Telegram Web Link
سکولاریسم در مفهوم ساده

▫️سکولاریسم دین‌جدایی یا جدااِنگاری دین از سیاست، عقیده‌ای مبنی‌بر جدایی نهادهای حکومتی و کسانی که بر مسند دولت می‌نشینند، از نهادهای دینی و مقام‌های دینی است.

▫️سکولاریسم به معنای ضدیت با دین یا تلاش بر حذف دین از ساحت اجتماعی و جامعه انسانی نیست، یک انسان متدین می تواند به سکولاریسم(جدایی دین از سیاست) معتقد باشد.

▫️در حکومت معنی سکولاریسم، عدم دخالت باورهای مذهبی در امر حکومت و برتری دادن اصول حقوق بشر بر سایر ارزش‌های هر گروه و دسته‌ای است.

▫️در جامعه‌شناسی، سکولاریسم به هر موقعیتی که در آن، جامعه مفهوم‌های مذهبی را در تصمیم‌گیری‌های خود کم‌تر دخالت دهد یا این مفاهیم، کم‌تر موجب اختلاف یا درگیری شوند گفته می‌شود.

▫️جدا شدن نهاد دین و دولت در سکولاریزاسیون بدین معناست که مؤسسات خاص سیاسی (که به درجات مختلف تحت کنترل دولت هستند) از سیطره مستقیم یا غیر مستقیم دین رها می‌شوند. این بدان معنا نیست که پس از سکولاریزاسیون نهادهای دینی دیگر نمی‌توانند در مورد مسائل عمومی و سیاسی حرفی بزنند، بلکه بدین معناست که دیدگاه‌های نهادهای دینی دیگر نباید بر جامعه تحمیل شوند، یا مبنای سیاست‌گذاری‌های عمومی قرار گیرند. در عمل، دولت باید تا حد امکان نسبت به عقاید گوناگون و متفاوت دینی بی‌طرف بماند؛ نه مانع آن‌ها باشد و نه مجری خواسته‌هایشان.

▫️سکولاریسم معمولاً به عنوان جدایی دین از امور مدنی و دولت در نظر گرفته می شود و ممکن است به موقعیت مشابهی گسترش یابد که به دنبال حذف یا به حداقل رساندن نقش دین در هر حوزه عمومی است.

▫️سکولاریسم را می توان به رفتار یکسان با هر دین و ارائه تسهیلات برابر تعریف کرد.

▪️▪️نمونه سکولاریسم در ایران را می توان در حکومت پهلوی دوم دید، محمد رضا پهلوی هر چند معتقدات مذهبی داشت و با برخی از روحانیون نی، روابط نزدیک و حسنه ای داشت اما مانع دخالت آن ها در امور سیاسی و مدنی می شد.

#علوم_سیاسی
#سکولاریسم

🆔 @Po_Science
با همین فرمان پیش برو!/ حیدر ولی‌زاده

در مرحله دوم انتخابات و در روزهای آخر منتهی به زمان رای گیری، بیت آقای رئیسی با صدور بیانیه ای حمایت خود را علنا از آقای جلیلی اعلام داشتند. به عنوان کسی که حداقل آشنایی با سیاست را دارم انتظار چنین اقدامی را از خانواده رئیس جمهور فقید نداشتم.

در شرایطی که پس از حادثه تلخ سقوط هلیکوپتر تمامی جریان ها و تفکرات سیاسی داخل از این حادثه ابراز ناراحتی می کردند و حتی منتقدین دولت نیز در بهت و اندوه فرو رفته بودند انتظار می رفت که بیت آقای رئیسی در ظاهر بی طرفی را رعایت کنند هر چند بر عموم مردم گرايش سیاسی این خانواده آشکار بوده است.

با این وجود مسعود پزشکیان نه کینه ای به دل گرفت و نه منتقد رفتار خانواده رئیس دولت سیزدهم شد بلکه با رفتاری کاملا انسانی و اخلاقی به دیدار خانواده وی رفت و چه بسا برای آغاز ریاست جمهوری کسب رخصت کرد.

این رفتار پزشکیان محدود به خانواده رئیسی نبوده بلکه در روزهای اخیر او حتی دیدار گرم و صمیمی با رقیبان، منتقدان، مخالفان و حتی تخریب کنندگان خود داشته است.

به نظر می رسد، رئیس دولت چهاردهم عمیقا به این مسئله ایمان دارد که مشکلات و معضلات ایران امروز جز با اتحاد، یکدلی و کاشتن بذر محبت به جای بذر کینه حل نخواهد شد و کشمکش جریان ها و سیاسیون نتیجه ای جز گرفتاری بیشتر مردم ایران در باتلاق مشکلات گوناگون ندارد.


انتظار و امید است که رئیس جمهور منتخب تا آخر با همین فرمان پیش برود فرمان اخلاق و دگرپذیری، هر چند که در مسیر وی عده ای سنگ اندازی و مانع تراشی خواهند کرد اما آن کس که درد وطن دارد و نه درد خویشتن می داند که ایران امروز ما نیازمند مرهم است نه نمک بر زخم هایش!

#علوم_سیاسی


🆔 @Po_Science
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
" - آیا از این سفر چیزی نگفت؟

- شنیدم که فریاد کرد!

- چیزی گفت؟

- ندیدم سری به سرداری، مگر بسیار سرها زیر پای او! خودستایان تکیه بر اریکه ها زدند؛ کتاب خدا را چنان میخوانند که سود ایشان است.

آنانکه طیلسان زهد پوشیده اند تک پیرهنان را پیرهن بر تن میدرند!
آنانکه دستار بر سر نهاده اند، سر از گردن خداترسان می اندازند! و آنان که آب بر مردمان میبندند، مردمان را آب از لبه ی تیغ می دهند.

این نیست آنچه ما می گفتیم! اینان سپاه آز می آرایند و دیوار غرور میفرازند و کوشکهای خود پرستی می سازند و انبانشان را از انباشتن پایانی نیست. "


#روز_واقعه
#علوم_سیاسی


🆔 @Po_Science
ابسولوتیسم (Absolutism)

ابسولو به معنی مطلق و مقصود از "ابسولوتیسم" حکومت مطلقه و ریاست یک نفر شخص مطلق العنان بر جامعه است.

ابسولوتيسم يك آئین سیاسی است که طبق آن، حقوق و قدرت زمامدار نامحدود است و حتی حقوق طبیعت یا حقوق طبیعی هم آن را محدود نمی سازد. در واقع زمامدار فعال ما يشاء و حاکم بر اموال و حیات و همه چیز مردم است.

در قرون ۱۷ و ۱۸ قدرت زمامدار در حکومت مطلقه بر امپراطوری مقدس روم و کلیسا و اشراف هم تسلط داشت یعنی طبق این آئین قدرت های مزبور هم نمیتوانستند اختیارات زمامدار را محدود نمایند.

در قرن پانزدهم پاپ خود را در رأس اولین سلطنت مقتدر سیاسی و روحانی قرار داده و فرضیه ابسولوتیسم شکل گرفت و بعدها سرمشق کامل و نمونه اصلی برای ابسولوتيسم مانرشيك يعنى قدرت مطلقه سلطنت قرار گرفت.

طرفداران سلطنت پاپ حقوق وی را به سلطنت روحانی و سیاسی بر مردم، حقوق الهی و آسمانی پنداشته و چنین استدلال می کردند که محال است بتوان قدرت اعظم وسلطه ای را که برای حکومت بر جامعه لازم است بخود جامعه واگذار کرد و باید به شخصی سپرد که در رأس جامعه قرار دارد .

گاهی نیز ابسولوتیسم بر حکومتی اطلاق می شود که آن حکومت دارای قدرت مطلقه و نامحدود باشد اعم از اینکه حکومت در دست یکنفر باشد یا چند نفر و یا شامل تشکیلاتی باشد ثابت که در تحت دستور يك زمامدار اداره شود.

گاهی این اصطلاح را مترادف با دسپوتیسم (استبداد) واتوکراسی و دیکتاتوری و ماکیاولیسم و اتوریتاریانیسم هم به کار می برند که بعدا به آن ها خواهیم پرداخت.


#علوم_سیاسی


🆔 @Po_Science
منطقه نفوذ یا حوزه نفوذ ( Sphere of influence)

▫️ در روابط بین‌الملل به سلطه یا نفوذ فرهنگی، اقتصادی، نظامی یا سیاسی یک کشور در منطقه‌ای بیرون از مرزهای خود گفته می شود، این نفوذ جدا از حاکمیتی است که بر آن منطقه توسط کشور دیگر وجود دارد.

▫️با اینکه ممکن است این نفوذ به صورت رسمی در معاهده‌ها یا توافق‌نامه‌ها قید شده باشد، در بسیاری موارد نفوذی غیررسمی است که بر اساس آن قدرت نرم کشور نفوذکننده شکل می‌گیرد.

▫️اگرچه امکان دارد یک اتحاد رسمی یا سایر تعهدات معاهده ای بین افراد تحت تأثیر و تأثیرگذار وجود داشته باشد، اما چنین تعهدات رسمی لازم نیست و تأثیر اغلب می‌تواند نمونه ای از قدرت نرم باشد.

▫️ به همین ترتیب نیز یک اتحاد رسمی لزوماً به معنای قرار گرفتن یک کشور در حوزه نفوذ کشور دیگر نیست.

▫️در موارد شدیدتر، ممکن است کشوری در «حوزه نفوذ» کشور دیگر به عنوان بخشی تابعه از آن کشور تبدیل شود و در واقع به عنوان یک کشور مستعمره عمل کند.

▫️سیستم حوزه‌های نفوذ که توسط آن ملت‌های قدرتمند در امور دیگران دخالت می‌کنند تا به امروز ادامه دارد.

▫️بعضی اوقات بخش هایی از یک کشور واحد می‌توانند در دو حوزه نفوذ متمایز قرار بگیرند.

▫️ قرارداد ۱۹۰۷ میان امپراتوری روسیه و امپراتوری بریتانیا که در منطقهٔ سن پترزبورگ دربارهٔ ایران، افغانستان و تبت امضا شد ایران را به دو حوزه نفوذ تقسیم کرد. منطقه شمالی به امپراتوری روسیه اعطا شد و منطقه جنوبی به امپراتوری بریتانیای کبیر.

▫️به همین ترتیب، پس از جنگ جهانی دوم، آلمان به چهار منطقه اشغالی تقسیم شد که بعداً در آلمان غربی و آلمان شرقی ادغام شدند، اولی عضو ناتو و دومی عضو پیمان ورشو بود.

#علوم_سیاسی

🆔 @Po_Science
اپورچونیسم (Opportunism)

اپورچونیسم یا اپورتونیسم به معنى مسلك ابن الوقت بودن است. بر این اساس افراد در موقعیت های مختلف به سرعت برحسب تغییر اوضاع سیاسی یا تغییر رژیم یا زمامدار بنا به نفع شخصی تغییر عقیده می دهند.

این اصطلاح بیشتر در فلسفه کمونیسم و از طرف نویسندگان و فلاسفه کمونیست در مورد طبقات متوسط (بورژواها) بخصوص در نیمه اول قرن بیستم زیاد بکار رفته و آن را از خصائص افراد طبقه متوسط می شمارند که بزودی همراه تغییر اوضاع سیاسی تغییر رنگ سیاسی می دهند و به اصطلاح فارسی از هر طرف که باد وزد گندم خود را باد میدهند و در مفهومی دیگر عضو "حزب باد" هستند.

کسانی را عضو حزب باد (اپورتونیست) می‌نامند که همواره به سوی قدرتِ وقت گرایش دارند و پایبند اصولی نیستند یا اصول خود را فدا می‌کنند.

این اصطلاح را می‌توان در مورد انسان‌ها و موجودات زنده، گروه‌ها، سازمان‌ها، سبک‌ها، رفتارها و گرایش‌ها به کار برد.

فرصت‌طلبی یا «رفتار فرصت‌طلبانه» یک مفهوم مهم در زمینه‌های مطالعاتی مانند زیست‌شناسی، هزینه تراکنش، نظریه بازی، اخلاق، روان‌شناسی، جامعه‌شناسی و سیاست است.

#علوم_سیاسی

🆔 @Po_Science
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
✅️ نظر کاشانی در مورد مصدق پس از کودتای ۲۸مرداد/ ملت شاه را دوست دارد

سیدابوالقاسم کاشانی کمتر از ۳ هفته پس از ‎کودتای ۲۸مرداد ۱۳۳۲ و سرنگونی دولت ‎مصدق در گفتگو با روزنامه مصری اخبار الیوم دیدگاه‌های خود را درباره دولت مصدق و کودتای ۲۸ مرداد تشریح کرد.

این روزنامه معروف مصری، محسن مؤمن، خبرنگار مقیم بغداد خود را به تهران اعزام داشته و متن مصاحبه‌های این خبرنگار با کاشانی همان ایام در این روزنامه انتشار یافته است.

▪️ خبرنگار مصری: آیا عقیده دارید که مصدق مستحق همین سرنوشتی بود که به او رسید؟

▫️ کاشانی : خدا عادل است و آن چه امروز بر مصدق گذشته نتیجه عدل خداوندی است.

▪️خبرنگار : آیا عقیده دارید که ژنرال زاهدی می‌تواند مسئله نفت را به طوری که رضایت حضرتعالی و ملت ایران جلب شود، حل کند؟

▫️کاشانی: من گمان نمی‌کنم که ژنرال زاهدی در قضیه نفت روشی برخلاف تمایلات ملت اتخاذ کند، و به هر حال سیات رزم‌آرا دیگر در ایران قابل اجرا نیست. هرکس بخواهد طبق آن عمل نماید با همان سرنوشت مواجه خواهد شد.

▪️خبرنگار : آیا عقیده دارید که دکتر مصدق برای برقراری رژیم جمهوری فعالیت می‌کرد؟

▫️ کاشانی: آری، برای برقراری جمهوریت می‌کوشید، مصدق چهار ماه قبل می‌خواست که شاه را از ایران اخراج نماید ولی من نامه‌ای به شاه نوشته و از او خواستم که از مسافرت خودداری نماید و شاه هم موقتاً از فکر مسافرت منصرف شد. یک هفته قبل، مصدق شاه را مجبور کرد که ایران را ترک نماید اما شاه با عزت و محبوبیت چند روز بعد بازگشت. در اینجا ملت شاه را دوست دارد و رژیم جمهوری مناسب ایران نیست.

▪️خبرنگار : آیا جنابعالی با تجدید روابط سیاسی ایران و انگلیس مخالفید؟

▫️کاشانی: آری، من با این مخالفم زیرا سیاستمداران انگلیسی خالی از عواطف انسانیت، شفقت و رحمت می‌باشند و هرگز نسبت به ملت ایران نظر خیر و دوستی ندارند.

▪️خبرنگار: نظر شما راجع به اقدام دولت فرانسه در مورد خلع سلطان مراکش با این عنوان که علمای مذهبی از او راضی نیستند، چیست؟

▫️ کاشانی: این دلیل فرانسه تا اندازه‌ای به حجت یزید بن معاویه شباهت دارد که وقتی به قتل حضرت امام حسین علیه السلام دستور داد مدعی شد که او از دین خارج شده است. ملل اسلامی و عربی تا وقتی که قوی و متحد نشوند همچنان مظلوم باقی خواهند ماند و تنها در صورت اتحاد است که دنیای مسلمان می تواند مجد و عظمت دیرینه خود را بازیابد و از استقلال و آزادی کامل برخوردار شود.

#علوم_سیاسی

🆔 @Po_Science
🔰علل اخلاقی نزیستن انسانها از منظر دیوید ثورو

✍️مصطفی ملکیان

پشت کردن به اخلاق، محصول غفلت ازسه واقعیت است:

1️⃣ اکتفا نکردن به حداقل ضروریات
او تعبیری دارد شبیه مارکس در مورد کالا: کالا تجسد و تبدیل یافته ی عمر و روح است. قیمت هر کالا (و نیز خدمات رفاهیِ بیشتر از معمول) مقدار عمر و روحی است که می دهی تا آن را بدست آوری. ضرورت گراییِ (یا اسنشیالیزم) ثورویی به ما می گوید عمر و روح ات را تا حداقل ممکن برای تامین جسم و کالای ضروری بفروش، چون مجبوری و گریزی از آن نیست. اما باقی را برای استعلای خود (رسیدگی به فریاد کودک درون از نگاه یونگ و رایگان بخشی) برای خودت باقی بگذار؛ تا هرگز و نیز در دوران ناتوانیِ پیری و احتضار، حسرت از ناکرده ها و پشیمانی از جبران نکردن اشتباهات نداشته باشی. چون حسرت و پشیمانی برای کسی که همه ی روح و عمرش را برای کسب کالای ناضروری داده، حسی است قطعی (مخصوصا با توجه به 40 سال پژوهش الیزابت کوبلر راس بر روی محتضرین).


2️⃣عاریتی و بی اصالت شدنِ زندگی مان، به دلیل تجاوز از ضروریات حداقلی
علت اصلیِ رفتن به سراغ ناضروریات (تجملات و بَرج ها)، پشت کردن به خود و روکردن به دیگران است [پارسایانِ روی در مخلوق، پشت بر قبله می کنند نماز! (سعدی)] . "بود" ها را رها می کنیم و به سراغ "نمود" می رویم. بالیدن سرشت مان را فراموش می کنیم و به شخصیت مان یا همان برداشت دیگران از "من" رو می کنیم. مارکس، نیچه، فروید، فوکو و ... در پاسخ به انگیزه ی ریشه ایِ رفتار آدمی، نظرات متفاوتی داشتند. پاسخ ثورو به این پرسش مهم این است: زیباکردن تصویر خود در ذهن دیگران. او می گوید برای این کار باید به خود پشت کنیم، برای تآمین هزینه ی تجملات به هر رذالت احتمالی تن دهیم و از آن بالاتر رسیدگی به خود را کاملا فراموش کنیم و نحوه ی زندگی و نمود خود را همرنگ خواسته و "مد" تحمیلیِ دیگران و با "چشم وهم چشمی" تنظیم کنیم. کسب درآمد و زندگی برای خوشامد دیگران، طبعاً چیزی نیست جز زندگیِ عاریتی و بی اصالت.

3️⃣بی صداقتی و ناهمخوانی با خود، پیامد پی گیریِ ناضروریات است
غفلت سوم از رویاهایی است که از کودکی با تو بوده اند و همیشه آرزویِ پنهان و آشکارت بوده اند. وقتی دنبال پول بیشتر، برای کسب و حفظ تجملات و نایش نمود و شخصیت و وجاهت باشی، مجبوری به رؤیاهایت پشت کنی. رؤیاها ممکن است عوض شوند، اما نکته ی مهم، هم عنان بودن و وفاق داشتن انسان با آرمان های هر لحظه ی زندگی مان است. اگر زندگی فاقد این وفاق باشد یعنی با خودمان صداقت نداریم؛ درون و بیرون مان هم خوانی ندارند. معلمی را دوست داریم، اما به خاطر ماشین مدل بالاتر، شغلی کاملا بی ربط با معلمی را دنبال می کنیم و در آن غرق می شویم. یادمان می رود که پیامد کسب کالای بیش از ضرورت و حتی ابزارهای بیشتر، بی صداقتی و ناهمخوانی با خودمان است. ساحات سرشت مان (باورها، احساسات، عواطف و ادراکات)مان با گفتارها و کردارهای مان نمی خواند.

🔹اگر این سه غفلت را نکنیم، طبعا اخلاقی زیستن و پیکرتراشیِ معنوی مان قطعی می شود؛ و به انسانی تبدیل می شویم که زندگی اش اصیل است، با خود صداقت دارد، به رویاها و سرشت اش پشت نکرده و نه دچار حسرت و پشیمانیِ دمِ مرگ و نه دچار اضطرابِ دل نگرانی، دغدغه ی افسردگی و قبض تنفر از خود، ملال و هرگونه احساس و هیجان منفی می شود و دنیا را دم به دم و هر روز، نو به نو کشف می کند و به معنای واقعی، "زندگی" و "زندگیِ با معنی" می کند.

درسگفتار فلسفه اخلاق ، موسسه پرسش ، ترم 3


#علوم_سیاسی

🆔 @Po_Science
خالکوبی تصویر استالین بر سینه

✍️علی مرادی مراغه ای

این تصویر را از مجله ترقی آورده ام مربوط است به پس از پیروزی کودتای ۲۸مرداد.

این شخص از اعضای حزب توده و علاقمندان آن بوده که قبل از کودتا عکس استالین را بر سینه اش خالکوبی کرده بوده اما وقتی کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ پیروز شد و کودتاچیان شروع به قلع و قمع چپ ها و حزب توده کردند، در این زمان، کسانی که پرتره استالین را بر سینه خود خالکوبی کرده بودند با مشکل حمام روبرو می شدند!

چون در آن زمان در خانه ها حمام نبود و مجبور می شدند به گرمابه های عمومی بروند در نتیجه، در آنجا به عنوان توده ای شناخته شده و توسط ایادی و مامورانِ تیمور بختیار دستگیر می شدند.

مجله ترقی، عکس یکی از توده ای ها را که کارگر سیلو و از شیفتگان استالین بوده و تصویر استالین را بر سینه اش خالکوبی کرده بود درج کرده که توسط ماموران تیمور بختیار دستگیر و به جرم آن، زندانی می گردد...!

بنگرید به:
©(مجله ترقی، شماره ۱۵، مورخه ۲۳ شهریور ۱۳۳۲، صفحه ۲)


#علوم_سیاسی

🆔 @Po_Science
سه سرباز ایرانی در برابر لشکر روس ها

▫️پس از آغاز جنگ جهانی دوم در ۹ شهریور ۱۳۱۸، ایران بی‌طرفی خود را اعلام کرد، اما به دلیل گستردگی مرز ایران با اتحاد جماهیر شوروی و درگیری شوروی با آلمان این بی‌طرفی ناپایدار بود.
▫️ارتش متفقین به بهانهٔ حضور کارشناسان آلمانی در ایران این کشور را اشغال کرد.

▪️▪️ورود نیروهای شوروی از جلفا

▫️۸۳ سال پیش در روز ۳ شهریور ۱۳۲۰، ابتدا نیروهای شوروی از شمال و شرق از زمین و هوا به ایران حمله‌ور شدند و سپس نیروهای بریتانیایی نیز از جنوب و غرب حمله کردند و شهرهای سر راه را یک‌به‌یک به سرعت اشغال کردند و هر دو به سمت تهران حرکت کردند.
▫️در حین هجومِ نیروهای شوروی به مرزهای ایران با مقاومت عجیبی روبه رو شدند.
▫️سه تن از مرزبانان ایرانی (سید محمد راثی هاشمی، عبدالله شهریاری و ملک محمدی) مقابل نیروهای مهاجم بر روی پل مرزی جلفا تا آخرین لحظه ایستادگی کردند.

▪️▪️مقاومت سه مرزبان

▫️این سه مرزبان وظیفه پاسداری از مرزهای شمالی ایران را در پل فلزی جلفا-نخجوان بر عهده داشته اند.
▫️پس از آن که ارتش روس برای ورود به خاک ایران به این پل که عملاً تنها و بهترین محل عبور از رود پرخروش ارس در این ناحیه است، نزدیک می شوند مقاومت دو روزه این سه مرزبان آغاز می گردد.
▫️این مرزبانان با اشراف به پل، دو روز لشکر روس را زمینگیر می کنند.
▫️روس ها نیز که چاره ای جز گذر از همین پل نداشته اند، نمی توانستند با وجود توپخانه سنگین شان به حمله بپردازند و در نهایت نیز با شهادت ژاندارم سرجوخه ملک محمدی،سید محمد راثی هاشمی و عبدالله شهریاری است که توانستند وارد خاک ایران شوند.
▫️مقاومت شجاعانه این سه سرباز تحسین نیروهای مهاجم را برمی انگیزد. سرلشکر نوویکف، فرمانده لشکر ۴۷ شوروی وقتی فهمید ۴۸ ساعت تنها با ۳ سرباز جنگیده، به نشانه احترام یکی از درجه‌هایش را از روی دوشش باز کرد و روی سینه سرجوخه محمدی گذاشت و از چوپانی خواست سه سرباز شجاع را به شیوه مسلمانان کنار پل آهنی دفن کند.

#علوم_سیاسی
#تاریخ

🆔 @Po_Science
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
چرا زندگی برای مردم سخت شده است؟

🔸مصطفی ملکیان، استاد فلسفه برای رهایی مردم از گرفتاری‌های خودساخته زندگی نکته جالبی را بیان کرد.

#علوم_سیاسی


🆔 @Po_Science
علوم سیاسی
Video
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
جوچه (Juche)

▫️"جوچه" ایدئولوژی دولتی کره شمالی و رسمی حزب کارگران کره است. منابع کره شمالی مفهوم سازی آن را به کیم ایل سونگ، بنیانگذار و اولین رهبر این کشور نسبت می دهند.

▫️جوچه در ابتدا به عنوان گونه ای ازمارکسیسم-لنینیسم مطرح بود تا اینکه کیم جونگ ایل، پسر و جانشین کیم ایل سونگ، آن را یک ایدئولوژی متمایز در دهه ۱۹۷۰ اعلام کرد در نهایت کیم جونگ ایل در دهه های ۱۹۸۰ و ۱۹۹۰ با ایجاد گسست کامل ایدئولوژیک از مارکسیسم-لنینیسم و ​​افزایش اهمیت ایده های پدرش، استقلال جوچه را اعلام داشت‌.

▫️جوچه ایده‌های ماتریالیستی تاریخی مارکسیسم-لنینیسم را در بر می‌گیرد، اما به شدت بر فرد، دولت ملی و حاکمیت ملی تأکید می‌کند. جوچه معتقد است زمانی که کشوری با دستیابی به استقلال سیاسی، اقتصادی و نظامی به خود متکی شد، پیشرفت خواهد کرد.

▫️جوچه توسط منتقدان به شکل های مختلف به عنوان یک شبه دین، یک ایدئولوژی ناسیونالیستی یا فاشیستی و انحراف از مارکسیسم-لنینیسم توصیف شده است.

▫️کیم ایل سونگ کاربرد جوچه به صورت یک هدف در مورد کره شمالی را در یک سخنرانی در مجلس عالی خلق در سال ۱۹۶۷ با عنوان "بیایید روح انقلابی استقلال، حفظ خود و دفاع از خود را به طور کامل در همه زمینه های فعالیت دولتی تجسم کنیم" مطرح کرد.

▪️▪️عوامل شکل گیری

▫️یکی از عوامل مهم در به‌وجود آمدن اندیشه جوچه این بود که قدرت‌های بزرگ کمونیستی یعنی چین و شوروی که دارای رابطه ویژه‌ای با کره شمالی بودند، راهی در پیش گرفتند که رهبران کره شمالی نمی‌خواستند با آن همراهی کنند، به‌ویژه از اوایل دهه ۱۹۶۰ که اختلاف‌ها و کشمکش‌های میان چین و شوروی منجر به درگیری‌های مسلحانه شد، کره شمالی تصمیم گرفت با مطرح کردن اندیشه جوچه ضمن تأکید بر بعدهای فرهنگی و ملی کره فاصله سیاسی خود را با این دو قدرت جهان کمونیست حفظ کند.

▫️یکی دیگر از عوامل مهم در به‌وجود آمدن جنبش جوچه، نیاز به توسعه روابط دیپلماتیک با کشورهای غیر کمونیستی و در حال رشد بود؛ زیرا تا پیش از دهه ۱۹۶۰ کره شمالی تنها با کشورهای کمونیستی روابط دیپلماتیک داشت؛ بنابراین دولت تصمیم گرفت که موضع مستقلی را در رابطه با دیگر کشورهای غیر کمونیستی مانند کشورهای جهان سوم در پیش گیرد.

▫️به‌همین دلیل به‌منظور نیل به مقصود و آرمان‌های خود به راهبرد نوینی روی آورد و توانست تا پایان دهه ۱۹۷۰ با بیش از ۹۰ کشور که عمدتاً در قاره آفریقا واقع شده بود رابطه سیاسی و دیپلماتیک برقرار کند.

#علوم_سیاسی
#جوچه

🆔 @Po_Science
از میرزاده عشقی تا مجید عشقی

این روزها حرف از عشقی بورس، بواسطه وام میلیاردی زیاد است اما بشنویم از عشقی مشروطه که به قول استاد شهریار “درد عشق وطن” داشت نه درد عشق جیب خویش!

میرزاده عشقی (۲۰ آذر ۱۲۷۳ – ۱۲ تیر ۱۳۰۳) شاعر، روزنامه‌نگار، نویسنده و نمایشنامه‌نویس ایرانی دوره مشروطیت و مدیر نشریه قرن بیستم بود که در دوره نخست‌وزیری رضا خان ترور گشت.

وی از جمله مهم‌ترین شاعران عصر مشروطه به‌شمار می‌رود که از عنصر هویت ملی در جهت ایجاد انگیزه و آگاهی در توده مردم بهره می‌گرفت. او را خالق اولین اپرای ایرانی می‌دانند.

عشقی در ابتدا با محمدتقی بهار و سید حسن مدرس (از نمایندگان فراکسیون اقلیت در مجلس چهارم) مخالف و طرفدار رضاخان بود و مطالب و اشعار تندی علیه آن دو نوشت؛ اما در جریان غائله جمهوریت که از دی ماه سال ۱۳۰۲ شروع شد، در پی مخالفت با رضاخان و جمهوری، با بهار و مدرس که آنان نیز از مخالفان وی و جمهوریت بودند و جمهوریت را فریبی برای برقراری استبداد و دیکتاتوری می دانستند دست دوستی و اتحاد داد.

عشقی، زبانی آتشین و نیش‌دار داشت. در آغاز زمزمهٔ جمهوریت رضاخانی، عشقی دوباره روزنامه قرن بیستم را با قطع کوچک در هشت صفحه منتشر کرد که یک شماره بیشتر انتشار نیافت و بر اثر مخالفت، روزنامه‌اش توقیف شد و خود شاعر نیز در خانه مسکونی‌اش جنب دروازه دولت، سه راه سپهسالار، کوچه قطب‌الدوله هدف گلوله قرار گرفت. دو روز پیش از آن یکی از دوستانش (میر محسن خان) به‌طور اتفاقی، در اتاق محرمانه اداره تامینات خبر «عشقی، محرمانه کشته شود» را شنیده بود.

شهریار در وصف عشقی می گوید:

عشقی که درد عشق وطن بود درد او
او بود مرد عشق که کس نیست مرد او

چون دود شمعِ کُشته که با وی دمی‌ست گرم
بس شعله‌ها که بشکفد از آه سرد او

بر طرف لاله‌زار شفق پر زند هنوز
پروانهٔ تخیلِ آفاق‌گرد او

او فکر اتحاد غلامان به مغز پخت
از بزم خواجه سخت به جا بود طرد او

آن نردباز عشق که جان در نبرد باخت
بردی نمی‌کنند حریفان نرد او

هرگز نمیرد آنکه دلش زنده شد به عشق
عشقی نمرد و مرد حریف نبرد او

در عاشقی رسید به جایی که هرچه من
چون باد تاختم نرسیدم به گرد او

کشتی عشق را نرسد تخته بر کنار
موج جنون شکافته دریانورد او

از جان گذشت عشقی و اجرت چه یافت؟ مرگ
این کارمزد کشور و آن کارکرد او

آن را که دل به سیم خیانت نشد سیاه
با خون سرخ رنگ شود روی زرد او

درمان خود به دادن جان دید شهریار
عشقی که درد عشق وطن بود درد او

#علوم_سیاسی


🆔 @Po_Science
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🔰 مصطفی ملکیان:

انسان اهل صلح، حقیقت را نه در مطلق، که در مسیرِ جستجو می‌بیند. او می‌داند که بر حق بودن، به معنای پذیرش امکان خطا و تفاوت دیدگاه‌هاست. چرا که باور دارد، حقیقت در یک نگاه واحد نیست، بلکه در پذیرش تنوع اندیشه‌ها و احترام به تفاوت‌ها نهفته است.

#علوم_سیاسی
#حق

🆔 @Po_Science
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
فیلم/ هاینتس لینگه آخرین خدمتکار هیتلر؛
کسی جسد هیتلر را سوزاند!

هاینتس لینگه در ۲۳ مارس ۱۹۱۳ در برمن آلمان به دنیا آمد. تا پیش از پیوستن به اس‌اس سازمان شبه نظامی تحت حزب نازی در ۱۹۳۳ به بنایی اشتغال داشت. پس از پیوستن به اس‌اس در بخشی از لشکر یکم زرهی اس‌اس که وظیفه حفاظت از هیتلر را بر عهده داشت خدمت می کرد. در ۱۹۳۴ برای خدمت در صدارت عظمای رایش برگزیده‌ شد..
در ۱۹۳۵ از سوی هیتلر به عنوان پیشکار انتخاب شد.

◀️ 🔴 فیلم کامل را در کانال یوتیوب ببینید:
(۶ دقیقه)
👇

https://youtu.be/4Y5ErtxyhcM?si=xr1ikKqKt6nIJ-wY

#علوم_سیاسی
#هاینتس_ لینگه

🆔 @Po_Science
نبرد کرنال/ فتح تاریخی هند توسط نادرشاه افشار

▫️طی نبرد کرنال، در ۲۴ فوریه ۱۷۳۹ میلادی نادرشاه افشار هندوستان را فتح کرد، دلیل وقوع این جنگ، فرار افغان‌ها به هندوستان و عدم تسلیم ایشان توسط محمدشاه، پادشاه هند بود.

◀️ ویدیو شرح این جنگ را در یوتیوب ببینید 👇

https://youtu.be/94yRvv4nKFE?si=gnTG0Dtwam868zlb


🔴 برای حمایت از ما جهت تولید ویدیوهای بیشتر کانال یوتیوب را سابسکرایب کنید.

#علوم_سیاسی


🆔 @Po_Science
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
دزدسالاری


در سیاست اصطلاح دُزدسالاری یا کلپتوکراسی(Kleptocracy) به حکومتی اشاره دارد که رهبران آن از قدرت سیاسی برای مصادره ثروت مردم استفاده می‌کنند، که معمولاً با اختلاس یا سوء استفاده از بودجه‌های دولتی همره است.

◀️ 🔴 فیلم کامل را در کانال یوتیوب ببینید:
(۴ دقیقه) 👇

https://youtu.be/AAiAEnuaJ1M?si=8VEwqiPiGYLdABbM

#علوم_سیاسی
#دزدسالاری

🆔 @Po_Science
2024/09/22 08:33:10
Back to Top
HTML Embed Code: