Telegram Web Link
✳️ ترور شاه و دفاعیات وکیلِ کامرانی در دادگاه!

در ساعت ۹ صبح ۲۱ فروردین ۱۳۴۴ هنگامی که #محمدرضا_پهلوی به دفتر کار خود در #کاخ_مرمر رهسپار بود، سرباز وظیفه #رضا_شمس‌_آبادی او را به گلوله بست، ولی گلوله‌ها به شاه اصابت نکرد و دو نفر از محافظین شاه کشته شدند و دو نفر هم مجروح گردیدند. ضارب توسط مأموران کشته شد.

درباره این رخداد کتاب ها و گزارشات متعددی نوشته شده که جای دادگاه های متهمین پرونده ترور شاه که از مهرماه همین سال آغاز و تا آبان و آذر نیز ادامه یافت خالی است، دادگاه هایی که به صورت علنی برگزار شد و به دلیل بسیار طولانی بودن جلسات که سه صفحه کامل یک روزنامه مثل «اطلاعات» را گاها در بر می گرفت کسی حوصله به خرج نداده که این دادگاه ها را به صورت کامل مطالعه کرده و نکات بدیعی را از آن ها استخراج کند، نکاتی که درباره زندگینامه و فعالیت های پیش از ترور متهمین پرونده نکات بسیاری در آن ها وجود دارد.

#احمد_کامرانی یکی از متهمین ترور شاه که 12 مرداد 1401 درگذشت و تصویر او به پیوست قابل مشاهده است در جلسات دادگاه متهم بود که به دلیل رفاقت با #رضا_شمس_آبادی از ترور آگاه بوده و می توانسته این موضوع را به مقامات امنیتی اطلاع دهد ولی نه تنها این کار را نکرده که شمس آبادی را از طریق دیگر دوستانش از جمله منصوری از متهمین دیگر پرونده به این کار تحریک کرده است ولی در نهمین جلسه دادگاه نظامی تیمسار ملکزاد وکیل مدافع کامرانی جزئیاتی از سوابق خود کامرانی و پدرش به دادگاه ارائه کرد که با واکنش دادستان یعنی تیمسار سرتیپ فرسیو که خود او هم در فروردین 1350 ترور و کشته شد مواجه گردید.

اظهارات وکیل مدافع کامرانی و پاسخ دادستان بسیار جالب توجه است که در ادامه بدان خواهم پرداخت؛

ادامه در پست بعد ...

www.arshiveiran.com
@oldnewspaper
از پست قبل بخوانید...

تیمسار ملکزاد در دفاعیات خود از کامرانی می گوید: استحضار دارند که موکل بنده در دبیرستان درس می خوانده و ... از کوچکی علاقمند به امور فنی بوده است همین امر مورد توجه سازمان مدیریت کارخانه ارج قرار گرفته و ضمن تحصیل در مدرسه یک دستگاهی ساخته اند که این دستگاه الان حاضر است و با اجازه رئیس دادگاه ارائه خواهد شد، از طرف فرهنگ، شهربانی و پست و تلگراف کاشان موكل من مورد تقدیر و تشویق قرار گرفته است، این جعبه مهر و موم شده در ۱۳ اردیبهشت ماه 1341 ساخته شده و من آن را به دادگاه آورده ام، در همان زمان که ساخته اند تمثال شاهنشاه را روی دستگاه نصب کرده اند، اجازه می فرمائید دستگاه را ارائه دهم؟
رئیس: بفرمائید.
...

تیمسار ملكزاد ادامه داد: ملاحظه فرمودید که موكل بنده از دوران تحصیلی میهن پرست و شاه دوست بوده و این دستگاه برای امروز ساخته شده تا در محضر دادگاه ارائه شود.

قبلا به عرض رسید که پدر موکل که در دادگاه حاضر است (در میان تماشاچیان ) کارمند وزارت کشور بود. موقعی که در سرخس بخشدار بود با رفراندوم ششم بهمن مواجه می شود، این جوان در آن جا فعالیت زیادی کرده و بر اثر تلاش ایشان ۱۲ هزار رای به نام رفراندوم جمع آوری شد.

اما پدر موکل که مرد پیری است و موكل بنده تنها اولاد ذکور ایشان است، تمام دوران زندگیش توام با میهن پرستی و شاه دوستی بوده است، در آن زمان روزنامه ای به نام «منادی» تلگرافی علیه ایشان تهیه می کند، تلگراف مدیر روزنامه از بوکان در مورد تعویض بخشدار است و خطاب به استاندار وقت آذربایجان آقای دکتر سجادی است و می نویسد شخص آقای کامرانی مخالف دولت مصدق از رعایا پول گرفته و می گوید از عمر مصدق بیش از ۳ ماه نمانده، مزدوری بخشدار ثابت است و تقاضای تعویض بخشدار می شود.

دادستان: تاریخ آنرا بفرمائید.

تیمسار ملکزاد: تاریخ آن 29 مهر 1331 است، در شماره دیگر روزنامه مجددا به استاندار نوشته چگونه این شخص مزدور و خائن و مخالف با مصدق را تعویض نکردند و ایران باید به دست ایرانی اداره شود از جانب آقای دکتر مصدق تقاضا می کنیم که هر چه زودتر این شخص مزدور و کثیف را تعویض نمایند.

رئیس: شما چرا دفاع از موکل نمی فرمائید؟

تیمسار ملكزاد: بنده می خواهم موکل خود را به خوبي به محضر دادگاه معرفی کنم.

تیمسار ملکزاد: شاید در موقع صدور رای این مدارك مورد استناد هیئت دادرسان قرار گیرد و تخفیفی در مجازات موکل داده شود.

پاسخ دادستان

دادستان: فرمایشاتی که تیمسار سرتیپ ملك زاد برای برائت مو كل خودشان فرمودند درست در جهت معکوس بود و ایشان ثابت کردند که اصولا اینها خانوادگی مردمان ناراحتی هستند که همیشه دارای فعالیت های مضره هستند، ایشان دارند استناد می کنند به متن روزنامه ای که در 29 مهر 1331 عليه نخست وزیر وقت، نخست وزیری که در آن روز سر کار بوده منتشر شده و نشان می دهد ایشان با اقداماتشان مخالفت داشتند و دارند و استناد می کنند که چون در تاریخ 29 مهر 1331 با اقداماتی که در آن زمان نخست وزیر وقت می خواسته بکند مخالف بودند و در روزنامه هم منعکس کردند، بنابر این می خواهند ثابت بکنند که نخیر پدرش و خودش همه مردمانی هستند که از اول شاه دوست و میهن پرست بودند، در صورتی که قضیه درست در جهت مخالف است و اصلا چه ارتباطی دارد به این موضوع؟
تبلیغات نیست

... دادگاه اینجا دارد به مطلبی رسیدگی می کند که از جنبه قضائی مطرح رسیدگی است به این دلیل بنده هم از ذکر نام اشخاص و مقامات به طور کلی خود داری می کنم.

پدر متهم ردیف 4 يك اقدام خلاف کرده و در روزنامه هم منعکس شده و شما دارید به این امر استناد می کنید، در این صورت آیا ما نمی گوئیم که پدر این شخص هم ناراحت بوده و اصلا می گویند که متهم ردیف 4 در سرخس فعالیت کرده و در آن جا اینقدر در رفراندم رای آورده، به وی که در آن وقت يك بچه مدرسه بوده این فعالیت ها چه ارتباطی داشته؟ پس این از بچگی آدم ناراحتی بوده. ایشان یک ساعت زحمت کشیدند و ناراحتی تحمل کردند و این قوطی مارگیری را با زحمت باز کردند که نشان بدهند متهم آدمی است شاه پرست، اگر این شخص چیزی را درست کرده و می خواسته آن را در سازمانهای اداری مملکت عنوان و ارائه بکند، پس می خواستید از تمثال کی استفاده کند؟ حالا ما همه این ها را دلیل قرار بدهیم و بعد برویم از خانواده اش صحبت بکنیم؟

پدر پیرش را بیاوریم اینجا و نشان بدهیم که او هم از اول آدم ناراحتی بوده؟ این مطالبی که می فرمائید ثابت می کند که اینها همیشه مردمان ناراحتی بودند و همیشه فعالیت مضره داشتند. اصلا این ها با دستگاه حاکمه مخالف بودند حالا هر کس می خواهد باشد، اما ما که مدعی این امر نیستیم، نمی گوئیم چون علیه دستگاهی که در سال ۳۱ روی کار بوده اقدام می کردند ما این ها را تائید بکنیم...

ادامه در پست بعد...

www.arshiveiran.com
@oldnewspaper
نکاتی که از یک بخش دادگاه متهمین حادثه ۲۱ فروردین ۱۳۴۴ کاخ مرمر قابل استخراج است؛‌

یک: پدر کامرانی در دوره ای بخشدار سرخس بوده و به همراه فرزندش یعنی متهم در رفراندوم ششم بهمن موسوم به #انقلاب_سفید در این منطقه نقش ایفا و ۱۲ هزار رای در راه برنامه های شاه جمع کرده بود.

دوم: پدرِ کامرانی در دوره مصدق از مخالفان او بوده و در مهر ماه ۱۳۳۱ حدود یک سال قبل از کودتا و سقوط دولت مصدق علیه او تحرکات و تحریکات می کرده و درباره این تحرکات در روزنامه ها مطالبی منتشر شده بود. وکیل مدافع کامرانی به دلیل این که مصدق مورد غضب شاه بوده و در حصر فکر می کرده که اگر به این مستندات استناد کند در دادگاه برای کامرانی تخفیف خواهد گرفت مثل این که امروز کسی مرتکب جرمی شود و در دادگاه وکیل مدافع او استناد کند که در دولت های گذشته مخالف دولت وقت بوده و در نتیجه در این دولت مستقر باید مورد عفو قرار گیرد!

وکیل کامرانی به اقدامات او در دوره ای که مدح گوی شاه بوده نیز استناد و به یک دستگاه اشاره می کند که بر روی آن تصویر شاه چسبانده شده بود و این را نیز مستندی بر شاه دوستی موکل خود می پندارد!

سوم: علیرغم تلاش وکیل مدافع کامرانی به استناد به آن عملکرد در دوره مصدق و در دوره رفراندوم ششم بهمن فرسیو دادستان می گوید عمل علیه دولت قانونی و مشروع وقت نشان دهنده روحیه خلاف متهم بوده و این دلیل برای وجاهت او نیست، یعنی پدر متهم در دوره دولت مستقر قانونی مصدق اقدام ممدوحی انجام نداده بود که امروز به آن استناد و درخواست تخفیف شود.

فرسیو همچنین به دستگاهی که عکس شاه بر روی آن چسبانده شده بود نیز اشاره کرده می گوید انتظار داشتی کامرانی عکس چه کسی را بچسباند؟ نقل به مضمون گفته دادستان این بوده که افراد در دوره قدرت یک حکومت برای دریافت تقدیر و پاداش جز کرنش به آن قدرت راهی ندارند و این کرنش استناد محکمی برای جرائم بعدی و دادگاه نیست!

www.arshiveiran.com
@oldnewspaper
مطبوعات قدیمی
✳️ در این دو روز خبری در فضای مجازی منتشر شده که بر اساس آن #کتابخانه_ملی اعلام کرده است که حجمی از کتاب ها و نشریات قدیمی را به این دلیل که زائد و بلامصرف بوده است دور انداخته اند! نشریات قدیمی به چند دلیل می تواند زائد و بلامصرف باشند نخست آن که نسخه های…
✳️ توضیحات معاون کتابخانه ملی درباره خبری که در ایام نوروز علاقمندان به مطبوعات و کتاب های قدیمی ایران را نگران کرد

⛔️هیچ نشریه قدیمی در کتابخانه ملی ایران امحاء نمی‌شود


معاون کتابخانه ملی ایران در گفت‌وگو با ایرنا مطرح کرد:

▪️هیچ نشریه قدیمی در کتابخانه ملّی ایران امحاء نشده و نمی شود. آنچه که اتفاق افتاده، رویه ای معمول و مرسوم در تفکیک منابع از جمله نشریات ادواری است.

▪️ نکته این است که در این موضوع اخیر برخی بدون اطلاع دقیق، به اظهار نظر و حتی توهین پرداختند در حالی که اولا برخلاف ادعای منتشر شده، هیچ کتاب یا نشریه نفیس و ارزشمندی درمیان این مجموعه وجود نداشته،ثانیا هیچ نشریه یا کتاب مربوط به سال های قبل از پیروزی انقلاب اسلامی در این مجموعه وجود نداشته، بلکه صرفا نشریاتی مورد امحا قرار گرفته که در بالا اشاره شد.


🔍 متن کامل مصاحبه را اینجا بخوانید
📸 تصاویر بیشتر از مخزن نشریات کتابخانه ملی


#سازمان_اسناد_و_کتابخانه_ملی_ایران
#کتابخانه_ملی
#نشریات_قدیمی
#اسناد_تاریخی
#حافظه_ملی

🆔 @nali_ir
✳️ دور آزادی پرانتز بکشید!

مجله #ایران_جوان از جمله نشریات منتشر شده از سوی #روزنامه_ایران بود که به موضوع جوانان می پرداخت، هنگام اسکن شماره ۱۲۳ این مجله به تاریخ دی ۱۳۷۸ به تصویر مرحوم #رضا_داود_نژاد در روی جلد برخورد کردم که در یک گزارش با تیتر جذاب "دور آزادی پرانتز بکشید" با او نیز گفت و گو شده بود.

در این گزارش به نقل از داوود نژاد آمده بود: من فکر می کنم، من نوعی زمانی به تعریف آزادی می رسم که بدانم محدودیت های من کدامند، چون آزادی و محدودیت دو مفهوم متضادند که به نظر من خیلی با هم ارتباط دارند، در واقع آزادی همان حذف محدودیت هاست و این می تواند حذف محدودیت های فکری، مذهبی، دینی و یا خلاقی باشد... زمانی من به تعریف آزادی می رسم که بتوانم محدودیت هایی را که برایم وجود دارد درک کنم...

داوود نژاد در بخش دیگری از سخنان خود گفته بود: دعواهای جناحی مشکل ساز شده اند، برای مثال در مجلس موقع استیضاح آقای مهاجرانی، نماینده ای آمدند و گفتند چرا با آقای بیضایی در #ایران_جوان گفت و گو شده؟ البته آقای #مهاجرانی خوب جواب دادند که قشنگ ترین فیلمی که درباره امام حسین(ع) ساخته شده فیلمنامه اش را آقای #بیضایی نوشته است. این ایرادها به دعواهای جناحی بر می گردد.

#انتشار_با_ذکر_منبع

www.arshiveiran.com
@oldnewspaper
✳️ سالنامه ۸۷ اعتماد و گفت و گو با مدیر امنیتی سابق که معتقد بود حقش ضایع شده است!


سالنامه ها همیشه برایم جذاب بوده اند بخصوص سالنامه های نشریات جریان اصلاحات که چکیده یک سال و برنامه های سال بعد در آن یافت می شد و مصاحبه های جذاب تر!

امروز در حال گشت و گذار در آرشیو اسکن شده به سالنامه ۱۳۸۷ #روزنامه_اعتماد برخوردم و مصاحبه های فراوان آن نظرم را جلب کرد.

در این سالنامه #صبا_آذر_پیک با #مصطفی_پورمحمدی گفت و گو و این تیتر را برای گزارش خود انتخاب کرده بود؛

پورمحمدی از ماجراهای آذر ۷۷ و قتل های زنجیره ای می گوید؛
حق من ضایع شد


در مقدمه این گفت و گو به قلم صبا آذرپیک آمده است: ‌در تمام مدتی که در دفتر رئیس سازمان بازرسی نشسته بودیم صدایی ممتد شنیده می شد؛ صدای به هم خوردن مهره های سنگی تسبیحی سبز رنگ که در دستان مصطفی پور محمدی جابه جا می شد. این صدا فقط هنگامی قطع شد که معاون رئیس جمهور در اخبار سراسری ساعت ۹ شب خبر از سرنوشت طرح تحول اقتصادی داد. ظاهرا برای وزیر سابق کشور پرداخت نقدی یارانه ها توسط احمدی نژاد در سه ماه مانده به انتخابات بسیار مهم شده است. پورمحمدی بسیار تاکید دارد چهره امنیتی نبوده و این تعبیر اشتباه توسط برخی مغرض در افکار عمومی تلقین شده است. به همین خاطر هم مصر است که تمام جزئیات سوابقش را بگوید تا اثبات کند تنها چند سال به معنای واقعی یک چهره امنیتی بوده است. البته پیش بینی می کند اگر کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری شود، رقبایش ماجراهای سال ۷۷ را پاشنه آشیل وی می کنند، به همین دلیل هشدار می دهد اگر کسی بخواهد وارد این موضوع شود سکوت ده ساله را شکسته و پاسخ هایی می دهد که قطعا ناخوشایند رقبا است. حال اگر رقبا می خواهند وارد میدان شوند. چون مصطفی پورمحمدی قائم مقام وزارت اطلاعات ده سال پیش، معتقد است حق او ضایع شده است و می تواند این روزها از حقش دفاع کند.

#انتشار_با_ذکر_منبع

www.arshiveiran.com
@oldnewspaper
✳️ احترام نظامی قوای مسلح به آقازاده!

مجله #تهران_مصور در شماره ۱۸ فروردین ۱۳۴۶ به بهانه پیام نوروزی #رضا_پهلوی که در آن روزها وارد هفت سالگی شده بود تصویری از احترام نظامی و یا سان دیدن این کودک از نیروهای مسلح منتشر کرده بود!

رضا پهلوی شش سال داشت که به کاخ اختصاصی خود راه یافت. کاخ وی، بنای قدیمی و کوچک کوشک احمدشاهی واقع در مجموعه باغ نیاوران بود، در آن جا وی تحت نظر یک معلم فرانسوی به نام مادمازل ژوئل فوبه قرار گرفت و چند نفر از آجودان‌های شاه نیز به انجام امور مختلف وی گمارده شدند.

یک سال بعد و در سن ۷ سالگی، #محمدرضا_پهلوی تاج ولیعهدی را بر سر او نهاد. با این کار، او رسماً بر اساس قانون اساسی مشروطه ولیعهد ایران شد. مراسم تاجگذاری در کاخ گلستان برگزار گردید.

هر چند در روزگار کنونی احترام نیروهای مسلح کشور به یک کودک به دلیل این که او زاده مقام عالیرتبه آن کشور است و یا این که رسیدن فردی به مقام عالی نظام از همان بدو تولد مضحک به نظر می رسد و #آقازادگی یک نوع فحش محسوب می شود در روزگاری نه چندان دور جزو قانون پذیرفته کشور بود و دولت و ملت و قوای نظامی و انتظامی کشور به آقازاده ها احترام قائل بودند!

www.arshiveiran.com
@oldnewspaper
جمع آوری و مرور آرشیو روزنامه های دوره پهلوی زمینه ساز آن می شود که انسان با ده ها هزار تصویر برخورد کند که عکاسان جراید و یا بنگاه های خبری حکومتی این تصاویر را ثبت و ضبط و در روزنامه ها بخشی را منتشر کرده بودند.

بی شک کیفیت این تصاویر به قول امروزی ها HD نیست ولی با توجه به شرح منتشره در ذیل تصاویر و در روزنامه ها برای پژوهشگران بسیار قابل استفاده هستند.

به دلیل تدوین روزشمار پهلوی که اینک در حال ویراش جلد سیزده آن یعنی "بهار و تابستان ۱۳۴۶" هستم به تصویر پیوست در صفحه یک «روزنامه اطلاعات» ۲۲ فروردین ۱۳۴۶ برخورد کردم که خبرنگار روزنامه در شرح تصویر نوشته بود:

علیاحضرت شهبانوی نیکوکار در سفر مشهد از جذامخانه «مهراب خان» در این شهر دیدن نمودند و بدون بیمی از تماس با جذامیان، بیماران را مورد تفقد قرار دادند و دستور فرمودند که مبلغ ده میلیون ریال برای کمک به آسایشگاه جذامیان در اختیار آسایشگاه قرار داده شود. در این عکس شهبانو فرح با یکی از بیماران مشغول صحبت هستند.

پی نوشت

از نوشتن توضیحات این چنین گریزانم ولی ضروری است که بدین نکته توجه داشته باشیم، برای فردی که در کار جمع آوری آرشیو مطبوعات، تصاویر، فیلم و مستند هست تحلیل محتوای این جراید، تصاویر، فیلم ها و ... در مرحله دوم اهمیت قرار دارد. آن چه امروز ضروری است جمع آوری آرشیو قدیمی مطبوعات و همچنین تصاویر تاریخی است و بعد استفاده از این تصاویر در کتاب ها و تحلیل هایی که نوشته می شوند!

www.arshiveiran.com
@oldnewspaper
مجله #تصویر سال هشتم شماره های ۳۶-۳۵-۳۴ تصویری از #محمدعلی_زم منتشر و به قلم #سیدابراهیم_نبوی در شرح حال او این گونه توضیح داده است:

در فاصله ۲۲ سال
حجت الاسلام محمدعلی زم
۱۳۵۷-۱۳۸۰

محمدعلی زم، روزگاری در صف انقلابیون فریاد می زد، پیشاپیش مردم انقلابی، با عبایی تیره، اندامی نحیف و شوری انقلابی.
سال ها گذشته است، بیست و چند سال بار سنگین #حوزه_هنری را در تمام روزهای تلخ و شیرین پشت سر گذاشته، از یک موقعیت دولتی و رسمی و کنترل شده به موقعیت یک نهاد هنری و فرهنگی پیشرو رسیده و زیر فشار سنگین کنترل قرار گرفت.

حالا زم، در خیابان به نماز نشسته است، با عبایی روشن، اندامی تنومند و دیگران پشت به او دور می شوند و او به تمام آن چه ساخت و دیگر از آن او نیست فکر می کند.

عکس از : #نفیسه_مطلق

#انتشار_با_ذکر_منبع

www.arshiveiran.com
@oldnewspaper
صفحات اخبار خارجی روزنامه های دو سال 1345 و 1346 برایم جذابیت خاصی دارد، یکی برای پیگیری روند منتهی به جنگ شش روزه اعراب و اسرائیل که 15 خرداد 1346 آغاز شد و دومی روند حذف مخالفان ‎#مائو در ‎#چین ، طرفداران مائو یکی پس از دیگری مخالف او شدند و حذف و زن مائو هم پس از مرگ شوهر دستگیر و به اعدام محکوم و پس از چند سال حبس خودکشی کرد! زن والا درجه ای که در زمان مائو از پیشقراولان ‎#انقلاب_فرهنگی_چین بود و بعد از مائو ستاره بختش خاموش شد و آن شد که نوشتم!

مرور اخبار چین دوره مائو و پس از او در روزنامه ها واقعا جذابیت خاصی دارد افرادی که به مائو کمک کردند تا رقبا را حذف کند، رقبایی که رقیب خود این ها هم محسوب می شدند و پس از حذف رقیب نوبت به خود آن ها رسید، لیوشائوچی مرد شماره دو چین پس از مائو با همکاری چوئن لای و لین بیائو حذف و با خفت در زندان مرد، چوئن لای سرطان گرفت و مرد و مائو حتی به تشییع او نرفت و لین بیائو که روزگاری جانشین مائو محسوب می شد در یک تلاش ناکام به کودتا علیه مائو هواپیمایش حین فرار سقوط کرد و به آرزویش نرسیده و مُرد!

همسر مائو هم که در همه این رخدادها نقش داشت پس از مائو به همراه افرادی دیگر به کودتا متهم و دستگیر و به اعدام محکوم و در نهایت خودکشی کرد!

www.arshiveiran.com
@oldnewspaper
✳️ روزی که مرجع بزرگ شیعیان عراق و خواهرش توسط صدام به شهادت رسیدند!


#آیت_الله_العظمی_محمدباقر_صدر بزرگ مرجع شیعیان عراق #19_فروردین_1359 سه روز پس از بازداشت به دست رژیم بعث عراق به شهادت رسید.

#آیت_الله_هاشمی_شاهرودی در مورد شهادت این مرجع تقلید اظهار داشت : روز شنبه 16 فروردین ماه ساعت سه بعد از ظهر هنگامی که مردم کمتر در کوچه و بازار به چشم می خوردند ایشان را عوامل بعثی باشتاب زدگی و به سرعت از منزل خارج کرده و مستقیما از منزلشان در نجف به طرف بغداد بردند که همان روز این حادثه توسط بعضی از بستگان و دوستان ایشان به تهران و اینجانب اطلاع داده شد .

وی ادامه داد : صبح روز یکشنبه 17 فروردین عوامل بعث برای بار دوم به منزل ایشان ریخته و همشیره دانشمند و مجاهد ایشان را نیز دستگیر کرده و به بغداد بردند.

آیت الله هاشمی شاهرودی ادامه داد : بنا به شواهد به دست آمده حضرت آیت الله محمد باقر صدر و همشیره شان را شب سه شنبه 19 فروردین ماه در یکی از زندان های ارتش بغداد به شهادت رساندند ، سه شنبه بعد از نیمه های شب عوامل بعث عراق به منزل پسرعموی ایشان آیت الله محمد صادق صدر در نجف رفته و ایشان را به حالت فجیعی بیرون کشیده و به غسالخانه نجف بردند و جنازه های دو شهید را تحویل ایشان داده و با تهدیدهای شدید از ایشان خواستند که به هیچ وجه خبر شهادت را منتشر نکند.

بنا به خبرهای رسیده جنازه های این دو شهید در جوار مرقد مطهر امیرالمومنین در نجف اشرف و در آرامگاه خانوادگی شرف الدین به خاک سپرده شده است .

منبع : اطلاعات ، 1 اردیبهشت 1359 ، صفحه 12

از روز دستگیری #شهید_آیت_الله_صدر تا روز اعلام خبر شهادت این مرجع تقلید بزرگ شیعیان عراق و خواهر بزرگوارشان در روز اول اردیبهشت 1359 وضعیت این دو شهید در هاله ای از ابهام قرار داشت چرا که رژیم بعث عراق تهدید کرده بود که در صورت انتشار خبر شهادت ایشان آیت الله محمد صادق صدر را نیز به شهادت خواهد رساند و این گونه شد که اولین روز اردیبهشت روزنامه ها به نقل از آیت الله هاشمی شاهرودی نماینده شهید صدر از قطعی بودن شهادت آیت الله صدر و خواهرشان خبر دادند .

#امام_خمینی پس از قطعی شدن خبر شهادت آیت الله صدر و خواهرشان در روز دوم اردیبهشت ماه پیامی را صادر کردند .

به پیوست به مناسبت سالگرد شهادت مظلومانه این مرجع و مجاهد عظیم الشان به مرور مطبوعات آن روزها می پردازیم.

@oldnewspaper
✳️ بازتاب قطع رابطه ایران و آمریکا در مطبوعات فروردین 1359

19 فروردین 1359 #جیمی_کارتر رئیس جمهور #آمریکا طی یک سخنرانی تلویزیونی قطع روابط دیپلماتیک میان آمریکا و ایران را اعلام کرد و به دیپلمات های ایرانی 24 ساعت وقت داد تا خاک آمریکا را ترک کنند .
#کارتر همچنین قطع فوری معاملات بازرگانی با ایران را که در قطعنامه 13 ژانویه شورای امنیت سازمان ملل پیش بینی شده است اعلام کرد .
کار‌تر طی سخنانی در این رابطه گفت : مطالبات شاکیان آمریکایی و شرکت‌ها، از اموال مسدود شده ایران در آمریکا برداشت خواهد شد و مسئولیت بحران با شورای انقلاب ایران است که خود را پشت سر دانشجویان پنهان می‌کند. اگر گروگان‌ها آزاد نشوند، تصمیمات شدید‌تری علیه ایران اتخاذ خواهد شد و آمریکا با هم‌پیمانان خود اقدامات مقتضی به عمل خواهد آورد. هیچ ویزای جدید برای ایرانیان صادر نخواهد شد و کلیه ویزاهای صادر شده پس از بحران باطل می‌باشد.

✳️بهترین کار رئیس جمهور آمریکا از دید #امام_خمینی

امام خمینی در واکنش به این اقدام دولت آمریکا طی پیامی تاکید کردند : اگر کار‌تر در عمر خود یک کار کرده باشد که بتوان گفت به خیر و صلاح #مظلوم است همین قطع رابطه است. رابطه بین یک ملت بپا‌خاسته برای رهایی خود از چنگال چپاولگران بین‌المللی با یک چپاولگر عالم‌خوار همیشه به ضرر ملت مظلوم و به‌ نفع چپاولگر است.

✳️ما این قطع رابطه را به فال نیک می گیریم

رهبر انقلاب ادامه دادند : ما این قطع رابطه را به فال نیک می‌گیریم چون که این قطع رابطه دلیلی بر قطع امید دولت آمریکا از ایران است، ملت رزمنده ایران این طلیعه پیروزی نهایی را که قدرت سفاکی را وادار به قطع رابطه یعنی خاتمه دادن به چپاولگری‌ها کرده اگر جشن بگیرد حق دارد.

به مناسبت سالگرد قطع رابطه ایران و آمریکا نگاهی انداخته ایم به جرائد آن روزهای کشور ...
@oldnewspaper
#کیهان ، 19 فروردین 1359
احزاب و گروه ها از #قطع_رابطه_با_آمریکا استقبال کردند
تصمیمات #شورای_انقلاب امروز اعلام می شود

@oldnewspaper
#کیهان ، 20 فروردین 1359
واکنش جهانی به #قطع_رابطه_ایران_و_آمریکا
تهدید نظامی آمریکا علیه ایران
پیشنهاد احزاب و گروه ها برای مقابله با #تحریم و #تهدید_نظامی

@oldnewspaper
2024/10/01 19:33:06
Back to Top
HTML Embed Code: