Telegram Web Link
وحشت سرخ(Red Scare)

▫️وحشت سرخ، گسترش ترس در مورد اوج‌گیری احتمالی کمونیسم یا چپ گرایی رادیکال است که از سوی ضد-چپگرایان مورد استفاده قرار می‌گیرد.
▫️این اصطلاح برگرفته از پرچم های سرخ رنگ کمونیست ها می باشد.وحشت سرخ به دو دوره ی تاریخی در ایالات متحده آمریکا اشاره دارد.

▪️▪️وحشت سرخ اول
▫️وحشت سرخ اول که بلافاصله پس از جنگ جهانی اول مطرح شد در خصوص انقلاب کارگری (سوسیالیستی)، آنارشیست های انقلابی و رادیکالیسم سیاسی بود.
▫️در این دوره پس از انقلاب بلشویکی روسیه در سال 1917 حکومت آمریکا بطور فزاینده ای نگران وقوع انقلابی مشابه در این کشور بود.
▫️وقوع چندین اعتصابات کارگری سبب شد تا مطبوعات آمریکا اعتصابات را تهدیدی اساسی برای جامعه آمریکا با الهام گیری از چپ ها بدانند.
▫️برای جلوگیری از خطر کمونیسم و آنارشیست ها، قوانین سندیکالیستی در چند ایالت آمریکا تصویب شد که تبعید و زندانی کردن افراد مشکوک به گرایش های چپ و آنارشیستی را در پی داشت.

▪️▪️وحشت سرخ دوم
▫️وحشت سرخ دوم نیز بلافاصله پس از جنگ جهانی دوم مطرح شد که بر تاثیر کمونیستی داخلی و خارجی بر جامعه آمریکا و همچنین نفوذ در دولت فدرال ایالات متحده آمریکا متمرکز بود.
▫️وحشت سرخ دوم با نام مک‌کارتیسم نیز شناخته می شود و اصطلاحی است که به فعالیت‌های ضدکمونیستی سناتور جوزف مک‌کارتی (۱۹۰۸ تا ۱۹۵۷) در آغاز دوره جنگ سرد اشاره دارد.
▫️اقدامات وی موجب شد موجی از عوام‌فریبی، سانسور، فهرست‌های سیاه، گزینش شغلی، مخالفت با روشنفکران، افشاگری‌ها و دادگاه‌های نمایشی و تفتیش عقاید، فضای اجتماعی دهه ۱۹۵۰ آمریکا را دربرگیرد.
▫️بسیاری از افراد به ویژه روشنفکران، به اتهام کمونیست بودن شغل خود را از دست دادند و به طرق مختلف آزار و اذیت شدند.
▫️نکته جالب توجه، شباهت زیاد این مبارزه ضد کمونیستی با روش‌های مرسوم در کشورهای کمونیستی بود.
▫️مک کارتییسم هم چنین دوران سیاهی را برای هالیوود رقم زد و کارگردانان زیادی را به بهانه کمونیست بودن تحت تعقیب قرار داد.

#علوم_سیاسی
#آموزش_سیاسی
#وحشت_سرخ

☑️ کانال تلگرام و پیج اینستاگرام علوم سیاسی 👇

🅾 @po_science
سه مرزبان ایرانی

۷۹ سال پیش در روز ۳ شهریور ۱۳۲۰، نیروهای شوروی از شمال و شرق از زمین و هوا به ایران حمله‌ور شدند و سپس نیروهای بریتانیایی نیز از جنوب و غرب حمله کردند.
در حین هجومِ نیروهای شوروی به مرزهای ایران، با مقاومت عجیبی روبه رو شدند سه تن از مرزبانان ایرانی به مدت ۴۸ ساعت مقابل نیروهای مهاجم بر روی پل مرزی جلفا تا آخرین لحظه ایستادگی کردند.

#علوم_سیاسی
#آموزش_سیاسی
#تاریخ_سیاسی

☑️ کانال تلگرام و پیج اینستاگرام علوم سیاسی 👇

🅾 @po_science
سه مرزبان ایرانی

▫️پس از آغاز جنگ جهانی دوم در ۹ شهریور ۱۳۱۸، ایران بی‌طرفی خود را اعلام کرد، اما به دلیل گستردگی مرز ایران با اتحاد جماهیر شوروی و درگیری شوروی با آلمان این بی‌طرفی ناپایدار بود.
▫️ارتش متفقین به بهانهٔ حضور کارشناسان آلمانی در ایران این کشور را اشغال کرد.

▪️▪️ورود نیروهای شوروی از جلفا
▫️۷۹ سال پیش در روز ۳ شهریور ۱۳۲۰، ابتدا نیروهای شوروی از شمال و شرق از زمین و هوا به ایران حمله‌ور شدند و سپس نیروهای بریتانیایی نیز از جنوب و غرب حمله کردند و شهرهای سر راه را یک‌به‌یک به سرعت اشغال کردند و هر دو به سمت تهران حرکت کردند.
▫️در حین هجومِ نیروهای شوروی به مرزهای ایران با مقاومت عجیبی روبه رو شدند.
▫️سه تن از مرزبانان ایرانی (سید محمد راثی هاشمی، عبدالله شهریاری و ملک محمدی) مقابل نیروهای مهاجم بر روی پل مرزی جلفا تا آخرین لحظه ایستادگی کردند.

▪️▪️مقاومت سه مرزبان
▫️این سه مرزبان وظیفه پاسداری از مرزهای شمالی ایران را در پل فلزی جلفا-نخجوان بر عهده داشته اند.
▫️پس از آن که ارتش روس برای ورود به خاک ایران به این پل که عملاً تنها و بهترین محل عبور از رود پرخروش ارس در این ناحیه است، نزدیک می شوند مقاومت دو روزه این سه مرزبان آغاز می گردد.
▫️این مرزبانان با اشراف به پل، دو روز لشکر روس را زمینگیر می کنند.
▫️روس ها نیز که چاره ای جز گذر از همین پل نداشته اند، نمی توانستند با وجود توپخانه سنگین شان به حمله بپردازند و در نهایت نیز با شهادت ژاندارم سرجوخه ملک محمدی،سید محمد راثی هاشمی و عبدالله شهریاری است که توانستند وارد خاک ایران شوند.
▫️مقاومت شجاعانه این سه سرباز تحسین نیروهای مهاجم را برمی انگیزد. سرلشکر نوویکف، فرمانده لشکر ۴۷ شوروی وقتی فهمید ۴۸ ساعت تنها با ۳ سرباز جنگیده، به نشانه احترام یکی از درجه‌هایش را از روی دوشش باز کرد و روی سینه سرجوخه محمدی گذاشت و از چوپانی خواست سه سرباز شجاع را به شیوه مسلمانان کنار پل آهنی دفن کند.

#علوم_سیاسی
#آموزش_سیاسی
#تاریخ_سیاسی

☑️ کانال تلگرام و پیج اینستاگرام علوم سیاسی 👇

🅾 @po_science
پلوتوکراسی ( Plutocracy)

واژهٔ پلوتوکراسی از واژهٔ یونانی «پلوتوس» به معنای «ثروت» می‌آید و منظور از آن حکومت مستقیم یا غیرمستقیم یک اقلیّت ثروتمند و بهره‌مند بر دیگر افرادِ ملّت است که در واقع پایه حکومت ثروت افراد می باشد.

#علوم_سیاسی
#آموزش_سیاسی
#پلوتوکراسی

☑️ کانال تلگرام و پیج اینستاگرام علوم سیاسی 👇

🅾 @po_science
پلوتوکراسی ( Plutocracy)

▫️واژهٔ پلوتوکراسی از واژهٔ یونانی «پلوتوس» به معنای «ثروت» می‌آید و منظور از آن حکومت مستقیم یا غیرمستقیم یک اقلیّت ثروتمند و بهره‌مند بر دیگر افرادِ ملّت است که در واقع پایه حکومت ثروت افراد می باشد.
▫️ پلوتوکراسی به عنوان یک دولت ، جامعه یا دولت تعریف می شود که تحت کنترل و اداره یک طبقه ثروتمند یا ثروتمند است.
▫️این طبقه خاص از مردم به دلیل ثروت خود در یک ایالت یا جامعه حاکم هستند ، یا به اصطلاح قدرت آنها ناشی از ثروت آنها است.
▫️در یک پلوتوکراسی ممکن است که گروه ثروتمند بصورت مستقیم یا غیرمستقیم کنترل و قدرت را اعمال می کنند.
▫️به عنوان مثال ، سیاست های دولت به شکلی تدوین خواهد شد که از این گروه ثروتمند سود می برد. علاوه بر این ، دسترسی به منابع خاص فقط برای این طبقه ثروتمند در دسترس خواهد بود که بدین وسیله منابع و حقوق خاصی را برای بقیه جامعه سلب می کند. چنین شکلی از دولت به ناچار منجر به نابرابری و بی عدالتی می شود.

▪️▪️نمونه های تاریخی
▫️از نمونه های تاریخی این نوع دولت می توان به امپراتوری روم، برخی از دولت - شهرهای یونان باستان ، جمهوری فلورانس، دولت-شهرهای ایتالیا اشاره کرد.
▫️کاربرد این اصطلاح در حال حاضر برای توصیف یک وضعیت نامطلوب می باشد که درآن به حقوق عموم مردم تجاوز می شود.
▫️برخی از مورخان ، سیاستمداران و اقتصاددانان مدرن همچنین بخشی از تاریخ حکومت آمریکا را نوعی از پلوتوکراسی می دانند.
▫️کوین فیلیپس ، نویسنده و استراتژیست سیاسی دوران ریچارد نیکسون ، معتقد است که ایالات متحده یک حکومت پلوتوکراسی است که در آن شاهد "ادغام پول و دولت" هستیم.

▪️▪️تفاوت با الیگارشی
▫️ گزنفون در یکی از آثارش این نام را به کار برده و شبیه حکومت الیگارشی افلاطون است.
▫️با این تفاوت که الیگارشی فقط به افراد ثروتمند محدود نمی شود بلکه شامل افراد یا گروه های ممتازی دیگری همچون گروه های دارای حق امتیاز ، اشراف ، صاحبان زمین ، دانشگاهیان یا فیلسوفان و افسران نظامی نیز می شود.

#علوم_سیاسی
#آموزش_سیاسی
#پلوتوکراسی

☑️ کانال تلگرام و پیج اینستاگرام علوم سیاسی 👇

🅾 @po_science
عهدنامه گردان

عهدنامه گردان عهدنامه‌ای میان سلسله افشاریان و امپراتوری عثمانی بود که در ۴ سپتامبر ۱۷۴۶ منعقد شد. این عهدنامه پس از وقوع چند جنگ بین نادرشاه و امپراتوری عثمانی در زمینه تعیین خطوط مرزی، موضوعات مذهبی و تبادل اسرا انعقاد گردید.

#علوم_سیاسی
#آموزش_سیاسی
#عهدنامه_گردان

☑️ کانال خبرگزاری فارس استان قزوین 👇

🆔 @Farsnaqazvin
عهدنامه گردان

▫️عهدنامه گردان عهدنامه‌ای میان سلسله افشاریان و امپراتوری عثمانی بود که در ۴ سپتامبر ۱۷۴۶ منعقد شد.
▫️این عهدنامه پس از وقوع چند جنگ بین نادرشاه و امپراتوری عثمانی در زمینه تعیین خطوط مرزی، موضوعات مذهبی و تبادل اسرا انعقاد گردید.

▪️▪️زمینه عهدنامه

▫️در واپسین روزهای امپراتوری صفوی، عثمانی‌ها قادر گشتند که برخی از مناطق غرب و شمال غرب ایران از جمله قفقاز را به تصرف خود درآورند.
▫️از طرف دیگر افغان‌ها نیز حملاتی را به سمت مناطق شرقی ایران از جمله خراسان ترتیب می‌دادند؛ بنابراین شاه صفوی، مجبور به انتصاب نادر شاه افشار به مقام فرماندهی کل قوا شد.
▫️ایرانیان تحت فرماندهی نادر شاه افشار توانستند بسیاری از مناطق اشغالی را از سلطه عثمانی درآورند.
▫️پس از آنکه نادر شاه توانست پیروزی‌های بسیاری کسب کند و بیگانگان را از خاک‌های ایران بیرون ببرد، تصمیم به انحلال سلسله صفوی و تأسیس یک امپراتوری دیگر با نام افشاریان گرفت.
▫️نادر پس از بدست آوردن مناطق پیشین ایران، تصمیم به حمله به مناطق شرقی عثمانی (شرق آناتولی و عراق) گرفت.او در پی این تصمیم به لشکرکشی به آن مناطق روی آورد و توانست پیروزی‌های بسیاری بدست آورد و معاهده استانبول (۱۷۳۶) را به عثمانی‌ها تحمیل کند.
▫️پس از مدتی از این عهدنامه، حکومت عثمانی در صدد پس‌گیری مناطق از دست داده در عهدنامه استانبول بود بنابراین حمله به مناطق مذکور را آغاز کرد.
▫️از طرفی نادر شاه (میان سال‌های ۱۷۴۳–۱۷۴۶) به مناطق مذکور حمله‌ای دوباره کرد و همچنین پیشنهاد داد تا این دو مرکز اسلام (ایران به عنوان مرکز شیعه و عثمانی به عنوان مرکز سنی) با یکدیگر آشتی کنند در نهایت موجب انعقاد عهدنامه گردان شد.

▪️▪️مفاد عهدنامه

▫️این عهدنامه در نزدیکی شهر قزوین به امضا رسید. طرف ایرانی مشارکت‌کننده حسن علی حاجی و طرف عثمانی آن مصطفی نظیف بود.

1⃣ خط مرزی میان دو کشور به همان خط مرزی تعیین شده در عهدنامه قصرشیرین (۱۶۳۹) بازگشت (همان خط مرزی میان ایران و ترکیه امروزی و ایران و عراق امروزی).
2⃣ عثمانی حکومت افشاریان را به عنوان حاکم ایران به رسمیت شناخت.
3⃣ عثمانی پذیرفت که به زائران ایرانی اجازه دهد که به مکه بروند.
4⃣ تبادل کنسولگری برای هر دو کشور اجازه داده شد.
5⃣ هر دو کشور پذیرفتند تا اسیران جنگی خود را مبادله کنند.
6⃣ عثمانی مذهب شیعه را به عنوان مذهب شرعی اسلام پذیرفت.

#علوم_سیاسی
#آموزش_سیاسی
#عهدنامه_گردان

☑️ کانال خبرگزاری فارس استان قزوین 👇

🆔 @Farsnaqazvin
کودتای ۱۹۷۳ شیلی

کودتای ۱۹۷۳ شیلی که در روز ۱۱ سپتامبر اتفاق افتاد یکی از مشهورترین کودتاهای تاریخ است که واقعه‌ای مهم در کشور شیلی و دوران جنگ سرد به حساب می‌آید.
در این کودتا آلنده رئیس جمهور شیلی برکنار شد و ژنرال پینوشه قدرت را در دست گرفت.

#علوم_سیاسی
#آموزش_سیاسی
#کودتای_شیلی

☑️ کانال تلگرام و پیج اینستاگرام علوم سیاسی 👇

🅾 @po_science
کودتای ۱۹۷۳ شیلی

▫️کودتای ۱۹۷۳ شیلی که در روز ۱۱ سپتامبر اتفاق افتاد یکی از مشهورترین کودتاهای تاریخ است که واقعه‌ای مهم در کشور شیلی و دوران جنگ سرد به حساب می‌آید.
▫️در انتخابات ریاست جمهوری ۱۹۷۰ شیلی، سالوادور آلنده با اختلاف اندکی بیشترین مقدار آرا را بدست آورد و با ۳۶٫۶ درصد آرا رقیبان خود جلو افتاد.
▫️به دلیل این‌که آلنده اکثریت مطلقی به‌دست نیاورد، برای انتخاب شدن‌اش نیاز به یک رأی اضافی از طرف مجلس ملی شیلی داشت. برطبق قانون اساسی شیلی، این رأی باعث منصوب شدن سالوادور آلنده به پست رئیس‌جمهوری شیلی شد.
▫️از وی به عنوان اولین رئیس‌جمهور مارکسیست که با رأی و دموکراسی به قدرت رسید نام می‌برند.

▪️▪️مخالفان آلنده
▫️بخش‌های مختلفی از جامعهٔ شیلی و هم‌چنین حکومت ایالات متحده آمریکا، به رئیس‌جمهور شدن آلنده اعتراض داشتند.
▫️آمریکا به دلیل مخالفت با آلنده فشار اقتصادی و دیپلماتیک زیادی روی دولت شیلی آورد.

▪️▪️روند کودتا
▫️تلاش‌های سالوادور آلنده برای بازسازی اقتصاد شیلی منجر به افزایش تورم و کمبود مواد غذایی در کشور شد. اعتصاب در بخش‌های مختلف کشور را فلج کرد.
▫️در اوت سال ۱۹۷۳، آلنده افسران ارتش را وارد دولت کرد. در آن زمان آگوستو پینوشه به عنوان فرمانده ارتش انتخاب شد.
▫️دو حزب اصلی مخالف خواستار استعفای سالوادور آلنده شدند و او از هوادارانش خواست تا از او حمایت کنند.
▫️ پس از آن که سالوادور آلنده به درخواست معترضان در مورد کناره‌گیری از قدرت توجه نکرد،در ۱۱ سپتامبر، ۱۹۷۳ ارتش با همراهی سازمان سیا برای کودتا اقدام کرد.
▫️جنگنده‌های نیروی هوایی با راکت و بمب به کاخ ریاست جمهوری حمله کرده و تانک‌ها به سوی مقر ریاست جمهوری آتش گشودند.
▫️به گفته منابع نظامی، آلنده خواستار آتش‌بسی ۵ دقیقه‌ای شد تا بتواند استعفا بدهد، اما نیروهای ارتش با اشاره به این که تک تیراندازهای وفادار به رئیس‌جمهور از ساختمان‌های مجاور کاخ ریاست جمهوری در حال تیراندازی هستند، با این درخواست آلنده مخالفت کردند.
▫️گفته شده دست کم ۱۷ بمب بر کاخ ریاست جمهوری ریخته شد . بنا به گفته منابع رسمی، سالوادور آلنده به هنگام یورش نیروهای نظامی به کاخ با اسلحه خودکشی کرد و چند هزار نفر دیگر نیز کشته شدند.
▫️سرانجام کودتا با رهبری ژنرال پینوشه، فرمانده ارتش شیلی به پیروزی رسید و دوران متفاوتی در شیلی با پینوشه آغاز شد.

▪️▪️تأثیرات کودتا
این کودتا نه تنها مسیر سیاسی شیلی را تغییر داد، بلکه تأثیر بسزایی در صحنه سیاسی کشورهای دیگر آمریکایی لاتین در دهه‌های هفتاد و هشتاد میلادی داشت.

#علوم_سیاسی
#آموزش_سیاسی
#کودتای_شیلی

☑️ کانال تلگرام و پیج اینستاگرام علوم سیاسی 👇

🅾 @po_science
نظام تک‌حزبی

نظام تک‌حزبی یا نظام حزبی فراگیر به نوعی از نظام حزبی گفته می‌شود که در آن یک حزب سیاسی حکومت و دولت را تشکیل می‌دهد در این نظام، سایر احزاب یا غیرقانونی هستند یا اجازه حضور در قدرت را ندارند اتحاد جماهیر شوروی از مشهورترین نظام های تک حزبی تاریخ بود.

#علوم_سیاسی
#آموزش_سیاسی
#نظام_تک_حزبی

☑️ کانال تلگرام و پیج اینستاگرام علوم سیاسی 👇

🅾️ @po_science
نظام تک‌حزبی

▫️ نظام تک‌حزبی یا نظام حزبی فراگیر به نوعی از نظام حزبی گفته می‌شود که در آن یک حزب سیاسی حکومت و دولت را تشکیل می‌دهد در این نظام، سایر احزاب یا غیرقانونی هستند یا اجازه حضور در قدرت را ندارند اتحاد جماهیر شوروی از مشهورترین نظام های تک حزبی تاریخ بود.
▫️ گاهی اوقات این اصطلاح برای شرح نظام حزبی غالب نیز استفاده می‌شود که در آن بر خلاف نظام تک‌حزبی، احزاب غیر حاکم اجازه حضور در انتخابات چندحزبی دموکراتیک را دارند، اما خط مشی‌ها و توازن قدرت به نفع حزب حاکم است. در حال حاضر چین ، ویتنام ، کوبا و کره شمالی از جمله کشورهایی هستند که نظام تک‌ حزبی دارند.

▪️▪️ نمونه چین
▫️در برخی از نظام های تک حزبی ، فقط احزاب مخالف غیرقانونی اعلام می شود ، در حالی که احزاب متحد به عنوان بخشی از یک ائتلاف دائمی پذیرفته می شود. با این حال ، این احزاب تا حد زیادی یا کاملاً تابع حزب حاکم هستند و باید انحصار قدرت حزب حاکم را به عنوان شرط وجود خود بپذیرند.
▫️نمونه این مورد را می توان در جمهوری خلق چین مشاهد کرد.
▫️چین کشوری چندحزبی تحت رهبری حزب کمونیست چین در یک جبهه متحد، مشابه جبهه‌های مردمی کشورهای اروپای شرقی دوره-کمونیستی نظیر جبهه ملی آلمان دموکراتیک است.

▪️▪️استدلال ها
▫️ در بیشتر مواقع ، طرفداران نظام تک حزبی چنین استدلال می کنند که وجود احزاب متعدد با وحدت ملی مغایرت دارد. برخی دیگر استدلال می کنند که تنها یک حزب پیشتاز برای مردم وجود دارد و بنابراین نمی توان به طور قانونی حق حاکمیت مردم را با احزاب مختلف زیر سوال برد.

▪️▪️ اکثریت کشورهایی که بصورت نظام تک حزبی اداره می شوند حداقل یکی از ویژگی های ذیل را دارند:
۱. دارای ایدئولوژی مارکسیسم - لنینیسم هستند.
۲.نوعی ایدئولوژی ناسیونالیستی یا فاشیستی دارند.
۳. به دنبال استقلال از استعمار به قدرت رسیدند .

#علوم_سیاسی
#آموزش_سیاسی
#نظام_تک_حزبی

☑️ کانال تلگرام و پیج اینستاگرام علوم سیاسی 👇

🅾️ @po_science
طرح مارشال

طرحی که جرج مارشال وزیر خارجه آمریکا در دوران ریاست جمهوری ترومن در 5 ژوئن 1947 ضمن نطقی پیشنهاد کرد. پشنهاد مارشال این بود که آمریکا برای بازگرداندن ثبات اقتصادی به اروپای بعد از جنگ دوم جهانی تمام تلاش خود را به کار بگیرد. مارشال پیشنهاد کرد که برنامه‌ای چند جانبه، با موافقت دولت‌های اروپایی، برای این منظور تهیه شود. این طرح به بسیاری از کشورهای اروپای غربی کمک کرد تا اقتصاد خود را پس از جنگ بازسازی کنند.

#علوم_سیاسی
#آموزش_سیاسی
#طرح_مارشال

☑️ کانال تلگرام و پیج اینستاگرام علوم سیاسی 👇

🅾️ @po_science
طرح مارشال

▫️طرحی که جرج مارشال وزیر خارجه آمریکا در دوران ریاست جمهوری ترومن در 5 ژوئن 1947 ضمن نطقی پیشنهاد کرد.
▫️پیشنهاد مارشال این بود که آمریکا برای بازگرداندن ثبات اقتصادی به اروپای بعد از جنگ دوم جهانی تمام تلاش خود را به کار بگیرد.
مارشال پیشنهاد کرد که برنامه‌ای چند جانبه، با موافقت دولت‌های اروپایی، برای این منظور تهیه شود.
▫️این طرح به بسیاری از کشورهای اروپای غربی کمک کرد تا اقتصاد خود را پس از جنگ بازسازی کنند.

▪️▪️ مخالفت شوروی
▫️وزیران خارجه انگلستان، فرانسه و شوروی در 27 ژوئن 1947 برای مذاکره در بارۀ پیشنهاد گرد آمدند.
▫️اما شوروی آن را رد کرد و به تبع آن کشورهای کمونیست و بلوک شرق آن را نپذیرفتند، و کشورهای فنلاند و اسپانیا نیز در این برنامه شرکت نکردند.

▪️▪️ آغاز همکاری اقتصادی اروپا
▫️در 12 ژوئیه 1947 نمایندگان شانزده دولت ( اتریش، انگلستان، ایتالیا، ایرلند، ایسلند، بلژیک، پرتغال، ترکیه، دانمارک، سوئد، سوئیس، فرانسه، لوکزامبورگ، نروژ، هلند، یونان) برای تشکیل کنفرانس همکاری اقتصادی اروپا در پاریس گردآمدند.
▫️این کشورها سپس برنامه‌ای برای 1947_1951 ریختند که طرح بازسازی اروپا نام گرفت و پس از آن سازمان همکاری اقتصادی اروپا برای اجرای آن طرح بوجود آمد.

▪️▪️ انگیزه آمریکا از طرح مارشال
▫️وضع تاریک اقتصادی و از هم گسیختگی اجتماعی جوامع اروپایی پس از جنگ جهانی دوم به همراه خطر قریب‌الوقوع همه‌گیری کمونیسم در قاره سبز، انگیزه‌های کافی را در اختیار ایالات متحده برای کمک به بازسازی اروپا قرار می‌داد.
▫️جرج اف. کنان دیپلمات بلندپایه آمریکایی دربارهٔ شرایط پس از جنگ و طرح جرج مارشال وزیر امور خارجه وقت ایالات متحده اینطور اظهار نظر می‌کند:
اروپا در وضعیت آشفته‌ای قرار داشت. کسی می‌بایست کاری می‌کرد. اگر او (مارشال) ابتکار عمل را به دست نمی‌گرفت، کس دیگری این کار را می‌کرد.
▫️در عین حال این طرح یک برنامه‌ریزی بلند مدت برای خلق یک بازار توانمند برای خرید محصولات آمریکایی بود.

▪️▪️ دستاورد برای آمریکا
▫️بودجه طرح مارشال 12 میلیارد دلار بود که آمریکا با صرف این هزینه ضمن احیای اقتصاد اروپای غربی پایه‌های نفوذ خود را نیز در این کشورها استوارتر ساخت و پیمان آتلانتیک شمالی که به دنبال اجرای طرح مارشال منعقد شد حضور نظامی آمریکا را در اروپا تثبیت کرد.

▪️▪️ سرآغاز دو قطبی شدن جهان
▫️طرح مارشال سرآغاز دوقطبی شدن کامل جهان و تعیین حوزه نفوذ دو قدرت بود؛ چرا که کشورهایی که به این طرح جواب مثبت دادند وابستگی خود را به اردوگاه غرب و آن‌ها که پاسخ منفی دادند وابستگی‌شان به بلوک شرق را نمایان ساختند.

#علوم_سیاسی
#آموزش_سیاسی
#طرح_مارشال

☑️ کانال تلگرام و پیج اینستاگرام علوم سیاسی 👇

🅾️ @po_science
سانترالیسم دمکراتیک

▫️سانترالیسم دمکراتیک یک روش رهبری و مبانی سازماندهی درون حزبی است که توسط آن تصمیم‌گیری‌های سیاسی حزب (حزبی که اعضای آن به صورت دمکراتیک انتخاب شده‌اند) انجام می‌شود، این روش برای تمامی اعضای حزب الزام‌آور است .

#علوم_سیاسی
#آموزش_سیاسی
#سانترالیسم_دمکراتیک

☑️ کانال تلگرام و پیج اینستاگرام علوم سیاسی 👇

🅾️ @po_science
سانترالیسم دمکراتیک

▫️سانترالیسم دمکراتیک یک روش رهبری و مبانی سازماندهی درون حزبی است که توسط آن تصمیم‌گیری‌های سیاسی حزب (حزبی که اعضای آن به صورت دمکراتیک انتخاب شده‌اند) انجام می‌شود.این روش برای تمامی اعضای حزب الزام‌آور است .
▫️این واژه گاهی اوقات به عنوان مترادف برای هر سیاست لنینیستی در داخل احزاب سیاسی استفاده می‌شود.
▫️جزوه چه باید کرد لنین از سال ۱۹۲۰ به عنوان مرجع سانترالیسم دمکراتیک بوده‌است.
▫️در آن زمان سانترالیسم دمکراتیک به عنوان مجموعه اصولی برای سازماندهی حزب کارگران انقلابی به‌حساب می‌آمد. مدل لنین برای چنین حزبی که بارها از آن نام برده است حزب سوسیال دموکرات آلمان، تأثیر پذیرفته از نظرگاه‌های ژان باتیستا فون شوایتزر بود.

▪️▪️جنبه دمکراتیک و تمرکزگرایی
▫️جنبه دمکراتیک این روش سیاسی آزادی اعضای این حزب سیاسی به بحث‌های سیاسی است اما پس از آن‌که تصمیم حزب براساس اکثریت آرا گرفته شد، از همه اعضا انتظار می‌رود که از تصمیم حمایت کنند که این جنبه نشان‌دهنده تمرکزمحوری یا سانترالیسم است.

▪️▪️استدلال لنین برای ضرورت سانترالیسم دمکراتیک
▫️لنین سانترالیسم دمکراتیک را به عنوان روشی شامل مجموعه‌ای از آزادی‌های بیان و اتحاد عمل توصیف کرده‌است.
▫️لنین معتقد بود کرد که سانترالیسم دمکراتیک از جناح بندی جلوگیری می کند. استدلال او این بود که جناح بندی، روابط دوستانه اعضا را کاهش می دهد و دشمنان حزب می توانند از آن بهره ببرند.

▫️در دوره برژنف ، سانترالیسم دمکراتیک در قانون اساسی شوروی 1977 به عنوان اصلی برای سازماندهی دولت توصیف شد: "دولت شوروی بر اساس سانترالیسم دمکراتیک ، یعنی انتخابی بودن تمام ارگانهای قدرت از پایین ترین تا بالاترین ، پاسخگویی آنها در برابر مردم ، و الزام ارگان های پایین تر به رعایت تصمیمات افراد بالاتر " اداره می شود.

#علوم_سیاسی
#آموزش_سیاسی
#سانترالیسم_دمکراتیک

☑️ کانال تلگرام و پیج اینستاگرام علوم سیاسی 👇

🅾️ @po_science
دموکراسی خلق

اصطلاح «دموکراسی خلق» از رژیم های کمونیستی ارتدکسی برگرفته شده است که بر اساس الگوی شوروی پس از جنگ جهانی دوم به وجود آمدند.
اما در این جا برای اشاره کلی به الگوهای گوناگون دموکراتیک، به کار برده شده که سنت مارکسیستی آنها را ایجاد کرده است.

#علوم_سیاسی
#آموزش_سیاسی
#دموکراسی_خلق

☑️ کانال تلگرام و پیج اینستاگرام علوم سیاسی 👇

🅾️ @po_science
دموکراسی خلق

▫️اصطلاح «دموکراسی خلق» از رژیم های کمونیستی ارتدکسی برگرفته شده است که بر اساس الگوی شوروی پس از جنگ جهانی دوم به وجود آمدند.
▫️اما در این جا برای اشاره کلی به الگوهای گوناگون دموکراتیک، به کار برده شده که سنت مارکسیستی آنها را ایجاد کرده است.اگرچه این الگوها تفاوت هایی دارند، تضاد آشکاری با الگوهای دموکراتیک آشناتر لیبرالی نشان می دهند.
▫️مارکسیست ها، دموکراسی لیبرالی یا پارلمانی را دموکراسی «بورژوایی» یا «سرمایه داری» می دانند و آن را بی ارزش می شمرند. با این حال، مارکسیست ها هم به سبب گرایش های مساوات طلبانه دموکراسی به مفهوم یا آرمان دموکراسی گرایش یافتند.
▫️این اصطلاح به ویژه برای تعریف هدف برابری اجتماعی ای به کار برده شد که برآمده از مالکیت عمومی ثروت (در معنای اصلی دموکراسی اجتماعی) و در تقابل با دموکراسی «سیاسی» بود، که فقط صورت ظاهر برابری را به وجود می آورد.

▪️▪️ مارکس و دموکراسی خلق
▫️مارکس، معتقد بود که براندازی سرمایه داری آغاز شکوفایی دموکراسی واقعی خواهد بود. به نظر او جامعه کمونیستی کامل، فقط پس ازاز دورۀ گذار «دیکتاتوری انقلابی پرولتاریا» به وجود می آید.
▫️در واقع، نظام دموکراسی «بورژوایی» جای خود را به نظام کاملا متفاوت «دموکراسی پرولتاریایی» می دهد. اگرچه مارکس چگونگی سازمان یافتن این جامعه در حال گذار را به طور مفصل توصیف نکرد، شکل و قالب کلی آن را می توان از ستایشی که او از کمون پاریس در سال 1871به عمل آورد دریافت.
▫️کمون پاریس تجربه کوتاه مدتی بود که به دموکراسی مستقیم بسیار نزدیک شد. با این حال مارکس پیش بینی کرد که به محض از میان رفتن تضاد طبقاتی و به وجود آمدن جامعه کمونیستی کامل، دولت پرولتاریایی نابود می شود.
▫️این اتفاق نه تنها نیاز به حکومت، قانون و حتی سیاست را از بین می برد، بلکه نیاز به دموکراسی را هم در واقع رفع میکند.

▪️▪️ لنین و دموکراسی خلق
▫️اما آن شکل از دموکراسی که در دولت های کمونیستی سده بیستم شکل گرفت، بیشتر از مارکس، وامدار اندیشه های لنین است.
▫️اگرچه شعار سال ۱۹۱۷ لنین مبنی بر اینکه «همه قدرت برای شوراها» (شوراهای کارگران، سربازان و ملوانان)، مفهوم دموکراسی کمونی را زنده نگه داشت، در واقع، در روسیه شوروی قدرت خیلی زود در دست حزب بلشویک (که پس از مدت کوتاهی حزب کمونیست نامیده شد) قرار گرفت.
▫️به نظر لنین، این حزب «پیشگام طبقه کارگر» بود. حزب مذکور که مسلح به مارکسیسم بود، ادعا می کرد که می تواند منافع واقعی پرولتاریا را درک کند و آن را به عملی کردن توانمندی های انقلابی خود رهنمون کند.
▫️این نظریه سنگ بنای «دموکراسی لنینیستی » در اتحاد شوروی شد و همه رژیم های کمونیستی دیگر نیز آن را به مثابه یکی از وِیژگیهای کانونی مارکسیسم-لنینیسم پذیرفتند.
▫️اما در عمل این الگوی لنین نتوانست هیچ سازوکاری برای کنترل قدرت حزب کمونیست(و به ویژه رهبران آن) و تضمین وفاداری آن به طبقه پرولتاریا ایجاد کند.

#علوم_سیاسی
#آموزش_سیاسی
#دموکراسی_خلق

☑️ کانال تلگرام و پیج اینستاگرام علوم سیاسی 👇

🅾️ @po_science
رأی الکترال چیست؟

در سیستم انتخاباتی آمریکا، ممکن است یک کاندیدا، موفق به جلب آرای مردمی بشود اما رقیبش با اتکا به آرای الکترال بیشتر، به کاخ سفید راه پیدا کند.
در تاریخ انتخابات ریاست جمهوری امریکا تاکنون ۵ بار (۱۸۲۴، ۱۸۷۶، ۱۸۸۸، ۲۰۰۰ و ۲۰۱۶)رئیس جمهوری این کشور با توسل به آرای الکترال موفق به راهیابی به کاخ سفید شده است.

#علوم_سیاسی
#آموزش_سیاسی
#رای_الکترال

☑️ کانال تلگرام و پیج اینستاگرام علوم سیاسی 👇

🅾️ @po_science
رأی الکترال چیست؟

▫️در سیستم انتخاباتی آمریکا، ممکن است یک کاندیدا، موفق به جلب آرای مردمی بشود اما رقیبش با اتکا به آرای الکترال بیشتر، به کاخ سفید راه پیدا کند.
▫️در تاریخ انتخابات ریاست جمهوری امریکا تاکنون ۵بار (۱۸۲۴، ۱۸۷۶، ۱۸۸۸، ۲۰۰۰ و ۲۰۱۶)رئیس جمهوری این کشور با توسل به آرای الکترال موفق به راهیابی به کاخ سفید شده است.
▫️آخرین مرتبه در سال ۲۰۱۶ اتفاق افتاد که با وجود آن‌که بیشتر رای‌دهندگان به هیلاری کلینتون نامزد دمکرات رأی دادند و او سه میلیون رای بیشتری نسبت به دونالد ترامپ نامزد جمهوری‌خواه کسب کرد، اما دونالد ترامپ با کسب اکثریت آرای الکترال پیروز انتخابات شد.

▪️▪️مبنای انتخاب الکترال هر ایالت
▫️در آمریکا، هر ایالتی در مجلس نمایندگان و سنای این کشور نمایندگانی دارد که در انتخابات سراسری انتخاب و به کنگره که متشکل از مجلس نمایندگان و سنا است، فرستاده می شوند.
▫️تعداد نمایندگان ایالت ها در مجلس نمایندگان برحسب جمعیت هر ایالت متفاوت است. اما همه ایالت ها بدون توجه به میزان جمعیت ۲ سناتور در سنا دارند.
▫️الکترال های هر ایالت که افراد تصمیم گیر در امور کشوری محسوب می شوند از مجموع نمایندگان هر ایالت و دو سناتور آن تشکیل می شود.
▫️برای مثال کالیفرنیا که ۳۹ میلیون نفر جمعیت دارد، در مجلس نمایندگان ۵۳ نماینده و در سنا ۲ سناتور دارد که به این ترتیب الکتورهای آن ۵۵ نفر خواهد بود. این ایالت دارای بیشترین آرای الکترال است.
▫️این افراد به نوعی نخبگان هر ایالت محسوب می شوند. در سیستم فدرالی امریکا تلاش شده هر ایالتی هرچند کوچک، نفوذ و قدرتی برابر با ایالت های بزرگ داشته باشد. کارکرد الکترال ها در همین راستا است.

▪️▪️لزوم دریافت حدنصاب آرای الکترال برای ریاست جمهوری
▫️در انتخابات ریاست جمهوری امریکا، کاندیداها مجبورند برای رسیدن به کاخ سفید علاوه بر آرای مردمی آرای الکترال را هم داشته باشند. زیرا طبق قانون کاندیدایی به کاخ سفید راه می یابد که ۵۰ درصد به اضافه یک رای آرای الکترال را داشته باشد.
▫️تعداد الکترال ها در سراسر امریکا به ۵۳۸ می رسد که به این ترتیب کاندیدایی که بتواند رای مثبت ۲۷۰ الکتور را به دست آورد فرد پیروز نهایی محسوب می شود.

▪️▪️نحوه دستیابی به رای الکترال
▫️رای الکترال نیز به این ترتیب به دست می آید که اگر آرای مردمی در ایالتی برای مثال به کاندیدای جمهوریخواه باشد، تعداد آرای الکترال آن به حساب جمهوریخواهان ریخته خواهد شد.
▫️البته ممکن است الکتوری برخلاف رای مردمی رای دهد و برای مثال در همین ایالت فرضی که گفته شد، خواهان محاسبه رای خود به نفع کاندیدای دموکرات شود. به این الکتورها، الکتورهای غیروفادار می گویند.

▪️▪️رؤسای جمهوری اقلیت
▫️دو مرحله‌ای بودن انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده آمریکا مشکلاتی نیز به همراه آورده‌است. مهم‌ترین عامل در پیروزی یا شکست یک نامزد، تعداد آرای مردمی آنان نیست، بلکه میزان کسب آرای هیئت‌های انتخاباتی سرنوشت انتخابات را رقم می‌زند.
▫️ممکن است فردی با آرای هیئت‌های انتخاباتی بیشتر و آرای مردمی کمتر به پیروزی دست یابد، در حالی که رقیب وی، رأی مردمی بیشتری بدست آورده باشد.
▫️تاکنون چندین بار رؤسای جمهور منتخب بدون آنکه ۵۰ درصد آراء مردمی را بدست آورده باشند، تنها با اتکا به کسب حداقل ۲۷۰ رأی انتخاباتی وارد کاخ سفید شده‌اند.
▫️این دسته از رؤسای جمهور آمریکا را اصطلاحاً ” رؤسای جمهور اقلیت ” می‌نامند. در انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۰۰ و ۲۰۱۶ جرج دابلیو بوش و دونالد ترامپ با چنین وضعیتی پیروز انتخابات ریاست جمهوری آمریکا شدند.

#علوم_سیاسی
#آموزش_سیاسی
#رای_الکترال

☑️ کانال تلگرام و پیج اینستاگرام علوم سیاسی 👇

🅾️ @po_science
الاغ و فیل

این دو حیوان پایه‌ی فرهنگ بصری ایالات متحده‌اند که به اندازه‌ی سانتا کلاوس (شخصیت بابا نوئل) یا «عمو سم» (نماد دولت در آمریکا) شناخته شده‌اند.الاغ، «حزب دموکرات» را نشان می‌دهد و فیل، نماد «حزب جمهوری‌خواه» است.

#علوم_سیاسی
#آموزش_سیاسی
#الاغ_و_فیل

☑️ کانال تلگرام و پیج اینستاگرام علوم سیاسی 👇

🅾️ @po_science
2024/09/23 08:15:19
Back to Top
HTML Embed Code: