروم می کند و مسئله پزشکی را به "امر سیاسی" گره می زند؟
▫️این دغدغه ای است که بخشی از جامعه معترض ایران را درگیر خود کرده است و بسیاری تلاش می کنند صف بندی های سیاسی را این بار پیرامون واکسن کرونا صورتبندی کنند.
▪️اما اجازه دهید به چند نکته در باب واکسن فایزر و مدرنا در انگلستان و آمریکا اشاره کنم:
▫️اولین نکته این است که در این دو کشور هیچ "گفتگوی علمیِ عمومی" (Public Debate) درباره واکسن وجود ندارد و جالب است بدانید هر کسی تلاش کند در باب چرایی واکسن و مقولات پاندمی شک وارد کند سریعاً بایکوت خبری می شود و "ترور شخصیتی" علیه او سامان پیدا می کند.
▫️نکته دوم اینکه در عرصه عمومی به صورت سیستماتیک اجازه سخن منفی درباره واکسن نمی توان گفت و فضا چنان تعبیه شده است که نظر مخالف به شدت سرکوب می شود.
▫️نکته سوم اینکه هر دو دولت انگلیس و آمریکا به دو شرکت فایزر و مدرنا اطمینان داده اند که در صورت ایجاد مشکل هیچکس حق پیگرد قانونی علیه این دو شرکت را ندارد. پرسش اینجاست که چرا چنین اطمینانی به این شرکت ها داده شده است؟‌
▫️ نکته بعدی اینکه هر گونه پرسش در باب واکسن در حوزه عمومی بی پاسخ مانده است و در گفتگویی که با برخی از جامعه شناسان انگلیسی و آمریکایی داشتم آنها می گفتند که مسئولان دولتی به هیچ وجه به پرسش ها پاسخ نمی دهند و هر گونه کند و کاوی درباره این موضوع و پیامدهای واکسن مدرنا و فایزر و اینکه آیا تزریق این واکسن منجر به تغییر در ساختار سلولی بدن می شود یا این حرفها همه بافته های ذهنی اذهان اصحاب توطئه است و ...؟
▫️ نکته دیگر اینکه این تصور که در دیگر کشورهای جهان شفافیت در حوزه سیاستگذاریهای کرونا وجود دارد و فقط در ایران عدم شفافیت است با داده های جامعه شناختی و میدانی همخوانی ندارد. باید بین داده های برساخته رسانه ای و داده های جامعه شناختی تمایز قایل بشویم.

🔺اما نکته مهم برای من از منظر جامعه شناختی این است که ما در ایران چرا نباید بحث عمومی در باب واکسن فایزر و مدرنا داشته باشیم؟‌ افکار عمومی انگلستان و آمریکا در وضعیت کنونی وحشت زده است و دچار سردرگمی عظیم ولی سنخ و کیفیت و ماهیت سردرگمی در این دو کشور و نحوه مدیریت دولت های آنها با وضعیت ایران متفاوت است و ما نیاز داریم افکار عمومی ایران را مبتنی بر پارامترهای جامعه ایران بسنجیم و این سخن بدین معناست که در "تله دوگانه ها" و "شتاب در قضاوت" نیفتیم.
▫️نخست مسئله را از منظر جامعه شناختی صورتبندی کنیم و سپس در باب آن گفتگوهای کارشناسانه سامان دهیم و سرآخر به سوی سنجش و ارزیابی حرکت کنیم و نتیجه ارزیابی ها را به "سیاستگذاریهای ملی" در نسبت با امر بهداشتی تبدیل کنیم.
▫️اما آنچه در این دو روز بعد از سخنان آیت الله خامنه ای رخ داد بر خلاف این روند ها بود و نشان می دهد که جامعه تهی از "گفتگوی عمومیِ کارشناسانه" است و مسایل اجتماعی به سرعت تبدیل به "نقاط تقابل" می شوند و این خود مسئله ای جامعه شناختی است که با نگاه پزشکی و اپیدمولوژیک قابل تبیین نیست.


🔸سیدجوادمیری/ استاد جامعه شناسی


#علوم_سیاسی
#آموزش_سیاسی
#واکسن_کرونا

☑️ کانال تلگرام و پیج اینستاگرام علوم سیاسی 👇

🅾 @po_science
فسادناپذیر مطلق (به مناسبت شهادت امیرکبیر)

▫️ رابرت گرانت واتسون، می گوید : ‌«امیر نظام بکلی مافوق آن بود که کسی بتواند او را به رشوه بفریبد؛ مصمم گشت آن نظام رشوه خواری را که از شش جهت احاطه اش کرده بود، براندازد...در نظر ایرانیان فوق العاده ترین و حتی شگفت انگیز ترین جنبه اخلاقی امیر همان فسادناپذیری مطلق وی بوده است.»

▫️به گفته دکتر پلاك اتریشی «پولهایی که میخواستند به او به رشوه دهند و نمی گرفت، صرف کشتن او شده است. »
▫️عین این سخن را واتسون نیز می آورد: « پولی که امیر نظام حاضر نبود بگیرد در راه برانداختن او خرج گردید».
▫️وسواس او در درستی بحدی بود که از هدیه وارمغان هم بدش می آمد، و رسم مژدگانی و انعام دادن را هم منسوخ ساخت.
▫️در نامه ۲۴ ربیع الاول ۱۲۶۷ به میرزا محمدخان کارپرداز حاجی ترخان نوشت: «اینکه برای اینجانب ظرف آب پاشی فرستاده بود، این چیزها مایه خرسندی و خشنودی اینجانب نمی شود. زیادی خدمتگزاری آن عالیجانب باعث مزید میل و محبت اینجانب است، نه اینجانب و نه خدام اعتاب علیه پادشاهی هیچکدام به جز ظهور خدمتگزاری توقع دیگر نداريم».

© امیرکبیر و ایران/ آدميت، ص۳۲۰

#علوم_سیاسی

🅾 @po_science
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
روسای جمهور تک دوره ای آمریکا

۱. جان آدامز(۱۷۹۷-۱۸۰۱ میلادی) / حزب فدرالیست
۲. جان کوئینسی آدامز(۱۸۲۵-۱۸۲۹ میلادی) / حزب ویگ
۳. مارتین وان بورن(۱۸۳۷-۱۸۴۱ میلادی) / حزب دموکرات
۴. گروور کلیولند(۱۸۸۵-۱۸۸۹ میلادی) / حزب دموکرات
۵. بنجامین هریسون(۱۸۸۹-۱۸۹۳ میلادی) / حزب جمهوری خواه
۶. هاوارد تفت(۱۹۰۹-۱۹۱۳ میلادی) / حزب جمهوری خواه
۷. هربرت هوور(۱۹۲۹-۱۹۳۳ میلادی) / حزب جمهوری خواه
۸. جرالد فورد(۱۹۷۴-۱۹۷۷ میلادی) / حزب جمهوری خواه
۹. جیمی کارتر(۱۹۷۷-۱۹۸۱ میلادی) / حزب دموکرات
۱۰. جورج بوش‌ (۱۹۸۹-۱۹۹۳ میلادی) / حزب جمهوری خواه
۱۱. دونالد ترامپ(۲۰۱۷-۲۰۲۱ میلادی) / حزب جمهوری خواه

🔴 جمهوری خواه: ۶
🔵 دموکرات: ۳
⚫️ سایر: ۲

#علوم_سیاسی
#آموزش_سیاسی
#روسای_جمهور_تک_دوره_ای_آمریکا

☑️ کانال تلگرام و پیج اینستاگرام علوم سیاسی 👇

🅾 @po_science
نبرد کرنال

▫️پس از این که اشرف افغان در نبردهای متوالی از سپاهیان نادر شکست خورد به سمت کرمان فرار کرد و از آنجا نیز عازم هرات و قندهار شد نادرشاه به تعقیب افغانها پرداخت و پس از درگیری در قندهار، آن‌ها را شکست داده و شهر را به تصرف خویش درآورد.
▫️برخی از افغان های شکست خورده به سمت دهلی گریخته و به دربار محمد شاه گورکانی پناهنده شدند.
▫️نادر با اعزام فرستادگانی به دربار محمد شاه گورکانی خواستار استرداد فرماندهان و فراریان به دربار ایران شد.
▫️پس از رسیدن فرستادگان نادر به دهلی و اعلام درخواست بازگرداندن پناهندگان افغان به ایران، محمد شاه با مشورت امیران و وزیرانش رأی به عدم تحویل پناهندگان داد و فرستادهٔ نادر را به قتل رسانید و به این ترتیب زمینه و بهانه لازم را جهت لشکرکشی نادر به هندوستان فراهم نمود.
▫️هندی ها هرگز تصور نمی‌کردند که سربازان سپاه ایران بتوانند افغانستان را به صورت کامل فتح کرده و قصد حمله به دهلی داشته باشند.
▫️اما نادرشاه با حدودذ۱۰۰ هزار سرباز حمله خود را به هند آغاز کرد و سپاهیان ایران در جنگ کَرنال هندوستان را شکست داده و دهلی پایتخت آن را تصرف کردند.
▫️نادر به رغم تعداد کم سپاهیانش در مقابل لشکریان هندی توانست با به‌کارگیری تاکتیک‌های نوین جنگی لشکر انبوه هندوستان را شکست بدهد.
▫️نبرد کرنال قدرت رزمی ایرانیان را در آسیای مرکزی چندین برابر کرد بطوری که نادر براحتی فتوحات دیگر را انجام داد و شورشیان را برسرجای خود نشاند.

#علوم_سیاسی
#آموزش_سیاسی
#نبرد_کرنال

☑️ کانال تلگرام و پیج اینستاگرام علوم سیاسی 👇

🅾 @po_science
2024/09/24 00:25:37
Back to Top
HTML Embed Code: