Telegram Web Link
Audio
سمپوزیوم «منجی در اسلام»

امام مهدی و سیره انبیاء در قرآن
فرزانه روحانی مشهدی، دانشگاه شهید بهشتی

ویدیو در یوتیوب

۱۴ اسفند ۱۴۰۱
۵ مارس ۲۰۲۳

عقیده به امام مهدی و نقش آفرینی او در فرجام حیات بشر در زمین از مسلمات دینی مورد اتفاق فریقین است که در قرآن به اجمال و اشارت و در روایات اسلامی به تصریح از آن سخن رفته است. مرور آیات مهدوی و بررسی گونه‌های آن و نحوه دلالت آن، مورد توجه قرآن پژوهان قرار گرفته است. در این ارائه، با استفاده از آیات قرآن از علت پیوند میان سیره پیامبران و سیره امام مهدی سخن گفته و برخی مصادیق این مشابهت مورد تأمل قرار خواهند گرفت.

دکتر فرزانه روحانی مشهدی دانش آموخته علوم قرآن و حدیث از دانشگاه تهران و استادیار دانشگاه شهید بهشتی است و اکنون ریاست پژوهشکده مطالعات میان‌رشته‌ای قرآن در این دانشگاه را برعهده دارد. رساله دکترای او بررسی مشابهت سیره پیامبران با امام مهدی بر اساس آیات قرآن بوده و در این زمینه مقالاتی به چاپ رسانده است.

انجمن مسلمانان شیعه دانشگاه نورث‌وسترن- شهر شیکاگو
@NorthwesternSMA
Audio
سمپوزیوم «منجی در اسلام»

انگاره مهدی در اشعار عربی سده‌های نخست
محمدرضا معینی، دانشگاه تهران

ویدیو در یوتیوب

۱۴ اسفند ۱۴۰۱
۵ مارس ۲۰۲۳

چکیده:
فرهنگ عامه یکی از منابع شایان توجه برای مطالعه اندیشه‌ها و باورها متداول در هر جامعه است. در جامعه عربی پیش از و پس از اسلام، شعر مهم‌ترین ابزار رسانه‌ای گروه‌های مختلف دینی و سیاسی به شمار می‌آید و به تبع یکی از منابع بی‌نظیر برای مطالعه فرهنگ عامه جامعه عربی است. در پژوهش حاضر، با مراجعه به اشعار بر جای مانده از شعرای دو قرن نخست هجری، انگاره «مهدی» و اوصاف او در ادبیات رایج آن دوران بازتعریف خواهد شد. حاصل این مطالعه، می‌تواند کلیدی برای فهم دقیق‌تر احادیث و اخباری باشد که در آن از «مهدی» یاد شده و به او اشاره شده است.

محمدرضا معینی دانشجوی دکتری رشته فلسفه و کلام اسلامی در دانشگاه تهران است. او پیشتر در رشته کلام امامیه در مقطع کارشناسی ارشد و در رشته زبان و ادبیات عربی در مقطع کارشناسی تحصیل کرده است. پژوهش‌های او عمدتا در حوزه مطالعه اسلام متقدم و تحولات تاریخی اندیشه کلامی امامیه بوده است.

انجمن مسلمانان شیعه دانشگاه نورث‌وسترن- شهر شیکاگو
@NorthwesternSMA
علی بن ابی طالب یقول…
.... لا يزالون علی ذلك حتى يـ[خـر]ج علـ[یهـم ر]جل من عترة النبي


بخشی از بشارت مهدوی منسوب به امیرالمومنین علیه‌السلام در پاپیروس مصری نوشته شده در قرن دوم هجری که در ارائه فردای آقای محمد قندهاری مورد بحث قرار خواهد گرفت.
@NorthwesternSMA
Audio
سمپوزیوم «منجی در اسلام»

چرایی تعبیر "بعثت" برای قیام امام مهدی
زهره اخوان مقدم، دانشگاه علوم و‌معارف قرآن

ویدیو در یوتیوب و آپارات

۲۰ اسفند ۱۴۰۱
۱۱ مارس ۲۰۲۳

چکیده:
در احادیث مربوط به مهدویت، در کتب شیعه و اهل سنت، واژه‌ای مشترک وجود دارد که از جهت مفاهیم دینی-اسلامی حايز اهمیت فراوان است. تعبیر «بعثت» برای امام مهدی عج ، واژه‌ای است که از سوی خداوند، تنها برای فرستادگان و حجت‌های الهی به کار رفته، و کاربرد این واژه برای ایشان، می‌تواند به عنوان تبیینی برای امامت در گفتمان کلامی شیعی مورد استناد قرار گیرد.

زهره اخوان مقدم دانشیار دانشگاه علوم و‌معارف قرآن هستند. رساله دکتری ایشان با عنوان «اصول تفسیر قرآن برگرفته از روایات اهل‌بیت ع» به عنوان پایان‌نامه برتر برگزیده شد و بصورت کتاب به چاپ رسید. از وی بیش از نود مقاله غالبا در حوزهٔ امامت و اهل‌بیت به چاپ رسیده است.

انجمن مسلمانان شیعه دانشگاه نورث‌وسترن- شهر شیکاگو
@NorthwesternSMA
Audio
سمپوزیوم «منجی در اسلام»

بشارات مهدوی منتسب به امیرالمومنین در مصادر کهن
محمد قندهاری

ویدیو در یوتیوب و آپارات

۲۰
اسفند ۱۴۰۱
۱۱ مارس ۲۰۲۳

چکیده
در میراث حدیثی اسلامی، روایات پرشماری در باب بشارت به موعود آخر الزمان به علی بن ابی طالب ع منتسب شده است که با توجه به چالش‌های اعتبارسنجی حدیث در قرن اول، تاریخ‌گذاری بیشتر آن‌ها، با دشواری‌هایی روبروست. در این ارائه، به دو روایت خاص از میان این روایات خواهیم پرداخت که در مصادر کهن ثبت شده‌اند و هر کدام آن‌ها،‌ از جهتی متمایز است: اولی، پیش‌گویی‌ای از آن حضرت است که در پاییروسی مصری از ابن‌لهیعة (از قرن دوم) ثبت شده است. دومی، نقلی ادبی است که از قدیم در کتب ادبی و لغت عرب به آن استناد شده است. هم‌چنین قدمت و وثاقت هر یک از روایات و نیز اشتراک مضامین آن‌ها، به اجمال مورد بحث قرار گرفته است.

محمد قندهاری دانش آموخته مهندسی برق از دانشگاه شریف و دکتری علوم قرآن و حدیث از دانشگاه تهران است و در سالیان اخیر تحقیقاتی در باب حدیث متقدم داشته و در این زمینه مقالاتی به چاپ رسانده است.

انجمن مسلمانان شیعه دانشگاه نورث‌وسترن- شهر شیکاگو
@NorthwesternSMA
Audio
سمپوزیوم «منجی در اسلام»

بررسی تطبیقی حرکت امام حسین (ع) و امام قائم (ع)
حیدر داودی

یوتیوب و آپارات

۲۱
اسفند ۱۴۰۱
۱۲ مارس ۲۰۲۳

بر مبنای روایات و تأویل آیات، یکی از کارکردهای قائم، در کنار عدل‌گستری و نجات بشریت و اسلام، خون‌خواهی حسین بن علی است. در این ارائه، پس از بیان شواهد این مدعا، به مطالعه تطبیقی حرکت امام حسین و امام قائم می‌پردازم و تناظرهای این دو حرکت و جغرافیا و چهره‌های محوری آنها را بررسی می‌کنم. در انتها، این فرضیه را مطرح می‌کنم که در فرجام‌شناسی اسلامی، قائم نه تنها به عنوان خون‌خواه امام حسین بلکه همچنین به مثابه حسین دیگری برای امت اسلام ترسیم شده و گویی مسلمانان مورد آزمایش مشابهی قرار خواهند گرفت.

حیدر داودی، مغزپژوه پسادکترا در دانشگاه نورث‌وسترن و مدیر انجمن مسلمانان شیعه این دانشگاه است. وی دکترایش را از دانشگاه جانز هاپکینز دریافت کرده و بر روی مبنای عصبی حافظه تحقیق می‌کند. علاقه‌مندی پژوهش دینی او مطالعات قرآن و عهدین است. او عضو جامعه متون عهدینی (اس‌بی‌ال) و انجمن بین‌المللی مطالعات قرآنی (ایکسا) می‌باشد.

انجمن مسلمانان شیعه دانشگاه نورث‌وسترن- شهر شیکاگو
@NorthwesternSMA
Audio
سمپوزیوم «منجی در اسلام»

"مهدیان" و "قائمان" یا "مهدیِ قائم"؟
مصطفی بارگاهی

یوتیوب و آپارات

٢١ اسفند ۱۴۰۱
١٢ مارس ۲۰۲۳

در احادیث شیعه علاوه بر "مهدی" عنوان "قائم" نیز یاد شده است. جریان واقفه برای توجیه قائمیت موسی بن جعفر (ع) احادیث ١٢ امام را درباره‌ی ١٢ مهدی دانستند که پس از قیام قائم خواهند آمد. برخی شیعیان نیز برای رد این ادعا، ١٢ مهدی را امامان دوازده‌گانه دانستند. همچنین برخی شیعیان برای توجیه ادعای قائمیت موسی بن جعفر (ع)، تمامی امامان دوازده‌گانه را به معنایی خاص، قائم دانسته ولی قائم نهایی را امام دوازدهم (مهدی) معرفی کردند. در واقع می‌توان گفت قائم در نهایت، متعین در امام دوازدهم و قیام ایشان شد، هر چند امکان قیام یکی از امامان پیشین نیز وجود داشت. در این میان در برخی متون میان ١٢ امام و ١٢ مهدی جمع شد ولی نویسنده‌ی این متن، ناچار شد از قبول مهدویت امام دوازدهم امتناع کند.

مصطفی بارگاهی از شاگردان درس خارج استاد سید احمد مددی در حوزه علمیه قم، و دانشجوی دکتری علوم قرآن و حدیث در دانشگاه قم است و در زمینه رجال و تاریخ حدیث شیعه در پنج قرن نخست تحقیق می‌کند.

دانشگاه نورث‌وسترن- شیکاگو
Audio
سمپوزیوم «منجی در اسلام»

تحلیلی بر قرائت خشونت‌گرایانه از ظهور
مهدیه پاکروان، دانشگاه الزهرا

یوتیوب و آپارات

27 اسفند ۱۴۰۱
18 مارس ۲۰۲۳

در منابع روایی شیعه گزاره‌ها یا روایاتی وجود دارند که وقتی در کنار هم قرار می‌گیرند پنداره یا تصویری خشونت‌گرایانه از مهدی (ع) و ظهورش ترسیم می‌کنند. در این ارائه به بیان شش اصل مبتنی بر ادله عقلی و نقلی پرداخته می‌شود که می‌تواند مبنایی برای ارزیابی برخی از این روایات قرار بگیرد.

مهدیه پاکروان دانش‌آموخته دکترای تاریخ اسلام از دانشگاه الزهراست. وی عضو مرکز پژوهشی پویافکر و مدرس در دانشگاه صنعتی شریف است و عنوان رساله دکتری وی تحلیل تاریخی پنداره مهدی خشونت گرا (مبتنی بر منابع روایی شیعه دوازده امامی تا قرن هفتم ه. ق.) می‌باشد. تالیفات او شامل بیش از ده مقاله علمی-‌پژوهشی در مطالعات اسلامی و حوزه اسلام و خشونت است. وی همچنین دو کتاب با عنوان‌های "پنهان در تاریخ؛ اعزام‌های دیپلماتیک پیامبر(ص) پیش از جنگ بدر" و "استراتژی منجی؛ جنگ جهانی یا صلح جهانی؟" را به چاپ رسانیده است.

انجمن مسلمانان شیعه دانشگاه نورث‌وسترن- شهر شیکاگو
Audio
سمپوزیوم «منجی در اسلام»

تاریخ‌گذاری حدیث همنامی منجی با پیامبر (ص)
مصطفی موحدی‌فر

یوتیوب و آپارات

27
اسفند ۱۴۰۱
18 مارس ۲۰۲۳

چکیده:
تاریخ‌گذاری احادیث آخرالزمانیِ (eschatological and apocalyptic ḥadīths) منتسب به پیامبر (ص) یکی از مباحث بحث‌برانگیز در مطالعات مدرن و آکادمیک درباره بازسازی تاریخ اسلام است. این ارائه بر روی تاریخ گذاری یکی از این احادیث، که در آن پیامبر نام مهدی را، همنام خود معرفی می‌کند، تمرکز دارد. تاریخ نشر این حدیث پیشتر در مطالعات آکادمیک، بین سال ۱۱۰ تا ۱۴۵ هجری قمری تعیین شده است. در این ارائه، بر اساس بحث روش‌شناختی بر روی سند و متنِ حدیث، نشان می‌دهم که تاریخ نشر این حدیث را پیشتر از بازه ذکر شده و تا عصر تابعین می‌توان رهگیری کرد.

مصطفی موحدی‌فر، دانش‌آموخته دکتری مطالعات اسلامی از دانشگاه برمینگام انگلستان است و موضوع رساله وی «بررسی اعتبار تاریخی اسانید امامی و پیشنهاد روشی برای نقد تاریخی این اسانید» با راهنمایی الیور شاربروت و علیرضا بوجانی است. او پیشتر در رشته مهندسی مکانیک و علوم قرآن و حدیث تحصیل کرده است.

انجمن مسلمانان شیعه دانشگاه نورث‌وسترن- شهر شیکاگو
سمپوزیوم «منجی در اسلام»

شعبان ۱۴۴۴
اسفند ۱۴۰۱
مارس ۲۰۲۳

ویدیو در یوتیوب و آپارات

صوتها:


استعاره‌های مهدوی در متون شیعی پیشاصفوی-حمیدرضا آذری‌نیا

امام مهدی به روایت اشیا فرهنگی پیشاصفوی-حسین محسنی

ابعاد و دلالت‌های فرهنگی آیین‌های نیمه شعبان- پیمان اسحاقی

مهدویت، عقل، و انسان مدرن- مهدی نساجی

بشارت پیامبر (ص) به منجی در یک گزارش مسیحی هم‌عصر- مهدی صالح

واکنش اهل‌سنت به عقیم‌سازی جریان مهدی‌گرایی - مهدی قندی

امام مهدی و سیره انبیاء در قرآن- فرزانه روحانی مشهدی

انگاره مهدی در اشعار عربی سده‌های نخست- محمدرضا معینی

چرایی تعبیر "بعثت" برای قیام امام مهدی- زهره اخوان مقدم

بشارات مهدوی منتسب به امیرالمومنین در مصادر کهن- محمد قندهاری

بررسی تطبیقی حرکت امام حسین و امام قائم- حیدر داودی

"مهدیان" و "قائمان" یا "مهدیِ قائم"؟- مصطفی بارگاهی

تحلیلی بر قرائت خشونت‌گرایانه از ظهور- مهدیه پاکروان

تاریخ‌گذاری حدیث همنامی منجی با پیامبر (ص)- مصطفی موحدی‌فر


انجمن مسلمانان شیعه دانشگاه نورث‌وسترن- شهر شیکاگو
@NorthwesternSMA
فَانظُرْ إِلَىٰ آثَارِ رَحْمَتِ اللَّهِ كَيْفَ يُحْيِي الْأَرْضَ بَعْدَ مَوْتِهَا ۚ إِنَّ ذَٰلِكَ لَمُحْيِي الْمَوْتَىٰ ۖ وَهُوَ عَلَىٰ كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ (روم ۵۰)
«پس به آثار رحمت خدا بنگر که چگونه زمین را پس از مرگش زنده می‌گرداند. در حقیقت، هم اوست که قطعاً زنده‌کننده مردگان است، و اوست که بر هر چیزی تواناست.»

🌸با عرض تبریک سال نوی طبیعی و معنوی و آمدن توأمان بهار و ماه مبارک رمضان. 🌸
Audio
برنامه ویژه استقبال ماه مبارک رمضان


أَيُّهَا النَّاسُ، إِنَّهُ قَدْ أَقْبَلَ إِلَيْكُمْ شَهْرُ اللهِ بِالْبَرَكَةِ وَالرَّحْمَةِ وَالْمَغْفِرَةِ ..

خطبه شعبانیه،
دکتر محمد علی انصاری

۹ آپریل ۲۰۲۱

انجمن مسلمانان شیعه دانشگاه نورث‌وسترن - شهر شیکاگو
@NorthwesternSMA
أَیُّهَا النَّاسُ إِنَّهُ قَدْ أَقْبَلَ إِلَیْکمْ شَهْرُ اللَّهِ بِالْبَرَکةِ وَ الرَّحْمَةِ وَ الْمَغْفِرَةِ. شَهْرٌ هُوَ عِنْدَ اللَّهِ أَفْضَلُ الشُّهُورِ وَ أَیَّامُهُ أَفْضَلُ الْأَیَّامِ وَ لَیَالِیهِ أَفْضَلُ اللَّیَالِی وَ سَاعَاتُهُ أَفْضَلُ السَّاعَاتِ…

ای مردم، همانا ماه خدا، همراه با برکت و رحمت و آمرزش، به شما روی آورده است، ماهی که در نزد خدا برترین ماه هاست، روزهایش برترین روزها، شب هایش برترین شب ها و ساعاتش برترین ساعات است…
 
اوقات شرعی شیکاگو در ماه مبارک رمضان
السلام علیک یا حسن بن علی، ایها المجتبی، یابن رسول الله، یا حجه‌الله علی خلقه، یا سیدنا و مولانا

🌸تو مگو ما را بدان شه بار نیست
با کریمان کارها دشوار نیست🌸
مراسم شبهای احیای دانشگاه نورث‌وسترن

یک‌شنبه، سه‌شنبه، و پنج‌شنبه
۹ و ۱۱ و ۱۳ آوریل
شب ۱۹، ۲۱، و ۲۳ ماه رمضان

۱۹:۴۰ افطار
۲۰:۰۰ نماز مغرب و عشا
۲۰:۱۰ شام
۲۰:۴۰ سخنرانی
۲۱:۰۰ عزاداری (دو شب اول)
۲۱:۲۰ زیارت امین الله و زیارت امام حسین علیه‌السلام
۲۱:۳۰ نماز نافله شب قدر
۲۱:۵۰ قرآن به‌ سر
۲۲:۲۰ دعای جوشن کبیر
۲۳:۴۰ قرائت سوره‌های روم و دخان و عنکبوت (شب سوم)

مکان برنامه حضوری
شب اول و دوم:
TGS Commons, Room 140
شب سوم:
Parkes Hall, Room 120


انجمن
مسلمانان شیعه دانشگاه نورث‌وسترن- شهر شیکاگو
@NorthwesternSMA
دوره آموزش روخوانی، تجوید، و صوت و لحن قرآن مجید به سه سبک جدید آموزشی
مدرس: مجتبی شعاعی

هر شب به مدت ۴۵ دقیقه از پنج‌شنبه ۱۶ ماه رمضان
ساعت ۲۱:۳۰ به وقت شیکاگو
ساعت ۲۲:۳۰ به وقت شرق آمریکا
ساعت ۱۹:۳۰ به وقت غرب آمریکا
ساعت ۶:۰۰ صبح به وقت تهران

لینک زوم دوره:
https://northwestern.zoom.us/j/947854860

مجتبی شعاعی از قاریان ایرانی با سابقه بیست سال تدریس روخوانی، تجوید، صوت و لحن، و ترتیل‌خوانی است و به سبک بیش از ده تن از قاریان مصری تسلط دارد. او همچنین مبتکر روش‌های نوین آموزشی در روخوانی، تجوید، و صوت و لحن می‌باشد.

وبسایت و کانال ایشان با عنوان "مدرسه مجازی هنر تلاوت" در تلگرام، یوتیوب، و اینستاگرام.
شماره تماس ایشان در واتزپ:
+98 990 457 1524

انجمن مسلمانان شیعه دانشگاه نورث‌وسترن- شهر شیکاگو
@NorthwesternSMA
Audio
دوره آموزش قرائت قرآن مجید (روخوانی، تجوید، و صوت و لحن)

مجتبی شعاعی

جلسه ۱- معرفی کلی دوره
16 رمضان ۱۴۴۴
ویدیو در یوتیوب

انجمن مسلمانان شیعه دانشگاه نورث‌وسترن- شهر شیکاگو
@NorthwesternSMA
2025/07/04 12:27:08
Back to Top
HTML Embed Code: