Telegram Web Link
📒📕📔ضوابط کلی میلگرد گذاری دال ها

@nokat_omran_memari
📘📒📗میلگرد گذاری دال بتنی
📕نکته ای که لازم بود در آن جا در مرحله آخر طراحی و محاسبه بررسی شود، این بود که اگر مقدار آرماتور گذاری دال در عرض واحد برای هر راستا از مقدار آرماتور افت و حرارت که در بند زیر آمده است، کمتر باشد؛ بایستی آرماتور حرارت را به عنوان آرماتور اصلی در نظر بگیریم.

@nokat_omran_memari
🔺 شانه گیر نشدن تیر در راه پله

در اکثر مواقع عرض تیرهای اطراف راه پله از عرض دیوار اطراف سرویس پله بیشتر است لذا برای اینکه قسمتی از تیر از سرویس پله بیرون نزند یا اصطلاحاً تیر شانه گیر نشود، مطابق عکس دیوار را از داخل با تیر همباد(دریک راستا) اجرا میکنیم.

@nokat_omran_memari
☑️ ☑️ در سقفهای عرشه فولادی، حداقل ضخامت بتن دال در قسمت فوقانی ورق ذوزنقه ای، 55mm میباشد.

▪️مبحث10 ص125 (اصلاحیه مقررات ملی)


@nokat_omran_memari
#اشکالات_اجرایی

شما به عنوان مهندس ناظر به هیچ عنوان نباید اجازه استفاده از شمع های کوتاه رو بدهید و در صورتی که شمع در حد ۱۰ سانتی متر کوتاه باشد میتونیم اجازه بدیم که فقط از یک رج آجر فشاری زیر شمع ها استفاده شود‌.

@nokat_omran_memari
☑️ ☑️ برج Torre Mayor در مکزیکو سیتی، محکم ترین بنای ساخته شده در جهان است ! 

این برج برای تحمل زلزله‌هایی به قدرت ۸,۵ ریشتر طراحی شده است ! 

🔘 جالب بدونید ، ساکنین داخل برج در جریان زلزله ی ۷,۶ ریشتری که در سال ۲۰۰۳ رخ داد، نمیدانستد که زلزله‌ای به این بزرگی رخ داده است.

@nokat_omran_memari
نکته آموزشی:
حداقل عرض #ستون بتنی طبق ایین نامه چند میشه گرفت؟
✳️ پاسخ : مطابق بند 9-23-3-2-1-1 #مبحث_نهم ، حداقل عرض ستون بتنی در حد #شکلپذیری متوسط ، 250 میلیمتر و حداقل یک بیست و پنجم طول آزاد ستون ( هر کدام بیشتر است) و مطابق بند 9-23-4-2-1-1 برای حد شکلپذیری ویژه ، 300 میلیمتر و یک شانزدهم ارتفاع آزاد ستون ( اگر تحت لنگر خمشی دوطرفه باشد) و یک دهم ارتفاع آزاد ستون ( اگر ستون به صورت طره باشد ) ، هر کدام که بیشتر است لحاظ گردد.
@nokat_omran_memari
نکته آموزشی مباحث مقررات ملی :
آیا در سازه بتن آرمه میتوان به طور همزمان اقدام به #بتن_ریزی سقف و ستون نمود؟
پاسخ : مطابق بند 9-12-2-1-8 #مبحث_نهم مقررات ملی ساختمان ، «تیرها یا #دال های متکی بر ستون ها یا دیوارها را تا زمانی که این اعضای قائم حالت خمیری دارند ، نباید #بتن_ریزی کرد» . دقت نمایید که بتن تازه به دلیل تبخیر آب ، دچار انقباض ( #افت یا #شرینکیج ) شده و میخواهد کاهش حجم دهد که در عمل به دلیل وجود قالب و پایه های اطمینان در زیر سقف ، امکان کاهش حجم برای بتن ستونها و دیوار وجود نخواهد داشت و این موضوع باعث تنش های اضافه در محل اتصال آنها به سقف شده و میتواند باعث ایجاد #ترک گردد.

@nokat_omran_memari
🔴 جوش سر به سر الکترودی میلگرد یکی از روش های وصله میلگرد است که در دهه ۶۰ میلادی در ژاپن مرسوم بوده است. این تکنولوژی به دلیل معایب عدیده ای که داشته است سال های زیادی است که در دنیا استفاده نمی شود، بجای این روش جوش سر به سر از نوع فورجینگ در کشور ما به عنوان یک روش نوین وصله میلگرد معرفی می شود و روز به روز بر استفاده از آن افزوده می شود.

@nokat_omran_memari
🔴 پدیده خزش در بتن
Creep

🔵 تغییر شکل ماده تحت تنش ثابت در طول زمان را خزش یا وارفتگی می گویند. خزش در بسیاری از مواد از جمله فولاد رخ می دهد اما تغییر شکل ناشی از خمش در بتن تحت تنش ثابت در طول زمان، کاملا قابل توجه بوده و ممکن است تغییر شکل الاستیک را تا ۳ برابر مقدار اولیه افزایش دهد.

🔵 دلیل اصلی وقوع پدیده خزش در بتن، خروج آب جذب شده سطحی از ساختار خمیر سیمان هیدراته در اثر اعمال تنش ثابت است که در طول زمان رخ می دهد.

📌 #سازه
📌 #سازه_بتنی

@nokat_omran_memari
ضوابط خاموتگذاری در ستونها :مطابق با بند ۹-۱۵-۱۲-۴ فاصله هر دو خاموت متوالی از هم نباید کمتر از مقادیر زیر باشد.

الف) ۱۲ برابر قطر کوچکترین میلگرد طولی

ب) ۳۶ برابر قطر میلگرد خاموت

پ) کوچکترین بعد عضو فشاری

ت) ۲۵۰ میلی متر

بنابراین فاصله دو خاموت متوالی ۵۰۰ میلیمتر (کوچکترین بعد عضو فشاری) خواهد شد.

بنابراین تا اینجا سایز آرماتور خاموت و فاصله دو خاموت متوالی را از هم تعیین کردیم. حال می خواهیم نحوه آرایش خاموت در مقطع را مشخص کنیم.

مطابق با بند ۹-۱۵-۱۲-۲-۵ این آرماتورها بایستی به نحوی مناسب مهار شوند.

الف) هر میلگردی که در گوشه های عضو واقع شود.

بنابراین خاموتی بسته که ۴ میلگرد گوشه را مهار کند در مقطع در نظر می گیریم.

@nokat_omran_memari
⭕️بررسی تفاوت سختی (Stiffness) و مقاومت (Hardness) و انواع سختی


واژه Hardness به معنای سختی شیمیایی یک ماده است که ناشی از ترکیب‌بندی و فرمول شیمایی ماده بوده و از خواص و ذات یک ماده می ­باشد؛ اما Stiffness به معنای سختی فیزیکی است و در مورد یک ماده به کار نمی­رود و مربوط به یک جسم یا المان یا ماژول است؛ و با شکل سطح مقطع و طول جسم و دیگر پارامترهای فیزیکی و همچنین مدول الاستیسیته در ارتباط است.




⭕️انواع سختی ­ها بر اساس شکل بارگذاری

یک جسم در فضای سه بعدی دارای 36 سختی است.

– یک سختی برای تغییر شکل طولی در هر شش وجه (درمجموع شش سختی طولی یا محوری)

– دو سختی برشی در دو راستا در هر شش وجه (درمجموع دوازده سختی برشی)

– یک سختی پیچشی در هر وجه (درمجموع شش سختی پیچشی)

– دو سختی خمشی در هر وجه (درمجموع دوازده سختی).

@nokat_omran_memari
⭕️عوامل مؤثر در سختی سازه


1) مشخصات مصالح

2) مشخصات مقاطع

3) مشخصات اعضا

4) خصوصیات اتصال

@nokat_omran_memari
نکات عمران_معماری
⭕️عوامل مؤثر در سختی سازه 1) مشخصات مصالح 2) مشخصات مقاطع 3) مشخصات اعضا 4) خصوصیات اتصال @nokat_omran_memari
عوامل مؤثر در سختی سازه(ادامه)


1) مشخصات مصالح

از جمله خواصی از مصالح که می‌تواند در سختی اثر گذار باشد، می‌توان به مدول ارتجاعی یانگ Eو مدول برشی G آن­ها اشاره نمود. در واقع E یکی از عواملی است که باعث تغییر سختی می‌شود. همان‌ طور که در انواع سختی در موارد بالا به آن اشاره شد، این خصوصیات در مقدار سختی مؤثر می‌ باشد به‌ طوری‌ که با افزایش مدول ارتجاعی و مدول برشی سختی محوری، خمشی، برشی و پیچشی افزایش می‌ یابد.

برای درک بهتر موضوع از یک مثال مقایسه‌ای استفاده می‌کنیم، فرض می‌کنیم یک قطعه اسفنج و چوب به ابعاد مساوی داریم که آن‌ها را تحت نیروی محوری یکسانی قرار دادیم، چیزی که از این آزمایش می‌توانیم مشاهده کنیم:

اسفنج تحت نیروی کمتری نسبت به چوب تغییر شکل از خود نشان می­دهد. در حقیقت قطعه چوب به خاطر داشتن سختی بالایی که نسبت به اسفنج دارد، برای تغییر شکل دادن نیاز به نیروی بیشتری دارد پس سختی قطعه چوب در برابر اینکه تغییر شکل بدهد خیلی زیاد می‌باشد.

اسفنج نیز به دلیل عدم داشتن سختی کافی تحت نیروی کمتری نسبت به قطعه چوب دچار تغییر شکل می ­شود. این اختلاف در سختی ناشی از متفاوت بودن مشخصات مصالح در این دو قطعه هست که مدول یانگ در قطعه چوب بیشتر از قطعه اسفنج می‌باشد. مقدار مدول یانگ (E) برای مواد مختلف متفاوت می‌باشد که در زیر به تعدادی از آن‌ها اشاره کردیم:

E (فولاد: steel) = 30 x 106 psi

E (آلومینیوم: Al) = 10 x 106 psi

E (بتن: concrete) = 3.4 x 103 psi

E (لاستیک: rubber) = 100 psi


@nokat_omran_memari
نکات عمران_معماری
⭕️عوامل مؤثر در سختی سازه 1) مشخصات مصالح 2) مشخصات مقاطع 3) مشخصات اعضا 4) خصوصیات اتصال @nokat_omran_memari
عوامل مؤثر در سختی سازه(ادامه)


2) مشخصات مقاطع

از جمله مشخصات هندسی مقاطع که باعث تغییر سختی می‌شوند، می‌ توان به سطح مقطع A ، ممان اینرسی خمشی I و ممان اینرسی پیچشی J اشاره نمود. سطح مقطع و ممان اینرسی دو عامل بزرگ در تعیین سختی محوری، خمشی و برشی می‌باشند.

برای مثال دو قطعه فوق تحت نیروی مشابه ای قرار دارند ولی ممان اینرسی مقطع دو بیشتر از یک هست لذا سختی شکل 2 بیشتر از شکل 1 است.

@nokat_omran_memari
درزهای_اجرایی
برگرفته از بند۹-۱۲-۲-۱مبحث نهم مقررات ملی ساختمان
در تعیین موقعیت #درزهای_اجرایی بایستی دقت کافی انجام پذیرد .همچنین در تعداد درزهای اجرایی بایستی کمترین حد لازم انتخاب گردد. در محل درزهای اجرایی باید #سطح_بتن تمیز شده باشد و دوغاب خشک شده از روی سطح #بتن برداشته شود و سطح بتن قبلی نیز به گونه ای خشن گردد. همچنین به این نکته می بایست دقت نمود که درزها می بایست در محلی باشند که #نیروهای_برشی_کمترین مقدار را داشته باشند.
ایجاد درزهای اجرای بایستی در ثلث میانی دهانه دال ها و تیر های اصلی و فرعی قرار گیرد. به سطح #بتن_خمیری جدید و بتن سفت قدیمی ، #سطح_واریز یا #درز_اجرایی گفته می شود.

@nokat_omran_memari
#نکته_آموزشی

مهاربندهای همگرا و واگرا چه تفاوتی با هم دارند؟

برخی از مزایا و معایب هریک را بیان می کنیم،خودتان قضاوت کنید.🤓

🔻مهاربند واگرا🔻

مزایا:
1️⃣استفاده بهینه از فضای ایجاد شده برای ایجاد بازشو در قاب مهاربندی‌شده
2️⃣دارای شکل‌پذیری و سختی مناسب جهت استهلاک انرژی زلزله

معایب:
1️⃣عدم توجه کافی طراحان و حتی مجریان این مهاربند در طراحی و اجرای آن به دلیل ضوابط خسته‌کننده آیین‌نامه‌ای
2️⃣سخت بودن یا عدم امکان تعویض تیر پیوند این مهاربند، بعد از زلزله‌های شدید

—————————————————
🔻مهاربند همگرا🔻

مزایا:
1️⃣سختی بالای سیستم
2️⃣کنترل شدن تغییر مکان جانبی سازه تا حد زیاد به دلیل سختی بالا

معایب:
1️⃣ایجاد محدودیت از نظر معماری برای ایجاد بازشو (در مهاربندهای نوع ضربدری و قطری)
2️⃣قابلیت جذب و استهلاک کمتر انرژی زلزله نسبت به بادبند واگرا به دلیل شکل‌پذیری پایین‌تر

@nokat_omran_memari
مقررات ملی ساختمان

🔸 جان پناه و نرده حفاظتی موقت #مبحث۱۲

🏅 #نکته_طلایی:
نرده حفاظتی موقت حفاظی است قائم که باید برای جلوگیری از سقوط افراد در موارد مندرج در بند ۱۲_۲_۳_۱ که ارتفاع سقوط بیش از ۱۲۰ سانتیمتر باشد نصب گردد.
نکات اجرایی شهرداری:

انواع کمیسیون های شهرداری (قسمت اول)
🔸 کمیسیون ماده ۷۷ :
رفع هر گونه اختلاف بین مودی و شهرداری در مورد عوارض و بهای خدمات ارائه شده توسط شهرداری و سازمان های وابسته به آن، به کمیسیونی مرکب از نمایندگان وزارت کشور ، دادگستری و شورای اسلامی شهر ارجاع می شود که تصمیم کمیسیون مزبور قطعی است و وظیفه دیگر آن (تقسیط بدهی مؤدی) چنانچه مؤدی قادر به پرداخت تمام بدهی خود به طوریکجا نباشد در اینصورت ممکن است بدهی مؤدی برای مدتی که از سه سال تجاوز نکند با بهره متداول بانکی قسط بندی شود. ( ماده ۳۲ آیین نامه مالی شهرداری )
نکات اجرایی | سیستم کانال فشار مثبت راه پله

به دلیل اینکه در زمان بروز حریق در ساختمان های بلند مرتبه گاهی اوقات دود خیلی دورتر از کانون اصلی حریق نفوذ می کند.سیستم فن فشار مثبت راه پله از اهمیت فراوانی برخوردار می شود.
روش کار فن فشار مثبت: در زمان بروز آتش‌ سوزی فن فشار مثبت جريان پر فشاری را از طريق کانال به داخل راه ‌پله و يا پاگرد ها تزريق می کند. اين موضوع سبب بالا رفتن فشار هواي راه ‌پله مي ‌گردد، در اين حالت هوا از محيط پرفشار (راه‌ پله) به محيط کم‌ شار (واحد) جريان يافته و اجازه خروج دود از واحد و فضای آتش‌گرفته را نمي ‌دهد و افراد می توانند از طريق راه ‌پله بگريز‌ند.
2024/11/16 12:58:48
Back to Top
HTML Embed Code: