Telegram Web Link
مطبوعات قدیمی
در حالی که برخی روزنامه های عرب زبان از جمله «الدستور» اردن در حال تلطیف فضا میان عراق و کویت بودند و مدعی از سرگیری مذاکرات بین دو کشور در آینده نزدیک بودند روزنامه های عراق خبر از رخدادی نزدیک و طوفانی می دادند! روزنامه #الثوره_عراق در شماره دو اوت ۱۹۹۰…
تیتر روزنامه های عراق در روز هجوم سراسری به کویت یعنی ۲ اوت ۱۹۹۰ بسیار خصمانه و شبیه به هم بوده، #الجمهوریه_عراق نیز در روز دو اوت تیترهایی شبیه #الثوره دارد و می نویسد: ملاقات هیئت کویتی با نمایندگان عراق وسیله ای برای به دست آوردن زمان جهت تخریب و آزار بیشتر عراق است!

این تیترها یعنی هیئت های دیپلماتیک کار خود را کرده و کار به توپخانه رسیده است!

www.arshiveiran.com
@oldnewspaper
✳️ تبریز چگونه به یک شهر جنگ زده تبدیل شد؟

17دی ماه سال 56 مقاله ای به قلم #احمد_رشیدی_مطلق در صفحه 7 #روزنامه_اطلاعات علیه #امام_خمینی منتشر شد که این مقاله انقلاب را وارد مرحله جدیدی ساخت ... اعتراضات در گوشه و کنار کشور شعله ور تر شد و این روند به سقوط #رژیم_شاهنشاهی در #22_بهمن_57 منتهی شد ...

پس از انتشار مقاله فوق درگیری های شدیدی در برخی شهرها میان مردم و نیروهای رژیم صورت گرفت که #تبریز یکی از مهم ترین این شهرها بود ...روزنامه ها این درگیری ها را به عنوان شاه ساخته #مارکسیست_های_اسلامی منتسب ساختند تا آن را تحقیر و کنترل کنند ولی نشد ...در ادامه به بریده جرائد مربوط به این روزها می پردازیم.

@oldnewspaper
اغتشاش عظیم و بلوای خونین دیروز و امروز #تبریز ؛ #روزنامه_اطلاعات قیام مردم تبریز را به #مارکسیست_های_اسلامی منتسب کرد

@oldnewspaper
#روزنامه_کیهان ، #30_بهمن_1356 ؛ 73 بانک، 9 سینما، 2 ساختمان و 6 اتومبیل دولتی مورد حمله قرار گرفت یا آتش زده شد / در حوادث خونین تبریز 6 نفر کشته و 135 نفر مجروح شدند

@oldnewspaper
#روزنامه_اطلاعات ، #1_اسفند_1356 : تظاهرات دیروز #تبریز با تیراندازی ماموران انتظامی بر هم خورد ؛ اسامی کشته شدگان و مجروحین حوادث خونین 2 روزه تبریز

@oldnewspaper
#روزنامه_کیهان ، #1_اسفند_1356 : گزارش لحظه به لحظه حمله به 73 بانک و دهها سینما، اتومبیل و موسسه از زبان شاهدان عینی : ما شاهد 2 روز آتش و خون و تهاجم در تبریز بودیم

@oldnewspaper
#روزنامه_اطلاعات ، #2_اسفند_1356 : #تبریز ، شهر جنگ زده ، اجساد کشته شدگان امروز تحویل بستگان آن ها شد

@oldnewspaper
#روزنامه_کیهان ، #3_اسفند_1356 : امروز اعلام شد : اسامی دستگیر شدگان تبریز / تا ده سال زندان برای 350 متهم تهاجمات تبریز / سخنگوی دولت شایعه کشته شدن دهها نفر را در تبریز تکذیب کرد / ارتشبد شفقت تحقیق از مردم تبریز را آغاز کرد!

@oldnewspaper
#روزنامه_کیهان ، #4_اسفند_1356 : عکس های مقتولین حوادث خونین تبریز / بسیج ماموران برای دستگیری متهمان فراری حوادث تبریز / مذاکرات علمای آذربایجان با هیئت اعزامی

@oldnewspaper
#روزنامه_کیهان ، #2_اسفند_1356 : 250 متهم حوادث خونین تبریز دستگیر شدند / تحقیقات وسیع هیئت رسیدگی به تهاجمات خونین تبریز آغاز شد

@oldnewspaper
تصویری نادر و کمتر دیده شده از #امام_موسی_صدر در کنار امیر عبدالله بن عبدالعزیز شاه سابق سعودی

@oldnewspaper
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
📽 نطق انتخاباتی #کاظم_سامی در اولین انتخابات ریاست جمهوری!

#کاظم_سامی اولین وزیر بهداری بعد از انقلاب، کاندیدای اولین انتخابات ریاست جمهوری و نماینده مردم تهران در اولین دوره مجلس شورای اسلامی بود.

او به دلیل اختلافی که با مهندس #مهدی_بازرگان بر سر طرح #طب_ملی داشت پیش از تسخیر سفارت امریکا و استعفای دولت موقت از سمت خود استعفا داده و این استعفا نامه را نیز تقدیم رهبر انقلاب کرد!

سامی نه عضو جبهه ملی بود و نه #نهضت_آزادی ، او تشکیلات خاص خود را داشت «جنبش انقلابی مردم ایران» با سرواژه «جاما» و البته بعد از انقلاب، واژۀ مسلمان هم به آن اضافه شد: «جنبش انقلابی مردم مسلمان ایران».

سامی که خود را سوسیالیست مسلمان می دانست، در 23 تیر 1358 در جایگاه وزیر بهداری #دولت_موقت ، طرح «طب ملی» را در اجتماع مدیران بهداری‌های سراسر کشور در شهر مشهد اعلام کرد.

به موجب این طرح، هزینۀ پزشک، دارو و درمان همۀ ایرانیان را دولت تأمین و تأسیس بیمارستان غیردولتی هم غیرقانونی می‌شد. این طرح البته مراجعه داوطلبانۀ مردم به مطب خصوصی پزشکان را در ساعات غیراداری منع نمی‌کرد.

سامی در انتخابات اولین دوره ریاست جمهوری شرکت کرده ولی آرای اندکی نصیب او گردید، در حالی که تصور می‌شد بخشی از هواداران #مجاهدین_خلق پس از حذف #مسعود_رجوی به او رأی دهند اما این پندار نادرست و ناشی از تلقی نزدیکی #جاما با مجاهدین بود در حالی که دکتر سامی مرزبندی‌های آشکاری با آنان داشت و در انتخابات هم برای جلب آرای آنان نکوشید و تنها همان شعار طب ملی را پیش کشید.

برنامه‌­های ریاست جمهوری سامی عبارت بودند از: استقرار نظام شورایی، ملی کردن طب، تشکیل ارتش مقاومت، ایجاد تولید هرچه بیشتر در خدمت صنعت و کشاورزی، مبارزه با فئودالیسم، نفی هرگونه قرارداد سلطه‌جویانه، تأمین آزادی‌ها و حمایت از حقوق مستضعفان، ریشه‌کن کردن بی‌سوادی و تأمین وسایل آموزش و پرورش رایگان برای همه ملت، حمایت از حقوق زن در برابر وظایفی که در جامعه برعهده می‌­گیرد، تأمین آزادی مطبوعات و نشریات و کتب و حذف سانسور.

کاظم سامی دو آذر 1367 در مطب شخصی خود توسط فردی مجروح و دو روز بعد بر اثر شدت جراحات وارده فوت کرد.

www.arshiveiran.com
@oldnewspaper
روزنامه عراقی #الثوره به تاریخ 16 ژانویه 1991 روزی که قوای متحد امریکا به عراق حمله کرد تا صدام را از کویت بیرون کند با این تیترها به استقبال جنگ رفت:

"الرئیس القائد صدام حسین یزور عددا من مقرات القیادات العسکریه و مدینه البصره و محافظه الکویت و مدنها
السید الرئیس یلتقی بالقاده و الآمرین و المقاتلین النشامی
اخراج المعتدین الکافرین شعار العراقیین و تحریر فلسطین موقف نهایی
ابناء العراق العظیم: مقتدرون و مهیاون لملاقاه العدوان
قیاده الحزب و مجلس قیاده الثوره ینعیان شهداء الثوره الفلسطینیه"

...

" #صدام حسین، رئیس جمهور، از تعدادی از مقرهای رهبری نظامی، شهر بصره و استانداری کویت و شهرهای آنها بازدید کرد.
فرزندان عراق بزرگ: قدرتمند و آماده برای مقابله با تجاوز
رهبری حزب و شورای رهبری انقلاب در سوگ شهدای انقلاب #فلسطین عزاداری می کنند"

www.arshiveiran.com
@oldnewspaper
مطبوعات قدیمی
روزنامه عراقی #الثوره به تاریخ 16 ژانویه 1991 روزی که قوای متحد امریکا به عراق حمله کرد تا صدام را از کویت بیرون کند با این تیترها به استقبال جنگ رفت: "الرئیس القائد صدام حسین یزور عددا من مقرات القیادات العسکریه و مدینه البصره و محافظه الکویت و مدنها السید…
پس از اشغال کویت توسط صدام و تهدیدهای امریکا مبنی بر این که اگر عراق از کویت عقب نشینی نکند به این کشور حمله خواهد شد صدام برای ایجاد اختلاف در جبهه عربی موضوع #فلسطین را پیش کشید!

هنگامی که گفتگوها و تهدیدهای پس از اشغال کویت هنوز در جریان بود، صدام به قضیه فلسطین روی آورد و اعلام کرد که اگر اسرائیل از کرانه باختری رود اردن، بلندی‌های جولان و نوار غزه عقب‌نشینی کند، او نیز از کویت عقب نشینی خواهد کرد، این پیشنهاد صدام باعث بروز شکاف بین کشورهای عربی شد و آمریکا و کشورهای عرب را در مقابل فلسطینی‌ها قرار داد. در پایان، ائتلاف ضد اشغال کویت، هرگونه ارتباط بین موضوع فلسطین و کویت را رد کرد.

روزنامه های عراق در این راستا پیش از آغاز حمله ائتلاف به این کشور از فلسطین در صفحات یک خود تیتر زده و برای شهدای انقلاب فلسطین عزاداری می کردند!

www.arshiveiran.com
@oldnewspaper
روزنامه #الثوره عراق به تاریخ 18 ژانویه 1991 یعنی دو روز پس از آغاز جنگ و حمله امریکا و متحدین او از تیترهای حماسی برای بیان واقعه استفاده کرد، واقعه ای که فراتر از این تیترها بود و قوای امریکا به سرعت یکی از قوی ترین ارتش های منطقه را که هنوز قدرت آن پس از پایان جنگ با ایران به قوت خود باقی بود به قهقرا برده و صدام را مجبور به عقب نشینی از کویت کرد و اگر نبود ضرورت سرکوب شیعیان عراق که امریکا و صدام را در یک جبهه واحد قرار می داد کار صدام نه در سال 2003 که در 1991 تمام شده بود!

روزنامه الثوره در شماره 18 ژانویه 1991 از این تیتر استفاده می کند:

"بدات المنازعه الکبری فی ام المعارک بین الحق المنتصر و الباطل المندحر / استعراض الموقف العسکری فی کل القواطع و المیادین"

"درگیری بزرگ در ام المعارک (مادر جنگ ها) بین حق پیروز و باطل شکست خورده آغاز شد/ بررسی موقعیت نظامی در همه بخش ها و میدان ها

www.arshiveiran.com
@oldnewspaper
پایان جنگ ایران و عراق در روزنامه های غربی- فایننشال تایمز - ۱

#شورای_امنیت_سازمان_ملل در روز ۲۰ ژوئیه ۱۹۸۷ #قطعنامه_۵۹۸ خود را برای پایان جنگ ایران و عراق صادر کرد و ۲۱ ژوئیه روزنامه #فایننشال_تایمز این تیتر را برای بیان یکی از مهم ترین خبرهای آن روز جهان استفاده کرد:

security council orders immediate ceasefire in gulf

شورای امنیت دستور آتش بس فوری در خلیج فارس را صادر کرد

به هر حال قطعنامه ۵۹۸ نه در آن روزها یعنی ۲۹ تیر ۱۳۶۶ که دقیقا یک سال بعد مورد موافقت ایران قرار گرفت و با پذیرش قطعنامه از سوی بنیانگذار جمهوری اسلامی جنگ به صورت رسمی پایان یافت هر چند عراق و نیروی نیابتی صدام یعنی #مجاهدین_خلق دست به تحرکاتی زدند ولی دیگر جنگ به روال قبل از پذیرش قطعنامه از سوی ایران یعنی ۲۷ تیر ۱۳۶۷ و صدور پیام تاریخی امام خمینی به تاریخ ۲۹ تیر این سال بازنگشت!

این روزها که مشغول جمع آوری آرشیو روزنامه ها و مجلات خارجی منتشر شده در دهه های شصت میلادی تا آغاز قرن جدید هستم توجه به روایت خارجی ها از تحولات و رخدادهای مرتبط با ایران برایم جالب شده است. یکی از این رخدادها جنگ ایران و عراق بود که طبیعتا با طولانی شدن آن، تحولات مرتبط با جنگ تبدیل به یکی از تیترهای همیشگی و مهم مطبوعات جهان شد.

www.arshiveiran.com
@oldnewspaper
پایان جنگ ایران و عراق در روزنامه های غربی- فایننشال تایمز - ۲


ایران در ۲۷ تیر ۱۳۶۷/ ۱۸ ژوئیه ۱۹۸۸ قطعنامه ۵۹۸ برای پایان جنگ هشت ساله را پذیرفت و روزنامه #فایننشال_تایمز در روز بعد یعنی ۱۹ ژوئیه تیتر زد:

Elated perez de cuellar ready to open talks which could end eight years of conflict
iran ceasefire agreement raises hopes of gulf peace

پرز دکوئیار با خوشحالی آماده مذاکراتی است که می تواند به جنگ هشت ساله پایان دهد
موافقت ایران با قطعنامه پایان جنگ امید به صلح در خلیج فارس را افزایش می دهد


www.arshiveiran.com
@oldnewspaper
پایان جنگ ایران و عراق در روزنامه های غربی- فایننشال تایمز - ۳

#فایننشال_تایمز در شماره ۲۰ ژوئیه خود اما این تیتر را برای بیان خبر مرتبط با آتش بس میان ایران و عراق استفاده می کند:

gulf war countinues as UN moves to set ceasefire date

"در حالی که سازمان ملل برای تعیین تاریخ آتش‌بس اقدام می‌کند، جنگ خلیج فارس ادامه دارد"

گفتنی است صدام پذیرش قطعنامه ۵۹۸ را نشانه ضعف جمهوری اسلامی دانسته و به جنگ در جبهه ها ادامه داده بود، به دنبال ادامه جنگ از سوی عراق، ستاد فرماندهی کل قوا روز یکم مرداد ۱۳۶۷، از مردم خواست که برای دفاع از ایران به جبهه‌ها کمک کنند و ناگهان نیروهای تازه‌نفس و جدیدی که تا چندی قبل امیدی به آمدن آنان نبود، به جبهه‌ها سرازیر شدند.

این نیروها چنان زیاد شدند که فرماندهی کل سپاه، طرحی را برای حمله به یکی از مناطق حساس عراق در منطقه جنوب تهیه کرد و آمادگی سپاه برای اجرای این طرح را به آیت‌الله خامنه‌ای- رئیس‌جمهور وقت- اعلام نمود. رئیس‌جمهور نیز این آمادگی را از طریق سید احمد خمینی به اطلاع امام خمینی رسانید. ایشان اما مخالفت کرد.

سید احمد خمینی پاسخ رهبر انقلاب را چنین منتقل کرده است: «حضرت حجت‌الاسلام خامنه‌ای دامت افاضاته؛ پس از سلام، پیغام شما را به حضرت امام رساندم که رزمندگان آماده هستند عملیات کنند. حضرت امام فرمودند به‌هیچ‌وجه به خاک عراق حمله نکنید. حتی گلوله‌ای به طرف آنها شلیک نکنید. در صورتی که بمباران کردند شما هم اگر صلاح دانستید دستور بمباران را بدهید. شما نیرو مهیا داشته باشید، در صورتی که آنها حمله کردند و زمینی را تصرف کردند، شما هم به آنها حمله کنید. من اعلام کرده‌ام که قبول قطعنامه تاکتیکی نیست، حمله نقض آن است. قبل و بعد آتش‌بس ندارد. مرید، احمد خمینی»[مجله نگاه-مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ- شماره ۲۶- ص ۷۷]

www.arshiveiran.com
@oldnewspaper
2024/07/01 02:53:29
Back to Top
HTML Embed Code: