Telegram Web Link
سال ۱۳۵۹ ابوالحسن #بنی_صدر رئیس جمهور و فرمانده وقت کل نیروهای مسلح در لباس نظامي در کنار #شهید_محمدعلی_رجایی نخست وزیر وقت

روزهای پایانی خرداد ۱۳۶۰ کفایت سیاسی بنی صدر در مجلس شورای اسلامی بررسی و به دنبال رای مجلس به عدم کفایت سیاسی اولین رئیس جمهور او از این مقام توسط امام خمینی برکنار و از کشور متواری شد. محمدعلی رجایی نخست وزیر نیز در دومین انتخابات ریاست جمهوری مشارکت و از سوی مردم به عنوان دومین رئیس جمهور تاریخ ایران انتخاب شد. مسئولیتی که کمتر از یک ماه تداوم داشت و در هشت شهریور ۱۳۶۰ با انفجار نخست وزیری و شهادت رئیس جمهور و نخست وزیر نوبت به سومین انتخابات ریاست جمهوری رسید.

www.arshiveiran.com
@oldnewspaper
بهمن ۱۳۵۷. امام خمینی در دیدار با #یاسر_عرفات ، در #مدرسه_علوی تهران

در تصویر حجت الاسلام سیداحمد خمینی و آیت الله خلخالی نیز دیده می شوند.

www.arshiveiran.com
@oldnewspaper
چهار رئیس جمهور ایران در یک قاب!

از راست به چپ: ابوالحسن #بنی_صدر اولین رئیس جمهور ایران از بهمن ۱۳۵۸ تا یک تیر ۱۳۶۰
محمدعلی رجایی از مرداد ۱۳۶۰ تا هشت شهریور این سال و انفجار نخست وزیری و شهادت رئیس جمهور و نخست وزیر وقت
آیت الله هاشمی رفسنجانی از مرداد ۱۳۶۸ تا مرداد ۱۳۷۶ و آیت الله سیدعلی خامنه ای از مهر ۱۳۶۰ تا ۲۵ مرداد ۱۳۶۸

www.arshiveiran.com
@oldnewspaper
چند سال پیش مجموعه اسنادی از مطبوعات انگلیسی زبان مربوط به سال ۱۹۶۱ و مقطع استعفای دولت شریف امامی و روی کار آمدن #علی_امینی در اردیبهشت ۱۳۴۰ به دستم رسید که این سند مربوط به روزنامه #نیویورک_تایمز به تاریخ ۶ می ۱۹۶۱ می باشد و به استعفای دولت شریف امامی زیر فشار اعتراضات معلمین برای افزایش حقوق می پردازد.

امیدوارم بتوانم این مجموعه از اسناد مرتبط با دولت #علی_امینی را در مجموعه #روزشمار_پهلوی وارد و بر غنای مجموعه بیفزایم.

www.arshiveiran.com
@oldnewspaper
در این فایل که مربوط به روزنامه #نیویورک_تایمز ۸ می ۱۹۶۱ است به هشدار نخست وزیر جدید نسبت به وضعیت بحرانی اقتصاد ایران پرداخته شده است.

نیویورک تایمز این سخن #علی_امینی را تیتر کرده که: کشور در آستانه یک فروپاشی اقتصادی است.

بر اساس این گزارش امینی اعلام کرد: ما با مشکلات اقتصادی و مالی زیادی روبرو هستیم. منابع بزرگ هدر رفته و قوانین مالی نادیده گرفته شده است.

امینی متهم کرد که مقامات "بی کفایت و خائن" از بودجه دولت به نفع خود سوء استفاده کرده اند.

www.arshiveiran.com
@oldnewspaper
تصویری تاریخی از آرشیو #پژوهشکده_تاریخ_معاصر

افراد شناخته شده از راست به چپ:

#حسین_فردوست ، #اردشیر_زاهدی ، #نعمت_الله_نصیری

www.arshiveiran.com
@oldnewspaper
1359. ابوالحسن #بنی_صدر اولین رئیس جمهور و فرمانده وقت نیروهای مسلح در یکی از بازدیدها، از مناطق جنگی. در تصویر #شهید_چمران نیز دیده می‌شود

31 خرداد 1360 دو اتفاق مهم در سپهر سیاسی کشور روی داد که یکی در سایه آن یکی مغفول ماند و به آن کمتر پرداخته شد، اولی تصویب عدم کفایت سیاسی بنی صدر نخستین رئیس جمهور تاریخ ایران در مجلس شورای اسلامی و دومی شهادت دکتر مصطفی چمران در #دهلاویه بود، دومین روی داد که طی آن کشور یک شخصیت بسیار بزرگ خود را از دست داد در سایه تحولات سیاسی کشور کمتر دیده شد و سیر حوادث بعدی از جمله انفجار ششم و هفتم تیر و رویدادهای بعدی منتهی به انفجار نخست وزیری و ترورهای دیگر نیز مزید بر علت شد که در تابستان شصت کمتر به عظمت این شخصیت بزرگ تاریخ ایران پرداخته و درباره آن گفت و گو و نوشته شود.

www.arshiveiran.com
@oldnewspaper
روزنامه #اعتماد_ملی ارگان مطبوعاتی حزبی به همین نام با صاحب امتیازی #مهدی_کروبی در نوروز 1388 ویژه نامه ای با نام #کتاب_سی_سال منتشر ساخت که در آن به سی سالگی انقلاب پرداخته و نوشتارهایی از مهدی کروبی، احسان شریعتی، ابراهیم اصغر زاده، علی مطهری تا حسین لقمانیان، هاشم آقاجری، احمد شیرزاد، بهروز افخمی، محمدعلی ابطحی، حبیب الله پیمان و ... در آن ذیل «30 سال، 30 خاطره» منتشر شد.

در این مجله ذیل «نامه به رئیس جمهور آینده» نیز نوشته هایی از ابراهیم امینی، مصطفی ایزدی، عمادالدین باقی، مسعود بهنود، محمد توسلی تا احسان نراقی، مسعود نیلی و ... منتشر گردید.

این مجله را نمی دانم از کجا به دست آوردم و اخیرا به دنبال ناکامی در یافتن نسخه اسکن شده آن خود دست به اسکن آن زدم و مرور نوشته های آن این روزها و با گذشت پانزده سال از انتخابات خرداد 88 برایم جذابیت دارد.

www.arshiveiran.com
@oldnewspaper
چندی پیش مجلات #شهروند_امروز به صورت کاغذی به دستم رسید که علیرغم داشتن نسخه دیجیتال آن به صورت جسته و گریخته و همچنین پی دی اف صفحاتی از آن دست به اسکن مجدد زدم و این شماره یعنی شماره پیاپی 46 به تاریخ 18 شهریور 1386 برایم جذابیت داشت با «پرونده ساده زیستی» آن با گفتارهایی از احمد قابل، عباس عبدی، احمد پورنجاتی و داوود فیرحی.

البته پرونده «قدیس سیاستمدار» به یاد #امام_موسی_صدر و بازخوانی تاریخ سپاه با تیتر «بدرقه سرداران» و گفت و گو با رضا سیف اللهی و ابراهیم یزدی و روایت هایی از محسن رفیق دوست، علی محمد بشارتی و رحیم صفوی در این پرونده نیز جذابیت خاص خود را داشت.

www.arshiveiran.com
@oldnewspaper
✳️ سالنامه ۸۷ اعتماد و گفت و گو با مدیر امنیتی سابق که معتقد بود حقش ضایع شده است!


سالنامه ها همیشه برایم جذاب بوده اند بخصوص سالنامه های نشریات جریان اصلاحات که چکیده یک سال و برنامه های سال بعد در آن یافت می شد و مصاحبه های جذاب تر!

امروز در حال گشت و گذار در آرشیو اسکن شده به سالنامه ۱۳۸۷ #روزنامه_اعتماد برخوردم و مصاحبه های فراوان آن نظرم را جلب کرد.

در این سالنامه #صبا_آذر_پیک با #مصطفی_پورمحمدی گفت و گو و این تیتر را برای گزارش خود انتخاب کرده بود؛

پورمحمدی از ماجراهای آذر ۷۷ و قتل های زنجیره ای می گوید؛
حق من ضایع شد


در مقدمه این گفت و گو به قلم صبا آذرپیک آمده است: ‌در تمام مدتی که در دفتر رئیس سازمان بازرسی نشسته بودیم صدایی ممتد شنیده می شد؛ صدای به هم خوردن مهره های سنگی تسبیحی سبز رنگ که در دستان مصطفی پور محمدی جابه جا می شد. این صدا فقط هنگامی قطع شد که معاون رئیس جمهور در اخبار سراسری ساعت ۹ شب خبر از سرنوشت طرح تحول اقتصادی داد. ظاهرا برای وزیر سابق کشور پرداخت نقدی یارانه ها توسط احمدی نژاد در سه ماه مانده به انتخابات بسیار مهم شده است. پورمحمدی بسیار تاکید دارد چهره امنیتی نبوده و این تعبیر اشتباه توسط برخی مغرض در افکار عمومی تلقین شده است. به همین خاطر هم مصر است که تمام جزئیات سوابقش را بگوید تا اثبات کند تنها چند سال به معنای واقعی یک چهره امنیتی بوده است. البته پیش بینی می کند اگر کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری شود، رقبایش ماجراهای سال ۷۷ را پاشنه آشیل وی می کنند، به همین دلیل هشدار می دهد اگر کسی بخواهد وارد این موضوع شود سکوت ده ساله را شکسته و پاسخ هایی می دهد که قطعا ناخوشایند رقبا است. حال اگر رقبا می خواهند وارد میدان شوند. چون مصطفی پورمحمدی قائم مقام وزارت اطلاعات ده سال پیش، معتقد است حق او ضایع شده است و می تواند این روزها از حقش دفاع کند.

#انتشار_با_ذکر_منبع

www.arshiveiran.com
@oldnewspaper
چایخانه‌ای در رشت، دوران #قاجار (احتمالا اواخر دوره ناصرالدین شاه یا دوره مظفرالدین شاه)

عکاس: دیمیتری ارماکف

منبع:‌ توئیتر #امید_حسینی

www.arshiveiran.com
@oldnewspaper
تصویر اینگه مورات همسر آرتور میلر، نویسنده، نمایش‌نامه‌نویس و مقاله‌نویس آمریکایی با بک گراند حرم حضرت معصومه .1956.

تصویر از بالکن طبیبخانه دکتر شفا پدر #شجاع_الدین_شفا گرفته شده است.

منبع: کانال «سیر در سفرنامه ها»

www.arshiveiran.com
@oldnewspaper
✳️ عکس/۱۳۵۰؛ #هویدا در حال تبلیغ انتخابات

بیست و سومین انتخابات مجلس شورای ملی و مجلس سنا در ۱۸ تیر ۱۳۵۰ برگزار شد. نتیجه انتخابات پیروزی حزب ایران نوین با کسب ۲۳۰ از ۲۶۸ کرسی در مجلس و ۲۸ از ۳۰ کرسی منتخب در مجلس سنا بود. میزان مشارکت رای دهندگان در حدود ۳۵% بود. انتخابات توسط حزب پان ایرانیست به علت و شکایت از انحصار تبلیغات رادیویی و تلویزیونی و همچنین ادعای آنان مبنی بر سانسور روزنامه آنها تحریم شده بود. یکی از انشعاب های این حزب به نام حزب ایرانیان موفق به کسب یک کرسی توسط دبیرکل حزب در مجلس گشت. پس از انتخابات امیرعباس هویدا به عنوان نخست وزیر دولت جدید را در ۲۲ شهریور تشکیل داد.

منبع: سایت #انتخاب

www.arshiveiran.com
@oldnewspaper
شهریور بیست و به دنبال اشغال ایران توسط قوای بیگانه #روزنامه_اطلاعات در صفحه نخست شماره ۸ شهریور دو خبر را منتشر کرد نخست اعلامیه شب قبل دولت مبنی بر این که مردم متانت و خونسردی خود را حفظ و به شایعاتی که اراجیف خوانده شده بود توجه نکنند و خبر دوم این که در این روز دو هواپیمای ایرانی بدون اجازه از فرماندهان خود در آسمان تهران پرواز کرده و چون اجازه نداشتند مورد هدف ضد هوایی قرار گرفتند و همزمان نیز یکی از هواپیماهای شوروی بالای شهر تهران اوراقی منتشر کرد!

نتیجه این که ضد هوایی ایران بر روی خودی ها کار می کرد ولی جنگنده دشمن را هدف قرار نمی داد!

www.arshiveiran.com
@oldnewspaper
روزنامه «اطلاعات» در شماره ۱۷ تیر ۱۳۶۱ در میان خبرهای متنوع صفحه یک خود در ستون «سخن روز» از برنامه ایران برای ورود به خاک عراق در ادامه جنگ نوشت و در بخشی از این ستون تاکید کرد: دنیا اکنون می بیند که جمهوری اسلامی تا چه حد جوانمرد و بي ريا و صريح وصادق است جمهوری اسلامی حتی در امور نظامی و جنگی هم که مصداق «الحرب خدعه» باید آمیخته با تاکتیک های فریبنده و مکرهای دشمن فریب و اسرار پنهانی باشد جوانمرد است. یعنی صاف و صادق و صریح آشکار آشکار، مرد و مردانه اعلام می کند که مرحله بعدى جنگ چه خواهد بود و ارتش اسلام وارد خاک عراق خواهد شد. این حرف امروز دیگر ورد زبان همه است که ارتش اسلام هرگاه علیه ارتش صدام برنامه ای دارد و حمله ای را تدارک می بیند پیشاپیش قبل از حمله همه مردم و همه دنیا می دانند که حمله خواهد شد و ایران اسلامی قصد حمله دارد و شگفت انگیز این که روز و ساعت و مکان حمله را هم می دانند! در همین حمله بزرگ خرمشهر، حتی خود عراق هم می دانست که این حمله انجام می گیرد و مکان و زمانش هم معلوم است. با این وصف صدام شکست خورد و خرمشهر فتح شد و دهان همه به اصطلاح ناظران سیاسی در منطقه و در جهان از تعجب باز ماند. روشن است که در هر کشوری اسرار نظامی و جنگی و امنیتی جزء مهم ترین اسرار است. هیچ کس نباید مطلع شود همه چیز باید پوشیده بماند . اصلا آن ها مسائل عادی و طبیعی شان را هم از مردم پنهان می کنند تا چه رسد به مسائل نظامی و تاکتیک های جنگی و برنامه ها و تصمیمات که سری ترین مسائل آنها است. زیرا اگر به نحوی افشا شود قدرت خویش را نیز ممکن است بر سر آن ببازند اما این نشانه چیست و دلیل برچه چیز که برنامه های نظامی و جنگی ایران را غالبا پیش از اجرا همه می دانند. هیچ نیست جز نشانه مقتدر بودن و نیرومند بودن و پیروز بودن این حکومت و این ارتش و این سپاه و نیز نشانه مطمئن بودن و ایمان داشتن به این اقتدار و پیروزی این واقعیت شگفت انگیز که در دنیای کنونی واقعا بی نظیر است دلیل مردمی بودن رژیم اسلامی ایران است. مردمی بودنی در حد اعلا.

پی نوشت

انتشار اطلاعات عملیات های جنگی پیش از انجام در رسانه ها امری نیست که بشود به آن افتخار کرد و رعایت نکردن اصول حفاظتی در این زمینه در طول جنگ هشت ساله خسارت های زیادی به کشور وارد کرد، روزنامه «اطلاعات» در یادداشتی که ذکر آن رفت به وضوح انتشار زمان وقوع عملیات ها پیش از انجام آن را دلیل مردمی بودن نظام اسلامی می داند!

www.arshiveiran.com
@oldnewspaper
✳️ مسئولان کشور در سال ۱۳۷۲ درباره کنترل جمعیت چه می گفتند؟!

روزنامه «همشهری»‌ در شماره ۲۲ تیر ۱۳۷۲ به نقل از معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان برنامه و بودجه نوشت: کنترل جمعیت در برنامه دوم توسعه با شدت بیشتر اجرا می شود. رئیس قوه قضائیه نیز گفت: رشد بی رویه #جمعیت امنیت و ثبات جامعه را دستخوش خطر می کند.

#آیت_الله_یزدی رئیس قوه قضائیه در این جلسه به مناسبت روز جهانی جمعیت ضمن ارائه آمار رشد جمعیت در ایران و جهان و اعلام این مطلب که جمعیت ایران در طول ۱۵ سال گذشته دو برابر شده و اگر به همین ترتیب ادامه یابد در سال ۲۰۰۰ از مرز ۷۵ میلیون نفر تجاوز خواهد کرد اظهار داشت: ایجاد تعادل بین رشد جمعیت و نیازمندی های جامعه به خصوص در زمینه تغذیه، آموزش و پرورش و بهداشت و درمان از ضروریات اجتناب ناپذیر است و اگر این تعادل و توازن رعایت نشود پی آمد آن انحطاط اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی است و در چنین صورتی در آینده با عواملی مواجه خواهیم شد که با ماهیت جرم زایی خود امنیت و ثبات جامعه را نیز دستخوش خطرات تازه ای خواهند کرد.

آیت الله یزدی گفت: به عنوان مسئول دستگاه قضایی کشور از دولت می خواهم که با برنامه ریزی های دقیق حساب شده و منطبق با موازین شرعی، در خصوص جلوگیری از رشد بی رویه جمعیت چاره اندیشی کند و دامنه فعالیت خود را در این ارتباط در روستاهای کشور توسعه دهد.

مسعود روغنی زنجانی معاون رئیس جمهور و رئیس برنامه و بودجه نیز در سمینار یک روزه توسعه و جمعیت اظهار داشت: بررسی های آماری نشان می دهد که کشور برای کنترل نرخ رشد جمعیت در برنامه دوم به تلاشی گسترده تر از برنامه اول احتیاج دارد. وی افزود: در برنامه دوم، جمعیت و مسائل مربوط به آن از اولویتی ویژه برخوردار خواهد بود. سیاست های #کنترل_جمعیت و #تنظیم_خانواده در طول برنامه دوم باید به شدت پیگیری شود.

#انتشار_با_ذکر_منبع

www.arshiveiran.com
@oldnewspaper
گزارش #روزنامه_رسالت در باره ضرورت #کنترل_جمعیت و اعمال سیاست های #تنظیم_خانواده به تاریخ 19 تیر 1373


این گزارش بر موارد زیر تاکید کرده بود:

رشد سریع جمعیت حجم تقاضا برای کار را بالا می برد و عدم آینده نگری برای تامین مشاغل تازه جویندگان جدید کار، مسائل حاد اجتماعی، اقتصای و سیاسی به وجود خواهد آورد.

با توجه به افزایش نرخ رشد جمعیت طی دهه اخیر واحدهای مسکونی ساخته شده در کشور به هیچ وجه پاسخگوی این افزایش نبوده و مردم نیز به علت بار هزینه های سنگین روزمره قادر به خریدن این واحدهای مسکونی ساخته شده نمی باشند.

پیش بینی می شود جمعیت کشورمان در 25 سال آینده (سال 1398) به رقمی معادل 100 میلیون نفر برسد که از این تعداد تنها 20 میلیون نفر در مناطق روستایی و 80 میلیون نفر در مناطق شهری زندگی خواهند کرد.

#کنترل_جمعیت یکی از مسائل بحث برانگیز دهه 1370-1360 کشورمان بوده و می توان گفت که بعد از این نیز خواهد بود. رشد بی رویه جمعیت در کشور مسئولین را بر آن داشت تا با پیاده کردن برنامه ها و سیاست هایی، روند رشد جمعیت را به یک استاندارد ایده آل برسانند تا بتوانند زیر سایه این برنامه ها و با ایجاد ابزارهایی اجرایی برنامه های کنترل جمعیت به توسعه اقتصادی و اجتماعی دست یابند.

#انتشار_با_ذکر_منبع

www.arshiveiran.com
@oldnewspaper
"روزنامه_اطلاعات ، 21 تیر 1372


در سمینار توسعه و جمعیت عنوان شد؛ هشدار کارشناسان در مورد بحران افزایش جمعیت در کشور

وزیر کار و امور اجتماعی: در ایران 23 نفر کار می کنند تا زندگی خود و 77 نفر دیگر را تامین کنند.

روغنی زنجانی معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان برنامه و بودجه: طی سال های 56-55 جمعیت کشور به طور نامعقولی افزایش یافت و بسیاری از شاخص های اقتصادی کشور نیز به لحاظ مسائل ناشی از انقلاب، جنگ تحمیلی و مدیریت جوان از مسیر مطلوب خارج شد/ با اجرای برنامه اول توسعه اقتصادی کشور به جمعیت و مسائل مربوط به آن توجه خاصی شد و با همسویی میان مسئولان سیاستگذاری اجرایی و قانونگذاری، به نحو چشم افزایی از آهنگ رشد سریع جمعیت کاسته شد به طوری که در طول سال های 70-65 جمعیت کشور به طور متوسط سالانه 95/2 درصد افزایش یافت که در مقایسه با رقم مشابه آن در سال های 65-55 به مراتب کمتر است.

#کرباسچی شهردار تهران: امروز یکی از شرط های اولیه اعطای کمک به کشورهای در حال توسعه که رشد جمعیت آنان سریع است، کنترل سریع جمعیت است در غیر این صورت کشورها و صندوق های وام دهنده کمک به این کشورها را اتلاف وقت و سرمایه می دانند.

#سعید_نمکی معاون امور بهداشتی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی: بدیهی است که استفاده از روش های ضد بارداری تنها یکی از عوامل بازدارنده رشد جمعیت به شمار می رود و باید از سایر عوامل نیز در این راه یاری جست.

#انتشار_با_ذکر_منبع

www.arshiveiran.com
@oldnewspaper
حاصل جست و جوی فراوان این روزها پیدا کردن ۱۰۵ شماره از نشریه ای به نام #کوردستان بود که به مدیر مسئولی #عبدالحمید_بدیع_الزمانی_کردستانی در دوره پهلوی منتشر می شد.

عبدالحمید بدیع الزمانی کردستانی ( ۲۱ دی ۱۲۸۳ – ۵ آبان ۱۳۵۶) از استادان شناخته شده ادبیات عربی، محقق، نویسنده و استاد دانشگاه تهران بود.

بدیع‌الزمانی مدتی در ارتش به خدمت پرداخت ولی بعد کناره گرفت، بعد به تهران آمد و در روزنامه «اطلاعات» به مترجمی پرداخت. سپس با روزنامه «آینده ایران» و «کیهان» همکاری کرد. از ۱۳۲۱ در مدرسه #دارالفنون به تدریس زبان عربی پرداخت. در ۱۳۲۹ به دبیرستان «امیرکبیر» و بعد دبیرستان دخترانه «گوهرشاد» منتقل شد.

بدیع‌الزمانی در ۱۳۳۵ در دانشکده معقول و منقول مشغول تدریس شد. از ۱۳۳۸-۱۳۴۲ مدیر روزنامه «کردستان» گردید که به زبان کردی در تهران منتشر می شد.

او به زبان‌های عربی، فرانسوی و انگلیسی مسلط بود. کتاب‌ها و تعلیقات مفیدی بر کتاب‌های برجسته دارد. بدیع الزمانی در ۵ آبان ۱۳۵۶ در تهران درگذشت.

www.arshiveiran.com
@oldnewspaper
2024/09/27 21:30:54
Back to Top
HTML Embed Code: