Telegram Web Link
واگنر چیست؟

▫️واگنر با نام رسمی( PMC Wagner) یک گروه شبه نظامی یا شرکت نظامی خصوصی با وابستگی غیر مستقیم به ارتش روسیه است که با استخدام داوطلب در جنگ‌های نیابتی مشارکت می‌کند. اولین بار در سال ۲۰۱۴ شناسایی شد.

▫️ در آن زمان، یک سازمان مخفی بود که بیشتر در آفریقا و خاورمیانه فعالیت می‌کرد و بر اساس گمانه‌زنی‌ها در آن زمان تنها حدود پنج هزار سرباز تحت فرماندهی خود داشت.

▫️ با اینحال از همان زمان تاکنون رشد قابل توجهی از نظر تعداد نیرو‌های نظامی کرد.
این پیمانکاری نظامی در روسیه براساس اعلام وزارت دفاع بریتانیا در ژانویه، حدود ۵۰ هزار نیروی تحت فرماندهی دارد. گفته می‌شود که این ارتش خصوصی روسیه یکی به از اجزای اصلی جنگ علیه اوکراین تبدیل شد و به همین علت شامل تحریم‌های آمریکا قرار گرفت.

▫️آنچه در مورد گروه واگنر بسیار بحث‌برانگیز شده بود، اطلاعاتی بود که اولین بار شورای امنیت ملی آمریکا آن را فاش کرد که خبر از خریدن آزادی زندانیان در ازای جنگ در ارتش خصوصی واگنر در سطح گسترده، می‌داد.

▫️ آمریکا مدعی شد ۸۰ درصد از نیرو‌های واگنر از این طریق تامین می‌شوند. هرچه هست گروه واگنر در سال ۲۰۲۲ به عنوان یک شرکت ثبت نام کرد و یک دفتر مرکزی جدید در سن پترزبورگ افتتاح کرد.

▪️▪️گروه واگنر در اوکراین

▫️تا کنون ادعاهای مختلفی از حضور گروه واگنر در جنگ اوکراین منتشر شده است. به طوریکه گفته می‌شود، گروه واگنر تصرف شهر باخموت در شرق اوکراین توسط روسیه شرکت داشت.

▫️در آن زمان وزارت دفاع روسیه رسما این خبر را تایید نکرد با اینحال بعداً به سربازان واگنر نشان « شجاعت و از خودگذشتگی» دادند.

▪️▪️پریگوژین فرمانده واگنر

▫️رئیس فعلی گروه واگنر یوگنی پریگوژین، تاجر ثروتمندی است که به دلیل تهیه غذا برای کاخ کرملین به ثروت خوبی دست پیدا کرد و ملقب به "آشپز پوتین" است. پریگوژین پس از سال‌ها انکار ارتباطش با واگنر، سرانجام تأیید کرد که او بنیانگذار واگنر در ماه مه ۲۰۱۴ برای حمایت از نیرو‌های روسی در جنگ دونباس (شرق اوکراین) بوده است.

▫️پریگوژین گفته بود: در تاریخ اول مه ۲۰۱۴، یک گروه متشکل از "میهن‌پرستان" زاده شد که بعدا گروه "بی. تی. جی واگنر" نام گرفت.

▪️▪️عملیات‌های گروه واگنر

▫️گفته می‌شود اولین عملیات گروه واگنر کمک به روسیه برای الحاق کریمه در سال ۲۰۱۴ بود. آن زمان گروه واگنر از نیرو‌های جدایی طلب طرفدار روسیه در شرق اوکراین حمایت می‌کرد.
▫️ حتی برخی رسانه‌های غربی مدعی شده بودند که گروه واگنر پیش از جنگ روسیه و اوکراین برخی تحرکات نظامی با پرچم دروغین انجام داده‌اند تا بهانه به دست دولت روسیه برای جنگ با اوکراین بدهند. همچنین گفته می‌شود که گروه واگنر در محافظت از میادین نفتی روسیه نیز نقش دارند.

▪️▪️واگنر چگونه با فرماندهان نظامی روسیه درگیر شده است؟

▫️آنچه در جریان جدال این ارتش خصوصی یا ارتش دوم روسیه با مقامات نظامی دولت روسیه دیده می‌شود، نشان از اختلافات نظامی مهم در این کشور است.

▫️پیش از این نیز پریگوژین بارها سرگئی شویگو، وزیر دفاع روسیه و والری گراسیموف، رئیس ارتش اوکراین را به بی‌کفایتی، متهم کرده است.

▫️این اقدام آنگونه که پریگوژن ادعا می‌کند، در مخالفت با فرماندهان نظامی روسیه است و نه دولت روسیه. پریگوژین اظهارات جدید را مطرح کرد و گفت: این اواخر نیز دولت روسیه در تلاش بود تا گروه واگنر هر چه بیشتر تحت نظارت خود در بیاورد.

▪️▪️فعالیت‌های گروه واگنر

▫️از سال ۲۰۱۵ تاکنون گروه واگنر در سوریه هستند. براساس برخی ادعا‌های تایید نشده، این پیمانکاری نظامی در لیبی به عنوان نیرو‌های وفادار به خلیفه حفتر حضور دارند.

▫️همچنین ادعا شده است که آفریقای مرکزی از گروه واگنر برای محافظت از معادن الماس دعوت به کار کرده است.

▫️ همچنین گفته می‌شود که گروه واگنر از معادن طلا در سودان نیز محافظت می‌کند. این دسته از عملیات‌ها احتمالاً راه پر درآمدی برای یوگنی پریگوژین هستند.

#علوم_سیاسی

🅾 @Po_science
زنان بی حجاب بر اساس چه استدلالی از حقوق اجتماعی محروم می شوند؟/ حیدر ولی‌زاده

▫️اخیراً در موارد متعددی مشاهده شده است که به‌صورت رسمی زنان بی‌حجاب از برخی از حقوق اجتماعی از سوارشدن به مترو و اتوبوس تا دریافت خدمات در ادارات، بانک‌ها و….محروم شده‌اند! سؤال مهم اینجاست بر اساس چه مبنایی می‌توان بخش زیادی از جامعه را به دلیل نوع پوشش، عقیده و گرایش از حقوق طبیعی و اجتماعی محروم کرد؟

▫️ایران کشوری متکثر؛ تشکیل‌یافته از قومیت‌ها، زبان‌ها، گرایش‌ها و عقاید مختلف است و در واقع این‌طور می‌توان گفت که؛ ایران، امکانات و مواهب آن نمی‌تواند تنها به گروه خاصی تعلق یابد، صرفاً داشتن هویت ایرانی بدون درنظرگرفتن حتی دین و مذهب برای برخورداری از حقوق اجتماعی و طبیعی کافی است.

▫️هر چند حاکمیت می‌تواند در واگذاری پست‌ها و مشاغل مهم گرایش به خود را از هر لحاظ (باتوجه‌به ایدئولوژی که دارد) در نظر بگیرد؛ اما برای محرومیت از حقوق طبیعی و اجتماعی چنین مجوزی هرگز از سوی ملیت، مذهب و دموکراسی برای آن صادر نشده است.

▫️البته که با توجه به مبانی اسلامی جمهوری اسلامی سنجش عملکرد آن بر اساس دموکراسی و ناسیونالیسم منطقی به نظر نمی‌رسد مگر این که دنبال یک آلترناتیو باشیم.

▫️در شرایطی که پایه حاکمیت بر مذهب نهاده شده است موارد و نمونه‌های زیادی از تاریخ اسلام را می‌توان یافت که هرگز محرومیت از حقوق طبیعی و اجتماعی را به دلیل گرایش، عقیده و پوشش نمی‌توان بر اساس آن توجیه کرد، در این میان به یک نمونه تاریخی بسنده می‌شود.

▫️خوارج همان گروه نام‌آشنا در اسلام، بر امام علی علیه‌السلام خروج کردند و وی را متهم به کفر کردند کار به جایی رسید که در سخنرانی و نماز وی اخلال ایجاد کردند، حضرت نه‌تنها آن‌ها را از حقوق خود محروم نساخت؛ بلکه بر ضرورت پاسداشت حقوق اجتماعی آن‌ها را گوشزد کرد، در تاریخ طبری می‌خوانیم: روزی امام علی (ع) در حال سخنرانی بود که ناگهان یکی از خوارج از گوشه مسجد فریاد زد: «لا حکم الاّ لله» و به دنبال او، جمعی دیگر نیز این شعار را سردادند. دقایقی سخن امام (ع) قطع شد. آن‏گاه امام در پاسخ فرمود: سخنی است به‌ظاهر حق، اما آنان باطلی را دنبال می‌کنند… تا وقتی با ما هستید از سه حق برخوردارید: از ورود شما به مساجد خدا و نمازگزاردن در آن جلوگیری نمی‌کنیم؛ شما را از بیت‌المال محروم نمی‌سازیم؛ و تا آغاز به جنگ نکرده‌اید با شما نبرد نخواهیم کرد.

🅾 @Po_science
بردباری هرگز جنگ داخلی را تهییج نکرده است؛ حال آنکه تعصب خون بر زمین جاری ساخته است./ ولتر

#علوم_سیاسی

🅾 @Po_science
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
پیام دکتر مصدق یکسال بعد از قیام سی تیر

▫️مصدق، یک سال پس از قیام 30 تیر سخن می گویدساعت 9 شب 29 تیر 1332 دکتر مصدق به مناسبت سالگرد قیام ملی سی تیر نطقی تاریخی از رادیو ایراد کرد. مصدق، هنگام ایراد نطق چند بار به گریه افتاد. قسمتی از نطق دکتر مصدق چنین است؛

▫️هموطنان عزیزم: روز سی ام تیر ماه در تاریخ مبارزات ممتد ملت ایران فراموش نشدنی است. زیرا در این روز تمام افراد ملت از هر طبقه و مقام در مقابل تحریکات اجانب یکدل و یک زبان قیام و اقدام کردند و تا به مقصود نرسیدند از پای ننشستند. حادثه سی ام تیر ماه بوته امتحان شد که ملت ایران را در خود گداخت و زر خالص او را از عیار فساد و تباهی جدا کرد و محک تجربه ای بود که افراد بی اراده و سست عنصر و همچنین خیانتکاران به مصالح ملی و دست نشاندگان سیاست اجنبی از آن آلوده و رسوا بیرون آمدند.

#علوم_سیاسی

🅾 @Po_science
نوک پیکان امر به معروف و نهی از منکر به کدام سمت است؟/ حیدر ولی‌زاده

▫️امام علی علیه‌السلام در مواقع متعدد یک سری وظایف برای حکام و حکومت بر شمرده است و در قبال انجام و ادای آن ها از طرف حاکمیت هم از مردم انتظار دارد وظایف خود را نسبت به حکومت انجام دهند.

▫️موضوع این است که در یک جامعه در وهله اول نگاه ها و انتقادات به سوی حاکمیت است چرا که تمام ابزارها و قدرت در دست حاکمیت است و بر تمامی شئون زندگی مردم تسلط دارد و مردم نیز تابع قوانین و دستورات آن هستند.

▫️در مورد مقوله امر به معروف و نهی از منکر نیز دقیقا در ابتدا نگاه ها به سمت حاکمیت است به عبارتی نوک پیکان آن پیش از این که به سمت مردم باشد، سمت حکومت است. چرا که این سیاستگذاری ها و برنامه های حاکمیت است که زندگی مردم را تحت تاثیر قرار می دهد و معروف است که«الناس علی دین ملوکهم».

▫️در این مورد نمونه های زیادی در تاریخ اسلام از ائمه وجود دارد که قابل کتمان نیست از امام علی و امام حسن و امام حسین تا بقیه امامان که هیچوقت در مقابل حکام زمانه سکوت نمی کردند و امر به معروف و نهی از منکر آن ها سمت حکومت بود.

▫️در جمهوری اسلامی اما داستان متفاوت شده است هم جهت امر به معروف و نهی از منکر از اولویت اصلی تغییر داشته و هم سطح آن بسیار نازل شده است. جهت به سمت مردم و سطح فقط به حجاب محدود شده است.

▫️ما نمونه آرمانی از حکومت شیعه را فقط در دوران حکومت امام علی داریم و بارها ایشان مردم را تشویق به امر به معروف و نهی از منکر، انتقاد از خویش و حکومت و البته از کارگزارن کرده است و در بسیاری از موارد نیز حق مردم از کارگزاران استیفا شده و به آنان بازگردانده شده است.

▫️در حال حاضر امر به معروف و نهی از منکر که می توانست کارکرد نظارت و کنترلی بر حاکمان داشته باشد در جامعه ایران کارکرد اصلی خود را از دست داده است این مردم هستند که باید در امور مختلف کارگزاران را مواخذه کنند و پاسخ خود را دریافت کنند نه بر عکس.

▫️یک پدیده بسیار نامطلوب هم که رواج دارد تقسیم مردم به دو گروه آمر به معروف و گناهکار است که نتایج فاجعه بار آن را هم هر ازگاهی مشاهده می کنیم و قطعا ادامه این روند دو قطبی برگشت ناپذیر بین مردم ایجاد خواهد کرد.

▫️به هر روی امروز امر به معروف و نهی از منکر که در اوج خود تبدیل به نهضت عظیم کربلا و عاشورا در برابر امپراطوری یزید شد تبدیل به ابزاری در دست کارگزاران برای مدیریت حجاب شده است و کارکرد اصلی آن که اصلاح حاکمان است به بوته فراموشی سپرده شده است و در نزد مردم امر مطلوب شمرده نمی شود.

#علوم_سیاسی

🆔 @Po_science
از سیل پیامک برای حضور در انتخابات تا فیلتر شورای نگهبان!/ ضرورت انتخابات آزاد

▪️حیدر ولی‌زاده

برای انتخابات مجلس که اسفندماه امسال برگزار می‌شود، مورد عجیبی را شاهد بودیم آن هم ارسال پیامک از سوی وزارت کشور برای بسیاری از مردم جهت ثبت‌نام در این انتخابات بود.

قطعاً انبوه پیامک‌ها که برای افراد و سلیقه‌های مختلف ارسال شده، بی‌هدف نبوده است شاید بتوان گفت دلیل عمده آن ایجاد شور انتخاباتی برای حضور اکثریت مردم پای صندوق‌های رأی باشد.

اما باید پرسید که آیا صرف ثبت‌نام هزاران نفر برای انتخابات مجلس، شور و هیجان را بر انتخابات حاکم خواهد کرد یا علت اصلی کاهش مشارکت مردم را در جاهای دیگر باید جست و اقدام اساسی‌تری انجام داد؟

در این میان آن چیزی که واضح است و باید موردتوجه باشد این است که؛ زمانی که اکثریت این کاندیدا در ادامه مسیر از سوی فیلتر شورای نگهبان به دلایل مختلف رد می‌شوند در بر همان پاشنه سابق خواهد چرخید و از حضور مردم در انتخابات حتی نسبت به دوره‌های قبل نیز کاسته خواهد شد.

عامل مهمی که در میان‌مدت و بلندمدت شور انتخاباتی را بیشتر می‌کند، یقیناً “انتخابات آزاد” است، انتخاباتی که در آن متخصصین و دلسوزان کشور به بهانه‌های مختلف رد صلاحیت و گوشه‌نشین شوند در سال‌های گذشته چه دستاوردی برای کشور جز عقب‌گرد داشته است که امسال متفاوت‌تر از آن باشد؟! و مردم را برای حضور در انتخابات ترغیب کند.

در شرایطی که ساختار حزبی نداریم و با جریان‌های ناپایدار و غیرشفاف مواجه هستیم مخالف صددرصدی شورای نگهبان نیستم؛ اما فیلتر انتخابات اگر برای فاسدان، جانیان، سارقان و غیرمتخصصان باشد، ثمربخش خواهد بود نه زمانی که ابزاری برای گزینش یک فکر و عقیده خاص برای مسئولیت‌ها و طرد غیرخودی‌ها باشد که نتیجه آن هم قبلاً برای مردم آشکار شده است!

باید پذیرفت تنها در سایه “انتخابات آزاد” است که جامعه در بسیاری از موارد برای تحقق خواسته خود ابزار غیرخشونت‌آمیز را بر ابزار خشونت‌آمیز ترجیح می‌دهد، اگر جامعه به آشوب کشیده می‌شود یعنی مردم کانالی برای به نتیجه رساندن خواسته‌های خود نداشته و مجبور به اقدام قهری شده‌اند.

بنابراین ریشه‌های ترجیح رفتارهای خشونت‌آمیز و غیردموکراتیک را نه در مردم؛ بلکه در رفتار و سیاست‌گذاری حاکمان باید جست که از جمله آن موانع شکل‌گیری “انتخابات آزاد” است که رفع آن ضرورت دارد.

#علوم_سیاسی


🆔 @Po_science
رابطه یکدست‌سازی (انتگرالیسم سیاسی) با خشونت/ حیدر ولی‌زاده

▫️یکی از مهم‌ترین عواملی که سرانجام موجب می‌شود؛ انتقادها، مخالفت‌ها و اعتراضات به آشوب و خشونت کشیده شود بدون تردید، پروژه یکدست‌سازی یا انتگرالیسم سیاسی است. یکدست‌سازی سیاسی همواره در طول تاریخ وجود داشته است و محدود به یک سرزمین و یا دوره خاص نیست؛ اما نتیجه آن تقریباً در هر سرزمین و زمانه‌ای مشابه است.

▫️یکدست‌سازی به‌صورت ساده یعنی تلاش‌ها از سوی گروه‌هایی برای یکدست و یک‌صدا شدن یک نهاد، سازمان، حکومت، جامعه و... است، این تلاش‌ها در ابتدا می‌تواند با گفتگو و توافق باشد و درصورتی‌که تحقق نیابد ممکن است به‌اجبار و حتی حذف مخالفین و صداهای متقابل نیز تبدیل شود.

▫️برای یکدست‌سازی می‌توان مثال‌های زیادی آورد از جمله آن می‌توان در سطح کلان و خرد به حاکمیت هم‌صدا، رسانه‌های همسو، دانشگاه تک‌صدا، اقتصاد تحت سیطره افراد خاص، جامعه با ویژگی‌های مشابه، سیاست های تک قومیتی، تک فرهنگی و‌‌‌... اشاره داشت.

▫️تمامی این مثال ها و سایر مواردی که قابل ذکر است با ابزارهای مختلف قابل تحقق است، اما سوال مهم این است که آیا این یکدست سازی نفعی برای یک گروه، جامعه و یا حاکمیت هم دارد یا خیر؟

▫️این طور می‌توان گفت که شاید در کوتاه‌مدت یک عده از سیاست یکدست‌سازی منتفع شوند؛ ولی در میان‌مدت و بلندمدت صداهایی که خاموش شده و یا به حاشیه رفته‌اند، برای دیده‌شدن و فرار از تحقیرها به میدان خواهند آمد و ازآنجایی‌که هیچ کانالی برای شنیدن صدای آن‌ها وجود ندارد و از پیش در نظر گرفته نشده است دست به خشونت و آشوب خواهند زد که فرجام آن می‌تواند هرج‌ومرج طولانی‌مدت و در نهایت فروپاشی یک سیستم باشد.

▫️بدین ترتیب می‌توان اعتراضات سال گذشته در ایران را نیز در همین راستا ارزیابی کرد در سال گذشته عموماً کسانی دست به اعتراض و خشونت زدند که صدای خود را در این سال‌ها نتوانستند به گوش کسی برسانند و خواسته خود را طرح کنند، یا اگر طرح کردند با قوه قهریه و بی‌توجهی روبرو شدند و براین‌اساس دست به واکنش در برابر سیاست یکدست‌سازی زدند در این میان نیز در دسترس ترین ابزار را اعتراض خارج ازچارچوب‌ها دانستند.

▫️در شرایطی که امروز موج‌هایی از یکدست‌سازی در سطوح مختلف دیده می‌شود بر حاکمیت است که از حذف غیرها پرهیز کند و نه یک طیف خاص بلکه دیگران را نیز به رسمیت بشناسد. حاکمیت موافق، دانشگاه یکدست، رسانه‌های یک‌صدا و جامعه یک‌رنگ در نهایت دچار انحطاط و عقب‌گرد خواهد شد و بر اساس تجربه‌های تاریخی سرانجام خوبی به دنبال نخواهد داشت.

#علوم_سیاسی

🆔 @Po_science
📷 تصاویری از «اشغال ایران از سوی ارتش‌ متفقین» در جنگ جهانی دوم

▫️سپیده‌دم سوم شهریور ۱۳۲۰ قوای انگلستان از جنوب و قوای شوروی از شمال، ایران را مورد حمله هوایی، زمینی و دریایی قرار دادند. در اثر حمله قوای متفقین، ارتش ایران به سرعت منحل شد و چند ساعت بیشتر دوام نیاورد.

▫️در جریان این حمله دریادار بایندر فرمانده نیروی دریایی ارتش و ناخدا نقدی رییس ستاد نیرو و ناوسروان فرج‌الله رسانی، جعفر فزونی و تعدادی از صاحب‌منصبان نیز شهید شدند.

▫️رجبعلی منصور که نخست وزیر زمان اشغال ایران بود، دو روز بعد برکنار شد و محمدعلی فروغی ذکاءالملک که تا چند سال پیش مغضوب دربار بود، به جای او نخست وزیر ایران شد.

▫️در جریان جنگ جهانی دوم، اگرچه رضا شاه پهلوی به آلمان‌ها تمایل داشت و طرح موضوعاتی همچون برتری نژاد آریایی در ایران دامن زده می‌شد، اما ایران تصمیم گرفت موضع بی‌طرفی اتخاذ کند و در جنگ شرکت نکند، با این حال شرایط آنگونه که ایران می‌خواست پیش نرفت.

#علوم_سیاسی

🆔️ @Po_Science
بیانیه بالفور و تشکیل اسرائیل

▫️«اعلامیه بالفور» نامه‌ای بسیار کوتاه از وزیر خارجه وقت بریتانیا به یک شخصیت یهودی سرشناس کشورش بود که ۳۱ سال بعد بر اساس آن کشوری برای یهودیان در خاورمیانه اعلام استقلال کرد.

#علوم_سیاسی
#آموزش_سیاسی
#جهان_سوم

🅾️ @po_science
بیانیه بالفور و تشکیل اسرائیل

▫️لرد آرتور جیمز بالفور وزیر خارجه بریتانیا در سال ۱۹۱۷ میلادی، در نامه ۶۷ کلمه‌ای به لرد والتر روتشیلد سیاستمدار یهودی و عضو مجلس عوام بریتانیا نوشت که «دولت بریتانیا نسبت به ایجاد خانه ملی برای یهودیان در سرزمین فلسطین موضعی مثبت دارد».

▫️آن زمان سه سال از جنگ جهانی اول سپری شده بود. دو سال قبل از آن، امپراتوری عثمانی به فروپاشی رسیده بود و قیومیت عثمانی‌ها بر سرزمین فلسطین خاتمه یافته و امور این سرزمین‌ها در حال واگذاری به بریتانیا بود.

▪️▪️پیش زمینه

▫️در سال ۱۸۹۶، تئودور هرتسل، روزنامه‌نگار یهودی، متن بنیادین صهیونیسم سیاسی یعنی دولت یهودی را منتشر کرد که در آن می‌گفت تنها راه‌حل «مسئله یهود» در اروپا، از جمله یهودستیزی روزافزون، ایجاد و تأسیس یک دولت برای یهودیان است.

▫️یک سال بعد، هرتسل سازمان جهانی صهیونیسم را پایه‌گذاری کرد که در اولین اجلاس آن فراخوانی برای ایجاد «خانه‌ای برای مردمان یهودی در فلسطین که به موجب حقوق عمومی تضمین شده‌باشد» مطرح شد.

▫️اقدامات پیشنهادی برای دست‌یابی به این هدف عبارت بود از ترویج اسکان یهودیان در آن منطقه، سازماندهی یهودیان دیاسپورا، تقویت احساس و وجدان یهودی و برداشتن گام‌های مقدماتی برای دریافت وام‌های دولتی موردنیاز.

▫️ یهودیانی که اکثرا جوانان کشورهای اروپایی بودند در طول چند دهه با الهام از هرتسل، از اروپا راهی سرزمین فلسطین شده و زمینه‌های تحقق این هدف را پیش بردند.

▫️همزمان با حضور هزاران یهودی آمده از کشورهای اروپایی به فلسطین، یهودیان با نفوذ در اروپا نیز برای تحقق هدف ایجاد کشوری برای یهودیان با دولت‌های مهم مذاکره می کردند.

▪️▪️ نامه بالفور و تاثیر آن

▫️هرتسل در سال ۱۹۰۴ چهل و چهار سال قبل از تاسیس دولت اسرائیل از دنیا رفت.

▪️بعد از هرتسل، شخصیت‌های دیگر یهودی اروپایی مانند حییم وایزمن، لرد والتر روتشیلد و ناخوم سوکولف روزنامه نگار و زبان شناس یهودی لهستانی تلاش‌های سیاسی زیادی در برابر مقامات بریتانیا انجام دادند تا آنها را به حمایت از تشکیل کشور مورد نظر یهودیان جلب کنند.

▫️ وایزمن که در آن زمان رییس فدراسیون جهانی یهودیان بود، با استفاده از نفوذ خود و با حمایت رهبران ملی گرای یهودی بریتانیا پیشنهادی را به بریتانیا ارائه کرده و خواسته بود «حق ملت یهودی» در «ارض اسرائیل» و «حق مهاجرت یهودیان» از جهان برای زندگی در آن را به رسمیت بشناسد و نهادها و سازمان‌های تشکیل شده در این سرزمین را به عنوان نهادهایی که مقدمه یک کشور هستند، قبول کند.

▫️دولت بریتانیا سی و یکم اکتبر ۱۹۱۷ در نشستی برای بررسی پیشنهاد وایزمن، بخش هایی از آن را پذیرفت و بخش هایی را رد کرد؛ اما به طور کلی، از نظر یهودیان حمایت بریتانیا از «تشکیل کانون ملی برای یهودیان» و برسمیت شناختن اعلامیه جنبش صهیونیسم، ملی گرایی یهودیان، پذیرفته شده بود.

▫️دو روز بعد از این نشست، در دوم نوامبر ۱۹۱۷، لرد بالفور وزیر خارجه وقت نامه خود را خطاب به لرد روتشیلد نوشت و از او خواست این نامه را به اطلاع روسای فدراسیون صهیونیسم جهانی برساند.

▫️لرد بالفور در نامه خود به لرد روتشیلد چنین نوشت: «بسیار خوشوقت هستم که از طرف حکومت پادشاهی بریتانا اعلامیه زیر را مبنی بر موافقت با خواست یهودیان که در کابینه بریتانیا نیز تصویب شده است به اطلاع تان برسانم؛ حکومت پادشاهی بریتانیا برپایی یک کانون ملی برای یهودیان را در فلسطین با دید مساعد تلقی می کند و برای رسیدن به این هدف، بیشترین تلاش‌های خود را انجام خواهد داد.

▫️مشروط بر اینکه هیچ نوع اقدامی انجام نگیرد که به حقوق مدنی و مذهبی ساکنان غیر یهودی در فلسطین و یا به حقوق و موقعیت سیاسی یهودیان در کشورهای دیگر لطمه بزند.

▫️«اعلامیه بالفور» یک دستآورد سیاسی چشمگیر برای جنبش ملی گرایان یهودی بود.

▫️زمانی که نامه لرد بالفور به لرد روتشیلد نوشته شد، تلاش یهودیان برای داشتن کشوری از آن خود در سطح جهانی شدت گرفت.

▫️در سال ۱۹۲۰ میلادی نیز در یک کنفرانس یک هفته‌ای در شهر ایتالیایی «سن رمو» با حضور نخست وزیران بریتانیا، فرانسه و ایتالیا، مفاد قرارداد صلح با عثمانیِ از هم پاشیده شده بررسی شد که در آن نیز نظر مساعد قدرت‌های دیگر به تشکیل کشوری برای یهودیان نیز بدست آمد.

▫️سپس دو سال بعد، «جامعه ملل» در سال ۱۹۲۲، تصمیمات «کنفرانس سن رمو» را تنفیذ کرد و با این کار، تصمیم الزام آوری برای تلاش در راستای تشکیل کشوری برای یهودیان گرفت.

▫️در منشور استقلال اسرائیل در بهار ۱۹۴۸، داوید بن گوریون با اعلام کشور یهودی به نام اسرائیل، به «اعلامیه بالفور» استناد کرد.

▫️فلسطینی ها از همان ابتدا با مهاجرت یهودیان به سرزمین های خود مخالفت کردند و تظاهرات گسترده ای علیه آنان صورت گرفت.

#علوم_سیاسی
#آموزش_سیاسی
#جهان_سوم

🅾️ @po_science
صفحه اینستاگرام "علوم سیاسی"👇

🔗 Instagram.com/po_science

▫️همراه ما شوید....

#علوم_سیاسی
2024/09/22 18:18:06
Back to Top
HTML Embed Code: